Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.01.2006

  • Petrom da 234 milioane euro pe benzinarii OMV

    Averea   SNP

    ___
    Compania Petrom, intrata acum doi ani sub controlul grupului austriac OMV isi sporeste numarul benzinariilor achiztionand subsidiarele deschise de OMV in ultimii ani in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. Potrivit comunicatului dat publicitatii aseara la inchiderea editiei, Petrom-OMV va plati 234,4 milioane euro (283 milioane dolari) pentru a achizitiona 99,9% din OMV Mineraloel Romania SRL, OMV Bulgaria EOOD si IMV Jugoslavija d.o.o. Prin aceasta achizitie, Petrom-OMV va functiona ca un centru operational al Grupului OMV pentru Europa de Sud-Est. â??Este cea mai importanta tranzactie pe care compania o va finaliza dupa incheierea procesului de privatizare si cu siguranta un pas foarte important in vederea extinderii Petrom pe pietele din regiuneâ??, a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general executiv al Petrom. Aceasta este prima mutare importanta a Petrom pe anul 2006 dupa ce anul trecut, tot in scopul consolidarii pozitiei, compania a anuntat rascumpararea unor active dar si renuntarea la o buna parte din reteaua de benzinarii a companiei petroliere romanesti. In urma preluarii subsidiarelor OMV, grupul Petrom-OMV isi sporeste numarul de benzinarii cu 178. Desi devin proprietatea Petrom, acestea vor continua sa opereze sub numele OMV.

    In Romania, reteaua OMV Mineraloel detine 73 de statii in care functioneaza magazine viva si cafenele Vienna Cafe, in Bulgaria compania OMV are 74 de statii si doua depozite moderne iar in Iugoslavia 31 de benzinarii de asemenea cu cafenea si magazin. Valoarea totala a celor companii a fost evaluata de KPMG, mandatata de Petrom la 234,4 milioane euro. Aceasta este si valoarea tranzactiei care va suferi ajustari uzuale cu privire la capitalul de lucru si datoriiâ??, a anuntat aseara responsabilii Petrom. Practic, Petrom va plati pentru retele de distributie aproape o treime din suma cu care OMV a cumparat pachetul de actiuni vandut direct de statul roman in urma cu doi ani.

    Anul trecut, Petrom si-a anuntat strategia pe urmatorii cinci ani, strategie prin care vizeaza sa devina lider pe piata est-europeana de petrol si gaze. Pentru aceasta, managementul romano-austriac a promis investitii de peste 3 miliarde euro, in urmatorii cinci ani.

    Sursa: Averea, 18 ianuarie 2006.

    mai mult

  • La Carbid Fox s-a tras heblul

    Adevarul   

    ___
    SC Carbid Fox SA Tarnaveni, singurul producator de carbid din sud-estul Europei, si-a oprit productia dupa ce a fost deconectata de la reteaua de alimentare cu energie electrica, transmite corespondentul Rompres. Societatea a ramas fara energie electrica din cauza nerespectarii protocolului de reesalonare a datoriilor semnat cu Electrica Transilvania Sud, care prevedea ca, pana la 15 ianuarie a.c., Carbid Fox sa achite suma de 2,5 milioane lei noi (25 miliarde lei vechi). SC Carbid Fox SA Tarnaveni este la al treilea protocol incheiat cu Electrica Transilvania Sud, ultimul fiind perfectat in luna septembrie 2005, cand conducerea societatii s-a angajat la respectarea acestuia. Ovidiu Georgescu, directorul Electrica Transilvania Sud, sucursala Targu Mures, a declarat, ieri, ca reluarea furnizarii energiei electrice fata de Carbid Fox nu este garantata, chiar daca societatea isi va achita imediat datoriile.

    Sursa: Adevarul, 18 ianuarie 2006.

    mai mult

17.01.2006

  • CEC va duce o parte din actiuni pe bursa

    Romania libera   

    ___
    Procesul de privatizare a celei mai vechi banci din Romania - Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - a ramas, la finalul anului trecut, in umbra aceluia care a fost cel mai important pentru sectorul bancar romanesc, si nu numai, respectiv cel al Bancii Comerciale Romane (BCR).

    Acest lucru este de altfel de inteles, deoarece aparent impactul privatizarii CEC este mai putin spectaculos, cel putin pentru piata bursiera, spre deosebire de BCR, a carei influenta este evidenta, data fiind detinerea de catre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) a unei cote de aproximativ 30% din capitalul social al bancii.

    Vanzarea CEC va fi insa importanta pentru actorii pietei bursiere din Romania cel putin din doua motive. Primul ar fi acela ca, in contextul modificarilor sau consolidarii pozitiilor in ierarhia din sistemul bancar, orice noua achizitie sau fuziune in domeniu poate influenta in mod indirect politicile de dezvoltare a celorlalte banci si, prin consecinta, si a bancilor listate deja la bursa.

    Cel de-al doilea reprezinta probabilitatea ca CEC sa intre in mod indirect in vizorul investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti. Si asta, pentru ca 9,9% din actiunile sale vor intra in portofoliul Fondului Proprietatea, chiar daca listarea acestuia este inca la stadiul de proiect.

    Totodata, institutia ar putea trezi interesul direct, in conditiile in care intentia de vanzare a restului de actiuni CEC pe piata interna de capital se materializeaza. Cu atat mai mult cu cat la un moment dat existau opinii care sustineau listarea tuturor societatilor ale caror actiuni vor intra in activul fondului Proprietatea.

    Sursa: Romania Libera, 17 ianuarie 2006.

    mai mult

  • Contractul de privatizare a BCR va fi publicat dupa 25 ianuarie

    Gardianul   EBS

    ___
    Contractul de privatizare a BCR va fi publicat pe site-ul AVAS dupa 25 ianuarie, informeaza un comunicat al comisiei de privatizare a bancii, remis Mediafax. 'In baza solicitarilor din 28 decembrie 2005 si 5 ianuarie 2006 privind publicarea contractului de privatizare a BCR, comisia a primit acceptul cumparatorului privind publicarea acestuia, dupa data de 25 ianuarie 2006 (incheierea road-show-ului Erste), pe pagina de internet a AVAS, mai putin datele personale si anexele (business planul)', se arata in comunicat.

    Erste Bank este castigatorul licitatiei de preluare a BCR, cea mai mare banca din Romania, oferind un pret de 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni. Erste Bank va prelua controlul efectiv al BCR intr-un termen de 3-6 luni de la semnarea contractului, care a avut loc la sfarsitul lunii decembrie, iar pana la acel moment va avea in banca un comitet de observatori.

    Sursa: Gardianul, 17 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Privatizarea Romgaz nu este o prioritate

    Curierul National   

    ___
    Realizarea unui program national de lucrari de infrastructura, sustinerea productiei interne, reducerea dependentei de importuri energetice si o politica monetar-financiara stabila si coerenta sunt principalele prioritati ale Romaniei identificate de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

    Potrivit AOAR, autoritatile trebuie sa-si propuna realizarea a peste 2.000 de kilometri de autostrada in termen de 3-5 ani. Este inacceptabila actuala situatie, in care un volum mai important de precipitatii, iarna sau vara, duce la intreruperea pe perioade semnificative de timp a legaturilor intre principalele zone geografice ale Romaniei. Infrastructura rutiera si de comunicatii determina in mod direct volumul investitiilor private intr-o zona sau alta si pe ansamblu atractivitatea Romaniei pentru fluxurile de capital', se arata intr-un comunicat al asociatiei. 'Daca suntem o tara cu pretentii europene, trebuie sa avem autostrazi. Trebuie sa se faca ceva daca ploua doua zile, avem o tara rupta in trei, la nivelul actual al infrastructurii autohtone. Si am putea sa avem autostrazi. De exemplu, decat sa stea acasa minerii disponibilizati, ar putea fi folositi la contruirea de autostrazi. Resurse exista' ne-a spus secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

    'Avem resurse energetice suficiente'

    Alte prioritati sunt, potrivit reprezentantilor AOAR, sustinerea productiei interne, in principal cea industriala, si stabilirea unei strategii de reducere a dependentei de importurile de resurse energetice. 'Noi nu ar trebui sa avem probleme cu energia electrica. Fata de alte tari avem resurse energetice suficiente, dar nu stim cum sa le valorificam', a adaugat Parvan. Astfel de programe se afla in faze avansate de realizare in state cu economii dezvoltate si au devenit recent o prioritate la nivel european, argumenteaza conducerea asociatiei oamenilor de afaceri. Pentru atragerea marilor investitori internationali, AOAR solicita Guvernului realizarea unei liste de proiecte mari si foarte mari propuse pentru parteneriate de tip public-privat.

    Reprezentantii oamenilor de afaceri apreciaza ca trei dintre privatizarile anuntate de autoritati (Romgaz, Casa de Economii si Consemnatiuni - CEC si Loteria Nationala) nu sunt justificate in prezent, iar viitoarele vanzari ale participatiilor statului trebuie sa fie realizate in baza unor evaluari obiective si profesioniste. 'Toate acestea nu ar trebui privatizate. Ele nu sunt gauri negre ca sa trebuiasca sa fie privatizate', a incheiat Cristian Parvan.

    Stabilirea unei politici monetar-financiare coerente

    Totodata, alte obiective propuse de AOAR sunt stabilirea unei politici monetar-financiare coerente, pentru stabilizarea pietei si predictibilitatea evolutiilor din domeniu, precum si revenirea la un Cod Fiscal stabil pe o perioada de cel putin 3 ani si la un Cod al Muncii care sa permita flexibilizarea pietei fortei de munca. AOAR considera ca nivelul indicatorilor macroeconomici din 2005 si incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale si a produsului intern brut impun focalizarea politicilor guvernamentale pe stimularea afacerilor, indeosebi a celor producatoare de valoare adaugata, pentru reluarea ritmului alert al cresterii economice. 'Prioritatile anului 2006 si ale anilor care vor urma sunt caracteristice unui proces de modernizare a Romaniei, evolutiile economice justificand abandonarea politicilor specifice unor etape de tranzitie, parcurse in ultimii 16 ani', se mai arata in comunicat.

    Sursa: Curierul National, 17 ianuarie 2006.'

    mai mult

16.01.2006

  • BRD vrea sa bata BCR in sucursale

    Evenimentul Zilei   BRD

    ___
    Societe Generale are planuri mari in ceea ce priveste BRD, filiala sa din Romania. Mai precis, deschiderea in 2006 a inca 200 de agentii in Romania. Ceea ce ar insemna o retea cu 60a mai mare la finele anului, daca ne raportam la numarul actual de agentii ale bancii - 330. Planurile Societe Generale au fost dezvaluite in China, la Pekin, de directorul diviziei internationale de retail, Jean Luis Mattei. El a precizat ca â??mai sunt multe de facut in Europa Centrala si de Estâ??. Alaturi de Romania, banca franceza urmareste si consolidarea pozitiei din Rusia. Insa numarul de sucursale ce vor fi deschise aici este mult mai mic - intre 20 si 40. Una dintre motivatiile din spatele interesului Societe Generale pentru Romania este profitabilitatea extrem de mare de pe aceasta piata. In 2004, profitul BRD a crescut cu 55a, oferind actionarilor unele dintre cele mai mari castiguri din regiune, raportat la valoarea unei actiuni.

    Agentii cu costuri minime

    Reprezentantii din Romania ai BRD au explicat ca expansiunea bancii se va baza in special pe agentii mici, numite BRD Express. Avantajul acestora sunt costurile reduse. Deschiderea unei astfel de reprezentante costa, in medie, 100.000 de euro, dupa cum anunta directorul general adjunct al bancii, Sorin Popa, in momentul lansarii proiectului. Mult sub costurile deschiderii unei sucursale mari.

    Agentiile BRD Express au un numari mic de angajati si sunt amplasate in general acolo unde potentialii clienti ai bancii traiesc sau muncesc. In sucursale sunt oferite produse de baza pentru persoanele fizice - carduri, conturi si credite. Insa nu este exclusa si oferirea de produse destinate firmelor, spune Traian Traicu, purtator de cuvant al BRD. Potrivit acestuia, deschiderea celor 200 de unitati ar putea dura mai mult decat au anuntat francezii, un termen mai realist fiind doi-trei ani.

    Agentiile bancare de proximitate, desi au o vechime considerabila in Franta - tara de origine a Societe Generale -, au fost inceput sa fie deschise in Romania in 2004, fiind prima tara in care banca-mama implementeaza acest model.

    Daca in prima faza, agentiile Express au fost deschise in cartiere din marile orase, precum Bucuresti, Brasov, Constanta, la finele anului trecut au inceput sa fie atacate si orasele mici si comunele.

    Batalie pe sucursale

    Daca BRD va ajunge la 530 de sucursale, asa cum doreste patronul francez, va urca direct pe locul doi in topul bancilor cu cea mai dezvoltata retea, dupa CEC. BCR, care in prezent administreaza 370 de unitati si care avea in plan, inainte de privatizare, deschiderea a inca 70 de sucursale in 2006, ar cobori pe locul 3. In timp ce urmatoarele banci din top ar ramane mult in urma, cu retele de circa 200 de unitati.

    Tinte imposibile pentru angajati

    Fiecare sucursala a BRD este obligata sa atinga anumite obiective de vanzari, care sa asigure amortizarea investitiei intr-un interval rezonabil de timp. Astfel, angajatii au o norma fixa de carduri care trebuie emise, credite de acordat si conturi de depozit deschis. Problema este ca in zonele cu locuitori saraci sau fara vad comercial, tintele se dovedesc imposibil de atins. Asa ca prietenii si rudele si chiar angajatii ajung clienti fideli ai bancii.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 16 ianuarie 2006.

    mai mult

  • Erste ar putea lista BCR si in strainatate

    Averea   EBS

    ___
    Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), intentioneaza sa listeze actiunile bancii atat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si la o bursa externa mai devreme decat termenul de doi ani anuntat initial si asumat prin contractul de privatizare semnat cu statul roman. 'In intervalul maximum de doi ani, Erste intentioneaza si a convenit cu statul roman sa listeze actiunile BCR la Bursa de Valori Bucuresti, dar s-ar putea sa vedem banca listata intre timp la alte burse pentru ca merita, prin rezultatele economico-financiare acest statut', a declarat, recent, Florin Pogonaru, observator din partea AVAS, in conducerea BCR.

    'Practic, Erste a avut suportul marilor investitori in pretul oferit pentru BCR, iar cel mai bun reper este faptul ca emisiunea de obligatiuni lansata de cumparator la Bursa din Viena este suprasubscrisa de peste 2,5 ori', a declarat Florin Pogonaru. Stere Farmache, directorul general adjunct al BCR, a declarat, ieri, pentru 'Averea' ca in strategia de privatizare a BCR, Erste s-a angajat sa listeze actiunile BCR in maximum 2-3 ani la BVB, decizia apartinand in acest caz cumparatorului. 'Asteptam ca Erste sa ia aceasta decizie si sa listeze la BVB un procent mai mare de actiuni decat cel anuntat initial, de 5%, prin Fondul Proprietatea, trebuie mai intai evaluat potentialul de absorbtie al pietei bursiere romanesti si asteptam ca doar surplusul sa fie listat pe pietele externe', considera Stere Farmache.

    In ceea ce priveste posibilitatea ca actiunile BCR, listate in paralel la BVB si pe o alta bursa, sa aiba practic doua cotatii, directorul general al BVB considera ca 'in materie de burse de valori, nu exista nici un pericol pentru ca pretul actiunilor pe orice bursa urmeaza principiul cerere-oferta si chiar daca pentru un emitent ca BCR nu va fi cu precizie acelasi pret, diferentele sunt foarte mici si stimuleaza investitorii care apeleaza la operatiuni de arbitraj'.

    Sursa: Averea, 16 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Industria romaneasca furnizoare pentru Petrom, distrusa de OMV

    Adevarul   SNP

    ___
    Comportamentul OMV in piata romaneasca si in Petrom ridica mari semne de intrebare. Austriecii se comporta de parca nu ar detine 51% din actiuni, ci 100%. Deciziile acestora nu sunt transparente, iar reprezentantii statului sunt ca si cum n-ar exista, sustin politicienii romani.

    Salariatii Petrom, speriati ca nu stiu ce se va intampla cu ei in viitorul apropiat, incep sa-si puna intrebari: De ce OMV a inceput actiunea de exterminare a benzinariilor? De ce construieste benzinarii marca 'Petrom-OMV' chiar in coasta benzinariilor Petrom? De ce nu apeleaza la firme romanesti din industria pe orizontala pentru lucrarile companiei? De ce marile contracte externe nu sunt facute publice, asa cum cere Legea pietei de capital si asa cum fac si alte companii petroliere?

    Bezinariile Petrom, concurate de benzinariile 'Petrom-OMV'

    socanta pentru salariati si pentru clienti a fost decizia OMV de a construi o benzinarie noua, cu marca 'Petrom-OMV', chiar langa o statie ultramoderna a Petrom si cu un mare dever comercial. Este vorba de benzinaria de la iesirea din Bucuresti spre Pitesti (cartierul Militari), care s-a trezit in coasta cu o benzinarie 'Petrom-OMV'. 'Acestea se concureaza intre ele. Inainte, benzinaria Petrom vindea 60 t/zi, iar acum, impreuna, de-abia vand 50 t/zi', ne-a declarat un oficial al Petrom. Acesta mai sustine ca distributiile Petrom si-au scazut in general cota de piata cu cel putin 30% in toata tara.

    Marfurile bulgaresti invadeaza magazinele de incinta

    Produsele din benzinariile Petrom sunt cu preponderenta din import - din Ungaria si Bulgaria. 'Uleiurile romanesti, de foarte buna calitate, pentru care Petrom a investit bani grei, sunt aproape inlaturate din rafturile propriilor benzinarii. La loc de cinste sunt asezate uleiurile bulgaresti, aduse la preturi de dumping', declara unul dintre directorii Petrom. Acesta sustine ca s-a mers atat de departe cu importurile de bunuri, incat 'nici cosurile de gunoi din statiile Petrom nu mai sunt romanesti, ci bulgaresti'. Dar ceea ce este mai grav este faptul ca austriecii au eliminat firmele romanesti din industria pe orizontala din lucrarile pentru Petrom. 'O intreaga industrie romaneasca pe orizontala va intra in faliment. Cand o companie precum Petrom apeleaza doar la produse din import, producatorii romani nu mai au nici o sansa', sustin specialistii din Petrom. Acestia considera ca, la randul lor, sunt inlaturati din orice decizie pentru viitorul companiei. 'OMV are mult mai multa incredere in consultantii externi, pe care ii platesc cu bani grei, decat in expertii romani', declara specialistii.

    Sursa: Adevarul, 16 ianuarie 2006.'

    mai mult

13.01.2006

  • Banca Transilvania ar putea cere din nou bani actionarilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania ar putea apela la actionari in lunile urmatoare pentru o noua majorare de capital care sa-i sustina expansiunea rapida. Planurile de crestere pentru anul acesta vizeaza investitii masive in dezvoltarea retelei teritoriale, pana la 300 de unitati, dar si upgradarea sistemelor IT si de carduri. Pentru finantarea investitiilor banca a atras deja un credit sindicalizat, dar ia in calcul si posibilitatea de a organiza o emisiune de actiuni.

    'Nu exclud posibilitatea de a organiza o emisiune de actiuni', a declarat Robert Rekkers, presedintele bancii, fara sa dea indicii asupra sumei care ar putea sa fie atrasa. El spune ca momentan oportunitatea este analizata, Consiliul de Administratie urmand sa decida asupra unui plan abia la sfarsitul lunii. Planul va fi supus aprobarii actionarilor la Adunarea Generala din aprilie. Actiunile bancii sunt cotate la Bursa, ultima tranzactie fiind realizata la un pret de 1,4 lei/titlu. Capitalizare bursiera este de 917 de milioane de euro.

    BT a atras de pe pietele internationale 75 de milioane de euro, la o dobanda calculata dupa formula EURIBOR plus 1,25 puncte procentuale. Acest este primul credit sindicalizat atras de BT de pe pietele internationale. Aranjorii sindicalizarii, la care au participat 11 banci, au fost Bank Austria Creditanstalt si Citibank. Fondurile vor fi utilizate pentru 'scopuri generale', respectiv atat pentru acordarea de credite, cat si pentru investitii. Creditul este acordat pe cinci ani, cu o perioada de gratie de doi ani si rambursabil in sapte transe semianuale.

    'Aveam nevoie de euro. Am preferat sa iesim pe pietele internationale pentru ca astfel am putut atrage un volum semnificativ, la costuri reduse', a explicat Rekkers. El spune ca BT este, cel putin deocamdata, supralichida pe lei si nu are in plan atragerea de resurse suplimentare in moneda locala. In structura portofoliului de credite al bancii, leul detine o pondere de aproximativ 57%-58%.

    'Am remarcat o crestere a apetitului clientilor pentru finantarile in lei in ultimele trei luni. Cererea pentru valuta ramane insa semnificativa, mai ales din partea clientilor care desfasoara tranzactii internationale', mai spune Rekkers. El crede ca banca ar putea sa mai castige cota de piata anul acesta, in conditiile in care mai are inca 'loc' sa dea finantari in valuta, sub normele BNR. BT detine o cota de piata de aproximativ 3,5%, potrivit oficialilor sai. Rekkers spune ca datele privind cota de piata la sfarsitul lui 2005, care sunt calculate de BNR, nu sunt inca disponibile, astfel ca nu poate face estimari concrete nici pentru 2006.

    Anul trecut reteaua de unitati teritoriale a bancii a fost extinsa cu 100 de locatii, pana la 200, iar pentru anul acesta este planuita o crestere cu 85 de sucursale si agentii. Pe primele noua luni ale lui 2005, BT a inregistrat un profit de 20 mil. euro. Activele bancii totalizau atunci echivalentul a 1,14 miliarde de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

  • Pretul petrolului va ramine la un nivel ridicat si in 2006-2007

    HotNews.ro   RRC  SNP

    ___
    Administratia de Informatii Energetice a Guvernului Statelor Unite (EIA) prognozeaza intr-un raport dat recent publicitatii o crestere usoara a cererii si productiei de petrol in perioada 2006-2007, in schimb preturile vor ramine la un nivel ridicat. Numai ca unii analisti sint mult mai sceptici, estimind ca pretul petrolului va creste ametitor.

    EIA considera ca in acest an consumul mondial de petrol va creste cu circa 1,6 milioane de barili pe zi (bpz), ajungind astfel la o valoare de 85,3 bpz. Pe de alta parte, capacitatile de extractie in tarile OPEC dar si din afara acestei organizatii vor creste, alimentind astfel cererea de produse petroliere, tot mai mare la nivel global.

    Numai ca preturile vor ramine si ele la un nivel foarte inalt, EIA estimind un pret West Texas Intermediate (WTI) in medie de 63,27 dolari in anul acesta si de circa 59,74 dolari in anul 2007.

    Opinia multor experti este totusi mai pesimista, in sensul ca preturile la petrol vor creste chiar mai mult. Compania Goldman Sachs a aratat intr-un raport recent ca in urmatorii patru ani preturile vor intra 'intr-o faza foarte accentuata' de crestere, putind ajunge pina la valoarea de 105 dolari pe baril.

    Analistul texan Matt Simmons (autor al unei controversate carti in care punea la indoiala valorile estimate ale rezervelor de petrol ale Arabiei Saudite) a facut un pariu public ca pretul barilului va ajunge la circa 200 de dolari pina in anul 2010, lucru datorat cresterii accentuate a consumului si a scaderii productiei.

    In acest moment, pretul petrolului este de circa 64 de dolari pe baril. El a atins insa un virf de 70 de dolari imediat dupa ce uraganul Katrina a lovit Statele Unite in toamna anului trecut.

    Incertitudinile si perspectivele pesimiste legate de evolutia pe termen scurt a pretului mondial al petrolului au facut ca subiectul gasirii unor surse energetice alternative sa revina pe agenda politica.

    In acest sens, Uniunea Europeana a programat o intilnire la nivel inalt in luna martie a acestui an, in care va dezbate necesitatea stabilirii unei Politici Energetice comune la nivel european.

    Sursa: HotNews.ro.'

    mai mult

Pagina

inchide