Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.12.2004

  • Electroputere Craiova a ramas cea mai mare societate de stat neprivatizata

    Gardianul   EPT

    ___
    Prin solicitarea de a fi abilitata sa demareze negocierile pentru incredintarea directa a uzinei Electroputere Craiova, AVAS spera sa reuseasca, de aceasta data, sa privatizeze societatea 'Desi, inca de la inscrierea Electroputere, in urma cu peste 5 ani, pe lista celor 64 de societati cuprinse in Programul PSAL 1 pentru privatizare, am trimis oferte la 18 companii si firme de renume, precum Fuji, General Motors, General Electric sau Siemens, am ramas cea mai mare societate din portofoliul AVAS neprivatizata' , a afirmat Cornel Modrea, director general al SC Electroputere Craiova. 'Am fost dispusi ca, in conditiile respectarii unor obligatii privind investitii si retehnologizari serioase, sa oferim societatea unui investitor puternic, numai ca, in pofida faptului ca avem doar datorii la TVA, care insumeaza cu penalitatile aproape 1.000 miliarde lei, societatea a ramas neprivatizata', a spus Modrea. In prezent, AVAS intentioneaza sa ofere uzina din Craiova, prin incredintare directa, unui consortiu format din Siemens ATS, Asociatia salariatilor ELPAS Craiova si firma elena DAB.

    Sursa: Gardianul, 10 decembrie 2004.'

    mai mult

  • Productia de otel va trebui redusa

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Romania a incheiat negocierile, dar sub conditia strictei monitorizari

    Romania a incheiat negocierile la capitolul Concurenta, dar - remarca BBC - acceptind conditii de monitorizare mai stricte decit orice alta tara candidata, ceea ce ar putea duce la aminarea cu un an a aderarii. Printre sectoarele cele mai afectate se numara cel siderurgic. Astfel, ajutoarele de stat pentru restructurarea siderurgiei vor fi acordate doar pina la sfirsitul acestui an, iar productia de otel a Romaniei va fi redusa cu doua milioane de tone. Pe linga aceste masuri, Romania va trebui sa justifice ordonanta de luna trecuta prin care datoriile de la RAFO Onesti si Carom au fost preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana (UE), declara insa ca la negocieri nu s-a ridicat aceasta problema.

    In urma negocierilor, partea romana a obtinut acordul UE pentru a acorda ajutoare de stat in valoare de 51.000 de miliarde de lei, insa acestea au fost, in mare parte, date incepind din anul 1993, cind combinatele siderurgice au intrat in restructurari in vederea privatizarii. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, sustine ca din anul 2005 nu vor mai fi acordate ajutoare de stat pentru restructurarea combinatelor siderurgice.

    Minus doua milioane de tone

    Negociatorul-sef Vasile Puscas spune ca vor exista totusi unele exceptii. “Ajutoarele de stat pentru restructurarea sectorului siderurgic se acorda in mod exceptional, doar pina cind companiile devin viabile. Negocierile pentru siderurgie au fost foarte dure, iar rezultatele pot fi considerate bune”, afirma Puscas. Potrivit angajamentului asumat de Romania, productia de otel va fi redusa cu doua milioane de tone. Adica, de la 11,2 milioane tone cit este in prezent, la 9,2 tone.

    Surse autorizate declara ca aceasta reducere nu va fi urmata de probleme sociale intrucit o parte din capacitatile existente nu mai functioneaza de multi ani. Liviu Voinea, analist in cadrul Grupului pentru Economie Aplicata, declara ca un regulament privind acordarea ajutoarelor de stat, intrat in vigoare in UE de anul acesta, impune ca aceste ajutoare sa fie insotite de o reducere a capacitatilor de productie pentru a nu fi afectate celelalte societati concurente. “Singurul lucru pe care l-ar fi putut obtine in plus Romania ar fi fost perioade de tranzitie mai mari. Romania a obtinut la acest capitol o singura perioada de tranzitie: pina la sfirsitul anului 2008.

    Cu ochii pe concurenta

    In ceea ce priveste preluarea datoriilor RAFO si Carom de catre AVAS, Vasile Puscas declara ca sarcina de a stabili daca reprezinta sau nu ajutor de stat revine Consiliului Concurentei. “Daca va fi ajutor de stat nu se va acorda, dar acest lucru va fi clarificat de Consiliul Concurentei daca va primi notificare”, declara Puscas. De modul in care Consiliul Concurentei isi va face datoria depinde aminarea sau nu a aderarii. La acest capitol, unii comisari europeni au cerut, si au obtinut, introducerea unei “clauze de salvgardare”. Este un fel de masura de siguranta, valabila pina in toamna lui 2005, care presupune monitorizarea stricta a activitatii Consiliului Concurentei. Comisia Europeana poate propune aplicarea clauzei dupa intocmirea unui raport care, daca nu remarca progrese, poate duce la aminarea integrarii in UE cu un an, respectiv in 2008. Pentru asta insa este nevoie de votul Consiliului European.

    Sursa: Evenimentul zilei, 10 decembrie 2004.

    mai mult

  • Primele reactii in urma achitarii celor 1,5 miliarde euro de catre OMV

    Adevarul   SNP

    ___
    OMV a virat banii pentru preluarea Petrom. Este vorba de 1,499 miliarde euro pe care compania austriaca i-a virat in conturile escrow deschise la sucursala ING Bank din Bucuresti. Din valoarea totala a tranzactiei, 668,81 milioane de euro reprezinta pretul pachetului de 33,34% din actiunile Petrom, achizitionat direct de OMV de la statul roman. Restul sumei, 830,5 milioane euro, va fi subscrisa in contul majorarii de capital. Contul escrow este deschis la o terta parte, neutra in tranzactie, principala caracteristica a acestuia fiind ca depunerea va fi eliberata catre beneficiar numai dupa indeplinirea anumitor conditii, prevazute in cadrul unui acord scris. Ministerul Economiei si Comertului da ca sigura intrarea companiei Petrom in proprietatea OMV pana cel tarziu 20 decembrie. Rugat sa-si expuna punctul de vedere asupra finalizarii tranzactiei dintre statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei si Comertului, si OMV, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, ne-a declarat: 'Cand am vazut documentele care atestau platile nu-mi venea sa-mi cred ochilor. M-am bucurat pentru inchiderea tranzactiei. Acesti bani inseamna aer pentru Petrom, in contextul in care 830 milioane euro din cele 1,499 miliarde de euro vor fi transferate in conturile Petrom din contul escrow deschis de austrieci la ING Bank. Prin privatizarea Petrom vor veni, in mod cert, si mai multi bani in Romania in perioada imediat urmatoare. Dintr-un foc, prin cei aproape 1,5 miliarde euro, si ARIS si-a dublat, practic, nivelul investitiilor straine in Romania pana la 3 miliarde euro. Vi se pare putin lucru? Veti vedea destul de rapid care sunt urmarile imediate asupra mediului economic si de afaceri din Romania.' In prezent, pe langa actionarul majoritar care este OMV, cu 51% din actiunile Petrom, mai exista si cei 600.000 de actionari majoritari care cumuleaza 7% din actiuni. Iar din cele 40,74% din actiunile pe care le mai detine statul in prezent, in mod cert, 8% se vor duce catre salariatii companiei. Acestia, inca de la pornirea procesului de privatizare a SNP Petrom, s-au batut pentru a-si impune dreptul la cumpararea de actiuni la aceeasi valoare la care a cumparat si OMV, adica 5,25 eurocenti per actiune. Oricum, prima reactie a finalizarii efective a tranzactiei dintre MEC si OMV a fost imbunatatirea ratingului Petrom de la 'BB-' la 'BB' de catre Agentia de evaluare Fitch Ratings. La randul lor, actiunile Petrom au avut trend ascendent permanent in acest an. Daca la inceputul anului, acestea aveau o valoare de 1.480 lei/actiune, in ultima perioada acestea au atins un maxim de 3.200 lei/actiune.

    Sursa: Adevarul, 10 decembrie 2004.'

    mai mult

09.12.2004

  • Vanzarile Biofarm au crescut invers proportional cu profitul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a avut vanzari de 6,6 milioane de euro in perioada ianuarie-septembrie 2004, cu 4% mai mult decat anul trecut, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 11%, la 1,5 milioane de euro. Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, si un profit net de aproape 3 milioane de euro. Oficialii companiei nu au facut comentarii referitoare la rezultatele financiare ale Biofarm.

    Biofarm a finalizat o investitie ce totalizeaza 9 milioane de euro, concretizata in punerea in functiune a 4 noi linii de productie, pentru tablete, solutii de uz extern, siropuri si capsule gelatinoase moi, se arata in raportul remis de societate. Liniile de productie au fost instalate intr-o cladire existenta, care a fost consolidata si igienizata. Suprafata totala utilizata in aceasta cladire este de peste 4.000 de metri patrati, repartizata pe cinci nivele. Finantarea investitiei a fost realizata din resurse proprii si din creditul contractat de la filiala din Romania a bancii Abn Amro, in valoare de aproximativ 1 milion de euro, cu termen de rambursare de 3 ani.

    Actiunile Biofarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.810 lei/actiune. Capitalizarea burisera a Biofarm este de 20 de milioane de euro. Actionarul principal al societatii este Robert William Ferran cu o participatie de 49,9% din actiuni. Health Sciences Group detine 24,3% iar Shapiro Bancorp 10% din actiuni, restul fiind in posesia unor actionari persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 decembrie 2004.

    mai mult

  • Siemens preia fara licitatie Electroputere Craiova

    Realitatea Romaneasca   EPT

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va privatiza Electroputere Craiova fara licitatie cu Siemens (Germania). Dupa modelul Bechtel sau EADS, din nou statul roman isi asuma responsabilitatea pentru incredintarea directa a unui contract foarte important. Mircea Ursache, presedintele AVAS, ne-a declarat ca 'nu e decizia noastra' si ca, pur si simplu, Electroputere este o societate al carei profil economic se preteaza la privatizarea fara licitatie.

    AVAS a selectat recent 'alesul' pentru trecerea in proprietate privata a Electroputere: consortiul format din firmele Siemens Aktiengesellschaft Transportation System, Asociatia Salariatilor ELPAS Craiova si DAB Greece. Marii perdanti ai acestei afaceri sunt General Electric si Bombardier, care neintrand in consortiul pentru privatizare, nu mai au nici o sansa de a participa la vanzarea fabricii craiovene. Astazi sau cel mai tarziu joi saptamana viitoare, in sedinta de Guvern va fi aprobata si ordonanta de urgenta care precede transferul de proprietate a Electroputere catre acest consortiu. Actul de privatizare urmeaza sa fie aprobat si publicat in 'Monitorul Oficial' pana la sfarsitul acestui an, a mai spus Ursache. El a aratat ca 'Bombardier si General Electric nu au intrat in consortiu pentru ca nu si-au exprimat intentia de a intra in consortiu'.

    Inainte de trecerea in proprietate privata, societatii craiovene ii vor fi reesalonate datoriile, iar dobanzile si penalitatile de intarziere vor fi sterse in baza Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Seful AVAS a mentionat ca in ordonanta de urgenta referitoare la privatizarea Electroputere nu va fi trecuta expres stergerea datoriilor acumulate pana acum de compania craioveana.

    Electroputere Craiova produce in special locomotive si trenuri, transformatoare de putere, piese turnate si forjate, motoare si echipamente electrice de mare putere. AVAS detine 62,5% din actiunile societatii.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 9 decembrie 2004.'

    mai mult

  • OLTCHIM - Lider in Europa Centrala si de Est in productia de clorosodice

    Gardianul   OLT

    ___
    Amplasata la o distanta de 10 km de zacamantul de sare de la Ocnele Mari, unul din cele mai mari zacaminte din Europa, compania OLTCHIM S.A. Ramnicu Valcea este cel mai mare producator de soda caustica si clor din Europa Centrala si de Est.

    OLTCHIM a dobandit pozitia de lider de piata in Europa Centrala si de Est de-a lungul ultimilor ani castigand abilitatea de a rezista pe o piata cu probleme financiare si de concurenta prin politici manageriale bine gandite. Desi la inceputul anilor ‘90 mediul economic nu era favorabil productiei de bunuri industriale, in special din cauza caderii consumului pe piata interna, conducerea companiei a trecut la elaborarea si aplicarea unor politici manageriale revolutionare pentru adaptarea la economia de piata, concretizate in programe de cercetare-dezvoltare, investitii, protectia mediului, marketing s.a. Gratie acestor programe sustinute cu eforturi valutare insemnate, OLTCHIM nu numai ca nu a redus sau nu a oprit productia, ci a dezvoltat in continuare capacitatile de produse clorosodice, ajungand azi intr-o pozitie de lider de piata.

    Avand avantajul apropierii de zacamantul de sare, la Ramnicu-Valcea s-au construit, intre 1968-1984, trei instalatii de electroliza a saramurii, bazate pe cele mai moderne procedee tehnice ale acelor ani: procedeul de electroliza cu mercur si procedeul cu diafragma.

    In anii ‘90, cel mai modern procedeu de electroliza (nepoluant si caracterizat prin consumuri energetice reduse) era cel cu membrana ion-permisiva, dezvoltat in Japonia, USA, Europa de Vest.

    Studii si prognoze publicate arata ca aceasta tehnologie va deveni predominanta in industria de produse clorosodice in anii 2005-2008, ea prezentand avantajul eliminarii poluarii cu mercur si obtinerii sodei caustice cu consumuri energetice cu 30% mai mici comparativ cu procedeul cu mercur.

    In baza unor programe de dezvoltare inspirate, conducerea companiei a decis, inca de la inceputul anilor ‘90, alinierea la tendintele mondiale de modernizare tehnologica, prin adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile in industria mondiala de produse clorosodice.

    Tinta acestor programe a fost reducerea poluarii cu mercur a mediului, precum si reducerea costurilor de productie (ridicate, in cazul procedeului cu diafragma).

    Astfel, instalatiile de electroliza puse in functiune in anii 1968 si 1984 au fost oprite si inlocuite cu o instalatie noua, bazata pe cea mai moderna tehnologie existenta – procedeul de electroliza cu membrana ion-permisiva.

    Rezultatele modernizarii tehnologice au fost deosebit de benefice pentru angajati, autoritati si comunitatea locala.

    Cel mai important efect a fost reducerea poluarii mediului, eliminandu-se o sursa potentiala de poluare cu mercur a aerului, apelor curgatoare si solului (se cunoaste deosebita toxicitate a mercurului pentru om, fauna si flora). Un alt efect deloc neglijabil este reducerea consumului energetic, care este cu 30% mai mic decat in cazul altor procedee de electroliza. Au fost astfel create premisele pentru ca OLTCHIM sa devina un jucator competitiv pe piata. Cu soda caustica astfel fabricata de foarte buna calitate, fara continut de mercur sau sare si cu un pret competitiv, patrunderea pe noi piete si contactarea unor clienti mai pretentiosi a ramas doar o problema de timp. De altfel, legislatia europeana aparuta in ultimii ani obliga companiile producatoare care pun pe piata produse chimice sa-si asume unele obligatii privind protectia sanatatii omului si mediului.

    OLTCHIM a facut astfel pasi importanti in alinierea la legislatia europeana, in pregatirea momentului apropiat al integrarii europene.

    In prezent, ca urmare a unei politici manageriale novatoare de dezvoltare durabila, sanatoasa a companiei, se lucreaza la conversia ultimei instalatii existente de electroliza cu mercur, de la procedeul cu mercur la procedeul cu membrana. Astfel, poluantul 'mercur' va disparea definitiv de pe platforma industriala OLTCHIM SA.

    Sursa: Gardianul, 9 decembrie 2004.'

    mai mult

  • Petrom primeste facilitati pentru extractie in perioada 2005-2006

    Adevarul   SNP

    ___
    Petrom va putea constitui, in perioada 2005-2006, o rezerva deductibila fiscal, in valoare de cel mult 35% din veniturile obtinute din activitatea de productie de petrol si gaze, care va fi utilizata pentru acoperirea investitiilor realizate in echipamente si alte active destinate extractiei. Prevederea a fost inclusa, prin derogare de la Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, in Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom, aprobata, recent, de Parlament. Potrivit actului normativ, rezerva este constituita prin aplicarea cotei de maximum 35% asupra pretului de referinta al tonei de titei extras si asupra pretului de referinta pentru gaze naturale, stabilite de Agentia Nationala a Resurselor Minerale - ANRM. Preturile de referinta mentionate sunt stabilite de ANRM in scopul calcularii redeventei petroliere. Legea prevede ca aceasta rezerva va fi deductibila la calculul profitului impozabil, inainte de calculul impozitului pe profit, si va fi evidentiata in contabilitate intr-un cont analitic distinct. Rezerva va fi utilizata pentru acoperirea cheltuielilor cu achizitionarea mijloacelor fixe pentru activitatea de explorare, dezvoltare si productie de titei si gaze naturale, modernizarea echipamentelor din dotare si lucrari de cercetare geologica, destinate descoperirii de noi rezerve din sectorul de productie de petrol si gaze naturale. Actul normativ stabileste, de asemenea, ca rezerva nu va face obiectul vreunei obligatii de impozitare sau rambursare, pe durata existentei societatii. In acelasi timp, vor fi deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe, precum si cele cu lucrarile de cercetare geologica. In cazul in care societatea va realiza investitii in activitatile mentionate, valoarea rezervei nu se va reduce nici cu suma investita si nici cu amortizarea activelor finantate din rezerva. In cazul in care, dupa constituirea rezervei, societatea inregistreaza pierderi, acestea vor fi recuperate conform Codului Fiscal. Rezerva nu poate fi distribuita si nu vizeaza celelalte activitati ale Petrom, respectiv rafinare, transport si distributie de titei sau de gaze naturale. OMV a semnat, in luna iulie, contractul de privatizare a Petrom care prevede ca grupul austriac trebuie sa achite 669 milioane de euro pentru 33,34% din titlurile Petrom si sa participe cu 830 de milioane de euro la majorarea capitalului social pentru a dobandi un pachet de 51% din actiuni. Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, OMV a virat, in aceasta saptamana, suma de 669 milioane euro pentru preluarea actiunilor, si urmeaza sa aloce fondurile pentru majorare.

    Sursa: Adevarul, 9 decembrie 2004.

    mai mult

08.12.2004

  • Piata medicamentelor se indreapta spre o crestere de 20% anul acesta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB  BIO  SCD

    ___
    Piata romaneasca a medicamentelor ar putea creste anul acesta cu pina la 20% comparativ cu valoarea inregistrata in anul 2003, depasind previziunile initiale, ca urmare a tendintei de apreciere a monedei nationale din ultima perioada, se arata intr-un raport al firmei de cercetare Cegedim.

    Anul trecut piata produselor farmaceutice s-a cifrat la 599,7 milioane de euro, consemnind o scadere de 1,9% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Cegedim din acea perioada. Studiul firmei de cercetare arata ca piata medicamentelor din Romania a totalizat aproximativ 867,4 milioane euro in perioada octombrie 2003 - septembrie 2004, in al treilea trimestru din acest an vinzarile atingind 241,1 milioane euro.

    In structura vinzarilor din , 69,6% reprezinta aportul segmentului de retail - 604,1 milioane euro, restul de 30,4 % fiind medicamentele distribuite spitalelor - 263,3 milioane euro. Potrivit Cegedim, printre tendintele care se vor manifesta in prima jumatate a anului 2005 se numara si agravarea deficitului din sistem cu repercusiuni asupra profitabilitatii companiilor implicate, tinind cont de resursele publice bugetate. 'Astfel, anul viitor piata totala nu va putea mentine rata actuala de crestere', se mai arata in raport.

    Studiul Cegedim cuprinde o comparatie intre perioada iulie 2003-iunie 2004 si octombrie 2003 - septembrie 2004 si rezultatele pentru al treilea trimestru din 2004. Conform studiului, in ultimele 12 luni incheiate in luna septembrie, piata a consemnat o crestere de 4,6%. Pe segmentul care se adreseaza direct consumatorilor, vinzarile s-au cifrat la 170,6 milioane de euro in trimestrul al treilea al acestui an, din aceasta suma 136,7 milioane de euro reprezentind medicamentele care necesita prescriptie medicala, iar 33,9 milioane de euro produsele fara prescriptie. Vinzarile catre spitale s-au situat la 70,5 milioane de euro. In clasamentul corespunzator perioadei octombrie 2003 - septembrie 2004, primele trei locuri sint ocupate de companiile GlaxoSmithKline (GSK), Novartis si Hoffmann La Roche. Vinzarile GSK, inclusiv rezultatele Europharm, au atins, in acesta perioada, nivelul de 93,5 milioane euro, reprezentind o cota de piata de 10,8%. Totodata, al treilea trimestru a adus companiei vinzari de 24,4 milioane euro.

    A doua companie de pe piata este Novartis, care a avut vinzari de 55 milioane euro si a atins o cota de piata de 6,3%. In ceea ce priveste rezultatul din perioada iulie - septembrie 2004, compania a inregistrat 15 milioane euro, incluzind rezultatele Lek si Lek-Pharmatech.

    Locul trei este ocupat de Hoffman La Roche, care a consemnat vinzari de 49,8 milioane euro si o cota de piata de 5,7%, in intervalul octombrie 2003 - septembrie 2004. Pentru al treilea trimestru, vinzarile Hoffmann La Roche s-au cifrat la 16,6 milioane euro, incluzind vinzarile Pharmacia. Pozitia a patra este ocupata de Pfizer, cu 48,9 milioane euro si o cota de piata de 5,6%.

    Intre primele zece clasate se regasesc si trei producatori romani. Sicomed se afla pe locul cinci, cu 41,7 milioane euro, pe sapte se regaseste Terapia, cu 28,4 milioane euro, iar Antibiotice Iasi ocupa pozitia a noua, cu 25,8 milioane euro.

    In acelasi timp, companiile Servier si Aventis sint clasate pe locurile sase si opt, cu vinzari de 30,3 milioane euro, respectiv 27,9 milioane euro. Producatorul german Schering Plough s-a plasat pe pozitia a zecea, inregistrind vinzari de 25,2 milioane euro. Cotele de piata ale companiilor aflate pe pozitiile cinci - zece variaza intre 2,9% si 4,8%.

    In esalonul locurilor 10-20 se plaseaza, in aceasta ordine, Eli Lilly, Sanofi Synthelabo, Sindan, Menarini, Novo Nordisk, Gedeon Richter (inclusiv Armedica), Krka, Merck & Co, Beaufour Ipsen si Bristol-Myers Squibb. Cotele de piata ale fiecareia dintre aceste companii s-au situat intre 1,4% si 2,8%. Cegedim precizeaza ca datele prezentate estimeaza fluxul de produse la iesirea din farmacie si spital catre pacient, ele reprezentind exclusiv produsele farmaceutice (nu si cele parafarmaceutice, cosmetice sau veterinare).

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 decembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Primul avion Boeing intra in reparatii la Aerostar

    Realitatea Romaneasca   ARS

    ___
    Primul avion Boeing 737-300, apartinand FlyGlobeSpan, un operator aerian din Marea Britanie, a sosit ieri la Aerostar Bacau, pentru a-i fi efectuate lucrari de intretinere si reparatii. Aerostar va efectua lucrari de intretinere de baza, precum si lucrari in vederea instalarii unui nou sistem de protectie anticoliziune, cerut de autoritatile aeronautice civile internationale. Modificarile mecanice si electrice vor fi realizate de catre specialisti de la Bacau. Va fi imbunatatit si sistemul de identificare a avionului in zbor, prin modificari aduse echipamentului de bord. Aerostar detine autorizarea JAR 145 care-i da posibilitatea de a intretine avioane civile. Societatea este autorizata pentru executarea mai multor lucrari de reparatii si intretinere la tipurile de avioane BAE - ATP, SAAB 340 si BOEING 737.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 8 decembrie 2004.

    mai mult

  • Reuters: Fluxurile de capital speculativ au favorizat aprecierea leului

    Adevarul   

    ___
    Aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost favorizata de intrarile de capital strain speculativ, in conditiile in care investitorii internationali cauta plasamente cu randamente ridicate pentru lichiditatile de care dispun, transmite Reuters. 'In pofida restrictiilor impuse capitalurilor, Romania a beneficiat de volumul ridicat de lichiditati de care dispun investitorii aflati in cautarea unor randamente ridicate. Acestia isi plaseaza banii in Romania, pe fondul aderarii tarii la UE, al politicilor macroeconomice imbunatatite si ratelor inalte ale dobanzilor', a declarat Erik Nielsen, directorul departamentului de cercetare pentru pietele europene emergente din cadrul Goldman Sachs. Dupa 3 noiembrie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat relaxarea politicii de flotare controlata a cursului de schimb, leul a urcat cu aproape 6% fata de moneda unica europeana. Potrivit Reuters, la aceasta evolutie au contribuit cel putin partial si fluxurile de capital speculativ. Participarea redusa a BNR pe piata, incepand cu luna noiembrie, a incurajat aprecierea leului, favorizata si de rata ridicata a dobanzii de interventie a bancii centrale, de 18,25%, precum si de efectele pozitive ale programelor de aderare la UE. 'Ratele dobanzilor sunt cu doar 2% mai mici decat cele din Turcia, dar Romania este mult mai atractiva, intrucat este aproape de intrarea in UE', a afirmat Koon Chow, analist monetar pentru pietele in dezvoltare la CSFB. La randul lor, traderii din Romania au exprimat opinii asemanatoare. 'Intrarile de capital strain sunt in crestere, alimentate de asteptarile legate de continuarea liberalizarii contului de capital, astfel ca se mentine o presiune ascendenta asupra leului', a afirmat un broker din Bucuresti. Printre problemele pietei romanesti se numara, potrivit lui Chow, si dificultatile intampinate de investitorii straini care doresc sa cumpere active denominate in lei. 'Piata din Romania nu este nici pe departe la fel de lichida ca alte piete din Europa Centrala', a spus Ivailo Vesselinov, analist pentru pietele emergente la Dresdner Kleinwort Wasserstein. Cresterea pietei de capital ar putea fi stimulata de eliminarea treptata a restrictiilor asupra fluxurilor de capital, in conformitate cu cerintele aderarii la UE. Romania s-a angajat sa elimine, incepand cu luna aprilie a anului 2005, interdictia impusa strainilor privind accesul la depozitele in lei, piata de capital urmand sa fie liberalizata integral inainte de 2007.

    Sursa: Adevarul, 8 decembrie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide