Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.05.2006

  • Actiunile statului roman la Romtelecom, listate la bursa

    Cronica Romana   

    ___
    Prezent la deschiderea oficiala a CERF, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy a declarat ca incepand din aceasta toamna primul pachet de actiuni detinute de statul roman la Romtelecom va fi listat la bursa. Valoarea pachetului fiind hotarata de consultantul selectat in acest sens, Credit Suisse First Boston. Zsolt Nagy a precizat ca, in mod sigur, va fi o listare la Bursa de Valori din Bucuresti si probabil si la o bursa internationala.

    â??Am finalizat miercuri toate detaliile contractului de consultanta, iar din punctul nostru de vedere urmeaza doar aprobarea acestuia de ministerele avizatoare si semnarea luiâ??, a precizat ministrul.

    Dupa semnare, consultantul va trebui ca, in termen de sase luni, sa vina cu o solutie in privinta marimii pachetului de actiuni care va fi listat si cu cele mai bune oportunitati existente in piata de telecomunicatii. Consultantul desemnat va fi cel care va propune procentul care urmeaza sa fie scos la privatizare din cele 45,99% din actiunile Romtelecom detinute de statul roman, in functie de oportunitatile pietei in momentul listarii la bursa. Statul roman detine 45,99% din actiunile Romtelecom, dupa ce in 2003 grupul elen de telecomunicatii OTE a devenit actionar majoritar, cu 54,01% din actiuni. Privatizarea Romtelecom se va realiza prin vanzarea cotei detinute de statul roman la Romtelecom, prin intermediul unei Oferte Publice Initiale (IPO). Se anticipeaza ca IPO-ul sa implice o oferta institutionala internationala de actiuni, alaturi de o listare la bursa internationala si la BVB.

    Sursa: Cronica Romana, 4 mai 2006.

    mai mult

03.05.2006

  • BCR imparte dividende de 103 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    BCR, cea mai mare banca din sistemul bancar, va plati anul acesta actionarilor 360 de milioane de lei (103 milioane de euro) ca dividende, reprezentand aproximativ jumatate din profitul obtinut anul trecut.
    Hotararea a fost luata in Adunarea Generala a Actionarilor de la finalul saptamanii trecute. Banca urmeaza sa plateasca un dividend brut de 0,4542 lei pentru o actiune cu valoarea nominala de un leu. Profitul net obtinut de banca anul trecut s-a ridicat la 202 milioane de euro.

    Salariatii care au platit 1,035 lei pentru o actiune isi recupereaza astfel aproape 45% din suma investita, ramanand cu actiunile in proprietate. Pe de alta parte, dividendul reprezinta 1,7% din pretul platit de austriecii de la Erste pentru o actiune.

    Cea mai mare parte a dividendelor ar urma sa revina statului - circa 64 milioane de euro. Statul este inca din punct de vedere juridic proprietarul unui pachet de 62% din actiunile bancii. Austriecii de Erste au castigat cursa pentru privatizarea bancii, dar tranzactia, care a evaluat BCR la 6 miliarde de euro, nu a fost inca finalizata.

    De altfel, statul ar mai urma sa incaseze dividende si anul viitor de la BCR, dividendele pentru pachetul de actiuni vandut catre Erste urmand sa se imparta direct proportional cu numarul de zile in care fiecare parte a detinut pachetul de actiuni pe parcursul acestui an.

    Salariatii bancii, care detin pachete reprezentand 8% din capitalul acesteia, ar urma sa primeasca dividende in valoare de 8,25 milioane de euro.

    Celor cinci societati de investitii financiare le vor fi repartizate dividende brute in valoare de circa 31 de milioane de euro. Cele cinci SIF-uri controleaza 30,12% din capitalul bancii.

    Dividendele de la banci reprezinta una din sursele principale de venituri pentru SIF-uri. Patru dintre SIF-uri si-au bugetat pentru anul acesta profituri in crestere cu 6% pana la 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce SIF Moldova estimeaza o scadere de 18,7% a profitului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 mai 2006.

    mai mult

  • Erste Bank vede in roz sistemul bancar romanesc

    Curierul National   EBS

    ___
    Gratie gradului de bancarizare inca scazut, tarile din Europa de Sud-Est sunt considerate pamant fertil pentru marile grupuri bancare. Cresterea economica si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sunt si ele motive pentru care bancile investesc sume considerabile in tari precum Romania sau Bulgaria. Un studiu realizat de Erste Bank evidentiaza faptul ca mai presus de potentialul imens de dezvoltare (caracteristic tuturor pietelor emergente), Romania beneficiaza de un atu in comparatie cu tari precum Rusia sau Ucraina: un raport excelent intre gradul de risc si potentialul de piata. 'Tari precum Romania sau Bulgaria ofera o combinatie atractiva intre riscuri scazute si crestere accentuata', subliniaza documentul.

    Oportunitati pentru grupurile bancare

    Romania este tara cu cel mai scazut nivel al indatorarii pe locuitor dintre statele candidate la aderare sau care au intrat in Uniunea Europeana in ultimul val. Astfel gradul de indatorare reprezinta aproximativ 8% din Produsul Intern Brut in timp ce tari ca Ungaria, Cehia si chiar Bulgaria depasesc 18 procente. Chiar si Bulgaria se situeaza la un nivel dublu fata de tara noastra. Un studiu al Unicredit estimeaza pentru perioada 2006 - 2008 o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de circa 17%, fata de numai 10% pentru celelalte tari din zona. Traduse in limbajul bancilor aceste procente inseamna oportunitati de dezvoltare.

    Datele Bancii Nationale arata ca la 31 martie 2006, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 51,7 la suta (39,9 la suta in termeni reali) fata de 31 martie 2005, pe seama majorarii cu 92,8 la suta a componentei in lei (77,8 la suta in termeni reali) si cu 24,8 la suta a componentei in valuta exprimata in lei.

    Creditele ipotecare si de consum, 'motorul' bancilor

    In privinta produselor bancare analiza Erste Bank evidentiaza faptul ca produsele de creditare cu ipoteca si cele destinate consumului vor inregistra o crestere spectaculoasa in urmatorii ani. Evolutia ascendenta a acestor produse va fi in stransa legatura cu majorarea valorii Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. In acelasi timp raportul Erste considera ca in urmatoarea perioada increderea populatiei in institutiile bancare va creste semnificativ.

    Pe termen lung, reducerea gradului de interes fata de produsele bancare poate fi compensata prin promovarea unor sisteme de finantare cu un nivel sporit de atractivitate, considera specialistii Erste. Rata de crestere a creditelor va continua sa depaseasca rata depozitelor, ponderea economiilor in PIB fiind deja destul de aproape de nivelul tarilor Uniunii Europene.

    Imprumuturi mai multe, restante mai... putine

    In Romania relatia dintre expansiunea creditului si ponderea imprumuturilor restante a avut o evolutie care poate fi considerata anormala. Astfel, desi pe parcursul anului trecut creditele in lei au crescut cu 56,8%, iar cele in valuta cu 18,9%, datele BNR arata ca ponderea creditelor restante si indoielnice in totalul finantarilor s-a mentinut la un nivel aproape constant (0,3% fata de 0,2% in 2004). De asemenea, rata riscului de credit s-a diminuat de la 2,1% in 2004 la 1,5% in decembrie 2005.

    Sursa: Curierul National, 3 mai 2006.'

    mai mult

  • Preluarea Sicomed a ridicat vanzarile Zentiva cu 1.054%

    Curierul National   SCD

    ___
    Vanzarile companiei farmaceutice Zentiva Romania (fostul Sicomed) au crescut in primul trimestru al acestui an cu 1.457,7%, la 18,18 milioane euro. In acelasi timp, veniturile companiei, neafectate de preluarea Sicomed, au urcat la 5,8 milioane euro, cu o crestere de 403%. Dupa preluarea Sicomed, Romania a devenit a doua mare piata de desfacere pentru Zentiva, pe fondul scaderii cu 16% a vanzarilor pe piata traditionala, Cehia. In luna septembrie a anului trecut, Zentiva a achizitionat in totalitate actionarul majoritar al Sicomed, compania de investitii Venoma Holdings, in urma unei tranzactii de 102 milioane de dolari (circa 85 de milioane de euro). Pentru acest an, Zentiva a anuntat ca intentioneaza sa-si extinda portofoliul de produse, prin aducerea pe piata din Romania a inca 12 produse, corespunzatoare unor arii terapeutice diferite. Pentru acest an, cehii de la Zentiva prognozeaza o crestere semnificativa a vanzarilor si a profitului, pe fondul rezultatelor estimate pentru a doua jumatate a anului, dar si a extinderii operatiunilor in Romania.

    Sursa: Curierul National, 3 mai 2006.

    mai mult

02.05.2006

  • SIF nu intentioneaza sa vanda actiunile de la BCR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Societatile de investitii financiare (SIF) nu intentioneaza deocamdata sa vanda actiunile pe care le detin la Banca Comerciala Romana (BCR), insumand circa 30% din capitalul bancii, pentru ca participatiile sunt profitabile, spun reprezentanti ai SIF. 'Din discutiile pe care le-am avut cu conducerea Erste si cu celelalte SIF reiese ca, deocamdata, nici o SIF nu este dispusa sa-si vanda participatia la BCR. Nu ne-am gandit inca la aceasta varianta si nici Erste nu se grabeste sa ne cumpere actiunile', a declarat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala.

    Erste Bank a anuntat ca va inainta, in al treilea trimestru, o oferta de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariati, care se va derula pe o perioada de trei ani. In conditiile in care actionarii minoritari ar accepta sa vanda actiunile la pretul de 7,65 euro/ actiune pe care Erste l-a platit statului, austriecii ar trebui sa plateasca pentru aceste actiuni circa 2,3 mld. euro, din care 1,8 mld. euro pentru participatia SIF.

    Oficialul SIF Transilvania a mentionat ca SIF-urile nu au nimic de pierdut in conditiile in care este garantata plata dividendelor. Potrivit unei clauze din contractul de privatizare, actionarii BCR vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. Banca a obtinut anul trecut un profit de 202 mil. euro, in crestere cu circa 25% fata de 2004. 'Deocamdata nu au existat divergente intre SIF-uri si Erste si cred ca nu vor aparea nici in viitor. Si noi dorim ca valoarea BCR sa fie cat mai mare, astfel incat sa ne putem valorifica actiunile la preturi cat mai mari, in momentul listarii BCR la bursa', a mai spus Fercala.

    La randul sau presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a aratat ca Erste nu s-a exprimat clar in privinta cumpararii pachetelor detinute de SIF la Banca Comerciala Romana. 'Vom vedea in viitor ce va fi. In functie de asta vom decide. Deocamdata nu discutam nici o varianta', a mai spus Cuzman.

    Surse din cadrul SIF Moldova au aratat ca discutiile legate de cumpararea de catre Erste a actiunilor SIF la BCR au fost la modul evaziv si principial. 'Cand se va pune aceasta problema, subiectul va face obiectul unei discutii mai ample, cu toti reprezentantii SIF', au mentionat sursele citate.

    Florin Buzatu, membru in Consiliul de administratie al SIF Oltenia a afirmat ca nu crede ca vreun SIF ar vinde actiunile detinute la BCR, pentru ca participatiile la banca sunt stabile, profitabile si, in plus, nu ar exista oportunitati de plasare pe piata a sumelor obtinute din vanzarea actiunilor.

    In ceea ce priveste preluarea clauzelor acordului incheiat intre SIF si AVAS in contractul de vanzare-cumparare a actiunilor BCR, reprezentantii SIF au exprimat opinii diferite.

    'Din textul contractului de vanzare-cumparare rezulta ca AVAS nu si-a respectat integral angajamentele asumate, cuprinse in acord. Rezulta ca SIF-urile pot in continuare sa adopte orice pozitie in favoarea actionarilor sai', se mentioneaza in informarea SIF Banat-Crisana transmisa actionarilor in cadrul AGA. Presedintele SIF Banat-Crisana a declarat ca este vorba de prevederea ca listarea actiunilor BCR la BVB sa se faca numai prin oferta publica initiala.

    In noiembrie anul trecut AVAS si SIF au semnat un acord ale carui clauze, care au prevazut in principal masuri de protectie a actionarilor minoritari, au fost aprobate de Consiliile de administratie ale SIF.

    Potrivit contractului de privatizare, semnat in luna decembrie a anului trecut, actiunile BCR vor fi tranzactionate la BVB, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social. 'Nu dorim sa blocam procesul. Nu este intentia SIF Banat-Crisana sa realizeze actiuni care sa deranjeze managementul actionarului majoritar al bancii, dar trebuie sa se tina cont si de interesele SIF', a mai spus Cuzman.

    Clauza privind listarea BCR a fost solicitata de cele cinci SIF, in schimbul renuntarii la obligativitatea pragului de 75% din voturi pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.

    O sedinta a Consiliului de Supraveghere al BCR, in cadrul caruia se va discuta modificarea actelor constitutive ale bancii, urmeaza sa se deruleze in cursul acestei luni. 'Nu cred ca Erste si AVAS au riscat sa nu includa in contractul de privatizare clauzele din acordul SIF cu AVAS. Daca acestea nu sunt incluse in totalitate in contract, si apoi in actele constitutive ale BCR, acordul cade', a aratat Mihai Fercala.

    Consiliul de Administratie al SIF Oltenia considera favorabil rezultatul negocierilor cu AVAS si apreciaza ca, in lipsa implicarii in procesul de privatizare al BCR, contractul de vanzare-cumparare nu ar fi continut nici un fel de clauze referitoare la actionarii minoritari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 mai 2006.
    '

    mai mult

  • Antibiotice Iasi isi bugeteaza afaceri de 200 mil. Lei

    Curierul National   ATB

    ___
    Producatorul farmaceutic Antibiotice Iasi vizeaza in acest an un avans de 22% al cifrei de afaceri, la 200 milioane lei. Mai mult, conducerea companiei estimeaza ca va atinge o cota de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 procente mai mult decat in 2005, pe fondul consolidarii pozitiei detinute de companie pe segmentele de medicamente antiinfectioase. In acelasi timp, directorul general al Antibiotice, Ioan Nani, estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei, in crestere cu 24,4% comparativ cu valoarea raportata in 2005, informeaza Mediafax. Potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, in 2005, Antibiotice ocupa locul 9 in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu o cota de 3,2% din piata si o valoare de piata estimata la 180 milioane euro. Pachetul de 53% din actiunile producatorului de medicamente se afla in prezent in portofoliul AVAS si urmeaza sa fie lansat la privatizare in urmatoarele luni, procesul fiind preconizat sa se finalizeze in toamna acestui an. Si-au anuntat interesul sa participe la privatizarea Antibiotice grupul farmaceutic Montero, Ph?¶nix Laboratorium, Ozone Laboratories si Acic Pharmaceuticalscu.

    Sursa: Curierul National, 2 mai 2006.

    mai mult

  • Austriecii OMV scurtcircuiteaza Bursa

    Cotidianul   

    ___
    In varianta in care salariatii se vor buluci sa vinda, OMV va interveni si va cumpara. Nu se stie la ce pret o va face, dar anuntul de ieri poate duce, pe termen scurt, la o crestere a cotatiilor.

    In cazul in care salariatii Petrom care vor deveni actionari dupa achizitionarea pachetului de 8% vor vinde in bloc actiuni, OMV va interveni si va cumpara, pentru a evita o scadere accentuata a cotatiei actiunilor Petrom.

    Intentia actionarului majoritar al companiei petroliere romanesti a fost facuta publica duminica, de catre ministrul Economiei, Codrut Seres. â??OMV are in vedere ca, in momentul in care piata devine prea lichida, sa aiba fonduri disponibile pentru a cumpara de pe piata, inaintea altora, aceste actiuniâ??, a spus Seres, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. El a mai precizat ca a avut discutii, pe aceasta tema, la Viena, cu presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

    Pretul e de trei ori mai mic

    Amintim ca, potrivit legii de privatizare a companiei petroliere romanesti, salariatii si pensionarii Petrom au dreptul sa cumpere 8% din actiunile companei, la un pret de 5,25 eurocenti/actiune, pret de circa trei ori mai mic decit cotatia actuala a titlurilor SNP de la Bursa. Initial, s-a vehiculat ideea ca actiunile sa poata fi cumparate prin Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de liderul sindical Liviu Luca, printr-un credit de la o banca internationala, urmind ca, dupa vinzarea actiunilor, sa fie distribuiti bani salariatilor prin intermediul bancii. Ulterior insa, premierul Tariceanu si mai apoi ministrul Seres au anuntat ca actiunile vor fi vindute direct salariatilor, fara sa se mai apeleze la acel intermediar.

    Plus 5%

    A aparut asadar temerea fireasca a unei caderi a cotatiilor: pe Bursa este tranzactionat acum un pachet de 6% din capitalul Petrom. In varianta in care salariatii vor cumpara pina la 8% din capital, multi ar putea opta pentru o vinzare imediata (risc recunoscut chiar de Seres) care sa le aduca un cistig imediat, dar pretul ar fi urmat sa scada. De aceea, anuntul facut de OMV reprezinta de fapt intentia actionarului majoritar de a sustine cotatia titlurilor SNP. â??OMV nu doreste sa-si majoreze participatia. Targetul este sa nu scada pretul. SNP are o pondere importanta in actiunile grupului OMV. Pretul actiunilor OMV reactioneaza la fluctuatiile negative ale actiuniii Petromâ??, a explicat intentia austriecilor Iulian Panait, de la agentia de consultanta in brokeraj KTD Invest. â??In mod normal, ar trebui ca pretul actiunilor sa creasca cu moderatie, pentru ca acest anunt neutralizeaza efectul negativ al celui privind vinzarea directa a actiunilor catre salariati. Ar putea fi o crestere cu 5%, pina la circa 6.200 de lei actiuneaâ??, a explicat Panait.

    La rindul lui, si Marius Plugaru de la SSIF Iebatrust crede ca actiunile SNP vor cunoaste, pe termen scurt, o apreciere, dar spune ca, pentru companie in sine si pentru piata de capital, ar fi indicat ca nu OMV sa cumpere aceste actiuni. â??Marile fonduri de investitii nu au venit la Petrom pentru ca free-float-ul (actiunile libere - n. red.) era prea mic. Acum ar fi fost posibilitatea ca el sa fie mai mare, daca OMV nu ar cumparaâ??, spune Plugaru.

    Fara actionari puternici

    Anterior, pentru ca si OMV, si cei care detin acum actiuni SNP sa fie â??linistitiâ??, s-a discutat despre intentia introducerii unei interdictii, pe termen de pina la trei ani, de vinzare a actiunilor care vor fi cumparate de salariati. Potrivit ultimei declaratii a lui Seres, aceasta nu va fi instituita. Pentru ca OMV sa nu vada actiunea Petrom prea jos, va trebui asadar sa plateasca (cel mai probabil va stabili o limita inferioara de fluctuatie a cotatiei SNP, la care ar incepe sa cumpere), dar achizitia poate avea si o alta miza: aceea de a evita sa dea explicatii in legatura cu managementul Petrom. Prin achizitia de titluri de la un actionariat disipat, grupul austriac evita concentrarea actiunilor in mina unor investitori care ar fi putut deveni semnificativi si care ar putea influenta deciziile din Consiliul de Administratie al companiei petroliere. Cu alte cuvinte, OMV nu are motive ca sa-si doreasca alti actionari puternici la Petrom.

    Erste-BCR, afacere cu salariatii dupa modelul OMV-Petrom

    Austriecii de la Erste vor si ei actiunile salariatilor BCR. Exista citeva diferente fata de situatia de la compania petroliera.

    Nu doar OMV urmareste sa cumpere actiunile salariatilor. In cel de-al treilea trimestru al anului, banca austriaca Erste, detinatoarea pachetului majoritar de actiuni la BCR, va face o oferta de preluare a actiunilor detinute de salariati. Pachetul vizat este tot de 8%, dar apar doua diferente majore fata de situatia Petrom-OMV: salariatii BCR detin deja aceste actiuni si pretul pe care Erste il va oferi salariatilor BCR este mai mic decit cel la care a cumparat pachetul majoritar. Banca austriaca a trimis deja salariatilor BCR cite o scrisoare in care erau anuntati de intentia de a li se face o oferta, de-a lungul a trei ani. Banca va stabili un plafon maxim de actiuni pe care le va cumpara in fiecare dintre acesti ani. Pretul va fi mai mic decit cel platit la privatizare, adica 7,65 euro pe actiune. Salariatii au insa oricum posibilitatea de a face o afacere buna, pentru ca ei au platit pe o actiune 13.500 de lei vechi in 2004, adica 0,3 euro. Se va sti cit de buna atunci cind Erste va anunta pretul. Austriecii vor mai face si o oferta alternativa: in loc de cash, actiuni Erste.

    Nu au pret de piata

    Marea deosebire fata de situatia de la Petrom este ca angajatii nu prea au de ales, fiind oarecum siliti sa vinda actiunile la pretul oferit de Erste. Ei nu au posibilitatea sa vinda pe o piata, pentru ca BCR nu este listata la Bursa. Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a obligat sa listeze BCR pe Bursa, dar are obligatia de a face asta in trei ani de la momentul privatizarii: asadar salariatii fie accepta pretul oferit peste patru-cinci luni de Erste Bank, fie asteapta listarea la Bursa (lucru care s-ar putea intimpla chiar si in decembrie 2008), unde vor vinde la cotatia dictata de piata atunci. In situatia salariatilor sint si cele cinci SIF-uri, care, impreuna, detin cam 30% din capitalul BCR. Conducerea Erste a anuntat ca este interesata si de actiunile lor, dar nu a facut inca o oferta

    Sursa: Cotidianul, 2 mai 2006.

    mai mult

28.04.2006

  • Turbomecanica, castig de 8 ori mai mare in primul trimestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Compania Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din zona Europei de Est, a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 1,57 mil. lei (0,44 mil. euro), de peste 8 ori mai mare comparativ cu perioada similara a lui 2005. Cresterea profitului s-a produs pe fondul unei cresteri semnificative a cifrei de afaceri. Vanzarile Turbomecanica s-au ridicat in primele trei luni la peste 19 mil. lei (5,34 mil. euro), comparativ cu 15,48 de mil. lei (4,17 mil. euro) in primul trimestru al lui 2005. Turbomecanica si-a bugetat pentru acest an un profit net de 18 mil. lei (5,14 mil. euro), in crestere cu 5% comparativ cu profitul obtinut in 2005. Compania estimeaza realizarea unei cifre de afaceri de 99 de mil. lei (circa 28,3 mil. euro la un curs de 3,5 lei/euro). Turbomecanica este controlata in proportie de 60,7% de asociatia salariatilor Turboact. Actiunile companiei sunt listate pe Bursa, ultimul pret de tranzactionare fiind de 18 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de peste 77 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 aprilie 2006.

    mai mult

  • Banca Transilvania - profit mare si in primele 3 luni din 2006

    Smart Financial   TLV

    ___
    Segmentul bancar prospera in Romania si in anul 2006: Banca Transilvania a inregistrat o crestere semnificativa a activitatii si profitului ?®n primele 3 luni ale anului, ceea ce subliniaza faptul ca banca a continuat trendul accelerat al cresterii sale. La 31.03.2006, activele bilantiere au ajuns la 5.261 mil. RON, fapt ce se traduce printr-o crestere de 1,07 ori fata de sfarsitul anului trecut.

    Profitul brut realizat in primele 3 luni ale anului 2006 este mai mare cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand inregistra o valoare de 23.108 mil. RON. S-au realizat investitii majore ?®n reteaua de unitati, ?®n primele 3 luni ale acestui an fiind deschise 32 de agentii ale Bancii Transilvania, ceea ce a atras, bine?®nteles, noi clienti.

    'Suntem multumiti de aceste rezultate financiare si de reusitele proiectelor noastre. Vom avea un an important pentru cresterea calitatii bancii, iar un inceput bun este semnul unui an rodnic', a spus Robert Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, citat de www.SMARTbank.ro si www.SMARTfinancial.ro .

    In plus, au fost lansate produse noi precum Sconatare 100% pentru IMM-uri, Contul de economii la vedere, dar si campanii speciale pentru clienti: 100 de zile fara griji, 0% dobanda, destinata utilizatorilor de carduri MasterCard FORTE sau Fiecare zi poate fi ziua ta de salariu!, pentru posesorii de Visa Electron.

    De asemenea, au fost dezvoltate produsele electronice, ca alternativa de efectuare a operatiunilor bancare in prezent, BT 24 - Internet Banking are peste 11.000 de clienti activi. Tot in primele trei luni ale anului Banca Transilvania a initiat un amplu proiect de implicare sociala. Astfel, au fost alocati aproape 300.000 EUR pentru sustinerea unor proiecte de interes local din 4 orase din Transilvania: Alba Iulia, Sibiu, Deva si Bistria. Acest lucru a atras un important capital de imagine pentru banca, dovedind ?®nca o data ca institutia se implica ?®n viata comunitatii din care face parte.

    Sursa: SMART financial, 28 aprilie 2006.'

    mai mult

  • Erste Bank a pregatit oferta pentru actiunile salariatilor BCR

    Azi   EBS

    ___
    Erste Bank va inainta, in al treilea trimestru, o oferta de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariati, care se va derula pe o perioada de trei ani, si va propune fie plata in numerar, fie conversia titlurilor BCR in actiuni la banca austriaca.

    'Erste Bank va fi pregatita sa cumpere actiunile angajatilor in limita unui numar maxim de actiuni ce va fi definit pentru 2006, 2007 si respectiv 2008', se arata intr-o scrisoare semnata de Andreas Treichl.

    In 2004, angajatii au cumparat un pachet de 8% din titlurile BCR, pentru care au platit un pret de 10.350 de lei/actiune (0,3 euro). Pentru preluarea pachetului majoritar de 61,88% din capitalul BCR, Erste a platit un pret de 7,65 euro/actiune.

    Erste precizeaza ca in varianta platii actiunilor in numerar, pretul oferit va fi mai mic decat cel achitat pentru pachetul majoritar, unde a fost luata in calcul o prima pentru preluarea controlului. In cazul conversiei in actiuni Erste Bank, valoarea de calcul pentru titlurile BCR va fi tot de 7,65 euro/actiune. La bursa din Viena, titlurile Erste erau tranzactionate, miercuri, pentru 50,21 de euro/actiune. La aceste valori, salariatii romani ar primi o actiune Erste pentru 6,5 actiuni BCR.

    Andreas Treichl aminteste ca, prin contractul de privatizare semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Erste Bank s-a angajat sa listeze actiunile BCR la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani de la preluarea efectiva a bancii.

    'Cu toate acestea, intelegem faptul ca exista interes in randul actionarilor de a beneficia de oportunitatea iesirii din actionariatul bancii inainte de listarea la bursa de valori', a afirmat Treichl.

    Salariatii BCR ar putea accepta oferta Erste Bank pentru ca la un eventual pret de 7 euro/ actiune castigul ar reprezenta de 22 de ori suma investita, sau un randament de 2.233% pe termen de doi- trei ani.

    Trecerea in proprietatea Erste Bank a pachetului majoritar la BCR este preconizata inainte de sfarsitul trimestrului doi al acestui an.

    Partea romana mai are inca de indeplinit anumite cerinte ale contractului, cea mai dificila problema referindu-se la avizul privind ajutorul de stat acordat BCR la momentul fuziunii cu Bancorex.

    Din actionariatul BCR mai fac parte cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin impreuna un pachet de 30,12% din capital.

    Sursa: Azi, 28 aprilie 2006.
    '

    mai mult

Pagina

inchide