Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.10.2005

  • Bursele Sibiu si Bucuresti vor fuziona la primavara

    Adevarul   

    ___
    Fuziunea intre Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) si societatea rezultata din unificarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu Rasdaq s-ar putea realiza in primul trimestru al anului 2006, a declarat joi presedintele BMFMS, Teodor Ancuta. Potrivit reprezentantilor BVB si Rasdaq, unificarea celor doua entitati ar putea avea loc pana la finele anului.

    Sursa: Adevarul, 21 octombrie 2005.

    mai mult

20.10.2005

  • Julius Baer, cel mai mare jucator pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Trei fonduri de investitii administrate de filiala americana a bancii elvetiene Julius Baer au ajuns la o expunere de aproape 140 de milioane de dolari (117 milioane de euro) pe actiuni cotate pe Bursa de la Bucuresti, cel mai capitalizat dintre fonduri fiind, din datele existente pe piata, cel mai mare investitor de portofoliu din Romania.

    Fondurile (Julius Baer International Equity Fund, Julius Baer International Equity II Fund si Julis Baer Global Equity Fund) detineau la finalul lunii iulie actiuni in valoare de 138 de milioane de dolari, conform raportului trimestrial transmis la finalul lunii trecute catre Securities and Exchange Comission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite.

    Din iulie si pana acum, majoritatea actiunilor cotate la Bursa au avut o traiectorie ascendenta, asa ca valoarea actiunilor detinute de fonduri este in prezent chiar mai mare.

    Valoarea portofoliului de actiuni detinut de fond este echivalenta cu valoarea tranzactiilor de pe Bursa dintr-o luna intreaga, ceea ce inseamna ca o decizie de a cumpara sau a vinde a managerilor fondului de la New York are un impact puternic asupra cotatiilor actiunilor de la Bucuresti.

    Actiunile romanesti reprezinta de abia 1% din activele fondurilor, care se ridicau la finalul lunii iulie la 14,3 mld. $, conform raportului trimestrial. Fondurile se tranzactioneaza pe multe dintre pietele de capital din lume, de la cele din Indonezia sau Africa de Sud si pana in Statele Unite sau Germania.

    Cel mai mare fond administrat de americani, Julius Baer International Equity Fund, detinea la finalul lunii iulie actiuni Petrom in valoare de 96 milioane de dolari, reprezentand 1,07% din capitalul companiei, la care se adaugau actiuni BRD in valoare de 29,1 milioane de euro, reprezentand aproape 1,5% din capitalul bancii.

    Actiunile Petrom au scazut de atunci cu aproximativ 6%, insa cele ale BRD au crescut cu aproximativ 40%.

    Fondul mai detinea la finalul lunii iulie actiuni Impact in valoare de 4,5 milioane de dolari, actiuni la producatorii de medicamente Sicomed si Biofarm, fiecare dintre pachete depasind 2 milioane de dolari, alaturi de participatii mai mici la Compa Sibiu, Rolast Pitesti, Santierul Naval Braila si Socep Constanta.

    Rolast a fost in ultimii ani unul dintre cele mai proaste plasamente de pe Bursa.

    Fondul a continuat sa cumpere actiuni romanesti in trimestrul mai-iulie, conform raportarilor catre SEC.

    In aceasta perioada fondul a luat 8 milioane de actiuni Petrom, in valoare de un milion de dolari, participatiile la Impact si Biofarm crescand cu 8 si respectiv 4 milioane de actiuni, probabil in urma majorarilor de capital operate de companii.

    Managerii au vandut in schimb pachetele de cate 0,1% din capitalul fiecarei SIF, pe care le detinea la finalul lui aprilie.

    Fondul a intrat pe piata in urma cu cativa ani si a cumparat constant actiuni Petrom si BRD, cea mai mare parte a portofoliului actual fiind reprezentata din castigurile acumulate din cresterea valorii actiunilor achizitionate.

    In perioada mai-iulie, castigul obtinut de fond pe piata romaneasca a fost de aproximativ 30 mil. $. Din datele existente pe piata fondul a suspendat operatiunile de vanzare de titluri noi, investitorii avand doar posibilitatea sa rascumpere titluri.

    Societatea de management a infiintat insa un fond similar, Julius Baer International Equity II Fund, si care a intrat deja la cumparare pe aceleasi piete pe care este prezent si primul fond. In ultimul trimestru cel de-al doilea fond a luat actiuni Petrom in valoare de 650.000 de dolari, dintr-un activ in valoare de 104 milioane de dolari.

    Cel de-al treilea fond prezent pe Bursa este Julius Baer Global Equity Fund, a carui expunere pe piata romaneasca este tot de 1%, dar dintr-un activ de 50 de milioane de dolari. Fondul detine actiuni la Petrom, BRD, Impact si la cele cinci SIF-uri in valoare de 516.000 de dolari.

    Conform informatiilor de pe piata cele trei fonduri au intrat pe Bursa prin intermediul ING Securities, societatea de brokeraj a ING Bank, societatea care a intermediat cele mai multe tranzactii pe Bursa de la inceputul anului, cu operatiuni in valoare de aproape 250 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 octombrie 2005.

    mai mult

  • Dinu Patriciu nu crede ca preturile la carburanti vor scadea

    Gardianul   

    ___
    Pretul titeiului va creste din nou in 2006, fiind estimat sa atinga 80-100 de dolari barilul, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.

    Potrivit acestuia, gradul de inlocuire a rezervelor de titei este mai mici decat cel de crestere a cererii. Patriciu mai spune ca in aceste conditii nu crede ca pretul produselor petroliere va scadea in urmatoarea perioada. 'La nivel mondial tendinta este de crestere a pretului carburantilor si va ramane asa', a spus presedintele Rompetrol.

    El a mai afirmat ca Romania va ramane dependenta de importurile de titei, deoarece doar 38% din consum este asigurat din productia interna.

    Sursa: Gardianul, 20 octombrie 2005.'

    mai mult

  • PKN Orlen, interesata de preluarea Oltchim

    Curierul National   OLT

    ___
    Principala companie petroliera din Polonia, PKN Orlen, este interesata de preluarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, si va analiza oportunitatea cand autoritatile romane vor scoate la privatizare compania, potrivit directorului general al PKN, Igor Chalupec, citat de Mediafax. 'Vom lua serios in considerare aceasta oportunitate', a raspuns Chalupec unei intrebari pe aceasta tema, la masa rotunda anuala a companiilor central si est-europene din domeniul rafinarii si produselor petrochimice.

    Intrebat daca PKN are in vedere si alte oportunitati de extindere pe piata romaneasca, Chalupec a afirmat ca, data fiind distanta dintre cele doua state, alte obiective ar prezenta probleme logistice, astfel incat grupul polonez nu intentioneaza sa desfasoare in Romania activitati de distributie sau rafinare.

    Potrivit strategiei elaborate de autoritatile romane pentru accelerarea privatizarii in industrie, procesul de privatizare a Oltchim va fi initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

    Principalul actionar al societatii este Ministerul Economiei si Comertului, insa nivelul exact al participatiei detinute de stat este subiectul unui litigiu declansat de actionarii minoritari. Preluarea Oltchim a mai atras interesul fondului de investitii Vienna Capital Partners, care detine combinatul chimic din Ungaria Borsodchem.

    Sursa: Curierul National, 20 octombrie 2005.'

    mai mult

19.10.2005

  • Statul intarzie cu sase luni listarea Fondului Proprietatea

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Ieri, secretarul de stat a afirmat ca ??oin cateva saptamani va aparea hotararea de Guvern care prevede infiintarea Fondului Proprietatea??o. Pe de alta parte insa, acesta a explicat ca toate procedurile ale caror termene au fost anuntate vor fi amanate din cauza intarzierii de patru luni, iar managerul Fondului Proprietatea va fi ales cel mai tarziu in februarie-martie, urmand ca in trei luni de la aceasta data sa aiba loc si listarea pe bursa. Acest lucru inseamna ca la 1 iulie, in varianta cea mai optimista, actiunile fondului ar urma sa fie tranzactionate pe piata de capital. Practic, intarzierea este nu de patru, ci de sapte luni pentru ca, potrivit variantei initiale si repetatelor declaratii ale autoritatilor, listarea trebuia sa se faca in februarie 2006, si nu de-abia in iulie 2006.

    Fostii proprietari sunt disperati

    Secretarul de stat a mai afirmat ca in prezent Finantele se ocupa de recrutarea unei case de avocatura care sa ajute ministerul ??osa gandeasca Fondul Proprietatea??o, dar si sa-l sprijine in alegerea managerului de fond, care ar trebui sa fie ??oun jucator cu experienta pe Wall Street??o.
    In replica, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Maria Teodoru, ne-a spus ca nu o mira deloc intarzierea cu care se fac demersuri pentru ca fostii proprietari sa fie despagubiti. ??oNu vor putea in nici un caz sa fie respectate termenele avansate de Ministerul de Finante. Proprietarii sunt batrani, disperati si isi vand drepturile litigioase pe nimica toata, la aproximativ 5-10% din valoarea imobilelor. Nu ne multumeste in nici un fel formula de despagubire gasita de acest Guvern??o, a adaugat reprezentantul proprietarilor ale caror case au fost confiscate de comunisti.

    Cum va functiona Fondul

    Reprezentantul MFP a mai declarat ca Fondul Proprietatea va avea un capital social initial de circa 4,4-4,5 miliarde de euro, iar in cazul in care cererile de despagubire vor depasi aceasta valoare, capitalul social va fi majorat. Potrivit acestuia, Fondul va functiona ca un organism de plasament colectiv, fiind supus reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dar va avea personalitate juridica fiind societate comerciala.
    Ivan a mai aratat ca un pachet de 4% din actiunile Bancii Comerciale Romane va intra in Fond, dar sub forma de bani, si nu de actiuni.
    Mai trebuie spus ca pana in prezent, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a primit peste 200.000 de cereri de retrocedare si mai asteapta pana la sfarsitul lui ianuarie 2006 inca mai mult de 100.000 de astfel de cereri.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 19 octombrie 2005

    mai mult

  • Presedintii SIF-urilor vor o legislatie clara

    Averea   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Reprezentantii societatilor de investitii financiare contesta legitimitatea Ordonantei Guvernamentale 41/ 2005 privind reglementarea unor masuri financiare si spun ca vor cere Parlamentului sa corecteze actul normativ. Este vorba despre ordonanta care a ridicat de zece ori pragul de detinere la SIF-uri, la un procent din capitalul social al acestora. Insa nu decizia modificarii pragului de detinere este criticata de presedintii SIF-urilor. Ei contesta prevederile legate de drepturile de vot ale actionarilor. Ei vor ca parlamentarii sa completeze ordonanta pentru ca aceasta â??sa reglementeze clar, fara echivoc, detinerea de actiuni la aceste societati si protejarea actionarilor??o, dupa cum a declarat, ieri, in cadrul Forumului pietei de capital, Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania.

    Ordonanta nu este suficient de explicita in privinta drepturilor de vot ale actionarilor. Problema votului cumulativ nu raspunde cerintelor SIF, sustine Fercala, deoarece acestea nu sunt societati comerciale.

    â??Se pune problema votului cumulativ la societatile unde exista actionari minoritari, or SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv, chiar daca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare include aceste societati la capitolul alte organisme de plasament colectiv??o. El mai spune ca ordonanta are lacune, nedefinind termeni importanti precum preluari ostile, actiune concertata sau obligatiile insiderilor, â??notiuni existente in legea pietei de capital si care nu sunt explicitate??o. Reprezentantii SIF-urilor cred ca prin emiterea ordonantei 41 se urmareste, de fapt, schimbarea lor de la conducerea acestor societati.

    Presedintele SIF 1 Banat-Crisana, Ioan Cuzman, acuza, la randul sau, faptul ca â??nu se tine cont ca cele cinci societati financiare sunt cele mai lichide de pe piata bursiera, exceptand companiile petroliere. SIF-urile au o capitalizare totala de peste un miliard de euro si aduc investitorilor randamente foarte bune??o, spune Cuzman. Aceeasi parere este impartasita si de presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel.

    Pe de alta parte, presedintii SIF 3 si SIF 1 apreciaza ridicarea limitei de detinere la societatile financiare. â??Au aparut fonduri de investitii straine interesate de SIF-uri, fonduri care isi vor mentine atentia, in conditiile unor evenimente precum vanzarea pachetului majoritar al BCR de catre stat, ceea ce va duce la o reevaluare a unor active ale SIF??o, a declarat Mihai Fercala. In opinia lui, â??ridicarea pragului presupune o investitie importanta, pe care si-o permit investitorii sofisticati si nu persoane fizice. In acest fel se elimina riscul manipularii pietei de catre persoane fizice, prin provocarea fluctuatiilor de pret??o.

    Fercala spune ca ar fi de acord cu modificarea pragului la 5% chiar, daca acest fapt stimuleaza interesul investitorilor, cu conditia insa â??sa se inteleaga ca SIF-urile nu sunt societati comerciale??o.


    Sursa: Averea 19 octombrie, 2005

    mai mult

  • Joi se deschid ofertele pentru BCR

    Averea   EBS

    ___
    Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va deschide, incepand de joi, ofertele tehnice depuse de cele sapte banci ofertante, dupa care va analiza si ofertele financiare ale acestora, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Membrii comisiei au deschis, marti, la sediul AVAS, documentele de participare inaintate de cei sapte ofertanti - Dexia, Erste Bank, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa -, in prezenta reprezentantilor acestora. Comisia va analiza ofertele si va comunica lista bancilor care au indeplinit conditiile eliminatorii de participare. Ulterior, dupa deschiderea ofertelor tehnice si a celor financiare, comisia de privatizare va aplica grila de punctaj si va anunta numele celor doua banci clasate in varful clasamentului.

    Acestea vor fi invitate sa inceapa negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni. In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%. Statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR, valoarea tranzactiei fiind estimata de analisti intre doua si trei miliarde de euro.

    Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003.

    Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. (Mediafax)

    Sursa: Averea, 19 octombrie 2005

    mai mult

18.10.2005

  • BCR va lansa un fond mutual orientat catre piata de capital

    Romania libera   

    ___
    SAI BCR Asset Management va lansa, pana la finele anului, un fond de investitii cu grad de risc ridicat, sumele atrase urmand sa fie plasate, aproape integral, in titluri cotate pe piata de capital, a declarat luni directorul general al SAI BCR Asset Management, Doru Tiberiu. 'Consiliul de administratie a avizat recent documentele noului fond, care vor fi aprobate de actionari la finele lunii. Dupa primirea avizului de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare speram sa iesim pe piata cu noul fond pana la finele anului', a adaugat Tiberiu. El a mai spus ca denumirea fondului nu a fost inca stabilita, dar cu certitudine aceasta va incepe cu litera 'E'. 'BCR Asset administreaza doua fonduri - BCR Clasic si BCR Dinamic, lansate in august 2002, respectiv iulie 2003. Pentru a pastra traditia, numele fondului va incepe cu litera 'E'', a afirmat Tiberiu. Potrivit acestuia, lansarea noului fond este efectul tendintei de reducere a dobanzilor si diminuarii randamentelor instrumentelor de economisire bancare, dar si conjuncturii favorabile a pietei de capital. In primele 12 luni de la lansare, estimarile oficialului BCR Asset indica atragerea a 800 de investitori si cresterea activului cu 150%. Valoarea unei unitati de investitie va fi de 100 lei.

    Sursa: Romania Libera, 18 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Patru banci au dat bani pentru BCR

    Curierul National   EBS

    ___
    Patru banci internationale au anuntat, ieri, ca vor depune oferte pentru preluarea unei participatii de aproape 62% la Banca Comerciala Romana (BCR), cu cateva ore inainte de expirarea termenului limita, transmite Reuters.

    Institutiile financiare internationale care si-au confirmat intentia de a depune oferte pentru BCR, care detine o cota de piata de 26%, sunt Deutsche Bank, Millennium bcp (BCP) din Portugalia si Erste Bank. Cea de-a patra banca care va face o oferta pentru BCR este National Bank din Grecia, potrivit unui oficial bancar care a vorbit in conditii de anonimat. Cele doua banci care raman in competitie vor fi aflate astazi.

    Pentru bancile occidentale, vanzarea BCR este considerata una din ultimele ocazii de a dobandi o prezenta de piata semnificativa in Europa de Est, regiune in care cererea de servicii financiare se asteapta sa creasca rapid pe masura ce standardul de viata si veniturile se vor apropia de nivelul din UE. Ca urmare, este foarte probabil ca BCR sa fie vanduta pe o suma mare.

    Bancile de investitii estimeaza ca ofertele pentru 62 la suta din BCR ar putea sa ajunga pana la 3,5 miliarde euro, fapt care ar valoriza intregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 milioane euro.

    'In 2002, multe banci internationale erau in perioada de recuperare dupa criza din Argentina si pierderile provocate de criza asiatica. Apetitul lor pentru pietele emergente nu era asa de mare cum este in prezent', a declarat, pentru Financial Times, Jean-Marie Masse, director de operatiuni la International Finance Corporation (IFC), institutie care in 2003 a achizitionat 13,5 la suta din actiunile BCR.

    Un astfel de interes crescut pentru BCR a provocat unele nedumeriri pentru unii participanti. 'Pare un fel de panica. Ce cauta Deutsche Bank in Romania?', a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa de Est.

    Pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea BCR si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cine va castiga cursa pentru BCR va dobandi o cota de piata de aproximativ 25 de procente. Dupa prima preselectie in urma scrisorilor de interes, in cursa pentru preluarea BCR au ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas. AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.

    Sursa: 18 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Sindicalistii de la Romaero picheteaza SIF Muntenia

    Curentul   SIF4

    ___
    Salariatii societatii Romaero au organizat ieri intre orele 12.00-17.00 un pichet de protest in fata sediului SIF Muntenia. 'Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca SIF Muntenia - care detine 25% din actiunile SC Romaero - a executat suma de aproximativ 200.000 de euro, aferenta dividentelor din 2001, in baza unei hotarari judecatoresti definitive', se arata intr-un comunicat de presa al Blocului National Sindical. Potrivit sindicalistilor, SIF Muntenia nu a investit nici un leu in societate de la preluarea actiunilor. Un nou pichet va avea loc si astazi in acelasi interval orar. SC Romaero SA deruleaza contracte cu companii internationale precum Boeing, Airbus, Lockeed Martin- SUA, IAI - Israel, BAE Systems Anglia.

    Sursa: Curentul, 18 octombrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide