Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.01.2006

  • Distribuitorul Farmacom incepe sa produca medicamente

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Farmacom, specializata in distributia de medicamente, va activa si ca producator de medicamente din luna martie a acestui an. 'Am achizitionat si am instalat deja echipamentele noi pentru aceasta linie de productie si suntem in faza de validare a acestora de catre producator. Am finalizat deja si instalatia de climatizare a capacitatii si urmeaza sa depunem documentatia necesara la ANM (n.r.-Agentia Nationala a Medicamentului, institutia care reglementeaza activitatea in domeniu)', a precizat Romeo Fieraru, director general al companiei. Linia de productie va fi specializata in fabricarea medicamentelor anodine (parafarmaceutice). 'In 60 de zile de la depunerea documentatiei, in cazul in care nu exista situatii neprevazute, ANM-ul elibeeraza atestatele de functionare. Productia va incepe cel mai probabil in luna martie', a mai declarat Fieraru.

    Reprezentantul companiei nu a facut estimari referitoare la cuantumul vanzarilor aferente acitivitatii de productie. Distribuitorul de medicamente apreciaza ca a incheiat anul trecut cu vanzari totale de aproximativ 15 milioane de euro. Pentru 2006, directorul companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri aferenta activitatilor de distributie cu 10-15%.

    Compania opereaza o retea de 32 farmacii si 5 depozite, in Brasov, Sibiu, Iasi, Cluj si Timisoara. 'Planurile noastre prevad infiintarea unei entitati distincte care sa grupeze activitatile de productie. Cu fondurile obtinute in urma punerii in functiune a primei linii de productie, vom finanta linia de productie de antibiotice', a mai spus Fieraru. Investitiile preconizate de Fieraru se ridica la 1 mil. euro.

    Farmacom este un fost oficiu farmaceutic, care a fost privatizat in 1999, cand salariatii si conducerea au cumparat pachetul majoritar de 52% din actiunile companiei. In prezent Farmacom asigura distributia de medicamente in principal in judetele din Transilvania si Moldova. In actionariatul Farmacom se regasesc AVAS, cu 6,5% din actiuni, directorul companiei, Romeo Fieraru, ce detine 7,5% din capitalul social, in timp ce pachetul majoritar este detinut de asociatia salariatilor, conform datelor Rasdaq. Distribuitorul Montero detine direct un pachet de 5,1% din actiuni si 8,8% din actiuni prin intermediul filialei din Brasov.

    'Produsele pe care le vom realiza se vor vinde prin reteaua proprie de farmacii, dar si prin farmaciile pe care le deservim ca distribuitor', a mai relatat directorul companiei. Farmacom detinea anterior o linie de productie, a carei functionare a fost sistata in 2004 in vederea obtinerii normelor GMP (Good Manufacturing Practice), care au devenit obligatorii pentru toti producatorii de medicamente din Romania incepand cu ianuarie 2005.

    La sfarsitul anului 2004, din cei 56 de producatori de medicamente activi pe piata romaneasca, 34 de companii implementasera deja standardele GMP, 5 companii fiind in curs de certificare. Alte 5 companii urmau sa nu mai obtina certificarea, dar produsele acestora urmau sa circule pe piata, fiind fabricate sub contract in unitati certificate GMP.

    Principalii furnizori de medicamente pentru Farmacom sunt Amman Pharma, Beaufor Ipsen, Pfizer, Schering AG Germania, Laboratoires Foumier, Hexal si Temmler Pharma Germania, la care se adauga producatorii interni precum Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi sau Biofarm Bucuresti.

    Actiunile companiei sunt listate in cadrul pietei Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,1 leu/actiune, iar capitalizarea bursiera a societatii este de circa 2,9 milioane de euro. Principalii competitori ai Farmacom pe segmentul distributiei de medicamente sunt Relad, Fildas, Mediplus, Montero sau Farmexpert.

    Potrivit aprecierilor reprezentantilor industriei, piata farmaceutica va cunoaste o expansiune de circa 15% anul acesta, partial ca urmare a clarificarii situatiei datoriilor statului catre companiile din piata.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

  • Preluarea BCR de catre Erste Bank - Cea mai mare emisiune de actiuni din istoria bursei din Viena

    Romania libera   EBS

    ___
    Erste Bank va incepe in urmatoarele zile operatiunea de majorare a capitalului cu 2,4 miliarde de euro, necesara finantarii achizitiei Bancii Comerciale Romane (BCR), prin cea mai mare emisiune de actiuni in istoria bursei din Viena.

    Potrivit unor surse bancare citate de cotidianul german Handelsblatt, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, doreste sa profite de conditiile bune de piata pentru a finaliza majorarea de capital inca din aceasta luna. Emisiunea de noi actiuni, in valoare de 2,4 miliarde de euro, reprezinta un nou record pentru bursa din Viena. Fondurile vor contribui la achitarea pretului de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiunile BCR. Conditiile de piata sunt favorabile, intrucat cotatia titlurilor bancii austriece este la maximul istoric de 48 de euro. Valoarea actiunilor a crescut cu 10% dupa 20 decembrie, cand Erste a fost desemnata castigatoare in cursa pentru BCR, iar piata se asteapta la noi castiguri.

    Analistii considera ca pretul platit pentru BCR este destul de ridicat, in conditiile in care reprezinta de sase ori valoarea contabila a actiunilor. Pe de alta parte, BCR a fost ultima mare banca privatizata in Europa de Est, iar Erste Bank si-a majorat printr-o singura mutare numarul clientilor cu 4,5 milioane, la 17 milioane, mentioneaza Handelsblatt. 'Erste Bank a mai platit in trecut preturi considerate ridicate pentru diverse achizitii, dar toate acestea au fost rentabile', spune Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centralbank.

    De asemenea, preluarea BCR va duce la majorarea estimarilor privind ritmul mediu de crestere a profitului de la 15% la 20% pana in 2009. Dividendele vor creste cu cel putin 10%. Handelsblatt subliniaza ca Romania este o piata 'a viitorului', unde doar un sfert din populatie detine un cont bancar, iar activitatea de creditare este inca la inceput. BCR are o cota de piata de 26,7%, cu active de 7,7 miliarde de euro, iar profitul din anul 2005 este estimat la 190 milioane de euro.

    Sursa: Romania Libera, 4 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Bursa doreste sa atraga zece miliarde euro in 2006

    Averea   

    ___
    Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se asteapta in acest an la o crestere a capitalizarii bursiere la circa 20-25 miliarde euro, raportat la circa 15 miliarde euro, valoarea de inchidere a anului 2005. Piata bursiera romaneasca ar putea atrage intre cinci si zece miliarde euro in ultimul an ramas pana la data vehiculata pentru integrarea in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007. Principalii piloni pe care se bazeaza estimarile BVB sunt: fuziunea BVB-Rasdaq, care va crea o piata unica reglementata cu 100 de companii listate (fata de doar 64 in acest moment), dezvoltarea activitatilor companiilor romanesti in context regional si privatizarea companiilor cu capital de stat, in special a celor din sectorul utilitatilor si al serviciilor (bancar, telefonie, loterie si imprimerie).

    Datele oficiale ale BVB indica faptul ca valoarea capitalizarii totale a pietei bursiere a ajuns, la 23 decembrie 2005, la 26% din Produsul Intern Brut al Romaniei, acesta fiind unul dintre indicatorii ce arata importanta pietei de capital in sistemul economico-financiar al tarii. 'Cea mai consistenta influenta asupra pietei bursiere este de asteptat sa vina in 2006 din partea companiilor la care statul roman detine inca participatii importante si pentru care iesirea pe piata de capital reprezinta poate cea mai buna cale de demarare sau finalizare a procesului de privatizare', ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. Potrivit acestuia, au existat deja declaratii publice ale oficialitatilor, care conduc spre ipoteza ca 'in 2006 ar putea fi listate actiunile Romtelecom si CEC, iar Transelectrica si Transgaz au inceput inca din 2005 procedurile tehnice de selectare a consultantilor pentru realizarea ofertelor publice primare initiale'.

    Brokerii asteapta in prima jumatate a anului viitor atat intrarea titlurilor de stat pe piata secundara si a noilor operatiuni de tranzactionare in marja, cat si debutul tranzactionarii la BVB a actiunilor emise de 'Fondul Proprietatea?. 'Este rezonabil sa ne asteptam ca, la finalul anului 2006, capitalizarea totala a pietei bursiere sa se situeze in partea superioara a intervalului 20-25 miliarde euro, iar atingerea acestui nivel este de natura sa aiba influente semnificative si asupra ritmului de crestere a lichiditatii pietei bursiere, crestere care ar putea fi sustinuta si de evolutiile favorabile estimate pentru anul viitor referitoare la cresterea economica, veniturile populatiei, dezinflatia sau dobanzile din sistemul bancar', considera Stere Farmache.

    In 2005, ritmul de crestere a capitalizarii pietei bursiere a depasit 70%, acesta fiind, in opinia conducerii BVB, 'unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere in raport cu evolutia inregistrata de acelasi indicator la celelalte burse din regiune'. Cumulat, capitalizarea bursiera a celor cinci noi companii listate in 2005 la BVB a depasit 613 milioane lei noi, ceea ce reprezinta putin peste 1% din capitalizarea totala a pietei. Cauza este, potrivit analistilor de la BVB, concentrarea puternica a pietei bursiere romanesti, considerata emergenta, data de cinci dintre cele mai importante companii listate la BVB ce detin 82% din capitalizarea bursiera totala. In acelasi timp, societatile de brokeraj de la BVB estimeaza o crestere de 30% a indicelui BET in 2006, pe fondul majorarii cu 50% a valorii tranzactiilor de la BVB, comparativ cu 2005. Brokerii considera ca 'actiunile din sectorul financiar si cel petrolier vor domina bursa autohtona in 2006. 'In lipsa unor noi emitenti lichizi la cota Bursei, cred ca tot titlurile din sectorul financiar si cel petrolier vor tine capul de afis al Bursei, cel putin in prima jumatate a anului 2006', a declarat, pentru Rompres, Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction. La randul sau, Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest, considera ca investitorii trebuie sa urmareasca in 2006 evolutia actiunilor din categoria blue-chips, cum sunt SNP, RRC, SIF-uri, BRD, BRK, dar si ofertele publice initiale noi si titlurile SSIF Broker. 'As urmari cu mare atentie sectorul petrolier, actiunile SNP mi se par interesante, la fel ca si actiunile SSIF Broker (BRK), dar as urmari, in continuare, actiunile SIF-urilor si BRD', spune Razvan Pasol. Noua structura de organizare a pietei bursiere romanesti in 2006, o data cu transformarea BVB in operator de piata, cuprinde doua segmente de tranzactionare - piata oficiala (reglementata) si sistemul alternativ de tranzactionare ATS (vezi grafic). Piata reglementata cuprinde piata la vedere (in engleza, spot market) si piata la termen (derivative market), fiecare avand circumscrise mai multe sectoare de operatiuni, cu cotele aferente. In premiera, in noua structura apar sectiunile pentru titluri de stat si, respectiv, pentru obligatiuni municipale, aferente sectorului E al obligatiunilor emise de autoritatile publice, dar si sectorul F denumit 'sectorul international, cu sectiuni distincte pentru actiuni si obligatiuni - ceea ce in ansamblu arata o diversificare si o internationalizare a BVB, ca efect al apropiatei integrari europene.

    'Investitorii straini incep sa priveasca Romania si BVB ca parti tot mai importante ale pietei financiare din Europa Centrala si de Est', considera conducerea BVB. Un argument forte in sustinerea acestei ipoteze este lansarea, pe 27 septembrie 2005, de Erste Bank, actualul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane, impreuna cu Vienna Stock Exchange (prescurtat WBAG), a unui indice bursier regional, care va descrie, in sinteza, evolutiile de ansamblu ale pietelor bursiere din Europa Centrala si de Est, mai exact ale celor mai importante 30 de actiuni apartinand companiilor listate in aceasta regiune a Europei. Noul indice regional, denumit 'The New Europe Blue Chip Index' (prescurtat NTX) include si actiuni ale companiilor listate la BVB cu cele mai mari capitalizari, respectiv SNP-Petrom si Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. 'Ca rezultat al colaborarii BVB si WBAG, la inceputul anului 2005 a fost lansat un nou indice de tara, ROTX, in a carui componenta se regasesc exclusiv cele mai lichide titluri listate la BVB', ne-a declarat Marian Stoica, reprezentantul BVB.

    Investitiile straini sunt interesati din ce in ce mai mult de piata de capital romaneasca, in special de actiunile companiilor listate la BVB, datorita potentialului de dezvoltare a economiei romanesti o data cu intrarea in UE.

    Sursa: Averea, 4 ianuarie 2006.'

    mai mult

03.01.2006

  • In curand, regulament pentru impozitul pe castigul la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Ministerul Finantelor a anuntat ieri ca lucreaza la avizarea Regulamentului CNVM pentru aprobarea instructiunilor privind determinarea retinerilor si virarea impozitelor pe castigul de capital obtinut de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare. 'Acest Regulament va finaliza seria Normelor de aplicare a Codului fiscal - publicate deja in cursul anului 2005 - referitoare la acele prevederi din Legea 163/2005 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006', spun reprezentantii ministerului.

    In ceea ce priveste modificarea Codului fiscal, Ministerul Finantelor precizeaza ca luna viitoare va transmite guvernului schimbarile, pentru ca apoi Executivul sa inainteze Parlamentului un proiect de Lege care va contine noile prevederi. Pana atunci insa, Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Codul fiscal, armonizand legislatia romana in domeniu cu normele europene.

    Actul normativ stabileste ca electricitatea si gazul natural nu intra sub incidenta regimului de antrepozitare fiscala. De asemenea, excedentul de cheltuieli ale Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), inregistrat la Camera Deputatilor, Senat, Administratia Prezidentiala, Guvern si Curtea Constitutionala pentru activitatea de reprezentare si protocol, va fi dedus la calculul profitului impozabil. Documentul se refera la impozitul pe profit, reglementand modul de deductibilitate a unor categorii de cheltuieli ale RAAPPS. Prevederile ordonantei de urgenta aprobate ieri de Guvern vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

    Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii sunt de parere ca modificarea Codului fiscal in cursul anului viitor va obliga firmele sa intocmeasca situatiile contabile si financiare in doua variante, ceea ce va determina dificultati in desfasurarea activitatii. 'Firmele va trebui sa intocmeasca situatii contabile si financiare utilizand doua unitati de masura, una care va lua in calcul prevederile inainte de modificare si alta pe cele de dupa', a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El a mai spus ca decizia de a anula datoriile marilor datornici este una anormala, injusta si antieconomica.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

  • Tranzactiile bursiere din 2005, de patru ori mai mari decat anul trecut

    Curierul National   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat si in acest an evolutia ascendenta, atat sub aspectul lichiditatii - care a depasit de aproape patru ori valoarea din 2004 -, cat si la nivelul cotatiilor, capitalizarea ajungand la 15,3 miliarde de euro, in urcare cu peste 70%. 'Ca si in anii anteriori, principalul motor al cresterii capitalizarii a fost legat in primul rand de evolutia pronuntat ascendenta a cotatiilor pentru marea majoritate a titlurilor tranzactionate si s-a datorat in mai mica masura majorarilor de capital realizate de societatile prezente in ringul bursei sau listarilor de noi companii. Totusi, in acest an au existat societati emitente care si-au valorificat avantajul de a fi prezente pe piata bursiera si au reusit sa incheie cu succes operatiuni de majorare a capitalului social prin aport in numerar', a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

    Valoarea tranzactiilor derulate in perioada ianuarie-decembrie a atins 7,8 miliarde de lei (circa 2,1 miliarde de euro), de aproape patru ori mai mare decat lichiditatea de anul trecut. Cele mai mari rulaje, de peste 800 milioane de lei, au fost raportate pentru ianuarie si februarie si, respectiv, ultimele trei luni ale anului. Numarul mediu zilnic de tranzactii s-a apropiat de 4.700, aproape dublu fata de anul precedent, iar valoarea medie zilnica a atins 8,71 milioane de euro, de patru ori mai ridicata fata de cea consemnata in 2004.

    In sedinta bursiera din data de 6 decembrie numarul transferurilor negociate prin sistemul electronic al bursei a depasit pentru prima data in cei zece ani de existenta ai BVB pragul de 10.000 de operatiuni pe zi.

    Indicii BET si BET-C au consemnat in acest an un avans mai redus comparativ cu cel din 2004, mai consistenta fiind cresterea inregistrata de BET- FI. Astfel, majorarea indicelui BET-C, care evidentiaza trendul general al bursei, a fost de 38%, in timp ce indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 51%. BET-FI, indicele care evidentiaza tendinta celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat cu 175%. La sfarsitul anului trecut, toti cei trei indici aratau o crestere de peste 100%, evolutie continuata si in acest an numai de BET-FI.

    'Desi volatilitatea pietei bursiere din Romania se mentine ceva mai ridicata decat cea a pietelor din Ungaria, Polonia sau Cehia, evolutiile indicelui BET par sa devina tot mai corelate cu cele ale indicilor BUX (Budapesta), WIG20 (Varsovia) sau PX50 (Praga), ceea ce sugereaza foarte clar ca investitorii straini incep sa priveasca Romania si BVB ca parti tot mai importante ale pietei financiare din Europa Centrala si de Est', a mai spus Farmache.

    Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (SIF, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale) si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare). SIF Oltenia s-a pozitionat pe primul loc in topul lichiditatii, fiind urmata de Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare, fiecare cu ponderi de peste 13% din valoarea totala.

    Cele mai semnificative operatiuni pe piata deal a tranzactiilor speciale au fost realizate cu titlurile Rompetrol Rafinare, Petrom si BRD-Groupe Societe Generale.

    Potrivit statisticilor BVB, investitorii romani au acoperit 70% din volumul cumpararilor, persoanele fizice rezidente continuand sa fie cea mai activa categorie (52%). 'Investitorii au devenit tot mai exigenti cu privire la calitatea informatiilor pe care le transmit pietei companiile emitente, dar si-au dezvoltat si instrumente mai sofisticate de analiza a miscarilor care au loc pe piata bursiera, pe celelalte segmente ale pietei financiare din Romania sau la nivel macroeconomic', a aratat oficialul BVB.

    Capitalizarea BVB a ajuns la 15,31 miliarde de euro - cu 73,7% peste nivelul consemnat anul trecut -, din care cele mai importante zece companii detin aproape 90%. Petrom se plaseaza pe prima pozitie in topul capitalizarii (26,7 miliarde de lei), fiind urmata de BRD - 9,5 miliarde de lei, Banca Transilvania - 2,9 miliarde de lei si Rompetrol Rafinare - 2,2 miliarde de lei.

    In termeni valorici, piata obligatiunilor s-a dublat in acest an. Pe acest segment a fost consemnata o lichiditate de 127,38 milioane de lei, operatiunile pe piata secundara avand o pondere de 84,3%.

    Investitorii au tranzactionat in acest an primele serii de drepturi de preferinta, emise de Impact si Petrom, interesul jucatorilor evidentiind nevoia de diversificare a instrumentelor financiare de la Bursa.

    Tot in acest an a fost finalizata fuziunea Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electronica Rasdaq, dupa ce actionarii celor doua piete au aprobat la 30 noiembrie proiectul de fuziune potrivit caruia BVB va absorbi Rasdaq. Din noua arhitectura a BVB va face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala.

    Referindu-se la evolutia bursei in 2006, Farmache a estimat un nivel al capitalizarii de peste 20 miliarde de euro, in conditiile diversificarii ofertei prin listarea unor noi emitenti. 'O prima cale care va aduce noi companii la bursa tine de procesul de fuziune BVB-BER. Numarul total al companiilor tranzactionate la BVB va depasi foarte probabil in 2006 pragul de 100, fata de numai 64 cate sunt in prezent. De asemenea, transpunerea in practica a unor proiecte economice de anvergura, desfasurate la scara regionala, presupune insa o finantare pe masura si acest lucru ar putea conduce la aparitia mai multor oferte publice primare derulate de companii private', a afirmat Farmache. El a adaugat ca influenta cea mai evidenta este asteptata din partea companiilor la care statul detine inca participatii importante, pentru care iesirea pe piata de capital reprezinta poate cea mai buna modalitate de demarare sau finalizare a procesului de privatizare.

    Sursa: Curierul National, 3 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Ofertele pentru Electroputere Craiova se depun pana joi

    Cronica Romana   EPT

    ___
    Termenul de depunere a ofertelor pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al S.C. Electroputere Craiova a fost prelungit pana joi, 5 ianuarie 2006, la cererea unuia dintre cei patru investitori. Electroputere a fost lansata la vanzare prin negociere, pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, pe data de 21 noiembrie, iar termenul limita de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru 19 decembrie 2005.

    In urma publicarii anuntului, au fost cumparate patru dosare de prezentare, de catre o firma straina si trei firme romanesti.

    Una dintre aceste companii a solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor, pentru a putea pregati oferta.

    Structura actionariatului si pachetul de actiuni oferit la vanzare de catre AVAS se vor definitiva in functie de modificarea capitalului social al S.C. Electroputere S.A., in urma iesirii din patrimoniu a unor active care au facut obiectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si a unor active cu caracter social. In aceste conditii, AVAS va vinde intreg pachetul de actiuni pe care il va detine la S.C. Electroputere S.A. la data incheierii contractului de vanzare-cumparare de actiuni.

    La aceasta negociere vor putea participa numai ofertantii - persoane fizice sau juridice romane sau straine - care in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari majoritari nu au inrautatit, in mod vadit, situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS.

    Compania craioveana activeaza in domeniul productiei de motoare, generatoare si transformatoare electrice si are un capital social de peste 12,416 milioane RON.

    Sursa: Cronica Romana, 3 ianuarie 2006

    mai mult

23.12.2005

  • SIF Banat-Crisana a facut achizitii de 15 mil. euro pe Bursa in ultimul an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    SIF Banat-Crisana a intrat mai puternic la cumparare pe Bursa incepand cu finalul anului trecut, fiind astfel cea de-a treia dintre SIF-uri care isi orienteaza mai puternic investitiile catre companiile listate pe piata de capital. SIF-urile au avut ieri la Bursa o noua zi de cresteri, pe fondul optimismului generat in piata de anuntarea pretului pe care austriecii de la Erste il vor plati pe pachetul majoritar de la BCR. Investitiile realizate de SIF Banat-Crisana pe Bursa de Valori si piata RASDAQ s-au cifrat incepand din trimestrul IV al anului trecut la 15 milioane de euro, societatea preferand sa cumpere discret pachete de actiuni la societati de talie medie listate pe piata de capital. La acestea s-au adaugat alte aproape 4 milioane de euro investitii in actiunile unor societati necotate.

    Una dintre cele mai importante achizitii ale societatii a fost un pachet de 6% din actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, pachet care valoreaza in prezent aproximativ 3 mil. euro. Fostul actionar al Biofarm, William Ferran, a vandut pe parcursul anului pe RASDAQ pachetul majoritar de la Biofarm, mai multi investitori locali, printre care si SIF-urile, intrand puternic la cumparare. Actiunile Biofarm au fost transferate ulterior la Bursa de Valori Bucuresti.

    Incepand din ultimul trimestru al anului trecut SIF Banat-Crisana a mai cumparat de la Bursa de Valori 1,6 % din Sinteza Oradea, aproximativ 5% din Turbomecanica Bucuresti, atingand o detinere de 8,7% din actiunile producatorului de motoare pentru aeronave, 1,8% din Santierul Naval Orsova si peste 5% din producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti, alaturi de 2,5% din unul dintre putinii producatori independenti de bere ramasi pe piata romaneasca, Bermas Suceava.

    Pe piata RASDAQ societatea a cumparat aproape 4% din producatorul de cabluri Iproeb Bistrita, 2,3% din producatorul de ulei Argus Constanta. Majoritatea societatilor la care SIF Banat-Crisana a cumparat actiuni anul acesta fie nu au un actionar majoritar, fie sunt controlate de salariati, fie sunt in proprietatea statului, astfel ca sunt candidate serioase la o oferta de preluare in urmatorii ani.

    'Atunci cand cumparam, incercam sa luam in considerare toate aspectele, inclusiv acesta, si cumparam atunci cand conditiile ni se par rezonabile', spune Catalin Dobrescu, director de operatiuni in cadrul societatii de investitii financiare. El a mai adaugat ca investitiile semnificative pe Bursa au facut parte si in ultimii ani din strategia investitionala a societatii, dar ca au incercat sa fie cat mai discreti. Alaturi de aceste achizitii, societatea a mai investit aproape 800.000 de euro in cadrul majorarii de capital de la Banca Transilvania pentru a-si mentine cota detinuta de 5% din capitalul bancii.

    Multi ani de la infiintare SIF-urile s-au multumit sa incaseze dividende de la societatile detinute, sa vanda din actiunile detinute si sa investeasca eventual prin majorari de capital in societatile unde erau actionari majoritari. SIF Moldova a raportat in acest an o crestere a detinerii de la Banca Transilvania, de la 2,8% la 4,2%, valoarea pachetului cumparat ridicandu-se in prezent la peste la 11 milioane de euro, la care s-a adaugat achizitia unui pachet reprezentand 0,033% din Petrom, care valoreaza 2,5 milioane de euro.

    SIF Oltenia a fost mai putin prezenta pe piata de capital anul acesta la capitolul achizitii, printre putinele pachete cumparate fiind cele de la Biofarm. SIF Transilvania, care a preferat sa investeasca mai ales in societatile necotate detinute in portofoliu - si asta mai ales prin majorari de capital, a anuntai ieri o achizitie in valoare de 600.000 de euro la Bursa, actiunile cumparate la mijlocul acestei luni fiind cele ale Bancii Transilvania.

    Actiunile SIF-urilor au plusat ieri cu peste 2% impulsionate in continuare de incheierea cursei pentru BCR din care a reiesit o valoare de 6 miliarde de euro a bancii. Investitorii isi fac calculele ca cele 6% din BCR pe care le detine fiecare SIF ar trebui sa valoreze 360 milioane de euro. Aceasta valoare este mai mare chiar decat intreaga valoare de piata a unora dintre SIF-uri in conditiile in care acestea mai detin si cate aproximativ 5% din BRD-SocGen, la care se adauga alte cateva sute de detineri in societati mai mici.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 decembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Erste va vinde actiuni pentru a finaliza tranzactia BCR

    Gardianul   EBS

    ___
    Erste Bank s-a angajat fata de Guvern sa listeze la Bursa de Valori Bucuresti actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), in termen de trei ani de la data preluarii.

    In acelasi timp, noul proprietar al BCR a informat ca nu va vinde titlurile pe care le detine, cel mai plauzibil scenariu privind un viitor plasament fiind legat de investitorii minoritari, informeaza Mediafax. Dupa anuntul privind castigarea licitatiei pentru BCR, actiunile Erste Bank au scazut cu aproape 2%, banca anuntand ca va vinde actiuni pentru a finaliza achizitia. In acelasi timp, cotatia bancii descalificate, Millenium BCP, a crescut cu 7%.

    Recent, actionarii BCR Asigurari au aprobat transferul portofoliului de polite de viata la BCR Asigurari de Viata, operatiunea urmand a se finaliza dupa ce cadrul legislativ va fi completat cu norme care sa prmit acest lucru.

    Sursa: Gardianul, 23 decembrie 2005.

    mai mult

  • Viitor nesigur pentru angajatii BCR

    Curierul National   EBS

    ___
    Erste Bank, viitorul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), nu are obligatia de garantare a locurilor de munca pentru actionarii institutiei romane de credit, se arata intr-un raport al bancii. S-a anuntat ca, pana la sfarsitul anului 2008, suprafata totala a sucursalelor se va reduce cu 50%, sumele obtinute din vanzarea locatiilor urmand sa fie transformate in castiguri extraordinare pe termen mediu. Aspectele acordului de preluare a pachetului majoritar al BCR au in vedere mentinerea numelui de BCR cel putin trei ani, majorarea capitalului cu 2,4 miliarde de euro pentru finalizarea tranzactiei, actionarii minoritari ai BCR nu vor dispune de drepturi de blocare a hotararilor cu exceptia celor legate de fuziuni, lichidari, mutarea sediului central, vanzari majore de active si majorari de capital, vanzatorii vor primi dividendele pe 2005 si cele pe 2006 direct proportional cu durata detinerii, garantiile acordate Erste Bank de statul roman referitoare la intregul pachet de 61,88% cumparat sunt limitate la maximum 30% din pretul platit.

    Actiunile BCR vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani. Erste va infiinta un Comitet Consultativ de Tranzitie, alcatuit din 10 membri, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Numarul de fililale ale bancii austriece va creste cu 14%, la 2.708 unitati. Obiectivele pe termen lung prevad reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35%.

    Erste Bank tinteste o rata de profitabilitate a investitiei la BCR de aproximativ 10% incepand cu anul 2009, excluzand costurile de finantare, banca urmand sa-si majoreze obiectivele privind rezultatele financiare pe termen mediu in urma achizitiei.

    Sursa: Curierul National, 23 decembrie 2005.

    mai mult

22.12.2005

  • BNR ia noi masuri de limitare a creditului in valuta

    Gandul   

    ___
    Banca Nationala a Romaniei a decis sa limiteze, din nou, creditul in valuta. Consiliul de Administratie al BNR a aprobat majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta de la 30 la 35%, intarirea controlului lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului.

    BNR anunta ca va utiliza in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere. Masuri de temperare a ascensiunii creditului in valuta au mai fost luate de Banca Centrala in urma cu 3 luni.

    Cresterea consumului este nesustenabila, evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului mix de politici economice in vederea continuarii procesului de deinflatie, apreciaza BNR. (C.T.)

    Sursa: Gandul, 22 decembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide