Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

31.10.2005

  • Georgescu: Mari banci respinse la vanzarea BCR sau CEC ar putea intra pe piata

    Gardianul   

    ___
    Domnule prim-viceguvernator, exista banci care intentioneaza sa-si extinda activitatea in Romania?

    - Vedem competitia accentuata dintre banci de renume international pentru achizitionarea pachetelor de actiuni scose la vanzare din BCR si CEC.

    Unele din bancile care participa la procesele de privatizare a BCR si CEC, care au in strategia de dezvoltare extinderea afacerilor in Europa Centrala si de Est, daca nu vor avea succes in privatizarea celor doua banci, vor incerca sa-si dezvolte in mod direct afaceri bancare pe piata romaneasca.

    - Care va fi evolutia bancilor mici dupa intrarea in UE?

    - Deja piata bancara a devenit tot mai competitiva si apreciez ca in raport cu pachetul de servicii bancare oferit, cu segmentul de beneficiari carora se adreseaza si zona geografica interna vizata, bancile mici pot coexista cu bancile foarte mari, cu activitate transnationala. Totul depinde de nisa de piata pe care o astfel de banca si-o identifica din perspectiva eficientei si a performantelor.

    - Exista banci cu probleme in sistemul bancar romanesc?

    - Sistemul bancar este sanatos din punct de vedere financiar. Ratingul calculat pe baza celor mai recente date contabile ale acestora dovedeste atat la nivel individual, cat si la nivelul sistemului bancar, ca indicatorii de performanta economico-financiari ai institutiilor de credit se situaza la un nivel constant bun si foarte bun. Avand in vedere consolidarea activitatii Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, nu sunt motive de ingrijorare din partea clientilor creditori (deponentii) sau debitori (beneficiari de credite) ai bancilor. Indicatorul de solvabilitate este de peste 18% la nivelul sistemului bancar.

    - Care va fi evolutia bancilor mici in urmatorii cinci ani?

    - Dezvoltarea pietei bancare romanesti va cunoaste probabil unele mutatii, asa cum se intampla si in prezent, pornind de la deciziile unor banci mari cu reprezentare pe plan international. Aceste decizii se vor reflecta si pe piata noastra bancara, dupa cum exista, datorita evolutiilor foarte bune ale conditiilor macroeconomice din Romania incepand cu anul 2000, o atractivitate sporita a investitorilor straini pentru mediul de afaceri romanesc. Pe piata bancara exista numeroase oferte exprimate catre diferite societati bancare, manifestandu-se, in acelasi timp, intentia unor banci straine de a deschide in Romania sucursale sau filiale care sa le permita extinderea afacerilor, pe fondul modernizarii infrastructurii legislative a pietei noastre bancare.

    - Ce efecte va genera aplicarea legii de reglementare a functionarii institutiilor financiare nebancare asupra institutiilor de acest gen care intermediaza acordarea de credite?

    - Foarte multe din aceste institutii financiare nebancare (IFN) au solicitat de-a lungul vremii un anumit regim privind autorizarea, reglementarea si supravegherea din partea unei autoritati a statului, pentru a dobandi mai multa credibilitate in fata consumatorilor, pentru a dovedi o activitate transparenta si, totodata, pentru a fi racordate la practica internationala de profil.

    Cand au fost stabilite criteriile si conditiile pentru autorizarea IFN-urilor s-a pornit de la legislatia deja existenta, care reglementeaza activitatea fiecarei grupe de astfel de entitati, legislatie care prevede conditii referitoare la capitalul minim, criterii de organizare si functionare a societatilor respective.

    Desigur, exista posibilitatea unor mutatii pe diferitele segmente ale pietei IFN-urilor care vor fi stabilite de actionarii acestora. Oricum, obiectivul este de a le consolida pozitia de piata, de a le stimula sa devina mai competitive, transparente si eficiente potrivit standardelor internationale. Pe aceasta cale vor fi create conditii pentru ca IFN-urile sa se poata dezvolta in continuare. Nu anticipam un impact negativ, nu estimam costuri administrative exagerate pentru a pune in aplicare prevederile acestei legi.

    De altfel, proiectul de act normativ stabileste termene rezonabile pentru aplicarea fiecarei etape: mai intai notificarea la autoritatea competenta a existentei institutiei financiare nebancare, apoi emiterea de catre aceasta autoritate, pe baza informatiilor care sunt furnizate in etapa anterioara, a unor criterii si norme privind incadrarea IFN-urilor in grupa institutiilor cu o activitate mai diversificata (carora li se solicita cerinte de capital si de prudentialitate mai exigente) sau in grupa institutiilor cu activitate mai putin complexa (care vor trebui sa raspunda unor criterii racordate la dimensiunilor mai reduse ale acestora). Apoi va exista o perioada in care IFN-urile vor trebui sa indeplineasca cerintele stabilite prin norme in raport cu grupa in care se incadreaza: cele cu activitate mai complexa vor fi inregistrate in Registrul special, celelalte in Registrul general pentru a le fi monitorizata activitatea. In acelasi timp, va exista si un Registru de evidenta a CAR-urilor si a caselor de amanet.

    - Ce se va intampla cu institutiile care nu vor reusi sa indeplineasca cerintelor prevazute in norme?

    - La finalul perioadei de obligativitate a indeplinirii conditiilor de prudentialitate si de capital, entitatile care nu vor putea sa raspunda acestor exigente isi vor putea continua activitatea fara a mai incheia noi contracte, procedand la derularea celor aflate in portofoliu.

    - In cat timp ar putea intra in vigoare actul normativ?

    - Depinde de traseul pe care il va urma proiectul de lege, daca se va opta de catre Guvern pentru adoptarea acestuia ca ordonanta de urgenta sau daca va fi promulgat prin Parlament, urmand procedurile forului legislativ. Cred ca si intr-o ipoteza, si in cealalta, pana la finele acestui an, proiectul de lege va intra in vigoare.

    - In cazul in care va fi adoptat ca ordonanta de urgenta, cine va decide daca BNR va reglementa IFN-urile sau daca va fi infiintata o institutie noua?

    - Intr-o prima faza va decide Guvernul, urmand ca Parlamentul sa ratifice propunerea Guvernului.

    - Daca nu va fi desemnata BNR ca autoritate de supraveghere a IFN-urilor, cat timp apreciati ca va dura infiintarea unei institutii noi cu acest scop?

    - Cateva luni.

    - Avand in vedere ca exista un mare interes din partea BNR ca IFN-urile sa fie reglementate, apreciati ca se va opta ca BNR sa fie autoritatea de reglementare?

    - Factorii decizionali, Guvernul si Parlamentul, vor aprecia oportunitatea uneia sau alteia din optiuni, si, in raport cu argumentele care sunt prezentate, vor decide asupra solutiei celei mai eficiente.

    Sursa: Gardianul, 31 octombrie 2005.

    mai mult

  • Profit dublu la Oil Terminal

    Curierul National   OIL

    ___
    Cifra de afaceri a companiei Oil Terminal Constanta a avansat in primele noua luni ale anului, in termeni nominali, cu 24% pana la valoarea de 99 milioane lei (27,6 milioane euro), fata de rezultatul de 79 milioane lei, inregistrat in perioada similara a anului trecut. Profitul companiei a crescut de aproape 2,5 ori in primele noua luni. Oil Terminal este specializata in prestari de servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului. Ministerul Economiei si Comertului detine 69,62% din actiunile societatii, restul titlurilor fiind in posesia unor persoane juridice si fizice.

    Sursa: Curierul National, 31 octombrie 2005.

    mai mult

28.10.2005

  • Dupa imobiliare si Bursa, Electromagnetica incearca si sectorul energetic

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELMA

    ___
    Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti isi pregateste intrarea pe piata energetica prin achizitionarea a sapte microhidrocentrale din bazinul raului Doftana, scoase la licitatie de societatea Hidroelectrica. Actionarii Electromagnetica au aprobat ca nivel maxim al pretului de achizitionare suma de 27,7 milioane de lei (7,7 milioane de euro).

    'Intentionam sa achizitionam aceste microhidrocentrale pentru a ne completa portofoliul de activitati. Vrem sa patrundem pe o alta piata, avand in vedere ca in ultima perioada ne-am restructurat in totalitate portofoliul de activitati. Inainte, 70% din produsele noastre erau destinate pietei telecomunicatiilor. Datorita schimbarilor intervenite pe aceasta piata, in sensul ca telefonia fixa a pierdut teren in favoarea telefoniei mobile, a trebuit sa inlocuim aceste activitati cu altele. Am investit si pe piata de capital, si pe piata imobiliara, incercand sa profitam de orice oportunitate aparuta. In acest context, e posibil ca pe viitor sa ne continuam seria de achizitii din sectorul energetic', a spus Ilie Frasineanu, directorul economic al Electromagnetica. Investitia urmeaza sa fie finantata in proportie de 85% printr-un credit bancar ce va fi garantat cu activele companiei.

    Reprezentantii Electromagnetica au precizat ca de aceasta data nu este vorba despre o investitie speculativa, ci de o restructurare a portofoliului de activitati. 'Despre impactul acestei investitii asupra rezultatelor financiare ale companiei vom putea vorbi numai dupa ce vom castiga licitatia, cand vom realizat un flux de venituri si cheltuieli pentru urmatorii 10 ani', a spus Frasineanu.

    Pentru acest an, compania estimeaza o crestere cu circa 25% a cifrei de afaceri, pana la nivelul de 17,8 milioane de euro (65 milioane de lei), comparativ cu vanzarile de 14 milioane de euro (57 milioane de lei) realizate in 2004. Reprezentantii companiei au precizat ca este greu de prognozat un nivel al profitului in conditiile in care previziunile privind evolutia cursului de schimb sunt contradictorii. 'Oricum, ne vom respecta prevederile din bugetul de venituri si cheltuieli', a concluzionat Frasineanu.

    Electromagnetica este controlata de catre Asociatia Salariatilor (PAS), aceasta detinand 54,1% din actiunile companiei. Societatea este listata la Categoria I a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Electromagnetica fiind de 0,375 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 27,56 milioane de lei (7,64 milioane de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 octombrie 2005.
    '

    mai mult

  • Compania Socep Constanta va fi listata la BVB

    Curierul National   SOCP

    ___
    Comisia de inscriere la cota Bursei de Valori Bucuresti si-a exprimat marti avizul favorabil admiterii actiunilor emise de operatorul portuar Socep Constanta la prima categorie, se arata intr-un comunicat al companiei. Directorul general al Socep, Petrica Valcu, a declarat pentru agentiile de presa ca, in urma analizei documentatiei prezentate de conducerea operatorului portuar, Comisia a admis actiunile Socep la prima categorie a Bursei. 'Societatea va fi transferata cu siguranta la sectiunea de excelenta a Bursei, insa momentul cand vor incepe procedurile legale de transfer si cand se vor incheia depinde de institutiile implicate', a precizat Valcu. Societatea este listata in prezent la prima categorie a Bursei electronice Rasdaq, fiind una dintre cele mai lichide companii de pe aceasta piata. Capitalul social al companiei se ridica la 34 de milioane de lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei. Interesul investitorilor pentru aceasta companie este motivat si de faptul ca nici un actionar nu detine peste 10% din actiunile Socep.

    Sursa: Curierul National, 28 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Calificarea in finala BCR scade pretul actiunilor Erste si BCP

    Averea   EBS

    ___
    Cele doua banci calificate in finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), Erste Bank si Banca Comerciala Portugheza (BCP)-Millenium, au intrat in etapa aranjamentelor pentru finantarea operatiunii, lucru penalizat de pietele bursiere unde sunt listate prin ieftinirea usoara a actiunilor. Ieri banca portugheza BCP a anuntat ca a semnat un acord pentru finantarea prin pietele de capital cu banca de investitii UBS, ca un prim pas de pregatire pentru o eventuala majorare de capital.

    'Termenii oricarei emisiuni de valori mobiliare se vor stabili dupa finalizarea posibilei preluari a bancii romane', a anuntat BCP intr-un comunicat. Stirea calificarii in finala, care presupune majorarea capitalului bancii portugheze a fost digerata negativ de piata bursiera din Lisabona, unde banca e listata, actiunile BCP depreciindu-se cu 5,88%, pana la 2,08 euro. 'Daca BCP ar castiga, estimam ca ar avea nevoie de o marire cu 30% a capitalului actual, ceea ce ar reduce castigul pe actiune cu 7-8% in urmatorii ani', adauga analistii de la BCP Investment Bank. Si actiunile Erste Bank au scazut cu 0,2%, pana la 41,04 euro, desi vestea calificarii a fost primita favorabil de analistii bancilor de investitii. Deocamdata, austriecii de la Erste Bank nu si-au anuntat intentia de a cauta bani pe piata de capital, dar anterior anuntului analistii de la KBW sugerau doua scenarii posibile pentru finantarea din pietele de capital. Daca ar prelua BCR, Erste ar deveni cea de-a doua banca importanta din regiunea central si est-europeana, arata analistii. Nici un detaliu financiar nu a fost dezvaluit de membrii Comisiei de privatizare, insa KBW estimeaza ca ofertele castigatoare au corespuns unei valori de 5,5 miliarde euro a BCR, adica s-a apropiat de 3,5 miliarde euro.

    In perioada urmatoare, negocierea va impune si imbunatatirea ofertei, insa analistii de la KBW sustin ca 'va fi dificil ca Erste Bank sa plateasca mult peste acest pret'. BCP are o capitalizare de 7,2 miliarde euro, in timp ce valoarea de piata a Erste Bank este de 10,1 miliarde euro. 'Ambele banci sunt medii, dinamice, inovatoare, care au demonstrat ca pot dezvolta activitatea bancara', ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

    Sursa: Averea, 28 octombrie 2005.'

    mai mult

27.10.2005

  • Comenzile mari au dublat afacerile Apcarom Buzau

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau, parte a grupului austriac VAE, a inregistrat in primele noua luni ale anului o dublare a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile cresterii volumului de comenzi. Vanzarile companiei s-au ridicat in primele trei trimestre la 41,5 milioane de lei (11,4 mil. euro), apropiindu-se de nivelul bugetat initial pentru intreg anul.

    'Cresterea comenzilor a avut un rol determinant in majorarea cifrei de afaceri. Am avut comenzi ferme in prima jumatate a anului, perioada in care in anii trecuti produceam mai mult pe stoc. Au crescut comenzile din partea CFR, dar s-au majorat si comenzile pe segmentul de companii mari, in conditiile in care multe dintre acestea deruleaza programe de investitii, care cuprind si modernizarea cailor ferate proprii', a declarat Marius Adascalitei, directorul economic al VAE Apcarom.

    In aceste conditii, profitul net al companiei s-a majorat de circa trei ori, ajungand la 5,6 mil. lei (1,55 milioane de euro). Rezultatele peste asteptari, precum si comenzile importante primite in acest an, au determinat conducerea companiei sa-si modifice estimarile bugetare pentru acest an. 'Pana la sfarsitul acestui an estimam realizarea unei cifre de afaceri de 13 milioane de euro si credem ca vanzarile noastre se vor mentine la acest nivel si in urmatorii ani', a spus Adascalitei.

    Daca la inceputul anului, reprezentantii companiei estimau o crestere a exporturilor pana la o pondere de aproape 50% din cifra de afaceri, pe parcursul anului, compania s-a orientat mai mult pe piata interna, in conditiile in care piata externa a inregistrat un regres. Exporturile companiei s-au ridicat in primele noua luni la 2,5 milioane de euro. 'Exista o oarecare contractie a pietei europene, in conditiile in care multe din caile ferate europene au demarat programe de reducere a costurilor. Astfel, s-a creat o supracapacitate de productie pe segmentul de aparate de cale, care s-a reflectat intr-o scadere a preturilor', a explicat directorul economic al VAE Apcarom.

    Adascalitei considera insa ca piata interna este destul de mare pentru a asigura comenzi care sa acopere productia companiei in urmatorii ani. 'Investitiile pentru reabilitarea Coridorului IV paneuropean, care cuprinde si o componenta de cale ferata, ne vor asigura comenzi mari in perioada urmatoare. Am castigat deja o licitatie pentru prima portiune de cale ferata care urmeaza sa fie modernizata in cadrul programului si suntem increzatori ca o vom castiga si pe a doua. In plus, am castigat cateva licitatii organizate la Bursa de Marfuri, in valoare de circa 2 milioane de euro, si credem ca ne vom securiza comenzi si pentru anul viitor', a mai aratat Adascalitei.

    VAE Apcarom este singurul producator roman de aparate de cale si componente de aparate de cale pentru cale ferata si metrou. Principalul client al societatii este CFR, cu o pondere de circa 45% din vanzari. In 2004, compania realizat o cifra de afaceri de 8,1 milioane de euro, obtinand un profit net de 560.000 de euro. Apcarom a derulat anul trecut un program de optimizare a procesului de productie, deruland investitii de circa 1,5 milioane de euro, pentru achizitia unor utilaje.

    Compania a fost privatizata in 1998, devenind membra a concernului austriac VAE, lider mondial in fabricarea aparatelor de cale. Grupul VAE detine 77,4% din actiunile Apcarom. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Danube Tiger, administrat de elvetienii de la Hyposwiss, cu 9% din actiuni.

    Actiunile Apcarom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat ieri la pretul de 0,498 lei/actiune, in crestere cu 9% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 10,5 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Erste Bank si BCP Millennium continua cursa pentru BCR

    Jurnalul National   EBS

    ___
    Erste Bank si BCP Millennium au facut cele mai bune oferte pentru cumpararea pachetului de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane. Cei doi finalisti vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat primele.

    Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret. Banca de investitiui Keefe, Bruyette and Woods (KBW) a evaluat BCR la 5,5 miliarde de euro, iar pachetul de actiuni scos la vanzare la 3,4 miliarde euro. O alta analiza, realizata de Goldman Sachs, evalueaza BCR la o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,8 miliarde euro. Erste Bank se afla inscrisa si in procesul de privatizare a CEC.

    Dupa toate probabilitatile, ea nu se va retrage insa din cursa pentru CEC decat dupa ce ar castiga privatizarea BCR. Marele perdant al cursei este Deutsche Bank, pe care analistii o plasau printre favoriti.

    Potrivit grilei de punctaj stabilita de comisia de privatizare a bancii, pretul va fi cel mai important criteriu de departajare a concurentilor. Pretul oferit va reprezenta 90% din grila, iar criteriile tehnice - doar 10%.

    BCR nu inseamna doar banca BCR. Catigatorul va achizitiona implicit pachete majoritare la catova companii de succes la carea banca este actionar majoritar: BCR Leasing, BCR Securities, BCR Asigurari, BCR Asset Management, Anglo-Romanian Bank si BCR Chisinau.

    Erste Bank
    www.sparkasse.at/erstebank/group/home

    Erste Bank este fondata in Austria, dar este prezenta si in Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Serbia, cu un total de aproape 11 milioane de clienti. In luna iulie Erste anunta achizitia pachetului de 83% din actiunile Novosadska banka din Serbia pentru aproape 73 de milioane de euro.

    Achizitia BCR este insa incomparabil mai importanta tinand cont numai de faptul ca BCR i-ar aduce aproape cinci milioane de noi clienti. BCR avea la sfarsitul anului trecut, 4,5 milioane clienti persoane fizice si juridice, in crestere cu aproape 15% fata de decembrie 2003

    Millennium bcp
    www.bcp.pt

    Millennium bcp vrea musai sa ia BCR. O echipa de peste 100 de oameni lucreaza, in acest sens, la Bucuresti, sub coordonarea lui Jose Toscano, directorul general al diviziei Fuziuni si Achizitii, astfel incat oferta de privatizare pe care o va depune cea mai mare banca portugheza sa fie cea mai buna. Nu au reusit sa fie cei mai buni, dar au ocupat locul doi, calificant.

    Achizitia principalei banci din Romania este vazuta de oficialii portughezi drept un pilon important pentru extinderea grupului Millennium bcp. 'Vrem sa mentinem BCR ca banca romaneasca, avand o conducere autohtona, intr-un grup European', a declara in urma cu cateva saptamani Paulo Teixeira Pinto, presedinte si CEO al Millennium bcp.

    Intr-un mod asemanator a procedat, de altfel, liderul pe toate segmentele al sistemului bancar portughez atat in Polonia, cat si in Grecia, unde activeaza sub branduri locale (Bank Millennium, respectiv Nova Bank).

    Banca portugheza nu ia in calcul un scenariu alternativ, de genul cumpararii altei banci, in cazul in care ar pierde cursa pentru BCR, pentru simplul motiv ca nici nu concepe ca n-ar putea castiga.

    Oficialii Millennium bcp spun ca venirea lor in BCR ar aduce, de la sine, ca investitori strategici o sumedenie de alte companii portugheze (partenere sau cliente) in Romania si ca nu au decis sa achizitioneze cea mai mare banca a sistemului din ratiuni geografice.

    'Daca discutam geografic, ne duceam in Spania, unde nu suntem prezenti, nu in Romania', da asigurari Paulo Teixeira Pinto, care tine sa intareasca: 'Ne intereseaza afacerea BCR, este o oportunitate foarte buna si pregatim o oferta profesionista si foarte puternica'.

    Sursa: Jurnalul National, 27 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Dinu Patriciu: Pe perioada reviziei rafinariei Petromidia, Rompetrol cumpara carburanti de la Lukoil

    Gardianul   RRC

    ___
    Grupul Rompetrol a ajuns sa detina o cota de 32% pe piata petrolului, a declarat, ieri, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Acesta a precizat ca circa 53% din productie merge la export si doar 47% pe piata interna. In acest moment, activitatea rafinariei Petromidia este intrerupta, aceasta aflan-du-se in revizie generala pana pe 4 noiembrie, timp in care va fi dezvoltat un program de investitii de 30 milioane de dolari. Pana atunci, Rompetol achizitioneaza carburanti de la Lukoil.

    Potrivit datelor financiare pe primele noua luni ale anului, grupul Rompetrol a obtinut un profit net de 108 milioane de dolari, fata de o pierdere de 17 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri in primele trei trimestre a ajuns la 1,808 miliarde de dolari, cu un profit operational de 155 milioane de dolari. Cea mai mare companie din cadrul grupului, Rompetrol Rafinare, a atins o cifra de afaceri de 1,676 miliarde de dolari, cu 65% mai mare decat anul trecut, in timp ce profitul operational a consemnat o crestere de la 47 milioane de dolari la 151 milioane de dolari.

    Patriciu, hotarat sa finanteze cultura

    In alta ordine de idei, Dinu Patriciu a afirmat ca va investi, ca persoana, si nu prin intermediului grupului pe care il conduce, intr-un trust de reviste literare, care cuprinde publicatii precum Dilema Veche, Aspirina Saracului, Plai cu Boi si Romania Literara. Trustul va fi facut impreuna cu Mircea Dinescu. Patriciu a tinut sa precizeze ca nu investeste in presa, ci in reviste literare. Decizia de a investi a fost luata dupa o discutie cu un prieten, care i-a spus ca pentru un articol de publicat intr-o astfel de revista se plateste doar 2 dolari, iar redactorii-sefi de la aceste publicatii au salarii de 6 milioane de lei. 'Nu ma intereseaza profitul, ci provocarea', a precizat Patriciu, care a mai spus ca 'un redactor-sef ar trebui sa fie platit cu cel putin 20 milioane de lei'.

    Referitor la acuzatiile facute de Dorin Cocos, potrivit carora ar fi vinovat de atacurile la adresa sa, Patriciu a declarat: 'Nu-l cunosc pe Cocos si nu stiu la ce se refera'.

    Sursa: Gardianul, 27 octombrie 2005.'

    mai mult

26.10.2005

  • Biofarm si Socep trec la BVB, urmeaza Mecanica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO  MECF  SOCP

    ___
    Comisia de inscriere la cota a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat ieri listarea pe Bursa a producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti si a operatorului portuar Socep Constanta, companii tranzactionate in prezent la Bursa Electronica RASDAQ.

    Actionarii celor doua companii aprobasera de mai mult timp listarea la BVB, pentru a creste vizibilitatea actiunilor pe piata. In urma fuziunii BVB cu RASDAQ, pe noua piata reglementata ar urma sa fie admise, in afara de societatile de la BVB, companiile de pe RASDAQ ce indeplinesc conditiile de cotare, dar care fac si o cerere in acest sens. Celelalte companii ar urma sa fie tranzactionate pe un sistem alternativ de tranzactionare, o piata care va oferi un grad mai redus de protectie actionarilor minoritari.

    In urmatoarea sedinta a Comisiei urmeaza sa se discute listarea actiunilor Mecanica Ceahlau, o alta companie tranzactionata pe RASDAQ. Biofarm si Socep nu au un actionar majoritar si au o structura a actionariatului foarte dispersata, putAcnd face in urmatorii ani obiectul unor oferte de preluare din partea unui investitor strategic. Actiunile Socep au urcat ieri cu peste 6%, in timp ce Biofarm a mai cAcstigat inca aproape 1% dupa cresterea de 10% din ultimele doua zile.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 octombrie 2005.

    mai mult

  • Transgaz isi pregateste cotarea la Bursa

    Romania libera   TGN

    ___
    Societatea nationala de transport gaze naturale Transgaz Medias a anuntat ieri organizarea unei licitatii pentru atribuirea contractului de intermediere pentru pregatirea si derularea unei oferte publice initiale de actiuni. Castigatorul licitatiei va face si demersurile necesare in vederea admiterii actiunilor Transgaz pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile societatii sunt detinute integral de statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului. Caietul de sarcini, al carui pret este de 7 milioane de lei vechi, exclusiv TVA, poate fi cumparat de la sediul societatii din Medias. Data-limita pentru depunerea ofertelor este 31 octombrie. Licitatia propriu-zisa va avea loc pe data de 2 noiembrie, ora 13,00, la Bucuresti. Garantia de participare la licitatie este de 1,4 miliarde de lei. Dupa cum au anun-tat in repetate randuri oficialii MEC, vor fi listate la Bursa actiunile tuturor societatilor din domeniul energetic.

    Sursa: Romania Libera, 26 octombrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide