05.07.2005
-
Citigroup ar putea participa la privatizarea BCR
Curierul National
___
Grupul financiar american Citigroup si fondul de investitii Texas Pacific si-au manifestat interesul de a participa impreuna la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). 'M-am intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii Citigroup, care ar putea depune o scrisoare de intentie pentru BCR impreuna cu Texas Pacific', a afirmat Zbarcea. In plus, presedintele AVAS a aratat ca a avut discutii si cu reprezentantii bancii franceze Credit Agricole, iar consultantii Dexia Bank pentru privatizarea CEC au confirmat posibilitatea unei oferte din partea bancii franco-belgiene si pentru BCR. Zbarcea mai are programata o intalnire in aceasta saptamana cu oficiali ai celei mai mari banci listate din Portugalia, Millennium BCP (Banco Commercial Portugues SA). La mijlocul lunii iunie, un numar de sase banci internationale isi manifestasera informal interesul de a participa la privatizarea celei mai mari banci din Romania, printre care Banca Intesa, Deutsche Bank, Fortis si BNP Paribas. Investitorii care vor sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane trebuie sa depuna scrisorile de interes pana la data de 7 iulie, iar ofertele finale vor fi acceptate pana cel tarziu la 19 septembrie. Investitorul strategic care va fi desemnat castigatorul procesului de privatizare va putea prelua fie un pachet de 50% plus o actiune a institutiei de credit, fie o participatie de 61,8825%. Scrisorile de intentie vor contine in mod obligatoriu cele mai recente situatii financiare si rapoarte auditate, o scurta prezentare a activitatii desfasurate in Europa Centrala si de Est si in Romania, daca este cazul, o scurta prezentare a motivatiei de a investi in BCR, lista actionarilor care detin cel putin 10% din capitalul social al investitorului, iar in cazul unui consortiu structura acestuia, rolul fiecarui membru, procentajul din capitalul social ce urmeaza a fi dobandit de fiecare membru. De asemenea, investitorii vor specifica in scrisorile de intentie marimea pachetului de actiuni pe care doresc sa il achizitioneze, fie 396.234.376 actiuni nominative reprezentand 50% plus o actiune din capitalul social al BCR, fie 490.399.321 actiuni nominative reprezentand 61,8825% din capitalul social al BCR. Principalul criteriu de precalificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin 'BBB minus' - n.r.) acordat de catre o agentie internationala de rating reputata, se spune in anunt. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobandi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR.
Sursa: Curierul National, 5 iulie 2005.' -
Tractorul, Rulmentul si Electroputere au aminat lichidarile
Cotidianul EPT
___
Societatile Tractorul, Rulmentul Brasov si Electroputere Craiova nu vor intra in lichidare la sfirsitul acestei luni, asa cum prevedea acordul convenit anul trecut cu Fondul Monetar International (FMI), institutia financiara internationala fiind de acord sa mai acorde statului roman inca un ragaz pentru a incerca privatizarea acestora.
„Graficul de privatizare asumat anul trecut de autoritatile de la Bucuresti in fata Fondului s-a modificat, iar termenul a fost decalat“, ne-au declarat surse din interiorul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). „Avem in portofoliu cinci societati, cu mai mult de 1.000 de salariati fiecare, societati pe care trebuie fie sa le privatizam, fie sa demaram vinzarea de active. Patru dintre ele, adica Rulmentul Brasov, Tractorul Brasov, Aversa Bucuresti si Metalurgica Aiud trebuie privatizate sau lichidate pina la sfirsitul anului. Pentru Electroputere Craiova, termenul convenit cu FMI este luna martie a anului 2006“, au explicat sursele noastre.
Lichidarea era inevitabila
Renegocierea calendarului de privatizare inseamna ca Rulmentul si Tractorul au mai primit un ragaz de sase luni in care pot fi privatizate, iar Electroputere, noua luni. Acordul convenit anul trecut prevedea ca, daca pina la 30 iunie cele trei societati nu sint privatizate, ele trebuie lichidate. Desi mai sint citeva zile pina la 30 martie, nu s-a publicat nici macar anuntul de privatizare pentru vreuna dintre societati. Sursele noastre au explicat ca termenul este mai mare pentru Electroputere, pentru ca una dintre variantele de privatizare presupune divizarea societatii, operatiune care cere mai mult timp.
Sursa: Cotidianul, 5 iulie 2005.
04.07.2005
-
Dolarul, la cel mai inalt nivel din 11 luni
Evenimentul Zilei
___
Dolarul american a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimul an in raport cu euro, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 3,25%, relateaza Reuters.
In conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) s-a incapatanat sa mentina dobanda la euro la un nivel de 2%.Euro s-a depreciat vineri cu un procent, ajungand la un minim de 1,1965 dolari.
Nivelul dobanzii de referinta din Statele Unite a fost principalul motiv pentru care dolarul a crescut.
Sursa: Evenimentul Zilei, 4 iulie 2005. -
Samsung, interesata de achizitii pe piata romaneasca
Curierul National
___
Compania coreeana Samsung este interesata de preluarea unor firme romanesti din domeniul laminarii si producerii de tubulatura din metale neferoase, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Firma intentioneaza sa dezvolte in Romania, in perioada urmatoare, o serie de proiecte de investitii, primul dintre acestea vizand societatea Otelinox.
'Intentiile companiei Samsung au fost prezentate secretarului de stat in cadrul MEC, Eugen Tapu Nazare, la Seul, cu ocazia celei de a doua sesiuni a Comitetului de cooperare Industriala dintre Romania si Republica Coreeana', se mai arata in comunicat.
Un alt domeniu de interes pentru compania coreeana include proiectele de modernizare a infrastructurii.
Samsung intentioneaza sa puna in functiune un sistem de informatizare a traficului in Bucuresti si sa dezvolte proiectul Power Line Communications, aflat pe lista testelor-pilot la Electrica. Tehnologia mentionata permite transmisii in banda larga prin intermediul liniilor electrice aeriene de joasa si medie tensiune existente. Astfel, nu este necesara alocarea unui spectru de frecventa ca in cazul tehnologiilor fara fir.
Otelinox, specializata in producerea de table si benzi inoxidabile laminate la rece si laminate finite, a fost privatizata in luna octombrie a anului 1997, cand firma Samsung Deutschland a cumparat, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, 51 la suta din actiuni.
Sursa: Curierul National, 4 iulie 2005.' -
Evolutie fluctuanta a actiunilor pe bursa in primul semestru
Adevarul
___
Tranzactiile derulate in primul semestru la Bursa de Valori au avut o evolutie fluctuanta, in primele doua luni inregistrandu-se o ascensiune accelerata, perioada urmata de o corectie severa, pentru ca lunile mai si iunie sa fie caracterizate de stabilitate si consolidare. Valoarea transferurilor s-a apropiat de un miliard de euro (33.619,9 miliarde de lei vechi), in crestere cu 258% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. in ianuarie si februarie s-au inregistrat cele mai mari valori de tranzactionare, de 800 milioane de lei (8.028,7 miliarde de lei vechi), respectiv 900 milioane de lei (9.641,6 miliarde de lei vechi), ceea ce a reprezentat mai mult de jumatate din lichiditatea pentru intervalul analizat. Nivelul maxim al lichiditatii zilnice a fost de 90 milioane de lei (932,2 miliarde de lei vechi), in data de 14 februarie, iar valoarea minima a coborat la 5,6 milioane de lei (56,2 miliarde de lei vechi), in sedinta din 20 iunie. Indicii BET si BET-C au consemnat, dupa primele sase luni, un usor avans, mai consistenta fiind cresterea inregistrata de BET-FI.
Crestere temperata
Astfel, majorarea indicelui BET-C, care evidentiaza trendul general al bursei, a fost de 9,46%, in timp ce indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 11,18%. BET-FI, indicele care reflecta tendinta celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat o apreciere de 46,68%. La sfarsitul anului trecut, toti cei trei indici aratau o crestere de peste 100%, evolutie continuata si in primele doua luni din 2005, cand BET si BET-C au urcat cu 40%, respectiv 60% in cazul BET-FI. Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (Banca Transilvania, BRD-Groupe Societe Generale si SIF), precum si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare). Rompetrol Rafinare s-a pozitionat pe primul loc in topul lichiditatii, cu o valoare a operatiunilor de 546 milioane de lei (5.466,8 miliarde de lei vechi), fiind urmata de Banca Transilvania, cu 543 milioane de lei (5.437,3 miliarde de lei vechi). Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare au consemnat, dupa primele sase luni, un avans al pretului de 35,1%, respectiv 23,7%. Stere Farmache, directorul general al BVB afirma ca evolutia bursei a fost influentata de factori interni si externi atat pozitivi, cat si negativi. 'Cred ca in acest moment exista un interes evident pentru bursa, insa acesta trebuie sa fie alimentat de tranzactionarea unor noi produse si listarea unor noi emitenti', a mai spus Farmache. 'De obicei, in primele luni se tranzactioneaza mult, indiferent ca se vinde sau se cumpara. Apoi, au venit doua luni de corectie obligatorie si necesara, amplificata de cresterea dobanzii pe piata SUA, care au facut ca fluxurile de capital sa plece de pe bursele din Europa', a afirmat un broker.
Sursa: Adevarul, 4 iulie 2005.'
29.06.2005
-
Transelectrica va scoate pe Bursa actiuni de 20 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE TEL
___
Ministerul Economiei si Comertului, proprietarul companiei nationale de transport al electricitatii Transelectrica, intentioneaza sa listeze in toamna la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de circa 7,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 730 mld. lei (circa 20,2 mil. euro), au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.
Listarea actiunilor Transelectrica se va face printr-o majorare de capital, realizata prin emiterea de actiuni noi de catre companie, pachet ce ar urma sa reprezinte 10% din valoarea capitalului social majorat.
Reprezentantii Transelectrica urmeaza sa semneze azi contractul de consultanta in vederea listarii pe piata de capital cu consortiul de societati de brokeraj Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities - Groupe Societe Generale.
'Ministerul Economiei intentioneaza sa propuna in guvern listarea unui pachet de 10% din capitalul social majorat al companiei. Speram ca listarea actiunilor Transelectrica sa aiba loc in perioada septembrie - octombrie', au precizat sursele citate. Initial, autoritatile au anuntat ca listarea Transelectrica va viza un pachet de 5% - 10%, in conditiile in care ministerul are in vedere introducerea la tranzactionare si a altor companii din sistem precum producatorul de gaze Romgaz, transportatorul de gaze Transgaz Medias si filiale ale Electrica.
Ultima listare pe Bursa de la Bucuresti, cea a companiei de IT Flamingo, a provocat un interes masiv din partea investitorilor, oferta publica primara a companiei fiind suprasubscrisa de aproape patru ori. Flamingo a listat un pachet de 22,4% din capitalul social majorat la un pret de 23.000 lei pe actiune, ceea ce inseamna fonduri de 12,4 mil. euro, pe care conducerea companiei a anuntat ca ii va folosi pentru extinderea retelei de retail.
'Fondurile obtinute din listarea la Bursa vor fi utilizate de companie pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei', afirma Ion Merfu, director general al Transelectrica.
Compania energetica are un capital social in valoare de 6.595 mld.lei (182,5 mil. euro), care corespunde unui numar de 65,95 milioane actiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei pe actiune. Operatiunea de listare pe Bursa se va face prin emiterea de actiuni noi, valoarea cu care acestea urmeaza sa intre la tranzactionare va fi stabilita pana la toamna. Transelectrica este vazuta de catre autoritatile romane si chiar de investitori ca fiind una dintre companiile cele mai atractive de pe piata energiei din Romania. Dupa Petrom, Transelectrica este unul dintre cei mai vanati clienti de catre banci pentru acordarea de imprumuturi, dat fiind profilul financiar solid al companiei si istoricul acesteia pe piata finantarilor. Transportatorul de electricitate a raportat un profit net de 11,2 mil.euro la o cifra de afaceri de aproximativ 246,7 mil. euro in 2004. Pentru acest an, bugetul Transelectrica indica o cifra de afaceri de 14.000 mld. lei (373 mil. euro) si un profit net de 600 mld. lei (16 mil. euro).
Compania de transport al energiei, care joaca si rolul operatorului de sistem, a luat nastere in august 2000 in urma splitarii fostei Companii Nationale de Energie (CONEL) in patru entitati - Transelectrica, Termoelectrica (producator de energie in termocentrale), Hidroelectrica (producator de energie in hidrocentrale) si Electrica (compania de distributie si furnizare a energiei electrice). Dintre cele patru 'mostenitoare' ale CONEL, Transelectrica a avut o evolutie constanta si este singura care a raportat profit net in fiecare an de functionare.
Transelectrica este compania care asigura functionarea in conditii de siguranta a intregului sistem energetic romanesc si interconectarea cu UCTE (sistemul de transport din Uniunea Europeana). Firma, detinuta integral de catre stat, investeste anual in medie 150 - 180 mil. euro pentru modernizarea infrastructurii. In plus, Transelectrica se apropie de final cu programul de extindere a infrastructurii de fibra optica la nivel national, intentia sa fiind de a intra in viitorul apropiat pe piata telecomunicatiilor.
Volumul creditelor contractate de companie ajungea in primavara acestui an la aproximativ 300 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 iunie 2005' -
Tinta de inflatie pentru 2006 ar putea creste de la 5 la 6,5%
Curentul
___
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pana la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu (foto), citat de Reuters. Isarescu a adaugat ca banca a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat.
Obiectivul actual stabilit de autoritatile de la Bucuresti in privinta inflatiei de anul viitor este de 5%, iar tinta va fi reactualizata la momentul trecerii la noul regim de tintire directa a inflatiei, in luna august. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%.
In timpul discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii FMI, aflati in vizita la Bucuresti, a aparut ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata, pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare. Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugand ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei.
Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca in acest an tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.
Romania, alaturi de Bulgaria au convenit cu autoritatile de la Bruxelles ca vor adera la UE in 2007. Adoptarea monedei europene va dura ceva mai mult timp, potrivit lui Isarescu.
'Ar putea fi periculos sa luam in calcul adoptarea euro inainte de 2010. Cred ca acest lucru se va intampla intre 2012 si 2014', a declarat guvernatorul BNR. El a adaugat ca nu exista nici un motiv ca Romania sa incetineasca ritmul integrarii in UE, chiar daca gruparea europeana se confrunta cu o serie de probleme rezultate in urma respingerii Constitutiei europene de catre Franta si Olanda, precum si ca urmare a esecului in privinta adoptarii bugetului pentru perioada 2007-2013.
In ceea ce priveste aprecierea monedei nationale, dupa introducerea leului greu, Isarescu a estimat ca tendinta de crestere nu va mai continua. 'Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ', a adaugat guvernatorul. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de referinta de la inceputul anului.
Sursa: Curentul, 29 iunie 2005'
28.06.2005
-
Ovidiu Tender: Nu alerg sa vand, dar voi discuta o oferta avantajoasa pentru Ardaf
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
”Nu alerg sa vanda”, a declarat Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza compania de asigurare Ardaf, ca raspuns la speculatiile aparute in piata referitoare la o posibila preluare a asiguratorului. Tender nu a dat detalii referitoare la oferte sau stadiul in care s-ar afla diferitele negocieri, ci a precizat doar ca „foarte multe firme si-au exprimat interesul”
”Daca se va intampla ca o oferta sa fie satisfacatoare, atunci stam de vorba”, a mai spus Ovidiu Tender. Despre o achizitie a Ardaf se vorbeste deja de mult timp, desi, la fel ca actionarul principal, conducerea companiei a fost la fel de discreta. ”Ofertele nu s-au facut catre mine, ci catre actionar. Nu cunosc nici un fel de detalii, stiu doar ca sunt multe”, a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf.
Ardaf a raportat, pentru primul trimestru, venituri din prime brute subscrise in valoare de 28,2 milioane de euro din asigurari generale, in crestere cu 174% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe partea de asigurari de viata, subscrierile s-au ridicat la 315.000 euro. Rezultatele obtinute in 2004 au plasat Ardaf pe pozitia a cincea in topul asigurarilor generale, cu o cota de piata de aproximativ 6,4%, respectiv pe locul sapte in clasamentul general (din punctul de vedere al primelor brute subscrise totale).
In ultima luna, titlurile Ardaf au fost printre cele mai tranzactionate pe bursa electronica Rasdaq. Dupa cresterile inregistrate la inceputul lunii, valoarea actiunilor s-a situat insa in ultima perioada pe un trend general de scadere.
Dupa achizitionarea, printr-o tranzactie speciala, in data de 7 iunie, a 27% din actiunile Astra de catre grupul austriac Uniqa - pentru suma de 10 milioane de euro - a urmat, pe 8 iunie, o alta tranzactie speciala pe Rasdaq, in valoare de 3,9 miliarde de lei (107.854 euro, la cursul din ziua respectiva), al carei obiect l-au constituit 0,6% din actiunile Ardaf.
Desi Uniqa nu a negat interesul pentru noi achizitii pe piata romaneasca a asigurarilor si se afla, potrivit unor surse, in discutii cu compania de asigurari de la Cluj, oficialii grupului austriac au declarat, saptamana trecuta, ca nu se poarta inca nici un fel de ”negocieri serioase” Ei au mentionat insa, de asemenea, ca orice achizitie va fi facuta in parteneriat cu Dan Adamescu, omul de afaceri care controleaza Astra.
Ultimul pret al actiunilor Ardaf, inregistrat vineri, a fost de 2.500 lei/actiune, in scadere cu 6% fata de ziua de tranzactionare precedenta, iar valoarea tranzactionata, de 34.500 de euro (1,24 miliarde de lei). Compania a atins o capitalizare bursiera de aproape 630 de miliarde de lei (17,4 milioane de euro).
Ardaf are in prezent un capital social de 251,99 miliarde de lei (circa 7 milioane de euro), controlat in proportie de 70,22% de grupul Tender. Un alt actionar este Clairmont Holdings, care detine un procent de 12,62% din actiunile societatii.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 iunie 2005 -
Capitalul SIF Moldova, denominat la 51.908.958 lei
Curierul National SIF2
___
Consiliul de Administratie al SIF Moldova a aplicat denominarea valorii nominale a actiunii si a capitalului social, se arata intr-un comunicat remis, ieri, Bursei. Incepand cu data de 1 iulie, valoarea nominala a unei actiuni SIF Moldova va fi de 0,1 lei, iar valoarea capitalului social, de 51.908.958 lei.
Numarul de actiuni, capitalul social si cotele de participare la capitalul social nu se vor modifica prin denominare.
Sursa: Curierul National, 28 iunie 2005 -
La 1 iulie, BNR arunca pe piata 2,2 miliarde de lei noi
Adevarul
___
La inceputul acestei saptamani a continuat alimentarea bancilor cu lei noi, demers ce pregateste procesul de denominare de care ne mai despart doar trei zile. Numerarul aflat in circulatie in Romania se ridica la sfarsitul lunii aprilie la 86.720 de miliarde lei. Intr-o prima faza, 'BNR a pus la dispozitia bancilor 25% din necesarul de numerar in circulatie in lei noi.
Adica echivalentul in lei noi a aproximativ 22.000 de miliarde lei vechi. Pana la sfarsitul acestui an va fi pus in circulatie 60% din necesarul de numerar in circulatie, iar anul viitor urmeaza sa se finalizeze acest proces', informeaza purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet. Marile retele comerciale deja s-au prealimentat de la banci cu moneda metalica noua.
De mentionat ca, dupa denominare, BNR nu va mai pune in circulatie nici o moneda veche. Cat priveste bancnotele, in prima faza vor fi retrase de pe piata cele cu un grad de uzura mai ridicat (de 10.000 si 50.000 lei), iar in ultima faza (in a doua parte a anului viitor) vor fi retrase cele de 500.000 si 1 milion de lei.
Cupiurile cele mai numeroase pentru noile bancnote ce vor fi retrase de la bancomate vor fi de 10 si 50 lei noi. Unele bancomate vor oferi si bancnote de 100 lei. Sunt deja doua banci care au in proiect ca pana la mijlocul anului viitor sa poata oferi la automatele bancare patru cupiuri - de 500, 100, 50 si 10 lei - ceea ce va optimiza circulatia numerarului, precizeaza sursa BNR.
Reamintim ca, de joi pana luni dimineata, bancile nu vor face plati, iar populatia nu va putea utiliza cardurile in ziua de 30 iunie. Pe parcursul zilei de 1 iulie, bancile vor reda in folosinta bancomatele pe rand, pe masura ce sistemul informatic al acestora va fi adaptat la leul nou. Mai mult de trei sferturi din bancomate vor ramane pentru inceput pe leul vechi.
Din cele 1.000 de bancomate ale BCR, la 200 vor putea fi retrasi lei noi. BRD Societe Generale va merge in prima faza cu 125 de bancomate adaptate la leul greu, restul retelei, de 375 de unitati, continuand sa fie setate pe leul vechi. 16 bancomate Bancpost din Bucuresti vor fi trecute la leul nou (din 502 aparate proprii bancii).
La fel si 25 de bancomate ale Bancii Tiriac si 10 automate bancare Alpha Bank. ING Bank anunta ca toate self bank-urile sale vor functiona zilnic intre orele 7-11. De la bancomatele bancii vor putea fi retrase bancnote de 10, 50 si 100 lei noi, iar depunerile la self bank-uri vor fi facute in toate cupiurile, cu exceptia celei de 1 leu.
Inca doua zile la dispozitie pentru plati in leul vechi
* In ziua de 30 iunie, bancomatele vor fi inchise pentru adaptarea sistemului lor informatic la noua moneda. In 1 iulie, acestea vor fi deschise progresiv, incepand cu ora zero si vor continua pe tot parcursul zilei
* Bancile vor lucra cu publicul in intervalul 30 iunie - 3 iulie, dar vor oferi clientilor numai operatiuni care nu implica utilizarea sistemului informatic al acestora, respectiv operatiuni care nu necesita inregistrari in conturi: acceptarea cererilor de credite, de emitere de carduri, a conventiilor de plata a facturilor de la ATM, accesul la casete de valori, cu exceptia situatiilor care
necesita inregistrari contabile ale comisioanelor sau penalitatilor de intarziere:
- Pentru plata ratelor de credit scadente in intervalul 30 iunie-3 iulie, plata ratelor e bine sa fie facuta pana pe 29 iunie
- Depozitele cu scadenta in zilele de 30 iunie, 1 si 2 iulie vor fi accesibile pe 4 iulie
- Noile bancnote de 500 lei, cele mai valoroase cupiuri puse in circulatie, vor fi distribuite numai prin ghiseele bancilor
- Ca plati de mare valoare, peste 500 de milioane lei, in sistemul bancar din Romania circula zilnic intre 1 si 3 miliarde de euro. Pentru platile de mica valoare (sub 500 de miliarde lei), volumul este de aproximativ zece ori mai redus
- O data cu denominarea, marii comercianti vor trebui sa-si schim-be inclusiv masinile de verificat si sortat bani, echipamente care costa aproximativ 15.000-16.000 euro, in functie de senzorii cu care e dotata
- Noile bancnote, pe substrat de polimer, sunt mai rezistente cu 1-3 ani fata de cele de hartie si mai igienice - nu absorb si nu retin umezeala, murdaria si bacteriile si pot fi reciclate
Sursa: Adevarul, 28 iunie 2005'
Pagina