Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.12.2005

  • Achizitionarea BCR schimba obiectivele Erste Bank

    Curierul National   EBS

    ___
    'Suntem absolut incantati de decizia comisiei de privatizare', a declarat Andreas Treichl, presedinte al Erste Bank. Rata medie de crestere a profitului bancii austriece a fost stabilita initial pentru perioada 2005-2008 la 15%.

    In urma achizitionarii BCR, austriecii au marit procentul pana la 20%, potrivit unui comunicat al bancii. Erste Bank tinteste o rata de profitabilitate a investitiei la Banca Comerciala Romana, de aproximativ 10%, incepand cu anul 2009. In urma achizitiei, numarul de clienti ai Erste Bank va creste cu aproximativ 22%. Numarul de sucursale se va majora cu 14% de la 2.369 la 2.708, iar baza de clienti potentiali se va mari de la 46 milioane la 68 milioane.

    Majorarea in sens pozitiv a obiectivelor financiare confirma intentiile exprimate de noul proprietar al BCR. Erste Bank anunta, la inceputul procesului de privatizare, ca BCR reprezinta 'un obiectiv strategic'.

    100 milioane euro pentru restructurarea BCR

    Erste Bank a stabilit un program de investitii de 100 de milioane de euro in urmatorii trei ani la Banca Comerciala Romana (BCR) si estimeaza ca procesul de integrare a institutiei romanesti va avea costuri de 90 de milioane de euro, declarate in anul 2006. Potrivit comunicatului bancii austriece, scopul programului de restructurare este acela de a implementa masuri ce vizeaza cresterea veniturilor, centralizarea si optimizarea functiilor de back-office si optimizarea retelei de sucursale, precum si cresterea performantelor personalului. Astfel, obiectivele pe termen lung vor avea in vedere reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat (return on equity) de la 17% la peste 35%. De asemenea, Erste Bank a estimat pentru 2006 ajustari la valoarea neta a activelor de 100 milioane euro pentru provizioane privind creditele neperformante si de 100 milioane euro pentru alte ajustari, in conexiune cu taxele datorate.

    Contract avantajos pentru Erste

    Contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va cuprinde o serie de 'clauze avantajoase', respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Erste Bank.
    Contractul prevede 'accesul si influenta' imediate ale bancii austriece asupra BCR. Erste Bank va infiinta un comitet consultativ de tranzitie, alcatuit din zece persoane, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Doi dintre membrii acestui comitet vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile comitetului executiv si ale board-ului de supraveghere ale BCR, precum si la intalnirile actionarilor, in calitate de observatori, neavand drept de vot.

    Nu se putea mai mult

    Banca portugheza Millenium bcp, perdantul cursei pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), considera ca oferta sa a reflectat suma maxima pe care o putea aloca pentru aceasta achizitie astfel incat sa ofere valoare actionarilor sai.

    'Banco Comercial Portugues considera ca oferta financiara imbunatatita inaintata astazi, care a fost revizuita pe baza unor termeni contractuali actualizati si a unei analize suplimentare amanuntite, a reflectat suma maxima care putea fi platita pentru a conferi valoare actionarilor nostri.

    In spiritul disciplinei stricte a capitalului si valorilor Banco Comercial Portugues nu era justificat sa oferim mai mult decat am facut-o', precizeaza un comunicat al bancii. Cu toate ca au pierdut cursa pentru BCR, portughezii afirma ca vor continua monitorizarea pietei bancare din Romania.

    'In timpul procesului de pregatire a ofertei, Banco Comercial Portugues a adunat informatii semnificative referitoare la piata financiara din Romania, care au confirmat potentialul sau ridicat de dezvoltare, iar banca va continua sa urmareasca cu atentie evolutiile acesteia', se mai arata in comunicat.

    BERD considera ca si-a vandut actiunile la pretul pietei

    International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare considera ca au platit pretul pietei atat atunci cand au achizitionat actiuni ale Bancii Comerciale Romane, cat si la momentul vanzarii. Cele doua institutii financiare internationale au cumparat de la statul roman, in urma cu doi ani, cate un pachet de 12,5% plus o actiune la BCR, platind fiecare 111 milioane de dolari. BERD si IFC vor primi impreuna peste 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta, in dolari, de peste opt ori mai mult decat au platit in anul 2003. 'Pretul de piata a crescut atat in urma imbunatatirii eficientei BCR, cat si a cresterii generale a economiei romanesti. Valoarea tuturor companiilor romanesti este in crestere', a declarat agentiei Mediafax vicepresedintele interimar pentru operatiuni al IFC, Declan Duff.

    La randul sau, directorul diviziei pentru institutii financiare al BERD, Kurt Geiger, apreciaza ca valoarea BCR a crescut accentuat in ultimii doi ani. De asemenea, piata internationala a devenit mult mai favorabila acestui tip de investitii.

    Sursa: Curierul National, 22 decembrie 2005.'

    mai mult

  • Activele nete ale SIF-urilor au crescut cu peste 54 la suta

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) au totalizat la sfarsitul lunii noiembrie 4,9 miliarde lei noi (RON), in crestere cu 3,9 la suta fata de luna anterioara si cu 54,6 la suta fata de sfarsitul anului 2004, conform datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). In privinta detinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe Rasdaq, SIF Oltenia ocupa primul loc la acest capitol, cu detineri in valoare de 1,23 miliarde RON, din care 97,47 la suta sunt considerate imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri se situeaza SIF Moldova, acestea insumand 709,099 milioane RON. In ceea ce priveste aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate in perioada analizata, ordinea este SIF Transilvania - 5,27 la suta, SIF Muntenia - 4,67 la suta, SIF Moldova - 4,22 la suta, SIF Oltenia - 3,78 la suta, SIF Banat Crisana - 2,77 la suta. In activele totale ale SIF-urilor, trendul descendent al detinerilor de titluri de stat inceput in luna august a continuat si in luna noiembrie, valoarea totala a acestora ajungand la doar 20,419 milioane lei, in scadere cu 4,5 la suta fata de luna octombrie si cu peste 800 la suta fata de luna august, care a fost luna de maxim (peste 191,1 milioane lei). In aceeasi perioada, disponibilitatile SIF-urilor plasate in certificate de depozit si depozite bancare, raman aproximativ egale cu cele raportate la sfarsitul lunii precedente. Obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata in totalul portofoliului celor cinci SIF nici in luna noiembrie, in schimb a crescut ponderea plasamentelor in titluri de participare OPC (organisme de plasament colectiv). In euro, activele SIF-urilor la 30 noiembrie 2005 se cifrau la peste 1,369 miliarde euro, in crestere cu peste 68,2 la suta fata de finele anului trecut, interval in care aprecierea leului fata de moneda euro a fost de 8,8 la suta.

    Sursa: Curierul National, 22 decembrie 2005.

    mai mult

21.12.2005

  • SIF-urile au hotarat sa-si pastreze pachetele detinute

    Romania libera   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Societatile de investitii financiare (SIF) isi vor pastra actiunile detinute la Banca Comerciala Romana (BCR), ne-a declarat Vasile Salapa, presedintele SIF5 Oltenia. El a precizat ca societatile de investitii financiare sustin o privatizare profitabila a bancii. In ceea ce priveste strategia postprivatizare, Salapa este de parere ca aceasta va fi adusa la cunostinta tuturor actionarilor in cadrul unei adunari generale a actionarilor, care va avea loc ulterior transferului de proprietate. Cele cinci SIF detin putin peste 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. BCR este cea mai importanta banca din Romania, cu active de aproape noua miliarde de euro. In primele noua luni ale anului, banca a obtinut un profit net de 180 milioane de euro.

    Plata actiunilor se va realiza in termen de cel mult 90 de zile de la semnarea contractului, perioada in care partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si aprobarea de catre Parlament a ordonantei de guvern privind contractul de privatizare. Pana la plata efectiva a pachetului vandut, castigatorul va vira suma intr-un cont tip escrow, deschis in strainatate. Statul va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzac-tiei, restul sumei revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin cate 12,5% din BCR plus o actiune. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat recent decizia Executivului ca veniturile din privatizare sa fie transferate la Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru finantarea proiectelor din transport, sanatate si educatie, existand totodata posibili-tatea ca o parte dintre aceste sume sa fie utilizate si pentru sistemul privat de pensii.

    Cumparatorul va avea obligatia sa listeze banca la bursa

    Potrivit unui acord intre actionari, cumparatorul BCR va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare daca doreste renuntarea la prevederea statutara prin care cele mai multe decizii pot fi aprobate in adunarea generala cu o majoritate de 75% din actiuni. De asemenea, intelegerea prevede ca actionarul majoritar sa acorde pana la listare dividende de minimum 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa.

    Actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui listate la bursa anul viitor sau in cel mult doi ani, intrucat este una dintre cele mai profitabile societati romanesti si ar crea masa critica necesara pietei de capital, a declarat recent presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila. 'Banca trebuie sa se listeze nu doar pentru a oferi o oportunitate de iesire a actualilor actionari. BCR ar insemna masa critica necesara pentru piata de capital romaneasca, in conditiile in care ne pregatim de lansarea fondurilor de pensii si dezvoltarea altor instrumente, cum ar fi obligatiunile ipotecare', a explicat presedintele BCR. Danila ar opta pentru o listare in principal pe piata interna, chiar daca dimen-siunile bancii o califica pentru cotarea la o bursa externa. 'Mi-as dori ca ponderea mare sa fie pe piata interna, pentru ca stiu ca toti romanii ar cumpara actiunile unei firme profitabile si cu atat mai mult ale BCR. Ne-am dezvoltat in parteneriat cu piata si ar fi un cadou frumos pentru cei care ne sunt clienti', a mai spus oficialul bancii.

    Sursa: Romania Libera, 21 decembrie 2005.'

    mai mult

  • Erste Bank preia BCR

    HotNews.ro   EBS

    ___
    Erste Bank a preluat BCR, in urma ofertei de 3,75 miliarde euro pentru 62% din actiunile bancii, a anuntat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Pretul oferit a contat in proportie de 90% in desemnarea castigatorului. Contractul va fi semnat miercuri, 21 decembrie.

    Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) cel mai important Grup financiar din Romania a ajuns la final. Cele doua banci ramase in cursa finala sunt Millennium Banco Comercial Portugues din Portugalia si Erste Bank, din Austria.

    Sapte banci au intrat in competitia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) depunand oferte angajante pentru achizitionarea pachetului de 61,88% din actiunile bancii.

    Astfel, Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (grup franco-belgian) si BNP Paribas (Franta) au intrat in lupta pentru privatizarea BCR. Alte doua banci, grupul belgiano-olandez Fortis si banca belgiana KBC nu au depus oferte pana la expirarea termenului fiind eliminate.

    In urma deschiderii ofertelor au ramas in finala cursei Millennium Banco Comercial Portugues din Portugalia si Erste Bank, din Austria. Criteriul de selectie a fost pretul oferit. Imediat dupa anuntarea Erste Bank si BCP drept finaliste, au aparut in presa ofertele: 3,2 si, respectiv, 3,1 miliarde de euro, cifre emise de surse apropiate tranzactiei. Cifra finala a depasit asteptarile: 3,75 miliarde euro.

    Achizitia BCR are o importanta strategica pentru ambii concurenti, arata un raport al HVB Corporates & Markets, Global Markets Research.

    Oferta celor doua banci, estimata la peste trei miliarde euro, a fost considerata neobisnuit de mare, depasind de cinci ori valoarea contabila a actiunilor BCR. In ecuatia ofertei de pret a celor doua finaliste intra potentialul pietei financiare romanesti, mult mai mare decat cel pe care Ungaria sau Cehia il aveau in urma cu cinci ani, adica in anul preaderarii la UE.

    O cota in jurul a 3,5 miliarde de euro, ar valoriza intregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde de euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde de euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 de milioane de euro.

    Intrarea BERD si IFC in actionariatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a jucat un rol important in valorificarea bancii. Acest lucru a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor, ceea ce a dus la majorarea pretului de vanzare comparativ cu suma oferita la prima incercare de privatizare.

    Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut.

    Castigatoarea cursei pentru BCR va dobandi o cota de piata de aproximativ 25%, insa va fi nevoita sa faca eforturi semnificative pentru modernizarea, restructurarea si diversificarea bancii. Noul proprietar va avea de rezolvat integrarea sistemelor IT utilizate de banca dar si delicata problema a restructurarii personalului, in prezent BCR avand aproximativ 11.000 de angajati.

    De la aproape o treime din piata in anul 2000, BCR nu mai detine acum decat un sfert. S-a mentinut totusi pe prima pozitie in piata, inca la distanta considerabila de principalul urmaritor – BRD.

    Pe de alta parte, BCR este prima banca din Romania care a instalat 1.000 de ATM-uri, deja operationale, pe intreg teritoriul Romaniei. Totodata, numarul posesorilor de carduri BCR a depasit, in premiera pentru Romania, 1,8 milioane, banca fiind lider al pietei cu o cota de aproximativ 27%.

    Reamintim ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.

    Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

    Sursa: HotNews.ro, 20 decembrie 2005.

    mai mult

  • Listarea Transelectrica pe Bursa, amanata pentru luna mai

    Curentul   TEL

    ___
    Societatea de transport a energiei electrice Transelectrica s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna mai a anului viitor, printr-o oferta publica initiala primara, care ar putea fi lansata in luna aprilie, potrivit directorului pentru cooperare internationala si piata de capital al societatii, Razvan Purdila. Desi, initial, operatiunea era prevazuta pentru anul in curs, oficialii companiei au declarat ca, avand in vedere specificul societatii, care este un operator de sistem, si nu o firma cu 'productie' de bunuri, procesul a necesitat un timp ceva mai indelungat pentru pregatirea si intelegerea tuturor aspectelor, atat din partea consultantilor, cat si din partea companiei.

    Compania va oferi 10% din capitalul social, respectiv 7,3 milioane de actiuni noi cu o valoare nominala de circa 10 lei.

    Sursa: Curentul, 21 decembrie 2005.'

    mai mult

  • In 2005, doar doua companii s-au finantat prin Bursa

    Averea   VNC

    ___
    Companiile romanesti nu se inghesuie sa utilizeze piata de capital pentru atragerea de fonduri, unul dintre motivele principale fiind refuzul actionarilor de a transforma compania in societate deschisa, fapt care presupune un grad ridicat de transparenta in ce priveste afacerile firmei.

    Anul acesta au fost lansate doar trei oferte publice initiale (IPO), din care s-au finalizat doua, Flamingo International si Vrancart Adjud. Valoarea totala a finantarilor din piata este mai mica de 17 milioane euro. Oferta publica initiata de societatea Apa Staretului a fost un esec total.

    Flamingo International, unul dintre cei mai importanti retaileri si distribuitori de tehnica de calcul si electronice de consum din Romania, a lansat la inceputul lunii iunie o oferta publica ce s-a derulat dupa reguli neutilizate in Romania, insa cunoscute pe piata americana, dupa cum au opinat brokerii la acea vreme. Noutatea a constat in faptul ca pretul din oferta nu a fost prestabilit, ci determinabil. Investitorii au putut depune in perioada ofertei ordine de subscriere de actiuni la orice pret cuprins intre 18.000 si 24.000 lei vechi/actiune. Initial s-au pus in vanzare 17 milioane actiuni, la valoarea nominala de 0,1 lei noi/actiune, reprezentand 25,18% din capitalul social, insa oferta a fost suprasubscrisa astfel ca s-a suplimentat cu 15%, volumul final de actiuni vandute fiind de 19.550.000 titluri. In urma acestei oferte Flamingo International a obtinut o suma echivalenta cu 12,5 milioane euro, bani ce vor fi folositi pentru proiectele de extindere a companiei, potrivit conducerii acesteia. Dupa finalizarea acestei oferte, Flamingo a majorat capitalul social cu suma de 43.529.479 lei noi, de la 8.705.895,8 lei noi la 52.235.375 lei noi, prin emisiunea a 435.294.790 actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei noi/actiune. Majorarea s-a facut prin utilizarea primelor de emisiune integral incasate in suma de 43.010.000 lei noi si prin emiterea a 430.100.000 actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. La finalul sedintei de tranzactionare din 25 noiembrie, caplitalizarea bursiera a companiei de IT&C era de 240 milioane lei noi, echivalentul a 65 milioane euro. Actionarul majoritar este Dragos Daniel Cinca, cu o detinere de 79,35% din actiunile societatii, iar alti actionari persoane fizice, in numar de 80, detin 20,65%. In urma ofertei, free-float-ul (nr. actiuni care se tranzactioneaza in piata) este de 36,6%.

    Vrancart Adjud, fostul combinat de hartie si celuloza, cel mai mare producator de hartie igienica, de carton ondulat si hartie fluting, a lansat in primavara acestui an o oferta in cadrul careia s-a vandut un volum de 116.500.000 titluri, reprezentand 1% din capitalul social. Valoarea totala pusa in vanzare a fost de 17.475.000 lei noi, suma echivalenta cu aproximativ 4,8 milioane euro. Valoarea nominala a unei actiuni a fost 0,1 lei/actiune, iar pretul de vanzare 0,15 lei noi/actiune. Dupa incheierea acestei oferte, societatea a majorat capitalul social cu suma de 5.825.000 lei noi, prin emiterea unui numar de 58.250.000 actiuni, majorare rezultata prin incorporarea in capitalul social a primei de emisiune din oferta publica. Capitalul s-a majorat de la 46.902.714,60 lei noi la 52.727.714,60 lei noi, iar numarul total de actiuni s-a majorat de la 469.027.146 la 527.277.146.

    Actionarul majoritar al Vrancart este SIF 1 Banat-Crisana, cu o detinere de 96,65%, in timp ce participatia altor actionari este de 3,34%. Vrancart a mai fost listata pe piata Rasdq in perioada 1996-2004, perioada in care s-a facut o singura tranzactie, pe data de 15 decembrie 2003, cand s-au transferat 75.041 actiuni, la pretul de 113.848 lei/actiune. Compania a fost delistata din cauza actionariatului excesiv de concentrat. Vrancart este listata, in prezent, la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, asemenea companiei Flamingo International.

    Societatea Apa Staretului a lansat, tot in primavara acestui an, o oferta publica de vanzare a 653.000 de actiuni, reprezentand 42,85% din capitalul social. Valoarea totala pusa in vanzare a fost de 1.632.500 lei noi. Oferta nu s-a incheiat insa, deoarece nu au fost intrunite conditiile minime, anume sa fie subscrisa in proportie de cel putin 30%, dupa cum declara reprezentantii societatii de brokeraj Finans Securities, intermediarul ofertei. Compania intentiona ca dupa incheierea ofertei sa se listeze pe piata Rasdaq, la categoria baza. Actionarul majoritar al societatii este Saranna Enterprises Limited, care detine 87,47% din actiuni, iar un procent de 10% este detinut de un investitor, Bogdan Manoiu, potrivit datelor din oferta publica.

    Brokerii sunt optimisti si cred ca anul viitor vor avea loc mai multe oferte publice initiale, luand in calcul listarea unor companii de utilitati, precum Transgaz, Romgaz, Transelectrica, a BCR sau CEC. In 2004, la BVB a avut loc o singura oferta publica initiala, cea a SSIF Broker din Cluj, listata la categoria a II-a.

    Sursa: Averea, 21 decembrie 2005.

    mai mult

20.12.2005

  • Curtea Constitutionala pune sub semnul intrebarii Codul fiscal

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    O decizie recenta a Curtii Constitutionale (nr. 568 din 2005) pune sub semnul intrebarii si aplicabilitatea actualului Cod fiscal, dupa ce guvernul a anuntat saptamana trecuta ca renunta la modificarea sa la 1 ianuarie 2006. Curtea Constitutionala a decis ca unul din articolele din legea care aproba o ordonanta de urgenta a guvernului prin care era modificat Codul fiscal este neconstitutional. Curtea a fost sesizata de Avocatul Poporului. Aplicarea respectivului articol este astfel suspendata.

    Decizia Curtii adanceste si mai mult starea de confuzie de pe piata cu privire la prevederile fiscale care vor fi aplicate incepand de anul viitor, in special in privinta dobanzilor, fondurilor mutuale, investitiilor imobiliare si in actiuni. Legea fusese publicata pe 1 iunie si prevedea ca intra in vigoare la aceeasi data. Conform Constitutiei insa, legea nu putea intra in vigoare decat la trei zile dupa publicare, iar articolul se refera tocmai la momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi fiscale. Neoficial, reprezentantii Ministerului de Finante considera ca articolul respectiv nu prezenta nici o problema, pentru ca oricum legea nu se putea aplica retroactiv si a luat in considerare acest fapt la elaborarea normelor.

    Brokerii sustin ca in conditiile actuale, castigurile de pe Bursa vor fi impozitate cu 1% si anul viitor. Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, din punctul meu de vedere pentru anul viitor va ramane in vigoare prevederea conform careia castigurile de pe Bursa se impoziteaza in continuare cu 1%,' este de parere Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Codul fiscal prevede impozitarea cu 16% a actiunilor cumparate dupa 1 iunie incepand de anul viitor. Decizia pune sub semnul intrebarii si impozitele majorate pe dobanzi si tranzactiile imobiliare retinute incepand din iunie.

    'Decizia Curtii nu face decat sa legifereze o stare de fapt, pentru ca oricum legea s-a aplicat din 4 iunie, iar Ministerul de Finante a acceptat acest lucru prin normele de aplicare', spune Gabriel Biris, avocat in cadrul Salans. Conform Constitutiei, Parlamentul va trebui sa corecteze legea astfel incat sa intre in prevederile constitutionale. Nu este insa sigur daca parlamentarii vor putea modifica legea, in sensul ca aceasta intra in vigoare la o data anterioara unei astfel de decizii. 'Cred ca deputatii, care va trebui sa modifice legea, vor putea pune ca data de aplicare data de 4 iunie. Oricum, ar fi fost de datoria Curtii Constitutionale sa precizeze care este interpretarea care trebuie data acestei hotarari', spune Biris.

    Proiectul de modificare a Codului fiscal, discutat in ultimele luni, va fi aprobat de Guvern dupa consultarile ministrului finantelor, programate pentru urmatoarele zile, cu comisarii europeni asupra taxelor si accizelor care urmeaza sa fie introduse la alcool si tutun, conform premierului Tariceanu, citat de Mediafax. El a tinut sa precizeze ca discutiile vor viza doar taxele si accizele la alcool si tutun, si nu intregul proiect de modificare a Codului, al carui text tine strict de responsabilitatea Guvernului.

    Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat saptamana trecuta ca nu mai schimba nimic pana la 1 ianuarie 2006 in prevederile fiscale, fiscalitatea urmand sa fie modificata de la inceputul anului viitor conform actualului Cod. Aceasta dupa ce mai multe proiecte de modificare a Codului fiscal au facut obiectul dezbaterilor publice in ultimele luni. Bursa a scazut ieri, brokerii punand aceasta evolutie si pe seama incertitudinilor privind fiscalitatea.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 decembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Presedintii SIF-urilor, convocati in secret la guvern

    Curentul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, in secret, ieri, dupa-amiaza, la guvern, pe presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare. Asta, in conditiile in care fiecare SIF detine cate 6% din BCR, banca al carui nou proprietar urmeaza a fi anuntat astazi. La inchiderea editiei, intalnirea ' de taina' nu se terminase, nici unul dintre participanti neputand fi contactat. O posibila rascumparare a participatiilor SIF la BCR ar fi putut constitui insa singurul subiect de discutie.

    Presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au fost convocati, ieri, in mare secret, la guvern. Invitatia a fost facuta prin cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru ora 16.00, desi pe agenda publica nu era mentionata o astfel de intalnire. 'Speram ca macar ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sa fie la discutiile care vor avea ca tema privatizarea Bancii Comerciale Romane. Alte detalii nu ne-au fost furnizate nici noua', ne-a declarat unul dintre presedintii SIF-urilor.

    Chiar daca pana la ora inchiderii editiei 'sedinta' ad-hoc nu se terminase si nici unul dintre reprezentantii SIF-urilor nu a putut fi contactat, subiectul acestei intruniri pare sa fi fost o posibila rascumparare a participatiilor detinute in prezent de SIF-uri la BCR.

    De ce au 'cautare' SIF-urile

    Fiecare SIF detine 6%-6,12% din actiunile BCR. Anunturile din presa legate de ofertele facute pentru preluarea pachetului de 61,88% din BCR au determinat, anul acesta, o evolutie oscilanta si o volatilitate ridicata pe titlurile celor cinci SIF. Dupa primele informatii legate de ofertele financiare, SIF-urile au castigat din nou teren, investitorii facand diferite scenarii cu privire la adevarata valoare a activului net si, implicit, a valorii de piata a actiunilor, trendul din luna octombrie si noiembrie continuand sa fie crescator, ne-a explicat directorul general la Intercapital Invest, Razvan Pasol.

    Nu vor sa vanda

    Analistii ne-au explicat ca BCR este inregistrata in activele SIF-urilor la o valoare mai mica, din cauza ca este actiune necotata. De aceea, in momentul in care va fi listata pe Bursa, va fi inregistrata in activ la o valoare mult mai mare. In momentul de fata, presedintii SIF nu par dispusi sa-si vanda participatiile la BCR catre stat, constienti fiind ca nu vor putea obtine contravaloarea reala. 'Nu am de gand sa accept vanzarea pachetului detinut la BCR', ne-a declarat, ieri, inaintea intalnirii de la guvern, unul dintre presedintii SIF.

    Azi e ziua cea mare!

    Mai sunt doar cateva ore pana cand vom afla care este noul proprietar al celei mai mari banci din Romania! Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat, astazi, la ora 19.00, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Viitorul proprietar al BCR va fi insa, cu siguranta, unul dintre cei doi ofertanti calificati pentru ultima etapa a procesului de privatizare, respectiv Erste Bank (Austria) si Millennium bcp (Portugalia). Selectia s-a realizat dupa o prima depunere de oferte, la care au participat alte sapte institutii de reputatie internationala, precum Deutsche Bank AG, BNP Paribas, Banca Intesa sau KBC. Grila de departajare a fost conceputa de autoritati astfel incat pretul sa reprezinte 90% din punctaj. Finalistii au fost anuntati pe 26 octombrie, iar o saptamana mai tarziu au fost demarate negocierile pentru elaborarea contractului de privatizare. Documentul in forma finala a fost aprobat in sedinta guvernului din 11 decembrie, iar a doua zi a fost trimis celor doi participanti. Castigatorul care va fi anuntat astazi la sediul AVAS va prelua astfel un pachet de 61,88% din actiunile BCR, o participatie de 36,88% aflandu-se in proprietatea AVAS, iar restul de 25% plus doua actiuni fiind detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC).

    Active de noua miliarde de euro

    BCR este, in prezent, cea mai mare banca din Romania, avand active de aproximativ noua miliarde de euro. Din valoarea tranzactiei, statul va incasa aproximativ 60%, restul sumei revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), care detin cate 12,5% plus o actiune. Contractul de privatizare va fi semnat, maine, in prezenta primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, si este considerata cea mai mare privatizare pana in acest moment.

    Sursa: Curentul, 20 decembrie 2005.'

    mai mult

  • SIF-urile vor garantii de exit

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Ultimele zvonuri printre analistii din strainatate sustin ca favorita in cursa pentru BCR este Erste Bank, insa departajarea va fi una foarte mica. AVAS va anunta astazi cistigatorul licitatiei pentru preluarea BCR, iar Guvernul spera ca va semna contractul miercuri. Sansele bancii austriece sint mult mai mari, mentioneaza sursele citate intrucit este o banca mai mare, cu experienta in regiune.

    Pe de alta parte, banca spaniola 'Santander' a facut public faptul ca se asteapta ca 'Millenium', cea mai mare banca privata din Portugalia, sa cistige BCR contra sumei de 3,8 miliarde de euro. Oficialii 'Santander' cred ca 'Millenium' va atrage de la actualii sai actionari circa 1,7 miliarde de euro pentru finantarea operatiunii de preluare a BCR.

    Privatizarea celei mai mari banci din Romania - Banca Comerciala Romana - este intens disputata. Presedintii celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost chemati de urgenta la Guvern in cursul zilei de ieri pentru ultimele discutii inainte de anuntarea cistigatorului licitatiei pentru preluarea BCR.

    Surse din piata mentioneaza o posibila neintelegere intre stat reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si presedintii SIF-urilor.

    Presedintele SIF5 'Oltenia', Vasile Salapa, contactat inainte de intilnirea de la Guvern, ne-a declarat: 'Nu stiu pentru ce am fost chemati la Guvern, probabil ca sa aflam situatia actuala inainte de finalizarea privatizarii BCR'. Si, Petre Pavel Szel, presedintele SIF4 'Muntenia', a sustinut ca nu stie nimic legat de invitatia urgenta la Guvern. De asemenea, domnia sa ne-a precizat ca au avut loc citeva discutii pe tema privatizarii BCR si cu presedintii SIF-urilor.

    Presedintele SIF 1 'Banat Crisana', Ioan Cuzman, ne-a declarat: 'Cea mai incerta situatie este aceea ca nici salariatii si nici SIF-urile nu stiu intentiile viitoare ale investitorului strategic'. Domnul Cuzman ne-a precizat ca nici unul dintre potentialii investitori la BCR nu are o strategie clara pentru viitor. Domnia sa mai afirma ca au existat intilniri cu AVAS, insa sustine ca SIF-urile sint interesate de o prefigurare a clauzei de exit. Ioan Cuzman ne-a mai declarat: 'Daca BCR nu se va lista la cota Bursei si nu va exista o strategie viitoare a investitorului institutional ce va fi declarat cistigator, putem solicita iesirea din actionariatul bancii'.

    Finalistii in cursa BCR sint 'Erste Bank' (Austria) si 'Millenium bcp' (Portugalia). Grila de departajare a fost conceputa de autoritati astfel incit pretul sa reprezinte 90% din punctaj.

    AVAS este principalul actionar al BCR cu 36,88% din capital, dupa ce a vindut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Ceilalti actionari sint salariatii BCR cu 8% din titluri, SIF 'Oltenia' cu 6,11% si celelalte societati de investitii financiare cu cite 6% din actiunile bancii.

    Sursa: Bursa, 20 decembrie 2005.'

    mai mult

19.12.2005

  • Pe 20 decembrie vom sti castigatorul licitatiei pentru BCR

    Gandul   EBS

    ___
    Presedintele Traian Basescu este foarte multumit de modul in care a decurs, pana acum, procesul de privatizare al Bancii Comerciale Romane (BCR). Este o adevarata lectie de transparenta, a afirmat, sambata, seful statului, la un seminar organizat de catre Societatea Academica Romana (SAR).

    „Faptul ca, pana acum – si au fost eliminati competitori formidabil de mari –, nimeni nu a reclamat autoritatile romane este o proba a corectitudinii derularii acestui proces. (...) Mecanismul creat este de necontestat.

    Cel care va merita cu adevarat sa castige va castiga, chiar daca va fi vorba de o diferenta de un euro intre ofertele celor doi competitori. Acuratetea procesului e de exceptie', a adaugat Basescu.

    Guvernul va anunta, pe 20 decembrie, castigatorul licitatiei pentru cumpararea BCR. In cursa au mai ramas portughezii de la Millenium si austriecii de ERSTE. Pe 21 decembrie urmeaza sa fie semnat contractul de privatizare. (L. Ruse)

    Sursa: Gandul, 19 decembrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide