Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

07.03.2007

  • Preturile la gaze si petrol fac profitul Petrom

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Rezultatele financiare deosebite ale Petrom in 2006 se justifica prin cresterea preturilor petrolului cu 20% si al celui la gaze cu 45%, a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei.

    In acest context favorabil, Petrom a reusit anul trecut sa inregistreze un profit net de 2,285 miliarde de lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005. Si cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro).

    'Pretul mediu al gazelor din import in Romania a crescut cu 45% peste nivelul din 2005, ajungand la 297 dolari pe mia de metri cubi', a precizat directorul general executiv al Petrom.

    Potrivit aceleiasi surse, pretul brent al titeiului a urcat cu 20% peste nivelul din 2005, la 65,14 dolari pe baril. Pentru anul acesta, oficialii Petrom estimeaza ca pretul petrolului va fi fluctuant, urmand sa se inregistreze o usoara scadere comparativ cu anul precedent.

    'In contextul liberalizarii pietei gazelor, Petrom anticipeaza pentru anul 2007 ca pretul gazelor din productia interna va inregistra o crestere constanta, in conformitate cu recomandarile Uniunii Europene. Ne asteptam, pana la finele lui 2008, ca pretul gazelor din productia interna sa se apropie de cel de import', a mai declarat Mariana Gheorghe.

    Eficientizare si disponibilizari

    Petrom a investit, in 2006, in cresterea eficientei energetice a rafinariilor si a obtinut si rezultate, mai sustin oficialii companiei. Aceste investitii vor continua si in urmatorii ani. Compania de petrol si gaze Petrom va investi in 2007 aproximativ 900 de milioane de euro, fata de sumele totale in valoare de 830 de milioane de euro alocate anul trecut.

    Petrom detinea in Romania, la sfarsitul anului trecut, 489 de statii de distributie, in scadere cu 11%, ca urmare a procesului de reorganizare care a determinat inchiderea locatiilor neprofitabile. Numarul total de angajati ai companiei a fost de 32.837 la finele anului trecut, comparativ cu cei 43.546, la finele lui 2005.

    Titlurile Petrom au crescut, dar nu spectaculos

    La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Petrom au avut ieri o dinamica superioara indicilor pietei, in urma anuntarii rezultatelor financiare pe 2006. In prima parte a sedintei, titlurile au atins un maxim de 57,5 lei, cu circa 6,5% peste inchiderea de luni, dar si-au temperat ulterior avansul, in trend cu piata.

    'Rezultatele se situeaza in limita asteptarilor noastre, sunt bune, dar nu sunt spectaculoase, intrucat diferentele fata de cresterile raportate pentru primele noua luni din 2006 nu sunt foarte mari', a declarat Agentiei Mediafax directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj-Napoca, Adrian Ceuca. Directorul general al BT Securities, Rares Nilas, considera ca 'cifrele Petrom sunt in grafic', cu toate ca performanta din ultimul trimestru al anului este inferioara comparativ cu celelalte trei perioade.

    CUMPARATURI

    Achizitii de service

    Si activele totale ale Petrom au crescut anul trecut, cu 9a, comparativ cu finalul lui 2005. Activele fixe ale companiei au crescut cu 23%, prin achizitia OMV Bulgaria, OMV Romania, OMV Iugoslavia, SC MP Petroleum Distributie, a grupului de companii Ring Oil. La acestea se mai adauga si companiile de service din rafinare Rafiserv Arpechim, Rafiserv Petrobrazi, care au fost achizitionate de Petrom de la Asociatia Salariatilor Petrom.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 7 martie 2007.'

    mai mult

  • La Bursa a venit vremea dividendelor

    Curierul National   

    ___
    Ca in fiecare primavara, dupa afisarea rezultatelor financiare, companiile incep sa isi anunte dividendele aferente anului trecut. Dupa ce patru dintre cele cinci societati de investitii financiare au anuntat suma pe care intentioneaza sa o distribuie ca dividende, in cursul zilei de ieri, conducerea SIF Oltenia a anuntat suma pe care vrea sa o distribuie actionarilor sub forma de dividende.

    Conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, SIF Oltenia va propune actionarilor distribuirea unui dividend brut in valoare de 0,07 lei pe actiune. Actionarii se vor intruni in Adunarea Generala a Actionarilor la data de 27 aprilie, la care pot participa toti actionarii care detin titluri emise de societate, pana la 14 martie 2007. Anul trecut, AGA SIF Oltenia a stabilit distribuirea catre actionari a unui dividend brut de 0,06 lei/actiune.

    Societatea de Investitii Financiare Oltenia a anuntat un profit net pentru anul 2006 de 78,9 milioane lei, in crestere cu 44% fata de anul precedent.

    Pentru jucatorii la bursa, acordarea de dividende este foarte importanta, aceasta aratand modul in care a mers compania in anul financiar care s-a incheiat.

    Petrom promite dividende mai mari

    Compania petroliera Petrom a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca anul acesta va acorda actionarilor dividende usor mai ridicate decat cele aferente anului precedent. 'Credem ca avem un dividend usor mai ridicat in termeni absoluti. Decizia finala va fi luata de Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie 2007', a declarat directorul financiar al companiei, Reinhard Pichler.

    Totodata, reprezentantii Petrom au declarat ca, in conformitate cu legea in vigoare, dividendele care revin statului vor intra in conturile AVAS.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost inregistrata ca actionar al Petrom in locul Ministerului Economiei si Comertului, cu o participatie de 30,862%.

    Anul trecut, Petrom a acordat dividende de 738,4 milioane de lei, adica 0,013 lei/actiune. Valoarea alocata anul trecut pentru plata dividendelor a reprezentat 52,1% din profitul net al companiei pe 2005.

    Cine a mai anuntat dividendele pe 2006

    CA al SIF Banat-Crisana va propune actionarilor distribuirea de dividende din profitul net pe 2006, renuntand la ideea majorarii capitalului social prin capitalizarea profitului. Societatea propune actionarilor un dividend brut in valoare de 0,06 lei pe actiune, suma totala propusa de conducere fiind de 32,9 milioane lei.

    SIF Transilvania si-a anuntat intentia de a distribui actiuni gratuite in contul profitului de anul trecut. SIF Moldova a propus actionarilor un dividend brut de 0,063 lei/actiune, ca si in 2006.

    CA al casei de brokeraj Broker Cluj va propune actionarilor utilizarea profitului net pe 2006 pentru acordarea de actiuni gratuite in cadrul unei majorari de capital. Profitul companiei in 2006 a fost de 19,08 milioane lei, in crestere cu 52% fata de anul anterior.

    Sursa: Curierul National, 7 martie 2007.'

    mai mult

06.03.2007

  • Socep vede afaceri cu 5-7% mai mari ca urmare a aderarii la UE

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SOCP

    ___
    Conducerea operatorului portuar Socep Constanta se asteapta ca afacerile companiei sa creasca in acest an cu 5-7%, pe seama intensificarii traficului naval odata cu integrarea Romaniei in UE.

    'Ma astept in acest an la o crestere a cifrei de afaceri cu 5-7% fata de anul trecut. In ceea ce priveste profitul, speram sa-l facem anul acesta', spune Petrica Valcu, directorul general al Socep Constanta.

    In ultimii doi ani, afacerile operatorului portuar s-au redus, pe seama intaririi leului, care a afectat exportatorii romani, fapt ce s-a resimtit si la nivelul traficului naval.

    'Anul trecut a fost un an dificil pentru companie. Ne-am revenit incepand cu a doua parte a anului pentru ca traficul prin portul Constanta s-a imbunatatit si am incheiat o serie de contracte care ne-au ajutat', a declarat Petrica Valcu.

    Reprezentantii companiei spun ca efectele aderarii incep sa se faca resimtite si la nivelul activitatii companiei.

    'Observam un interes sporit din partea partenerilor vest-europeni care vin si se intereseaza la noi. Cred ca odata cu statutul de membru UE se deschid o serie de bariere de ordin vamal si apar facilitati', spune Petrica Valcu. El a adaugat ca o crestere a traficului ar putea fi determinata si de modernizarea infrastructurii feroviare, tronsonul 4 de cale ferata intre Bucuresti si Constanta fiind in constructie.

    'Cred ca 2-3 ani va fi o perioada de asezare atat din punct de vedere al sistemului legislativ din Romania cat si al stabilirii strategiilor de investitii ale strainilor', este de parere Petrica Valcu.

    In ultimii doi ani, activitatea operatorului portuar a inregistrat un recul, afacerile acestuia diminuandu-se cu circa 27%, de la 15,4 mil. euro (55,8 mil. lei) in 2004 la 11,1 mil. euro (39,1 mil. lei) anul trecut.

    In 2006, afacerile Socep au fost cu circa 4,2% mai mici decat cu un an in urma. In aceeasi perioada, castigul companiei s-a mentinut la circa 0,63 mil. euro (2,2 mil. lei). Cu toate acestea, profitul obtinut anul trecut s-a datorat in mare parte vanzarii unui activ care a generat un profit similar cu cel inregistrat pe tot parcursul anului precedent.

    Compania a revenit in trimestrul trei pe profit din partea de exploatare, dupa ce in primul semestru s-a confruntat cu o reducere semnficativa a traficului maritim. Socep va derula si in acest an investitii menite sa sustina dezvoltarea activitatii si care se vor indrepta in special catre achizitia de noi utilaje si modernizarea celor existente. Socep nu are un actionar majoritar, printre cei mai importanti actionari numarandu-se producatorul de BCA Celco Constanta, cu o participatie de aproape 10,5%, fondurile americane de investitii administrate de Julius Baer, care detin 6,3% din actiuni si SIF Oltenia cu un pachet de 7,85% din companie.

    Actiunile Socep Constanta au pierdut peste 13% in sedinta de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul corectiei generalizate din piata. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 20,2 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 martie 2006.'

    mai mult

  • Conducerea SIF-urilor, pentru prima data la mana actionarilor minoritari

    Gandul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    2007 ar putea fi anul marilor schimbari pentru societatile de investitii financiare (SIF), dar si pentru alte companii cu zeci de actionari din randul cuponarilor de altadata. Deciziile care pana acum pareau imposibil de luat, ca urmare a neintrunirii numarului necesar de voturi, devin 'floare la ureche' de acum incolo. Potrivit art. 112, alin. 2 din noua Lege a societatilor comerciale, in cazul neindeplinirii cvorumului la prima adunare generala a actionarilor (AGA), 'adunarea ce se va intruni la o a doua convocare poate sa delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintai adunari, indiferent de cvorumul intrunit, luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate. Pentru adunarea generala intrunita la a doua convocare, actul constitutiv nu poate prevedea un cvorum minim sau o majoritate mai ridicata'. Altfel spus, fie ca se strang 10 actionari sau 1.000 la cea de-a doua AGA, deciziile se pot lua cu majoritatea voturilor celor prezenti. Prevederea legislativa este insa interpretata diferit de reprezentantii SIF-urilor sau a altor companii cu multi actionari, fiecare avand propria varianta asupra modului in care se vor lua deciziile majore de acum incolo. Chiar daca, la nivel oficial, 'legea-i lege', mai marii SIF-urilor se tin cu dintii de unele prevederi din actul constitutiv, 'care spun cu totul altceva'. Iar cand actul constitutiv nu este invocat, apare Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) - 'forul suprem in materie de decizii'.

    'La noi, statutul prevede clar ca deciziile se iau cu voturile a jumatate plus unul dintre actionari. Nu se poate altfel', este raspunsul pe care l-am primit de la unul dintre reprezentantii SIF Muntenia. La SIF Moldova, 'lucrurile sunt asa cum spune CNVM', iar la celelalte SIF-uri 'legea nu se comenteaza'.

    Specialistii in legislatia societatilor comerciale spun ca lucrurile sunt foarte clare, iar statutul unei societati nu bate legea. Acestia cred ca noile reglementari legislative vor provoca mari schimbari in conducerea SIF-urilor. 'In acest an, este posibil ca marii investitori sa poata prelua controlul la SIF-uri ', este parerea juristilor. Acolo unde exista in statut prevederi referitoare la cvorum, acestea trebuie modificate, potrivit legii.

    Surse din cadrul CNVM spun ca noua lege a societatilor comerciale nu va fi atat de usor de aplicat: 'E un cerc vicios: pentru a tine AGA mai usor trebuie modificat statutul, dar statutul nu se poate modifica pentru ca AGA nu se poate tine, decat in conditiile din statut (adica cu cvorum de 50 la suta plus 1)', este interpretarea CNVM. Dincolo de scandalul care este pe punctul de a se declansa, SIF-urile sunt in pragul unor adevarate schimbari. Legea invocata permite actionarilor minoritari din marile societati comerciale, care detin impreuna 10% din actiuni, sa convoace AGA si chiar sa introduca diverse puncte pe ordinea de zi, pentru acest lucru fiind necesare doar 5 procente din capitalul social. 'Aceasta prevedere este oarecum periculoasa, deoarece actionarii minoritari pot convoca AGA. Exista pericolul sa ne trezim cu mai multe AGA la o societate comerciala', spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

    Sursa: Candul, 6 martie 2007.'

    mai mult

  • Petrom iese de pe piata din Ungaria

    Cotidianul   SNP

    ___
    Petrom a iesit de pe piata ungureasca a carburantilor, dupa ce a vindut cele doua benzinarii pe care le detinea in aceasta tara, ne-au declarat surse din industria petroliera. „Cele doua statii au fost vindute in decembrie anul trecut. Petrom a vindut companiei rusesti Lukoil. Probabil ca statiile vor fi re-branduite sub numele Lukoil“, ne-au spus sursele noastre.

    Reprezentantii Petrom au confirmat informatia spunind ca firma romaneasca avea o cota de piata prea mica pe piata din Ungaria si nu avea nici un plan de extindere in tara vecina. Oficialii companiei au refuzat sa spuna care a fost valoarea achizitiei si, de asemenea, nu ne-au oferit numele firmei cumparatoare.

    Grupul rus este prezent pe piata ungureasca prin Lukoil Downstream Hungary. Ultima achizitie a rusilor in Ungaria a fost cum-pararea a 30 de statii de la grupul ConocoPhilips, intr-o tranzactie de anvergura, prin care grupul rus a cumparat de la firma americana 376 de benzinarii in sase tari europene. Petrom detine 550 de benzinarii proprii, in Romania, Moldova si Bulgaria, la care se adauga reteaua OMV din Romania, Bulgaria si Serbia, cumparata acum doi ani.

    Sursa: Cotidianul, 6 martie 2007.

    mai mult

  • Astra a castigat licitatia pentru asigurarea flotei Tarom

    Adevarul   

    ___
    Compania Astra Asigurari a castigat licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom, iar polita va sa intra in vigoare la 1 mai, pe o perioada de 12 luni, a anuntat asiguratorul. „Compania va furniza polita CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti. Oferta Astra a fost declarata castigatoare fata de cele ale Omniasig, Allianz-Tiriac si BCR Asigurari', se arata in comunicatul Astra Asigurari. In comunicat nu se precizeaza valoarea primei de asigurare. Tarom detine o flota compusa din 18 aeronave - 2 Airbus 318-111, 5 Boeing 737-300, 4 Boeing 737-700 si 7 ATR 42-500. Astra si-a majorat constant portofoliul de clienti pe segmentul asigurarilor de aviatie, unde a subscris prime de 6,78 milioane de lei, in crestere cu 115,9% fata de anul 2005. 'Astra a negociat si a obtinut pentru flota Tarom o reducere de prima considerabila fata de anul precedent, asa incat costurile asigurarii sa fie minime, in conditiile acoperirii totale prin reasigurare', se mai precizeaza in comunicat. Tarom a platit Allianz-Tiriac Asigurari o prima de 13,7 milioane de lei pentru asigurarea flotei in 2006. Reasiguratorul Astra pentru flota Tarom este GAUM (Global Aerospace Underwrinting Managers), un pool de reasigurare alcatuit din National Indemnity/ Berkshire Hathaway, Munich Re/Great Lakes, Tokio Marine si Mitsui Sumitomo. Printre clientii Astra din domeniul aviatiei se numara Blue Air, Romavia, Romaero, Aeroportul International Bucuresti – Baneasa 'Aurel Vlaicu' si Aeroclubul Romaniei.

    Sursa: Adevarul, 6 martie 2007.
    '

    mai mult

05.03.2007

  • Un fond din Estonia detine aproape 7% din Flamingo

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul de investitii Hansa Eastern European Fund din Estonia a fost raportat cu o detinere de 6,88% din actiunile retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International, in urma tranzactiilor realizate saptamana trecuta pe Bursa cu actiunile companiei.

    Fondul, care detinea anterior intre 1% si 1,2% din actiunile Flamingo, a mai achizitionat un pachet de aproape 5,8% din titlurile companiei prin intermediul unor tranzactii de 10,64 mil. lei (3,15 mil. euro). Un pachet de 3,9% a fost vandut de Bank Austria Creditanstalt, care cumparase cu o zi inainte circa 14,5% din actiuni de la Flanco Holding.

    Fondul eston avea la finele lunii ianuarie investitii de peste 55 de milioane de euro pe Bursa de Valori Bucuresti.

    Activele fondului se ridicau la finele lunii ianuarie la 262 de milioane de euro, din care 21% reprezentau investitii in actiuni ale unor companii romanesti.

    Fondul detinea o participatie in valoare de 9,2 milioane de euro la compania farmaceutica A&D Pharma, actiuni in valoare de 7,6 milioane de euro la compania de dezvoltare imobiliara Impact si titluri in valoare de 7,35 milioane de euro la Rompetrol Rafinare.

    Fondul mai are in portofoliu titluri la cele cinci SIF-uri, precum si la BRD, Banca Transilvania si Petrom.

    Actiunile Flamingo International s-au aflat in centrul atentiei investitorilor de la Bursa saptamana trecuta, datorita tranzactiilor speciale prin care s-au transferat peste 20% din titlurile companiei. Flanco Holding, al doilea actionar ca marime al Flamingo, a vandut un pachet de aproape 14,5% din actiuni catre Bank Austria Creditanstalt pentru suma de 10,6 milioane de euro. In urma acestei tranzactii, Flanco Holding si-a redus participatia la Flamingo la 14,44%.

    Principalul actionar al Flamingo este Dragos Cinca, unul dintre fondatorii companiei, care detine circa 40% din actiuni. Un alt actionar semnificativ este fondul de investitii american QVT Fund, care a ajuns sa detina aproape 14% din companie in urma achizitiilor realizate pe piata de capital.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 martie 2007.

    mai mult

  • BNR a eliminat restrictiile la creditarea persoanelor fizice

    Gandul   

    ___
    'Este necesara prudenta din partea bancilor in perioada urmatoare. Avansul ar putea sa scada, iar gradul de indatorare sa creasca, insa miscarile nu cred ca vor fi abrupte'. - Eugen Radulescu, presedintele CEC

    Cei care vor avea de castigat sunt clientii cu venituri mari

    Primul credit acordat in noile conditii ar putea fi inregistrat in jurul datei de 15 martie

    Bancile vor avea un sistem propriu de norme de creditare care va trebui aprobat de BNR

    Credite fara avans, care pot fi acordate fara restrictii in ce priveste gradul de indatorare al clientului - aceasta este vestea buna pe care oficialii Bancii Centrale au adus-o romanilor, la capatul unei sedinte de Consiliu de Administratie care s-a prelungit vineri pana in jurul orei 23. 'Vom inainta presedintelui Camerei Deputatilor hotararile Consiliului de Administratie, urmand ca acesta sa trimita spre publicare in Monitorul Oficial aceste decizii. Aceasta este procedura standard', ne-au declarat ieri surse din BNR. Practic, acordarea primului credit in noile conditii ar putea avea loc in jurul datei de 15 martie. 'BNR a pregatit un proiect de regulament privind creditarea persoanelor fizice, prin care au disparut orice reglementari privind avansul si garantiile. Practic, se flexibilizeaza sistemul de creditare si BNR renunta la norme, transferand responsabilitatea catre unitatile bancare si unitatile de credit. In sedinta de vineri a Consiliului de Administratie, s-a ajuns la concluzia ca acest regulament nu va mai avea prevederi nici cu privire la acel plafon de indatorare - 40 la suta plafonul general, 35 la suta pentru creditele imobiliare si 30 la suta pentru creditele de consum', spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cu toate ca restrictiile la creditare au fost eliminate, Banca Centrala va institui un cod de bune practici pe care il va trimite bancilor. 'Fiecare banca isi va face mai intai propriile norme de acordare a creditelor. Noi le vom aduna, le vom inventaria si apoi vom institui un cod minimal de prudentialitate. E drept ca, de pilda, BNR va fi mai generoasa cu bancile care nu au probleme cu debitorii si ca va fi mai prudenta cu acele banci care au acordat credite cu probleme', ne-au mai declarat oficiali ai BNR. Potrivit surselor citate, desi teoretic bancile nu mai sunt obligate sa tina cont de plafonul de indatorare al clientului (raportul dintre rata la credit si venitul acestuia), institutiile financiare nu se vor 'arunca' sa imprumute clientii cu sume la care rata creditului sa depaseasca jumatate din salariul lunar. 'Exista in Codul Muncii un articol care spune ca nu ai voie sa pui poprire pe mai mult de 50 la suta din veniturile cuiva, asa ca nicio banca nu cred sa acorde credite «in orb», deoarece in cazul unor restante ar risca sa nu-si mai poata recupera banii', mai spun surse oficiale din Banca Centrala.

    La randul lor, bancherii recunosc ca de-acum inainte clientii cu venituri mari vor avea acces mai usor la produsele bancare, in vreme ce pentru cei cu venituri mici, lucrurile nu se vor schimba radical. 'Avansul pentru creditele ipotecare va fi stabilit in functie de conditiile creditului si calitatea clientului', a explicat presedintele Bancpost, Mihai Bogza. In plus, exista riscul ca relaxarea creditarii pe domeniul ipotecar sa duca la cresterea exagerata a pietei imobiliare, iar apoi la o prabusire a ei, caz in care bancile ar avea de pierdut. 'Este posibil ca piata imobiliara sa se apropie chiar de un 'bubble' (crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca - n.r). 'Cred ca bancile de top vor actiona cu multa prudenta, desi concurenta va fi intensa. Ramane de vazut, dar nu trebuie neglijat ca pe piata imobiliara s-ar putea produce si o prabusire a preturilor', e de parere si seful HVB Tiriac, Dan Pascariu. Bancherii mai spun ca piata va absorbi lent aceste relaxari. 'Este necesara prudenta din partea bancilor in perioada urmatoare. Avansul ar putea sa scada, iar gradul de indatorare sa creasca, insa miscarile nu cred ca vor fi abrupte. Mi se pare caraghios ca un client care are un venit de 2.000 de euro sa aiba o rata de numai 35% din venit, cata vreme el poate plati o rata mai mare fara sa puna in pericol banca sau pe el', a conchis presedintele CEC, Eugen Radulescu.

    Sursa: Gandul, 5 martie 2007.'

    mai mult

  • Aeroporturile de la Otopeni si Baneasa s-ar putea lista la Bursa dupa fuziune

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Aeroporturile Henri Coanda (Otopeni) si Aurel Vlaicu (Baneasa) ar putea fuziona, rezultand astfel o companie 'deosebit de atractiva in vederea privatizarii' si a listarii la bursa, potrivit unui proiect de fuziune a celor doua aeroporturi.

    Noua entitate ar urma sa se numeasca Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.

    O societate puternica, echilibrata, profitabila si cu o eficienta ridicata in exploatare va constitui, cu certitudine, un pol de atractie pentru investitori, iar listarea la bursa a unei parti din actiunile noii societati va constitui un eveniment important pe piata bursiera, se arata in proiectul de fuziune a celor doua companii, aprobat in noiembrie 2006 si publicat vineri, 2 martie, in Monitorul Oficial.

    Prognozele pozitive privind evolutia traficului aerian, coroborate cu restrictiile de trafic, care vor deveni obligatorii pentru aeroportul Aurel Vlaicu din considerente de protectie a mediului, din cauza apropierii de zonele locuite, conduc la necesitatea stringenta de coordonare operationala intre cele doua aeroporturi, spun reprezentantii Ministerului Transporturilor, conform NewsIn.

    Potrivit acestora, fuziunea dintre cele doua aeroporturi vor determina performante de ordin economic, dar si in domeniul protectiei mediului si al responsabilitatii sociale.

    Astfel, se urmareste crearea unui aeroport cu o suprafata totala de 1.400 hectare si o capacitate de 20-25 milioane de pasageri pe an, in conditiile in care aeroportul Heathrow din Londra are o suprafata de 1.227 hectare si transporta 67,9 milioane de pasageri pe an. Aeroportul din Frankfurt se intinde pe o suprafata de 1.397 hectare.

    Mai mult, reprezentantii ministerului considera ca fuziunea va diminua costurile globale de exploatare, odata cu optimizarea cheltuielilor cu forta de munca.

    Totodata, distanta mica dintre cele doua aeroporturi, de aproximativ opt kilometri, este considerata de catre autoritati o coordonata suplimentara in favoarea proiectului.

    Noua societate va putea face fata mult mai bine concurentei care se manifesta mai ales pe plan regional. Concurentii traditionali ai celor doua aeroporturi sunt, potrivit proiectului, aeroportul din Budapesta, care atrage un numar mare de pasageri din zona de vest si nord-vest a Romaniei si aeroportul din Sofia, pentru ca in zona de captare a aeroporturilor romanesti intra si o zona din nordul Bulgariei.

    Pachetul majoritar, respectiv 80% din actiuni, al aeroporturilor Henri Coanda si Aurel Vlaicu este detinut de statul roman, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in timp ce Fondul Proprietatea detine un pachet de 20%.

    Valoarea imobilizarilor corporale ale aeroportului Henri Conada, era la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, de 1,13 miliarde lei, fata de 66,5 milioane lei in cazul aeroportului Aurel Vlaicu, raportat la aceeasi perioada.

    Datoriile curente nete ale aeroportului din Otopeni erau de 99,5 milioane lei, respectiv de 5,08 milioane lei aeroportul din Baneasa. Capitalurile toatale s-au ridicat la 861,5 milioane lei pentru aeroportul Henri Coanda, respectiv la 50,14 milioane lei pentru Aurel Vlaicu.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 5 martie 2007.'

    mai mult

02.03.2007

  • Tender le-a vandut cehilor compania Ardaf Cluj

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul de investitii ceh PPF Investments a achizitionat 56% din actiunile companiei de asigurare ARDAF in urma unei tranzactii de 35 mil. euro cu firma Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender. Cei de la PPF Investments au realizat aceasta operatiune prin intermediul companiei Sabile Limited, inregistrata in Cipru, care achizitionase saptamana trecuta 14,6% din actiunile Ardaf de la avocatul Daniel Voicu.

    'Achizitia de azi a participatiei majoritare in cadrul companiei Ardaf este o tranzactie cruciala pentru PPF Investments pe piata din Romania. Este o investitie strategica, prin care intentionam sa repunem compania pe picioare, sa o transformam intr-un factor cheie in sectorul asigurarilor din Romania', a declarat Pavel Kuta, managing director la PPF Investments.

    In urma acestei tranzactii cu Tender SA prin Sabile, fondul si-a marit participatia la aproape 70% din Ardaf. Achizitionarea companiei de asigurare de catre Sabile a fost aprobata anterior de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si este in curs de aprobare de catre Consiliul Concurentei.

    Sabile Ltd. este firma care l-a imprumutat pe Tender cu o parte din banii necesari pentru a subscrie in cadrul majorarii de capital de 30 mil. euro, derulata de ARDAF si finalizata la sfarsitul lunii ianuarie. Banii erau necesari pentru redresarea societatii. Tender SA a gajat atunci imprumutul cu participatia sa majoritara de la Ardaf.

    CSA a plasat compania sub supraveghere speciala la mijlocul anului trecut, din cauza scaderii nivelului de lichiditate sub limita admisa, conducerea fiind preluata atunci de avocatul Radu Cocea, numit de catre CSA. In ianuarie Ardaf a fost scoasa de sub administrare speciala dupa ce si-a majorat capitalul social.

    'Am vandut participatia la Ardaf catre PPF cu 1.300 de lei (vechi, n.r.) pe actiune, valoarea tranzactiei fiind de 35 de milioane de euro. Am iesit din asigurari, iar banii ii voi investi in energie si in piata imobiliara, unde am multe proiecte', a declarat pentru ZF omul de afaceri Ovidiu Tender.

    El a explicat ca va pastra circa 19 mil. euro din banii incasati, urmand ca 16 mil. euro sa fie returnati celor de la PPF, care l-au imprumutat cu aceasta suma pentru a realiza majorarea de capital de la inceputul acestui an.

    Aceasta miscare a cehilor de la PPF pe piata asigurarilor vine dupa ce fondul de investitii a achizitionat la inceputul acestui an 100% din actiunile companiei de asigurari Roumanie Assurance International (RAI) de la familia lui Daniel Tudor, recent numit presedinte si CEO la ARDAF. Tranzactia a fost de peste 5 milioane de euro.

    'Sunt bucuros ca ARDAF are un nou investitor, puternic din punct de vedere financiar, capabil sa contribuie la restructurarea companiei si la cresterea ei, atat in ceea ce priveste asigurarile de viata, cat si asigurarile non-viata. Obiectivul nostru este sa devenim una dintre primele 5 companii de pe piata asigurarilor din Romania in acest an', a spus Daniel Tudor.

    Ieri, pe piata bursiera Rasdaq, cotatia titlurilor Ardaf a crescut, la inchidere, cu 17,3%, la 20,3 bani, un maxim istoric de la reluarea la tranzactionare, dupa ce pachetul majoritar al companiei a fost vandut, in urma unei tranzactii pe piata Deal, la jumatatea sedintei.

    Cotatia maxima a fost atinsa la 21,6 bani, cu 24,85% peste nivelul de miercuri.

    PPF Investments este unul dintre cele mai mari fonduri de investitii specializate pe Europa Centrala si de Est, avand investitii de peste 600 mil. $ in mai multe sectoare economice, printre care cel financiar, telecomunicatii, energie sau media.

    Fondul ceh mai detine aproximativ 20% din actiunile bancii Romexterra. Cehii au anuntat ca investitiile lor nu se vor opri aici si ca intentioneaza sa mai investeasca in Romania si in telecomunicatii si energie.

    Ardaf a inregistrat anul trecut venituri totale de 58 mil. euro, in scadere cu 19% fata de 2005, compania inregistrand pierderi dupa ce in anul anterior obtinuse profit.

    Alti actionari importanti ai Ardaf sunt Raiffeisen Zentralbank, cu 7,67% din actiuni, si Clairmont Holding Ltd., cu o participatie de 3,91%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 martie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide