Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

27.05.2005

  • Zimtub Zimnicea si-a triplat afacerile la trei luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Zimtub Zimnicea, singurul producator roman de tevi care nu a fost achizitionat inca de un investitor strategic, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de aproape trei ori a vanzarilor, fata de perioada similara a lui 2004.

    Cifra de afaceri a depasit 2,9 milioane de euro (109 mld. lei), comparativ cu un volum al vanzarilor de un milion de euro (41,7 mld. lei) in primele trei luni ale anului trecut. In aceste conditii, rezultatul din exploatare al companiei s-a dublat fata de anul trecut, ajungand la 134.000 de euro (5 mld. lei). Totusi, pierderile financiare s-au majorat si ele, atingand 111.000 de euro (4,1 mld. lei), ceea ce a facut ca profitul brut al Zimtub pe primele trei luni ale anului sa fie de 23.000 de euro (0,8 mld. lei), nivel mai ridicat totusi decat in 2004. Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste rezultate.

    Pentru acest an, Zimtub si-a bugetat un profit brut de circa 164.000 de euro (6 mld. lei), de patru ori mai redus decat cel inregistrat la finele lui 2004. Compania urmareste realizarea unor venituri totale de 16,4 milioane de euro (601 mld. lei), iar investitiile programate pentru acest an depasesc un milion de euro (37,6 mld. lei).

    Zimtub produce tevi de otel, o parte importanta a productiei fiind destinata exportului, compania avand clienti importanti in tarile Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Austria, Italia, Olanda si Ungaria. In prezent, societatea nu are un actionar majoritar, cel mai mare pachet de actiuni fiind detinut de directorul acesteia, Stelian Dragomir, care controleaza circa 25,4% din actiuni. Un alt actionar important al Zimtub este SIF Oltenia, care si-a majorat recent participatia la 24,8%, pachete semnificative detinand si persoanele fizice Ionel Bocioc (10,3%) si Ion Tugulescu (8,3%).

    Actiunile Zimtub sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 29.900 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 3,2 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 mai 2005.

    mai mult

  • Actiuni BCR, cotate la bursa in limita a 11,8% din capitalul social

    Adevarul   

    ___
    Privatizarea Bancii Comerciale Romane ar putea presupune si vanzarea unui pachet de 11,8% din actiuni pe piata de capital, au declarat agentiei Mediafax surse din Ministerul Finantelor. Actiunile vor fi vandute, prin negociere cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup (consortiu) de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o astfel de institutie. Cota de cel putin 50% plus o actiune vanduta unui investitor strategic va fi constituita din pachetul ramas in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC) la Banca Comerciala Romana (BCR). Potrivit surselor citate, in cazul in care va mai ramane un pachet de actiuni in proprietatea statului, acesta va fi vandut pe piata interna si/sau externa de capital, in limita a cel mult 11,8% din capitalul social al bancii. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a declarat, luni, agentiei Mediafax, ca Guvernul are in vedere listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni de la Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni, dupa finalizarea proceselor de privatizare. In opinia lui Popescu, cele doua procese vor fi incheiate pana la sfarsitul primului trimestru din 2006.

    Sursa: Adevarul, 27 mai 2005.

    mai mult

  • Romgaz, la privatizare

    Adevarul   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului asteapta pana la 20 iunie scrisori de interes din partea firmelor de consultanta si a institutiilor financiare, interesate sa participe la privatizarea Romgaz. Cele mai importante criterii de alegere a consultantului sunt o cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de dolari si experienta in privatizarea companiilor de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est. MEC va scoate la vanzare in acest an 10% din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la BVB.

    Sursa: Adevarul, 27 mai 2005.

    mai mult

26.05.2005

  • Persoanele cu acces la informatii privilegiate vor anunta tranzactiile cu actiuni

    Curierul National   

    ___
    Persoanele initiate, care exercita functii de conducere in cadrul unui emitent, precum si cele cu care acestea se afla in relatii apropiate, vor fi obligate sa notifice CNVM si emitentului toate tranzactiile efectuate in cont propriu cu actiunile emise de compania pe care o reprezinta, conform Regulamentului 13/2004 elaborat, recent, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

    Astfel, persoana care exercita functii de conducere in cadrul emitentului este membru al organelor administrative, de conducere si de control sau director executiv, nemembru al organelor mentionate, care are acces la informatii privilegiate, precum si puterea de a lua decizii de natura sa influenteze dezvoltarea si planurile de afaceri ale societatii. Persoanele initiate vor trebui sa informeze CNVM si societatea emitenta, in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data tranzactiei. Notificarea va contine numele persoanei, motivul pentru care are responsabilitatea sa realizeze informarea, denumirea emitentului, natura tranzactiei (cumparare, vanzare), data si locul derularii, pretul si volumul operatiunii. Informatiile cuprinse in notificare vor fi incluse in rapoartele privind informatiile privilegiate, intocmite de emitent si transmise la CNVM si la operatorul pietei pe care se tranzactioneaza actiunile emise, in maximum 24 de ore. Societatile cotate la bursa vor trebui sa publice informatiile privilegiate in acelasi termen, in cel putin un cotidian de circulatie nationala.

    Prin informatie privilegiata se intelege o informatie de natura precisa care nu a fost facuta publica si se refera in mod direct sau indirect la emitenti de valori mobiliare sau la instrumente financiare, si care, daca ar fi transmisa public, ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului acelor titluri sau asupra pretului instrumentelor financiare derivate cu care se afla in legatura.

    Potrivit Legii 297/2004 privind piata de capital, persoanele care detin informatii privilegiate nu au dreptul sa utilizeze respectivele informatii pentru dobandirea sau instrainarea de instrumente financiare la care aceste informatii se refera.

    Valorile mobiliare, emise si in valuta
    Valorile mobiliare, listate sau care urmeaza sa fie tranzactionate, vor putea fi emise in lei sau intr-o valuta convertibila, dupa data de 1 iulie 2005, potrivit Regulamentului CNVM 13/2004 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare. Instrumentele financiare emise intr-o valuta convertibila vor fi admise doar daca reglementarile pietei de listare prevad expres posibilitatea tranzactionarii si decontarii in valuta. Moneda in care vor fi emise valorile mobiliare va fi stabilita de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor sau organul statutar care aproba emisiunea. Toate instrumentele financiare aferente aceleiasi emisiuni vor fi emise in aceeasi valuta. Pana acum doar BCR Leasing si TBI Leasing au lansat obligatiuni denominate in valuta, insa decontarea se face in lei.

    Sursa: Curierul National, 26 mai 2005

    mai mult

  • In acest an, OMV isi va recupera jumatate din suma pe care a dat-o pentru preluarea Petrom

    Curentul   SNP

    ___
    Petrom a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 2.831 miliarde de lei (76 milioane de euro), potrivit unui comunicat al companiei. 'Profitul inainte de dobanzi si impozit pe profit (EBIT) a inregistrat o crestere semnificativa in primul trimestru al anului 2005, la nivelul de 5.076 miliarde de lei (137 milioane de euro)', informeaza Petrom, precizand totodata ca 'vanzarile totale au crescut cu 10% in primul trimestru pana la valoarea de 20.242 miliarde de lei (546 milioane de euro)'.

    Rezultatele trimestriale date publicitatii ieri de Petrom sunt primele prezentate dupa incheierea procesului de privatizare in 2004. 'Rezultatele financiare pozitive ale Petrom in primul trimestru al anului 2005 reflecta aplicarea unor noi strategii manageriale si a programelor de investitii sustinute, proiecte destinate asigurarii cresterii profitabile a companiei. Avem obiective bine definite pe care ne-am angajat sa le indeplinim. Continuarea demersului intreprins, ca si restructurarile suplimentare vor face din Petrom o companie mai puternica si ii vor consolida pozitia de lider in Europa de sud-est', a declarat directorul general executiv al Petrom, Gheorghe Constantinescu.

    La un calcul simplu, reiese ca daca rata profitului se va mentine la acelasi nivel, OMV isi va recupera, intr-un singur an, jumatate din suma, de circa 660 milioane de euro, pe care a dat-o la preluarea Petrom. Asta da afacere!

    Sursa: Curentul, 26 mai 2005
    '

    mai mult

  • In 2005, profitabilitatea bancilor s-ar putea reduce cu 5-10%

    Adevarul   

    ___
    Scaderea marjei intre dobanzile la credite si cele la depozite ar putea conduce anul acesta la diminuarea profitabilitatii bancilor cu 5-10%. Bancherii vad in aceasta un pericol mai ales pe termen mediu si lung, care va trebui contracarat prin cresterea exponentiala a volumului de operatiuni, prin obtinerea de randamente foarte bune si o eficienta ridicata a serviciilor bancare.

    Scaderea profitului va avea ca efect restructurarea sistemului bancar. Aceasta inseamna ca, pe fondul incheierii procesului de privatizare, bancile vor intra in etapa achizitiilor si fuziunilor.

    Marja nu va scadea foarte rapid
    'Marja neta pentru Romania este inca mare, superioara celei practicate de tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

    Marja neta - care reprezinta diferenta dintre veniturile realizate din dobanzi, minus cheltuiala cu dobanda, iar rezultatul impartit la totalul activelor purtatoare de dobanda - variaza la noi intre 4 si 7%, fata de media Uniunii Europene, care este de 2-2,2%', considera Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alpha Bank Romania.

    Deci, nu avem volumele de operatiuni bancare necesare ca sa scadem aceasta marja foarte rapid.In consecinta, ca bancile sa aiba profitabilitate trebuie sa lucreze cu o marja mai mare la volume de operatiuni mai mici - in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri de intermediere bancara din Europa si din regiune (18-19% din PIB).

    'Daca marja s-ar reduce foarte repede ar fi afectata profitabilitatea sistemului bancar, iar pe termen lung competitivitatea acestuia fata de sistemul european. In momentul in care o banca nu mai castiga suficientI bani nu mai poate investi in tehnologie, in dezvoltare, in extinderea canalelor de distributie', adauga Oprescu.

    Bancile sunt constiente ca se impune diversificarea portofoliului, acordarea unei atentii sporite produselor si serviciilor furnizate pe baza de comision. 'Pentru a mentine o profitabilitate acceptabila, pe viitor va trebui sa creasca ponderea comisioanelor in veniturile bancilor', considera Petre Bunescu, director general adjunct al BRD Societe Generale.

    In conditiile actuale, de scadere a marjei intre dobanzile la credite si cele la depozite, bancile nu au prea multe solutii - cresterea numarului de clienti, dar mai ales a proportiei de venituri din comisioane, care detin aproximativ 30% din veniturile bancilor, fata de 50% in tarile Uniunii Europene.

    'Pe viitor, bancile vor trebui sa inoveze, sa realizeze produse care sa insemne in primul rand servicii bancare si nu atat credit', declara Bogdan Baltazar, presedintele Baltazar, Bloom & Pirvulescu.

    Expansiune si nu reducere

    Scaderea profitabilitatii nu va conduce imediat la restructurarea retelei bancare si a personalului aferent, 'pentru ca in Romania penetrarea serviciilor bancare in randul populatiei se afla inca la un nivel scazut si exista mult loc pentru cresterea organica a acestui sector', subliniaza Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania.

    Activele bancare ar putea atinge la sfarsitul anului 30 miliarde euro. Pana in 2007-2008, activele bancare vor creste cu cel putin 20-30%, anticipeaza aceeasi sursa. Investitii si expansiune sunt cuvintele de ordine ale bancherilor pentru viitorul pietei bancare locale. 'Ar fi antibanking sa fie redusa reteaua din motiv de profitabilitate in scadere.

    Se va merge pe agentii modulare mici, de 4-5 persoane', puncteaza Bunescu. Nota dominanta a acestui an si probabil si in 2006 va fi batalia bancilor pentru castigarea cotei de piata, dupa care va veni perioada administrarii eficiente a acesteia. Cand piata va fi saturata, atat ca retea, cat si ca produse, bancile vor trebui sa umble mai serios la costuri.

    Abia atunci vom discuta de o politica a costurilor, care in momentul de fata nu e clar definita.

    Pe masura ce volumele de operatiuni vor creste si ratele dobanzilor vor scadea, iar marja neta a dobanzilor va fi aliniata la sistemul european, atunci managementul bancar va fi concentrat pe o politica de costuri, care va insemna volume mari, randamente operationale foarte bune si eficienta ridicata, spun la unison bancherii.

    Sursa: Adevarul, 26 mai 2005'

    mai mult

25.05.2005

  • Petrom isi face divizie de gaze dupa modelul OMV

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Actionarii Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, au decis ieri sa infiinteze o divizie separata de furnizare a gazelor in cadrul firmei, care va fi direct subordonata directorului general Gheorghe Constantinescu, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei.

    'Divizia de gaze va deveni un centru puternic de profit dupa ce vor fi pompate sume importante de bani in dezvoltarea activitatii. Pentru segmentul de explorare si productie petroliera, unde intra si productia de gaze, este alocata o suma de investitii de 200 - 250 de milioane de euro', au precizat sursele citate. Formarea unei divizii distincte de gaze in structura Petrom si subordonarea directa a acesteia catre directorul general al companiei este o miscare de modelare a portofoliului Petrom dupa cel al austriecilor de la OMV.

    Grupul petrolier austriac OMV a achizitionat un pachet de 51% din actiunile Petrom la finele anului trecut in urma unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 miliarde de euro. Austriecii au schimbat managementul companiei preluate, pastrandu-l insa pe Gheorghe Constantinescu in pozitia sa de conducere. Actionarii prezenti ieri la Adunarea Ordinara si Extraordinara a Actionarilor Petrom au aprobat bugetul pe 2005.

    Petrom si-a bugetat pentru 2005, primul an intreg sub management OMV, un profit net de 256 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de euro, mizand pe o crestere a volumelor de produse vandute.

    Compania a anuntat pentru 2004 o pierdere neta de 246 de milioane de euro, conform standardelor romanesti de contabilitate, in conditiile constituirii de provizioane masive pentru obligatii de mediu si de pensionare a unei parti a personalului.

    Actiunile companiei au fost ieri suspendate de la tranzactionare pe fondul derularii AGA, situandu-se la 3.540 de lei in ultima sedinta ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 5,47 miliarde de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 mai 2005.
    '

    mai mult

  • Tranzactiile bursiere nu se impoziteaza suplimentar pana-n 2006

    Prime Transaction   

    ___
    Impozitul pentru profitul obtinut din tranzactiile efectuate pe piata de capital ramane 1 la suta pana la sfarsitul acestui an. Noul impozit de 16 la suta urmeaza sa fie aplicat incepand cu data de 1 ianuarie 2006.

    Declaratia a fost facuta de vicepresedintele Comisiei Buget-Finante si Banci din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, in cadrul emisiunii Forum Bursier, realizata de Daniel Iancu si Cristian Rizea la Radio MIX:

    In forma adoptata de Senat, impozitul pe profitul din aceste tranzactii ar fi urmat sa fi de 10 la suta, cu incepere de 1 iunie 2005.

    Sursa: Radio MIX, 25 mai 2005, preluat de pe HotNews.ro

    mai mult

  • AVAS prezinta maine strategia de privatizare a BCR

    Curierul National   EBS

    ___
    Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, va prezenta, maine, in sedinta Executivului, memorandumul privind propunerea Comisiei de privatizare pentru strategia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), informeaza un comunicat al institutiei remis, luni, agentiei Mediafax. In baza documentatiei, Guvernul va adopta o decizie privind mentinerea sau reconsiderarea strategiei existente de privatizare a bancii.

    Documentatia a fost elaborata in baza datelor puse la dispozitie de consultantul Daiwa Securities SMBC Europe, a discutiilor cu ceilalti actionari ai BCR, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation, divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, si a proiectului realizat de Comisia de privatizare a institutiei de credit.

    AVAS este principalul actionar al BCR cu 36,88% din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.

    Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dragos Neacsu, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ofertele pentru privatizarea BCR vor fi depuse pana in luna septembrie a acestui an. BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de circa sase miliarde de euro la finele anului trecut. Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume, o serie de banci importante, precum grupul german HVB, Deutsche Bank si Unicredit, exprimandu-si deja interesul pentru cumpararea acestui pachet.

    Sursa: Curierul National, 25 mai 2005.

    mai mult

24.05.2005

  • Intarirea leului a marit pierderile Electromagnetica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELMA

    ___
    Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti a inregistrat in primul trimestru al acestui an o pierdere de 5,7 miliarde de lei (150.000 de euro), de peste trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004, cand pierderile s-au cifrat la 1,8 miliarde de lei (45.000 de euro).
    Cifra de afaceri a companiei a crescut insa cu peste 25% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, ajungand la nivelul de 3,25 milioane de euro (120,4 miliarde de lei).

    ”Pierderea are mai multe cauze, insa cea mai puternica influenta asupra acestor rezultate a avut-o evolutia cursului valutar. Unele contracte au fost incheiate anul trecut cand cursul se afla la un anumit nivel, iar intarirea leului a afectat semnificativ veniturile obtinute din aceste contracte. Pentru perioada urmatoare ne vom lua masuri de protectie impotriva fluctuatiilor de curs”, a declarat Eugen Scheusan, directorul general al Electromagnetica.

    Scheusan a precizat ca, de regula, rezultatele societatii sunt mai slabe in primul trimestru datorita activitatii mai reduse a principalilor beneficiari. Cei mai mari clienti ai Electromagnetica sunt Electrica, producatorul de automobile Dacia Renault, SNCFR, Ministerul Apararii Nationale si RomTelecom.

    Pentru acest an, compania estimeaza o crestere cu circa 25% a cifrei de afaceri, pana la nivelul de 17,8 milioane de euro (650 mld. lei), comparativ cu vanzarile de 14 milioane de euro (570 mld. lei) realizate in 2004. „In principiu urmarim o crestere a rezultatelor superioara ratei inflatiei. Totusi, este greu de prognozat un nivel al profitului, in conditiile in care previziunile privind evolutia cursului de schimb sunt contradictorii, iar o parte importanta din productia industriala merge la export”, a spus Scheusan. In prezent, exporturile companiei reprezinta intre 30 si 35% din cifra de afaceri a companiei, insa se urmareste majorarea acestui procentaj. Pe fondul declinului pietei telefoniei fixe, Electromagnetica si-a restructurat activitatea, investind in utilaje pentru dezvoltarea capacitatilor de productie de matrite, in principal pentru industria auto, si utilaje de injectare in mase plastice. Pentru acest an, societatea si-a programat investitii de peste un milion de euro.

    Electromagnetica este aproape de achizi-tionarea unui teren cu suprafata de 5 hectare in apropierea soselei de centura a Bucurestiului. „Achizitia acestui teren reprezinta o alternativa pentru plasarea disponibilitatilor banesti ale companiei, in conditiile in care rentabilitatea depozitelor bancare continua sa scada”, a precizat directorul societatii.

    Electromagnetica este controlata de catre Asociatia Salariatilor, care detine 54,1% din actiuni. Actiunile companiei sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 3.400 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 mai 2005.

    mai mult

Pagina

inchide