Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.11.2004

  • Parteneriat intre Rompetrol si Lafarge

    Curierul National   

    ___
    Companiile Rompetrol Logistics si Lafarge Romcim vor colabora pentru exploatarea si modernizarea caii ferate Capu Midia-Dorobantu-Romcim Medgidia, informeaza un comunicat comun al celor doua companii.

    Potrivit comunicatului, firmele Rompetrol Logistics, parte a grupului Rompetrol si divizia Ciment a Lafarge Romcim, au semnat, miercuri, un contract de asociere pe o perioada de cinci ani in vederea administrarii in comun a tronsonului de cale ferata.

    Rompetrol Logistics a obtinut dreptul de administrare a tronsonului la o licitatie organizata de CFR prin Bursa Romana de Marfuri, in luna mai a acestui an.

    Contractele de inchiriere a caii ferate au intrat in vigoare in luna august.

    Sursa: Curierul national, 12 noiembrie 2004.

    mai mult

11.11.2004

  • Faber a intrat in coasta lui Patriciu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Firma Faber Invest and Trade a fost raportata ieri ca actionar semnificativ al Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai mare companie a grupului Rompetrol. Faber Invest a cumparat pachete importante de actiuni pe Bursa in ultimele saptam?ni ajungand astfel sa detina 5% din Petromidia. Pe piata nu exista date certe privind actionarii Faber. Faber a cumparat luna trecuta de la SIF Transilvania un pachet de 4,7% din actiunile Petromidia, pachet pe care a platit 11 milioane de euro. Tranzactia s-a derulat la un pret de 550 lei/actiune, inferior cotatiei actiunilor din acel moment. Faber a continuat sa achizitioneze actiuni Petromidia de la Bursa, ajungand astfel la 5% din capitalul companiei care opereaza cea mai mare rafinarie din Romania. Pachetul pe care Faber il detine la Petromidia valoreaza acum pe bursa 14,3 milioane de euro. Principalul actionar al Petromidia este grupul Rompetrol cu o detinere de 64% din actiuni. Pe piata circula informatii conform carora Faber ar avea legaturi cu oamenii de afaceri Marian si Octavian Iancu si cu Ovidiu Tender. Fratii Iancu sunt proprietarii companiei VGB Oil, o firma de comert exterior cu produse petroliere, care lucra cu rafinaria Rafo Onesti. Ovidiu Tender detine mai multe companii din domeniul utilajului energetic, o societate de prospectiuni geologice pentru industrie petroliera si este actionar majoritar la societatea de asigurari ARDAF.

    Principalul actionar al grupului Rompetrol, omul de afaceri Dinu Patriciu s-a aflat la inceputul anului in conflict deschis cu Marian Iancu si Tender. El i-a acuzat pe cei doi ca au incercat sa-l santajeze cu dezvaluirea unor informatii despre Rompetrol si privatizarea Petromidia. Patriciu a afirmat ca cei doi au dorit sa preia controlul Rompetrol prin fuziune cu Rafo. Tender si Iancu au respins aceste acuzatii. Contactat de Ziarul Financiar omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat ca nu are nici o legatura cu Faber Invest.

    Surse din piata afirma ca Faber intermediaza exporturile de produse petroliere ale Rafo Onesti catre piata nord - americana, in special SUA. Aceleasi surse au declarat pentru ZF ca Marian Iancu este presedinte al societatii. Marian Iancu nu a putut fi contactat, iar fratele acestuia, Octavian Iancu nu a dorit sa comenteze asupra unei posibile legaturi cu Faber.

    Dinu Patriciu a declarat: 'Nu stiu ce va face Faber cu 5%'.

    Actiunile Petromidia s-au aflat in ultimele saptamani pe o tendinta ascendenta inceputa dupa ce SIF Transilvania a vandut tot pachetul de actiuni pe care il detinea. Actiunile companiei au incheiat ieri ziua la 690 lei/actiune, pret identic cu cel din sedinta anterioara. Valoarea bursiera a companiei este de 285 milioane de euro.

    Dupa listarea la Bursa in aprilie, Petromidia a intrat in atentia unor investitori financiari straini care au cumparat actiuni. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 31.714 miliarde de lei (773 milioane de euro), in crestere cu 28% fata de primele noua luni ale anului trecut. Cresterea pretului titeiului si scumpirea pretului la carburanti pe piata interna a crescut afacerile Rompetrol Rafinare, care a anuntat recent ca va intra pe piata benzinariilor. Compania va achizitiona cel mai probabil compania care opereaza reteaua de benzinarii a grupului, Rompetrol Downstream.

    Sursa: Ziarul financiar, 11 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • OMV contribuie cu 830,6 milioane euro la majorarea capitalului Petrom

    Gardianul   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV va subscrie, pentru a ajunge la o participatie de 51% din actiunile Petrom, un numar de 15,8 miliarde actiuni in valoare totala de 830,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat remis de SNP Petrom, citat de Mediafax. Pentru OMV, numarul maxim de actiuni ce puteau fi subscrise a fost hotarat de actionarii Petrom la 16,3 miliarde actiuni, ceea ce insemna o valoare de totala de 856,19 milioane euro, cu 26 milioane euro peste suma actuala. Volumul final a fost determinat insa de subscrierile actionarilor minoritari, care au atins doar 64% din plafonul stabilit. Potrivit unui comunicat al Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti, actionarii minoritari au subscris 843,7 milioane actiuni noi, in valoare totala de 1.576 miliarde lei si 5,4 milioane euro. Nivelul maxim admis pentru dreptul de preferinta al actionarilor minoritari era de 1,303 miliarde actiuni. Din volumul inregistrat, aproape jumatate din noile actiuni au fost subscrise de 65 persoane nerezidente (376,7 milioane actiuni), in timp ce 3.128 de rezidenti au avut o contrbutie de 457,9 milioane actiuni. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va intra in posesia a 1,134 miliarde actiuni prin conversia unei creante de 73 milioane dolari. De altfel, BERD este singurul actionar care subscrie pana la numarul maxim alocat, asigurandu-si astfel o participatie de 2% din capitalul social al Petrom. Numarul total de actiuni care va fi inregistrat la sfarsitul operatiunii de majorare a capitalului va fi de circa 56 miliarde, fata de 38,210 miliarde in prezent. OMV va detine 28,5 miliarde actiuni, corespunzator unei participatii de 51%. Pachetul detinut de Ministerul Economiei se va reduce la 45,5%.

    Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni in limita a 8%, pachet care va fi cumparat ulterior, la acelasi pret cu OMV. Capitalul social al companiei va creste cu 17.790 miliade lei (circa 433 milioane euro). Potrivit sursei citate, hotararea finala privind anularea actiunilor nesubscrise, majorarea capitalului social si modificarea structurii actionariatului urmeaza sa fie adoptate de catre Consiliul de Administratie al Petrom, dupa indeplinirea conditiilor pentru prefinalizarea privatizarii, inclusiv aprobarea legii privind acest proces de catre Parlament.

    Senatorii au aprobat privatizarea Petrom

    Plenul Senatului a aprobat, la inceputul acestei luni, proiectul de lege privind privatizarea Petrom. Actul normativ va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care are calitatea de Camera decizionala.

    In luna iulie a acestui an, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea a 51% din actiunile Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania. OMV a achizitionat de la stat 33,34% din Petrom pentru 669 milioane euro.

    Pentru majorarea de capital, operatiune prin care OMV va ajunge la 51%, grupul austriac va mai achita 830,6 milioane euro. Transferul dreptului de proprietate asupra Petrom va avea loc la inceputul anului 2005.

    Sursa: Gardianul, 11 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Directorul de la Antibiotice declara ca societatea nu se va privatiza curand

    Curentul   ATB

    ___
    Directorul general al SC Antibiotice SA a trimis un comunicat Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in care precizeaza ca privatizarea societatii nu va incepe in 2005, asa cum a inteles presa, si ca acest lucru depinde de 'factorii guvernamentali'. El mai spune ca vanzarile vor creste, la anul, cu 10 milioane de dolari.

    La cateva zile de la declaratia sa referitoare la privatizarea Antibiotice SA, facuta in cadrul conferintei economice pe teme de integrare europena, desfasurata la Bruxelles, directorul general al acestei societati, Ioan Nani, face precizari. Acesta afirma, intr-un comunicat adresat BVB, ca nu este tocmai corecta afirmatia aparuta in presa potrivit careia fabrica de medicamente se va privatiza anul viitor. 'Din declaratia mea, privatizarea societatii Antibiotice SA incepe in 2005, preluata de unele publicatii, trebuie avut in vedere faptul ca am specificat ca ar fi oportuna o discutie in perspectiva pentru privatizarea societatii'. Acesta accentueaza acum ideea ca privatizarea firmei iesene 'depinde de factorii guvernamentali', daca acestia considera 'oportuna privatizarea etapizata a societatii, in urmatorii ani'. De la ceea ce doreste directorul general sa se intample in viitor cu societatea si pana la deciziile executivului este cale lunga si trebuia sa se faca bine inteles de la inceput. Managerul sustine ca, in perspectiva anilor urmatori, societatea trebuie sa-si defineasca un actionariat privat, care sa continue strategia de dezvoltare, mai ales pe segmentul international al afacerii. In acelasi comunicat, Ioan Nani mai precizeaza ca previziunile privind cresterea vanzarilor societatii cu peste 10 milioane de dolari, de la 40 la 50 milioane de dolari, se bazeaza pe proiecte la care firma lucreaza in prezent. Antibiotice SA este listata la BVB din 1997. Recent, aceasta si-a majorat capitalul social prin emisiune de noi actiuni rezultate din capitalizarea dividendelor aferente anului 2002.

    Sursa: Curentul, 11 noiembrie 2004.'

    mai mult

10.11.2004

  • Contractele noi incep sa se vada in rezultatele Aker Braila

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Santierul naval Aker Braila a obtinut in primele noua luni un profit net de 18,5 miliarde de lei (peste 455.000 euro), aproape de patru ori mai ridicat in lei comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Ritmul de crestere al profitului l-a devansat pe cel al vanzarilor, care au inregistrat o crestere in lei de 7,7%, atingand la sfarsitul lunii septembrie 637,6 miliarde de lei (15,6 milioane de euro). Cea mai mare parte a profitului net a fost obtinut in trimestrul al treilea , compania inregistrand in aceasta perioada un rezultat net de 13,7 miliarde de lei. Cifra de afaceri aferenta acestui trimestru a fost de 277,8 miliarde de lei, in crestere cu 4% comparativ cu rezultatul din trimestrul al treilea din 2003. Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii pe marginea acestor rezultate. Evolutia pozitiva a rezultatelor financiare se inscrie practic in evolutia de ansamblu a tuturor santierelor navele romanesti, care au primit incepand de anul trecut tot mai multe comenzi din partea companiilor care isi innoiesc flotele pentru a corespunde cerintelor internationale . In prezent, Aker Braila are 14 contracte ferme incheiate cu clienti din Norvegia, Italia, Olanda si Germania si posiblitati de perfectare a altora pana la finele anului. Numai in luna aprilie a acestui an, Aker Braila a incheiat contracte in valoare de aproximativ 32 milioane de euro, navele aferente acestor contracte urmand sa fie livrate in perioada 2004 - 2006. In mai, compania a mai incheiat un contract cu societatea olandeza Salero BV, in valoare de 3 milioane de euro.

    Toate santierele navale romanesti au avut de beneficiat de pe urma situatiei deosebit de favorabile a pietei internationale actuale, principalul factor care a avut o influenta pozitiva asupra acestei situatii find cresterea cresterea economica a Asiei (in special China si Japonia), care a determinat o ascensiune fara precedent a comertului maritim si a convins armatorii ca este cazul sa isi suplimenteze flotele. Contractele cu companiile petroliere si cresterea cererii de pe pietele asiatice au acoperit cu comenzi santierele navele din Romania pentru urmatorii doi-trei ani.

    Datorita cresterii puternice a cererii de otel pe piata chineza, comertul maritim cu materiile prime de baza pentru obtinerea otelului - carbune si zacamant de fier - se afla la maxime istorice. Aceiasi este situatia si la petrol. Mai mult, la nivel mondial exista o serie de reglementari noi in domeniul transportului petrolier si al gazelor lichide, care obliga armatorii sa isi inlocuiasca navele vechi cu nave noi, cu pereti dubli sau chiar tripli.

    Unul din factorii care au avut o influenta pozitiva asupra activitatii santerierlor navale, respectiv cresterea cererii de otel, se constituie insa si intre riscurile care 'ameninta' dezvoltarea viitoare a santerului Aker Braila. Cresterea pretului la otel conduce la cresterea preturilor la materia prima ( in special tabla navala), care va determina si cresterea costurilor de productie. Pretul tablei de otel detine aproximativ 35 - 40% din costul unei nave. Aker Braila a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 360 miliarde de lei (11 milioane de dolari), in crestere cu 42% fata de anul trecut si a reusit sa obtina un profit de 4,8 miliarde de lei fata de o pierdere de 36 miliarde de lei in primul semestru al anului trecut. Anul trecut, Aker Braila a inregistrat pierderi de 57,6 miliarde de lei (1,7 milioane dolari), in scadere comparativ cu pierderile de 121 miliarde de lei din 2002.

    Compania este controlata de grupul norvegian Aker Kvaerner, care a preluat pachetul majoritar de actiuni de la o alta societatea norvegiana, Scandinor AS. Grupul Aker controleaza 69,5% din actiunile santierului naval, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Moldova cu o participatie de 14,4%. Diverse alte persoane juridice mai detin 3,4% din actiuni, in timp ce investitorii persoane fizice controleaza restul de 12,5%. Actiunile Aker sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 43.500 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,2 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 10 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Prodplast sufera din cauza majorarii pretului petrolului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PPL

    ___
    Profitul producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti a crescut cu 20% pe primele noua luni ale anului, la 0,59 milioane de euro, dupa ce compania anuntase o crestere a profitului de peste 40% pe primele 6 luni. Cresterea nivelului profitului este pusa de companie pe seama folosirii in procesul de fabricatie a unor stocuri de materii prime la pretul vechi, care este cu 30% mai redus decat nivelul actual.

    Cifra de afaceri la 9 luni a cunoscut o scadere usoara fata de anul trecut, ajungand la 9,63 milioane de euro. Scadere vanzarilor a fost cauzata de cresterea anumitor cheltuieli, in special cu taxele aferente accesului camioanelor de aprovizionare ale companiei, care pot ajunge la 5.000 de euro/luna pentru fiecare camion.

    Cresterea cheltuielilor s-a reflectat in majorarea pretului la anumite produse fabricate la Prodplast, pe care piata nu a avut puterea financiara necesara pentru a le absorbi, a afirmat Ion Neacsu, directorul economic al companiei. Cresterea pretului petrolului la nivel mondial s-a resimtit si in costurile de fabricatie ale Prodplast, deoarece aproximativ 40% din materiile prime folosite (derivati ai petrolului) sunt importate din Germania, Franta sau Italia.

    Actionarul majoritar al Prodplast este Asociatia Salariatilor care detine 40% din numarul total de actiuni. Ghesaf Trade detine o participatie de 5% , iar Daylong Holdings 14,4%, conform datelor de la Bursa de Valori. Actiunile Prodplast sunt listate la categoria a II-a a Bursei. Ultima tranzactie a fost efectuata la pretul de 328.000 de lei/actiune, iar capitalizarea bursiera este de 5,5 milioane de euro.

    Nivelul actual al cotatiei actiunilor companiei este subevaluat, este de parere Neacsu. 'Doar valoarea terenului pe care sunt situate fabricile companiei se ridica la peste 4,5 milioane de euro, conform ultimelor evaluari', a mai spus directorul economic. Vanzarile companiei se vor situa sub nivelul prevazut la inceputul anului in Bugetul de Venituri si Cheltuieli, conform reprezentantului Prodplast. Profitul net al Prodplast pe primele sase luni a fost de 0,45 milioane de euro. Cifra de afaceri a urcat cu 10% si a ajuns la 6,2 milioane de euro, in aceeasi perioada.

    Sursa: Ziarul financiar, 10 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • SIF Transilvania, Electroaparataj Bucuresti, Contactoare Buzau si Lucian Garbacea vor Hidromecanica SA

    Cronica Romana   ELJ  SIF3

    ___
    Luni a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale societatii Hidromecanica SA. Pentru achizitionarea pachetului de 50,97% din actiunile uzinei brasovene s-au inscris in cursa SIF Transilvania, care mai detine un pachet de 45% din actiuni, omul de afaceri Lucian Garbacea,. care a mai avut o tentativa de a cumpara uzina, Electroaparataj SA Bucuresti si Contactoare SA Buzau. Surprinzator, in cursa nu a mai intrat societatea Fin Ivar SA, companie aflata in cercul de influenta al senatorului Ioan Seche, aceasta fiind declarata castigatoare a ultimei licitatii, dupa care, in urma verificarilor facute a reiesit ca actionarii acesteia au datorii mari fata de bugetul statului, licitatia fiind anulata. Liderul Sindicatului Hidro-Forta, Mircea Apostu, spune ca noul patron al societatii, care va fi desemnat, dupa toate probabilitatile, pana la sfarsitul acestui an, va trebui sa fie de acord si cu cererile sindicatelor de pastrare a locurilor de munca, de majorare a salariilor si de acordare a tichetelor de masa. Abia dupa ce se va semna acest acord social noul patronat va putea intra in “paine”, spune liderul sindical.

    Sursa: Cronica romana, 10 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Sase companii interesate de Urex Rovinari

    Adevarul   

    ___
    Urex Rovinari, societate adusa in stare de faliment de Alexandru Crisan junior, ar putea fi vanduta pana la finele anului, dupa cum apreciaza Mariana Somnea, administrator la SC Siomax Sar Tg. Jiu, societate desemnata pentru lichidarea judiciara a Urex. Pana in prezent sase firme au cumparat caietul de sarcini. Acestea sunt: Robelectra SRL Rovinari, C.F.A.C.C. Galati, Neptun SA Campina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Grimex Oltenia Craiova, Crang Mihaita SRL Ploiesti. Patrimoniul Urex a fost evaluat la 294 miliarde lei, in conditiile in care datoriile uzinei depasesc 900 de miliarde.

    Sursa: Adevarul, 10 noiembrie 2004.

    mai mult

09.11.2004

  • Salariatii Armatura arunca compania in bratele Hertz

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARM

    ___
    Producatorului de robinete de uz casnic, utilaje agricole si alte piese metalurgice Armatura Cluj-Napoca vrea sa deruleze o operatiune de majorare a capitalului social care ar putea trece controlul societatii din mainile salariatilor in cele ale companiei austriece Hertz, companie cu un obiect de activitate identic. Austriecii detin o participatie de 20% din capitalul companiei pe care au cumparat-o in 2001 de la Bursa. Asociatia Salariatilor detine un pachet de 40% din actiuni care le permite sa controleze in prezent societatea. Preluarea pachetului de 20% a coincis cu semnarea unor contracte.

    Majorarea se va realiza prin aport de capital, in valoare de pana la 76 miliarde de lei (1,9 milioane de euro). Actionarii companiei vor avea dreptul sa subscrie cate o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 5.000 de lei, egal cu valoarea nominala. Pe Bursa, actiunile Armatura se tranzactioneaza in jurul valorii de 8.000 de lei. Actiunile ramase nesubscrise in concordanta cu dreptul de preemtiune vor putea fi cumparate tot de actionari, dupa metoda 'primul venit, primul servit,' ceea ce inseamna ca Hertz va putea cumpara actiunile ramase nesubscrise si isi va putea majora detinerea.

    Asociatia Salariatilor are inca de platit rate din contractul de privatizare pentru cele 40% pe care le detine, neputand instraina pachetul de actiuni fara acceptul statului. 'Probabil ca si PAS-ul va subscrie in majorare, dar vom vedea cat vom putea sa subscriem. Hertz este interesata de Armatura. Daca vor veni cu cateva milioane de dolari, probabil isi vor mari participatia. Scopul majorarii este acela de a aduce bani in societate,' a comentat Mircea Serbulescu, director de marketing al companiei.

    Dupa salariati si Hertz, cei mai importanti actionari ai Armatura sunt Banca Transilvania si fondul american de investitii Broadhurst, care detin cate 5% din actiuni. Primele noua luni ale anului 2004 au insemnat pentru Armatura o scadere a vanzarilor si a profitului fata de anul trecut. Pe primele noua luni ale anului compania a avut o cifra de afaceri de 167 miliarde de lei, in scadere cu 6% in lei si un profit de doar 455 milioane de lei, de trei ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut. Capitalizarea bursiera a Armatura este de 2,9 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 9 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • Asirom se mentine in fruntea societatilor de asigurari

    Curentul   

    ___
    Societatea de asigurari Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului, prime brute subscrise de 4.387 miliarde de lei (aproximativ 107,7 milioane de euro) se arata intr-un comunicat al companiei. Asirom mentioneaza ca a pastrat un curs ascendent fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    In ceea ce priveste asigurarile generale, primele brute subscrise au insumat 3.704 miliarde de lei, in conditiile in care asigurarile de credite si garantii au avansat cu 119%, cele de risc financiar cu 48%, iar asigurarile de transport naval cu 38%.

    Primele aferente asigurarii obligatorii de raspundere civila auto au urcat cu 27% fata de perioada ianuarie - septembrie a anului 2003, se precizeaza in comunicat. Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurari de viata a crescut cu 56%, la 683 miliarde de lei.

    Potrivit comunicatului, valoarea despagubirilor acordate asiguratilor a fost de circa 2.100 miliarde de lei, iar rezervele tehnice s-au majorat cu 30%, pana la 4.767 miliarde de lei. In 2003, societatea a cumulat venituri de 4.965,7 miliarde de lei, in timp ce profitul brut a atins 248,6 miliarde de lei.

    Sursa: Curentul, 9 noiembrie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide