Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.05.2004

  • Rompetrol a platit 3,62 miliarde lei pentru a inchiria 52 kilometri de cale ferata

    Adevarul   RRC

    ___
    Licitatia pentru inchirierea unor portiuni de cale ferata dezafectata derulata prin Bursa Romana de Marfuri (BRM) nu a trezit interesul decat la 13 companii, doar 10 dintre acestea intrand in cursa finala. Cele mai multe portiuni, considerate a fi de mare interes, au fost adjudecate de firma Rompetrol a lui Dinu Patriciu care a platit cateva miliarde bune pentru doar 52 kilometri de cale ferata. Astfel, portiunea de cale ferata Dorobantiu-Navodari care masoara 26 kilometri a fost disputata de patru firme, castigatorul fiind Rompetrol Logistic, care a platit 500 de milioane lei, de peste doua ori mai mult decat suma la care a fost evaluata aceasta portiune. Tot firma lui Dinu Patriciu si-a adjudecat calea ferata cuprinsa intre localitatile Navodari si Cap Midia, pentru 6 km aceasta platind 1,14 miliarde lei, cu doar 30 de milioane peste pretul de pornire, desi in cursa au mai fost si alti doi competitori. Si portiunea P1 Cap Midia-Cap Midia de 4 kilometri a revenit tot Rompetrol, care a platit 1,710 miliarde lei, pretul de deschidere a licitatiei fiind de 1,653 miliarde lei. Totodata, Rompetrol a mai licitat pentru cei 12 km de la P1 Cap Midia la Sitorman, cu un pret de incepere a licitatiei de 117,9 milioane lei, suma platita fiind mai mare cu aproximativ 70 milioane lei si 5 km de la Dorobantiu la Romcim, cu un pret de pornire de 142 milioane lei, fiind adjudecata cu 180 milioane lei. De precizat ca toate portiunile solicitate de Dinu Patriciu sunt in judetul Constanta, respectiv traseul Romcim Lafarge-Medgidia-Dorobantiu-Navodari-Rafinaria Petromidia. Alte portiuni adjudecate sunt de la Simeria la Hunedoara care deserveste Combinatul Hunedoara, pretul final fiind de 771 milioane lei cu 200 de milioane mai mult decat pretul de pornire, compania castigatoare fiind ICIM Arad SA si CF 33 ICIM Arad. Sectia Harman-Intorsura Buzaului a fost disputata de doi ofertanti, fiind castigata de RC-CFTRANS SRL cu un pret de 377,5 milioane lei, care a fost si pretul de pornire a licitatiei. Pentru portiunea Chileni-Voslobeni au licitat trei firme, castigatorul fiind Servtransinvest, care a platit 65,9 milioane lei, adica atat cat ceruse CFR pentru aceasta portiune de cale ferata. De precizat ca cei peste 3.000 km care vor fi inchiriati se intind pe teritoriul a opt regionale CFR. Odata inchiriate aceste portiuni, firmele pot desfasura atat servicii de transport de marfa, cat si de calatori, taxele percepute celor care vor trece prin aceste zone cu trenul neputand depasi 3,6 euro/trenXkilometru, acesta fiind valoarea taxei de infrastructura perceputa de CFR Infrastructura. Chiria anuala pe care acestia o vor achita proprietarului pentru urmatorii cinci ani, cat este valabil contractul incheiat in urma acestei licitatii, este diferita de la o zona la alta, fiind cuprinse intre 65 milioane lei pentru 7 kilometri de cale ferata si 1,6 miliarde lei pentru patru kilometri de cale ferata pe tronsolul P1 Cap Midia-Cap Midia.

    Sursa: Adevarul, 13 mai 2004.

    mai mult

  • Cererea de petrol ar putea atinge valori-record in acest an

    Adevarul   

    ___
    Ritmul de expansiune a economiei mondiale alimenteaza cea mai semnificativa crestere a cererii de petrol din ultimii 16 ani, a indicat, ieri, Agentia Internationala a Energiei (IEA), citata de Reuters. In raportul sau lunar privind piata petroliera, agentia din Paris a revizuit prognoza referitoare la cresterea cererii de petrol din 2004 cu 270.000 de barili pe zi, la 1,95 milioane de barili pe zi. Piata mondiala totalizeaza 80,6 milioane de barili pe zi. Totodata, IEA a afirmat ca livrarile din statele nemembre ale OPEC nu se ridica la inaltimea previziunilor de crestere, in ciuda majorarii volumului livrarilor din Rusia, ceea ce creeaza necesitatea ca OPEC sa-si suplimenteze oferta. Agentia, care ofera consultanta pe probleme energetice unui numar de 26 de tari industrializate, a indicat ca noua crestere estimata este cea mai importanta de dupa 1988. IEA preconizeaza o crestere de 3,8 milioane de barili pe zi a consumului mondial, de la nivelul de 78,7 milioane de barili pe zi din trimestrul al doilea la 82,5 milioane de barili pe zi in trimestrul patru. Preturile petrolului din SUA au stabilit, ieri, un nou record pentru ultimii 13 ani, ajungand la 40,38 dolari/baril, in ciuda apelurilor facute de unele state OPEC pentru majorarea limitelor de productie. Faptul ca ascensiunea preturilor se produce in trimestrul al doilea, cand cererea mondiala de petrol se afla intr-un punct minim, genereaza temeri despre evolutia din restul anului, cand cererea se va mari din nou.

    Sursa: Adevarul, 13 mai 2004.

    mai mult

12.05.2004

  • Bancile nu se grabesc sa lucreze direct pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BCC  TLV

    ___
    Bancile romanesti vor putea intermedia tranzactii direct pe piata de capital pana la finalul anului, o data ce proiectul legii consolidate a pietei de capital, aprobat recent de guvern, va intra in vigoare. Multi dintre jucatorii de pe piata bancara si-au infiintat de mai multi ani societati specializate de intermediere bursiera care sa le permita sa acopere si acest domeniu de servicii financiare pentru clientela proprie. In conditiile in care legislatia nu le permitea accesul direct pe piata, dupa modelul acoperirii globale a pietelor financiare intalnit in Vest.

    Avantajele integrarii societatilor de brokeraj in banca incep cu posibilitatea de a folosi o retea teritoriala extinsa, la care brokerii independenti nici nu au curajul sa spere. Tranzactiile de pe piata romaneasca de capital sunt inca reduse, iar activitatea de brokeraj risca sa devina, intr-o prima faza, o activitate secundara a bancilor, intr-un domeniu in care relatia dintre broker si client este foarte importanta. Potentialul este insa important, iar concretizarea acestuia va aduce, treptat, inglobarea serviciilor de brokeraj in structurile bancare.

    Deocamdata, opiniile sunt destul de impartite. Unii bancheri spun ca lucrurile merg bine asa cum sunt organizate in prezent si tin la ideea unei separari cat mai clare, chiar si formale, a brokerajului de activitatile bancare standard. Altii, vad serviciile de brokeraj drept integrate cu celelalte servicii oferite clientilor, insa estimeaza ca o eventuala fuziune cu banca sau o preluare a acestei activitati nu se va realiza in nici un caz peste noapte, fiind necesare evaluari in timp ale momentului optim pentru aceasta trecere, in functie si de evolutia pietei de capital.

    Integrarea serviciilor de intermediere pe piata de capital poate insemna si salarii mai mici pentru brokeri, postul de directorul de societate de brokeraj urmand sa transforme in cel mai bun caz in cel de sef de departament. Dan Bunea, seful Directiei piete de capital din BCR, spune ca nu sunt motive de ingrijorare din acest punct de vedere la BCR Securities, principiile de salarizare, valabile la nivel de grup, urmand a fi pastrate. Patrick Gelin, directorul general adjunct al BRD, afirma insa ca mentinerea BRD Securities in forma actuala are in vedere inclusiv protejarea sistemului de retribuire a brokerilor.

    De la inceputul anului, la Bursa de Valori, cea mai mare valoare a tranzactiilor intermediate a apartinut BRD Securities, si Alpha Finance, cele doua avand cote de piata de 12% respectiv 10%. Bancile care stau in spatele celor doua societati nu au de gand sa faca schimbari in modul de organizare.

    'Nu renuntam la BRD Securities. Consideram ca este bine sa mentinem o astfel de structura specializata, chiar daca este detinuta de banca in proportie de 100%. Aceasta separare este importanta inclusiv din punct de vedere psihologic, deontologic al separarii acestei activitati de restul operatiunilor bancare. Nu amestecam brokerajul cu oferta bancara de produse si servicii', a declarat pentru ZF Patrick Gelin, director general adjunct al BRD-SocGen.

    'Decizia este ca Alpha Finance sa functioneze in continuare separat pentru ca societatea are un istoric bun pe piata, chiar de la inceputurile pietei de capital,' afirma, la randul sau, Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank.

    Societatile de brokeraj ale Raiffeisen si ING se afla in primele in primele cinci societati de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor. Multi dintre investotorii straini care intra pe piata romaneasca de capital opereaza prin aceste societati fiind atrasi inclusiv de faptul ca acestea apartin unor grupuri financiare recunoscute pe plan international. Abordarea celor doua banci este similara.

    'Pe piata romaneasca a existat aceasta separare pentru ca o impunea legea, insa in tarile in care nu exista asemenea restrictii serviciile de brokeraj sunt inglobate in oferta bancii. Oricum, ING Securities nu este o entitate dedicata pietei de capital in sine, ci serveste nevoilor clientelei ING Bank, careia ii mijloceste operatiunile la bursa. Asa incat am putea include foarte bine segmentul de brokeraj intr-o oferta de servicii complete in cadrul bancii', spune Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.

    'Desi este persoana juridica distincta, Raiffeisen Capital & Investment este membra a grupului bancar si functioneaza ca atare. E adevarat ca ar putea beneficia mai bine de toate resursele bancii in cazul integrarii, insa, deocamdata, nu consideram necesara preluarea acestor activitati de catre banca', a declarat Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen Bank.

    Societatile de brokeraj ale BCR si ale Bancii Transilvania intermediaza in special tranzactiile micilor investitori romani. 'Exista argumente pro si contra integrarii diviziei de borkeraj in structura bancii, insa, in principiu, BCR va merge in directia inglobarii acestor activitati,' spune Dan Bunea, director directia Piete de Capital, din BCR. 'Prin integrare, operatiunile s-ar simplifica foarte mult in beneficiul clientului, caruia i-ar fi suficient un cont deschis la banca. Nu se pune problema aparitiei unui conflict de interese, intrucat suntem deja pregatiti sa aplicam principii clare de separare a activitatilor in interiorul bancii', a adaugat el.

    Societatea de brokeraj a BCR nu este foarte activa pe piata de capital in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni, avand o cota de piata de 1,4%, dar este societatea care a intermadiat cele mai multe dintre emisiunile de obligatiuni municipale. Utilizarea retelei teritoriale a bancii i-ar putea permite bancii sa castige o cota de piata mai mare in intermedierea tranzactiilor de pe piata secundara.

    BT Securities, apartinand Bancii Transilvania s-a situat in ultimii ani intr-unul din primele zece locuri de pe piata, avand o cota de 4% de la inceputul anului. 'Desi strategia bancii este de a oferi clientilor produse integrate, activitatea derulata de societatea de valori mobiliare are un alt specific decat cea derulata in cadrul bancii,' spune si Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilvania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 mai 2004.
    '

    mai mult

  • Privatizarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea se apropie de final

    Cronica Romana   

    ___
    Comisia de privatizare a societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea si compania Enel au semnat luni, 10 mai, un memorandum de Intelegere care consemneaza finalizarea procesului de negociere si stabileste etapele urmatoare care sa permita semnarea contractului de privatizare si transferul dreptului de proprietate, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.

    Enel este singurul investitor care a depus oferta pentru privatizarea celor doua societati, pe baza acestei oferte avand loc, in ultimele zece luni, 20 de runde de negocieri, privind continutul contractului de privatizare, regimul de reglementare a operarii activitatii de distributie si furnizare a energiei electrice, care sa permita realizarea unui pachet de intelegeri echilibrat atat din punct de vedere al interesului investitorului, cit si pentru protejarea consumatorilor. Au avut loc intalniri pe grupe de lucru, pentru clarificarea unor probleme de stricta specialitate, privind definirea cadrului contractual, obligatiile si raspunderea partilor, sistemul de plati si garantii, obligatiile de investitii si relationarea lor cu sistemul de tarifare, clarificarea creantelor si datoriilor societatii, clarificarea aspectelor legate de proprietatea asupra terenurilor si altor active, asigurarea serviciilor de iluminat public in contextul legislativ precum si realizarea programelor guvernului privind electrificarea unor zone, in mod special din domeniul rural; proiectia sistemului de tarifare pe termen mediu si lung pe baza prevederilor din Foaia de Parcurs din Sectorul Energetic, aprobata prin hotarare a guvernului si in conformitate cu directivele europene specifice, modul de operare in piata energiei din Romania acum si dupa liberalizarea ei completa, separarea contabila si apoi legala a activitatii de furnizare a energiei de cea de distributie, situatia activelor si definirea bazei de active reglementata care sta la baza formarii tarifelor. De asemenea, negocierile au mai vizat redefinirea raporturilor contractuale interne si cu tertii; contractul de concesiune a serviciilor de distributie si definirea rezolvarii valorii reziduale; definirea licentelor de operare si relationarea lor cu contractele de concesiune; definirea raporturilor si modului de conlucrare in contextul relational complex in care functioneaza o societate de distributie a energiei electrice.

    La aceste negocieri au fost definite o serie de raporturi cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care a avut un rol activ in definirea cadrului de reglementare a tarifarii si operarii, cu Transelectrica in calitate de transportator de energie, Electrica, compania mentinandu-si un pachet semnificativ de actiuni, dar asigurand o serie de servicii prin societatile de specialitate, precum si servicii de telecomunicatii, raporturile operatorului cu autoritatile publice locale pe teritoriul carora opereaza. Un alt punct alt discutiilor s-a referit la definirea raporturilor de munca, relatia cu salariatii si sindicatele care asigura un cadru corect de conlucrare necesar unei bune desfasurari a activitatii si protejarea interesului salariatilor. In procesul de negociere un rol activ l-a avut consultantul pentru privatizare BNP Paribas cu care a fost stabilit un dialog activ si permanent privind strategia cea mai adecvata de negociere.

    Sursa: Cronica romana, 12 mai 2004.

    mai mult

  • Noi facilitati la privatizarea societatilor de stat

    Adevarul   

    ___
    Deputatii au decis, luni, la propunerea parlamentarilor PSD, noi scutiri la plata datoriilor istorice in procesul de privatizare, precum si includerea membrilor Consiliilor de Administratie si pensionarilor in randul celor care pot cumpara actiuni la pretul de vanzare in procesul de privatizare. Modificarile la Ordonanta nr. 36 din 2004 privind accelerarea privatizarii au fost facute la propunerea grupului PSD din Comisia economica a Camerei. Conform variantei adoptate, membrii CA si pensionarii pot cumpara actiuni prin intermediul Asociatiei salariatilor, la pretul de privatizare. In varianta Guvernului, erau mentionati doar salariatii. Deputatii au introdus, de asemenea, un nou articol in legea de aprobare a ordonantei. Astfel, societatile comerciale pentru care au fost emise ordine comune de acordare a inlesnirilor la plata in baza Legii 137/2002 de accelerare a privatizarii beneficiaza de scutirea la plata a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor si ramase la plata la data intrarii in vigoare a actualei legi, aferente obligatiilor bugetare restante reprezentand contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor la Fondul de somaj, contributia angajatilor la asigurari de sanatate, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende si celelalte impozite cu retinere la sursa, care au fost esalonate la plata prin ordinele comune emise. Motivatia Comisiei a fost ca modificarea va spori atractivitatea la vanzare, iar privatizarile realizate vor fi consolidate. In multe cazuri, aceste datorii istorice depasesc valoarea debitului de baza, a aratat Comisia. Deputatii au completat si articolul referitor la terenuri. Astfel, majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care s-au eliberat certificate de atestare a dreptului de proprietate se realizeaza fara adaugarea unei prime de emisiune, iar pretul de subscriere al actiunilor aferente dreptului de preferinta exercitat de actionarii existenti in cadrul majorarii se va stabili, de asemenea, fara adaugarea primei de emisiune. Camera a modificat, de asemenea, de la 6 luni la 3 ani perioada pentru care se achita salariile restante de catre lichidator, din sumele obtinute in urma vanzarii bunurilor mobile si imobile ale societatii comerciale si a valorificarii creantelor fata de terti.

    Sursa: Adevarul, 12 mai 2004.

    mai mult

11.05.2004

  • IAR Ghimbav se divizeaza

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Producatorul de elicoptere IAR Brasov se va diviza in trei companii distincte pentru a permite privatizarea a cel putin unei parti din compania actuala. Divizarea face parte dintr-un program de restructurare a companiei care vizeaza desprinderea din IAR a activitatilor care nu tin de obiectul principal de activitate (producerea de elicoptere) si privatizarea acestora.

    „Prin divizare se vor crea trei entitati economice: un producator de tamplarie si profile din PVC, un producator de planoare si avioane usoare - aparate de zbor cu aripa fixa si un producator de elicoptere” a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Georgescu, presedintele companiei.

    Producatorul de tamplarie din PVC fusese infiintat in 1993 pe langa fabrica de elicoptere intr-un moment in care se punea problema schimbarii profilului de fabricatie al companiilor din industria de aparare. „Este vorba de o fabrica mica, infiintata in ideea de a folosi intreaga cultura tehnica din industria de aviatie,” spune Georgescu.

    In ceea ce priveste productia de aparate de zbor cu aripa fixa, principalul pretendent intr-o viitoare privatizare este compania americana Liberty, cu un obiect de activitate similar si care colaboreaza cu IAR de mai multi ani. Producatorul de planoare si cel de tamplarie PVC vor reprezenta la divizare doar 20% din actuala societate, cea mai mare parte a activelor IAR fiind destinata productiei de elicoptere. Presedintele IAR spune ca fost definitivat deja un proiect de divizare si ca separarea celor doua companii noi de IAR ar putea fi facuta in a doua jumatate a acestui an, dupa ce proiectul va fi aprobat de actionari. IAR este detinuta in proportie de peste 70% de catre stat. Cel mai important actionar minoritar este fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 5%.

    IAR a obtinut anul trecut un profit brut de 206,6 miliarde lei, in timp ce cifra de afaceri a urcat de peste 6 ori, ajungand la 1211 miliarde lei. IAR este actionar intr-o societate mixta constituita impreuna cu producatorul francez de elicoptere Eurocopter.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2004.

    mai mult

  • Privatizarile BCR si CEC vor fi finalizate in 2005

    Gardianul   EBS

    ___
    Privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor fi incheiate anul viitor, iar participatia statului in sistemul bancar va fi redusa semnificativ, se arata in mesajul premierului Adrian Nastase transmis participantilor la conferinta 'Banking On Romania'. In mesaj se mai arata ca marea privatizare s-a incheiat, astfel incat Autoritatea pentru Privatizare a fost comasata cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare. In acest context, urmatoarele procese de privatizare vizeaza utilitatile publice, pentru care mediul economic international este dificil. BCR este cea mai mare banca din Romania, in functie de valoarea activelor, cu o cota de aproape 30% din piata. Anuntul pentru privatizarea CEC ar putea fi publicat in luna martie din 2005, in calendarul operatiunilor premergatoare figurand luna septembrie 2004 ca termen-limita pentru selectarea consultantului.

    Sursa: Gardianul, 11 mai 2004.'

    mai mult

  • Privatizarea Petrom si a companiilor energetice - miza integrarii in 2007

    Adevarul   SNP

    ___
    Daca vor fi privatizate Petrom si companiile de energie electrica si gaz, care genereaza o mare parte a arieratelor din economie, Romania nu trebuie sa-si faca probleme mari vizavi de aderarea in 2007, a declarat, vineri, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, in cadrul unui seminar organizat de Academia de Studii Economice. Astfel, reprezentantul CE a lasat sa se inteleaga ca anul 2007 este o tinta realista de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in conditiile in care va fi demarata reforma structurala a economiei, in special in sectorul energetic. De asemenea, oficialul european spune ca 'Uniunea Europeana nu se asteapta ca Romania sa fie perfect pregatita in 2007' (pentru integrare - n.n.), insa pana atunci Guvernul trebuie sa se ocupe prioritar de anumite probleme. Pe langa privatizarea sectorului energetic, reforma in agricultura, eliminarea subventiilor si reducerea arieratelor sunt cateva din cele mai importante. 'Agricultura din Romania trebuie sa se schimbe si ar putea aduce o crestere substantiala a venitului mediu', crede Scheele. In acest context, nu este exclusa o crestere puternica a nivelului de trai in Romania in urmatorii ani, chiar daca Romania are un venit pe locuitor mai mic decat alte state, 'dar si Irlanda cand a aderat in 1973 avea un venit pe locuitor de 70% din cel al Frantei si acum este de 120%. Totul depinde de felul cum vor fi utilizate resursele', crede Scheele. O alta sursa importanta pentru dezvoltare ar putea fi redirectionarea resurselor alocate in prezent pentru subventionarea intreprinderilor ineficiente. Potrivit oficialului UE, aceste subventii, care nu se mai justifica, ar trebui alocate unor domenii cum sunt educatia sau sanatatea. Scheele a terminat totusi intr-un ton optimist, afirmand ca, 'indiferent cum vor evolua lucrurile dupa extinderea actuala, negocierile cu Romania si Bulgaria vor continua pentru ca UE ar fi incompleta fara aceste tari'.

    Sursa: Adevarul, 11 mai 2004.'

    mai mult

10.05.2004

  • Obligatiuni Raiffeisen

    Ziua   

    ___
    Raiffeisen Bank Romania va lansa, pe 17 mai, o emisiune de obligatiuni in valoare de 1200 de miliarde de lei (circa 29,7 milioane de euro), cu scadenta la trei ani si dobanda flotanta, se arata intr-un comunicat al bancii. Rata dobanzii va fi ajustata semestrial si se calculeaza ca medie a dobanzilor pentru imprumuturile acordate (BUBOR) si dobanzile oferite pentru depozite (BUBID) pe piata interbancara romaneasca la sase luni, plus 0,5 puncte procentuale. Obligatiunile au o valoare nominala de cinci milioane de lei iar valoarea minima a unei subscrieri este de 25 de milioane de lei. Titlurile vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Oferta este intermediata de un sindicat condus de Raiffeisen Capital&Investment, la care participa si Alpha Finance Romania, in calitate de manager. Perioada de subscriere este 17-28 mai. Raiffeisen Bank are un capital social de 8717 miliarde de lei (peste 200 de milioane de euro), o retea teritoriala de 194 de unitati si un portofoliu de peste un milion de clienti.

    Sursa: Ziua, 10 mai 2004.

    mai mult

  • Petrom: dividende in valoare de 20 milioane dolari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SNP

    ___
    Conducerea SNP Petrom revine asupra deciziei de a nu acorda dividende actionarilor pe 2003. Presedintele Petrom, Gheorghe Constantinescu a declarat pentru ziarul Bursa ca va propune suma de 20 milioane dolari pentru dividende, in AGA din 25 mai, la care vor putea participa actionarii inregistrati la data de 18 mai 2004.

    SNP Petrom a obtinut anul trecut un profit de 1440,49 miliarde lei, din care 1134,34 miliarde lei au fost initial destinate acoperirii pierderilor din anii precedenti, generate de adoptarea standardelor internationale de contabilitate si care nu au putut fi acoperite din profitul obtinut in anul 2002.

    Presedintele Petrom a declarat ca masura reorientarii profitului are ca scop respectarea prevederilor contractului de preprivatizare si ca acoperirea pierderilor amintite este esalonata pe o perioada de cinci, incepand din 2003.

    In primele trei luni ale anului, SNP Petrom a obtinut un profit net de 224,52 miliarde lei, care a fost influentat in principal de pierderea financiara in valoare de 163 miliarde lei. Rezultatul din exploatare a fost, in aceeasi perioada, de 506,45 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 18455,23 miliarde lei.

    Compania Petrom se afla in plin proces de privatizare, dupa ce trei companii – OMV Austria, MOL Ungaria si Occidental Petroleum SUA – au depus oferte de preluare sub o forma sau alta. Saptamana asta, Ministerul Economiei si Comertului va finaliza evaluarea ofertelor finale depuse de cei trei investitori.

    Sursa: Bursa, 10 mai 2004.

    mai mult

Pagina

inchide