Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.02.2006

  • Producatorul de tevi Tubinox, preluat de indieni

    Curierul National   

    ___
    Compania Viraj Alloys din India a cumparat de la Silcotub Zalau pachetul majoritar de actiuni al firmei Tubinox Bucuresti, preluarea producatorului de tevi fiind aprobata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Potrivit unui comunicat al AVAS, noii proprietari vor raspunde solidar pentru respectarea obligatiilor preluate de la Silcotub.

    'Prin negocieri succesive, am reusit sa semnam acest contract de novatie, care salveaza locurile de munca a peste 100 de salariati ai Tubinox, si am dat o noua sansa dezvoltarii pe principii economice solide a societatii. In plus, salariile restante inca din luna noiembrie 2005 vor fi imediat platite integral', a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

    Reprezentantii AVAS precizeaza ca noul debitor a preluat toate obligatiile investitionale neindeplinite, iar semnarea actului aditional creeaza premisele pentru reluarea productiei Tubinox.

    Tubinox a fost privatizata in septembrie 2003, cand Silcotub a preluat de la stat 99,4% din capitalul social al companiei, printr-o tranzactie in valoare de aproape 2 milioane euro.

    Sursa: Curierul National, 20 februarie 2006.'

    mai mult

17.02.2006

  • Turbomecanica da 90% din profit pentru dividende

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din Europa de Est, intentioneaza sa acorde in acest an un dividend brut de 1,09 lei/actiune, in crestere cu 9,8% fata de dividendul distribuit anul trecut. Dividendul pe care-l va plati Turbomecanica reprezinta 7,7% din pretul la care actiunile se tranzactioneaza in prezent la Bursa, in timp ce dob??nzile la depozite bancare pe un an sar in prezent foarte rar de pragul de 7%.

    Compania intentioneaza sa distribuie sub forma de dividende mai mult de 90,9% din profitul net obtinut anul trecut. In 2005, societatea distribuise in acest mod 89,15% din c??stig. Compania a obtinut anul trecut un profit net de 17,7 milioane de lei (5 milioane de euro). Turbomecanica va supune spre aprobarea actionarilor si divizarea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei la 0,5 lei/actiune. Actiunile societatii erau in general evitate de investitorii mici de la Bursa, din cauza pretului ridicat ca valoare la care sunt cotate actiunile, in conditiile in care pentru un pachet de 500 de actiuni, minimul ce putea fi cumparat de pe piata principala, un investitor trebuia sa plateasca 7.000 de lei (aproape 2.000 de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 februarie 2006.

    mai mult

  • 20% din Aeroportul Baneasa, transferate catre Fondul Proprietatea

    Gandul   

    ___
    Aeroportul International Bucuresti-Baneasa (AIBB) este o afacere de sute de milioane de euro. Desfiintarea aeroportului de langa Bucuresti ar insemna un profit enorm pentru afaceristii implicati in tranzactiile imobiliare din zona. De curand, â??Bucuresti-Baneasaâ?? a inceput sa piarda din hectare, terenurile intrand in proprietate privata. Numai ca AIBB este o tinta si pentru afaceri strategice, puse la punct in birouri ministeriale. Una dintre ele a fost pregatita si - in caz de reusita - va determina desfiintarea aeroportului si un castig â??de buzunarâ?? de aproximativ 27 milioane de euro.

    Pe 27 ianuarie 2006, Ministerul Transporturilor a emis o nota-mandat cu privire la o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor din cadrul Societatii Nationale Aeroportul International Bucuresti-Baneasa. In aceasta nota, intre mai multe puncte si prezentari a fost strecurat un paragraf care deschide poarta unei afaceri solide. Astfel, in nota ministeriala se face precizarea ca, intr-o sedinta a Comitetului de Privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor, â??a fost aprobata nota privind emiterea mandatului special pentru reprezentantii in AGA ai SN AIBB pentru a putea fi trecute in fondul Proprietatea a 20 la suta din actiunile detinute la aceasta societateâ??. Astfel, ministerul a respectat programul national prin care se cerea ca un procent din actiunile detinute la aeroportul din marginea Capitalei sa fie transferate la Fondul Proprietatea. Acest fond a fost constituit pentru despagubirea fostilor proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura, conform Legii privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv. Curios este ca autoritatile au luat aceasta decizie in conditiile in care â??atacurile funciareâ?? au lovit deja in aeroport. Iar cedarea a 20 la suta din actiunile AIBB ar insemna o probabila incetare a activitatii.

    Cum poti scoate 28 milioane euro din 30.000

    Afacerea a fost bine gandita - cedarea celor 20 la suta din actiunile AIBB nu va fi contestata de nimeni. Numai ca, in acest moment, Societatea Nationala Aeroportul International Bucuresti-Baneasa SA este subevaluata. La Registrul Comertului, AIBB figureaza cu un singur asociat - Ministerul Transporturilor. Acesta detine un numar de 55.970 de actiuni valorand 5,5 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, procentul de 20 la suta - care urmeaza a fi transmise la Fondul Proprietatea - inseamna 1,1 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, cu aproximativ 30.000 de euro se poate cumpara intregul pachet de actiuni!

    In paralel, daca s-ar discuta numai pe terenurile detinute (fiindca in proprietatea AIBB nu mai sunt decat utilaje si cladiri care nu prea prezinta interes), 20 la suta din actiuni ar insemna 28 de hectare de teren. In bani, calculul este simplu - la un pret minim de 100 de euro metrul patrat in zona, terenul aferent celor 20 la suta din actiunile AIBB ar avea o valoare de piata de 28 de milioane de euro.

    In acest caz, cel care ar cumpara actiunile AIBB transmise â??Fondului Proprietateaâ?? si, prin aceasta metoda, ar intra in proprietatea terenului ar avea un profit uluitor - ar cumpara cu 30.000 de euro si ar vinde cu 28 de milioane de euro! Aceasta actiune ar insemna si sfarsitul aeroportului Baneasa, fiindca, in aceste conditii, Societatea Nationala ar mai ramane doar cu pista gaurita si cu cateva hectare inutile.

    Despagubitii din Fondul Proprietatea - tepuiti?

    Directorul AIBB Eugen Ciocan sustine ca decizia de a transmite 20 la suta din actiunile aeroportului la Fondul Proprietatea a fost a Guvernului Romaniei si nu a Ministerului Transporturilor. Cat despre o posibila vanzare a pachetului de actiuni catre un privat, directorul aeroportului spune ca â??acest lucru nu va afecta activitatea AIBB, fiindca nu se vor da nici terenuri si nici cladiriâ??(!). Afirmatia directorului AIBB ridica un semn de intrebare. In conditiile in care pachetul de actiuni AIBB transmis Fondului Proprietatea nu are acoperire nici in terenuri si nici in cladiri, actiunile raman la valoarea aportului social, ceea ce inseamna ca â??despagubitiiâ?? inscrisi in fond vor primi praful de pe toba!

    Presedintele Fondului Proprietatea nu exclude insa o vanzare a actiunilor â??la nivel maximâ??. â??Managerul de fond - care va fi o firma internationala de renume - nu poate face magarii fiindca ar pierde prea mult. Societatile la care fondul va avea actiuni vor fi pe Bursa, iar evaluarea va fi transparenta. Iar, daca se va vinde prost, atunci actionarii vor putea sa-l dea in judecata pe managerul de fond pentru prost managementâ??, a declarat Ivan Niculae, presedintele Fondului Proprietatea.

    In paralel cu afacerea cu actiuni AIBB, aeroportul a mai primit o lovitura. Dupa ce a reziliat contractele cu avocatii care reprezentau societatea in instanta, in procesele pentru terenurile hacuite de Aviatia Utilitara, reprezentantii aeroportului au angajat un avocat din... Galati. In timpul mandatului noului aparator, AIBB a pierdut in instanta 11.000 de metri patrati. Mai nou, a sosit si factura - noul avocat are de incasat 361.135.000 de lei drept onorariu pentru perioada... 20 decembrie 2005 - 31 ianuarie 2006.

    Sursa: Gandul, 16 februarie 2006.

    mai mult

  • Romanian Reconstruction Cyprus si-a dublat la 16% participatia la Braiconf

    Curierul National   BRCR

    ___
    Fondul de investitii Romanian Reconstruction Cyprus Limited a achizitionat prin intermediul a doua tranzactii un pachet de 8,15% din actiunile producatorului de confectii Braiconf, marindu-si participatia pana la 16% din capitalul social, se arata intr-un comunicat al Braiconf remis pietei Rasdaq.

    Romanian Reconstruction Cyprus Limited a achizitionat 3,6 milioane de actiuni Braiconf la pretul nominal de 0,31 lei. Valoarea totala a tranzactiei a insumat 1,1 milioane lei (321.000 euro).

    Fondul a achizitionat 1,4 milioane de actiuni - reprezentand 3,16% din capitalul social al Braiconf Braila - de la Porto Romania Impex si 2,2 milioane de titluri, respectiv 4,99%, de la Romania Reconstruction Capital.

    Participatia celor doi vanzatori la capitalul producatorului de confectii a devenit nula dupa aceasta operatiune.

    Braiconf Braila a inregistrat o scadere semnificativa a profitului net in primele noua luni ale anului 2005, de la 5,3 milioane de lei pentru perioada similara a anului anterior, la 94.000 lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 8% in primele trei trimestre ale anului trecut, pana la 35 milioane de lei.

    Restul actiunilor societatii sunt dispersate catre actionari minoritari. Braiconf este listata la prima categorie a pietei Rasdaq.

    Sursa: Curierul national, 17 februarie 2006.

    mai mult

16.02.2006

  • Cresteri substantiale pentru activele SIF-urilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Schimbarea modului de raportare contabila la inceputul acestui an a determinat cresteri substantiale ale activul net al SIF-urilor intr-o singura saptamana, cresteri care s-au situat intre 16% si 22%. Totodata, activele SIF-urilor au crescut in prima luna a anului si ca urmare a cresterii puternice inregistrate de actiunile listate pe piata de capital. Cea mai mare crestere a activului net a inregistrat SIF Oltenia, cu un plus de 21,5% la valoarea calculata pe 31 ianuarie fata de nivelul inregistrat pe 27 ianuarie. Activul net al SIF Banat-Crisana a consemnat o crestere de 18% in acelasi interval de timp avut in vedere si in cazul SIF Oltenia, in timp ce valoarea activului net al SIF Transilvania era la 3 februarie cu 16,8% mai ridicata fata de situatia de pe 27 ianuarie. In cazul SIF Transilvania, valoarea activului pe actiune a depasit astfel pretul de piata al actiunilor, activul net raportat de SIF-uri fiind dupa parerea majoritatii analistilor substantial mai mic fata de valoarea reala a actiunilor, in principal datorita inregistrarii pachetului de actiuni detinut la BCR sub valoarea reala.

    Activul net unitar al SIF Oltenia era la finalul lunii ianuarie de 2,7561 lei/actiune, iar cel al SIF Banat-Crisana de 2,1997 lei/actiune. Valoarea activului net unitar al SIF Transilvania era la 3 februarie de 2,3532 lei/actiune. Celelalte doua SIF-uri, Moldova si Muntenia, nu au publicat date privind activele nete pentru ultima zi din ianuarie sau pentru inceputul lui februarie. 'Potrivit unor ordine ale CNVM si Ministerului Finantelor, din acest an companiile listate pe Bursa va trebui sa faca raportari contabile conform Standardelor Internationale de Raportare Fiscala. Conform noilor raportari, impozitul pe un potential castig nu se mai inregistreaza drept obligatie, ci ca un provizion si nu se mai scade din activul net', a explicat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Carpatica - banca tot mai atractiva pentru investitori

    Smart Financial   BCC

    ___
    In ciuda investitiilor masive realizate de Banca Comerciala Carpatica pe parcursul anului 2005, institutia a anuntat pentru anul trecut o situatie financiara peste asteptarile pietei. Acest lucru se traduce si printr-o automata crestere a atentiei pe care o acorda investitorii ce doresc cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica, aceasta din urma fiind una dintre posibilele viitoare achizitii importante de pe piata bancara romaneasca. La finele anului 2005, valoarea activelor totale ale BCC a atins 925 mil. RON, in crestere cu 110% fata de anul precedent.

    La aceeasi data capitalurile proprii erau de 137 mil. RON, valoare cu 15% mai mare comparativ cu anul 2004. Profitul brut aferent anului 2005 este de 20 mil. RON, iar cel net de 17,73 mil. RON. Astfel, cresterea profitului net indicata de banca este de 34% raportat la perioada similara a anului 2004. 'In 2005, am demonstrat ca forta si inteligenta personalului Bancii Comerciale Carpatica sunt hotaratoare cand sunt instrumente ale unei vointe puternice, iar vointa noastra este puternica si continua. Am demonstrat ca se poate construi intr-un an cat altii in cincinale - ne-am dublat reteaua de unitati teritoriale, am pus in circuit 45 de ATM-uri si 4 ASV-uri', a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica.

    'Am demonstrat ca Banca Comerciala Carpatica se bucura de increderea lumii financiare internationale, fiind un partener credibil si performant. Am demonstrat ca, desi ne-am asumat un program de investitii de valoare ridicata (3,2 mil. EUR), profitabilitatea bancii nu a avut de suferit astfel incat sa-i afecteze dezvoltarea viitoare', a adaugat Nicolaie Hoanta.

    In cursul anului 2005, Banca Comerciala Carpatica a anuntat ca si-a consolidat pozitia pe piata creditelor, valoarea creditelor acordate fiind la 31.12.2005 de 555 mil. RON, in crestere cu 121% fata de finele anului precedent. In ceea ce priveste depozitele atrase, acestea au atins valoarea de 472,5 mil. RON, ?®n crestere cu 126% fata de anul 2004. 'Acestea pot fi considerate premise pentru realizarea obiectivului strategic in ceea ce priveste cota de piata de 1,5 - 2 % pana in 2007. In aceeasi directie s-a actionat si prin liniile de finantare externa pe care Carpatica le are in derulare: KfW - 9,5 mil. EUR, FIDA - 10 mil. USD si BIRD - 12,86 mil. USD si prin rating-ul cu perspectiva stabila obtinut de la Agentia de Evaluare Moody`s Investors Service', spun reprezentantii BC Carpatica.

    La capitolul 'planuri de viitor', banca specifica faptul ca va aloca si in 2006 sume importate pentru sustinerea extinderii si modernizarii retelei de unitati, diversificarii portofoliului de produse si servicii si a canalelor de distributie a acestora (aproximativ 5 mil. EUR). Reteaua teritoriala va numara la finele anului peste 170 de unitati, dintre care 20 in municipiul Bucuresti, cea de ATM-uri 200, iar cea de ASV-uri 20. Actiunile BCC sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti si sunt incluse in calculul indicelui ROTX cotat la Bursa din Viena.

    'De asemenea va fi implementat si un nou sistem informatic integrat, care va fluidiza modul de deservire al clientilor. Tot in 2006 Carpatica va lansa o emisiune de obligatiuni ?®n suma de 70 mil. RON ale carei caracteristici vor fi stabilite de catre Consiliul de Administratie al bancii, la momentul lansarii, ?®n functie de conditiile specifice ale pietei', spun oficialii institutiei.

    Sursa: SmartFinancial.ro, 16 februarie 2006.'

    mai mult

  • Piata reglementata a BVB va include 100 de emitenti

    Curierul National   

    ___
    Aproximativ 100 de societati dintre emitentii actuali de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq au potential pentru a fi tranzactionate pe piata reglementata a bursei rezultata din fuziunea celor doua piete organizate, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica, citat de Rompres.

    Pe actuala bursa, care se va numi 'piata reglementata', vor fi admise la tranzactionare societatile care au avut anul trecut o capitalizare de peste un milion de euro si care indeplinesc o serie de criterii de lichiditate stabilite de BVB, precum si obligatiile de informare si raportare prevazute de legislatia pietei de capital.

    BVB va administra si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), pe care vor fi listate actiunile societatilor care nu sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata, dar care indeplinesc anumite conditii de lichiditate si care au fost listate la BVB sau pe Rasdaq.

    Piata Rasdaq se afla in faza finala a unui proces de restructurare. Dintre toate societatile tranzactionabile in prezent, sunt selectate acelea care indeplinesc cerintele pentru tranzactionarea pe piata reglementata, iar celelalte vor fi tranzactionate pe sistemul alternativ, cu reguli mai lejere.

    Potrivit estimarilor directorului general al BVB, Stere Farmache, in final vor fi tranzactionate pe piata reglementata 55 din cele 60 de societati actuale listate la BVB, la care se vor adauga circa 30-40 de societati de pe Rasdaq.

    Bursa de Valori a fost autorizata la sfarsitul lunii ianuarie ca operator de piata, care administreaza doua piete - piata reglementata si ATS. ATS va cuprinde si o sectiune distincta, unde vor fi tranzactionate actiunile care nu indeplinesc criteriile de listare pe cele doua piete mentionate. Piata reglementata cuprinde actiunile companiilor de prim rang, impartite pe mai multe categorii - categoria I, unde sunt cotate cele mai lichide actiuni, ale societatilor cele mai performante si care au un capital social de minimum opt milioane de euro, categoria a II-a, care cuprinde actiunile societatilor cu un capital social de minimum doua milioane de euro, si categoria Plus, care poate cuprinde actiuni atat de la categoria I, cat si de la categoria a II-a, dar ai caror emitenti sunt obligati sa transmita catre investitori mult mai multe raportari si mai detaliate, referitoare la activitatea lor, decat ceilalti emitenti.

    Sursa: Curierul National, 16 februarie 2006.'

    mai mult

15.02.2006

  • Octavian Radu: Restructurez divizia IT, ca sa o pregatesc de Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Omul de afaceri Octavian Radu a anuntat ca va incepe un program de restructurare a diviziei IT din cadrul grupului pe care acesta il controleaza (RTC Holding) pentru a pregati listarea acesteia la Bursa in 2008. Octavian Radu a achizitionat anul trecut mai multe companii din domeniul IT (distributie, retail, integrare de sisteme) pe care acum vrea sa le integreze intr-o singura structura, care se va numi Best Computers. In lunile urmatoare, el spune ca va negocia cu actionarii minoritari din companiile achzitionate ponderea pe care acestia urmeaza sa o aiba in noua entitate. Cei circa 15 actionari minoritari urmeaza sa detina pachete de actiuni cuprinse intre 0,3 si 4,2% din Best Computers. 'In noua entitate, actionarii minoritari vor detine cumulat 41,3%, pachetul majoritar urm??nd sa imi revina mie', a declarat Octavian Radu pentru Ziarul Financiar.

    Companiile care vor forma divizia IT din RTC Holding sunt Best Computers, Best Distribution, Sistec, ProCA si Atlas. Acestea au activitati de import, distributie si retail IT, precum si integrare hardware. In 2005, divizia IT a grupului RTC a avut o cifra de afaceri de 51,7 milioane de euro, iar pentru 2006 volumul v??nzarilor fiind estimat la 68,7 milioane de euro. Radu spune ca daca se iau in calcul si v??nzarile IT din reteaua Diverta (specializata pe distributia de carte si produse multimedia) volumul afacerilor va depasi 100 de milioane de euro.

    'In acest moment cred ca valoarea diviziei IT din RTC Holdings este cu aproximativ 10-20% mai mica dec??t capitalizarea bursiera a Flamingo, insa p??na la sf??rsitul anului o vom depasi', estimeaza presedintele holdingului RTC. Cum capitalizarea bursiera a Flamingo se ridica la 62 milioane de euro, valoarea diviziei de IT din grupul lui Octavian Radu are, in opinia acestuia, o valoare cuprinsa intre 50 si 55 milioane de euro. 'Urmeaza sa ajung la un consens cu actionarii minoritari privind redistribuirea actiunilor in noua entitate pe care o cream', mai spune Octavian Radu. El nu exclude posibilitatea ca o parte din actionari sa iasa din afacere printr-o tranzactie cash.

    Divizia IT din RTC va purta numele uneia din companiile pe care el le-a achizitionat anul trecut. Best Computers a fost o afacere de retail IT cu un volum de afaceri de circa 10 milioane de euro detinuta de trei intreprinzatori, majoritari fiind Robert Coman si Teo Paduraru. Tranzactia a presupus un schimb de actiuni intre Diverta si Best Computers, in urma tranzactiei Radu devenind proprietar. Acum, cumparatorul admite ca lucrul cel mai important care l-a atras la aceasta companie a fost brand-ul - Best Computers. 'Era un business mic, insa cu un nume mare'.

    Omul de afaceri intentioneaza ca pe l??nga magazinele Best din cadrul retelei Diverta sa mearga si pe formula francizarii acestui brand. 'Vom da in franciza acest nume micilor distribuitori din provincie care cunosc mai bine dec??t noi piata locala', explica presedintele RTC. El spune ca principalul avantaj al francizarii nu va fi componenta financiara, ci cresterea notorietatii brand-ului Best. Un brand awarness mai bun va fi util in momentul listarii, prognozata pentru 2008.

    Octavian Radu a g??ndit o noua formula si pentru structura intregului holding. Cele aproximativ 50 de companii care fac parte din acesta sunt grupate in sase divizii. Pe l??nga IT, RTC mai detine diviziile Office (distributie de papetarie), Diverta (retail de carte si produse multimedia), Mobishop (distribuitor de cartele preplatite), TCE (transport) si un incubator de companii care sunt in dezvoltare (real estate, distributie de vinuri, software, advertising, media etc.).

    Cea mai mare divizie din cadrul grupului RTC este Mobishop, distribuitorul de produse de telefonie si Internet, care in 2006 va avea venituri de peste 100 de milioane de euro. In 2005, cifra de afaceri realizata la nivelul intregului grup se ridica la 237 de milioane de euro, pentru anul in curs fiind estimate venituri consolidate de peste 320 de milioane de euro.

    Desi Radu nu se g??ndeste la o dezvoltare regionala, anul trecut el a devenit actionar in cadrul companiei Pro Noi - cel mai mare distribuitor de carte din Republica Moldova. Totodata, omul de afaceri a mai cumparat magazinele Hollywood Music& Film (2004), 80% din producatorul de birotica Flaro Sibiu (printr-o oferta pe piata RASDAQ in 2005), Depozitul de Vinuri, o retea de distributie a cartelelor preplatite pentru utilizatorii de telefonie mobila si Internet.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Impact vrea sa atraga 40 mil. euro de la investitori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti intentioneaza sa realizeze in acest an o majorare de capital in valoare de 30 de milioane de euro si o emisiune de obligatiuni in valoare de 10 milioane de euro, care sa contribuie la finantarea proiectelor pe care le deruleaza. 'Pentru finantarea proiectelor noastre intentionam sa realizam o emisiune de obligatiuni si o majorare de capital, restul sumelor necesare urmand sa ni le asiguram prin credite bancare. Pentru emisiunea de obligatiuni avem in vedere suma de 10 milioane de euro, iar majorarea de capital va fi de cel putin 30 de milioane de euro, reprezentand sume care intra in societate', a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ioan Popp, presedintele Impact. El ia in calcul si varianta de a crea vehicule speciale care sa administreze proiecte imobiliare dezvoltate impreuna cu parteneri straini. 'De exemplu, avem in vedere un proiect de blocuri in valoare de 80 de milioane de euro in Bucuresti, care ar urma sa fie finantat cu ajutorul unor investitori institutionali straini', a precizat Popp.

    In ultimii ani, compania Impact, cunoscuta mai mult drept constructor de vile, s-a implicat si pe segmentul de locuinte sociale, prin demararea unor proiecte care vizeaza constructia de blocuri de apartamente in Bucuresti si Constanta, dar si pe segmentul cladirilor de birouri, prin intermediul proiectului Construdava.

    Cel mai important proiect anuntat de Impact, 'Turnurile Cardinale', va fi dezvoltat pe o suprafata de circa 100 de hectare in nordul Capitalei si va cuprinde unitati locative pentru 5.000 de familii, precum si cinci cladiri de birouri. Valoarea acestui proiect se ridica la circa 420 de milioane de euro, compania sperand sa obtina si sprijinul autoritatilor locale.

    Impact este una din cele mai active companii de la Bursa din punctul de vedere al utilizarii surselor de finantare oferite de piata de capital. In 2005, Impact a realizat doua emisiuni de obligatiuni si o majorare de capital. Principalul actionar al companiei este omul de afaceri Dan Ioan Popp, care detine peste 30% din actiuni, iar impreuna cu ceilalti manageri controleaza circa 42% din companie. In actionariatul companiei au intrat si o serie de fonduri de investitii, care controleaza in prezent circa un sfert din actiuni. Titlurile Impact au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,565 lei/actiune, in coborare cu 4,2%. Capitalizarea bursiera a companiei este de 128 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Rulmentul SA Brasov va avea soarta lui Electroputere Craiova

    Cronica Romana   

    ___
    Secretarul de stat din cadrul Ministerului Integrarii Europene, Adrian Ciocanea, a declarat ca privatizarea societatii Rulmentul va fi reluata intr-o noua formula, dupa modelul realizat la Electroputere Craiova. â??Pasul urmator este realizarea unui program de restructurare, deoarece Rulmentul SA se afla pe lista PSAL 1 care prevede privatizarea societatii sau lichidarea acesteiaâ??, a afirmat Ciocanea. El a mai spus ca in prezent AVAS analizeaza un proiect de restructurare propus de conducerea societatii, acesta trebuind sa fie aprobat, mai apoi, de catre Guvern. Demnitarul a recunoscut ca este foarte posibil ca acest program de restructurare al societatii sa cuprinda si disponibilizari de personal, dar ca in prezent nu s-a ajuns la o forma finala a documentului care va fi propus Executivului spre aprobare. Privatizarea societatii brasovene a fost anulata dupa ce conducerea AVAS a decis ca oferta primita de la consortiul Uzuc Sa Ploiesti - International GP SRL Bucuresti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, nu este viabila.

    Sursa: Cronica Romana, 15 februarie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide