Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.08.2005

  • Listarea Flamingo a costat aproape 700.000 de euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Listarea la Bursa de Valori a holdingului IT&C Flamingo International a costat aproape 700.000 de euro, cea mai mare parte a cheltuielilor reprezentand comisionul de intermediere al societatilor de brokeraj care au intermediat oferta si onorariile avocatilor. Compania a reusit sa atraga 12,5 milioane de euro in cadrul ofertei publice prin care s-a listat la Bursa, costurile reprezentand 5,6% din suma atrasa.

    'Oferta publica si listarea au costat undeva intre 600.000 si 700.000 de euro, si au inclus cheltuielile cu marketingul si publicitatea, comisioanele brokerilor si onorariile avocatilor, si taxa platita catre CNVM', spune Dragos Simion, membru in consiliul de administratie al holdingului IT&C. Oferta a fost intermediata de un sindicat de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment si ING Securities. Oferta publica a Flamingo a fost insotita de o campanie publicitara puternica atat in presa, cat si pe televiziuni.

    Aproximativ 10% din cheltuielile ocazionate de oferta au reprezentat taxele platite CNVM, care incaseaza de la cei care vand actiuni in cadrul unor oferte publice de vanzare o cota de 0,5% din valoare ofertei. CNVM a incasat astfel peste 60.000 de euro. Din suma platita de Flamingo pentru listare doar 200.000 de euro au fost trecuti pe cheltuieli la finalul primului semestru, restul urmand sa fie inregistrati la cheltuieli pe semestrul al doilea.

    Flamingo a anuntat pe primele sase luni incasari totale de 30,9 milioane de euro, cu 20% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut si un profit net de 1,2 miliarde de lei (33.000 de euro), spre deosebire de pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut (circa 17.000 de euro). Pierderea operationala a companiei se cifreaza la 23,3 miliarde de lei (600.000 de euro), un pic mai redusa fata de anul trecut (25,1 miliarde lei), reiese din datele comunicate la Bursa, conform rezultatelor consolidate. Capitalizarea bursiera a Flamingo se ridica in prezent la 61 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 august 2005.
    '

    mai mult

  • Statul vinde actiunile RomTelecom prin bursa

    Gardianul   

    ___
    Statul va vinde pachetul de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul pe care-l mai detine la RomTelecom prin intermediul unei oferte publice initiale pe piata externa adresata investitorilor institutionali. Operatiunea va fi acompaniata de listarea la bursa internationala si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    Pana atunci, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) solicita bancilor de investitii de reputatie internationala sa depuna, pana la 25 august, scrisori de interes pentru acordarea de servicii de consultanta financiara in vederea finalizarii privatizarii companiei, informeaza institutia.

    Dupa primirea scrisorilor de interes si evaluarea acestora de catre MCTI, candidatii vor fi notificati asupra rezultatelor precalificarii, iar firmele aflate pe lista scurta vor fi invitate sa intre in posesia cererii de oferta.

    Sursa: Gardianul, 16 august 2005.

    mai mult

  • Azomures vrea gaz metan la un pret de 132 USD/1.000 mc

    Averea   

    ___
    Subventionarea pretului la gaz metan este principala revendicare pe care turcii de la Azomures o au fata de statul roman, cerand astfel conditii preferentiale cu parfum de ajutor de stat. Ei se tem ca liberalizarea pretului la gaz de la 1 ianuarie 2006, le va da inapoi afacerile. Ei cer, in principal, ca Ministerul Economiei sa realizeze un acord, ca si cel prevazut in acest an, prin care producatorii de ingrasaminte chimice sa beneficieze de un pret mai mic decat cel al pietei pentru gazul metan. Turcii au mai cerut, intr-un document trimis de Consiliul de Administratie Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), ca angajatii sa faca sacrificii salariale pentru a nu inchide combinatul.

    Turcii au obtinut, printr-un acord semnat de Ministerul Economiei, un pret preferential la gaze pentru producatorii de ingrasaminte chimice in 2005. Au primit promisiunea ca pentru trimestrele II-III-IV ale acestui an sa plateasca un pret mediu de 132 USD/1.000 metri cubi. Ministrul Codrut Seres a exprimat clar ca de la 1 ianuarie 2006 furnizorii de gaz din Romania vor avea deplina libertate pentru fixarea pretului la gaz metan. Turcii spun, intr-un material discutat in AGA, ca ministrul Codrut Seres ar fi estimat ca pretul gazului metan din import va ajunge la 180 USD/1.000 metri cubi de gaz, lucru considerat neprofitabil de cei de la Transworld Fertilizers Holding S.A.

    Actualmente Azomures plateste un tarif de 124 USD/1.000 metri cubi pentru gazul metan, care va fi marit din august la 129 USD/1.000 metri cubi. 'Daca pretul gazului metan din import creste pana la 180 USD/1.000 metri cubi, incepand cu ianuarie 2006, oricum Azomures va trebui sa-si inceteze productia', se arata in materialul inaintat AGA.

    Patronii de la Azomures au primit sprijin pentru lobby-ul lor pe langa guvern de la autoritatile locale din Mures.

    Salariile reprezinta o alta problema care trebuie rezolvata la Azomures. Turcii se opun si majorarii salariale: ei spun ca de la un profit estimat de 23,8 miliarde lei, cresterea de 9,5% prevazuta de contractul colectiv de munca va duce la pierderi de circa 14,2 miliarde lei. Cei de la Transworld Fertilizers Holding S.A. se tem ca instanta va apoba cererea sindicatelor de marire a salariului si de aceea forteaza concedierea colectiva pana in luna decembrie a acestui an.

    'Prin amanarea concedierii colective dupa data propusa, corelat cu acordarea cresterii salariale impuse de ramura, actionarii societatii vor pierde circa 2,4 milioane USD, pe fiecare luna de intarziere a finalizarii concedierii colective.

    Vandut pe 12 milioane de dolari

    Combinatul a fost vandut pe 24 decembrie 1997, pentru suma de 384.554.930.400 lei (circa 48 milioane dolari). Turcii de la Transworld Fertilizers Holding S.A. au cumparat astfel 50,998% din actiunile combinatului de la Azomures. Nu toti banii au intrat in buzunarele statului roman. 60% din suma (28,8 milioane dolari) s-a intors (conform Legii 55/ 1995) la Azomures, pentru plata datoriilor combinatului catre terti. Turcii se angajau ca in perioada 1998-2001 sa investeasca in combinat 215.470.000.000 lei (26,9 milioane dolari la cursul de schimb de la efectuarea tranzactiei). 'Turcii trebuiau sa plateasca banii pana in 18 martie 1998, altfel contractul de privatizare era lovit de nulitate', ne spune liderul sindical de la Azomures, Maria Dandarau. Cei de la Transworld Fertilizers Holding S.A. nu au platit, intre ei si FPS incheindu-se cinci acte aditionale ce modifica contractul de privatizare. De abia ultimul incheiat pe 14 iulie reuseste sa clarifice lucrurile. Turcii nu mai cumpara cei 51% din actiunile Azomures, ci doar 35,315% la un pret de 266.293.800.000 lei (30 milioane dolari), din care 60%,18 milioane, se reintorc la stat. Investitiile prevazute scad la 17 milioane de dolari. Ulterior, prin majorari de capital Transworld Fertilizers Holding S.A.va ajunge actionar majoritar la Azomures.

    Sursa: Averea, 16 august 2005.'

    mai mult

15.08.2005

  • Impact: vanzari duble, profit mai mare cu doar 13%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti si-a dublat vanzarile in primul semestru al anului, care au atins la finalul lunii iunie 17,9 milioane de euro (65,7 milioane de lei). Profitul companiei a avut un ritm de crestere mult mai redus, din cauza aprecierii leului fata de euro si a cresterii costurilor cu materiile prime si cu forta de munca. Societatea a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 2,2 milioane de euro (8,3 milioane de lei), mai mare cu doar 13%.

    Rezultatele raportate de Impact 'se incadreaza in bugetul aprobat', potrivit unui raport trimis de conducerea companiei. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate. Potrivit aceluiasi raport, reducerea cursului euro/rol cu 9% in primul semestru al anului a diminuat valoarea incasarilor Impact. Din cauza aprecierii leului, Impact a trecut la renegocierea contractelor incheiate cu clientii sai si, totodata, pentru contractele noi a fixat pretul in lei, acesta urmand sa fie actualizat cu rata inflatiei.

    In urma cu doua luni intre companie si unii dintre clientii sai a fost un conflict legat de cererea companiei de renegociere a contractelor cu plata in euro. Compania a cerut clientilor renegocierea contractelor de constructie a vilelor astfel incat platile sa se faca la un curs fix al euro de 38.500 de lei, fata de putin peste 36.000 de lei cat era cotat euro pe piata valutara. Reprezentantii Impact au justificat cererea de renegociere a contractelor prin faptul ca Impact a facut cheltuieli pentru constructia vilelor atunci cand cursul euro era mai mare.

    Cresterea importanta a cifrei de afaceri urmeaza evolutia de pe primul trimestru, cand vanzarile se triplasera. Conducerea Impact a explicat in acel moment avansul luat de vanzari prin cresterea la finalul anului trecut a numarului de contracte semnate. Pentru acele contracte s-a inceput constructia in primul trimestru. Impact inregistreaza vilele construite la cifra de afaceri pe masura ce lucrarile la acestea avanseaza si nu la momentul cand acestea sunt livrate clientilor. De la inceputul anului, numarul caselor aflate in constructie a crescut de la 550 pana la 850 de case la sfarsitul semestrului.

    Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza circa 30% din actiuni. Titlurile Impact sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 0,455 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 75,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 august 2005.
    '

    mai mult

  • Proprietarii deposedati abuziv se bat pe actiunile celor mai atractive societati

    Gandul   

    ___
    Guvernantii fac apel la fostii proprietari sa aiba rabdare pana la aparitia normelor de aplicare a legii proprietatii.

    Bataie pe actiunile celor mai atractive societati incluse in Fondul Proprietatea. Fostii proprietari se inghesuie sa prinda actiuni la societati precum Transelectrica, Transgaz, BCR, CEC, Romtelecom, Loteria Nationala si altele. Pana la termenul limita, 25 iulie, la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) au fost inregistrate 853 de cereri din partea persoanelor indreptatite la despagubiri prin acordarea de actiuni la societatile din portofoliul ministerului. „Este o cerere mult prea mare fata de oferta”, ne-au declarat surse autorizate.

    Cererile inregistrate pentru despagubirea prin actiuni a proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist depasesc cu mai mult de o treime – 38% - capitalul social alocat de MEC. Potrivit reprezentantilor ministerului, optiunile fostilor proprietari au vizat in principal Transelectrica Bucuresti si Transgaz Medias, companii la care ministerul a oferit 5% din capitalul social al fiecareia. Fostii proprietari au solicitat actiuni si la alte societati, pe care le considera profitabile, cum sunt Petrom, Romgaz, Electrica, CEC, Loteria Nationala, Romtelecom, World Trade Center. Sunt insa societati care nu au trezit deloc interesul celor deposedati abuziv. Fostii proprietari nu vor, de exemplu, actiuni la societatile miniere, spun reprezentantii Ministerului Economiei.

    Cum vor fi atribuite actiunile? Cine are prioritate in conditiile in care cererea depaseste oferta? Reprezentantii MEC fac apel la fostii proprietari sa mai aiba rabdare o perioada. In lipsa unor norme de aplicare la Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, nu se stie cum vor fi atribuite actiunile. Se lucreaza la elaborarea normelor care vor cuprinde modalitatile de atribuire a actiunilor, ne-au anuntat reprezentantii MEC. Pana atunci, pentru convertirea actiunilor primite in bani lichizi, prin tranzactionarea acestor actiuni la bursa, Ministerul Economiei a initiat procedurile de listare la bursa a companiilor Transelectrica si Transgaz.

    Sursa: Gandul, 15 august 2005.

    mai mult

  • Azomures nu are un plan de disponibilizare colectiva

    Adevarul   

    ___
    Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mures a cerut conducerii Azomures date referitoare la angajati, insa reprezentantii societatii au transmis institutiei ca nu au pregatit un plan legat de concedieri colective. Conform liderului sindicatului 'Alternativa 2002', Maria Dandarau, majoritatea personalului angajat de la combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures este 'imbatranita', ceea ce face ca o eventuala inchidere a unitatii sa faca extrem de grea gasirea unui loc pe piata muncii. Dandarau a declarat, vineri, ca, potrivit datelor sindicatului, din totalul de circa 3.000 de angajati ai combinatului, aproximativ 900 indeplinesc conditiile de pensionare, iar peste 1.500 au varsta peste 45 de ani. Adunarea Generala a Actionarilor de la combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures a decis saptamana trecuta inchiderea unitatii, dupa ce sindicatele au cerut o majorare salariala de 9,5%. Potrivit hotararii AGA, combinatul va fi inchis imediat dupa efectuarea tuturor procedurilor, data vehiculata fiind 28 august.

    Sursa: Adevarul, 15 august 2005.'

    mai mult

12.08.2005

  • Flamingo la sase luni: plus 20% la cifra de afaceri, 33.000 de euro profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul si distribuitorul autohton de echipamente IT&C si electronice Flamingo International, prima companie IT romaneasca listata pe Bursa, a anuntat pentru primele sase luni ale acestui an incasari totale de 30,9 milioane de euro, cu 20% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net pe primele sase luni din acest an se cifreaza la 1,2 miliarde de lei (aprox. 33.000 de euro), spre deosebire de pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut (circa 17.000 de euro). Pierderea operationala a companiei se cifreaza la 23,3 miliarde de lei (600.000 de euro), un pic mai redusa fata de anul trecut (25,1 miliarde lei), reiese din datele comunicate la Bursa, conform rezultatelor consolidate.

    Pentru anul curent, grupul estima, in prospectul redactat in vederea listarii la Bursa, un profit net de 4 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, iar pentru 2007, estimarile Flamingo prevad un profit net de 8 milioane de euro la vanzari de 145 de milioane de euro. In prima jumatate a anului trecut, Flamingo raportase o cifra de afaceri de 38 mil. $ (29 mil. euro), insa auditul financiar necesar listarii la Bursa a dus la corectarea acestor cifre, eliminandu-se din calcule sumele tranzactionate intre diviziile grupului Flamingo. Astfel cifra de afaceri pe primul semestru 2004 a ajuns dupa corectie la 25,8 mil. euro.

    'Profitul din primul semestru din 2005 se inscrie intr-un nivel normal, dat fiind specificul activitatii companiei, care se bazeaza pe sezonalitate, cu realizarea celei mai mari parti a profitului net in ultimul trimestru al anului', a declarat pentru ZF Dan Topala, vicepresedinte Flamingo International. In prima jumatate a acestui an, a avut loc o crestere a ponderii afacerii retail in cifra de afaceri a companiei, de la 49% la 54%. Cresterea a fost obtinuta in special prin extindere intensiva, marindu-se cu 10% indicele vanzarilor pe metru patrat de magazin. La sfarsitul lunii iunie 2005 s-a incheiat oferta publica initiala de actiuni Flamingo International. Oferta publica a fost suprasubscrisa de 3,7 ori, in contextul in care au fost inaintate 1.003 ordine de cumparare pentru peste 63 de milioane de actiuni, fata de nivelul programat de 17 milioane de titluri. In urma acesteia s-a vandut un volum de 19,55 milioane actiuni (cu 15% peste oferta initiala), obtinandu-se 12,5 milioane euro, suma care va fi investita in proiectele de extindere a companiei: Future Shop, Flamingo Extensiv si Intensiv, Future World, Retail International.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 august 2005.
    '

    mai mult

  • Statiunea Covasna va fi reabilitata

    Gardianul   

    ___
    SIF Transilvania intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani 15 milioane de euro in hotelurile si bazele de tratament aflate in portofoliul sau din statiunea Covasna, potrivit Mediafax. 'Intr-un interval de maximum doi ani, vom investi cele 15 milioane euro si speram ca in 6-7 ani sa recuperam investitia, fiindca circulatia turistica in Romania va creste odata cu aderarea tarii la UE', a afirmat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. Lucrarile de investitii vor fi demarate in luna octombrie a.c.

    Sursa: Gardianul, 12 august 2005.'

    mai mult

  • Un sfert din populatia targmureseana, afectata de inchiderea societatii Azomures

    Curierul National   

    ___
    Deputatul PRM Adrian Moisoiu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Azomures care a decis marti inchiderea societatii, a declarat ca prin aceasta va fi afectata grav 20 la suta din populatia targmureseana.

    'Imediat dupa decizia AGA de inchidere a societatii am solicitat audiente la ministrii Codrut Seres si Gheorghe Flutur, pentru a le prezenta situatia sociala grava in care va ajunge municipiul Targu-Mures, dar si judetul. Peste 15.000 de oameni vor avea de suferit, iar, pe langa acestia, agentii economici din zona si bugetul local. Va fi un dezastru', a precizat Moisoiu.

    Deputatul muresean a aratat ca, asa cum autoritatile statului au gasit solutii in cazul Uzinei Tractorul Brasov, vor trebui sa gaseasca si pentru Azomures, care este sufocat de tarifele mari practicate la gaz metan.

    'La Targu-Mures va fi o bomba sociala, iar autoritatile trebuie sa intervina, sa acorde subventii. Daca Azomures ar putea sa primeasca o subventie pentru un pret rezonabil, situatia s-ar rezolva. Dar pentru aceasta trebuie sa se vrea, ma refer la Executiv. In primavara, am avut o interpelare pentru ministrul Seres, dar am primit un raspuns, din partea unui secretar de stat, care nu avea nici o legatura cu subiectul in discutie.

    La un raspuns paralel, iata si o urmare pe masura, care afecteaza minimum 20 la suta din Targu-Mures si in proportie de 6-7 la suta economia judetului', a conchis deputatul muresean. Moisoiu nu a primit nici un raspuns la solicitarea sa din partea celor doi ministri.

    'In primul rand, voi face copii dupa dosarele AGA si ale Consiliului de Administratie al Azomures si voi incerca sa discut pe aceasta tema cu cei doi ministri. Pretul de cost al gazului metan are o pondere de cel putin 50 la suta in produsul finit. In cazul ureei, pretul este influentat in proportie de 70 la suta de gazul metan, in timp ce in cazul amoniacului, cu peste 90 la suta. Deocamdata sunt sperante si am observat o bunavointa din partea CA al Azomures, ca in luna septembrie Consiliul de Administratie sa se intruneasca din nou si, daca situatia se remediaza, sa amane aceasta hotarare. Daca nu, cam in jurul datei de 1 decembrie, Azomures se va inchide', a mai afirmat Adrian Moisoiu.

    Sursa: Curierul National, 12 august 2005.'

    mai mult

11.08.2005

  • Sofert Bacau si-a mai redus din pierderi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Sofert Bacau, companie aflata in stare de insolventa, a reusit in primul semestru al acestui an sa-si reduca pierderile cu circa 30% fata de perioada similara a lui 2004. Mai mult, societatea a reusit sa obtina profit in trimestrul al doilea, astfel ca pierderile pe primele sase luni au fost de 2,23 milioane de euro (8,17 milioane de lei), comparativ cu pierderile de 2,51 milioane de euro inregistrate la finele primelor trei luni ale anului.

    Vanzarile Sofert s-au majorat cu circa 50% in trimestrul al doilea, pana la 6,3 milioane de euro (23,1 milioane de lei). Cifra de afaceri realizata de societatea bacauana in prima jumatate a anului a fost de 10,4 milioane de euro (38,2 milioane de lei), mai mica in euro cu circa 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea vanzarilor Sofert se datoreaza faptului ca societatea a fost nevoita sa-si reduca productia din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reducerii pretului ingrasamintelor chimice pe piata externa, la care se adauga aprecierea leului fata de euro si dolar. Un alt factor care a influentat negativ activitatea societatii a fost cresterea pretului gazelor naturale, principala materie prima utilizata la fabricarea ingrasamintelor chimice.

    In ultimul an, pretul gazelor naturale s-a majorat cu circa 80%, conform estimarilor companiei. La sfarsitul lunii martie, Sofert Bacau a intrat in reorganizare judiciara din cauza incapacitatii de a plati datoriile catre furnizori si catre stat. In prezent, compania are datorii totale in valoare de 26,5 milioane de euro (90,9 milioane de lei), din care circa 24 de milioane de euro reprezinta datorii anterioare deschiderii procedurii de reorganizare. Datoriile depasesc valoarea activelor societatii, care insumeaza doar 24,2 milioane de euro.

    Principalul actionar al Sofert este compania InterAgro a omului de afaceri Ioan Niculae, care detine 59,3% din actiuni. Ceilalti actionari semnificativi sunt AVAS, cu 14,2% din actiuni, si Interaction Bucuresti, cu 6,4% din titluri. SIF Moldova si-a vandut in acest an participatia de 9% pe care o detinea la Sofert.

    Actiunile Sofert sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 0,0082 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de circa 1,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 august 2005.

    mai mult

Pagina

inchide