Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.11.2004

  • Neptun Campina si-a facut planul la profit pentru intreg anul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Neptun Campina a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 2,6 milioane de euro, raportat la profitul de 1,1 milioane de euro obtinut in primele sase luni. Compania a avut o cifra de afaceri de peste 15 milioane de euro.

    In anul 2003, profitul net a fost de 1,15 milioane de euro, iar cifra de afaceri de 12,7 milioane de euro. Pentru anul 2004, Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei prevede o cifra de afaceri de 15,2 milioane de euro si un profit net de 1,4 milioane de euro. Compania nu a facut raportari financiare pe noua luni in 2003.

    Compania produce reductoare de uz general, miniere, agricole, reductoare de metrou si tramvai, motoreductoare electrice, trolii de ascensor; pompe si electropompe, precum si unitati de antrenare pentru extractia titeiului. Compania este detinuta in prezent de Metaleuroest Campina (societate detinuta de oameni de afaceri romani), cu o participatie de 72%, si salariati - restul actiunilor.

    Actiunile Neptun Campina sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultima tranzactie cu actiunile companiei efectuandu-se la pretul de 195.000 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 8,3 milioane de euro. Actiunile companiei au cunoscut o crestere sustinuta, maximul acestui an fiind de 220.000 de lei/actiune, in timp ce valoarea de piata in luna noiembrie 2003 era de 26.000 de lei/actiune. Cea mai mare parte a productiei este destinata pietei externe, cele mai mari exporturi fiind catre Italia si Franta, urmate de Germania, Israel, Anglia, Africa de Sud, Turcia, Ungaria si Spania.

    Sursa: Ziarul financiar, 22 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Salariatii rafinariei Petrolsub au reluat lucrul

    Curentul   PETY

    ___
    Dupa mai multe zile de proteste, angajatii rafinariei Petrolsub si-au reluat activitatea incepand de ieri, conform unui protocol semnat, vineri, intre reprezentantii SC Petrom SA si conducerea rafinariei.

    Cei 400 de angajati ai rafinariei din Suplacu de Barcau au inceput sa lucreze incepand de ieri. Decizia inceperii activitatii vine in urma mai multor actiuni de protest pe care le-au organizat angajatii, cea mai importanta dintre acestea fiind manifestatia care a avut loc joi, cand oamenii au pichetat mai bine de trei ore sediul Prefecturii Bihor. Daca nu s-ar fi ajuns la o intelegere, muncitorii urmau sa organizeze un nou protest, saptamana viitoare.

    In urma discutiilor purtate cu oficialitatile locale, firma furnizoare de materie prima s-a aratat dispusa sa reinceapa livrarea titeiului catre rafinarie, urmand ca, pana in luna martie a anului viitor, cele doua parti sa ajunga la o intelegere privind modul in care va fi stinsa datoria existenta.

    La negocierile de vineri au fost prezenti la Suplacu de Barcau ing. Florin Mocanescu, director general, si directorul Floarea Petrescu, din partea societatii Petrom, Horia Savan si Gheorghe Smole, reprezentantii rafinariei, precum si prefectul judetului Bihor, Alexandru Retegan.

    Sursa: Curentul, 22 noiembrie 2004.

    mai mult

  • SIF Transilvania a ridicat pragul de detinere la 5%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF3  SIF4

    ___
    In cursul zilei de 19 noiembrie a avut loc cea de-a doua convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIF Banat Crisana, cvorumul nefiind indeplinit nici de aceasta data. In cadrul AGEA de vineri, 19 noiembrie, SIF Muntenia a reusit sa adune 6,795% din drepturile de vot, la cea de-a doua intrunire, de simb?ta, reusind sa siringa 7,473%. Nici in aceat caz nu a fost intrunit cvorumul legal pentru luarea de decizii in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. La SIF Transilvania, in schimb, desi cota actionarilor intruniti la AGEA de vineri a depasit cu putin 1%, s-au putut lua hotariri. Acest lucru se datoreaza faptului ca in statutul societatii se stipuleaza ca daca actionarii nu se prezinta, inseamna ca sint de acord cu tot ceea ce hotaraste AGEA astfel intrunita, in aceasta situatie, cvorumul este declarat ca fiind de 100%. Domnul Dan Pavel, actionar al SIF Transilvania, ne-a declarat ca in cadrul acestei adunari s-a hotarit ridicarea pragului de detinere la 5%, administrarea SIF Transilvania de catre o societate de administrare, precum si situatia ca in caz de lichidare, societatea sa fie lichidata cu 95% din totalul capitalului. Sursa: Bursa, 22 noiembr

    mai mult

19.11.2004

  • Pentru Danubiana, profitul vine din Statele Unite

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Primele noua luni ale anului au consemnat trecerea pe profit a producatorului de anvelope Danubiana, la 60.000 de euro, dupa ce in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut obtinuse o pierdere de peste 1 milion de euro.

    'Cresterea rezultatelor companiei se datoreaza cresterii exportului pe relatia cu Statele Unite, dar si unui mai bun control al costurilor', a declarat Gheorghe Tofan, presedintele consiliului de administratie al companiei. Danubiana furnizeaza anvelope pentru doua dintre cele mai mari companii producatoare de utilaje agricole din lume, John Deere si Case, ambele din Statele Unite.

    Danubiana este specializata in proiectarea si productia de anvelope pentru autoturisme de teren, camioane, autobuze, tractoare si masini agricole, si face parte din grupul de firme Tofan, cu afaceri in productia de anvelope, transport auto si servicii conexe, fiind preluata de grup in 1995. Cifra de afaceri a companiei a crescut la aproape 24 milioane de euro la noua luni, comparativ cu nivelul de 21,8 milioane inregistrat anul trecut. 'O crestere consistenta a profitului este asteptata pentru sfarsitul anului viitor', a mai spus Tofan. Pentru sfarsitul anului, Danubiana preconizeaza obtinerea unei cifre de afaceri de peste 30 de milioane de euro, iar pentru anul urmator o crestere reala a vanzarilor de 15%.

    Danubiana detine aproximativ 75% din piata romaneasca de profil, conform companiei. Pentru anul in curs, grupul Tofan planuieste sa isi extinda operatiunile pe pietele est-europene, cum ar fi Polonia, Cehia sau Ungaria, precum si o reducere a portofoliului de produse, in vederea eficientizarii activitatii. Actiunile companiei sunt tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret al sedintei de ieri fiind de 15.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 4,75 de milioane de euro. 'Valoarea reala a actiunilor companiei se va vedea dupa ce finalizam planul de investitii demarat anul acesta', este de parere Tofan. La inceputul anului, Danubiana a demarat un plan de investitii in valoare de 10 milioane de euro, pentru inlocuirea cazanelor de la centrala termica a fabricii, pentru modernizarea unor echipamente si achizitia altora noi.

    In luna mai a acestui an, compania a incheiat un parteneriat cu o companie germana pentru o investitie noua, cu o valoare de peste 4 milioane de euro. Investitia priveste punerea in functiune, pe platforma Danubiana, a doua linii, una de resapat anvelope gigant si cealalta pentru resapatul anvelopelor de camion. Actionarul majoritar al Danubiana este Tofan Grup International, ce detine 75,9% din actiunile companiei. AVAS este principalul actionar minoritar, cu o participatie de 14,4% din actiuni, conform datelor publicate de Rasdaq.

    Sursa: Ziarul financiar, 19 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Fondul de Investitii Yale investeste in Romania

    Curierul National   

    ___
    Sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti a fost deschisa, ieri, de Dean Takahashi, Senior Investments Director in cadrul Fondului de Investitii al Universitatii Yale, cu ocazia vizitei sale in Romania in scopul identificarii de noi oportunitati de investitii pe piata romaneasca. Yale University Investments Office a investit deja in Romania prin intermediul NCH Romania, fond privat de investitii, circa 20 de milioane de dolari in actiuni si in sectorul imobiliar si intentioneaza, ca in anii urmatori, sa dubleze aceasta suma. Unul dintre cele mai mari fonduri de investitii private equity (actiuni ale societatilor nelistate), Yale University Investments Office detine participatii in diverse companii in valoare de peste 12 miliarde USD.

    Investitiile alternative, de tip private equity au jucat un rol-cheie in obtinerea rezultatelor sale. Aceasta clasa distincta de active contabilizeaza astazi mai mult de 20 la suta din activele Universitatii. Stere Farmache, directorul general al BVB, a aratat ca prin achizitionarea de actiuni la societati nelistate, un investitor detine un control mai direct in activitatea societatii in care a investit si in care sesizeaza un potential de dezvoltare si randament. Fondul de Investitii al Universitatii Yale a inregistrat o rata de rentabilitate de 19,4 la suta pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2004, activele sale totalizand 12,7 miliarde de dolari. Performantele Fondului au adus Universitatii Yale profituri in valoare de circa 2,1 miliarde de dolari.

    Sursa: Curierul national, 19 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile BCR, BRD, UniCredit si BancPost

    Adevarul   BRD

    ___
    Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit, ieri, in sens pozitiv, calificativele pe termen lung ale bancilor BRD si UniCredit Romania la 'BBB minus' de la 'BB' si pe cele pe termen scurt la 'F3' de la 'B', se arata intr-un comunicat al institutiei. Totodata, ratingurile de sprijin ale celor doua banci au fost schimbate la '2' de la '3', iar perspectiva este acum stabila. Fitch a reafirmat la 'D' ratingul individual al UniCredit. De asemenea, ratingul pe termen lung al BCR a fost imbunatatit la 'BB plus' de la 'BB minus'. Celelalte ratinguri ale BCR au fost reafirmate, la 'B' pentru creditele pe termen scurt, 'D' pentru calificativul individual si '3' pentru sprijin. Perspectiva pentru BCR a ramas stabila. Potrivit Fitch, calificativele BCR reflecta potentialul sprijin pe care banca l-ar putea primi, in caz de nevoie, de la statul roman, detinatorul a 38% din titluri, tinand cont de importanta sa in sistemul bancar romanesc. Ratingul de sprijin al BancPost a fost schimbat la '2' de la '3', ilustrand ajutorul care i-ar putea fi acordat de actionarul sau majoritar EFG Eurobank Ergasias, care este notata cu 'A minus'. Agentia mentioneaza ca BRD este detinuta in proportie de 51% de Societe Generale, cu ratingul pe termen lung 'AA minus', iar 99,8% din titlurile UniCredit Romania apartin Bancii Unicredito Italiano, cu un rating similar. Imbunatatirea calificativelor urmeaza deciziei de miercuri a Fitch de a revizui ratingul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung, cu doua trepte, de la 'BB' la 'BBB minus', nivel care semnifica intrarea in categoria investment grade, cu risc scazut de investitii. Totusi, din cauza riscurilor potentiale de transfer in Romania, care ar putea limita capacitatea actionarilor straini de a-si sustine filialele, ratingurile pe termen lung ale BRD si UCR sunt influentate de calificativul de tara al Romaniei, 'BBB minus'.

    Sursa: Adevarul, 19 noiembrie 2004.'

    mai mult

18.11.2004

  • Profitul Altur Slatina a urcat cu 25%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALT

    ___
    Producatorul de componente auto Altur Slatina a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit de aproape 0,6 milioane de euro, in crestere cu 25% (in euro) fata de nivelul anului trecut, in urma unor investitii de circa 1,5 mil. de euro.

    Cu 17,3 % mai mari decat tinta propusa in bugetul de venituri si cheltuieli, veniturile totale ale companiei au urcat la aproape 16 mil. euro, in crestere cu 37% fata de nivelul anului trecut. Pierderea rezultata din activitatea financiara s-a adancit insa la aproape 90.000 de euro datorita diferentelor de curs nefavorabile si dobanzilor bancare aferente creditelor angajate. Valoarea totala estimata a programului de investitii, modernizari si reparatii pe anul 2004 este de aproximativ 1,5 mil. euro.

    Altur Slatina mai are in plan investitii de aproximativ trei milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie in vederea livrarii de piese catre firma Continental Teves(Germania), precum si pentru fabricarea de noi produse pentru compania germana TRW si pentru cea olandeza Rubitech. TRW Automotive, unul dintre primii zece furnizori mondiali de componente pentru industria auto, detinea la sfarsitul anului 2002 o pondere de 43,6% in totalul cifrei de afaceri a Altur.

    Principalele produse ale Altur sunt piesele turnate din aluminiu (cu o pondere de peste 60% in cifra de afaceri), compania producand pistoane, seturi motor, pompe de frana si etrieri turnati, coturi destinate microcentralelor termice.

    Activitatea societatii a evoluat crescator in ultimii ani, beneficiind de pozitia de lider pe piata interna la anumite produse si de contractarea unor comenzii importante de la clienti din strainatate. SIF Oltenia detine 87,89% din capitalul societatii in valoare de 189,75 miliarde lei. Pretul de inchidere pentru actiunile companiei a fost de 16.500 lei/actiune, pe piata Rasdaq, in scadere cu 0,6% fata de sedinta anterioara. La aceasta cotatie capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 15,78 mil. euro. Actiunile companiei vor fi in scurt timp tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Ziarul financiar, 18 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Fitch a crescut ratingul Romaniei

    Gardianul   

    ___
    Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, ieri, calificativul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung pana la 'BBB minus', nivel care semnifica intrarea in categoria investment-grade, cu risc scazut de investitii. Masura a avut in vedere politica fiscala prudenta, avansarea reformei si perspectivele favorabile privind integrarea in UE.

    Sursa: Gardianul, 18 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • Aerostar isi extinde activitatea

    Curierul National   ARS

    ___
    Grupul Industrial Aeronautic Bacau, Aerostar, intentioneaza sa-si largeasca obiectul de activitate al societatii cu productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrala, productia de generatoare de aburi, fabricarea de echipamente industriale de ventilatie si frigorifice.

    In plus, se mai are in vedere productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice, comert cu ridicata al calculatoarelor si transporturi pe calea ferata. Societatea convoaca AGEA pentru 11 decembrie pentru a aproba modificarile la obiectul de activitate.

    Sursa: Curierul National, 18 noiembrie 2004.

    mai mult

17.11.2004

  • Credit FMO de 15 mil. euro pentru Rompetrol Downstream

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Rompetrol Downstream, divizia de retail a carburantilor din cadrul grupului petrolier Rompetrol, a primit un imprumut de 15 milioane euro din partea The Netherlands Development Finance Company (FMO). Fondurile urmeaza sa fie folosite pentru constructia, achizitionarea de statii de distributie si modernizarea retelei Rompetrol Downstream. Perioada de creditare este de 10 ani. Rambursarea se va face in rate semestriale, incepand cu luna aprilie 2008, potrivit reprezentantilor Rompetrol.

    'Acest imprumut reprezinta inca o garantie ca Rompetrol este un model de afacere viabila, ajutand astfel compania noastra sa se extinda si sa-si intareasca pozitia pe piata autohtona de vanzare a carburantilor', a declarat Philip Stephenson, directorul adjunct al grupului Rompetrol. 'Principala noastra tinta este construirea unei retele de distributie puternice si de calitate in Romania, inainte de a ne extinde in Sud Estul Europei', a adaugat Stephenson.

    Compania Rompetrol Downstream a fost infiintata in 2001, avand ca si obiectiv construirea celei mai mari retele private de benzinarii din Romania, cu peste 200 de statii proprii de carburanti si atingerea unei cote de piata de 20%, pana in 2006. 'FMO a recunoscut valoarea Rompetrol si apreciaza oportunitatea de a finanta o companie cu un potential de crestere semnificativa in Sud Estul Europei', a precizat directorul regional al FMO pentru Europa si Asia Centrala, George Meltzer.

    Potrivit conducerii grupului, Rompetrol Downstream ar urma sa devina in perioada urmatoare o sucursala a Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului listata la Bursa de Valori Bucuresti. Grupul are in vizor achizitia unei retele de benzinarii de pe piata romaneasca. Grupul petrolier Rompetrol, al doilea jucator de profil din Romania, mizeaza pentru acest an pe o cifra de afaceri de 1,6 mld. $.

    Sursa: Ziarul financiar, 17 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

Pagina

inchide