Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

31.01.2006

  • Prima fisura in procentele Petrom

    Cotidianul   SNP

    ___
    Liderul aliantei sindicale â??Distributiaâ??, ce reprezinta 1.200 de oameni din Petrom, dezvaluie ca sefii sindicatului lui Liviu Luca i-au obligat pe petrolisti sa semneze procurile prin care PAS-ul condus de Luca este mandatat sa cumpere 8% din actiunile Petrom. Este prima bresa in interiorul redutei controlate autoritar pina acum de influentul lider de sindicat. Luca spune ca n-a facut nici o presiune si ca nu pacaleste oamenii, dar a ridiculizat sindicatul care i se opune.

    In Petrom exista un sindicat care nu are si nu vrea sa aiba nimic de-a face cu Federatia Sindicatelor Libere si Independente - FSLI Petrom, condus de Liviu Luca. Se numeste Alianta â??Distributiaâ?? si reprezinta in jur de 1.200 de oameni, dupa spusele oamenilor din interior. Liderii acesteia sustin ca ceea ce face Liviu Luca in privinta pachetului de actiuni este â??mai mult decit dubiosâ?? si ca au semnale de la sindicalistii din FSLI cum ca au fost obligati sa semneze imputerniciri pentru ca Luca sa poata cumpara actiuni Petrom in numele lor. Este pentru prima oara cind cineva din interiorul Petrom sparge tacerea: Liviu Luca are opozanti pe mosia pe care pina acum o controla autoritar. Mai mult, sindicalistii â??anti-Lucaâ?? afirma ca exista si alte sindicate care vor sa plece din FSLI si sa vina la ei. Au ca exemplu Sindicatul Liber PECO Bihor, care ar fi sunat chiar ieri sa se afilieze, si Sindicatul Liber PECO Mehedinti, care ar fi vrut sa vina si ei de la Luca, dar â??s-au facut presiuni si s-a renuntatâ??. In acest moment, din Alianta â??Distributiaâ?? fac parte sindicatele PECO din Deva, Buzau, Iasi, Arges si Prahova.

    Imputerniciri sub presiune

    Liviu Luca sustine ca are imputerniciri de la circa 55.000 de sindicalisti, pentru cumpararea pachetului de 8% din actiunile Petrom, la care au dreptul, legal, angajatii Petrom.

    â??Cumpararea actiunilor trebuie sa fie optiunea fiecarui salariat. Daca vor sa faca imprumut la banca sau la o ruda, ii priveste. De aici si pina la a face un pas, ca Luca, sa cumperi acele actiuni in numele lor, e cale lungaâ??, sustine Gheorghe Bucuroiu, secretar general al Aliantei. Acesta ne-a declarat, de asemenea, ca Luca nu are cum sa reprezinte 55.000 de â??salariati Petromâ??, din moment ce, la 14 decembrie 2004, OMV dadea un comunicat in care spunea ca a angajat 49.350 de salariati in momentul preluarii Petrom.

    â??Imputernicirea este... nu stiu cum e data, i-au obligat liderii lui de sindicat, asa-zisii lideri obtin niste imputerniciri prin notariat. Dar eu va spun ca, in Prahova, o parte din salariati sint din sindicatul celalalt (FSLI - n. r.). Si va spun eu ca multi au zis «de ce-am dat imputernicire? Ca asa m-au obligat, domâ??le». La un drept salarial sau un drept din contractul de munca, nu pot sa deleg eu pe altul sa-l primeasca in locul meuâ??, spune Bucuroiu.

    Intrebat daca i se pare suspect ce face Luca, liderul Aliantei â??Distributiaâ?? ne-a precizat ca â??e mai mult decit suspectâ??.

    â??Pentru ca actionarii de la Petrom ai lui au devenit actionari... anumite drepturi salariale s-au virat prin alte conturi, ca sa devina actionari fara stirea lor. Va spun eu ca dac-ar avea 55.000 de semnaturi ar fi bine, daca verifica cineva mai in detaliu... nu stiuâ??, ne-a precizat Bucuroiu.

    Liviu Luca: â??Nu este asa. Si acum, ce faceti?â??

    â??Va spun ca nu este asa. Si acum, ce faceti?â??, a raspuns Liviu Luca, intrebat cum comenteaza acuzatiile Aliantei â??Distributiaâ??. Luca sustine ca Alianta nu reprezinta 1.200 de oameni, cum spun ei, ci 800.

    â??Ii obliga cineva sa ia actiuni?

    Nu-i obliga nimeni. Este ca si cum ar fi un meci Dinamo - Rapid, noi si cu MEC (Ministerul Economiei si Comertului - n.r.), si vine unul din Divizia C si spune stai, ca-mi amintesc eu ca este blatâ??, spune Luca.

    Mai mult, liderul FSLI ii recomanda â??calduros domnului Bucuroiu sa discute cu Credit Suisse First Bostonâ??, banca despre care Luca sustine ca va da imprumutul pentru cumpararea actiunilor.

    â??Adica cei de la CSFB, o banca de incredere, spun ca este in regula, si vine Bucuroiu cu pareri personale. 50.000 de oameni au trecut prin fata notarilor, adica daca putem noi sa pacalim atitia oameni, inseamna ca miine-poimiine poate dam o lovitura de statâ??, a afirmat Luca.

    Ministerul tace

    Mihai Bogdan Catuneanu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia care lucreaza la ordonanta prin care se va stabili modul de cumparare a actiunilor Petrom, nu a fost, ieri, de gasit. Initial s-a scuzat cum ca ar fi intr-o sedinta, dupa care nu a mai raspuns la telefon.

    Discutiile despre modul de atribuire a actiunilor catre salariatii Petrom dureaza din vara anului trecut. Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei, a fixat mai multe termene pentru elaborarea actului normativ de catre OPSPI, insa nici unul nu a fost respectat. In el urmeaza sa spuna clar daca actiunile sint cumparate direct de salariati sau prin sindicatul lui Luca. Oficialii MEC si OPSPI au refuzat, de fiecare data, sa explice care este motivul pentru care atribuirea actiunilor este tergiversata. â??

    Salariatii pot lua linistiti credite

    Salariatii Petrom pot cumpara actiunile si in nume propriu, daca anunta proprietarul actiunilor lor, adica Ministerul Economiei, asupra intentiei. In varianta in care nu dispun de bani gheata, ei pot recurge la un credit bancar pe care il pot rambursa din profit. Asta pentru ca suma de bani care este platita pe o actiune, conform contractului de privatizare (5 euro centi, adiuca pretul platit de OMV) este trei ori mai mic decit cotatia de la Bursa (adica pretul la care se pot vinde actiunile) a titlurilor Petrom. Prin urmare gasirea banilor pentru achitarea actiunilor cuvenite fiecarui salariat Petrom nu mai reprezinta o problema.

    Un razboi inceput in plina vara

    Povestea celor 8% din Petrom a inceput in vara, cind ministrul conservator Copos s-a opus in Guvern aprobarii actului prin care actiunile urmau sa fie vindute salariatilor prin intermediul Asociatiei Salariatilor, condusa de Luca. Asociatia a ripostat, spunind ca, daca actiunile vor fi vindute individual, Voiculescu le va cumpara pentru a obtine apoi profit din vinzarea lor. Razboiul s-a purtat de atunci in presa controlata de cele doua tabere, iar solutia de compromis avansata de Ministerul Economiei (cine nu vrea prin Asociatie, poate face o cerere individuala de cumparare) inca nu este stipulata in nici o lege.

    Sursa: Cotidianul, 31 ianuarie 2006.

    mai mult

  • Otopeni si Baneasa, scoase la mezat

    Adevarul   

    ___
    Alte societati pe lista de privatizare

    Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' SA * Societatea de Administrare Active Feroviare 'SAAF' SA * Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti 'Metrorex' SA * Compania Nationala 'Administratia Canalelor Navigabile' SA Constanta * Compania Nationala 'Administratia Porturilor Dunarii Maritime' SA Galati * Compania Nationala 'Administratia Porturilor Dunarii Fluviale' SA Giurgiu

    Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor va lua in discutie, astazi, una dintre cele mai controversate initiative legislative ale anului 2006: privatizarea aeroporturilor, porturilor si a altor societati aflate sub autoritatea ministerului. Pachetul de proiecte prevede, in primul rand, transformarea in societati pe actiuni a aeroporturilor internationale din Otopeni, Baneasa, Constanta si Timisoara, ceea ce scoate respectivele unitati din categoria celor supravegheate de guvern, unde este necesara HG pentru a instraina active. Aceasta masura, coroborata cu prevederea ca administrarea patrimoniului se va putea face 'inclusiv prin vanzarea din active reprezentand cel mult 10% din valoarea totala', arunca practic aeroporturile in groapa cu lei a speculatorilor imobiliari. O avere de sute de milioane de euro ar putea 'decola', astfel, din custodia unitatilor aeroportuare. Miza consta in zecile de hectare de teren cu o pozitionare buna, cu vad comercial, unele dotate chiar si cu utilitati. Spre exemplu, specialistii evalueaza terenurile libere din proprietatea aeroportului Baneasa la cel putin 78 milioane de euro. Celelalte aeroporturi au si ele suprafete comparabile. Evaluatorii din Timis spun ca, in zona Aeroportului International Timisoara, preturile nu coboara sub 15 euro/mp, in timp ce terenul aflat in intravilan costa cel putin dublu. Cine va pune mana, chiar si numai pe o zecime din aceste proprietati, va putea sa le valorifice fie inchiriindu-le, fie lasandu-le gaj contra unor credite bancare substantiale. Actualii proprietari nu vor mai avea nevoie de hotarari de guvern pentru a le instraina pentru ca, o data transformate in societati pe actiuni, aeroporturile vor putea renunta la acele active pe care le considera ineficiente printr-un simplu contract de vanzare-cumparare. Acesta este, de fapt, 'amanuntul picant' strecurat in ampla strategie de privatizare pregatita de Ministerul Transporturilor in vederea participarii societatilor din subordine la formarea capitalului social al binecunoscutului Fond 'Proprietatea'. Se da, astfel, unda verde la listarea pe Bursa a unor pachete de actiuni in cuantum de 5% din capitalul social al societatilor MTCT, la care se va putea adauga vanzarea celor maximum zece procente din activele acestora.

    Sursa: Adevarul, 31 ianuarie 2006.'

    mai mult

30.01.2006

  • Seful BRD: Creditul de consum nu este tapul ispasitor pentru inflatie si deficitul comercial

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    Soldul creditelor acordate de BRD in 2005 a crescut cu 60% fata de anul predecent, pana la echivalentul a peste 3 miliarde de euro, structura pe monede fiind echilibrata intre lei si valuta - 50%/50%, a declarat pentru ZF Patrick Gelin, presedintele BRD-Societe Generale.

    La sfarsitul lui 2004, creditele insumau 69.966 mld. lei vechi (1,76 mld. euro). 'Cresterea cea mai rapida a fost evident a creditului pentru consum, tinand cont de intarzierea in acest domeniu', a afirmat Gelin. El spune ca BRD a urmat tendinta de scadere a marjei de castig (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) in sistemul bancar, care a coborat de la 7,4% in decembrie 2004 la 5,5% in noiembrie 2005, conform datelor BNR. Seful BRD a declarat ca banca se va concentra in 2006 pe mentinerea ritmului de atragere a unor noi clienti si pe imbunatatirea calitatii serviciilor, extinderea retelei depinzand de 'evolutia pietei si de nevoile clientelei?'.

    Gelin spune ca principala realizare a anului trecut a fost extinderea considerabila a retelei teritoriale prin deschiderea a 120 de unitati. 'Deceptiile legate de 2005 privesc mai ales marile proiecte de infrastructura care nu au avansat prea mult', a declarat Patrick Gelin.

    Unul din proiectele costisitoare ale anului 2005 a fost denominarea, pentru care BRD a cheltuit aproximativ 700.000 de euro. Gelin afirma ca la 30 iunie 2006, adica la un an de la lansarea pe piata a leilor noi, intreaga retea de bancomate instalata de BRD va distribui bancnote noi.

    Dintre cele mai importante finantari realizate in 2005, el mentioneaza creditul de 100 de milioane de euro sindicalizat pentru compania Hiproma, care administreaza magazinele Carrefour, si sprijinul acordat Rompetrol in tranzactia de preluare a companiei franceze Dyneff, estimata pe piata la 125 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Gelin asteapta noi cresteri semnificative pe creditele de consum si cele imobiliare, chiar daca mai lente decat in 2005.

    Cat despre miscarile de pe piata, seful BRD spune ca in mod evident concurenta se va inaspri o data cu aparitia a doi noi actori importanti - Erste Bank, prin preluarea BCR, si UniCredit/HVB/Tiriac in urma fuziunii dintre cele trei banci. 'Speram doar ca criteriile lor de exploatare sa fie profesioniste si aliniate la practicile internationale uzuale', a declarat Gelin.

    Patrick Gelin afirma ca actorii bancari resimt lipsa de vizibilitate si, ca urmare, dificultatea de a anticipa pentru a se putea adapta la politica monetara, dupa ce anul trecut BNR a dus o politica in 'dinti de fierastrau', scazand dobanzile foarte puternic in cursul verii pentru a le urca din nou in jur de 7% in trimestrul IV, spune Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen. 'Mediul in care vom evolua anul acesta comporta unele certitudini, cum este intensificarea concurentei bancare, dar si semne de intrebare, precum cele legate de politica de reglementare si monetara a BNR', a declarat Gelin.

    El sustine ca 'a face din creditul de consum tapul ispasitor al inflatiei si al deficitului comercial nu este un lucru realist', considerand ca masurile restrictive luate de BNR sunt 'putin excesive' si nu tin seama de tehnicile de credit scoring puse la punct de anumite banci, printre care si BRD. Seful celei de-a doua mari banci din sistem nu vede o anormalitate in faptul ca dobanzile oferite la depozite - de circa 5% pe an - sunt real negative, in contextul de pe piata. 'Problema sistemului bancar este, pe de-o parte, absenta conturilor la vedere si absenta economisirii pe termen lung, pe de alta parte', afirma Gelin. El arata ca depozitele pe una si 3 luni, care formeaza cea mai mare parte a pasivului bancilor, au de fapt o functie monetara ambivalenta: tin loc, in egala masura, si de economisire, si de depozite lichide. 'Acestea sunt destul de volatile, pentru ca sunt sensibile la miscarile dobanzilor. Nu este deci anormal in aceste conditii ca ratele oferite sa nu fie aliniate la inflatie', a mai spus Gelin.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

  • Vosganian: Codul Fiscal nu va mai fi modificat in 2006

    Gardianul   

    ___
    Codul Fiscal nu va mai fi modificat in acest an, a anuntat sambata, la Sibiu, presedintele Comisiei pentru buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, citat de RADOR. 'Variantele de Cod Fiscal care au circulat pe site-ul ministerului din august pana in decembrie in forme succesive nu-si vor gasi o forma legislativa care sa fie aplicabila in 2006. Deci in 2006 ramane in vigoare Codul Fiscal, asa cum a fost el votat in Parlament in luna iunie 2005', a spus Vosganian. El a precizat ca singurele modificari de natura fiscala ar putea fi cele pe care le va aduce adoptarea pachetului de legi din domeniul sanatatii.

    Sursa: Gardianul, 30 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Fondurile pe actiuni, mai rentabile ca depozitele

    Cotidianul   

    ___
    Titlurile fondurilor pe actiuni au crescut in aceasta luna cu peste 8%, depasind randamentul depozitelor bancare pe un an de zile.

    In luna ianuarie, cel mai bun randament l-au avut titlurile fondurilor pe actiuni. Se remarca fondul Active Dinamic, cu un randament de 9,98%, urmat de Intercapital cu 8,88%, si de BT Maxim, cu 8,83%. In topul celor mai rentabile 10 fonduri mutuale pe aceasta luna mai gasim Omninvest, cu o crestere de 8,68%, KD Maximus, cu 6,41%, Capital Plus, cu 5,83%, Transilvania, cu 4,48%, BCR Dinamic, cu 4,38% si FCEx, cu 4,03%.

    La polul opus avem titlurile fondului Fortuna Gold, care s-au majorat cu 0,08%, Tezaur, cu 0,15%, Vanguard Protector, cu 0,22%, Orizont, cu 0,24%. Nici cele doua fonduri monetare Simfonia 1 si Stabilo nu au inregistat cresteri prea bune, randamentul lor in ianuarie fiind de 0,20%, respectiv 0,31%.

    Se cauta noi plasamente

    Presedintele Societatii de Administrare a Investitiilor Romano-Americane (SIRA), Dorin Danescu, care administreaza fondurile Omninvest si FCEx, considera ca in 2006 va conta foarte mult, pentru ca titlurile fondurilor mutuale sa creasca, descoperirea de noi societati listate la BVB care au rezultate financiare bune si un pret mic pe actiune.

    â??In momentul de fata, exista la categoria II a bursei societati mai atractive decit cele de la categoria I. De asemenea, pe fosta piata Rasdaq sint firme care au avut un profit bun in ultimii ani, au dat dividende, deci au un istoric. Dorim sa investim in aceste societatiâ??, zice Dorin Danescu. Anul trecut, Societatea de Administrare a Investitiilor Romano-Americane (SIRA) a obtinut randamentele cele mai mari la cele doua fonduri pe care le administreaza. Astfel, titlurile fondului pe actiuni Omninvest au avut cea mai mare crestere dintre toate fondurile pe actiuni, respectiv 54,28%, iar cele ale fondului pe actiuni FCEx s-au majorat cu 24,22% (tot cea mai mare crestere, dar dintre fondurile pe obligatiuni).

    Fondurile pe actiuni, alternativa la depozitele bancare

    â??Ne propunem sa mentinem FDI KD Maximus in topul randamentelor oferite de fondurilor deschise de investitii, ca alternativa realmente atractiva de plasament pentru investitorii romani. Tinta noastra o reprezinta obtinerea unui randament de aproximativ 25%â??, spune Ion Mincu Radulescu, presedintele KD Investments Romania, societatea care administreaza fondul pe actiuni KD Maximus. In 2005, randamentul fondului pe actiuni KD Maximus a fost de 23,92%.

    Comparativ cu alte tipuri de plasamente (a se vedea valoarea depozitelor bancare ale populatiei), piata fondurilor deschise prezinta un potential extrem de ridicat de crestere. In prezent, exista 23 de fonduri mutuale, cele mai mari randamente fiind obtinute de fondurile pe actiuni, dar acestea au si cel mai mare risc.

    In 2005, sint de remarcat prin cresterea inregistrata titlurile fondurilor Napoca, cu 38,70%, BCR Dinamic, cu 33,38%, Transilvania, cu 30,60%, Integro, cu 29,08%, Active Dinamic, cu 27,14%. â??

    Ce trebuie sa stim despre fonduri

    Fondurile pe actiuni reprezinta de regula plasamente financiare in actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Evolutia unui titlu la aceste fonduri este strins legata si influentata de evolutia BVB. Daca bursa merge bine, atunci si fondurile pe actiuni merg bine. In schimb, daca bursa merge prost, si aceste titluri vor avea o evolutie asemanatoare. Spre deosebire de jocul la bursa, unde avem nevoie de cel putin 1.000 RON pentru a juca, la fondurile de investitii putem plasa economii mult mai mici. Minimul fiind valoarea unui titlu, de regula 10 RON. Specialistii recomanda ca in fondurile pe actiuni sa investim 20-30% din valoarea totala a economiilor. Se pot investi sume de ordinul a 50 RON, 100 RON, 125 RON etc.

    Sursa: Cotidianul, 30 ianuarie 2006.

    mai mult

27.01.2006

  • Contract - Erste a cumparat un BCR curat

    Jurnalul National   EBS

    ___
    La o zi dupa ce contractul de privatizare a BCR a devenit public, cea mai mare banca romaneasca a anuntat datele financiare pentru 2005. BCR a realizat un profit record de peste 200 milioane de euro.

    Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut anul trecut un profit net de aproape 750 de milioane de lei, echivalentul a 205 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de castigul de 631 de milioane de lei raportat in 2004, au declarat surse din banca. 'Castigurile subsidiarelor vor adauga aproximativ 20 de milioane de euro la acest profit?¬, au precizat sursele citate. Potrivit unei clauze din contractul de privatizare, actionarii BCR vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in exercitiul financiar precedent.

    CRESTERI. Activele bancii au urcat pana la 33 de miliarde de lei, respectiv 9,4 miliarde de euro, cu 31% peste totalul activelor de la finele anului 2004. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor). Evolutia a fost sustinuta in principal de cresterea cu 50% a portofoliului de credite. Imprumuturile pentru persoane fizice au mentinut ritmul de dezvoltare exponentiala, soldul de la finele anului de peste 6,3 miliarde de lei fiind de aproape doua ori mai mare decat in 2004. In structura, creditele in lei detin majoritatea, cu o pondere de 65%. Anul trecut, reteaua banci a avansat de la 315 unitati la 372 de locatii.

    CONTRACTUL. Datele financiare ale bancii fac sa para inutile masurile asiguratorii luate de austrieci in contractul de privatizare a bancii. Clauzele de privatizare rezolva cele mai multe dintre amenintarile care l-ar putea afecta pe cumparator.

    Contractul transeaza clar problemele potentiale care pot sa apara in urma privatizarii. Potrivit acestuia, statul roman s-a obligat sa 'compenseze?¬ Erste Bank pentru daunele rezultate sau in legatura cu obligatiile Bancorex, cu o suma care nu va depasi, indiferent de situatie, 50% din pretul incasat de AVAS. Astfel, statul va trebui sa ramburseze cel mult 1,1 miliarde de euro din cele 2,23 miliarde de euro incasate in urma privatizarii. AVAS s-a obligat sa il compenseze pe cumparator pentru prejudiciul efectiv suferit de catre banca daca cineva ar cere restituirea sediului central din Piata Universitatii.

    NUME. Schimbarea numelui in primii trei ani de la vanzare ar costa Erste 10% din pretul platit. Tot timp de trei ani, Erste nu va putea vinde BCR si nici nu va putea garanta cu actiunile BCR decat cu acordul AVAS. Plata dividendelor nu se poate face mai tarziu de opt luni de la aprobarea situatiilor financiare. Altfel, Erste va plati penalitati de 15% pe an, la valoarea dividendelor datorate.

    BURSA. Contractul de privatizare stabileste ca actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social. 'Perioada-limita de trei ani pana la initierea unei oferte publice nu poate fi considerata lunga, avand in vedere efortul de restructurare generat de dimensiunea acestui grup', considera Costin Fatu, director WISE Invest. Contractul se pare ca a fost pe placul investitorilor. Cotatiile acestora au crescut ieri cu procente cuprinse intre 2,21% si 3,93%, brokerii apreciind ca avansul a fost influentat de publicarea de catre AVAS a contractului de privatizare a BCR, la care SIF detin circa 30% din titluri. 'In urma publicarii contractului de privatizare a BCR, probabil, investitorii au avut confirmarea ca nu exista clauze care sa defavorizeze cele cinci SIF, ca actionari minoritari. In sedintele precedente nu au fost motive pentru ca SIF sa scada. Este o revenire normala dupa o corectie anormala', a declarat directorul general adunct al companiei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar.

    RECORD. Finantarea achizitiei BCR a fost rezolvata de investitorul austriac. Erste Bank a emis noi actiuni care s-au bucurat de mare succes. Volumul total al emisiunii s-a ridicat la 2,65 miliarde euro si a devenit cea mai mare tranzactie derulata vreodata pe pietele de capital din Austria.

    FLEXIBILITATE IN REDUCEREA PERSONALULUI

    Erste s-a asigurat si in privinta personalului. Contractul nu prevede o obligativitate de a pastra personalul, ci doar de a se respecta angajamentele existente ale bancii. In acelasi timp, membrii Consiliului de Supraveghere al BCR numiti in functie la propunerea AVAS, BERD si IFC trebuie sa semneze scrisori de renuntare la mandat, ca o conditie de prefinalizare a tranzactiei de preluare a bancii de catre Erste Bank. In Consiliul de Supraveghere, care nu are rol executiv, reprezentantii statului sunt Daniel Daianu (foto) - presedinte, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, ambii membri. BERD este reprezentata de Oliver Greene - membru, iar IFC, de Thomas Krayenbuehl - vicepresedinte. Din consiliu mai fac parte Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, din partea SIF-urilor.

    Sursa: Jurnalul National, 27 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Baltazar: Dupa preluarea efectiva a BCR, Erste va incepe restructurarea

    Gardianul   EBS

    ___
    Dupa preluarea efectiva a BCR, Erste Bank va lua totul la «bani marunti»: bilantul, contul de profit si pierdere al bancii si, intr-o prima miscare, va efectua primele modificari la nivelul managementului, apreciaza consultantul fianciar Bogdan Baltazar. Aceste schimbari vor fi urmate de o perioada de analiza in care noul proprietar va vedea activitatea bancii si ce parti ale acestea trebuie restructurate. Acestea pot fi spatiile in care unitatile BCR isi desfasoara activitatea, personalul. Baltazar afirma ca in ceea ce priveste angajatii bancii, acestia au nevoie de schimbarea mentatitatilor de salariati la stat - 'proces dureaza ani de zileâ??.

    'Continui sa cred ca Millenium BCP cu experienta sa ar fi fost mai relevanta pentru Romania dar si Erste Bank este bunaâ??, apreciaza Baltazar. De retinut insa ca Baltazar a facut parte din echipa de consultanti autohtoni a bancii portugheze.

    Sursa: Gardianul, 27 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Intrarile nete de capital strain la Bursa s-au dublat in 2005

    Curierul National   

    ___
    Intrarile nete de capital strain la Bursa de Valori si Rasdaq s-au dublat anul trecut, ajungand la 138,6 milioane de euro, rezultate din plasarea a 603,8 milioane de euro si retragerea a 465,2 milioane euro, valorile rulate fiind de trei ori mai mari in raport cu anul 2004, reiese din datele CNVM. Sumele aduse de investitorii straini in conturile companiilor de brokeraj au totalizat 2,18 miliarde de lei (603,8 milioane de euro), reprezentand o crestere de aproape 2,7 ori fata de anul 2004. In perioada ianuarie - decembrie 2005, nerezidenti au obtinut din lichidarea pozitiilor 1,68 miliarde de lei (465,2 milioane de euro), de 3,07 mai mult decat in anul anterior..

    Plasamentele investitorilor straini au devansat iesirile in noua luni, in timp ce in trei luni (ianuarie, februarie si aprilie) s-a inregistrat deficit.

    Retragerile nerezidentilor au ajuns in luna decembrie la 236,55 milioane de lei (64,75 milioane de euro), cu 34,6 milioane de lei sub nivelul intrarilor.

    Pe ansamblul anului precedent, volumul cumpararilor realizate de straini a fost de 2,79 miliarde de lei (771,9 milioane de euro), iar sumele obtinute din vanzari au totalizat 2,18 miliarde de lei (604,45 milioane de euro).

    Majoritatea transferurilor au fost derulate cu actiuni, operatiunile cu obligatiuni fiind de valori mai reduse.

    In ultimii ani, fondurile straine de investitii au realizat plasamente consistente, determinand o crestere a lichiditatii bursiere, in conditiile in care ordinele de cumparare ale acestora sunt mult mai mari comparativ cu cele ale jucatorilor locali.

    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat si anul trecut evolutia ascendenta, atat sub aspectul lichiditatii (care a depasit de aproape patru ori valoarea din 2004), cat si la nivelul cotatiilor, capitalizarea ajungand la 15,3 miliarde de euro, in urcare cu peste 70%.

    Cu toate acestea, decalajul fata de unele piete din regiune ramane destul de mare, Bursele din Polonia, Cehia si Ungaria inregistrand capitalizari de 74,7 miliarde de euro, 29,5 miliarde de euro, si, respectiv, 28 miliarde de euro. La Bursa de Valori, cele mai tranzactionate titluri au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (SIF, Banca Transilvania si BRD-Groupe Soci?©t?© G?©n?©rale) si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare).

    Brokerii mentioneaza ca 2005 a fost 'anul societatilor de investitii financiare', aceste actiuni consemnand o crestere spectaculoasa, in medie cu 175%.

    Evolutia SIF a fost accelerata de majorarea pragului de detinere la capitalul acestor societati, de la 0,1%, la 1%, si de suma ridicata (3,75 miliarde de euro) pentru vanzarea BCR.

    SIF au participatii cumulate ce reprezinta 30,1% din capitalul BCR.

    Tranzactiile derulate la BVB au atins anul trecut valoarea de 7,8 miliarde de lei (circa 2,1 miliarde de euro), cele mai mari rulaje fiind inregistrate in lunile ianuarie si februarie si ultimul trimestru.

    La Bursa Electronica Rasdaq, operatiunile s-au dublat comparativ cu nivelul inregistrat anul precedent atat sub aspectul numarului de transferuri, cat si dupa valoarea lichiditatii.

    Valoarea tranzactiilor a totalizat 1,07 miliarde de lei, iar capitalizarea a ajuns la 8,2 miliarde de lei. La nivelul general al pietei, insa, preturile au scazut cu 1,1%.

    Sursa: Curierul National, 27 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Romania e mai sigura decat Bulgaria pentru ca stie sa se imprumute rezonabil

    Adevarul   

    ___
    Romania a reusit sa devanseze pentru prima data Bulgaria, al carei rating a ramas acelasi ca si in 2005, dupa ce anul trecut se afla in usor dezavantaj fata de statul vecin, a anuntat directorul agentiei Coface Romania. Intre punctele tari care i-au determinat pe analistii Coface sa imbunatateasca ratingul nostru s-au remarcat 'gradul de indatorare rezonabil, costurile mai reduse, dimensiunile apreciabile ale pietei si capacitatea de a atrage investitii straine'. Pe o scala de la 'A1' la 'D', Romania a reusit sa acceada clasa de ratiguri A, dupa ce in ultimii ani a stagnat in clasa B. Semnificatiile fiecarei trepte sunt evidentiate in tabelul de mai jos.

    Rata ridicata a inflatiei, cererea mare de marfuri din import, scaderea ritmului de crestere economica, dar mai ales deficitul de cont curent sunt riscurile pe care analistii Coface le-au enumerat ca fiind cele carora trebuie sa le acordam o atentie speciala. Alti factori de risc: 'disensiunile din Alianta DA si evolutia lenta a procesului de combatere a coruptiei'. Cristian Ionescu a enumerat si cateva puncte slabe care trag in jos ratingul tarii noastre. Intre acestea se numara deficientele in disciplina fiscala, dezechilibrele macroeconomice si o capacitate redusa de a suporta eforturile reformei.

    Metodologia Coface presupune stabilirea ratingului de tara pe baza a sapte tipuri de indicatori, si anume vulnerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor. Ca domenii de activitate, scara ratingurilor cuprinse intre cele mai riscante (categoria 'D') si cele mai sigure (categoria 'A1') este evidentiata in graficul alaturat.

    Sursa: Adevarul, 27 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

26.01.2006

  • Listarea BCR la Bursa, in 36 de luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Actiunile BCR vor fi listate in termen de trei ani de la finalizarea contractului de privatizare, cu sau fara o oferta publica. Actiunile care ar putea fi oferite oferite ar urma sa fie ori actiuni noi ale bancii, Erste urmand sa nu participe la majorare, fie Erste va vinde o parte din actiunile sale, fara a scadea insa sub 50%. Neindeplinirea acestei obligatii atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statului BCR care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 61,8% pe care il detin, fiind nevoie de o majortate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari au renuntat in schimbul listarii.

    AVAS a inceput aseara dupa ora 18:00 publicarea contractului de privatizare a BCR semnat pe 21 decembrie cu grupul austriac Erste Bank.

    In acelasi timp, Erste a anuntat la Viena ca actionarii sai si-au exercitat in proportie de 60% dreptul de preemptiune pentru a subscrie actiuni noi in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social desfasurata incepand de pe 11 ianuarie. Erste Bank a intentionat sa stranga de pe piata de capital 2,75 miliarde de euro care sa-i permita sa achite cele 3,75 mld. euro pentru 61,8% din actiunile BCR. Ieri la pranz, Erste anunta ca cererea mare din partea investitorilor mici a facut ca operatiunea de subscriere sa fie inchisa la ora 17:00, cu o zi mai devreme decat fusese programat.

    Inainte de inceperea majorarii de capital, principalul actionar al Erste, Die Erste ...sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, care detine 32,2% din actiuni, a informat ca intentioneaza sa isi mentina cota de actionariat la peste 30%. De asemenea, membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impreuna 7% din actiunile Erste Bank, si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de subscriere pentru actiunile nou emise. Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni a fost stabilita intre 11 - 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facandu-se in intervalul 11 - 26 ianuarie 2006.

    Conform deciziei CA al Erste, majorarea de capital a fost prevazuta a se realiza sub forma unei vanzari la valoarea de piata cu drepturi de preemptiune pentru actionarii existenti, carora le-au fost rezervate 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu pot depasi 55 de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 ianuarie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide