02.09.2005
-
Fondul austriac de investitii Vienna Capital Partners, interesat de Oltchim
Curierul National OLT
___
Fondul austriac de investitii Vienna Capital Partners, care vizeaza Europa de Est, este interesat sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni al combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, se arata intr-un comunicat al Salans, consultantul juridic exclusiv al fondului in Romania.
Potrivit casei de avocatura, fondul a inaintat o scrisoare de intentie pentru achizitionarea Oltchim catre Ministerul Economiei si Comertului, inca din toamna anului trecut, la momentul in care combinatul petrochimic a fost scos la privatizare. Ulterior, autoritatile romane au amanat procesul de privatizare, fara sa anunte oficial pana in prezent intentia de a-l continua.
Fondul austriac a infirmat informatiile aparute recent in presa conform carora ar fi achizitionat sau ar avea intentia sa cumpere un pachet din actiunile Rafo Onesti. Vienna Capital Partners este unul dintre cele mai mari grupuri de investitii si consultanta prezente pe pietele emergente ale Europei de Est, dar si in Germania si Austria.
Fondul se concentreaza atat pe consultanta financiara, cat si pe investitii directe in companii cu potential de dezvoltare. Grupul este activ in toate industriile si vizeaza indeosebi companiile mici si mijlocii. Anul trecut, Vienna Capital Partners a vandut aproximativ 68% din actiunile Borsodchem prin oferta publica, ce a rezultat intr-o marire de capital de peste 380 milioane de euro – cea mai mare vanzare a unui investitor privat in regiune.
Potrivit strategiei elaborate de autoritatile romane pentru accelerarea privatizarii in industrie, procesul de privatizare a Oltchim va fi initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Principalul actionar al societatii este Ministerul Economiei si Comertului, insa nivelul exact al participatiei detinute de stat este subiectul unui litigiu declansat de actionarii minoritari.
Sursa: Curierul National, 2 septembrie 2005. -
Petitorii BCR amana privatizarea bancii cu o luna
Averea EBS
___
Cele circa 150.000 de acte din camera de date a Bancii Comerciale Romane (BCR) par a fi greu de studiat intr-un timp atat de scurt - acesta este motivul pentru care Autoritatea pentru Privatizare (AVAS) a cedat in fata cererii potentialilor investitori de a amana privatizarea bancii cu o luna. Ieri AVAS a anuntat ca investitorii au cerut si au obtinut amanarea pentru 17 octombrie a termenului de depunere a ofertelor pentru preluarea BCR.
Termenul initial era fixat pentru 19 septembrie, iar inainte de prelungirea acestuia, comisia de privatizare estima ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului vor avea loc pana la 21 noiembrie. In consecinta, si desemnarea castigatorului s-ar putea decala. AVAS nu a dezvaluit numele bancilor care au cerut luna de studiu in plus. Surse din interiorul BCR ne-au dezvaluit ca „petitorii“ au nevoie de mai mult timp pentru a evalua „zestrea“, adica sucursalele BCR din tara, si pentru a realiza diverse interviuri.
Totodata, aceleasi surse ne-au transmis ca valoarea pachetului scos la vanzare ar putea creste catre 1,5 - 2 miliarde de euro, avand in vedere majorarea capitalurilor proprii ale bancii la circa1,1 miliarde de euro, de la inceputul anului. „Investitorii ar putea sa constate ca li se cere un pret mai mare decat cel initial. Exista, insa, mai multe metode de evaluare a pretului final, cea privind capitalul propriu fiind doar una din ele“, afirma sursa citata.
In acelasi timp, CEC ar putea costa circa 650 milioane de dolari (530 de milioane de euro), spun analisti citati de Reuters.
„E o diferenta notabila de cost, mai ales avand in vedere ca unele banci participa si la privatizarea BCR si la cea a CEC. E mult mai usor sa scoti din buzunar 530 de milioane decat 1,5 miliarde de euro. Sunt trei banci care participa la ambele privatizari, si parerea mea e ca vor numai sa testeze piata la BCR, interesul lor fiind mai mare pentru CEC,“ spune un analist. Bancile Dexia, Erste si Banca Nationala a Greciei participa si la privatizarea CEC.
In afara de acestea, in cursa pentru BCR au mai ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, KBC si BNP Paribas. Oferta ABN AMRO a fost retrasa de catre grupul olandez, iar cea a Texas Pacific Group a fost respinsa.
Sursa: Averea, 2 septembrie 2005.
01.09.2005
-
Ardaf Cluj: majorare de capital si noi zvonuri de preluare
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Compania de asigurari Ardaf Cluj isi va majora capitalul social pana la sfarsitul lunii septembrie, prin aportul in numerar al actionarilor. Contactat de ZF, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Octavian Manastireanu, nu a dorit sa faca publica, pentru moment, suma cu care va creste capitalul. In prezent, acesta se ridica la nivelul de 25,19 mil. lei (circa 7,2 mil. euro).
Conform unor zvonuri, in aceasta perioada, Ardaf se afla in tratative cu eventuali cumparatori, compania fiind tinta unei posibile achizitii. Totusi, potrivit presedintelui Octavian Manastireanu, majorarea capitalului nu are nici o legatura cu preluarea asiguratorului de catre o alta companie. 'Nu asteptam sa fim preluati. Majoram capitalul social pentru a consolida compania', a mai spus el.
La inceputul acestui an, Ardaf a mai realizat o majorare de capital, cu suma de 76,99 miliarde lei vechi (aproape 2 milioane de euro), in urma subscrierilor efectuate de actionari. In primele sase luni ale anului, asiguratorul a raportat prime brute subscrise in valoare de peste 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mari fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile unei cresteri semnificative a subscrierilor aferente politelor RCA. Ponderea acestora in portofoliul asiguratorului s-a majorat considerabil fata de primul semestru al anului trecut, cu mai mult de zece puncte procentuale, pana la un nivel de 59,48%.
Anul trecut, Ardaf s-a aflat pe pozitia a cincea in topul asigurarilor generale, ocupand a saptea pozitie in clasamentul general, cu un volum al primelor brute subscrise de 44,63 de milioane de euro si o cota de piata de 5,25%. Ardaf este listata la Categoria de Baza a bursei electronice RASDAQ, avand ca actionar majoritar grupul Tender, cu o participatie de 70,2%. Clairmont Holdings, un fond de investitii inregistrat in Cipru, mai detine 12,6% din capitalul social. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,3 lei, capitalizarea bursiera a companiei a fost de 21,5 mil. euro (75,6 mil. lei).
Sursa: Ziarul Financiar, 1 septembrie 2005.
' -
Salariatii de la Chimpex Constanta au reluat lucrul
Curentul
___
Dupa circa 12 zile de greva, sindicalistii de la Chimpex Constanta au reinceput marti seara lucrul, in jurul orei 19.00, dupa discutii indelungate purtate de partea patronala cu cea sindicala. Rezultatul negocierilor dintre parti s-a finalizat cu incheierea si semnarea contractului colectiv de munca pe 2005-2006, prin care se mentin clauzele din vechiul contract.
Liderul sindical Florin Coman a declarat ca grevistii au renuntat la solicitarea cresterii salariale cu 5% si acordarea de salarii compensatorii in caz de disponibilizari majore. Sindicatul a reusit obtinerea a 10 salarii medii pe societate in caz de disponibilizari, salariul mediu de la Chimpex situandu-se in jurul valorii de 9.500.000 de lei.
Negocierile s-au purtat in prezenta secretarului de stat Vasile Nistor, coordonator al Departamentului pentru Dialog Social, un reprezentant al actionarului turc al Azomures, Mustafa Demirel, si conducerea Chimpex.
Sursa: Curentul, 1 septembrie 2005. -
Pretul BCR ar putea sari de 3 miliarde de euro
Cotidianul EBS
___
In vreme ce Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) era ieri in asteptarea primei liste cu pretendenti, analistii vehiculeaza sume record ca pret de achizitie pentru BCR.
Numele mari ramase in competitie pentru pachetul vindut de AVAS la Banca Comerciala Romana ii fac pe analisti sa creada ca tranzactia se va incheia foarte avantajos pentru statul roman.
Competitie banoasa
Banca Comerciala Romana va fi vinduta cu mult peste valoarea ei reala, apreciaza expertii. Interesul crescut al mai multor ofertanti fata de cea mai mare banca romaneasca scoasa la vinzare va propulsa pretul peste limita de 3 miliarde de euro stabilita ca valoare momentana - sustine „Deutsche Welle“.
Potrivit declaratiilor lui Codrut Pascu, reprezentant al Roland Berger in Romania, lista ofertantilor - care cuprinde multe banci importante - va atrage un pret final majorat.
Printre cei care s–au inscris in cursa se numara Deutsche Bank, austriecii de la Erste Bank, portughezii de la Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, KBC si BNP Paribas.
Negociere profitabila
BCR este cea mai mare banca a tarii, cu o valoare a activelor care depaseste 6 miliarde de euro. BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din Europa de sud-est.
Statul va negocia privatizarea BCR cu primii doi investitori care depun cele mai bune oferte pentru achizitionarea institutiei.
Metoda negocierii cu selectie de oferte instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR si, implicit, vinzarea bancii la un pret cit mai bun.
Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia vor trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior.
Sursa: Cotidianul, 1 septembrie 2005.
31.08.2005
-
Gregory's Romania va fi listat la Bursa electronica RASDAQ
Curierul National
___
Compania Gregory's Romania, care opereaza o retea de restaurante tip fast-food, va incepe in curand procedura de listare la Bursa electronica RASDAQ, primul pas fiind aprobarea prospectului de emisiune a unei oferte publice initiale de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Directorul financiar al companiei, Adrian Bucica, a declarat, ieri, ca prospectul urmeaza sa fie depus la CNVM si intr-un termen cat mai scurt de la aprobare va fi lansata o oferta publica initiala. Aceasta va fi operata pe platforma Bursei de Valori Bucuresti si va fi intermediata de societatea de brokeraj IEBA Trust. Tranzactionarea ulterioara a titlurilor nou emise va fi derulata prin intermediul RASDAQ. 'In urma raportului evaluatorului se va decide pretul de emisiune astfel incat actiunile sa fie atractive in momentul ofertei publice, dar sa permita si o crestere ulterioara listarii. Valoarea nominala este de 1.000 lei vechi (0,1 RON) si se vor emite 32 de milioane de actiuni', a adaugat Bucica. O data cu listarea la Bursa, compania va face un pas important in dezvoltarea organizationala. Oficialul companiei a explicat ca principalele avantaje ale listarii sunt obtinerea de fonduri prin piata de capital si completarea resurselor atrase de la banci si de firme de leasing, cresterea alternativelor de finantare, obtinerea unei valori de piata a companiei si cresterea capitalului de imagine.
Atragerea de fonduri de pe piata de capital va ajuta compania in realizarea planurilor de extindere pe piata romaneasca. In prezent, Gregory’s Romania are 10 restaurante in zone centrale si de birouri. Anul acesta compania a deschis deja doua unitati in Bucuresti si sunt preconizate alte doua locatii noi. Investitia intr-un restaurant Gregory's variaza intre 65.000 si 150.000 de euro, in functie de suprafata, starea locatiei (utilitati, climatizare, structura de rezistenta). In acelasi timp, compania investeste si in dezvoltarea portofoliului de produse. Extinderea lantului de fast-food-uri si dezvoltarea portofoliului de produse a condus la dublarea cifrei de afaceri a companiei in 2003 si la un avans cu 32,5% pana la 73,27 miliarde lei vechi, in 2004. Firma este subsidiara companiei elene Gregory's Mikrogeymata si este prezenta pe piata romaneasca cu doua branduri Gregory's (1999) si Coffeeright (introdus in 2002).
Gregory's detine si o fabrica in Bucuresti, unde sunt preparate produsele congelate livrate catre restaurante. Principalii concurenti ai lantului de restaurante Gregory's sunt Everest, Spring Time, Snack Attack, KFC si McDonald's.
Sursa: Curierul National, 31 august 2005.' -
Marco Industries are aproape 90% din actiunile Alro Slatina
Averea ALR
___
Participatia Marco Industries la capitalul social al combinatului Alro Slatina a crescut de la 76,08% la 85,26%, dupa ce firma olandeza a subscris cea mai mare parte a actiunilor in cadrul unei majorari de capital cu o valoare de 141,2 milioane de lei.
Potrivit Mediafax, Marco Industries a subscris 279,6 milioane de actiuni, fata de cele 2,8 milioane de actiuni preluate de actionarii minoritari. Alte 84,9 milioane de actiuni oferite la vanzare nu au fost subscrise si vor fi anulate.
In urma acestei operatiuni, capitalul social al Alro a crescut de la 211,1 milioane de lei la 352,3 milioane de lei. Subscrierile au determinat, totodata, modificari in structura actionariatului.
Participatia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a redus de la 16,7% la 10,05%, iar cea a firmei Conef (societate detinuta de grupul Marco) a scazut la 3,2%. Alti actionari detin 1,4% din titlurile Alro.
Marco Industries si-a intarit controlul asupra Alro, tot printr-o majorare de capital, si la inceputul anului, participatia sa crescand de la 74,2% la 76,08%.
Alro a obtinut anul trecut un profit net de 31,5 milioane de euro, raportat la o cifra de afaceri de circa 410 milioane de euro.
Sursa: Averea, 31 august 2005. -
Investitiile straine in primul semestru: 1,4 miliarde euro
Adevarul
___
Valoarea investitiilor straine directe atrase de Romania in primul semestru al anului au ajuns la 1,48 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Potrivit BNR, in perioada ianuarie-iunie a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 1,29 miliarde de euro. in luna iunie, valoarea investitiilor straine directe a crescut cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 531 milioane de euro. in luna iunie a anului 2004, firmele straine au investit in Romania aproximativ 410 milioane de euro. De asemenea, datele bancii centrale arata un sold pozitiv al investitiilor de portofoliu in perioada analizata in valoare de 536 milioane de euro. in aceeasi perioada a anului 2004, BNR raporta un sold negativ al investitiilor de portofoliu de 117 milioane de euro. in primele sase luni ale anului, si valoarea capitalului social subscris la firmele cu capital strain s-a majorat cu 35% fata de perioada similara a anului trecut, pana la peste 890 milioane de euro.
Sursa: Adevarul, 31 august 2005.
30.08.2005
-
Oltchim vrea cel putin 14 mil. euro pe activitatile agro
ZF RO - FONDURI MUTUALE OLT
___
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea spera sa obtina cel putin 14 milioane de euro in urma vanzarii mai multor active, in principal din domeniul agroalimentar. Actionarii companiei au aprobat scoaterea la vanzare a Fabricii de conserve Raureni, a Fabricii de Nutreturi Combinate, a fermelor de porci Suinprod si a complexului de pasari Avicola Babeni. Aceste active vor fi vandute prin licitatie deschisa cu strigare, preturile de pornire ale licitatiilor insumand 48,9 milioane de lei (13,9 milioane de euro). Chiar daca initial ultimele trei active urmau sa fie vandute la pachet, in urma unei decizii a Ministerului Economiei si Comertului, actionarul majoritar al Oltchim, acestea vor putea fi cumparate si separat.
'S-a luat decizia de a vinde aceste active in conditiile in care, din experienta anilor trecuti - cand se punea problema privatizarii Oltchim, investitorii care doreau sa preia compania nu erau interesati si de partea de activitate agroalimentara', a comentat Nicolae Barsan, secretarul consiliului de administratie al Oltchim. El a mai mentionat ca preturile de pornire ale licitatiilor in cazul tuturor activelor scoase la vanzare sunt cel putin egale cu valoarea contabila la care acestea sunt inregistrate in patrimoniu. Cele mai importante active care urmeaza sa fie vandute sunt fabrica de conserve si complexul Avicola, preturile de incepere ale licitatiilor pentru cele doua unitati fiind de 22 milioane de lei (6,3 milioane de euro) si, respectiv 14,4 milioane de lei (4,1 milioane de euro).
Oltchim dorea de mai mult timp sa renunte la activitatile agroalimentare in pregatirea procesului de privatizare. Anul trecut, conducerea companiei solicitase scindarea Oltchim in patru societati distincte, insa propunerea nu a mai fost discutata din cauza trecerii Oltchim din proprietatea AVAS in cea a Ministerului Economiei si Comertului. MEC controleaza in prezent peste 95% din actiunile Oltchim. Titlurile combinatului chimic sunt listate pe Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,31 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 314,1 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 30 august 2005.
' -
AVAS scoate la privatizare Menarom Galati
Curierul National
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat la privatizare, prin metoda accelerata, pachetul de 492.971 actiuni, reprezentand 50 la suta din capitalul social detinut de stat la SC Menarom SA Galati. Metoda accelerata de privatizare presupune vanzarea actiunilor societatii comerciale, prin licitatie cu strigare, in termen de 10 zile de la publicarea ofertei de vanzare.
Pentru inscrierea la licitatia cu strigare, ce va avea loc in data de 22 septembrie 2005, ora 12, la sediul AVAS, este necesara depunerea garantiei de participare si achizitionarea dosarului de prezentare, care este disponibil incepand cu data de 31 august 2005. Potentialii cumparatori vor depune documentele mentionate in dosarul de prezentare, in plic sigilat, la sediul AVAS, cel mai tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei, ora 12. Pretul de oferta este de 0,5 RON/actiune, iar valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare este de 246.485,5 RON. Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitatie se va face in prezenta tuturor ofertantilor, in data de 21 septembrie 2005, la ora 13. Verificarea si analizarea documentelor de precalificare si de participare la licitatie se va face pana la data de 22 septembrie a.c., ora 11, cand se va intocmi si comunica lista ofertantilor acceptati.
SC Menarom SA Galati are un capital social de 2,4 milioane RON si are ca obiect de activitate constructii si reparatii navale.
Sursa: Curierul National, 30 august 2005.
Pagina