Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.11.2004

  • CEC se pregateste sa treaca in maini private

    Adevarul   

    ___
    Miercuri, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a aniversat 140 de ani de la infiintare. CEC-ul si-a deschis portile in 1864 si a cumulat, in primii sapte ani de activitate, si functia de Banca Centrala a Romaniei, pe langa activitatea de baza de atragere a micilor economii.

    CEC-ul a fost singura institutie care, dupa nationalizarea si falimentarea sistemului bancar romanesc dupa cel de-al doilea razboi mondial, a continuat sa se indrepte spre populatia Romaniei, cu micile ei economii.

    'In ultimii ani ai regimului trecut, cand romanii nu mai gaseau pe piata produse pentru iluzoriile insemne banesti din buzunarele lor, CEC-ul a devenit pentru ei ultimul refugiu', a amintit guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul receptiei organizate cu ocazia aniversarii celor 140 de ani de la crearea CEC.

    'Este semnificativ faptul ca, la granita de sistem dintre 1989 si 1990, romanii aveau la CEC o suma ce reprezenta mai mult de un sfert din PIB-ul Romaniei. Daca s-ar fi pastrat proportia, astazi economiile la CEC ar fi reprezentat ceva mai mult decat masa monetara totala a tarii', a precizat Isarescu.

    Dupa cei 140 de ani de activitate sub patronajul statului, CEC-ul urmeaza sa fie privatizat pana la sfarsitul lui 2005. In viitorul apropiat, Ministerul Finantelor, proprietarul bancii, ar trebui sa anunte semnarea contractului cu consultantul in procesul de privatizare - JP Morgan. Guvernatorul BNR s-a aratat increzator in privinta succesului privatizarii CEC.

    'Sunt convins ca, la 1 ianuarie 2007, cand pentru Romania va veni timpul deplinei integrari europene, CEC-ul va fi pregatit sa faca fata presiunilor competitive din marea piata', a declarat Isarescu.

    Sursa: Adevarul, 26 noiembrie 2004.'

    mai mult

25.11.2004

  • Titeiul mai scump a dublat profitul Conpet

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COTE

    ___
    Conpet Ploiesti, transportator de titei si produse petroliere, a raportat pentru primele noua luni un profit de 1,41 mil. euro, in crestere cu 120% fata de anul trecut, in contextul revigorarii pietei petrolului. De asemenea, cifra de afaceri a urcat cu 43%, un nivel de aproape 43 mil. euro, cresterea pietei reflectandu-se si asupra cantitatilor de produse petroliere transportate de companie.

    In cursul zilei de ieri, reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru comentarii suplimentare asupra acestor rezultate. In primele noua luni ale anunlui, Conpet a transportat 7,75 mil. de tone de produse petroliere, cu cca. 14% mai mult fata de cantitatea programata in bugetul de venituri si cheltuieli. Conpet detine monopolul la nivel national in privinta transportului prin conducte al produselor petroliere, activitatea sa fiind supusa reglementarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. La aceasta data, societatea opereaza o retea de transport cu o lungime de 6.300 km de conducte, Conpet efectuand si transporturi de produse petroliere pe calea ferata.

    Atat numarul relativ restrans de clienti (rafinariile Petrom si Rompetrol Rafinare) cat si furtul din conducte influenteaza nivelul activitatii si fluxurile financiare, ceea ce determina riscul in obtinerea rezultatelor scontate. Societatea a alocat sume importante pentru paza conductelor si protectia mediului, rezultatul fiind scaderea incidentelor fata de anul anterior. Cheltuielile totale au crescut insa cu 12%, la aproape 42 mil. de euro.

    In 2004 au fost alocati in jur de 9 mil. de euro pentru reabilitarea sistemului national de transport de titei prin conducte, banii fiind obtinuti printrt-un imprumut extern acordat de BIRD si garantat de statul roman. Principalul datornic al companiei ramane Petrom (cu datori de 4,7 mil. euro la jumatatea anului), care detine cea mai mare pondere in totalul creantelor in raport cu ceilalti debitori ai societatii, prin cele doua rafinarii Arpechim si Petrobrazi.

    In prima jumatate a anului, Conpet a inregistrat un aport in natura la capitalul social, din partea statului, cu o parte a activelor Petrotrans constand in conducte si vagoane-cisterna. In urma acestui eveniment, cota detinuta de stat a crescut la 87%. Cel mai important actionar minoritar al Conpet este SIF Muntenia cu 5,4% din actiuni. Capitalul social al companiei este de aproape 12 mil. euro, cu active in valoare de 118 mil. euro. Actiunile companiei sunt tranzactionate pe Rasdaq. La ultimul pret de 103.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 37 mil. de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Bank Austria Creditanstalt: Romania va avea o crestere economica de 6,3%

    Gardianul   

    ___
    Specialistii Bank Austria Creditanstalt estimeaza o crestere economica de 6,3% a economiei romanesti in acest an, se arata in studiul 'Romania Flyin high', realizat de specialistii institutiei financiare. In primul semetru al anului, cresterea a fost de 6,6% in termeni reali. Dinamica cresterii a fost determinata de cererea interna puternica, in special in sectorul consumului privat, care a crescut cu 9% in termeni reali, in prima parte a anului. Aceasta a stimulat comertul cu amanuntul, care a inregistrat o crestere de 14,1% in primul semestru. Celelalte componente ale cererii interne sunt, de asemenea, viguroase, apreciaza specialistii bancii. Progresul facut in restructurarea sectorului corporatist a majorat capitalul brut format in perioada analizata cu 10,4%, fata de perioada similara din anul anterior. Totodata, consumul public a inregistrat o crestere importanta de 6%, cauzata de perioada electorala. Cererea interna importanta a determinat o majorare a importurilor cu 19,1%, cifra care a intrecut cresterea puternica a exporturilor cu 17,1%. In consecinta, contributia comertului extern la Produsul Intern Brut a fost negativa.

    Estimarile pentru partea a doua a anului arata consumul privat ca fiind principalul pilon al cresterii, datorita majorarii semnificative a imprumuturilor si a salariilor reale. Investitiile vor sustine cresterea, avand in vedere fluxul record de investitii straine directe si efectuarea consecventa de investitii in echipamente si masini.

    Sursa: Gardianul, 25 noiembrie 2004.'

    mai mult

24.11.2004

  • Siretul Pascani se asteapta la crestere anuala a profitului de 32%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de textile Siretul Pascani se asteapta la un ritm anual de crestere a profitului de 31% pentru urmatorii doi ani, ca urmare a investitiilor pe care le va realiza din banii atrasi de la actionari printr-o emisiune de actiuni dar si din imprumuturi bancare.

    Compania estimeaza pentru sfarsitul anului un profit net de aproape 0,4 mil. euro si o cifra de afaceri de 11,5 mil. euro. Conducerea companiei spera ca profitul sa ajunga, in 2006, la 0,65 mil. euro, iar cifra de afaceri la 12 mil. euro. Siretul si-a majorat capitalul social cu 31,62 miliarde de lei(0,75 mil. euro) , iar in contul deschis pentru subscriere, au intrat pana acum peste 50 miliarde de lei (1,25 mil. euro).

    In aceste conditii, pentru 2004/2005 a fost aprobat un program de investitii in valoare de 1,28 milioane euro, resursele provenind din majorarea de capital, pe viitor avandu-se in vedere si imprumutul bancar. Investitiile vor fi directionate in principal spre achizitia de utilaje, modernizarea unor linii de fabricatie si pentru imbunatatirea calitatii productiei si reducerea costurilor.

    'In ultimii ani nu s-au mai facut investitii majore in utilaje. In prezent mergem pe ideea de modernizare iar orice reducere a costurilor ne ajuta. Pretul de livrare este deja fixat, in conditiile unor contracte deja incheiate. Din negocierile cu sindicatul am obtinut renuntarea la majorari semnificative ale salariilor', a declarat presedintele adunarii generale a actionarilor, Petru Prunea.

    Siretul este specializata in productia de materiale textile si confectii din fibre sintetice, fiind printre putinele companii din domeniul textil din Romania care nu lucreaza in lohn. Compania are livrari lunare catre SUA in valoare de 0,5 milioane de dolari. Pe piata interna, Siretul este cunoscuta mai ales ca producator de perdele, doar 20% din productie fiind destinata exportului. Siretul mai produce si tapiterii auto, clientul traditional fiind uzina Dacia Pitesti.

    Actiunile emise de societate se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti. Principalii actionari sunt SSIF Broker si SIF Transilvania, care detin insa participatii minoritare. SSIF Broker detine in prezent aproximativ 5,9% din actiuni. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a incheiat la un pret de 1.620 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Petrom spera sa-si recupereze datoriile de la RAFO in 20 de ani

    Gardianul   SNP

    ___
    Chiar daca articolul 2 al Ordonantei de Urgenta a Guvernului(OUG) referitoare la preluarea, de catre AVAS, a unor creante fiscale asupra societatilor RAFO si CAROM din Onesti stipuleaza ca, 'la solicitarea SNP Petrom, AVAS va prelua si creantele comerciale datorate de RAFO', surse din cadrul SNP au afirmat ca respectiva societate comerciala nu a solicitat niciodata nimanui, inclusiv AVAS, aceasta operatiune. Acest fapt a generat, probabil, si mirarea directorului general al Petrom in momentul aparitiei OUG nr.101.

    Mai mult, potrivit surselor cu pricina, reprezentantii Grupului austriac OMV - care a preluat, recent, SNP - studiaza posibilitatea recuperarii pierderilor inregistrate in urma raporturilor economico-financiare cu RAFO prin doua strategii total diferite de varianta prevazuta in ordonanta guvernamentala.

    Deoarece creantele RAFO catre Petrom depasesc 2.200 miliarde lei, viitorii actionari majoritari, austriecii de la OMV, au in vizor doua maniere de iesire, cat de cat onorabile si profitabile, din aceasta situatie.

    Astfel, una dintre variantele avute in vedere de conducerea Petrom ar fi preluarea unor parti din instalatiile RAFO care, ulterior, ar putea fi folosite ca piese de schimb in rafinariile proprii.

    Cealalta strategie luata in calcul de staff-ul Petrom vizeaza incheierea unui contract in virtutea caruia productia rafinariei datoare sa fie preluata de Petrom si valorificata, in timp, pana la recuperearea datoriei intr-o perioada de timp estimata la doua decenii!

    Desigur, pentru materializarea uneia dintre cele doua variante, ori a altei metode de diminuare, in-tr-o proportie avantajoasa a pagubei, trebuie indeplinite o serie de conditii, unele independente de vointa Petrom.

    De altfel, in situatia in care se va recurge la recuperarea creantelor prin intermediul AVAS, in Ordonanta Guvernului nu este precizat cadrul legal in care se vor derula aceste operatiuni dintre Petrom si 'recuperatorul' AVAS (mai nou, recuperator de datorii pentru firme private).

    Si asta pentru ca ordonanta stipuleaza clar numai modul de transfer al creantelor Ministerului Finantelor si ale Directiei Vamale Iasi, respectiv contract de cesiune.


    Vot favorabil reorganizarii RAFO

    Asa cum a fost stabilit si anuntat, astazi, la sediul RAFO din Onesti, va fi supus votului creditorilor programul de reorganizare a societatii comerciale aflate la un pas de faliment, dar beneficiara a unei noi clemente concretizata prin prevederile OUG nr.101/2004.

    Optimist in ceea ce priveste rezultatul votului - ce se pare ca va fi favorabil programului de reorganizare propus de actionarul majoritar al RAFO, dar neagreat, cel putin declarativ, de reprezentantii Ministerului Finantelor si chiar de unele voci din FMI - Marin Anton, consilierul directorului general al Balkan Petroleum, a dat de inteles ca, in opinia patronilor RAFO, creantele Petrom nu prea conteaza.

    'Reorganizarea se face dupa Legea 64/95 privind reorganizarea si falimentul societatilor comerciale, in spiritul careia a fost emisa si Ordonanta de Urgenta a Guvernului, pentru ca fiecare societate aflata intr-o astfel de situatie de insolvabilitate are dreptul la o sansa', a tinut sa precizeze consilierul Anton, care nu a dorit sa comenteze 'istoria sanselor RAFO' societate care nu se afla la prima sansa de redresare. In ceea ce priveste soarta creantelor si a creditorilor, impartiti in cinci grupe, Petrom, cu 2.200 miliarde lei, fiind in prima 'grupa valorica', consilierul Anton a mentionat ca, 'in conditiile in care Faber, care are creante de peste 5.000 miliarde lei, va vota programul de reorganizare, acelasi lucru il va face si Petrom'.

    Oricum, in viziunea consilierului Anton, scopul declarat al actionarului majoritar Balkan Petroleum este ca, dupa ce statul va converti creantele RAFO si CAROM in actiuni, sa le rascumpere si sa redevina actionar majoritar.

    Sursa: Gardianul, 24 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • MOL inghite benzinariile Shell

    Adevarul   

    ___
    Agitatie mare pe piata carburantilor din Romania. Dupa ce OMV a achizitionat cea mai mare societate petroliera - Petrom, celelalte companii de profil prezente pe piata romaneasca se grabesc sa-si extinda afacerile, operand schimbari majore in planurile de investitii. Grupul ungar MOL a decis sa cumpere toate benzinariile Shell din Romania.

    'Am semnat un contract de cumparare a actiunilor firmei Shell Romania, respectiv a 59 de benzinarii', a anuntat, ieri, Gyorgy Mosonyi, director executiv al grupului MOL.

    Cu exceptia Shell Gas Romania, compania ungara va prelua, pe langa benzinarii, si afacerea Shell cu lubrifianti, precum si participatia pe care Shell o detine intr-un joint-venture la Aeroportul Henri Coanda privind furnizarea de carburanti pentru avioane. 'In urma tranzactiei, MOL va administra un numar de 130 de benzinarii.

    Vom deveni al doilea competitor pe piata romaneasca, in ce priveste volumul vanzarilor. Ambitia noastra este sa-i depasim pe austrieci', a declarat Mosonyi. Reprezentantii MOL au refuzat sa dezvaluie valoarea tranzactiei, mentionand doar ca 'este o intelegere buna pentru ambele parti'.

    Surse din piata sustin ca valoarea tranzactiei depaseste 50 milioane de euro si ca, intr-adevar, este 'o afacere buna pentru MOL'. Integrarea celor 56 de statii se va finaliza la mijlocul anului 2005, contractul de vanzare-cumparare urmand sa intre in vigoare in luna februarie a anului viitor, dupa primirea avizului Consiliului Concurentei.

    Reprezentantii MOL au afirmat ca personalul si conducerea firmei Shell Romania pot ramane, daca doresc, sa lucreze in noua companie. 'Compania MOL va continua sa-si extinda reteaua de benzinarii in Romania, prin achizitia si constructia de statii noi', a mai anuntat directorul Jozsef Szorad.

    La randul lor, reprezentantii Shell au precizat ca tranzactia se incadreaza in strategia companiei ce vizeaza o concentrare mai mare asupra pietelor in care compania este cel mai bine plasata. In luna iulie a anului trecut, Shell a mai vandut MOL alte 23 benzinarii cu performante financiare scazute.

    Prezenta in Romania din 1992, Shell a investit in reteaua de benzinarii peste 200 milioane de dolari. Si Rompetrol se pregateste sa faca achizitii pe piata distributiei de carburanti, compania fiind interesata de reteaua Agip, desi aceasta nu este de vanzare. Companiile de pe piata au la dispozitie 3-4 luni pentru a-si consolida afacerile pana cand noua companie Petrom-OMV va intra in paine.

    Sursa: Adevarul, 24 noiembrie 2004.'

    mai mult

23.11.2004

  • Actionarii SIF Transilvania forteaza ridicarea pragului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    Un grup de actionari ai SIF Transilvania reprezentand aproximativ 1% din capitalul social al companiei au votat sambata o hotarare prin care numarul maxim de actiuni pe care un investitor il poate detine la societate este majorat de la 0,1% la 5%. Conducerea SIF Transilvania sustine ca hotararea nu putea fi adoptata pentru ca nu au fost prezenti suficienti actionari.

    Actionarii SIF care au participat la adoptarea hotararii spun insa ca statutul societatii permite modificarea actului constitutiv al societatii, indiferent de numarul de actionari prezenti, pentru ca, conform acestuia actionarii absenti sunt de acord cu hotararile adoptate. Divergentele dintre conducerea SIF Transilvania si actionari vor fi probabil solutionate in justitie.

    'Conform statutului societatii, in cazul in care Adunarea Generala e convocata de Consiliul de Administratie, se pot adopta hotarari chiar daca nu sunt indeplinite conditiile de cvorum,' spune Dan Paul, unul dintre actionarii care au participat la adoptarea hotararii privind ridicarea pragului de detinere.

    Actionarii SIF prezenti la Adunarea Generala pe care conducerea SIF o considera ilegala au mai aprobat ca societatea sa nu poata fi lichidata decat daca o asemenea hotarare este adoptata de 80% din actionari cu voturi reprezentand 95% din actiuni si ca societatea sa fie administrata de o societate specializata de administrare a investitiilor.

    SIF Transilvania isi administreaza in prezent singura portofoliul de active financiare prin deciziile Consiliului de Administratie. Dan Paul, care a dat in judecata de mai multe ori in ultimii ani conducerea SIF Transilvania, a precizat ca va depune saptamana aceasta noul statut al societatii la Registrul Comertului si la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

    'Nu a fost cvorum si nu s-a tinut Adunarea Generala. Informatiile despre ridicarea pragului nu sunt decat tentative de manipulare a pietei de capital, care constituie infractiuni,' a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. El a precizat ca in statutul SIF au existat prevederi care sa le permita actionarilor SIF sa adopte hotarari chiar cu lipsa de cvorum, in cazul in care AGA a fost convocata de Consiliul de Administratie, dar a spus ca prevederea a fost eliminata din statut incepand din anul 2002, iar in toate AGA intrunite de atunci nu s-a tinut seama de aceasta prevedere.

    De altfel, azi au aparut pe piata informatii conform carora actionarii ar fi adoptat o hotarare privind ridicarea pragului de detinere. Informatiile nu au influentat evolutia actiunilor SIF Transilvania pe Bursa, acestea fiind suspendate de la tranzactionare pana la publicarea hotararilor AGA. Pretul actiunilor SIF-urilor sunt foarte sensibile la informatiile privind posibila modificare a pragului de detinere, fiecare informatie aparuta pe piata ducand la modificari semnificative in evolutia cotatiilor la Bursa.

    SIF Transilvania va publica astazi un comunicat in care va preciza ca Adunarea Generala nu a putut lua nici o decizie privind modificarea statutului. Presedintele societatii, Mihai Fercala a declarat ca statutul SIF urmeaza sa fie modificat prin decizia Consiliului de Administratie numai in privinta prevederilor care trebuie schimbate in conformitate cu noua legislatie a pietei de capital. Noul statut urmeaza sa fie trimis spre avizare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Fondurile de investitii au cerut listarea Socep Constanta pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SOCP

    ___
    Actionarii principali ai operatorului portuar Socep Constanta, reprezentati de diverse fonduri de investitii, doresc listarea companiei pe Bursa de Valori. 'Unii din actionarii principali au cerut convocarea unei adunari generale extraordinare a actionarilor pentru a aproba listarea Socep pe Bursa de Valori, motivand ca aceasta listare ar conduce la un grad mai ridicat de transparenta in privinta activitatii companiei, si in acelasi timp ar contribui si la cresterea interesului investitorilor straini' a declarat Petrica Valcu, presedintele consiliului de adminisitratie al Socep.

    Compania a convocat o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) pentru data de 9 decembrie, pe ordinea de zi gasindu-se luarea unei hotarari in privinta translatarii actiunilor companiei de pe RASDAQ, unde acestea sunt in prezent listate, pe Bursa de Valori. La aceasta reuniune au dreptul sa participe actionarii inregistrati in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 30 noiembrie.

    Potrivit reprezentantilor Socep, fondul de investitii Broadhurst, dar si alte doua fonduri straine administrate de societatea Capital SA, impreuna cu SIF Transilvania si Oltenia au ajuns sa controleze 20-23% din capitalul social al companiei. Listarea companiei la Bursa de Valori este asteptata sa se realizeze in prima parte a anului viitor.

    Socep este in prezent una din cele mai importante companii de pe RASDAQ, actiunile societatii fiind printre cele mai lichide de pe aceasta piata. Compania are o capitalizare bursiera de 23 milioane de euro, la un pret de 2.660 lei/actiune. Titlurile Socep se afla constant in atentia investitorilor, acest interes mai ridicat datorandu-se si faptului ca structura actionariatului societatii este foarte dispersata, nici unul dintre actionari nedetinand mai mult de 5% din actiuni. Fondurile de investitii au fost atrase si de politica relativ stabila de dividend practicata in ultimii ani de Socep.

    Compania a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 1,65 milioane euro la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro. Pentru finalul acestui an, reprezentantii Socep estimeaza obtinerea unui profit brut de aproximativ 2,7milioane de euro la o cifra de afaceri de 12,5 milioane de euro. Socep s-a confruntat in trimestrul al treilea cu o scadere a profitului fata de primul doua trimestre ale acestui an, in contextul in care din luna iulie in portul Constanta a fost deschis un nou terminal de containere.

    Totusi, potrivit reprezentantilor Socep, volumul de activitate al companiei a crescut comparativ cu situatia dinaintea deschiderii acelui terminal, scaderea profitului datoradnu-se faptului ca perioada de vara este de regula o perioada de scadere, multi dintre clientii companiei deruland revizii si de asemenea, in aceste luni, compania negociaza contractul colectiv de munca, din nou un factor care contribuie la reducerea activitatii.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Petromidia vrea in TOP 50 – Rafinarii

    Jurnalul National   RRC

    ___
    In 2004, profitul operational al Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) va fi de 65 milioane dolari, iar cel al Grupului Rompetrol de 85-90 milioane dolari, conform estimarilor presedintelui acestuia, Dinu Patriciu.

    'In urma consolidarii structurii companiilor grupului, acesta va putea raporta profit net', a mai spus Patriciu, cu ocazia finalizarii unei investitii de 33 milioane dolari, in urma careia procesele tehnologice din rafinaria Petromidia vor fi conduse dintr-un singur centru de comanda si control. Oficialul Rompetrol a afirmat ca sistemul este unic in Europa de Est.

    PROIECT PENTRU CALDURA. Potrivit datelor rafinariei, modernizarea acesteia a condus la o productivitate suficient de mare pentru ca salariul mediu net al angajatilor sa creasca pana la 420 dolari, excluzand managementul.

    Rompetrol va mai investi si in realizarea unei fabrici de 'brichete' obtinute din cocsul de petrol. Brichetele constituie un combustibil traditional pentru incalzirea locuintelor care nu au acces la retelele de gaze sau de termoficare. Fabrica de la Petromidia va produce 500.000 tone brichete anual.

    'Toata lumea vorbeste despre scumpirea gigacaloriei, dar, conform studiului departamentului nostru de cercetare, numai 12% din populatia Romaniei este afectata de aceasta scumpire, in timp ce 53% se incalzeste cu lemne. Aceasta proportie inseamna 4,3 milioane de familii, dintre care un sfert sunt in mediu urban. Si astfel se explica defrisarile anuale care au atins cota de 40.000 hectare', spune Dinu Patriciu.

    CET CU STRIGARE. Grupul Rompetrol va participa si la privatizarea CET Midia, societate care este situata in vecinatatea rafinariei. 'Este o investitie fireasca, rafinaria avand nevoie de centrala', explica Patriciu. Rompetrol SA (divizia de management a Grupului Rompetrol) are 43,4% din capitalul CET Midia, restul apartinand Ministerului Economiei si Comertului.

    In data de 15 decembrie va avea loc o licitatie cu strigare, pretul la care se va deschide licitatia fiind de 384,46 miliarde lei.

    ACTIUNI CU LIPICI LA BURSA DE VALORI

    'Valoarea de piata a RRC a crescut de mai multe ori in ultimii 4 ani', spune Dinu Patriciu. RRC este si simbolul sub care Rompetrol Rafinare Constanta este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Pretul unei actiuni RRC era de 760 lei vineri, inainte de inchiderea Bursei, batand in retragere dupa un maximum de 775 lei.

    Analistii explica atractivitatea companiei atat prin proiectul de dezvoltare a retelei de benzinarii Rompetrol, care va fi preluata de RRC, cat si prin anuntata majorare de capital, cu 150 milioane dolari. Consiliul de administratie are mandatul de a decide sub ce forma se va face majorarea.

    Companiile care fac parte din Grupul Rompetrol detin 81,1% din actiunile RRC, 'printre ceilalti actionari numarandu-se 25 de banci si fonduri de investiti', spune liderul grupului.

    Sursa: Jurnalul National, 23 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • Deputatii au aprobat Legea privatizarii Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Printre proiectele de lege votate ieri de deputatii reuniti in cvorum s-au aflat si trei legi extrem de importante pentru privatizarea sistemului energetic. Este vorba de Legea privind privatizarea Petrom prin OMV Austria, Legea privatizarii Distrigaz-Sud prin Gas de France si Distrigaz-Nord prin Ruhrgaz, precum si Legea privatizarii Electrica Dobrogea si Banat prin Enel Italia. Aceste legi au fost votate de 173 de deputati. Un numar de 20 de deputati s-au abtinut, iar unul a fost impotriva. In legatura cu importanta adoptarii acestor legi si in Camera Deputatilor, dupa ce ele au trecut de Senat, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, ne-a declarat: 'Acum, OMV poate depune cele 669 milioane de euro pentru cele 33,33% din actiunile Petrom. Imediat, apoi, vor vira si cele 850 de milioane de euro pentru majorarea de capital al companiei'. Privatizarile din energetica incepute in 19 iulie acest an vor aduce in Romania un capital de peste 2 miliarde de euro, incepand cu luna decembrie 2004.

    Sursa: Adevarul, 23 noiembrie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide