Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.11.2005

  • Profit de aproape 7 ori mai mare la Electrocontact

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ECT

    ___
    Producatorul de aparataj electric si produse electrotehnice Electrocontact Botosani a obtinut in primele noua luni un profit net de 2,27 milioane de lei (627.000 de euro), de peste 6,8 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri realizata de companie in primele trei trimestre a fost de 14,98 milioane de lei (4,14 milioane de euro), in crestere cu 66,8% fata de vanzarile nete in valoare de 8,98 milioane de lei (2,2 mil. euro) inregistrate in primele noua luni ale anului 2004. Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru a comenta rezultatele financiare.

    Electrocontact beneficiaza de un capital social de 11,9 milioane de lei (3,25 milioane de euro). Compania a fost preluata la inceputul anului, prin desfiintarea Asociatiei Salariatilor (PAS), de presedintele Consiliului de Administratie, Gabriel Chiriac, care a ajuns sa detina peste 72,3% din actiunile Electrocontact. Actiunile producatorului de aparataj electric din Botosani sunt cotate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu actiuni Electrocontact a fost de 0,123 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 14,64 milioane de lei (4 milioane de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2005.

    mai mult

  • MEC vrea o privatizare diferita pentru Romgaz fata de Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, doreste ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale din Romania, compania Romgaz, sa fie diferita 'in toate sensurile' de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV. 'Cu certitudine, privatizarea Romgaz nu va arata ca si privatizarea Petrom, in toate sensurile. De exemplu, blocarea nivelului redeventelor pe o perioada mai mare de timp nu mi se pare normala, nu mi se pare corecta, si nu o avem in vedere', a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, citat de Mediafax. 'Nu dorim sa avem de-a face cu o privatizare prin care romanii sa depinda dupa aceea de decizia unui investitor strategic in ceea ce priveste politica comerciala pentru gazele naturale', a adaugat ministrul. Intrebat care poate fi solutia pentru o astfel de privatizare, ministrul a sugerat ca o varianta ar putea fi vanzarea pachetului majoritar pe bursa, posibilitate care a fost luata in considerare si pentru alte procese de trecere in proprietate privata. Potrivit ministrului, consultantul statului in aceasta tranzactie va fi selectat saptamana viitoare. Un numar de 13 companii si consortii au fost incluse pe lista scurta de precalificare pentru acordarea contractului de furnizare de servicii de consultanta in privatizarea producatorului de gaze naturale.

    Sursa: Curierul National, 3 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Cota BCR, vulnerabila pana preia controlul noul stapan

    Capital   

    ___
    Castigatorul competitiei pentru Banca Comerciala Romana va fi cunoscut in mai putin de doua saptamani, iar intr-o etapa ulterioara va fi semnat contractul de vanzare-cumparare si vor fi virati banii.

    Devenita actionar majoritar, una dintre actualele finaliste ale privatizarii – Erste Bank sau Banco Comercial Portugues (BCP)– va avea apoi nevoie de o perioada de adaptare, astfel incat vor mai trece cateva luni din momentul preluarii si pana cand propria strategie de dezvoltare va putea fi pusa in aplicare.

    Timp suficient pentru ca bancile competitoare sa incerce un ultim atac asupra cotei de piata a celei mai mari banci din tara. In ultimii ani, aceasta s-a erodat incontinuu, din cresterea pietei competitia reusind sa ingita felii mult mai mari.

    'Nu este usor sa mentii o cota de piata atat de mare niciunde in lume. Cu 25%, BCR este atacabila. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa demareze strategia de dezvoltare', spune Rasvan Radu, presedintele executiv al Unicredit Romania.

    Banca mama a institutiei pe care acesta o conduce va finaliza fuziunea cu grupul HVB, iar la inceputul anului viitor se va cunoaste, cel mai probabil, si modul de definitivare a procesului in Romania. Pentru tara noastra, fuziunea va insemna reunirea a trei banci, in conditiile in care de curand HVB a preluat prin fuziune si Banca tiriac.

    Noua entitate ameninta sa devina in curand unul dintre cei mai agresivi competitori pe piata bancara. 'Chiar daca nu tintim cota unei anumite banci, vrem sa luam mai mult din piata, in special din businessul nou', afirma Radu. Aspiratiile sale de crestere a cotei de piata nu sunt singulare.

    In prima jumatate a anului in curs, avansuri spectaculoase in clasamentul activelor nete au reusit mai multe banci, in vreme ce BCR a pierdut, fata de sfarsitul lui 2004, mai mult de un punct procentual cota de piata. De la 26,3% in decembrie 2004, banca a coborat la o pondere de 25,1% in totalul activelor nete din sistem.

    De la aproape o treime din piata in 2000, BCR nu mai detine acum decat un sfert. S-a mentinut totusi pe prima pozitie in piata, inca la distanta considerabila de principalul urmaritor – BRD. In primele sase luni, banca francezilor de la SociA?tA? GA?nA?rale si-a majorat insa cota de piata cu 1,2 puncte procentuale, pana la 14,2%. Un avans asemanator a reusit si ABN Amro.

    Cote de aproximativ jumatate de punct procentual din piata au castigat in acelasi interval, datorita strategiilor agresive de dezvoltare, si HVB, Banca Transilvania sau Banca Romaneasca. Pentru toti, BCR si CEC au reprezentat principalii competitorii, in defavoarea carora s-au reusit castigurile de cote.

    Privatizarea celor doua institutii schimba perspectivele, insa o revenire spectaculoasa este de asteptat dupa ce noii proprietari vor demara propriile programe de dezvoltare.

    Capacitatea celor doi finalisti de a dezvolta puternic activitatea BCR intr-un timp foarte scurt a fost totusi pusa sub semnul intrebarii in piata, in conditiile in care si pretul ce va trebui platit la privatizare – peste trei miliarde de euro – va reprezenta un efort considerabil, iar puterea financiara a bancii austriece si a celei portugheze se situeaza sub cea a altor competitori inscrisi la privatizare. In Portugalia, actiunile BCP au scazut la aflarea vestii ca va plati o suma uriasa pentru BCR, la fel cum s-a intamplat si cu actiunile, SIF, dupa anuntarea celor doi finalisti, mai slab cotati pe piata internationala decat Deutsche Bank, Intesa sau BNP Paribas.

    Intre timp, actuala conducere a Bancii Comerciale Romane continua sa aplice, pana la sosirea noului proprietar, propria strategie de dezvoltare. Directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru, spune ca, pana la finele anului, vor fi deschise inca 20 de sucursale, iar in urmatoarele doua saptamani va fi lansat un nou card cobranded plus alte cateva parteneriate.

    'Nu este usor sa mentii o cota de 25% pe piata bancara. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa declanseze strategia de dezvoltare.'
    Rasvan Radu, presedinte executiv Unicredit Romania

    Sursa: Capital, 3 noiembrie 2005.'

    mai mult

02.11.2005

  • Antibiotice a castigat din restructurarea operatiunilor de export

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi si-a majorat cu 75% profitul net la aproximativ 4,7 milioane de euro (16,9 mil. lei) pe primele 9 luni ale anului, ca urmare a restructurarii portofoliului de medicamente comercializate la export. 'Cresterea profitului s-a produs in urma cresterii cu 40% a exporturilor de Nistatina, care depasesc 5 milioane de dolari (n.r. - aprox. 4,1 mil. euro) pana in prezent. Nistatina este un antiinfectios intestinal care genereaza o marja buna de profitabilitate', a explicat Ioan Nani, directorul general al companiei Antibiotice.

    Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaiezia si Indonezia. Un alt motiv al cresterii profitabilitatii afacerilor este oprirea operatiunilor generatoare de pierderi. 'Incepand cu luna mai am oprit exportul de Vitamina B12, operatiune care genera pierderi. Rezultatul s-a resimtit in cresterea profitabilitatii companiei', a mai precizat Nani. Vanzarile Antibiotice au crescut cu circa 30% in perioada analizata, ajungand la circa 32,2 milioane de euro. Cresterea vanzarilor este pusa de directorul Antibiotice pe seama trendului urmat de piata farmaceutica. 'In decembrie vor aparea unele modificari in structura costurilor, unele componente ale acestor costuri se vor reaseza, dar estimarile pentru intreg anul nu vor fi afectate', a mai precizat seful Antibiotice.

    Previziunile Antibiotice sunt obtinerea unor vanzari de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul acestui an, iar profitul net estimat la inceputul acestui an a fost de aproape 5 milioane de euro. Pentru 2005, compania vizeaza investitii in cresterea capacitatilor de productie, cercetarea si dezvoltarea medicamentelor si mediul, valoarea fondurilor ridicandu-se la peste 3 milioane de euro. Compania ieseana, aflata in prezent in proprietatea statului, va trece cel mai probabil anul viitor printr-un proces de privatizare. In prezent, AVAS detine un pachet de actiuni reprezentand 53,01% din capitalul companiei, iar printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

    Pana in momentul de fata, de privatizarea Antibiotice s-au aratat interesate compania canadiana Acic Pharmaceuticals, furnizor de materii prime pentru Antibiotice, si compania Ozone Laboratoires, potrivit informatiilor din piata. Acic Pharmaceuticals nu are alte operatiuni pe piata romaneasca, in timp ce Ozone isi externalizeaza productia de medicamente catre 4 companii de dimensiuni mici de pe piata romaneasca.

    'Privatizarea companiei, care va avea loc cel mai probabil in vara anului viitor, trebuie realizata pornind de la premisa crearii unui pol pe piata farmaceutica interna, datorita presiunii puternice provenite de la companiile intrate recent pe piata', a mai spus Nani. Vanzarile de medicamente din Romania au scazut, in al doilea trimestru al anului, cu 9%, la aproape 290 milioane de euro, comparativ cu nivelul din primele trei luni ale anului, potrivit datelor Cegedim, citate de agentia de presa Mediafax. La sfarsitul primului semestru, Antibiotice ocupa pozitia a noua in clasamentul companiilor farmaceutice active pe piata romaneasca. Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,935 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera este de aproape 120 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Financial Times: Erste Bank ofera 3,2 miliarde de euro pentru BCR

    HotNews.ro   EBS

    ___
    Austriecii de la Erste Bank vor oferi 3,2 miliarde de dolari pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR, potrivit unor surse guvernamentale romane, citate de cotidianul Financial Times Germania. Potrivit acelorasi surse, pentru acelasi pachet de actiuni, portughezii de la Millenium BCP au oferit doar trei miliarde de euro.

    Erste Bank si Millenium BCP sunt finalistele ramase in cursa pentru privatizarea BCR-ului, marele perdant fiind Deutsche Bank. Aceleasi surse releva faptul ca oferta germanilor a fost de doar 2,2 miliarde de euro.

    Potrivit declaratiei lui Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, citat de Financial Times Germania, tranzactia urmeaza sa se finalizeze cel mai tarziu la sfarsitul lui decembrie 2005.

    Sursa: HotNews.ro, 1 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Leumi va delista Eurom Bank din piata Rasdaq

    Averea   

    ___
    Eurom Bank va fi delistata de la bursa electronica Rasdaq dupa ce actionarul majoritar, Kolal BV Amsterdam, a perfectat vanzarea a 95% din actiuni bancii israeliene Leumi, a declarat Alexander Regenbogen, director general adjunct al Eurom Bank. Kolal BV Amsterdam, o companie olandeza controlata de oameni de afaceri israelieni, va primi de la cea de-a doua banca din Israel suma de 41,69 milioane dolari. In acest moment, valoarea de piata data de Rasdaq a Eurom Bank este de 70 milioane dolari.

    Conform acordului, dupa cinci ani, Kolal va putea primi compensatii suplimentare, cuantumul acestora fiind influentat de profitabilitatea bancii. Noi actionari majoritari asteapta aprobarea autoritatilor romane si israeliene, pentru delistare. In conformitate cu termenii contractului, Kolal a acordat bancii israeliene o optiune de a cumpara, intr-o perioada de 6 luni de la incheierea tranzactiei, actiuni Eurom suplimentare, in limita ce va fi detinuta de catre Kolal. In acest moment, restul de actiuni este detinut de Blocul National Sindical, in proportie de 3%, iar restul de 2% apartin altor actionari.

    Inainte de a fi incheiat contractul cu banca din Israel, Eurom Bank a starnit interesul mai multor investitori. „S-a luat in discutie o fuziune cu o banca romaneasca, am avut oferte de cumparare din partea a doua mari banci din Europa si am purtat discutii cu institutii financiare din SUA“, a declarat Alexander Regenbogen, director general adjunct al Eurom Bank.

    Banca din Romania are 35 de filiale raspandite in toata tara, dintre care 6 in Bucuresti, are un capital social de 39,7 milioane de lei si o capitalizare bursiera de 70 de milioane dolari. In acest moment, Eurom Bank detine o cota de piata de 0,5%. „Speram ca in doi ani sa ne marim cota de piata de cinci ori“, a spus Daniel Tsiddon, seful departamentului strategie si dezvoltare afaceri internationale al Bank Leumi.

    Leumi Bank este numarul doi ca marime din Israel, cu o cota de piata de 31%, din total activ, un capital propriu de 3,5 miliarde dolari si total active de 59,4 miliarde dolari.

    Sursa: Averea, 2 noiembrie 2005.

    mai mult

01.11.2005

  • Banca Transilvania a facut 20 mil. euro profit la noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 73,4 milioane de lei (20 milioane de euro), in crestere cu 72% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul obtinut de Transilvania pe primele trei trimestre ale acestui an este mai mare decat cel de pe tot anul trecut, cand banca castigase echivalentul a 60,8 milioane de lei noi (15,2 milioane de euro). Profitul bancii a crescut in conditiile unei cresteri rapide a activelor, pe fondul unei scaderi reduse a marjelor dintre dobanzile active si cele pasive din sistemul bancar. Conform ultimelor date disponibile, Banca Transilvania si-a majorat cota de piata pana la 3,4% din sistemul bancar la jumatatea anului, fata de 2,9% cat detinea la finalul anului trecut.

    Activele bancii au crescut cu 58% in lei pe primele noua luni ale anului, ajungand la 4,12 miliarde de lei noi (1,14 miliarde de euro la finalul primului semestru). Veniturile totale ale bancii s-au majorat cu 46% in lei fata de perioada similara a anului trecut, atingand 578 milioane de lei (160 milioane de euro). Agentia Fitch Ratings a acordat, tot ieri, Bancii Transilvania calificativul 'BB minus' pentru datoriile pe termen lung , cu perspectiva stabila. De asemenea, banca a primit ratingul 'B' pentru datoriile pe termen scurt, calificativul '4' pentru sprijin si ratingul individual 'D'.

    Fitch considera ca nivelul ratingurilor pe termen lung, scurt si cel individual a fost determinat de o serie de factori, printre care si capitalizarea moderata a bancii, rezervele relativ scazute pentru imprumuturi, gradul ridicat de concurenta de pe piata nationala, precum si riscurile ce deriva din extinderea rapida din ultimii trei ani. Calificativele reflecta si profitabilitatea Bancii Transilvania, aflata, conform agentiei de rating, la un nivel bun, pe fondul unei marje de dobanzi ridicate si a retelei adecvate de unitati.

    'Banca Transilvania a avut o dezvoltare considerabila din 2002, moment la care a fost adoptata strategia actuala. Aceasta a contribuit la cresterea profitabilitatii si la dezvoltarea retelei de filiale. Exista insa si o serie de riscuri asociate, in special in ceea ce priveste portofoliul de credite, unde este posibila o scadere a calitatii, pe masura ce imprumuturile se apropie de scadenta', a declarat Tim Beck, analist la Fitch. El a avertizat ca rezultatele bancii ar putea fi afectate de reducerea dobanzilor si a majorarii concurentei din sectorul de profil.

    Actiunile Bancii Transilvania au fost anul acesta printre cele mai profitabile plasamente de la Bursa de Valori. In ultimele sase luni actiunile bancii au urcat cu peste 60%, investitorii castigand anul acesta si din actiuni gratuite si din dreptul de a subscrie actiuni la un pret mai mic decat cel de pe piata. Pretul actiunilor bancii a fost ieri stabil, in ciuda tendintei de scadere de pe piata. Ultimele tranzactii s-au realizat la 1,13 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 740 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Presedintele BCR vrea listare la bursa in maximum doi ani

    Realitatea Romaneasca   EBS

    ___
    Actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui listate la bursa anul viitor sau in cel mult doi ani, intrucat este una dintre cele mai profitabile societati romanesti si ar crea masa critica necesara pietei de capital, a declarat ieri presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila. 'Banca trebuie sa se listeze nu doar pentru a oferi o oportunitate de iesire a actualilor actionari. BCR ar insemna masa critica necesara pentru piata de capital romaneasca, in conditiile in care ne pregatim de lansarea fondurilor de pensii si dezvoltarea altor instrumente, cum ar fi obligatiunile ipotecare', a explicat presedintele BCR. Danila ar opta pentru o listare in principal pe piata interna, chiar daca dimensiunile bancii o califica pentru cotarea la o bursa externa.

    'Mi-as dori ca ponderea mare sa fie pe piata interna, pentru ca stiu ca toti romanii ar cumpara actiunile unei firme profitabile si cu atat mai mult ale BCR. Ne-am dezvoltat in parteneriat cu piata si ar fi un cadou frumos pentru cei care ne sunt clienti', a mai spus oficialul bancii. Declaratia apare intr-un moment in care privatizarea bancii se afla in ultima etapa, cei doi finalisti fiind Erste Bank (Austria) si Millenium - Banco Comercial Portugues (Portugalia). Potrivit unor surse din piata, una dintre ofertele celor doi finalisti ar fi atins pragul de 3 miliarde de euro, ambii investitori plasandu-se si la nivelul ofertelor tehnice inaintea concurentilor priviti ca favoriti.

    Valoarea estimata a actiunilor BCR scoase la vanzare se cifreaza la circa 3,5 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare. Mai trebuie spus ca, in baza unui acord semnat intre actionari, cumparatorul BCR va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare daca doreste renuntarea la prevederea statutara prin care cele mai multe decizii pot fi aprobate in Adunarea Generala cu o majoritate de 75% din actiuni. De asemenea, intelegerea prevede ca actionarul majoritar sa acorde pana la listare dividende de minimum 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 1 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Analistii economici au pareri divergente in privinta ruperii acordului cu FMI

    Gardianul   

    ___
    Acordul Romaniei cu FMI a incetat, ieri, dupa luni de neintelegeri intre parti, in pofida avertismentelor oficialilor europeni in ceea ce priveste consecintele unei astfel de decizii. Comunicatul 'de adio' al FMI este foarte dur si critica atat lipsa de coerenta a politicilor macroeconomice ale Cabinetului Tariceanu, cat si politicile pe termen mediu, care par sa nu aiba obiective centrale spre care sa-si focalizeze resursele. Cresterea salariilor din sectorul public cu 50% de la finele anului 2004 nu tine cont de cresterea productivitatii muncii si conduce la majorarea inflatiei, se arata in comunicatul FMI.

    'Misiunea FMI impartaseste parerea Comisiei Europene conform careia este urgent nevoie de un punct focal clar pe termen mediu pentru a pune de acord politicile publice cu cerintele unei economii moderne, cu o inflatie redusa. Cu actuala pozitie in materie de politici, Romania risca sa intre in UE cu o competitivitate slabita, dezechilibre macroeconomice in crestere, servicii de sanatate si invatamant care se deterioreaza si importante decalaje in infrastructura materiala', se arata in comunicatul FMI. Practic, se reproseaza autoritatilor de la Bucuresti ca 'recunosc' aceste probleme, dar ca nu remediaza situatia.

    Lista derapajelor semnalate de FMI pare ca nu se mai sfarseste: dezechilibrele economice au continuat sa creasca in acest an, iar ritmul de crestere economica si a productivitatii s-a incetinit. 'In pofida unei aprecieri considerabile a monedei interne, inflatia a ramas ridicata, ducand la o accentuata scadere de competitivitate', accentueaza FMI, care aminteste si de intarzierile care continua sa fie prezente in ceea ce priveste reabilitarea sectorului de incalzire centralizat si a majorarilor de tarife la gazele naturale. In plus, modificarile aduse Codului Muncii nu sunt im masura sa duca la crearea unei piete a muncii flexibile si competitive , ceea ce 'va face ca intreprinderile romanesti sa fie si mai putin pregatite sa faca fata concurentei aspre de pe piata UE'. Nu sunt iertate nici progresele 'dezamagitoare' in aplicarea masurilor specifice de combatere a coruptiei si imbunatatire a sistemului de conducere si administratie publica prevazute in Acord.


    Bugetul pe 2006, nerealist

    Bugetul pe anul viitor este catalogat ca fiind nerealist, analistii FMI anticipand ca deficitul efectiv va depasi cu mult tinta de 0,5% din PIB.

    Nici la capitolul conceptie lucrurile nu stau prea bine, dat fiind ca analistii considera ca structura bugetului contribuie 'in mica masura la rezolvarea pierderii de venit din 2005, datorata introducerii cotei unice de impozitare si estimata la circa 1,5% din PIB (peste un miliard de euro). Aceasta din cauza ca frecventele modificari ale Codului Fiscal, respectiv diferitele majorari ale impozitelor si taxelor 'au facut prea putin pentru a compensa aceasta pierdere, dar au marit nesiguranta in randul comunitatii mediului de afaceri', potrivit FMI. Acesta atrage atentia ca politica fiscala trebuie 'urgent' pusa pe o baza durabila pe termen mediu. 'Cu o inflatie de ordinul unei singure cifre, frecventele cresteri de salarii in sectorul public (nu mai putin de patru in ultimele 12 luni), care au ridicat salariile cu pana la 50% fata de sfarsitul lui 2004, nu mai sunt corespunzatoare.'

    EIU: «Ruperea acordului creeaza ingrijorari privind aderarea Romaniei la UE»

    'Tonul comunicatului FMI despre «deraierea» acordului este neobisnuit de dur. Fondul face o analiza extrem de negativa a directiei catre care converge politica economica, cu impact puternic asupra perceptiei despre Romania. Temerile existente privind masurile noului Guvern sunt accentuate prin aceasta evaluare si sunt alimentate si de disensiunile din ce in ce mai evidente ale partidelor majoritare din coalitia de guvernare in privinta masurilor economice', a declarat Agentiei Mediafax Joan Hoey, analist la Economist Intelligence Unit (EIU). Ea a aratat ca cealalta 'ancora externa' a politicii economice a Romaniei, UE, a inclus, in raportul prezentat recent, critici ale mix-ului de politici si a cerut Guvernului sa adopte o atitudine mai prudenta. Potrivit lui Hoey, programul cu FMI a fost intrerupt tocmai ca urmare a faptului ca autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa stabileasca un pachet coerent de actiuni si par hotarate sa aplice masurile programate in domeniul fiscal indiferent de consecinte. 'Este probabil ca ruperea acordului cu FMI sa accentueze ingrijorarile privind incapacitatea Romaniei de a fi pregatita pentru integrarea in UE', a conchis analistul EIU.

    Fitch: «Ruperea acordului cu FMI nu are o importanta cruciala pentru Romania»

    Intreruperea acordului cu FMI provoaca unele ingrijorari, dar nu are o importanta cruciala pentru Romania, la fel ca reformele necesare integrarii, a declarat, ieri, analistul principal pentru Romania al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, Nick Eisinger. 'Romania nu atrage fonduri prin acest acord si nici nu are nevoie, in prezent, de astfel de finantari. Consideram ca, in acest context, sunt mult mai importante masurile pentru integrarea in UE', a spus Eisinger, citat de Mediafax.

    Potrivit acestuia, Romania se va confrunta cu necesitati ridicate de cheltuieli in viitor pentru asigurari sociale, pensii, precum si infrastructura. 'UE nu poate suplini decat partial aceste costuri, intrucat finantarile comunitare trebuie completate de la bugetul public, creand noi presiuni', a afirmat analistul. Nick Eisinger considera ca incetarea acordului nu va avea un efect semnificativ asupra politicilor guvernamentale, intrucat a fost marcat de divergente de opinie intre autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii FMI.

    Potrivit acestuia, relatia cu FMI nu are nici o influenta asupra ratingurilor Romaniei.

    Expertii Fondului Monetar International considera ca relaxarile fiscale «submineaza» sarcina BNR

    'Politica monetara se straduieste sa faca fata unor obiective care nu se suprapun', se afirma in comunicatul FMI. Expertii FMI admit insa dificultatea ajungerii la un echilibru intre continuarea dezinflatiei si eliminarea stimulentelor pentru intrarile de capitaluri in urma liberalizarii contului de capital. 'BNR trebuie sa isi consolideze rapid credibilitatea vizavi de angajamentul sau de tintire a inflatiei', se afirma in documentul amintit. In acelasi timp, relaxarea semnificativa prevazuta in politica fiscala din ultimul trimestru se va adauga presiunilor inflationiste si va 'submina' sarcina BNR. Scaderea dobanzilor a contribuit la cresterea rapida a creditelor in lei, atentioneaza expertii FMI. Astfel, fara o schimbare de politica monetara si sprijin puternic prin politica fiscala si salariala, 'este greu de vazut cum se va putea reduce inflatia'. Combinarea acestor politici va ajuta la reducerea presiunii cauzate de utilizarea aprecierii monedei interne ca principal instrument de combatere a inflatiei si va preveni pierderile accentuate de competitivitate in perioada urmatoare.

    Daniel Daianu, fost ministru al finantelor: «Era un deznodamant inevitabil»

    'Nu trebuie dramatizat, era de prevazut ca se va ajunge in aceasta situatie, dar trebuie sa aratam ca putem sa o gestionam', ne-a declarat fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu. 'Situatia cere de la Guvern si de la Banca Nationala o prudenta sporita', adauga Daianu. Aceasta ar insemna continuarea procesului de dezinflatie, mentinerea unui deficit bugetar cat mai mic.

    'In conditiile de acum, nu trebuie sa marim deficitul bugetar prevazut pentru 2006'. Astfel, chiar daca deficitul bugetar va fi stabilit la 0,5%, cel inregistrat la finele anului sa fie mai mic. In acest mod autoritatile ar arata ca sunt 'chibzuite'.

    Sursa: Gardianul, 1 noiembrie 2005.'

    mai mult

31.10.2005

  • Seres vrea sa recupereze datoria de la Krivoi Rog pentru Fondul Proprietatea

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are in vedere un plan care sa conduca la recuperarea datoriilor pe care combinatul ucrainean Krivoi Rog le are catre statul roman. Trebuie spus ca acest combinat a fost cumparat recent de catre Grupul Mittal. Potrivit lui Seres, pe baza acordului pe care Romania il are cu partea ucraineana, se va constitui o comisie de negociere pentru recuperarea acestei datorii. Ministrul Industriilor ne-a mai spus ca pana la sfarsitul anului in curs aceasta comisie va fi infiintata si ca in prezent 'partea ucraineana lucreaza la imputernicirea deplina a ministrului pe partea de industrie'. Seres a afirmat ieri ca este prematur sa spuna ce se va intampla cu cele 800 de milioane de dolari (cuantumul datoriei cu pricina) dupa preluarea Krivoi Rog de catre Mittal Steel. 'Cert este ca datoria despre care se tot vorbeste, o data recuperata, va merge catre Fondul Proprietatea', a mai explicat oficialul MEC.

    Krivoi Rog, cea mai mare otelarie din Ucraina, a fost cumparata recent de catre Mittal Steel contra a 4,81 miliarde de dolari. Astfel, Mittal Steel va controla 20% din productia de otel a Ucrainei.

    Grupul Mittal a castigat licitatia de privatizare invingand in finala grupul condus de compania franceza Arcelor. Potrivit ultimelor informatii, pretul final a depasit cu mult 3 miliarde de dolari, dorita la inceput de administratia lui Yuscenko.

    In comunism, Romania a investit in combinatul ucrainean Krivoi Rog circa

    800 de milioane de dolari. Ucraina ar fi trebuit sa ne dea in schimbul acestor bani pelete de minereu, care urmau sa fie utilizate de Sidex Galati. Numai ca in 1990 Ucraina a sistat aceasta constructie, iar banii investiti de tara noastra atunci nu au mai fost nici pana astazi recuperati.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 31 octombrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide