Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

23.09.2005

  • SIF Moldova a schimbat strategia de plasament. Spre Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF2

    ___
    SIF Moldova si-a schimbat in ultimele luni strategia de plasamente intrand puternic la cumparare la BVB, unde a achizitionat in ultimele luni actiuni in valoare de peste 10 mil. euro, conform datelor raportate pe piata de capital. Printre principalele pachete de actiuni cumparate au fost Banca Tranilvania, Petrom si Biofarm. SIF Moldova devine astfel cea de-a doua societate de investitii finanicare, dupa SIF Oltenia, care intra la cumparare pe Bursa in speranta de a-si imbunatati castigurile. In ultimii ani SIF-urile s-au multumit sa incaseze dividende de la societatile detinute, sa vanda din actiunile detinute si sa investeasca eventual prin majorari de capital. SIF Oltenia, mai activa pe Bursa de anul trecut, nu a mai raportat anul acesta achizitii semnificative de actiuni.

    Reprezentantii SIF Moldova nu au comentat modificarile din ultimele luni ale portofoliului de actiuni. De la inceputul anului, in portofoliul de actiuni cotate de la Bursa de Valori al societatii a aparut o crestere a detinerii de la Banca Transilvania, de la 2,8% la 4,2%, valoarea pachetului cumparat ridicandu-se la 9,5 milioane de euro, un pachet de 0,033% din Petrom, in valoare de 2,5 milioane de euro, alaturi de alte detineri mai mici, cum ar fi cele de la Rompetrol Rafinare, Antibiotice, Sicomed sau Santierul Naval Orsova. In schimb, in portofoliul societatii nu mai apare un pachet de aproximativ 8% din producatorul de ingrasaminte Sofert Bacau. In afara de actiunile cumparate de la Bursa de Valori, SIF Moldova a mai fost raportata recent cu o detinere de 5% din producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, pachet care valoreaza in prezent peste 2 mil. euro. SIF Moldova dispunea la finalul anului trecut de lichiditati in valoare de aproximativ 40 mil. euro. Actiunile SIF Moldova au incheiat ieri ziua la Bursa cu o crestere de 2%, cea mai mare dintre SIF-uri incheind ziua la 1,53 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 223 milioane de euro.

    Pragul a ramas 0,1% la registru
    Regisco, societatea care tine registrul actionarilor de la cele cinci SIF-uri, nu permite inca actionarilor acestora sa inregistreze detineri mai mari de 0,1% la fiecare SIF, desi pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat de mai multe saptamani pana la 1%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 septembrie 2005.

    mai mult

  • Investitii straine pe piata de capital din Romania

    Curierul National   

    ___
    Investitiile straine pe piata de capital din Romania au atins la sfarsitul lunii august cifra de 251.284.368,68 RON, se arata intr-un comunicat transmis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Fluxurile de capitaluri straine pe piata bursiera au depasit in august recordurile lunare, reprezentand mai mult de o patrime din totalul intrarilor si iesirilor din primele opt luni, mai mari la randul lor decat transferurile operate de investitorii straini pe intreg anul 2004. In primele opt luni ale acestui an, valoarea capitalului introdus a fost de 998.911.518,77 RON, lichidarile ajungand la suma de 854.277.078,03 lei. Conform statisticilor, in luna august pe piata de capital s-a inregistrat intrarea a 84 de noi investitori, 64 dintre acestia fiind persoane fizice. In aceeasi perioada, de pe piata din Romania s-au retras 20 de investitori.

    Volumul total al cumpararilor de actiuni si obligatiuni a atins cifra de 238.526.271,46 , in vreme ce nivelul vanzarilor a ajuns la 205.023.522,17, sumele inregistrate de la inceputul anului fiind de 1.542.237.918,07 si respectiv 1.300.683.222,54 titluri. Principalele domenii vizate de investitiile straine au fost agricultura si industria alimentara, industria chimica, industria textila, domeniul farmaceutic, prelucrarea lemnului, industria constructoare de masini si utilaje, constructii, IT&C si servicii. Pe primul loc in topul investitorilor se afla Austria cu un volum de cumparari de 49.504.014,09 lei noi, in timp ce volumul vanzarilor a ajuns la 43.011.852,94 RON.

    Principala atractie a investitorilor austrieci au fost intermedierile bancare. Pe locul secund se situeaza Marea Britanie cu un volum de cumparari de 28.664.070,09 lei, urmata de Luxemburg cu peste 26 de milioane si Statele Unite ale Americii cu peste 23 de milioane.

    Lichiditatea ridicata si performanta emitentilor din sfera intermedierii financiare ii mentin pe acestia in topul preferintelor investitorilor straini, cu un total al cumpararilor de 163 milioane lei, in luna august. Austria conduce clasamentul lunar al investitiilor straine la bursa cu achizitii de aproape 50 de milioane lei, urmata de Marea Britanie - 28,6 milioane lei, Luxemburg - 26 milioane lei si Statele Unite - 23,8 milioane lei.

    Sursa: Curierul National, 23 septembrie 2005.

    mai mult

  • Record al fluxurilor de capital strain pe piata bursiera

    Curentul   

    ___
    Fluxurile de capitaluri straine pe piata bursiera au depasit in august recordurile lunare, reprezentand mai mult de o patrime din totalul intrarilor si iesirilor din primele opt luni, mai mari la randul lor decat transferurile operate de investitorii straini pe intreg anul 2004. Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in luna august, nerezidentii au plasat in piata de capital 215 milioane de lei si au retras 219 milioane de lei, sumele de la inceputul anului ridicandu-se la 998,9 milioane lei si, respectiv, 854 milioane lei.

    In perioada ianuarie-august, strainii au cumparat actiuni si obligatiuni de 1,54 miliarde lei, din care 238,5 milioane lei in ultima luna. Similar, lichidarile de pozitii au insumat 1,3 miliarde lei, iar defalcat pe august s-au ridicat la 205 milioane lei. La nivelul tranzactiilor, august se situeaza sub ianuarie si februarie.

    Lichiditatea ridicata si performanta emitentilor din sfera intermedierii financiare ii mentine pe acestia in topul preferintelor investitorilor straini, cu un total al cumpararilor de 163 milioane lei, in luna august.

    Austria conduce clasamentul lunar al investitiilor straine la bursa cu achizitii de aproape 50 de milioane lei, urmata de Marea Britanie - 28,6 milioane lei, Luxemburg - 26 milioane lei si Statele Unite - 23,8 milioane lei.

    Sursa: Curentul, 23 septembrie 2005.

    mai mult

22.09.2005

  • Cocor se pregateste sa renunte la actiuni de 8 milioane de euro din portofoliu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COCR

    ___
    Consiliul de Administratie al companiei Cocor Bucuresti, operatorul complexului comercial cu acelasi nume din centrul Capitalei, va cere aprobarea actionarilor pentru a vinde actiuni din portofoliu in valoare de aproximativ 8 milioane de euro. Pe langa chiriile de pe spatiile comerciale din centrul Bucurestiului, compania a castigat bine in ultimii ani de pe urma investitiilor in actiuni cotate la Bursa, in special SIF-uri.

    La finele primului semestru cele mai importante titluri din structura portofoliului de actiuni al societatii Cocor erau SIF Banat - Crisana, aproximativ 550.000 de actiuni, SIF Transilvania, peste 14,8 milioane de actiuni, Semrom cu aproape 150.000 de actiuni si Winmarkt Beta - cu un numar de 356.000 de actiuni. Conform ultimelor raportari ale societatii valoarea actiunilor cotate detinute se ridica in prezent la aproximativ 26,3 milioane de lei (7,54 milioane de euro).

    Compania bucuresteana detine si o serie de titluri de participare. Astfel, Cocor controleaza societatile Comturist Bucuresti, cu o participatie de 69,8% din capitalul social, si Cocor Turism, detinand peste 87% din titlurile companiei de turism din Neptun. Cocor Bucuresti va incerca sa-si creasca participatia detinuta la Cocor Turism prin majorarea capitalului societatii din Neptun cu 20 de milioane de lei (5,74 milioane de euro). In prezent Cocor Turism dispune de un capital social de aproximativ 2 milioane de lei (574.000 de euro). Un alt actionar cu influenta al companiei din Neptun este SIF Transilvania, care detine 11% din titlurile Cocor Turism.

    In primul semestru compania a inregistrat o pierdere de peste 275.000 de lei (75.000 de euro) la o cifra de afaceri de 1,16 milioane de lei (317.000 de euro), cu peste 48% mai mare decat in prima jumatate a anului 2004. Rezultatul negativ este insa mult mai mic in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand Cocor Turism a inregistrat o pierdere de peste un milion de lei (320.000 de euro).

    Tranzactiile ce urmeaza sa fie realizate de Cocor in vederea restructurarii capitalului nu vor depasi 8 milioane de euro (27,9 milioane de lei), conform raportului publicat de companie. Pana la inchiderea editiei reprezentantii Cocor nu au putut fi contactati pentru mai multe informatii privind transferurile de actiuni ce urmeaza sa fie realizate.

    O alta problema ce urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, programata pentru a doua jumatate a lunii viitoare, este continuarea programului de investitii in consolidarea si modernizarea complexului comercial Cocor. Compania pregateste si o revizuire a Bugetului de Venituri si Cheltuieli aferent anului 2005.

    In primul semestru, Cocor a obtinut un profit net de 5,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro), de 2,5 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Si in primele sase luni profitabilitatea companiei a fost influentata intr-o mare masura de castigurile obtinute in urma operatiunilor financiare, acestea atingand in prima jumatate a anului un nivel de 3,3 milioane de lei (900.000 de euro).

    Cocor Bucuresti dispune de un capital social de peste 12 milioane de lei (3,44 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 40 de lei. Cel mai influent actionar al societatii este SIF Muntenia, cu o participatie de 18,9%, urmata de fondul de investitii Broadhurst, care detine 11,4% din titlurile Cocor. Alti actionari importanti sunt Ursan Liviu si Stoica Daniel, ambii cu detineri de peste 13%. Actiunile societatii sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 160 de lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 48,3 milioane de lei (13,85 milioane de euro).

    Sursa : Ziarul Financiar, 22 septembrie 2005.

    mai mult

  • MYO-O declanseaza razboiul pentru Tractorul

    Cronica Romana   

    ___
    Dupa ce AVAS le-a refuzat oferta in favoarea indienilor de la Mahindra, romanii de la MYO-O au depus contestatie. Un proces in instanta ar insemna blocarea privatizarii pentru jumatate de an, timp in care uzina risca sa-si inchida portile.

    Procesul de privatizare de la Tractorul a ajuns intr-un punct mort. Vineri firma romaneasca MYO-O a fost eliminata din cursa, dar patronii s-au decis sa faca contestatie. „Aceasta ar insemna nu doar incetinirea procesului de privatizare, ci chiar si blocarea pe o perioada de sase luni, daca MYO-O se adreseaza instantei”, au declarat surse oficiale din AVAS. Pentru a evita blocajul privatizarii, AVAS intentioneaza sa poarte discutii amiabile cu MYO-O, sperand sa-i convinga sa-si retraga contestatia. “Daca MYO-O va apela la instanta, Tractorul va fi tras pe linie moarta incepand cu 1 octombrie, cand se vor termina acele subventii de 100 miliarde de lei”, au declarat sursele AVAS.

    O alta problema o reprezinta datoriile de 5.000 de miliarde acumulate de Tractorul. Anularea acestora in momentul privatizarii a fost avizata de Consiliul Concurentei, dar AVAS spune ca ajutorul va fi acordat in anumite conditii, legate de investitii, sumele discutate fiind de in jur de 150 de milioane de euro. Singurul investitor cu care negociaza AVAS pretul uzinei a ramas compania indiana Mahindra&Mahindra, orice detaliu al negocierii ramanand deocamdata confidential.

    Sursa: Cronica Romana, 22 septembrie 2005.

    mai mult

  • Marea privatizare se incheie cu Posta si Radiocomunicatiile

    Cotidianul   

    ___
    Statul va anunta in zece zile vinzarea ultimelor doua societati mari pe care le mai are in lista de privatizare: Posta Romana si SN Radiocomunicatii.

    Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va lansa, in 10 zile, anuntul pentru depunerea scrisorilor de interes in vederea desemnarii consultantului pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii Radiocom, a declarat ieri ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

    De asemenea, ministrul Comunicatiilor a mai spus ca si pentru angajarea unui consultant in privinta privatizarii Postei Romane va fi lansat anuntul in citeva saptamini. In ceea ce priveste operatorul Post Telecom, MCTI a angajat un consultant ceh pentru a face un studiu privind posibilitatea de privatizare sau de relansare a acestui operator. „Asteptam analiza facuta de acest consultant in maximum o luna de zile, dupa care vom lua o decizie in aceasta privinta“, a spus ministrul Comunicatiilor.

    Consultanta la Romtelecom

    In privinta Romtelecom, ministrul Comunicatiilor a anuntat ca inca se afla in analiza ofertele depuse de cei 12 consultanti in data de 25 august, pentru ca aproape toti satisfac criteriile din invitatie.

    „Cei care vor fi pe lista scurta - care de fapt va fi mai lunga - vor fi invitati sa ridice caietele de sarcini care inca sint in lucru“, a mai spus Zsolt Nagy. MCTI a primit 12 scrisori de interes din partea unor banci de investitii interesate sa ofere consultanta financiara in procesul de privatizare a SC Romtelecom. Privatizarea se va realiza prin vinzarea cotei detinute de statul roman prin MCTI la Romtelecom si se preconizeaza a fi efectuata prin intermediul unei Oferte Publice Initiale.

    Sursa: Cotidianul, 22 septembrie 2005.

    mai mult

21.09.2005

  • SIF Muntenia se retrage de la Anticorosiv pe 1,8 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF4

    ___
    SIF Muntenia a depus o cerere pentru retragerea din actionariatul producatorului de materiale anticorosive Anticorosiv Bucuresti, urmand sa primeasca circa 1,8 mil. euro din partea societatii contra actiunilor pe care le detine.

    Anticorosiv, care urmeaza sa se divizeze la propunerea actionarului majoritar, fondul de investitii Broadhurst, ofera un pret de 18,65 lei/actiune pentru actionarii minoritari care doresc sa se retraga din actionariatul societatii. Ieri a fost ultima zi in care actionarii minoritari ai Anticorosiv au putut depune cereri de retragere. 'Pretul oferit este multumitor si prin urmare am depus cerere pentru retragerea din actionariatul Anticorosiv', a declarat pentru ZF Daniela Vasile, directorul directiei de management active din cadrul Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

    SIF Muntenia detine 35,42% din actiunile Anticorosiv, conform ultimelor raportari catre RASDAQ, pentru care ar urma sa primeasca aproape 6,3 mil. lei (1,8 mil. euro). Avand in vedere ca SIF Muntenia se afla inca de la inceput in actionariatul Anticorosiv, cea mai mare parte a sumei pe care o va incasa reprezinta profit.

    AGA Anticorosiv a fost convocata pentru data de 17 octombrie, pentru a aproba masurile necesare pentru finalizarea procedurii de retragere a actionarilor din societate in vederea operarii unei divizari a Anticorosiv. 'Abia dupa finalizarea procedurii de retragere vom avea o imagine clara asupra actionarilor care vor intra in divizare, urmand ca dupa acest moment sa fie finalizata procedura de divizare', a precizat Angelica Iva, director de comunicare in cadrul NCH Group, care administreaza fondul de investitii Broadhurst.

    Anticorosiv Bucuresti se va diviza in doua societati distincte, la propunerea actionarului majoritar, Broadhurst Investments, care detine 50,7% din actiuni. Una dintre noile societati va prelua terenurile detinute de Anticorosiv in zona de est a Capitalei, iar cealalta va ramane cu activitatea industriala. roadhurst urmareste astfel sa separe proprietatile in terenuri de proprietatile industriale. Anticorosiv a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 1,97 mil. euro, cu 16% mai mult decat in perioada similara din 2004.

    Sursa : Ziarul Financiar, 21 septembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Rafinaria Petrolsub ar putea reintra pe piata

    Cotidianul   

    ___
    Rafinaria falimentara, abandonata de Petrom, ar putea fi repusa in functiune, de un eventual investitor, la alegerea administratorului judiciar.

    Rafinaria Petrolsub de la Suplacu de Barcau are valoare doar daca functioneaza, singura solutie viabila fiind vinzarea activelor societatii catre un eventual investitor, au declarat marti reprezentantii firmei „Euroconsult“ , administratorul judiciar al rafinariei. Conform directorului Isai, rafinaria nu poate fi vinduta pe bucati, deoarece valoarea acesteia sta in productie, productie ce nu se poate realiza decit in conditii de functionare. „Singura solutie viabila ar fi sa se gaseasca un investitor, persoana sau grup, care sa preia activele societatii“, a mai declarat Ioan Isai.

    Societate in conservare

    Rafinaria Petrolsub, din Suplacu de Barcau, a acumulat datorii de 1.091 de miliarde de lei vechi. Din cauza acestor datorii, Petrolsub a intrat in iunie 2005 in procedura de reorganizare si faliment. Rafinaria a intrat in conservare si a parcurs perioada de trei luni stabilita de lege pentru analize si asteptarea unei surse de finantare pentru repornire si reorganizare. In aceasta perioada insa nici un actionar sau creditor nu a sustinut financiar societatea, care neavind activitate de productie acumuleaza pierderi cu fiecare luna care trece.

    La 1 martie, Petrom s-a retras din conducerea societatii. Reprezentantii Petrom si-au depus demisiile odata cu incetarea perioadei de administrare. Din acel moment, rafinaria de Barcau nemaiavind o conducere faptica, actionarii majoritari neimplicindu-se in rezolvarea problemelor societatii.

    Reorganizare si faliment

    Conform directorului general al administratorului judiciar, Ioan Isai, datoriile rafinariei se ridica la 1.091 de miliarde de lei vechi, potrivit sumelor declarate de creditori, dintre care cei mai mari sint Compania Petrom si statul roman, prin Directia Generala a Finantelor Publice Bihor. Ca urmare a acestor imposibilitati de a plati datoriile, rafinaria mai are doar solutia reorganizarii judiciare, operatiune ce ar putea dura si trei ani. Celor 396 de angajati ai Petrolsub li s-a emis deja preavizul de concediere.

    Sursa: Cotidianul, 21 septembrie 2005.

    mai mult

  • Locuintele se vor construi cu bani de pe Bursa

    Averea   

    ___
    In Romania este nevoie de un milion de locuinte noi, astfel incat nivelul creditelor ipotecare si imobiliare ar trebui sa ajunga la 20-30 miliarde de euro, ceea ce impune crearea cadrului legal pentru atragerea de finantari din piata bursiera. „Constructia de locuinte este la fel de importanta ca integrarea europeana“, a declarat ieri Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat, la conferinta „Forumul Imobiliar“, organizata de FinMedia. „Astazi vor incepe in Parlament discutiile pentru aprobarea pachetului de legi privind piata secundara a creditului imobiliar“, a adaugat Vosganian. Noul pachet legislativ va reglementa infiintarea bancilor de credit ipotecar, care nu vor putea atrage resurse de la populatie, ci se vor finanta prin emiterea de obligatiuni ipotecare pe piata bursiera. „Pragul de degradare a locuintelor este mult mai mare decat cel de modernizare. Dezastrele provocate de inundatii sunt urmarea faptului ca jumatate din case sunt construite din chirpici“, a mentionat senatorul PNL. In acest moment, creditul ipotecar din Romania nu se deosebeste cu nimic de vanzarile in rate de pe vremea comunismului“, sustine Vosganian.

    Valoarea imprumuturilor imobiliare si ipotecare acordate era de 1,2 miliarde euro la jumatatea anului, reprezentand 9% din totalul creditului neguvernamental, pondere de opt ori mai mica decat in tarile din Uniunea Europeana, a declarat ieri vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

    „In ultimii ani, piata rezidentiala s-a dezvoltat exploziv, iar la sfarsitul anului 2004 valoarea pe piata a constructiilor noi a ajuns la 5,4 miliarde de euro. Din aceasta valoare, doar 1,2 miliarde de euro reprezinta constructii realizate prin credit ipotecar sau imobiliar, restul fiind realizate prin surse proprii“, a spus Oprescu. El a aratat ca valoarea creditelor pentru locuinte reprezinta 2% din Produsul Intern Brut si doar 4% din activele sistemului bancar din Romania. „Comparativ cu alte tari din UE, Romania are un mare potential pe segmentul creditelor ipotecare si imobiliare. In tarile din Europa de Vest, aproximativ 80% din creditul neguvernamental este reprezentat de aceste tipuri de imprumuturi, iar proportia in PIB este de 46%“, a continuat Oprescu.

    Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, considera ca fondurile de investitii sunt o alternativa la sistemele financiare clasice, bancare, de creditare pentru dezvoltari imobiliare. „In prezent, in Romania exista cadrul legal care permite lansarea fondurilor deschise de investitii cu specific imobiliar, insa lipsesc obligatiunile ipotecare. Cand acestea vor aparea pe piata, administratorii de fonduri din Romania vor lansa instrumente specifice sectorului imobiliar“, a spus Eugen Voicu.

    Tendintele de pe piata serviciilor de finantare sunt indreptate spre clasa de mijloc aflata in curs de formare. „Daca pana in prezent, dezvoltatorii de proiecte au vizat sectorul de lux al imobiliarului, acum se orienteaza spre complexuri de blocuri, aflate in interiorul oraselor, accesibile celor cu venituri usor peste medie, dar care solicita cel mai mult o locuinta“, a precizat Razvan Iorgu, manager la compania imobiliara Eurisko.

    Sursa: Averea, 21 septembrie 2005.

    mai mult

20.09.2005

  • Ardaf spune ca isi va majora capitalul cu 5 mil. euro pentru a-si rezolva problemele de lichiditate

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania de asigurari Ardaf isi va majora capitalul social la sfarsitul acestei luni cu 20 mil. lei (5,4 milioane de euro), in numerar, pentru a-si rezolva problemele de lichiditate. 'Conform ultimelor raportari, compania are un nivel al lichiditatilor ingrijorator, aproape de limita minima', a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan. Coeficientul de lichiditate se determina ca raport intre activele lichide ale companiei (titluri de stat, obligatiuni emise de autoritatile administratiei publice locale, depozite bancare si disponibilitati in conturi curente si casierie) si obligatiile certe ale acestuia fata de asigurati. Limita minima a coeficientului impusa prin legislatia in vigoare este de 1, atat la categoria asigurari generale, cat si de viata. Coeficientul exprima posibilitatea companiei de a acoperi in orice moment cererile de despagubire ale asiguratilor. Cand o societate de asigurari are acest coeficient aproape de limita minima, este un semn ca nu are suficienti bani pentru despagubiri.

    Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, a spus ca societatea a primit o adresa de la CSA prin care Comisia, in urma analizarii coeficientului de lichiditate, care inregistreaza valori apropiate de minim, a cerut un plan de masuri pe termen scurt pentru a duce la majorarea lichiditatii companiei. 'Avem deja programata o Adunare Generala a Actionarilor pentru 29 septembrie care va avea ca punct unic pe ordinea de zi majorarea capitalului social. Din cate stiu, este vorba de 200 mld. lei vechi (5,4 mil. euro)', a spus Octavian Manastireanu. Capitalul social al companiei este de 7,2 mil. euro in acest moment.

    La inceputul acestui an, Ardaf a mai realizat o majorare de capital, cu suma de 76,99 miliarde de lei vechi (aproape 2 milioane de euro), in urma subscrierilor efectuate de actionari. Pe primele sase luni ale acestui an, compania a avut prime brute subscrise in valoare de peste 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a unei cresteri puternice a vanzarilor de polite de raspundere civila auto.

    Ponderea RCA in portofoliul asiguratorului s-a majorat considerabil fata de primul semestru al anului trecut, cu mai mult de zece puncte procentuale, pana la aproape 60%. Ardaf a avut anul trecut un volum al primelor brute subscrise de 44,63 milioane de euro si o cota de piata de 5,25% din toata piata asigurarilor. Ardaf este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice RASDAQ si are ca actionar majoritar grupul Tender, cu o participatie de 70,2%. In ultima perioada au circulat informatii despre posibila vanzare a pachetului de actiuni, dar nu au fost confirmate de actionarul majoritar al companiei, care a spus mereu ca va investi in continuare in societate.

    Grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, mai are afaceri in imobiliare, constructii, agricultura sau industrie grea. Clairmont Holdings, un fond de investitii inregistrat in Cipru, detine 12,6% din capitalul social. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,3 lei, capitalizarea bursiera a companiei a fost de 26 mil. euro (75,6 mil. lei).

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 septembrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide