Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.04.2006

  • Banca Transilvania - profit mare si in primele 3 luni din 2006

    Smart Financial   TLV

    ___
    Segmentul bancar prospera in Romania si in anul 2006: Banca Transilvania a inregistrat o crestere semnificativa a activitatii si profitului ?®n primele 3 luni ale anului, ceea ce subliniaza faptul ca banca a continuat trendul accelerat al cresterii sale. La 31.03.2006, activele bilantiere au ajuns la 5.261 mil. RON, fapt ce se traduce printr-o crestere de 1,07 ori fata de sfarsitul anului trecut.

    Profitul brut realizat in primele 3 luni ale anului 2006 este mai mare cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand inregistra o valoare de 23.108 mil. RON. S-au realizat investitii majore ?®n reteaua de unitati, ?®n primele 3 luni ale acestui an fiind deschise 32 de agentii ale Bancii Transilvania, ceea ce a atras, bine?®nteles, noi clienti.

    'Suntem multumiti de aceste rezultate financiare si de reusitele proiectelor noastre. Vom avea un an important pentru cresterea calitatii bancii, iar un inceput bun este semnul unui an rodnic', a spus Robert Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, citat de www.SMARTbank.ro si www.SMARTfinancial.ro .

    In plus, au fost lansate produse noi precum Sconatare 100% pentru IMM-uri, Contul de economii la vedere, dar si campanii speciale pentru clienti: 100 de zile fara griji, 0% dobanda, destinata utilizatorilor de carduri MasterCard FORTE sau Fiecare zi poate fi ziua ta de salariu!, pentru posesorii de Visa Electron.

    De asemenea, au fost dezvoltate produsele electronice, ca alternativa de efectuare a operatiunilor bancare in prezent, BT 24 - Internet Banking are peste 11.000 de clienti activi. Tot in primele trei luni ale anului Banca Transilvania a initiat un amplu proiect de implicare sociala. Astfel, au fost alocati aproape 300.000 EUR pentru sustinerea unor proiecte de interes local din 4 orase din Transilvania: Alba Iulia, Sibiu, Deva si Bistria. Acest lucru a atras un important capital de imagine pentru banca, dovedind ?®nca o data ca institutia se implica ?®n viata comunitatii din care face parte.

    Sursa: SMART financial, 28 aprilie 2006.'

    mai mult

  • Erste Bank a pregatit oferta pentru actiunile salariatilor BCR

    Azi   EBS

    ___
    Erste Bank va inainta, in al treilea trimestru, o oferta de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariati, care se va derula pe o perioada de trei ani, si va propune fie plata in numerar, fie conversia titlurilor BCR in actiuni la banca austriaca.

    'Erste Bank va fi pregatita sa cumpere actiunile angajatilor in limita unui numar maxim de actiuni ce va fi definit pentru 2006, 2007 si respectiv 2008', se arata intr-o scrisoare semnata de Andreas Treichl.

    In 2004, angajatii au cumparat un pachet de 8% din titlurile BCR, pentru care au platit un pret de 10.350 de lei/actiune (0,3 euro). Pentru preluarea pachetului majoritar de 61,88% din capitalul BCR, Erste a platit un pret de 7,65 euro/actiune.

    Erste precizeaza ca in varianta platii actiunilor in numerar, pretul oferit va fi mai mic decat cel achitat pentru pachetul majoritar, unde a fost luata in calcul o prima pentru preluarea controlului. In cazul conversiei in actiuni Erste Bank, valoarea de calcul pentru titlurile BCR va fi tot de 7,65 euro/actiune. La bursa din Viena, titlurile Erste erau tranzactionate, miercuri, pentru 50,21 de euro/actiune. La aceste valori, salariatii romani ar primi o actiune Erste pentru 6,5 actiuni BCR.

    Andreas Treichl aminteste ca, prin contractul de privatizare semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Erste Bank s-a angajat sa listeze actiunile BCR la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani de la preluarea efectiva a bancii.

    'Cu toate acestea, intelegem faptul ca exista interes in randul actionarilor de a beneficia de oportunitatea iesirii din actionariatul bancii inainte de listarea la bursa de valori', a afirmat Treichl.

    Salariatii BCR ar putea accepta oferta Erste Bank pentru ca la un eventual pret de 7 euro/ actiune castigul ar reprezenta de 22 de ori suma investita, sau un randament de 2.233% pe termen de doi- trei ani.

    Trecerea in proprietatea Erste Bank a pachetului majoritar la BCR este preconizata inainte de sfarsitul trimestrului doi al acestui an.

    Partea romana mai are inca de indeplinit anumite cerinte ale contractului, cea mai dificila problema referindu-se la avizul privind ajutorul de stat acordat BCR la momentul fuziunii cu Bancorex.

    Din actionariatul BCR mai fac parte cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin impreuna un pachet de 30,12% din capital.

    Sursa: Azi, 28 aprilie 2006.
    '

    mai mult

27.04.2006

  • Cocor ofera dividende mai mici la profit mai mare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COCR

    ___
    Compania Cocor Bucuresti, care detine complexul comercial cu acelasi nume din centrul Capitalei, va distribui aproape 10% din profitul net obtinut anul trecut sub forma de dividende. Dividendul net care va reveni actionarilor va fi de 6 lei/actiune, cu circa 16% mai redus decat dividendul oferit anul trecut. Randamentul oferit de acest dividend raportat la pretul actual al actiunilor Cocor este de circa 4,3%.

    Cocor a obtinut anul trecut un profit net de 22,27 milioane de lei (6,14 milioane de euro), de aproape cinci ori mai mare comparativ cu 2004. Cifra de afaceri a companiei a fost de 11,6 milioane de lei (3,2 milioane de euro), mai mare cu 2% in euro dar mai mica cu 9% in lei comparativ cu 2004. Cu toate acestea, veniturile totale ale companiei s-au ridicat la aproape 33,6 milioane de lei (9,27 milioane de euro), in crestere cu 140% fata de 2004. Cresterea veniturilor totale si cea a profitului s-au datorat, in primul rand, operatiunilor financiare ale companiei. Pe langa chiriiile de pe spatiile comerciale din centrul Bucurestiului, compania a castigat bine in ultimii ani de pe urma investitiilor in actiuni cotate la Bursa, in special SIF-uri.

    'Cea mai mare parte a profitului a provenit din restructurarea portofoliului de actiuni pe care Cocor le detine la diferite societati listate la Bursa sau pe RASDAQ', a declarat Constantin Smocot, directorul general al Cocor.

    Conform reprezentantilor societatii, circa 75% din profit provine din activitatea financiara. Cocor si-a mentinut portofoliul de participatii, insa a fost nevoita sa vanda actiunile detinute la SIF Transilvania, care depaseau pragul de 1% din capitalul social si si-a lichidat participatia la SIF Muntenia.

    Actionarii Cocor au aprobat la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut restructurarea portofoliului de actiuni detinut, procesul implicand cumpararea si vanzarea de actiuni in valoare de maxim 8 milioane de euro.

    Compania bucuresteana este actionar majoritar la societatile Comturist Bucuresti, unde detine o participatie de 69,8% din capitalul social, si la Cocor Turism, la care detine peste 69% din titluri. Cocor a incasat la finele lunii decembrie circa 15,9 milioane de lei (4,3 milioane de euro) de la compania din Neptun, conform unei raportari transmise de Cocor Turism catre RASDAQ.

    Pentru acest an, Cocor si-a bugetat un profit brut de 3,8 milioane de lei (circa 1,08 milioane de euro, la un curs de 3,5 lei/euro) si venituri totale de aproape 15,3 milioane de lei (4,37 milioane de euro). Actionarii Cocor au aprobat anul trecut investitii de circa 6 milioane de euro pentru modernizarea magazinului din centrul Capitalei. Pe langa magazinul Cocor, compania mai detine alte 9 spatii comerciale in diferite locatii din Capitala.

    Principalii actionari ai Cocor sunt SIF Muntenia, cu o participatie de 18,9%, fondul de investitii Broadhurst, cu 11,4%, si persoanele fizice Ursan Liviu si Stoica Daniel, ambii cu detineri de peste 13%. Actiunile Cocor sunt listate pe RASDAQ, unde au crescut cu circa 60% de la inceputul anului. Ultimul pret de tranzactionare al acestora a fost de 140 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 12,2 milioane de euro.

    Sursa : Ziarul Financiar, 27 aprilie 2006.
    '

    mai mult

  • Electroaparataj investeste 7 milioane de euro

    Curierul National   ELJ

    ___
    Electroaparataj Bucuresti a anuntat ca va contracta doua credite in valoare de circa sapte milioane de euro pentru finantarea unor investitii.

    Propunerea urmeaza sa fie discutata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor ce va avea loc pe 24 mai. Consiliul de Administratie al companiei a propus ca unul dintre credite, in valoare de aproximativ patru milioane de euro, sa fie folosit pentru realizarea unor investitii in societatea mixta Electroaparataj-Low Cost Technology. Restul de trei milioane de euro vor fi folositi pentru acoperirea costurilor de relocare a activitatii. In 2005, compania a avut o cifra de afaceri de 650 miliarde lei vechi, in crestere cu 10% comparativ cu 2004, cand aceasta a atins valoarea de 586 miliarde lei vechi.

    Electroaparataj produce sisteme de climatizare, grupuri de racire si accesorii auto, fiind unul dintre furnizorii de componente pentru modelul Logan. Actiunile Electroaparataj sunt listate la BVB, iar ultima tranzactie a fost realizata in luna decembrie a anului trecut. Fondul de investitii Broadhurst este actionarul majoritar al companiei, care controleaza peste 85% din actiunile societatii.

    Sursa: Curierul National, 27 aprilie 2006.

    mai mult

  • Pumele brasovene zboara in Emirate

    Cotidianul   IARV

    ___
    Elicopterele modernizate la IAR vor intra si in dotarea fregatelor â??Regina Mariaâ?? si â??Regele Ferdinandâ??.

    Primele doua elicoptere PUMA SM fabricate la IAR Brasov vor intra, la inceputul saptaminii viitoare, in posesia Fortelor Speciale din Emiratele Arabe Unite - EAU. Aparatele vor fi folosite in misiuni de salvare a persoanelor, pe mare si in desert, a spus directorul societatii brasovene, Ioan Georgescu.

    Aceasta este prima parte a unui contract mai mare, de 25 de aparate de zbor, comandate de partea araba, valoarea intregului contract fiind de 89 de milioane de dolari. Elicopterele PUMA au fost modernizate, astfel ca acum au o autonomie de zbor sporita, de trei ore, si un sistem automatizat de zbor. Singurele comenzi manuale sint doar cele de decolare si de aterizare. Programul de livrare a elicopterelor PUMA SM spre Emirate se deruleaza pina in 2008. Anul acesta, producatorii brasoveni vor mai livra inca 13 PUMA SM.

    16 elicoptere PUMA 330

    Aparatul IAR PUMA, in varianta SM, a fost realizat la fabrica din Ghimbav si omologat de firma Eurocopter. Prototipul acestui elicopter a fost finalizat in octombrie 2005, apoi expediat la Centrul de incercari Marignan din Franta al companiei Eurocopter. Aparatul a fost supus unui program de omologare, care a inclus teste la sol si 60 de ore de zbor. IAR Ghimbav are contracte ferme pina in 2009, pe linga cel privind modernizarea a 25 de elicoptere pentru fortele speciale din Emirate existind comenzi si pentru armata romana. Astfel, IAR Brasov va moderniza pentru Fortele Aeriene Romane 16 elicoptere PUMA 330 cu sistem SOCAT, alte trei aparate echipate cu acelasi sistem urmind a intra in dotarea fregatelor â??Regina Mariaâ?? si â??Regele Ferdinandâ??, achizitionate recent de la marina britanica. Conform publicatiei de specialitate â??World Aircraft Salesâ??, volumul de elicoptere astfel â??refabricateâ?? va creste de la circa 8% din piata totala de elicoptere, in 1998, la 21% in 2007.

    Sursa: Cotidianul, 27 aprilie 2006.

    mai mult

26.04.2006

  • Erste cumpara actiunile BCR detinute de salariati

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Austriecii ofera salariatilor un pret mai mic decat cel platit la privatizare. Erste Bank Austria, care urmeaza sa preia pachetul majoritar al celei mai mari banci din Romania, le-a propus oficial salariatilor BCR ca in schimbul pachetului de 8% pe care-l detin sa primeasca fie bani, fie actiuni Erste.

    'Noi am distribuit deja scrisori catre toti angajatii care detin actiuni BCR. Le propunem doua variante prin care sa le preluam actiunile: pe de o parte plata in cash a actiunilor la un pret care nu a fost fixat inca sau le oferim posibilitatea ca la acelasi pret sa primeasca echivalentul in actiuni Erste', a declarat pentru ZF Michael Mauritz, directorul de comunicare al Erste Bank.

    'In trimestrul al treilea, probabil, in luna septembrie, le vom face o oferta formala, cand vom comunica si pretul pe actiune. Pretul pe actiune pe care-l vom oferi angajatilor va fi mai mic decat cel de la momentul privatizarii, pentru ca acel pret pe actiune includea si un premium', a mai spus reprezentantul Erste Bank.

    Banca austriaca urmeaza sa plateasca statului roman si celor doi investitori institutionali - BERD si IFC - 7,65 euro pentru o actiune BCR. Salariatii BCR au cumparat actiunile la un pret de 13.500 lei vechi, ceea ce insemna circa 0,3 euro pe titlu la vremea respectiva, adica in 2004.

    Erste a semnat la finele lunii decembrie contractul de achizitie pentru 61,88% din BCR pentru care trebuie sa plateasca 3,75 miliarde euro. Erste nu a facut inca o oferta celor cinci SIF-uri, care detin impreuna peste 30% din BCR.

    Conducatoriii SIF-urilor au avut o discutie preliminara cu Erste la inceputul anului. SIF-urile cer ca BCR sa fie listata la Bursa de la Bucuresti, varianta care este inclusa in contractul de privatizare, dar operatiunea ar trebui sa aiba loc in trei ani.

    Austriecii nu prea agreeaza varianta listarii BCR, ci mai degraba a listarii Erste pe Bursa de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat cu banca preluata din Cehia - Ceska Sporitelna. La finele lunii februarie, in prima conferinta sustinuta la Bucuresti, Andreas Treichl, presedintele bancii austriece, a declarat ca este dispus sa cumpere toate actiunile BCR, inclusiv cele ale SIF-urilor.

    Actiunile detinute la BCR sunt cele mai importante active ale SIF-urilor si din acest motiv conducatorii acestora nu vor sa renunte usor la ele. Daca ar incasa banii, SIF-urile nu ar avea unde sa-i plaseze mai departe intrucat economia romaneasca nu poate absorbi peste noapte 1,8 miliarde de euro, cat reprezinta pachetul de 30% din BCR la pretul platit de Erste la privatizare.

    BCR, cea mai mare banca din Romania, a obtinut anul trecut un profit net de 202 milioane de euro la active de aproape 9 miliarde de euro. Pentru acest an este estimata o crestere a activelor bancare cu aproximativ 40% catre valoarea de 13 miliarde de euro, potrivit presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila.

    Acordarea in procesul de privatizare a unor actiuni catre salariati a reprezentat pentru toti dintre ei o afacere pe care o prinzi 'o data in viata'. La BCR, salariatii castiga in doi ani de cel putin 15 ori suma investita.

    La Petrom, salariatii pot cumpara actiuni la pretul platit de OMV la privatizare. Pretul actual de pe piata al titlurilor Petrom este de 2,5 ori mai mare fata de cat trebuie sa plateasca salariatii. La Bancpost s-a intamplat la fel, salariatii castigand de cateva ori in momentul in care Eurobank EFG a facut o oferta sa le cumpere toate actiunile.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 aprilie 2006.
    '

    mai mult

  • Ardaf garanteaza creditul de la Banca Transilvania cu imobile

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Societatea de asigurare Ardaf Cluj va garanta creditul de peste 4 milioane de euro (15 milioane de lei) contractat anul trecut de la Banca Transilvania pentru cumpararea sediului din Bucuresti cu imobilul achizitionat si mai multe imobile din tara, potrivit hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, desfasurata la inceputul acestei luni. 'Creditul a fost contractat pe o perioada de cinci ani si este garantat cu cladirea pe care am cumparat-o si alte sase-sapte imobile', a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf.

    Compania de asigurari a cumparat la inceputul anului trecut un sediu in Bucuresti de la actionarul majoritar, societatea Tender SA, care detine circa 70% din actiunile asiguratorului. Investitiile imobliare realizate in 2005 de Ardaf, de peste 5 milioane de euro, au dus la scaderea coeficientului de lichiditate al companiei sub 1, limita stabilita prin lege. Acest coeficient arata capacitatea companiei de a face fata cererilor de despagubire ale asiguratilor. Pentru a majora coeficientul de lichiditate, actionarii Ardaf au dublat capitalul social al companiei la sfarsitul anului trecut, pana la 14,3 milioane de euro (50 mil. lei).

    Tot in cadrul AGA actionarii Ardaf au hotarat utilizarea profitului din 2005, de circa 104.000 de euro, pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti (peste 98.600 euro) si constituirea de rezerve legale (5.400 euro). Ardaf nu va plati dividende actionarilor nici in acest an.

    Ardaf a inregistrat in 2005 prime brute subscrise de circa 65 de milioane de euro (234 milioane de lei), in crestere cu 45% in euro fata de 2004. Asiguratorul estimeaza pentru acest an afaceri de 98 de milioane de euro (343 de milioane de lei). Ardaf este listata la Categoria de Baza a pietei RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Capitalizarea companiei este de 52,2 milioane de euro (peste 182 de milioane de lei) la un pret de 0,365 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 aprilie 2006.
    '

    mai mult

  • Romanii prefera CAR-ul in dauna bancilor

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Conform unei statistici realizate de Banca Natonala si preluata de portalul Ghiseul Bancar, in Romania sunt inregistrate nu mai putin de 3.306 de CAR-uri, mai multe decat numarul total de unitati bancare, care abia a trecut de 3.000. CAR-urile functioneaza in mai toate intreprinderile de stat sau privatizate recent, cum ar fi Renel, Posta, CFR, Sidex, Antibiotice sau Arctic, dar si in administratia locala sau centrala, in scoli, spitale, justitie, prefecturi, consilii locale si judetene.

    Ghiseul Bancar considera ca saracia se poate masura prin numarul de CAR-uri si constata ca exista chiar si un CAR al sistemului bancar, iar salariatii CEC-ului si ai BNR se imprumuta de la propriile CAR-uri.

    Daca in Bucuresti exista doar 34 de CAR-uri, printre care cele de la IOR, RATB, IMGB sau pentru pensionari, in orasele muncitoresti sau din estul mai putin dezvoltat al tarii exista un numar dublu sau triplu de CAR-uri. Astfel, in Iasi sunt 101 de CAR-uri si peste 50 in fiecare din orasele Brasov, Sibiu, Pitesti si Constanta.

    Exista un CAR al sistemului bancar

    Angajatii BNR din Iasi, Galati, Slatina, Targu Jiu, Buzau si Iasi se imprumuta la propriile CAR-uri, la fel ca functionarii ultimei banci de stat, CEC, care are, la randul sau, propriul CAR, precum si filiale in alte 13 orase din tara. Si, culmea culmilor, exista chiar si un CAR a sistemului bancar!

    In toate domeniile de activitate exista CAR-uri, exista chiar si Casa de Economii si Credit Mutual SOS al Intreprinzatorilor Particulari din Zona Ciucului sau a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

    Prea multe societati de leasing

    BNR a realizat lista CAR-urilor in scopul de a aplica o noua lege prin care BNR supravegheaza activitatea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), precum si pe cea a CAR-urilor si a caselor de amanet, entitati ce se ocupa cu activitatea de creditare.

    Conform listelor BNR, exista in prezent 278 de IFN-uri, majoritatea fiind societati de leasing, precum si societati de creditare care acorda credite de consum in magazine, societati care ofera credite imobiliare si societati care acorda microcredite pentru intreprinzatori.

    Potrivit noii legi, aceste societati sunt obligate sa se transforme in societati pe actiuni si sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro.

    Pentru faptul ca li se va interzice sa emita obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, se pare ca o buna parte dintre micile societati de leasing nu vor putea intruni noile conditii ale BNR si vor disparea.

    In privinta CAR-urilor, inregistrate ca asociatii, acestea isi pot continua activitatea, cu conditia sa notifice BNR-ul pentru a putea fi luate in evidenta si inscrise in Registrul de evidenta tinut la BNR.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 26 aprilie 2006.

    mai mult

  • IAR si Eurocopter vor produce avioane pentru o subsidiara a EADS

    Curierul National   IARV

    ___
    Compania Socata, subsidiara a grupului european de aparare si aeronautica EADS, va colabora cu Eurocopter Romania si IAR Ghimbav pentru construirea a doua modele de avioane de mici dimensiuni, potrivit publicatiei electronice Flight Global. Parteneriatul prevede producerea a doua modele de avioane, TB20 si TB21, cu capacitate de 4-5 locuri, motor diesel si cabina de sticla care vor fi utilizate la supravegherea de conducte petroliere si linii de electricitate.

    Ioan Georgescu, directorul IAR Ghimbav, a declarat pentru Mediafax ca partile poarta discutii despre acest proiect, desi termenii finali ai contractului nu au fost inca stabiliti.

    Pentru aceste doua modele ar putea fi produse 400 de aparate de zbor in intervalul 2007-2012, pretul unui avion fiind cuprins intre 350.000 dolari si 370.000 dolari, potrivit directorului IAR Ghimbav. Principala piata de desfacere va fi cea americana, urmata de cele din Europa, China, si de statele arabe. El a precizat ca IAR se va ocupa de partea de subansamble, Eurocopter de montaj, iar Socata de marketing.

    Totodata, subsidiara EADS va asigura si operatiunile de pregatire pentru fabricatie, ceea ce presupune aducerea de utilaje specifice. IAR Ghimbav colaboreaza deja cu Eurocopter, filiala a EADS, cu care a infiintat o societate mixta in care grupul franco-german detine 51% din actiuni. Guvernul intentioneaza sa privatizeze IAR Ghimbav, iar oficialii romani au purtat deja discutii, in luna martie, cu reprezentanti ai Eurocopter si EADS.

    Sursa: Curierul National, 26 aprilie 2006.

    mai mult

25.04.2006

  • Randamentul dividendului la BRD: 1,8%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    BRD-SocGen, a doua banca de pe piata va distribui actionarilor dividende de 61,8 milioane de euro din profitul obtinut anul trecut. Banca va repartiza 38,9% din profit sub forma de dividende, urmand sa acorde actionarilor un dividend brut de 0,3089 lei/actiune, in crestere cu 23% fata de anul precedent.
    O parte din aceasta crestere va fi anulata de majorarea din acest an a impozitului pe dividende la 16%.
    Randamentul dividendului BRD este insa numai de 1,8% din pretul actiunilor la Bursa, cu mult sub dobanda la un depozit bancar pe 12 luni.

    BRD a obtinut anul trecut un profit net de 553,24 mil. lei (153 mil. euro), in crestere in euro cu circa 70% fata de anul precedent. Activele bancii au urcat in 2005 cu 78%, pana la 5,2 mld. euro. Conducerea bancii a precizat totusi ca va fi din ce in ce mai greu de obtinut in anii urmatori rate inalte de crestere a profitului, ca urmare a ingustarii marjelor de dobanda, dar si a concurentei tot mai puternice de pe piata bancara, mai ales prin prisma intrarii si a austriecilor de la Erste Bank o data cu preluarea liderului de piata BCR.

    BRD a reusit sa atenueze anul trecut efectul scaderii marjelor de dobanda prin cresterea mai ales a veniturilor din comisioane. In 2005, marja de dobanda a avut o contributie de 54,9% la venitul net bancar, in scadere cu 8 puncte fata de 2004, in timp ce ponderea veniturilor din comisioane s-a majorat cu 27,5%, pana la 34,7%.

    Banca a beneficiat anul trecut si de reducerea impozitului pe profit, de la 25% la 16%, castigul net raportat in lei fiind in crestere cu 41% fata de cel din 2004.

    BRD este listata la Bursa, ultima tranzactie cu actiunile bancii realizandu-se la pretul de 17,3 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a bancii este de 3,46 miliarde de euro.

    Dividendele vor fi platite in termen de maximum 60 de zile de la data publicarii hotararii Adunarii Generale in Monitorul Oficial.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 aprilie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide