Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.03.2006

  • Bancile mici risca sa dispara in urmatorii 3 ani

    Gandul   

    ___
    â??Bancile de dimensiuni mai mici au in fata optiunea de a se dezvolta organic (sa ceara actionarilor sa aduca capital) sau de a intra intr-un grup mai puternic. Altfel, eu personal cred ca le va fi foarte greu sa faca fataâ??, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Majoritatea specialistilor apreciaza ca, in urmatorii 2-3 ani, va exista un proces de consolidare la nivel european si ca acest lucru se va simti destul de puternic si pe piata noastra. â??Bancile cu cote de piata sub 1% vor trebui sa se gandeasca la un proces de consolidare, altfel vor intampina probleme destul de mari, fiind atinse prin ricoseu de consolidarile care au loc la nivel europeanâ??, crede si Dan Pascariu, presedintele HVB Romania. â??Multe din bancile mici au refuzat sa se intareasca, in multe cazuri chiar si din cauza unor orgolii ale conducerii. Pana acum, o banca straina ar fi fost interesata de o achizitie a unei banci mici de la noi doar pentru licenta. Dupa 2007, pe baza principiului de reciprocitate, orice institutie din afara va putea intra pe piata noastra fara nici o formalitate. Atunci, bancile mici nu vor mai prezenta nici un interesâ??, ne-au declarat surse autorizate. De altfel, 1 ianuarie 2007 este si data care va marca inceputul unor schimbari importante ale sistemului bancar romanesc, achizitiile si fuziunile fiind miscarile asteptate de majoritatea specialistilor. â??Odata cu intrarea in UE, vor incepe miscari mai puternice. Vor fi amestecate si banci noi, din afara, dar si cele care actioneaza deja pe piata autohtona si care au nevoie de mai multa fortaâ??, apreciaza Rasvan Radu, presedintele UniCredit. â??In maximum doi ani vor avea loc schimbari din acest punct de vedere pe piataâ??, sustine si Radu Gratian Ghetea.

    In opinia bancherilor, cele aproape 40 de banci active nu reusesc sa acopere in totalitate nevoile populatiei, iar acest lucru este un motiv in plus pentru bancile din afara sa intre pe piata romaneasca. â??La suprafata Romaniei si numarul de locuitori, 30-40 de banci nu sunt prea multe. Inca avem sute de localitati neacoperiteâ??, crede presedintele ARB. Intrarea unor noi jucatori puternici pe piata autohtona este vazuta insa cu scepticism de o parte din bancheri. â??Potrivit prognozelor Bank Austria -Creditanstalt (BA-CA), pana in 2012 ,primele 5 banci din sistemul bancar romanesc vor avea 80% din piata. Asadar, ar mai ramane doar vreo 20 de procente scoase la bataieâ??, apreciaza Dan Pascariu.

    Sursa: Gandul, 16 martie 2006.

    mai mult

15.03.2006

  • IPG a ramas cu 1% din actiunile Biofarm

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a confirmat ieri existenta litigiului dintre AVAS si compania americana International Pharmaceutical Group (IPG), castigatorul contractului de privatizare a societatii, dupa ce Ziarul Financiar a relatat in editia de ieri faptul ca statul a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a Biofarm. Actiunile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti pentru ca investitorii sa poata fi informati in mod egal, iar tranzactionarea actiunilor urmeaza sa fie reluata maine.

    Biofarm a precizat ca nu a fost parte in acest litigiu si nici nu a fost citata in acest caz. Reprezentantii Biofarm au mai precizat ca societatea americana, parte in litigiul cu statul, detine in prezent acelasi numar de actiuni ca si cel cumparat de la stat in urma cu noua ani. Pe de alta parte, pachetul de 3,6 milioane de actiuni cumparat de compania americana de la stat reprezenta la momentul privatizarii 40% din companie, iar din cauza ca Biofarm a derulat intre timp patru majorari de capital, care au implicat si distribuirea de actiuni gratuite, pachetul a ajuns sa reprezinte aproximativ 1%. Pachetul valoreaza pe Bursa in prezent 670.000 de euro.

    'Numarul de actiuni ale Biofarm cu care International Pharmaceutical Group figureaza in Registrul Actionarilor este acelasi cu numarul de actiuni care a facut obiectul contractului de vanzare-cumparare de actiuni incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Shapiro LLC (International Pharmaceutical Group)', a precizat Biofarm in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti. 'Numarul de actiuni este cel relevat pentru ca acesta este prevazut in contractul de privatizare. Aceasta este opinia mea', a declarat pentru ZF Dan Vasile, presedintele Biofarm.

    Cu alte cuvinte, de la finalizarea privatizarii, compania americana a vandut 39% din Biofarm, dar a ramas cu acelasi numar de actiuni. Pe de alta parte, conform reprezentantilor AVAS, Tribunalul Bucuresti a dispus la finalul lunii trecute rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara incheierii contractului.

    Biofarm a confirmat si faptul ca cele 3,6 milioane de actiuni detinute in prezent de International Pharmaceutical Group nu sunt si nici nu au fost restrictionate de la tranzactionare. Acestea pot fi astfel vandute pe Bursa de catre compania americana.

    International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Nici Health Sciences Group Inc. si nici Robert Ferran nu mai sunt in prezent actinari semnificativi la Biofarm.

    Mai multi investitori de pe piata, printre care SIF-urile, au cumparat actiuni Biofarm de pe Bursa anul trecut fara sa stie de existenta acestui litigiu, care dateaza din 2002.

    Conform reprezentantilor AVAS, justitia a obligat compania americana sa plateasca, pe langa penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor investitionale, penalitati in valoare de aproape 25 de milioane de dolari (21 milioane de euro), si dividendele ridicate de compania americana de la societate, in valoare de 10 milioane de lei noi (2,9 milioane de euro). Obligatiile investitionale nerealizate de compania americana imputate de catre stat se ridica la 5,8 milioane de dolari (1,7 milioane de euro).

    Conform ultimelor date existente pe piata, principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia cu aproximativ 14% din actiuni, SIF Moldova cu 10%, SIF Banat-Crisana cu 6%, omul de afaceri Tudor Dumitru cu 9%, in timp ce Broker Cluj impreuna cu clientii controlau 10% la finalul anului trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 martie 2006.
    '

    mai mult

  • 9,99% din actiunile Petrom au fost transferate catre Fondul Proprietatea

    HotNews.ro   SNP

    ___
    Potrivit unui comunicat de presa al companiei Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti, 5,6 miliarde actiuni emise de catre Petrom au fost transferate din contul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in contul Fondului Proprietatea.

    Dupa efectuarea acestui transfer, MEC detine un numar de 17,2 miliarde de actiuni, reprezentand 30,74% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,99% din capitalul social al companiei.

    Conform comunicatului de presa remis BVB, transferul s-a efectuat inainte de inregistrarea majorarii capitalului social, aprobata de AGA din data de 22 noiembrie 2005, la Registrul Comertului si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Participatia Ministerului Economiei si Comertului se va mari in urma majorarii capitalului social.

    Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui averile confiscate in natura si a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005.

    Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro.

    In privinta structurii actionariatului Petrom, pana la efectuarea acestui transfer, aceasta se prezenta astfel: 51% dintre actiuni detinute de OMV, 40,74% detinute de statul roman, 2,03%- Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si 6,23% - actionarii minoritari.

    Sursa: HotNews, 14 martie 2006.

    mai mult

  • Pretul gazelor naturale falimenteaza petrochimia

    Curierul National   

    ___
    Federatia Sindicatelor Libere din Chimie, respectiv Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, si-au exprimat, in paralel, nemultumirea fata de faptul ca Guvernul nu duce o politica coerenta fata de preturile gazelor naturale. Astfel, CNS Cartel Alfa protesteaza vizavi de cresterea 'aberanta si nejustificata a preturilor la gazele naturale provenite din productia interna'. Reprezentantii din industria chimica si petrochimica sustin ca aceasta crestere a preturilor afecteaza in mod esential industria de profil, la un pret mediu de achizitie de 204 dolari pe mia de metri cubi de gaz, combinatele din ramura riscand falimentul iminent.

    Industria chimica, in pericol de faliment

    In acelasi timp, AOAR sustine anuntul facut de Romania catre Comisia Europeana de revedere a programului de crestere a pretului gazelor din productia interna, in conditiile in care costurile de productie au un pret de livrare de 110 dolari/1.000 metri cubi si ca este necesara fixarea, anuntarea publica si respectarea unui grafic de evolutie a pretului gazelor naturale pe urmatorii trei ani ani. Pentru consumatorii industriali autohtoni, pretul gazelor naturale s-a calculat ca pret de cos intre gazele din productia interna (60%) si cel din import (40%) la care s-a adaugat pretul transportului si impozitul. Pretul mediu al gazelor naturale prevazut pentru anul 2006 de catre ANRGN, de 122 dolari/mia de metri cubi, productie interna, si avand in vedere pretul la import de 280 de dolari, rezulta un pret de achizitie al gazelor naturale de circa 204 dolari. In aceste conditii, 'toti producatorii de ingrasaminte chimice din Romania se vor afla in imposibilitatea de a mai functiona, deci vor da faliment', a declarat Achille Costin Dutu, presedintele FSLCP. Totodata, membrii AOAR spun ca nu sunt de acord cu anuntarea 'birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si SUA au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015'.

    Sindicalistii vor pret la gaze de 160 de dolari la mia de metri cubi

    Concret, reprezentantii sindicatelor din chimie si petrochimie cer Guvernului sa duca o politica a preturilor la gazele naturale in asa fel incat acestea din urma sa ajunga la o valoare medie de 160 de dolari pentru mia de metri cubi. 'Pentru ca aceste combinate sa dea randamentul minim, avem nevoie de acest pret la gaze. Nu s-a luat in calcul faptul ca in industria chimica exista intreprinderi care nu ard gazul metan, ci il transforma in alte produse, dandu-i o valoare suplimentara. Netinand cont de acest lucru, riscam ca o intreaga subramura sa dispara cu consecinte nefaste asupra industriei si agriculturii fara a mai tine seama de impactul social in localitatile in care functioneaza acestea, provocat de pierderea masiva a locurilor de munca. Guvernul arde gazul aiurea', a mai spus Dutu.

    Pichete

    Urmare a acestei situatii, petrochimistii deruleaza pichete in perioada 15-17 martie la prefecturile din sase judete, cerand stoparea cresterii pretului la gaz metan, scumpire care, potrivit liderilor sindicali din domeniu, pune in pericol locurile de munca a peste 40.000 de lucratori din industria chimica si petrochimica. Astfel, vor fi pichetate prefecturile din Brasov, Ialomita, Teleorman, Neamt, Mures si Bacau. Dutu spune ca, prin aceste actiuni, sindicalistii vor sa urgenteze finalizarea masurilor cuprinse in protocolul semnat, in noiembrie anul trecut, cu patronatele din domeniu si Guvernul si prin care incearca solutii de evitare a falimentului intreprinderilor petrochimice. Sindicalistii vor decide in 23 martie, in cadrul Consiliului General al federatiei, care vor fi actiunile urmatoare, in cazul in care Guvernul nu va tine cont de solicitarile lor.

    Tranzitie mai lenta

    La negocierile de preaderare la UE a fost stabilita o rata de majorare a pretului cu 25 de dolari pe 1.000 de metri cubi pe an. Cotatiile petrolului si ale produselor petroliere au crescut insa semnificativ in ultimii doi ani, ceea ce a atras dupa sine si o o majorare a preturilor internationale la gaze naturale, importurile de gaze ale Romaniei fiind, in prezent, la un nivel de circa 280 de dolari pe mia de metri cubi. In aceste conditii, este necesara o marire a perioadei de aliniere la preturile din import, pentru a realiza o tranzitie mai lenta. ANRGN a prezentat, la inceputul lunii februarie, un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import, conform careia a fost estimata o majorare de 7% a tarifelor finale la consumatori de la 1 aprilie. Potrivit proiectiei ANRGN, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa creasca pana la sfarsitul acestui an la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar in trimestrul patru al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari.

    Reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice

    Potrivit unui comunicat, AOAR isi reafirma cererea realizarii cu maxima urgenta a unei strategii vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice in perspectiva anului 2015. 'Nu suntem de acord cu anuntarea birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si Statele Unite ale Americii au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015', se arata in comunicat.

    Sursa: Curierul National, 15 martie 2006.'

    mai mult

14.03.2006

  • AVAS obtine in instanta anularea privatizarii Biofarm

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Fostul proprietar, care si-a vandut de mult actiunile, nu a respectat prevederile din contractul de privatizare, a decis Tribunalul Bucuresti. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, iar conform hotararii judecatoresti, statul ar trebui sa devina din nou principalul actionar. Pachetul de 40% din Biofarm care trebuie sa se ?®ntoarca la stat este insa imprastiat prin portofoliile investitorilor de la Bursa, care au cumparat actiunile fara sa stie ca acestea fac obiectul unui litigiu. Printre principalii actionari ai companiei se numara SIF-urile, societatea de intermediere bursiera Broker din Cluj sau omul de afaceri Dumitru Tudor, dar acestia detin pachete mai mici de 15%.

    International Pharmaceutical Group (fosta Shapiro Bancorp LLC), o societate cu raspundere limitata inregistrata in statul american Nevada, care a preluat pachetul de la stat ?®n 1997, a vandut actiunile pe Bursa in ultimii ani fara ca vreo autoritate a statului sa o impiedice. Procesul dintre stat si compania americana a ?®nceput ?®n 2002. International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Cele doua companii si omul de afaceri nu mai sunt in prezent actionari semnificativi la Biofarm.

    Potrivit reprezentantilor AVAS, International Pharmaceutical Group a fost obligata luna trecuta de tribunal sa dea inapoi statului actiunile pe care nu le mai are, fiind obligata de asemenea si la plata de penalitati si a dividendelor ridicate de la Biofarm in suma totala de aproximativ 27 mil. $ (22,5 mil. euro).

    Statul ceruse anularea contractului de privatizare acuzand cumparatorul ca nu si-a ?®ndeplinit obligatiile investitionale. Astazi este ultima zi in care compania americana mai poate ataca hotararea cu recurs. 'Nici nu vreau sa ma gandesc ce variante decurg din decizia tribunalului si cum ii poate afecta aceasta pe cumparatorii de buna-credinta', a declarat Tudor Dumitru, unul dintre cei mai importanti actionari ai Biofarm. El detine impreuna cu alte persoane implicate in jur de 9% din Biofarm. El a declarat ca pana sa fie contactat de ZF nu a avut cunostinta de acest litigiu. La Bursa nu au existat cazuri pana acum ca un cumparator de buna-credinta sa fie obligat sa dea ?®napoi actiunile cumparate pe piata bursiera. Multi dintre brokerii de la Bursa s-au intrebat anul trecut de ce a ales omul de afaceri Robert Ferran si cele doua companii americane sa vanda pachetele de actiuni in piata, cand puteau gasi probabil un investitor strategic de la care sa obtina un pret mai bun. Un investitor strategic ar fi derulat insa o procedura de due-dilligence, in care situatia litigiului ar fi iesit la iveala.

    'Oricine ar fi stiut ca Biofarm e un butoi cu pulbere nu s-ar fi apropiat de aceste actiuni', a declarat omul de afaceri Dumitru Tudor. El a mai spus ca ar fi fost corect ca AVAS sa nu permita companiei americane sa vanda actiunile pana la solutionarea litigiului. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care ia de obicei decizia de blocare a pachetelor de actiuni aflate in litigiu, nu a fost informata privind procesul, potrivit purtatorului de cuvant Ciprian Ene. De asemenea, investitorii de pe Bursa nu au fost informati de Biofarm privind litigiul. International Pharmaceutical Group nu a putut fi contactata.

    Biofarm a inregistrat anul trecut o crestere de 50% a profitului net pana la 3.2 milioane de euro, in timp ce vanzarile au crescut cu 55% pana la 14 milioane de euro. Actiunile Biofarm au incheiat sedinta bursiera de ieri la 0,6550 lei/actiune, in crestere cu 0,8%. Capitalizarea bursiera a Biofarm se ridica la 67 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Fostul presedinte al Bancii Transilvania a iesit curat din ancheta DNA

    Realitatea Romaneasca   TLV

    ___
    Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au hotarat, dupa investigatii care s-au prelungit pe parcursul a trei ani, scoaterea de sub urmarire penala a bancherului Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania.

    Iosif Pop a fost arestat in noiembrie 2002 pentru acordare ilegala de credite in valoare de 19 miliarde de lei lui Benone Beca, administratorul SC Amapolla Prest SRL Bacau.

    Procurorii il mai acuzau pe Pop ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare, desi la institutia pe care o conducea erau prejudicii de peste 140 de miliarde de lei.

    Avocatul Aurelian Pavelescu, reprezentul lui Iosif Pop, a afirmat ieri ca arestarea clientului sau a fost nelegala si, in urma unor nereguli procedurale, prin recuzarea Curtii de Apel Bacau, a reusit eliberarea acestuia, in ianuarie 2003.

    Aparatorul sustine ca a reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg faptul ca lui Iosif Pop nu i-au fost respectate prezumtia de nevinovatie, judecarea echitabila, drepturile la siguranta, libertate si la aparare. Cererea a fost declarata admisibila de catre CEDO, magistratii europeni urmand sa se pronunte in aceasta cauza la jumatatea anului.

    La randul sau, Iosif Pop a afirmat ca asteapta ca procurorul general al Romaniei sa dea o solutie la plangerea pe care a formulat-o in ianuarie 2003 impotriva fostului procurorul general adjunct al Parchetului National Anticoruptie (acum DNA), Gheorghe Suhan, si a fostului sef al institutiei, Ioan Amarie, pe care ii acuza de cercetare abuziva.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 14 martie 2006.

    mai mult

  • O parte din investitorii straini au cumparat euro pentru a-si repatria fonduri

    Gardianul   

    ___
    Si speculatorii de pe piata valutara, si importatorii au cumparat masiv valuta.

    Dobanzile bancare s-au majorat in ultimele zile, iar analistii se asteapta la o continuare a acestui trend. In prezent, depozitele in lei pe termen lung ofera cele mai bune dobanzi. â??In medie, dobanzile bancare au crescut comparativ cu saptamana trecuta pentru toate tipurile de scadente. Cele mai bune dobanzi pentru depozitele la termen in lei sunt in continuare platite pentru scadentele cele mai indepartate, de 1-3 aniâ??, apreciaza analistii de la KTD Invest. Cele mai ridicate randamente pentru depozitele pe 12 luni sunt oferite de Libra Bank si Finansbank - 8% pe an. De asemenea, Banca Transilvania Cluj, Banca Carpatica Sibiu, Alpha Bank si Romexterra platesc dobanzi de 7,5% pe an sau putin peste acest nivel. BNR a anuntat pentru luna martie o rata de referinta a dobanzii de 8,47%, in crestere cu aproape un punct procentual fata de luna trecuta. Acest nivel este totodata, cel mai ridicat din ultimele 12 luni. Cu un an in urma, dobanda de referinta a BNR era de 10,75%, nivel care de atunci nu a mai fost depasit.

    Pe piata valutara, euro a marcat saptamana trecuta o crestere fata de leu, dupa ce in perioada anterioara inregistrase scaderi destul de abrupte si sustinute. Si dolarul a crescut, fiind sustinut atat de evolutia ascendenta a raportului euro-RON, cat si de tendinta pozitiva pe care a avut-o in ultimele zile pe pietele valutare internationale. Analistii au diverse scenarii pentru scaderile de la bursa din ultima vreme si pentru aprecierea euro. â??Este foarte interesant cum s-au corelat evolutiile de pe pietele financiare in saptamana care a trecut. Pe de o parte, piata bursiera a consemnat scaderi de-a dreptul spectaculoase, insotite de volume de tranzactionare in crestere. De cealalta parte, euro a inceput sa creasca fata de leu. Ne-am putea gandi ca o parte din investitorii straini au vandut pachete de actiuni listate la bursa si au cumparat apoi euro pentru a-si repatria fonduri. Desigur, acesta este doar un scenariu posibilâ??, apreciaza analistii citati. Potrivit acestora, o alta explicatie ar putea fi legata de faptul ca speculatorii de pe piata valutara locala, dar si importatorii au considerat ca actualele niveluri ale euro sunt foarte atractive pentru a acumula valuta, fie pentru a-si inchide tranzactiile speculative anterioare, fie pentru a-si asigura un stoc valutar la pret redus pentru finantarea importurilor curente sau viitoare. De asemenea, si dolarul a crescut, beneficiind de o dubla sustinere: atat evolutia ascendenta a euro, cat si tendinta de crestere a monedei americane de pe pietele valutare internationale. Analistii sustin ca, saptamana aceasta, vom vedea daca nivelul de 3,48 este un suport pentru euro-RON, de la care se va construi o ascensiune mai durabila, sau daca, dupa aceasta revenire temporara, euro va scadea din nou si va testa pragul de 3,45 pana la finele lunii. â??In ceea ce priveste dolarul american insa, ne asteptam ca pe pietele internationale ascensiunea sa continue cateva saptamani de acum inainte, asa ca probabil si la Bucuresti acesta va avea o evolutie pozitivaâ??, conchid analistii citati.

    Sursa: Gardianul, 14 martie 2006.

    mai mult

13.03.2006

  • Acord intre BVB si Bursa din Viena

    Gardianul   

    ___
    Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si ai Bursei din Viena au semnat un acord-cadru privind licentele pentru tranzactionarea indicilor BVB si un acord de cooperare privind indicele NTI, potrivit unui comunicat al BVB. 'Pentru ca o alta bursa sa poata tranzactiona indicii BVB, trebuie sa aiba licenta. Toate produsele si informatiile bursiere sunt proprietatea BVB si utilizarea lor se poate face numai pe baza unui contract, contra cost. Este o practica frecventa pe plan internationalâ??, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache, citat de Mediafax.

    Sursa: Gardianul, 13 martie 2006.'

    mai mult

  • Flamingo, listat la Bursa din Viena

    Curierul National   

    ___
    Actiunile Flamingo International vor fi incluse miercuri, 15 martie, in indicele ROTX (Romanian Traded Index) cotat la Bursa din Viena, potrivit unui comunicat comun al operatorilor de piata din Bucuresti si Viena. Potrivit comunicatului transmis vineri, Comitetul pentru indicele ROTX a plasat sub supraveghere, pana in luna iulie, actiunile companiilor Compa Sibiu si Biofarm Bucuresti, care ar putea fi incluse in indice, concomitent cu excluderea societatii Antibiotice Bucuresti.In prezent, indicele cuprinde actiunile Banca Transilvania, BRD-Groupe Soci?©t?© G?©n?©rale, Banca Comerciala Carpatica, Petrom, Rompetrol Rafinare, Impact, Antibiotice Iasi.

    Ultima modificare a componentei ROTX a fost operata la finele lunii octombrie a anului trecut, cand titlurile Bancii Comerciale Carpatica si cele ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au fost incluse in indicele ROTX, iar titlurile Turbomecanica au fost excluse.

    Indicele ROTX, denominat in lei, euro si dolari, a fost lansat in luna martie a anului 2005 si reflecta evolutia unor actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Recent, Flamingo International si-a majorat capitalul social cu aproximativ 31,6 milioane de lei, pentru a finanta achizitia Flanco International. In prezent, capitalul social al companiei este de 52,235 milioane RON. Acordul pentru achizitia integrala a Flanco International SRL, de la Flanco Holding, a fost semnat in luna ianuarie. Valoarea totala a tranzactiei este estimata la circa 37 milioane de euro. Totodata, la inceputul lunii martie, Flamingo International si-a majorat facilitatea de credit pe termen scurt obtinut de la ING Bank, de la 12 la 18,9 milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 13 martie 2006.

    mai mult

  • Supraveghetorii pietelor financiare au incheiat un nou protocol

    Adevarul   

    ___
    La sfarsitul saptamanii trecute, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost semnat un nou Protocol tripartit intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BNR - pentru cooperare in vederea promovarii stabilitatii sistemului financiar, in ansamblu si pe fiecare dintre componentele sale. Totodata, a fost adoptat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea intalnirilor tripartite la nivelul conducerii intre CSA, BNR si CNVM. Primul protocol tripartit de acest fel a fost semnat la 3 aprilie 2002. In noile documente sunt stabilite prevederi ce stipuleaza tratarea intr-o maniera eficienta si coerenta a problemelor intersectoriale si aranjamente practice de conlucrare. Actualul protocol prevede inclusiv crearea a cinci comitete tehnice cu caracter permanent, care acopera problematica principalelor domenii de interes pentru cele trei autoritati. Acestea sunt: Comitetul de Stabilitate Financiara; Comitetul de Supraveghere si Control; Comitetul de Reglementare; Comitetul Sisteme de Plati; Comitetul Statistici Financiare. De asemenea, protocolul permite si infiintarea unor comitete ad-hoc, in functie de necesitatile care se vor manifesta. Un Secretariat al Protocolului va functiona in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.

    Sursa: Adevarul, 13 martie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide