Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.06.2005

  • Flamingo pune la bataie 20% din actiuni pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Retailerul si distribuitorul de echipamente IT Flamingo va demara saptamana viitoare procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti printr-o oferta publica initiala de actiuni (IPO), a carei valoare ar putea depasi 10 milioane de euro, conform unor surse din piata de capital. Pretul la care compania isi va vinde actiunile va fi stabilit tocmai la finalul perioadei de desfasurare a ofertei, in functie de cererile de subscriere pe care compania le va primi. Stabilirea pretului din oferta in functie de cererea de actiuni reprezinta o premiera pentru piata romaneasca, fiind asemanatoare cu modalitatea prin care Google, compania care administreaza motorul de cautare pe Internet cu acelasi nume, s-a listat anul trecut pe piata americana NASDAQ.

    Flamingo va lansa la vanzare 17 milioane de actiuni noi cu o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile oferite investitorilor de la Bursa reprezinta 20% din nivelul la care va ajunge capitalul social in cazul in care intreaga oferta va fi subscrisa. Oferta de vanzare urmeaza sa fie intermediata de un sindicat format din ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment, societatile de intermediere bursiere ale ING Bank si Raiffeisen Bank, si ar urma sa fie demarata pe data de 15 iunie si sa se incheie pe 22 iunie.

    Anuntul oficial privind demararea ofertei urmeaza sa fie facut in cursul acestei saptamani. Reprezentantii Flamingo nu au dorit sa comenteze aceste informatii. Reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu permit companiei sa faca publicitate ofertei inainte de aprobarea prospectului final de catre CNVM. Cele doua societati de brokeraj care vor intermedia oferta au realizat deja un prospect preliminar pe care l-au prezentat saptamana trecuta mai multor potentiali investitori.

    Investitorii care vor subscrie in cadrul ofertei vor declara pretul maxim pe care sunt dispusi sa il plateasca. Actiunile vor fi distribuite investitorilor care ofera cel mai mare pret pe actiune, in ordine descrescatoare. Investitorii urmeaza insa sa intre in posesia actiunilor la acelasi pret final, chiar daca au oferit mai mult. Cu alte cuvinte, compania va ordona ofertele in ordine descrescatoare si va aduna de sus in jos numarul de actiuni cerute pana va ajunge la numarul de actiuni dorit. In plus, compania intentioneaza sa stabileasca un nivel al pretului care sa permita ca oferta sa fie suprasubscrisa pentru a facilita cresterea pretului si a lichiditatii dupa listarea pe Bursa.

    Flamingo a obtinut deja acordul de principiu privind listarea la Bursa de Valori. Prospectul preliminar precizeaza ca in mod normal formalitatile legate de listarea la Bursa dureaza 30 de zile de la incheierea ofertei. Proiectele Flamingo pentru urmatorii ani prevad dezvoltarea activitatii de retail si distributie pe piata romaneasca si extinderea in Serbia, Bulgaria si Croatia. Extinderea presupune investitii in valoare de aproximativ 25 milioane de euro, o parte urmand sa provina din sumele atrase de pe Bursa.

    Listarea Flamingo reprezinta a doua oferta publica initiala derulata in acest an dupa oferta derulata de producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud. La finalul anului trecut a mai avut loc o astfel de oferta, cea a societatii de intermediere Bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca. Vrancart a strans de pe Bursa 4,8 milioane de euro, in timp ce valoarea ofertei Broker s-a ridicat la 2,3 milioane de euro.

    Flamingo a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior. Profitul companiei a crescut cu 26% in euro pana la 3,65 milioane de euro. La finalul anului trecut, valoarea capitalurilor proprii ale companiei se ridica la 8,87 milioane de euro. Rezultatele companei pe primul trimestru nu au fost facute publice. Comparand raportul dintre rezultatele financiare ale Flamingo si cele ale unor companii deja listate pe Bursa, pretul la care se va incheia oferta s-ar putea situa intre 15.000 si 25.000 lei/actiune, ceea ce echivaleaza cu o valoare totala a fondurilor atrase de companie cuprinsa intre 7 si 12 milioane de euro.

    Presupunand ca Flamingo isi va mentine profitul de anul trecut, un pret de 20.000 lei/actiune ar insemna un indicator PER (pret/profit) de 11, nivel in jurul caruia se afla multe dintre companiile listate pe piata. La acest pret, capitalizarea bursiera ar fi de 2,4 ori mai mare decat valoarea contabila, insa a inregistrat rentabilitati ridicate ale capitalurilor proprii (ROE), raportul dintre profitul net si capitalurile proprii depasind 40% anul trecut.

    Lansarea ofertei de actiuni vine intr-un moment nu foarte prielnic pentru piata de capital, cotatiile majoritatii actiunilor inregistrand scaderi insemnate in ultimele trei luni, conditii in care interesul investitorilor pentru plasamente in actiuni s-a diminuat simtitor.

    Succesul listarii Broker, unde investitorii care au subscris in cadrul ofertei si-au putut tripla banii in cateva luni si activitatea redusa din ultimele saptamani de la Bursa ar putea face, pe de alta parte, ca oferta Flamingo sa para o buna oportunitate de castig in ochii investitorilor, iar compania ar putea sa obtina astfel un pret mai mare pentru actiunile oferite.

    Flamingo Computers anuntase inca de acum doi ani ca intentioneaza sa se liseze pe Bursa. Dragos Simion a fost adus atunci special in pozitia de CEO (chief executive officer) pentru a pregati listarea. El venise de pe o pozitie similara la Quadrant Asset Management, societate de administrare a fondurilor de investitii, iar mandatul sau se incheie anul viitor, dar exista posibilitatea de prelungire a contractului.

    La sfarsitul anul trecut, compania estima ca va incasa intre 5 si 10 milioane de dolari (3,7-7,4 milioane de euro) in urma listarii. Aceasta estimare a crescut usor la inceputul acestui an, dupa ce Flamingo a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut.

    In vederea listarii compania a trecut printr-un proces de audit, realizat de PriceWaterhouseCoopers, care a durat 5 luni. De asemenea, grupul si-a modificat si structura grupului de firme care va face obiectul ofertei publice. Divizia Flamingo International a devenit holding, fiind asadar desemnata drept firma care va face majorarea de capital. Aceasta divizie detine integral cele doua companii care fac afaceri in Romania, respectiv Flamingo Computers pentru retail si Flamingo Distribution Center pentru activitatea de distributie.

    Flamingo este prima companie autohtona din domeniul retailului IT&C care a deschis magazine peste hotare, respectiv la Belgrad si Sofia. De asemenea, este prima care a promovat conceptul de casa digitala, in care toate echipamentele sunt interconectate (digital home). Compania pregateste inaugurarea unui nou lat retail specializat, 'Future Shop', care va vinde echipamente electronice portabile.

    Flamingo a facut pe parcursul saptamanii trecute mai multe anunturi legate de strategia de crestere pe care o va adopta in perioada urmatoare. Vineri, compania a anuntat ca se va concentra si mai mult pe conceptul de 'casa digitala' ca element al strategiei sale, in cadrul unor parteneriate semnate recent cu provider-ul american de solutii digitale Pinnacle Systems si cu gigantul japonez Sony, pentru distributia produselor si tehnologiilor celor doua companii in reteaua proprie de magazine de retail.

    La inceputul saptamanii Flamingo anuntase ca a incheiat un parteneriat cu gigantul american IBM pentru distribuirea produselor acestuia in cadrul retelei de magazine a companiei.

    Flamingo si-a inceput activitatea in 1994, intr-un apartament de bloc. Grupul este detinut in totalitate de cetateni romani. Presedintele consiliului de administratie, Dragos Daniel Cinca, controleaza aproximativ 80% din actiuni, iar restul de 20% se afla in posesia a 80 de persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Fuziunea BVB-RASDAQ, finalizata la nivel tehnic

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat acordul pentru fuziunea Bursei de Valori cu Bursa Electronica RASDAQ din punct de vedere tehnic. Prin urmare, cele doua piete vor putea realiza integrarea tehnica a operatiunilor de tranzactionare si post-tranzactionare in vederea incheierii programului de fuziune.

    Din punct de vedere juridic, fuziunea BVB si RASDAQ asteapta clarificarile legislative privind modul in care brokerii vor intra in posesia actiunilor BVB in cadrul procesului de transformare a acesteia in societate pe actiuni.

    ”Practic, dispunerea de masuri a CNVM consfinteste programul de fuziune al BVB cu Bursa Electronica RASDAQ. Inca de la inceput CNVM a dat dovada de deschidere si a sustinut proiectul de unificare a celor doua piete”, a decarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

    Fuziunea tehnica consta in translatarea societatilor listate pe RASDAQ pe platforma de tranzactionare pusa la dispozitie de BVB. Implementarea acestui program de transfer a inceput inca de anul trecut, o data cu tranzactionarea pe platforma tehnica a Bursei a unor societati de pe RASDAQ. „Programul-pilot derulat pana acum a functionat cu succes. Acest program a constat in tranzactionarea pe platforma BVB a unor societati care apartin institutional Bursei RASDAQ. In perioada urmatoare dorim o accelerare a acestui program, astfel incat, la momentul fuziunii juridice, fuziunea tehnica sa fie finalizata”, a precizat Farmache.

    Actiunile societatilor transferate de pe RASDAQ vor fi tranzactionate pe doua segmente de piata diferite, cu mecanisme de formare a pretului distincte, in functie de lichiditate. „Platforma de tranzactionare dezvoltata de BVB pune la dispozitia actionarilor posibilitati multiple de formare a preturilor. Societatile cu lichiditate ridicata se vor tranzactiona intr-un sistem order-driven, in timp ce pentru societatile cu lichiditate scazuta pretul se va forma prin negociere”, a explicat Farmache.

    ”Este totusi prematur sa vorbim despre structura Bursei dupa finalizarea fuziunii, deoarece mai sunt cativa pasi de parcurs. Primul este transformarea BVB in societate pe actiuni, care speram sa se realizeze in aceasta luna, iar al doilea este dobandirea calitatii de operator de piata, pe baza careia se va putea determina o cota a Bursei de Valori prin care societatile vor fi clasificate in doua tipuri: societati tranzactionate intr-o piata de tip bursier si societati tranzactionate pe o piata de tip ATS (sistem alternativ de tranzactionare - n. red.), bazata pe negociere directa”, a mai spus directorul BVB.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2005.

    mai mult

  • Societatea Tractorul, scoasa la privatizare

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Societatea brasoveana Tractorul este scoasa la privatizare pentru ultima oara. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ieri ca asteapta ofertele investitorilor interesati sa preia 80,17% din actiunile societatii, care vor fi analizate pe 27 iunie, data ce constituie si termenul-limita pina la care pot fi depuse ofertele.

    Statul roman va exclude de la licitatie firmele ce au impins spre faliment societati privatizate anterior. Pe linga aceasta conditie, mai putin obisnuita la tranzactiile parafate pina acum, statul pune firmelor interesate de Tractorul si conditia de a fi din domeniu.

    Pot participa la proces firmele care au experienta de minimum cinci ani in domeniul producerii sau comercializarii de masini agricole sau tractoare.

    Tractorul Brasov a fost inclus pe lista societatilor care urmeaza a fi privatizate dupa ce, anul trecut, firma italiana Landini, cu care guvernul de la Bucuresti negociase conditiile de preluare, a anuntat ca se retrage.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 6 iunie 2005.

    mai mult

  • MEC asteapta scrisori de interes pentru Romaero si Avioane Craiova

    Curierul National   AVIO  RORX

    ___
    Investitorii interesati de privatizarea companiilor Romaero si Avioane Craiova, aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), pot depune scrisori de interes pana la 4 iulie, potrivit unui comunicat al MEC.

    Ministerul va vinde pachetele detinute la cele doua societati, respectiv 72,9 la suta din actiunile Romaero si 80,93 la suta la Avioane Craiova, catre investitori strategici. Firmele interesate pot depune scrisori de interes pentru ambele societati, cat si pentru fiecare in parte. Romaero este fabricant de avioane si aerostructuri si furnizor de servicii in domeniul intretinerii si reparatiilor complexe de aeronave. Potrivit datelor preliminare, Romaero a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 336,3 miliarde lei, in crestere cu 39,4 la suta fata de 2003, si a trecut pe profit, cu un rezultat brut de 1,3 miliarde de lei, dupa ce in ultimii doi ani a raportat pierderi semnificative.

    Una dintre cele mai importante comenzi pentru Romaero vizeaza modernizarea avioanelor Hercules C-130 din dotarea armatei romane. Pentru acest proiect, Romaero si compania americana Lockheed Martin au incheiat, in noiembrie 2004, un contract-cadru cu o valoare minima de 30 de milioane de dolari. Romaero mai colaboreaza cu Airbus si Boeing. Actiunile detinute de MEC la producatorul de aeronave Avioane Craiova au mai fost scoase la vanzare in anul 2003, dar participatia statului era atunci de 91,9 la suta din capitalul social al companiei. Anuntul de privatizare ar putea fi publicat, cel mai probabil, in luna iulie, astfel incat investitorii sa depuna ofertele tehnice si financiare in luna septembrie.

    Sursa: Curierul National, 6 iunie 2005.

    mai mult

03.06.2005

  • Castigurile din prima tranzactionare a actiunilor Fondului Proprietatea, neimpozitate

    Gandul   

    ___
    Impozitul pe venituri din investitii nu se va aplica pentru primele tranzactii cu actiuni emise de Fondul „Proprietatea” realizate de catre persoanele fizice sau juridice carora le-au fost emise aceste titluri.

    Prevederea a fost inclusa in proiectul de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, care face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

    Proiectul prevede infiintarea unui organism de plasament colectiv in valori mobiliare, sub forma unei societati de investitii financiare, denumit Fondul „Proprietatea”, care va fi destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura. Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni, care vor fi transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire sau, dupa caz, succesorilor acestora, precum si catre persoanele despagubite prin decizii emise ulterior infiintarii fondului.

    Titlurile de despagubire vor fi certificate emise de Cancelaria premierului, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele si pe seama statului roman, fara sa poata fi vandute sau cumparate inainte de conversia lor in actiuni emise de Fondul „Proprietatea”. Conform documentului, aceasta entitate va fi constituita din actiuni la circa 100 de societati, precum BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, Romtelecom, CFR, Tarom si Alro si din creantele Romaniei fata de 14 state.

    In termen de cel mult 30 de zile de la constituire, Fondul „Proprietatea” va incepe procedura legala necesara pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat titularii acestora sa le poata vinde in orice moment.

    Fondul va fi infiintat, prin hotarare de Guvern, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii, si va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite. Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor Publice va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului „Proprietatea” si va exercita toate drepturile care decurg din aceasta calitate.

    Sursa: Gandul, 3 iunie 2005

    mai mult

  • AVAS da startul in cursa pentru privatizarea BCR

    Curierul National   EBS

    ___
    Deutsche Bank, Intesa, UniCredit, HVB si BNP Paribas au depus, deja, scrisori de interes pentru cea mai mare banca romaneasca

    Anuntul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi lansat saptamana viitoare, a declarat, ieri, Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prezent la cel de al doilea Forum Economic Romania-China, organizat de Grupul de Afaceri Romano-Chinez.

    Zbircea a anuntat si investitorii care au depus scrisori de interes pentru BCR. Acestia sunt Deutsche Bank (Germania), Intesa (Italia), UniCredit (Italia), HVB (Austria) si BNP Paribas (Franta). Presedintele AVAS a anuntat ca, saptamana viitoare, va avea o intalnire cu reprezentantii Fotis (Belgia). Exista si doua candidate incerte: Citigroup (SUA) si Commerzbank (Germania), despre care autoritatile nu stiu, inca, daca vor participa la privatizarea celei mai mari banci romanesti.

    Nu a fost stabilita, inca, o metoda de privatizare sigura. Statul roman va vinde minimum 50 la suta plus o actiune din capitalul social al BCR, dar va incuraja oferte de pana la 58 la suta.

    Diferenta de patru procente, care nu se regaseste in declaratiile presedintelui AVAS, este inclusa in lista societatilor care vor ceda actiuni catre Fondul Proprietatea, existenta in proiectul de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, care face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma Justitiei, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

    BERD si IFC isi vor vinde actiunile la pretul la care le-au cumparat
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR cu 36,88 la suta din capitalul bancii, dupa ce a vandut un pachet de 25 la suta plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale - n.r.), pentru 222 de milioane de dolari.

    Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu opt la suta din titluri, SIF Oltenia - 6,11 la suta, SIF Banat-Crisana - sase la suta, SIF Transilvania - sase la suta, SIF Moldova - sase la suta si SIF Muntenia - sase la suta.

    Cota de cel putin 50 la suta plus o actiune va fi constituita din pachetul ramas in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC la Banca Comerciala Romana.

    Pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat cel platit de catre BERD si IFC in 2003.

    BCR a estimat ca va obtine un profit de 165 milioane de euro (207,4 milioane de dolari) pentru acest an, in crestere fata de beneficiul de 162 de milioane de euro obtinut anul trecut. Activele bancii depasesc sase miliarde de euro.

    BCR are o cota de piata de aproximativ 30 la suta din sectorul bancar, conform presedintelui AVAS.

    Zbircea a amintit ca procesul de privatizare din Romania se apropie de final, portofoliul AVAS fiind de doar doi la suta fata de 1992. Presedintele AVAS a precizat ca, in prezent, AVAS detine participatii majoritare la aproximativ 100 de societati, minoritare la alte 400 de societati, si este actionar majoritar la 500 de firme aflate in lichidare. La sfarsitul anului 2004, AVAS avea de recuperat creante in valoare de cinci miliarde de dolari, conform presedintelui AVAS.

    Sursa: Curierul National, 3 iunie 2005.

    mai mult

  • ASIROM nu este de vanzare

    Adevarul   

    ___
    Societatea de asigurari ASIROM are, incepand cu 1 iunie, o noua echipa manageriala. In fruntea firmei se afla austriacul Boris Schneider, care l-a inlocuit pe Ion Gheorghe Bratulescu, transferat pe postul de director general adjunct. Anul trecut, pentru aceasta pozitie, fusese propus Stefan Boboc, fostul sef al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

    Comisia de Supraveghere in Asigurari a respins solicitarea ASIROM pentru motivul ca Boboc avea pe rol doua dosare de urmarire penala nesolutionate in urma scandalului FNI. 'Vom lucra in perioada urmatoare pentru a pregati societatea sa faca fata concurentei dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si pentru a ramane acelasi factor de stabilitate pe piata asigurarilor. Ne propunem sa furnizam produse si servicii la nivel european, iar clientii vor decide daca vor incheia cu noi o polita de asigurare sau nu', a declarat directorul general Boris Schneider. Ioan Niculae, patronul societatii, care detine 40,55% din actiunile ASIROM, asteapta sa vada primele rezultate pozitive sub noul management pana la finalul acestui an.

    Anul trecut, firma a raportat venituri de 5.160 miliarde de lei (127,3 milioane de euro), dar si pierderi substantiale. 'in ciuda rezultatului negativ, trebuie sa va spun ca sunt multumit de activitatea ASIROM din 2004. Politica mea nu a vizat obtinerea de dividende, ci consolidarea companiei. De altfel, rezervele tehnice ale societatii depasesc 120 de milioane de euro, plasati in depozite bancare si titluri de stat', a explicat Ioan Niculae. El a precizat ca, in ciuda speculatiilor lansate anul trecut cu privire la vanzarea societatii, nu a avut de gand sa vanda partea sa din firma. 'Am avut oferte de cumparare inca de la momentul privatizarii, in 1998. Anul trecut, compania de consultanta KPMG a realizat un studiu de evaluare si au fost solicitate oferte neangajante pentru ASIROM. Am primit oferte de la zeci de firme de asigurari din intreaga lume. Nu am avut nici o clipa intentia de a vinde, dar din oferte imi pot da seama cum evalueaza ceilalti societatea. Firma este vazuta bine, valoarea estimata a intregii companii fiind de peste 200 milioane euro', a mai aratat Ioan Niculae.

    Sursa: Adevarul, 3 iunie 2005

    '

    mai mult

02.06.2005

  • Mugur Isarescu: Bancile vor ieftini creditele in lei

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Dobanzile la creditele in lei se vor reduce mai rapid decat declara bancherii, a afirmat marti seara la Realitatea TV guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

    'Bancile nu vor avea incotro si vor ieftini creditul in lei. Si, cand spun asta, ma bazez pe concurenta (din sistemul bancar - n. red.), pe deschiderea contului de capital, dar si pe faptul ca institutiile financiare din Europa vor putea sa lucreze aproape direct pe piata romaneasca. Astfel, costurile se vor diminua', a precizat Isarescu. Oficialul Bancii centrale a reamintit ca imprumuturile in lei sunt in continuare foarte scumpe, dar sunt de preferat in locul celor in valuta in special de catre cei care nu au venituri in valuta.

    Totusi, in cazul creditelor de 15-20 de ani (cele imobiliare, de pilda) este de preferat moneda europeana dat fiind faptul ca intre timp Romania va trece la euro.

    Un alt motiv ar putea fi si deprecierea semnificativa a monedei europene din ultimul timp. 'Creditul in lei este scump, dar creditul in valuta este riscant si nu este recomandat pentru populatie pentru ca poate aparea aceasta evolutie a cursului.

    De pilda, cel care s-a imprumutat in dolari s-a bucurat foarte mult in ultimii doi ani, dar s-ar putea sa nu se mai bucure. Sunt totusi doua exceptii: cei care fac comert exterior si cei care contracteaza credite imobiliare pe 15-20 de ani pentru ca in acest timp vom adopta moneda europeana', a spus Isarescu. In ceea ce priveste procedurile complicate de acordare a creditelor, proceduri de care se tot plang bancherii acuzand normele impuse de BNR, Isarescu a precizat ca in urma discutiilor cu bancile este posibil ca aceste proceduri sa se simplifice.

    Isarescu a spus ca multe dintre aceste norme sunt ale Uniunii Europene, dar ca este posibil ca, din dorinta de a fi precauta, BNR sa fi exagerat putin

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 2 iunie 2005'

    mai mult

  • Fostii proprietari vor primi actiuni si la Posta Romana

    Curentul   

    ___
    Guvernul a suplimentat, in sedinta de ieri, numarul societatilor din ale caror actiuni va fi constituit Fondul 'Proprietatea', destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, prin includerea pe aceasta lista a 25% din pachetul de actiuni detinut de stat la Posta Romana.

    Lista societatilor a fost inclusa in proiectul de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, care face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei, pentru care executivul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului.

    Fondul va fi infiintat prin hotarare de guvern, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii, si va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite. Pentru desemnarea societatii de administrare a Fondului, Ministerul Finantelor Publice va organiza, in termen de cel mult patru luni de la data intrarii in vigoare a legii, o licitatie internationala.

    Potrivit proiectului de lege, pe lista societatilor ale caror active vor fi transferate la Fondul 'Proprietatea' au fost incluse Transelectrica, Romgaz si Transgaz (cu cate 15% din actiuni), Petrom, Oil Terminal si Conpet (cu 10% din actiuni), Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Nord, Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Sud, Electrica Banat, Electrica Transilvania Nord (cu cate 12% din actiuni), Hidroelectrica si Nuclearelectrica (cu cate 20% din actiuni), complexele energetice Turceni, Craiova si Rovinari (cu cate 15% din actiuni).

    La acestea se adauga, in proportie de 100%, creanta detinuta de statul roman la combinatul Krivoirog din Ucraina, precum si creantele externe ale statului in relatia cu Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Republica Democrata Congo, Somalia, Tanzania, Republica Democrata Coreeana, Cuba si Republica Mongolia.

    Sursa: Curentul, 2 iunie 2005'

    mai mult

  • Bursele vor fi inchise timp de cinci zile

    Curentul   

    ___
    Sedintele de tranzactionare derulate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), RASDAQ si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) vor fi suspendate in perioada 27 iunie-1 iulie, pentru aplicarea unor masuri legate de implementarea procesului de denominare, potrivit unei ordonante a CNVM. Conform ordonantei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat aceasta decizie ca urmare a adreselor prin care BVB, RASDAQ si BMFMS i-au adus la cunostinta operatiunile pe care le vor derula.

    Procesul de denominare a intrat in prima etapa de la 1 martie, cand afisarea duala a preturilor a devenit obligatorie, atat in moneda noua (RON), cat si in bani vechi (ROL).

    BVB si RASDAQ au introdus in sumarul zilnic de tranzactionare, incepand cu data de 1 martie, preturile de referinta pentru valorile mobiliare transferate in moneda veche si in moneda noua. Introducerea noilor monede si bancnote se va realiza la 1 iulie. Denominarea monedei nationale presupune taierea a patru zerouri din actualele cupiuri, astfel ca bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetara, adica un leu nou.

    Sursa: Curentul, 2 iunie 2005

    mai mult

Pagina

inchide