30.03.2006
-
Negocieri avansate pentru vanzarea Ardaf de catre Tender SA
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Reprezentantii companiei Tender SA sunt in negocieri avansate pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Ardaf Cluj-Napoca, reprezentand 70,69% din capitalul social, a declarat ieri presedintele Ardaf, Octavian Manastireanu. 'Se negociaza cu o singura sursa. Din motive de confidentialitate, prefer sa nu divulg numele posibilului cumparator', a adaugat Manastireanu. In opinia acestuia, pachetul de actiuni controlat de Tender valoreaza circa 50 mil. euro, dar cifra nu reprezinta un reper in cadrul negocierilor. Ultimele informatii din piata arata ca cel mai probabil cumparator ar putea fi Uniqa, care a achizitionat, in luna iunie 2005, un pachet reprezentand 27% din capitalul social al Astra Asigurari.
Grupul austriac a platit aproximativ 10 mil. euro si, potrivit unui acord incheiat intre cele doua parti, intentioneaza sa preia controlul societatii pe termen mediu. Pe piata asigurarilor s-au vehiculat, in ultimele 12 luni, mai multe informatii care dadeau ca sigura vanzarea Ardaf, printre numele mentionate numarandu-se Axa (Franta), companiile austriece Wiener si Grawe si grupul OTP (Ungaria). Directorul general al Grawe Romania, Peter Kasyk, a declarat ca grupul urmareste achizitionarea unei companii care practica asigurari generale si cu o cota de 3-4%, in prezent fiind monitorizati mai multi asiguratori.
El a spus ca preluarea Ardaf a fost subiectul unor discutii cu reprezentantii Tender in a doua parte a lui 2005, dar ca in prezent nu mai sunt interesati de aceasta companie. Omul de afaceri Ovidiu Tender se afla in inchisoare, intr-un caz care nu are nici o legatura cu Ardaf.
Sursa: Ziarul Financiar, 30 martie 2006.
' -
Primele procese ale Fondului Proprietatea, cu o persoana fizica si firma Romatel
Gardianul
___
Fondul Proprietatea este implicat in doua procese juridice, partile reclamante fiind o persoana fizica si compania Romatel, arata un comunicat al fondului remis redactiei. In ambele litigii, partea reclamata este reprezentata de Fondul Proprietatea impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Primul dintre procese vizeaza o actiune de revendicare imobiliara in care Fondul Proprietatea nu are calitate procesuala pasiva. Cel de-al doilea este rezultatul solicitarii Romatel, care sustine ca transferul de actiuni dintre AVAS si Fondul Proprietatea nu a respectat dreptul de preemtiune al actionarilor Romatel. Fondul Proprietatea este reprezentat in instanta de Popovici & Asociatii in primul litigiu, iar in cel de-al doilea de catre firma Tuca, Zbarcea & Asociatii. 'Exista alte patru cazuri de procese similare in derulare in care, in prezent, doar AVAS este partea reclamata. Este foarte probabil ca Fondul va prelua de la AVAS aceste litigii, in acest moment stabilindu-se procedurile exacte ale acestui proces', a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan, in comunicat. Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Portofoliul Fondului include actiuni la 114 companii romanesti, capitalul social fiind de 3,9 miliarde euro. Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala.
Sursa: Gardianul, 30 martie 2006.' -
Achizitii in serie in industria farmaceutica
Curierul National
___
Cel mai mare producator de medicamente generice din India, Ranbaxy Laboratories, a facut ieri publica achizitia companiei Terapia Cluj-Napoca pentru 324 de milioane de dolari. La randul sau, compania islandeza Actavis a anuntat marti ca a cumparat producatorul de oncologice Sindan Bucuresti, pentru 177 milioane de dolari.
Compania Terapia ocupa locul opt pe piata farmaceutica romaneasca. In 2005, producatorul a consemnat vanzari de 80 de milioane de dolari si o marja a profitului inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarilor (EBITDA) de 35%. Pentru acest an, Terapia vizeaza depasirea pragului de 100 de milioane de dolari la vanzari, majorarea exporturilor cu 16% si extinderea portofoliului de produse.
Accesul la piete din UE
Statele din Europa Centrala si de Est, si in special Romania si Bulgaria - aspirante la titlul de membre UE, au devenit tinte importante pentru achizitii pentru companiile farmaceutice. 'Terapia si Sindan au fost, practic, printre ultimele achizitii ca valoare de pe piata romaneasca. Atat Ranbaxy, cat si Actavis (detine in Bulgaria Balkan Pharma - n.r.) au intrat progresiv in Europa de Est, prin achizitii si parteneriate, asigurandu-si drumul spre Europa Centrala. Indienii vizeaza statele europene si SUA si cauta locuri strategice, iar cele mai noi regiuni sunt Romania si Bulgaria', a declarat Marius Savu, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente, citat de Mediafax. El a explicat ca piata farmaceutica romaneasca este asezata ca valoare si nu va cunoaste cresteri dramatice in continuare.
Inca de anul trecut, Terapia si Sindan au fost curtate de cehii de la Zentiva (care au preluat ulterior Sicomed) si companiile indiene Ranbaxy, Dr. Reddy's si Lupin Laboratories.
Centru de productie regional
Ranbaxy va cumpara 96,7% din actiunile Terapia de la fondul american de investitii Advent International, cel care a achizitionat in urma cu doi ani 95% din actiunile societatii, printr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari. Potrivit Bloomberg, achizitia companiei romanesti va aduce Ranbaxy doua fabrici de medicamente si un portofoliu de 150 de produse. Portofoliul pentru export cuprinde un numar de 25 de medicamente, Faringosept fiind cel mai bine vandut produs pe pietele din Rusia, Ucraina si Polonia. Grupul exporta in 15 tari europene si membre ale CSI si a deschis reprezentante externe in Rusia si in Ucraina.
De cealalta parte, Sindan este prezenta pe o piata foarte dinamica, a medicamentelor oncologice, avand mai multe divizii inregistrate in state precum Japonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Marea Britanie. 'Sindan activeaza pe o piata in care numai un medicament - Taxotere - inregistreaza anual vanzari de jumatate de miliard de euro', a afirmat Marius Savu.
De asemenea, Terapia si Sindan pot deveni centre de productie importante pentru cele doua companii, acestea avand acum posibilitatea sa aduca in Romania si alte produse din portofoliul lor. De altfel, oficialii Ranbaxy au declarat ca Romania ar putea deveni un centru de productie regional.
2 miliarde de dolari, target de vanzari
Achizitia companiei romanesti va ajuta Ranbaxy sa atinga targetul de vanzari de 2 miliarde de dolari, pana in 2007. Compania indiana cauta in continuare oportunitati de achizitii in Europa, dupa ce vanzarile din SUA, care i-au adus anul trecut 28% din veniturile sale totale, au intrat in declin din cauza competitiei sporite. Vanzarile companiei Ranbaxy au scazut anul trecut cu 2,2 procente, pana la 1,16 miliarde de dolari, iar profitul cu 63% pana la 59 milioane dolari, conform datelor raportate de companie in ianuarie 2006, preluate de Bloomberg.
Ranbaxy este prezenta in 46 de tari, iar produsele sale se vand in 125 de tari.
Antibiotice Iasi, urmatoarea pe lista
O alta achizitie importanta pe piata farmaceutica romaneasca este cea a companiei Antibiotice Iasi, clasata pe locul noua in topul companiilor farmaceutice. De asemenea, mai este vizata Biofarm si, eventual, Labormed Pharma. Pachetul majoritar al societatii ar putea fi scos la vanzare in luna mai sau iunie anul acesta. Valoarea de piata a Antibiotice este de 130 de milioane de euro, astfel ca pachetul de 53% dintre actiunile producatorului iesean, detinut de AVAS, ar putea valora aproximativ 70 de milioane de euro. Potrivit unor informatii vehiculate pe piata si citate de Mediafax, doua companii s-au aratat interesate de participarea la privatizarea Antibiotice, producatorii Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.
Potrivit unui raport al firmei de cercetare Cegedim Romania, piata romaneasca de medicamente a crescut in 2005 cu 18,1%, atingand valoarea de 4,59 miliarde lei.
Sursa: Curierul National, 30 martie 2006.'
29.03.2006
-
Votul deputatilor a prabusit actiunile SIF-urilor
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Societatile de investitii financiare au pierdut in cateva minute 200 mil. euro, dupa ce deputatii au decis ca nimeni nu poate detine mai mult de 1% din capital. Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au scazut ieri dramatic la Bursa, cu 7- 11% in doar cateva minute, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a hotarat ca niciun grup de investitori care actioneaza in mod concertat sa nu poata detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF, iar cei care detin peste 1% in acest moment trebuie sa isi vanda actiunile in termen de trei luni. Votul deputatilor a venit ca un dus rece pentru piata, dupa ce investitorii incepusera ziua bucurosi ca luni noapte judecatorii au respins cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, ceea ce a dus la o crestere puternica a actiunilor Petromidia cu peste 10%.
Decizia deputatilor a prins pe picior gresit Bursa, care a suspendat SIF-urile de la tranzactionare la minute bune dupa adoptarea deciziei in Camera Deputatilor, timp in care o parte dintre investitori au avut timp suficient sa arunce in piata pachete de actiuni, prabusind astfel cotatiile. Indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a oprit astfel la 44.560 de puncte, cu 9% mai jos fata de luni, cele mai mari scaderi fiind cele ale SIF Muntenia si SIF Transilvania, care au incheiat ziua cu pierderi de aproximativ 11%. In cele cateva minute de dupa adoptarea deciziei in care SIF-urile s-au tranzactionat, valoarea bursiera a acestora a scazut cu circa 200 mil. euro.
Pentru a intra in vigoare, noua lege trebuie promulgata de presedintele Basescu. Imediat dupa aceea Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie sa emita reglementari in aplicarea legii, iar SIF-urile sa isi schimbe din nou statutul. Decizia adoptata de deputati da castig de cauza sefilor SIF-urilor care nu agreeaza o concentrare a actionariatului. Unul din sefii SIF-urilor a adus in discutie posibilitatea blocarii privatizarii BCR, unde SIF-urile detin 30%, daca se adopta o decizie favorabila marilor actionari.
'Eu nu o sa vand nici, o singura actiune. Nu numai atat, dar o sa contest legea la Curtea Constitutionala. Nu inteleg cum o sa poata statul sa ma oblige sa vand atata timp cat proprietatea este garantata prin Constitutie', a declarat pentru ZF omul de afaceri Catalin Chelu. Conform informatiilor de pe piata, el controleaza 15-20% din SIF Moldova si SIF Oltenia alaturi de procente bune din celelalte SIF-uri. In acest moment valoarea cumulata a celor 5 SIF-uri este de 1,8 miliarde de euro, adica atat cat valoreazapachetul de actiuni BCR detinut de acestea la pretul obtinut de stat.
Modificarea din nou a legislatiei privind nivelul detinerilor maxime la SIF-uri echivaleaza practic cu revenirea la situatia de acum un an, doar ca atunci pragul era de 0,1% si nu de 1% cum este conform noii legi. In plus, de data aceasta, pragul este mentionat in lege si nu va putea fi modificat de actionari in cadrul Adunarii Generale.
Inca de pe vremea pragului de 0,1%, pe piata circulau informatii ca mari investitori acumulasera prin persoane interpuse pachete bune din capitalul SIF-urilor, dar acest lucru nu a putut fi dovedit. In plus pe piata existau investitori care depasisera procentul de 0,1% prin achizitii pe piata atunci cand sistemul Bursei permitea acest lucru, dar acestia nu au putut fi obligati nici atunci sa vanda.
Ieri in Parlament a avut loc o lupta dura intre cei care sustineau ca trebuie lasata piata libera si cei care pledau pentru limitarea detinerii din capital. Propunerea de ieri de retrimitere a proiectului de lege la Comisia buget-finante pentru reexaminare si pe care multi dintre investitori mizau a fost respinsa, fiind sustinuta la vot doar de PRM si UDMR, in timp ce la votul final pentru proiectul de lege doar PRM a votat impotriva, UDMR s-a abtinut, in timp ce coalitia de guvernare si PSD au votat pentru. Decizia a luat prin surprindere investitorii, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva zile senatorul PNL Varujan Vosganian declarase ca coalitia de guvernamant a luat decizia de a modifica amendamentul comisiei de buget-finante.
Brokerii de pe Bursa spun ca scaderea actiunilor a venit pe fondul unui exces de panica al investitorilor. 'Caderea de ieri nu mi se pare pe deplin justificata. Cred ca cei care au vandut au actionat mai ales pe baza unui impuls psihologic. Era normal ca pretul actiunilor sa scada, dar aceasta scadere a fost amplificata de impulsul psihologic generat de votul din Camera Deputatilor, Nu e ca si cand am reveni din nou la pragul de 0,1%,' spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Intreaga Bursa a scazut pentru cateva minute ieri odata cu SIF-urile, dar pana la final celelalte actiuni si-au revenit, astfel ca indicele BET a incheiat ziua cu o scadere de doar 0,2%.
Puseu de optimism pe Petromidia
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au crescut ieri puternic in urma deciziei de luni seara a judecatorilor de a respinge cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol. Actiunile companiei scazusera puternic in ultima luna pe fondul disputelor din justitie a cererii de arestare, pierzand mai bine de un sfert din valoare. Actiunile au recuperat ieri aproape jumatate din scaderea din ultima luna, ceea ce arata ca multi dintre investitorii de pe piata s-au temut ca Patriciu va fi arestat. Cotatia Petromidia a incheiat ziua la 0,0890 lei/actiune, cu 11% mai sus fata de ultima cotatie, dupa ce au atins pe parcursul zilei un maxim de 0,0921 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 martie 2006.' -
Consultari pentru listarea titlurilor de stat la Bursa
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si comisiile de specialitate ale Parlamentului vor incepe consultarile pentru stabilirea cadrului normativ si institutional privind listarea la bursa a titlurilor de stat. Decizia a fost luata marti, in urma consultarilor dintre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante activitate bancara si piata de capital din Senat. 'Cadrul normativ presupune elaborarea normelor specifice, precum si modificarea unora dintre actele normative existente. Cadrul institutional presupune, in primul rand, crearea sistemului de evidenta a titlurilor respective pe piata de capital', a declarat senatorul Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor intentioneaza ca o parte din finantarea programului de modernizare a invatamantului sa fie realizata prin emisiune de titluri de stat cu o perioada de maturitate de sapte ani. 'Aceasta emisiune de titluri ar putea face obiectul listarii pe bursa inca din a doua jumatate a anului 2006', precizeaza sursa citata.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 martie 2006.
' -
Plasamentele pe bursa,cele mai rentabile investitii
Adevarul
___
In ultimele 12 luni, cele mai profitabile plasamente au fost investitiile in actiunile cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cele petroliere si bancare, releva rezultatele unei analize comunicate pe site-ul kmarket.ro. Randamentul mediu al acestor plasamente a fost de 44,9%, chiar daca gradul de risc este ridicat, o dovada in acest sens fiind si volatilitatea pietei bursiere din ultimele saptamani. Potrivit datelor furnizate de site-ul de informatii financiare, investitia in obligatiuni corporative ar fi adus in perioada analizata un randament anual de 15%, obligatiunile municipale - 14%, iar depozitele bancare pe 12 luni - 10%. Investitiile in fondurile mutuale au avut in perioada analizata un randament mediu de 11,63%. Cei care si-au transformat leii in dolari, in urma cu un an de zile, au obtinut un randament de 7,79%, iar cei care si-au pastrat economiile in euro au inregistrat o depreciere de 3,9%.
Sursa: Adevarul, 29 martie 2006.
28.03.2006
-
SIF Banat - Crisana a cumparat 5% din Iproeb
ZF RO - FONDURI MUTUALE IPRU LION
___
SIF Banat-Crisana si-a atins tinta de detinere de 5% din capitalul Iproeb Bistrita, unul din principalii producatori de cabluri si conductori electrici din tara. SIF incepuse sa cumpere actiuni Iproeb din toamna lui 2004, in toamna anului trecut ajungand la o participatie intre 3-4% din capitalul companiei.
'Tinta noastra la Iproeb a fost de 5%, dar poate fi revizuita oricand in functie de ce se intampla in activitatea companiei', a precizat Catalin Dobrescu, directorul departamentului tranzactii al SIF Banat - Crisana. Societatea a decis sa intre puternic in actionariatul producatorului de cabluri atrasa de cresterile de afaceri si profit raportate de Iproeb si de faptul ca aceasta companie nu are inca un actionar majoritar. Cei mai importanti jucatori de pe piata cablurilor electrice au raportat in ultimii ani cresteri importante ale afacerilor pe fondul dezvoltarii retelelor de telefonie, a industriei constructoare de masini si a celei de constructii.
Dobrescu a mai spus ca in momentul in care SIF a inceput sa cumpere actiuni la Ipoeb, reprezentantii societatii si-au exprimat disponibilitatea de a cumpara si pachetul detinut de societatea Electromontaj Bucuresti, principalul actionar al Iproeb, cu o participatie de peste 28%. 'Nu le-am oferit un pret anume. Ne-am exprimat disponibilitatea de a cumpara pachetul lor, dar ei au raspuns sec ca actiunile nu sunt de vanzare', spune Dobrescu.
Actiunile Iproeb s-au tranzactionat ieri pe piata RASDAQ in jurul pretului de 1,34 lei/actiune, valoarea pachetului detinut de SIF fiind de 0,69 milioane de euro la acest pret. Capitalizarea bursiera a Iproeb este de 13,87 milioane de euro.
Compania a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un profit net de 4,76 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Cifra de afaceri realizata de societate crescuse cu 17,2%, ajungand la un nivel de peste 77,2 milioane de lei (21,33 milioane de euro).
Sursa: Ziarul Financiar, 28 martie 2006.
' -
Aker Yards construieste remorchere de 71,6 milioane euro la Braila si Tulcea
Curierul National
___
Grupul Aker Yards, proprietarul santierelor navale de la Braila si Tulcea, va construi in Romania doua vase pentru grupul norvegian Farstad Shipping, in baza unor contracte cu o valoare totala de circa 570 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 71,6 milioane euro).
'Carenele vor fi construite in Romania, iar navele vor fi echipate de Brevik. Livrarea celor doua vase este programata pentru decembrie 2007 si respectiv martie 2008', se arata intr-un comunicat al grupului norvegian Aker Yards, unul dintre cei mai mari constructori navali la nivel mondial. Pana in prezent, Aker Yards si armatorul norvegian au incheiat 19 contracte privind livrarea de nave. Cele doua contracte vor fi derulate prin intermediul companiei Farstad Supply AS, membra a grupului Farstad Shipping.
Divizia de UT-Design a Rolls-Royce a dezvoltat un model nou si avansat de PSV ( UT 751 E), care indeplineste cerintele contractului pe termen lung cu Norsk Hydro. Nava va fi construita utilizand un pachet complet de echipamente si sisteme Rolls-Royce. Acest PSV, conceput cu sistem diesel - electric, va deservi initial instalatiile pe care Norsk Hydro le are in Marea Nordului. Nava va asigura aprovizionarea intre baza Mongstad din nordul Norvegiei si platformele marine, dar va efectua si altfel de servicii.
Vase multifunctionale, cu dotari ultrasofisticate
Noul tip de carena produsa de designeri are incorporata o prova bulboasa si propulsoare Ulstein Aquamaster Azipull duble. Pe o lungime totala de 93 de metri si o latime de 21 de metri nava dispune de o punte de incarcare de 1.100 metri patrati si un pescaj de 6,2 metri.
In ciuda capacitatii mari de incarcare, nava este proiectata pentru un consum extrem de mic indiferent de tonajul incarcaturii, asigurand o viteza de 12-15 noduri. Generatorul in sase cilindri Bergen C25:33 asigura electricitatea necesara functionarii navei. Principalele propulsoare directionale de tip Azipull AZP120 cu propulsoare v si motorul electric de 2.200kW sunt suplimentate de doua propulsoare incastrate in carena de tip TT2400 (883kW) si de un propulsor azimutal prova (883kW), toate fiind dotate cu controlul frecventei.
Sistemul de propulsie intruneste standardele pozitiei dinamice IMO DP2 si permite vasului sa isi mentina cursul chiar si in conditii meteorologice extreme.
Nava este echipata si cu sisteme de purificare, gazele de esapament fiind trecute printr-un filtru cu catalizator cu uree.
Vasul are capacitatea de a transporta o paleta larga de marfuri: lichide, vrac sau incarcatura uscata precum combustibil, metanol sau solventi pentru petele de petrol.
Nava Farstad va avea capacitatea de a efectua operatiuni de asistare la salvare, avand capacitatea de a prelua 320 de pasageri si fiind dotata cu doua barci de salvare si solventi pentru curatarea deversarilor de petrol.
Toate aceste dotari indeplinesc cerintele NOFOS 2005.
Detalii tehnice:
- Tipul de vas: UT 712 L, nava de interventii
- Data livrarii: Martie 2008
- Lungime si latime: 78,3 metri lungime, 17,2 metri latime
- Greutate: 2.350 tone
- Design: Rolls Royce Marine
Detalii tehnice:
- Tipul de vas: UT 751 E, nava de aprovizionare a platformelor
- Data livrarii: Decembrie 2007
- Lungime si latime: 93 metri lungime, 21 metri latime
- Greutate: 4.500 tone
- Design: Rolls Royce Marine
Sursa: Curierul National, 28 martie 2006.' -
Presiuni la Azomures: 800 de angajati, in somaj tehnic
Adevarul
___
Aproximativ 800 de angajati de la Azomures vor intra in somaj tehnic, conform unei decizii a societatii. Anuntul a fost facut de liderul sindicatului Alternativa 2002 din Azomures, Maria Dandarau, care a anuntat ca, incepand de ieri, se intocmesc liste in acest sens. Producatorii de ingrasaminte sustin ca au mari pierderi cauzate de pretul ridicat al gazelor. Acestia declara ca inteleg politica energetica a Romaniei si angajamentele ei fata de FMI si UE, dar solicita ajutoare de la stat pentru agricultorii care cumpara ingrasaminte.
Sursa: Adevarul, 28 martie 2006.
27.03.2006
-
Afaceri Aerostar in scadere chiar si cu un contract cu MAPN de 8 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE ARS
___
Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu MAPN in valoare de 8 milioane de euro. Cu toate acestea, compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro, in usoara scadere fata de anul trecut. Constructorul de aeronave Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu Statul Major al Fortelor Aeriene pe o perioada de trei ani, valoarea contractului pentru acest an ridicandu-se la 28,7 milioane de lei (peste 8 milioane de euro). In baza acestui contract, Aerostar va asigura mentenanta avioanelor militare MIG 21 si L-39 din dotarea Fortelor Aeriene din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
Conform Aerostar, valoarea exacta a contractelor pentru 2007 si 2008 nu a fost stabilita inca, dar aceasta este estimata la aproximativ 30 de milioane de lei. In afara de acest contract, Aerostar mai are in derulare in acest an un contract in valoare de 6,6 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) privind reparatia de motoare de avion, semnat in luna noiembrie 2005 cu un client extern din domeniul aviatiei militare. Reprezentantii Aerostar nu au putut fi contactati pentru comentarii in decursul zilei de ieri.
Aerostar si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 98 de milioane de lei (28 de milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in usoara scadere comparativ cu 2005, cand afacerile companiei au depasit 102,7 milioane de lei (28,4 milioane de euro). Compania estimeaza, de asemenea, obtinerea unui profit net de 5,86 milioane de lei (1,68 milioane de euro), cu 11% mai redus decat profitul inregistrat anul trecut. In 2005, Aerostar a obtinut un profit net de 6,8 milioane de lei (circa 1,88 milioane de euro), cu 23% mai ridicat comparativ cu 2004. Actionarii companiei au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ca 75% din profitul realizat anul trecut sa fie distribuit sub forma de dividende si au fixat un dividend brut de 0,44 lei/actiune. Valoarea dividendului reprezinta 8% din ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Aerostar la Bursa.
Restul profitului, in cuantum de 1,6 milioane de lei (0,45 milioane de euro) va fi incorporat in rezerve.
Actionarii companiei au mai hotarat constituirea unei societati comerciale, impreuna cu parteneri din Rusia, cu scopul de facilitare a importului de echipamente de aviatie si a exportului de lucrari de reparatii si modernizari pentru avioane si sisteme de aviatie. Aerostar isi propune sa realizeze in acest an investitii in valoare de aproximativ 11,5 milioane de lei (3,3 milioane de euro), dupa ce anul trecut a alocat circa 11,7 milioane de lei pentru retehnologizare.
Programul de investitii va fi axat in principal pe modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie, pe modernizarea infrastructurii si reabilitarea cladirilor, pe imbunatatirea conditiilor de munca si nu in ultimul rand pe reducerea costurilor cu energia. Reprezentantii companiei iau in calcul si realizarea unor investitii financiare, daca vor aparea oportunitati rentabile de investitii in titluri de participare in capitalul social al altor companii. Finantarea investitiilor se va asigura din surse proprii si din credite bancare.
Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate, compania asigurand reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane din dotarea armatei romane. Circa o treime din cifra de afaceri a companiei provine din lucrari derulate pentru clienti externi. Principalul client extern al companiei este Ministerul Apararii din India.
Aerostar a intrat in 2003 si in domeniul aviatiei civile, care reprezinta in prezent aproape 30% din cifra de afaceri a companiei. Compania este controlata in proportie de 71% de Iarom Bucuresti, principalul actionar minoritar fiind SIF Moldova, cu 11,13% din actiuni. Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul transfer cu actiunile constructorului de avioane realizandu-se la cotatia de 5,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 18,35 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 martie 2006.
Pagina