Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.10.2003

  • General Electric va moderniza o statie electrica de la Cernavoda

    Ziua   TEL

    ___
    Reprezentantii companiilor Transelectrica si General Electric Power Systems au semnat, ieri, Memorandumul de intelegere pentru reabilitarea statiei electrice de 400 kV Cernavoda, se arata intr-un comunicat de presa. Valoarea estimativa a proiectului este de 15 milioane de dolari si va cuprinde intr-o solutie 'la cheie' echipamentele primare, precum si sistemul de comanda, control si protectie. Acest proiect se coreleaza cu programul de punere in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda, prevazut pentru anul 2006. Finantarea proiectului va fi realizata pe baza unui credit pe termen lung. Memorandumul creeaza cadrul juridic necesar analizei solutiilor tehnice, comerciale si financiare competitive pentru reabilitarea acestui nod important al sistemului national de transport cu sistemul european UCTE, se precizeaza in comunicat.

    Sursa: Ziua, 22 octombrie 2003.'

    mai mult

  • Britanicii, interesati de industria noastra de aparare

    Evenimentul Zilei   ARS  IARV  TBM

    ___
    Grupul britanic BAE Systems ia in calcul posibilitatea participarii sale in privatizarea Romarm si, in general, a sectorului de aparare din Romania, a declarat, ieri, directorul executiv adjunct al companiei pentru Europa de est, David White. Acesta a venit in Romania intr-o misiune comerciala, alaturi de alti 60 de oficiali ai peste 30 de companii britanice, cu scopul de a identifica noi oportunitati de afaceri, mai ales in domeniul maritim si de aparare.

    “Nu ne e teama sa investim in alte tari, iar, dupa cum se prezinta oportunitatile din Romania, le vom lua foarte serios in considerare. Dar pentru aceasta mai trebuie sa facem niste pasi mari, sa intelegem Romania, sa parcurgem o perioada de cunoastere”, a afirmat White. In prezent, BAE Systems deruleaza in Romania un program pentru renovarea, modernizarea si livrarea a doua fregate tip 22 catre Marina Romana.

    Grupul britanic a fost desemnat ca prim contractor pentru administrarea procesului de modernizare a celor doua nave, achizitionate de statul roman din Marea Britanie in luna ianuarie a acestui an. BAE Systems are aproape 100.000 de angajati si realizeaza vinzari anuale de aproximativ 12 miliarde de lire sterline, in peste 130 de tari. In cadrul acestei misiuni, BAE Systems a mai purtat discutii cu companii romanesti precum Turbomecanica, IAR Brasov si Romaero, in sensul implicarii acestora in intretinerea celor doua fregate dupa livrarea lor in Romania.

    Anuntul facut de BAE Systems reprezinta prima intentie de a investi in industria romaneasca de aparare, manifestata de un investitor de calibru. Romarm este o societate nationala aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si in care sint incluse 15 fabrici de armament din tara si un institut de cercetare. In ultimii ani s-a derulat un program de restructurare care a adus numarul de salariati din industria de aparare la 19.000, fata de aproximativ 200.000 cit erau inainte de 1989. In vara acestui an, MEC a anuntat ca CN Romarm urmeaza sa fie lansata la privatizare “pe bucati”, prin constituirea de societati mixte cu investitorii interesati.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 22 octombrie 2003.

    mai mult

  • Printr-un proiect de ordonanta de urgenta Musetescu propune privatizarea-blitz

    Adevarul   

    ___
    Pentru a finaliza privatizarea pana in decembrie 2003, APAPS intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta care sa reglementeze proceduri de privatizare in doar doua zile si sa restructureze datoriile unor societati. Potrivit unui memorandum - semnat de Ovidiu Musetescu -, in care se explica necesitatea unor masuri speciale, ar urma ca, inainte de a fi vandute, datoriile societatilor comerciale sa se restructureze prin esalonarea la plata pe o perioada de 5 ani si cu o gratie de 6 luni a obligatiilor restante la fondul de sanatate sau contributia pentru pensia suplimentara.

    Aceeasi esalonare se va aplica la impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe dividende sau la alte impozite cu retinere la sursa. In plus, la Fortus Iasi s-a propus conversia stopajului la sursa in suma de 400 de miliarde de lei, iar pentru Tractorul s-au anulat sumele acordate pentru plata energiei din decembrie 2002, pana in septembrie 2003. Memorandumul anunta intentia de a privatiza societatile mici si mijlocii aflate in portofoliul APAPS printr-o metoda denumita 'blitz', realizata 'efectiv si definitiv' in termen de doua zile de la publicarea ofertei de vanzare. Totusi, APAPS va publica cu zece zile inainte intentia de vanzare prin aceasta metoda a acestor societati.

    O alta metoda noua de privatizare va fi vanzarea tuturor activelor patrimoniale a unor societati comerciale, urmand ca dupa vanzare aceste societati sa fie radiate de la Registrul Comertului. Activele vor fi vandute ca intreg sau pe module. Din pretul obtinut urmeaza sa se 'indestuleze' doar creditorii comerciali, insa nu si cei bugetari si APAPS. Solutia renuntarii de catre APAPS si bugetele statului la creantele lor este motivata de faptul ca oricum la privatizare aceste datorii ar fi fost restructurate. APAPS intentioneaza sa radieze de la Registrul Comertului si circa 75 de societati 'virtuale'. Acestea nu mai exista decat pe hartie, intrucat au fost devalizate, iar in prezent nu mai au nici active si nici macar conducere. Putinii bani care vor fi obtinuti din vanzarea unor bunuri aflate in patrimoniu vor fi varsati la buget. Memorandumul lui Musetescu cauta o solutie si pentru mentinerea in domeniul privat al unor societati vandute pe vremea FPS, si la care contractele de privatizare au fost desfiintate, in principal, prin hotarari judecatoresti.

    Pentru a nu relua in aceste cazuri procesul de privatizare - care ar dura destul de mult - APAPS isi va vinde dreptul de a se reinscrie ca actionar contra unui pret egal cu diferenta neachitata din pretul prevazut in contractele de vanzare-cumparare desfiintate. Totusi, diferenta care urmeaza sa fie achitata de noul cumparator, va fi actualizata prin indicele de inflatie. O alta situatie mostenita de la fostul FPS este legata de creditele acordate de aceasta institutie in perioada 1993-1995, pentru restructurare si/sau energie si gaze. Potrivit memorandumului, unele societati 'tarasc' dupa ele aceste datorii urmare a creditelor acordate in baza unor legi speciale. Urmeaza ca banii datorati APAPS sa fie convertiti in actiuni, acestea urmand sa fie vandute in primul rand catre cumparatorul respectivei societati. Memorandumul care explica aceste masuri, insoteste proiectul unei ordonante de urgenta aflata in prezent pe traseul avizarii de catre diferite ministere, printre care cel de Finante, al Sanatatii sau al Muncii.

    Sursa: Adevarul, 22 octombrie 2003.'

    mai mult

21.10.2003

  • Vanzarea Sidex a indulcit pierderile SIF Moldova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF2

    ___
    SIF Moldova a inregistrat luna trecuta un profit record de 70,3 miliarde de lei (2,1 milioane de dolari), ca efect al vanzarii actiunilor detinute la combinatul siderurgic Sidex Galati. Profitul nu acopera insa integral pierderile inregistrate de SIF Moldova in acest an ca urmare a proceselor pierdute cu Bankcoop si AVAB.

    Suma este totusi mai mare decat cea executata asupra societatii pana in prezent, 3,6 milioane de dolari, suma preluata de lichidatorul Bankcoop si inregistrata de societatea de investitii financiare ca pierdere. Vanzarea Sidex a fost singura tranzactie semnificativa raportata de societatea de investitii financiare luna trecuta.

    Societatea de investitii financiare a pierdut de la inceputul anului trecut mai multe procese cu AVAB si cu lichidatorul Bankcoop, fiind astfel sa plateasca o parte din sumele pentru care fostul FPP Moldova a acordat garantii.

    Procesele cu AVAB au mai insemnat in acest an pierderi de 1 milion de dolari dupa ce a ajuns la un acord cu AVAB privind stingerea datoriilor. SIF Moldova aer urma sa plateasca Autoritatii esalonat 2,25 milioane de dolari. Din acestea 1,2 milioane de dolari erau inregistrate ca pierderi de anul trecut.

    Profitul inregistrat in primele noua luni ale acestui an a fost de 230 miliarde de lei, 80% din prevederile bugetului de la inceputul anului si apropiat de profitul realizat de SIF Oltenia, care a castigat 255 miliarde de lei in aceeasi perioada.

    Daca sociatatea va utiliza, la fel ca anul trecut, o parte din profitul reportat din anii anteriori pentru plata dividendelor, profitul cumulat, de 287 miliarde de lei ar putea acoperi dividendul de 490 lei/actiune prevazut in buget.

    Actiunile combinatului siderurgic erau inregistrate in patrimoniul societatii o valoare mai mica decat cea nominala, datorita actiunilor gratuite distribuite de Sidex de-a lungul anilor.

    Activul net pe actiune al societatii de investitii financiare a urcat luna trecuta cu pester 8% si a ajuns la 9.038 lei/actiune.

    Rezultatele bune inregistrate de societatea de investitii financiare au aparut pe fondul tendintei ascendente a actiunilor celor cinci SIF-uri la Bursa. Cotatia SIF Moldova a urcat in ultimele sapte sedinte de tranzactionatre cu 12%, ultima valoare de ieri fiind de 2.800 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 octombrie 2003.

    mai mult

  • Privatizarile Siderurgica si Petrotub costa 4.400 de disponibilizati

    Curentul   SIDG

    ___
    Pentru preluarea pachetelor majoritare de actiuni la Siderurgica Resita si Petrotub Roman, Grupul LNM Holdings BV pune deja conditii. Indienii de la LNM, care sunt proprietari ai ISPAT SIDEX Galati si Tepro Iasi, vor ca la preluarea societatilor Petrotub si Siderurgica numarul total de angajati sa fie redus cu 4.400 de persoane. Aceasta conditie impusa de LNM este negociata cu reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS).

    Negocierile dintre APAPS si LNM pentru preluarea Petrotub si Siderurgica au demarat in luna august a acestui an. LNM este dispus sa preia pachetele majoritare de actiuni la cele doua societati, insa numarul total de angajati ar urma sa scada cu 4.400 de persoane. Numarul salariatilor de la Siderurgica s-a redus in urma concedierilor din acest an la jumatate, de la peste 5.000 de angajati, in timp ce la Petrotub lucrau la inceputul anului peste 4.800 de oameni. Ambele societati beneficiaza de procedura de administrare speciala si au fost scoase la privatizare 'la pachet' pe 23 iulie a.c.

    Cei 4.400 care ar urma sa fie disponibilizati daca APAPS ajunge la o intelegere cu LNM ar putea beneficia de prevederile Ordonantei 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati sau companii nationale ori societati comerciale cu capital majoritar de stat. In conformitate cu acest act normativ, persoanele cu o vechime in munca de pana la 15 ani vor primi un venit lunar de completare pe o perioada de 20 de luni, iar cele cu o vechime curpinsa intre 15 si 25 de ani vor incasa acest venit timp de 22 de luni. O persoana care a lucrat mai mult de 25 de ani va beneficia de venitul de compensare pentru o perioada de 24 de luni.

    Sursa: Curentul, 21 octombrie 2003.'

    mai mult

  • Cotatiile SNP vor creste pe masura ce privatizarea va insemna si imbunatatirea gestionarii companiei

    Adevarul   SNP

    ___
    Castigul celor care au investit in acest an in actiuni SNP variaza intre 5 si 25%, in functie de data la care s-a realizat plasamentul.

    Dupa anuntarea listei scurte a societatilor candidate la privatizarea SNP Petrom, cursul de tranzactionare a avut o usoara tendinta ascendenta, curmata insa rapid de incertitudinea privind acordarea dreptului de preemptiune micilor actionari. Dupa primele declaratii ce sugerau ca acest drept al micului actionar nu va fi luat in calcul in cadrul procesului de privatizare, cursul SNP a scazut rapid de la un maxim de 1.440 lei/actiune (atins imediat dupa anuntarea listei scurte) la un minim de 1.330 lei/actiune, adica o scadere de 7,63%.

    'Faptul ca Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca va vota pentru acordarea dreptului de preemptiune micilor actionari reprezinta un fapt pozitiv nu doar pentru evolutia actiunilor SNP - care dupa anunt au crescut din nou spre nivelul de 1.400 lei/actiune -, dar si pentru piata bursiera in ansamblu', ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Potrivit acestuia, 'faptul ca statul nu ocoleste legislatia pietei de capital la privatizarea celei mai importante companii din Romania reprezinta un element ce nu poate decat sa intareasca increderea investitorilor in piata romaneasca a valorilor mobiliare.'

    Informatiile privind modul in care se deruleaza procesul de privatizare pot influenta semnificativ cursul actiunii. 'Cu cat termenul privind privatizarea Petrom se va prelungi, cu atat este de asteptat ca actiunile SNP sa aiba o evolutie nu tocmai buna. In momentul de fata sunt semnale de scadere', ne-a explicat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest. 'Se prefigureaza cel mai probabil un viitor ascendent al titlurilor SNP pana spre finalizarea procesului de privatizare a companiei', a mai spus Brendea, adaugand ca 'informatii necunoscute in acest moment, precum identitatea celui care va cumpara compania, pretul, dar si modalitatea concreta prin care se va realiza tranzactia vor fi elemente ce vor putea influenta semnificativ evolutia cursului titlurilor SNP'.

    Grigore Chis, director de tranzactionare la SIVM Broker, considera ca actualul pret al actiunilor reflecta valoarea prezenta a companiei. Brokerii opineaza ca evolutia pretului pe termen scurt depinde de derularea privatizarii. 'Majorarea capitalului social cu aport in numerar inseamna cresterea valorii companiei, dar pretul unitar al actiunii va scadea pentru simplul motiv ca numarul actiunilor emise va creste', opineaza Chis. Acesta crede ca pe termen mediu si lung este de asteptat ca pretul actiunilor SNP sa creasca pe masura ce privatizarea va insemna si imbunatatirea gestionarii companiei. 'Asta inseamna reduceri de personal si recurgerea la surse de finantare adecvate', a subliniat Chis. Intrucat societatea nu a acordat dividende aferente anului 2002, castigul din investitia in actiuni SNP Petrom a provenit exclusiv din aprecierea cursului de tranzactionare.

    Avand in vedere ca in prima zi a acestui an cotatia SNP se situa la 1.320 lei/actiune, rezulta un castig fata de cotatia curenta de circa 5%. Mai mult au castigat cei care au achizitionat actiunile SNP catre sfarsitul lunii martie, cand valoarea de piata era in jur de 1.050 lei. In acest caz, castigul este de aproape 25%.

    Sursa: Adevarul, 21 octombrie 2003.'

    mai mult

20.10.2003

  • SIF Transilvania a facut profit de un milion de dolari in septembrie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    Dintre cele trei societ??i de investi?ii financiare care ?i-au publicat rezultatele financiare la finalul lunii septembrie, cel mai mare profit a apar?inut luna trecut? SIF Transilvania, care ?i-a ad?ugat la profit 34,4 miliarde de lei (pu?in peste un milion de dolari).
    SIF Oltenia a ?nregistrat luna trecut? un profit de 4,8 miliarde de lei, iar profitul din septembrie al SIF Banat-Cri?ana a fost de 5,2 miliarde de lei.
    Profitul mult mai mare ?nregistrat luna trecut? de SIF Transilvania este explicat de faptul c? societatea a fost mult mai activ? pe pia?a de capital. ?n cea mai important? tranzac?ie de luna trecut?, aceata a v?ndut un pachet de 10% din ac?iunile companiei de turism Eforie cu 20 miliarde de lei. ?n alte dou? opera?iuni au fost v?ndute pachete de c?te 5% din Turism Prahova ?i Tratament Balnear Buzia? cu cu 2,8 miliarde de lei, respectiv 1 miliard de lei. Toate cele trei tranzac?ii au generet sc?derea cotei SIF sub pragul de 90%, a c?rui atingere impune delistarea companiilor de pe pia?a de capital. Tot luna trecut?, SIF Transilvania a mai v?ndut ?ntreg pachetul de ac?iuni de la de?in?torul de spa?ii comerciale Transilvania Com Media?, cu 18 miliarde de lei.
    SIF Transilvania este, de altfel, ?i singura SIF care a dep??it deja prevederile privind profitul pe acest an. Profitul de 356 miliarde de lei de pe primele nou? luni este cu 27% mai mare dec?t prevederile pentru 2003. SIF Banat-Cri?ana a ?nregistrat un profit de 268 miliarde de lei, 82% din prevederile bugetului, iar profitul SIF Oltenia, de 255 miliarde de lei, reprezint? 89% din buget.
    Ac?iunile societ??ilor de investi?ii financiare au ?nregistrat s?pt?m?na trecut? una din cele mai bune evolu?ii de la ?nceputul acestui an, o cre?tere medie de 7%. Pre?urile la care se v?nd ac?iunile SIF-urilor r?m?n ?ns? mult mai mici dec?t veloarea activului net pe ac?iune, calculat dup? normele Comisiei Na?ionale a Valorilor Mobiliare. Activul net pe ac?iune la finalul lunii trecute era de 12.277 de lei la SIF Transilvania, 9.977 lei la SIF Banat-Cri?ana ?i 9.342 de lei pentru SIF Oltenia.
    CNVM a emis s?pt?m?na trecut? norme privind modul de calcul a valorii ac?iunilor de?inute de SIF-uri la b?ncile care nu sunt cotate la Burs?, cea mai important? dintre acestea fiind Banca Comercial? Rom?n?. Motiva?ia Comisiei a fost armonizarea modului ?n care este calculat? valoarea acestor ac?iuni. Impactul aplic?rii noilor reglement?ri asupra activului net nu va fi, potrivit reprezentan?ilor acestor societ??i, unul semnificativ.
    Cele mai a?teptate rezultate dintre cele ale societ??ilor de investi?ii financiare r?m?n cele ale SIF Moldova. Societatea a v?ndut luna trecut? pachetul minoritar de ac?iuni de?inut la combinatul siderurgic Sidex Gala?i. Oficialii SIF Moldova au declarat c? tranzac?ia le-a adus profit, ?n ciuda opiniilor unora dintre brokeri, care se a?teptau la pierderi substan?iale.

    Sursa: Ziarul Financiar 20.10.2003

    mai mult

  • Nu toate fabricile statului vor fi vandute

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Cinci-sase societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare (APAPS) nu vor fi vandute in curand, desi privatizarea va fi incheiata, in linii generale, la sfarsitul anului, a declarat presedintele institutiei, ministrul Ovidiu Musetescu. Dupa ce a spus ca „niciodata statul nu va ramane fara nici o companie nationala“, el a dat exemplul Santierului Naval Drobeta-Turnu Severin. „Nu vad de ce trebuie sa-l privatizam acum. Merge foarte bine, e foarte bine condus, nu are datorii, are comenzi pe cinci ani. Ne concentram pe asa-zisele „gauri negre“, acele societati cu grad mare de dificultate aflate in situatii economico-financiare extrem de dificile, pentru care numai privatizarea este o solutie“, a spus Musetescu.
    Ministrul a mai opinat ca, desi privatizarea se va incheia, APAPS va continua sa existe, intr-o noua forma, „reconfigurata“, care va fi decisa printr-o lege speciala, ce va fi inaintata Guvernului in decembrie.
    In opinia ministrului, noua entitate va trebui sa mentina cel putin trei activitati: monitorizarea postprivatizarea, vanzarea pachetelor reziduale de actiuni si pe cele care, „dintr-un motiv sau altul“, revin in portofoliul statului si continuarea activitatii departamentului juridic, angajat acum intr-un numar foarte mare de procese in care statul este actor.
    Potrivit ultimelor statistici ale APAPS, institutia mai are in portofoliu doar 115 societati comerciale, dintre care doar 25 sunt companii semnificative, care vor fi privatizate prin programele PSAL, convenite cu Banca Mondiala. „In mod clar, institutia se apropie de sfarsitul mandatului sau“, se arata intr-un comunicat de presa.

    Sursa: Realitatea Romaneasca 18.10.2003

    mai mult

  • Petrom, o salvare pentru TNK-BP

    Curentul   SNP

    ___
    Rusii vor, dar nu pot exporta mai mult petrol in Europa

    Se poate spune ca saptamana trecuta a fost, pentru sectorul energetic al Rusiei - perioada bilanturilor financiare si al planurilor de viitor. Rand pe rand, LukOil, Gazprom, IukosSibneft au iesit in fata publicului si a specialistilor, pentru a se lauda cu rezultatele obtinute pana acum, in 2003. Intrat de numai cateva luni in 'legalitate', dupa finalizarea tuturor procedurilor birocratice, grupul petrolier ruso-britanic TNK - British Petroleum nu a avut multe de spus la primul capitol. Prin urmare, accentul s-a pus pe planurile de dezvoltare strategica ale acestui gigant petrolier, in care partea britanica a investit 6,7 miliarde de dolari.
    Concluzia desprinsa a fost ca prioritatea absoluta o reprezinta cresterea productiei si, implicit, a exporturilor. Astfel, in privinta extractiilor se preconizeaza o sporire de 12-14% pana la sfarsitul acestui an, de 7% anul viitor si de numai 5% in urmatoarea perioada de timp. Sectorul productiv va beneficia si de investitii, relativ limitate, potrivit precizarilor factorilor de raspundere, de maximum un miliard de dolari pe an, atentia urmand sa fie concentrata pe export. Numai ca aici s-ar putea ivi o serie de dificultati. Problema este ca aproape toate variantele de transport al petrolului rus spre Europa sunt deja ocupate de firmele concurente, la randul lor preocupate sa-si extinda afacerilor cu beneficiarii straini. Prima tentativa a TNK-BP de a patrunde pe unul dintre trasee cu 450.000 de tone de petrol, cantitate destinata umplerii oleoductului Odessa-Brody, a esuat. La capatul a luni de discutii, negocieri si amenintari, guvernul Ucrainei a amanat luarea unei decizii finale pentru ultima luna a anului in curs. E adevarat, multi spun ca hotararea va fi favorabila TNK-BP, dar surprizele nu sunt excluse. Nu trebuie uitata pozitia Poloniei in aceasta ecuatie, Varsovia avertizand, prin numerosii sai experti trimisi la Kiev sa gaseasca un compromis general valabil, ca eventuala cooptare a firmelor ruse ar putea antrena deteriorarea relatiilor dintre Ucriana si Polonia. Prin urmare, participarea TNK-BP la licitatia pentru achizitionarea a 33,34% din pachetul de actiuni a companiei romanesti de petrol SNP Petrom i-ar putea deschide noi usi spre pietele europene. In orice caz, asa cred analistii de la Moscova. Fireste, estimau ei, sansele TNK de a ramane in cursa pentru societatea romana s-ar fi redus considerabil daca nu ar fi fost alianta cu British Petroleum. Dar chiar si asa, avertizau expertii in domeniu, nimeni nu se incumeta sa anticipeze un rezultat al respectivei licitatii.

    Sursa: Curentul 20.10.2003'

    mai mult

17.10.2003

  • Advent: Dublam afacerea Terapia si apoi o vindem

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Grupul american Advent International, noul proprietar al producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca, vrea sa dubleze vanzarile companiei in urmatorii 4 - 5 ani astfel incat, dupa aceasta perioada, societatea sa poata fi vanduta unui investitor strategic interesat sa se extinda in Romania.

    La aproape doua luni de la preluarea Terapia, al doilea producator roman de medicamente, reprezentantii Advent International detaliaza, pentru Ziarul Financiar, planurile pe care le au pentru ultima achizitie de pe piata romaneasca. Preluarea Terapia a fost o tranzactie de peste 40 de milioane de dolari.

    'Strategia noastra este sa transformam Terapia in cea mai mare companie locala de medicamente, cu un portofoliu de produse atractiv, capabilitati solide de vanzari si marketing si o cifra de afaceri dubla peste 4 - 5 ani. Ne vom concentra in special pe piata interna, unde vom inregistra cresteri semnificative ale cotei de piata datorita lansarilor de produse noi, iar exporturile vor fi orientate in special catre Rusia si Ucraina', spune Joanna James, managing director al Advent International pentru Europa Centrala si de Est.

    Terapia este in prezent, cu o cota de piata de 3,7%, al doilea producator roman de medicamente (dupa Sicomed Bucuresti) si al cincilea jucator pe o piata foarte fragmentata de peste 600 milioane euro anual, dupa GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (Statele Unite) si Sicomed.

    Terapia a fost detinuta in ultimii patru ani tot de investitori financiari, care au inceput un proces complex de restructurare (injumatatirea personalului, formarea unei noi echipe de management, crearea unei retele de distributie, lansarea de produse noi) ce va fi continuat de Advent.

    'Am identificat impreuna cu managementul un necesar de investitii de minim 10 -15 milioane de dolari in urmatorii ani. Banii vor fi orientati catre modernizarea si extinderea capacitatilor de productie, achizitia de licente pentru produse noi, investitii in vanzari si marketing, precum si un program de investitii de mediu. Suntem hotarati sa reinvestim toate profiturile si, daca este nevoie, sa disponibilizam resurse financiare suplimentare', a precizat Joanna James.

    Advent International, unul din cei mai mari administratori de fonduri de investitii din lume, a investit la nivel mondial in ultimii 16 ani in peste 80 de firme din industria farmaceutica si de sanatate.

    In Romania, grupul american a investit pana in prezent in industria berii (Brewery Holdings), outdoor (Euromedia) si telecomunicatii (Mobifon).

    Dupa preluarea Terapia, Advent a mentinut echipa de management, pe care a intarit-o cu un director financiar. De asemenea, in Consiliul de Administratie al companiei au fost adusi doi experti care au activat ca manageri in companii internationale precum Glaxo sau Bristol Myers Squibb.

    'Vrem sa transformam Terapia intr-un producator puternic de medicamente brand - generice (realizate in colaborare sau sub licenta unui grup farmaceutic international - n.r.), cu un portofoliu solid, care sa devina o tinta atractiva pentru producatorii de generice de talie medie care vor sa se extinda in Romania', a conchis Joanna James.

    Terapia are in prezent o cifra de afaceri anuala de peste 32 de milioane de dolari si un profit net de 7 - 8 milioane dolari.

    In afara de Terapia, pe piata romaneasca mai exista o companie detinuta de fonduri de investitii - Sicomed Bucuresti, care va fi de asemenea la vanzare catre investitori strategici peste aproximativ doi ani.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 octombrie 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide