Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.03.2005

  • 9.000 de salariati pleaca din companiile cu pierderi

    Cotidianul   EPT

    ___
    Peste 9.000 de angajati ai companiilor de stat care inregistreaza pierderi vor fi disponibilizati in acest an. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca masura respectiva a fost convenita cu FMI.

    Pentru 9.069 de angajati din cele 53 de societati de stat monitorizate de Fondul Monetar International procesul de reforma se va concretiza in 2005 in drumuri batute la oficiile de somaj. Reprezentatul guvernului a afirmat ca s-a luat acesta decizie pentru a se diminua pierderile si arieratele inregistrate de companiile in cauza.

    Ministrul Muncii a precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie.

    Pentru ceilalti angajati, daca vestea buna este aceea ca nu vor avea parte de concedieri, vestea proasta este ca vor beneficia de cresteri salariale de numai 4%. Cu toate acestea, citeva dintre societatile de pe lista FMI vor avea fonduri salariale ceva mai mari, spune ministrul Barbu.

    „Sint unele companii in cazul carora, in functie de cresterile anterioare acordate si de disponibilizarile din anii anteriori, suma va fi mai mare“, a declarat oficialul Executivului.

    Cine sint greii

    Societatile monitorizate sint in subordinea ministerelor Economiei, Transporturilor, Justitiei, de Interne, Comunicatiilor, Agriculturii, Mediului, Culturii, precum si in cea a Bancii Nationale a Romaniei si a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

    Numele grele de pe lista sint: Termoelectrica, CFR, Metrorex, Electrica, companiile din minerit, Electroputere Craiova, Tractorul Brasov etc. In ciuda faptului ca, duminica, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in sedinta de ieri a Guvernului urma sa ia in discutie modificarile pentru Codul Fiscal, Executivul a aminat-o pentru o sedinta viitoare.

    Dupa negocierile avute cu FMI luna trecuta la Bucuresti, Ordonanta de urgenta prin care s-a introdus cota unica trebuie modificata in sensul cuprinderii noilor taxe si impozite. Recent, ministrul de stat Adriean Videanu a declarat ca Executivul va reduce in acest an subventiile acordate intreprinderilor care produc pierderi.

    Videanu a spus ca multe dintre ele sint extrem de ineficiente, iar subventiile respective nu fac altceva decit sa leneveasca managementul. In minerit, de exemplu, subventiile vor fi diminuate in 2005 cu 30% fata de nivelul anului trecut.

    In 2007, sprijinul statului sub forma de subventii va fi eliminat complet. Cistigul la bugetul de stat in 2005, ca urmare a acestor reduceri, este de 3.000 de miliarde de lei.

    Sursa: Cotidianul, 1 martie 2005.

    mai mult

28.02.2005

  • Tariceanu: Nu vrem sa inchidem Rafo daca uzina este viabila

    Ziua   

    ___
    Ministerul Finantelor si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vor decide, in perioada urmatoare, situatia societatii Rafo Onesti, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca Executivul nu intentioneaza sa solicite inchiderea uzinei daca aceasta se dovedeste viabila, transmite Mediafax.

    'In masura in care Guvernul va putea face ceva pentru salvarea societatii si pastrarea locurilor de munca, o vom face. Nu avem nici un interes ca aceste locuri de munca sa se piarda', a spus Tariceanu. El a precizat, insa, ca intreprinderea de la Onesti trebuie analizata pe baza criteriilor economiei de piata.

    La jumatatea lunii noiembrie 2004, Guvernul Nastase a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale, in valoare de aproximativ 15.

    000 de miliarde de lei, detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii. Conform actului normativ, AVAS urma sa preia si creantele detinute la cele doua societati de Directia Vamilor Iasi.

    La sfarsitul anului trecut, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat. Ministrul de stat Adriean Videanu a anuntat, recent, ca Executivul ar putea prelungi termenul de suspendare a ordonantei, care expira la sfarsitul lunii viitoare.

    Sursa: Ziua, 28 februarie 2005.'

    mai mult

  • Rasdaq va afisa preturile actiunilor si in moneda noua

    Curentul   

    ___
    Bursa Electronica Rasdaq (BER) a anuntat ca incepand de luna viitoare, mai exact de la 1 martie 2005, va introduce in sumarul zilnic de tranzactionare preturile de referinta pentru valorile mobiliare tranzactionate la BER, atat in moneda veche (ROL), cat si in cea noua (RON). Incepand cu data de 1 iulie, cand va avea loc denominarea leului, pretul de referinta al actiunilor societatii AKER Braila, de exemplu, va fi de 9, 4667 lei, in loc de 94.667 lei, cursul de referinta in moneda noua a titlurilor Braiconf Braila va fi de 8,345 lei, in loc de 83.455 lei, cel al actiunilor Electromagnetica, de 0,4653 lei, in loc de 4.653 lei, cel al Comvex va fi de 20,1173, in loc de 201.173, iar cel al Rompetrol Bucuresti, de 0,0744 lei, in loc de 744 lei. BER precizeaza ca pana la data de 1 iulie a.c., tranzactiile bursiere derulate in cadrul sistemelor de tranzactionare ale bursei Rasdaq se vor realiza ca si in prezent, in baza ordinelor de tranzactionare exprimate in lei vechi. Sumarul zilnic al tranzactiilor la BER este disponibil dupa incheierea fiecarei sedinte de tranzactionare, dupa ora 15.00.

    Sursa: Curentul, 28 februarie 2005.

    mai mult

  • SIF-urile au adus jucatorilor la bursa in ultimele trei luni un cistig de 100%

    Cotidianul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    La sfirsitul anului trecut, bursa transmisese semnale celor interesati sa caute noi oportunitati de cistig. Unii dintre cei care mizau pe depozitele bancare au migrat spre piata de capital, iar altii mai neincrezatori au ramas fideli bancilor. Astazi, putem spune cine a cistigat.

    Pentru neinitiatii in jocul la bursa brokerii recomanda noilor jucatori sa-si investeasca economiile in actiuni la societatile de investitii financiare (SIF). Recomandarea se datoreaza faptului ca pretul actiunilor la aceste societati nu a suferit de-a lungul timpului oscilatii mari.

    Trendul a fost unul crescator, iar sansa ca aceste actiuni sa sufere o scadere dramatica in viitorul apropiat este aproape nula.

    Cistigul este mai mare decit la depozite

    Privind in urma, observam ca acum trei luni bancile ofereau la depozitele bancare (la termen de trei luni) o dobinda de 15-17% pe an. Asta inseamna ca la un depozit de 100 de milioane de lei, un cetatean putea cistiga maxim 4,25 milioane de lei. Daca acea persoana si-ar fi investit banii la bursa, mizind pe societatile de investitii financiare, ar fi avut un cistig mediu de 108,67%.

    Adica la 100 de milioane de lei investiti ar fi obtinut in doar trei luni 105 milioane de lei (am scazut din suma cistigata comisionul societatii de brokeraj de 3%).

    Peste doi ani se tripleaza tranzactiile

    Daca ati pierdut trenul, atunci trebuie sa stiti ca in curind va mai trece unul. Astfel, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache, se are in vedere „listarea la bursa a aproape 12 mari companii in urmatorii doi ani“ ceea ce va alimenta interesul investitorilor pentru BVB si drept urmare in urmatorii doi ani bursa isi va tripla volumul.

    Cifra medie de afaceri pe zi va creste la 25-30 de milioane de euro, de la 11 milioane. „Vom ajunge din urma, poate chiar vom depasi bursele din Europa Centrala si de Est“, a mai spus Farmache.

    Totusi analistii straini considera ca pina acum bursei din Bucuresti i-a lipsit lichiditatea de care avea nevoie pentru a atrage importanti investitori straini, tranzactiile vizind doar putine blue chips (actiuni ale companiilor foarte performante - n.r.).

    Se asteapta utilitatile

    Pentru acest an la bursa sint asteptate sa se listeze titlurile companiilor de stat din domeniul utilitatilor si transporturilor, dar pina acum s-a aprobat doar cotarea actiunilor a trei companii de electricitate, doua de gaz, precum si a societatilor care administreaza principalul port si cel mai important aeroport din Romania.

    „Dintre acestea, cotarea Transelectrica se afla in cel mai avansat stadiu. Cel mai probabil actiunile sale vor fi listate la mijlocul anului“, a mai afirmat Farmache. De asemenea se mai are in vedere listarea a 10% din actiunile BCR si CEC, banci care vor fi transferate pina in 2006 in proprietatea unor investitori strategici.

    Farmache a indicat ca alte patru companii private turistice, firme din domeniul IT si bancar, si-au anuntat intentia de a fi cotate la bursa.

    Sursa: Cotidianul, 28 februarie 2005.

    mai mult

25.02.2005

  • Investitiile straine directe au atins un nivel comparabil cu Polonia, Cehia si Ungaria

    Romania libera   

    ___
    Datele de bilant pentru 2004 ale Bancii Nationale a Romaniei indica un flux total al investitiilor straine directe in valoare de 4,1 miliarde euro (5,1 miliarde USD), in conditiile in care pentru anul 2003 clasamentul UNCTAD al tarilor central si est-europene pozitiona pe primul loc Polonia, cu un volum al investitiilor straine directe de 4,2 miliarde USD, urmata de Cehia, cu 2,6 miliarde USD, si Ungaria, cu 2,5 miliarde USD. Cu o crestere de peste 141% fata de cifrele anului 2003 si de 105% fata de obiectivele initiale ale anului 2004, Romania a micsorat decalajul si a intrat in competitie cu tari performante in atragerea investitiilor straine din Europa de Est considerate pana acum favorite absolute ale interesului investitorilor straini.

    Anul investitional 2004 aduce o noutate pentru Romania si din punctul de vedere al impactului investitiilor straine directe la nivelul populatiei (aproximativ 235 dolari per capita), rezultat comparabil cu cele din Cehia - 254 dolari/p.c. in 2003, Ungaria, 248 dolari/p.c. sau Polonia, 110,72 dolari/p.c. ARIS considera ca, desi in acelasi pluton de preaderare la Uniunea Europeana cu Romania, Bulgaria se regaseste in alt stadiu din punct de vedere al investitiilor straine atrase.

    Astfel, notam ca recenta comparatie cu investitiile straine din Bulgaria este evident depasita, avand in vedere ca in 2004 Romania a atras 4,1 miliarde de euro, de aproape doua ori si jumatate mai mult fata de prognoza de 1,7 miliarde euro pentru metrica similara din Bulgaria (UNCTAD). De asemenea, comparatia se mentine pozitiva pentru Romania si la nivelul cifrelor per capita, cu 235 dolari/p.c. fata de 211,13 dolari/p.c.

    In paralel, un studiu al The Economist Intelligence Unit considera ca transformarea Romaniei intr-un hub investitional in regiune va depinde in continuare nu doar de avantaje traditionale, precum forta de munca de calitate si relativ ieftina, resurse naturale semnificative (petrol, gaze naturale, resurse minerale), dar si de o structura industriala diversificata si competitiva, sprijinita printr-un efort continuu de eliminare a obstacolelor legislative si birocratice.

    Pe fondul acestui trend ascendent al investitiilor straine, in anul 2004 s-a inregistrat o crestere cu 54% fata de 2003 a inmatricularilor de noi societati comerciale cu participare straina la capitalul social. Conform ONRC, interesul marilor investitori se indreapta in continuare catre Bucuresti si regiunea de vest a tarii, in apropierea granitei cu UE.

    Societatile mici au manifestat insa un interes sporit si fata de alte regiuni de dezvoltare economica, in care exista deja o traditie in domeniul lor de activitate.

    Sursa: Romania Libera, 25 februarie 2005.

    mai mult

  • Romtelecom va fi listata in 2006

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Conducerea Romtelecom intentioneaza sa listeze compania la Bursa in anul 2006. Dupa spusele directorului general oferta publica reprezinta un proces complex si indelungat. Nu a fost stabilita inca marimea pachetului care va fi scos pe piata de capital, deoarece statul detine 46% din capitalul social al Romtelecom, sustine conducerea societatii.

    Profit de 107 milioane de euro

    Rezultatele financiare consolidate ale Romtelecom pentru anul 2004 indica venituri de 839,1 milioane euro, cu 5% mai mult decit nivelul din anul precedent. Cheltuielile operationale s-au redus cu 4% comparativ cu 2003, compania inregistrind un profit brut de 116,6 milioane de euro. Profitul net al companiei a fost in 2004 de 107,1 milioane de euro, fata de pierderea de 13,1 milioane din 2003. Aceasta pierdere rezulta, in special, din cheltuielile survenite in urma reevaluarii Cosmorom. Profitul de anul trecut provine din reducerea cheltuielilor de functionare si din veniturile mari obtinute datorita serviciilor de telefonie pentru populatie, serviciilor en-gros si serviciilor de telefonie publica. Rezultatele operationale pentru anul 2004 s-au concretizat in schimbarea retelei, respectiv transferarea de la analog la digital (aproximativ 450.000 linii). Eficienta in functiune, masurata ca numar de linii per angajat a crescut cu 33% fata de anul anterior, in prezent, reteaua Bucurestiului este 99,9% digitala. Pentru anul in curs, societatea are trei prioritati: modernizarea si extinderea retelei, introducerea serviciilor de date si banda larga si a pachetelor de servicii cu preturi speciale. Compania intentioneaza sa investeasca 500 milioane euro in urmatorii trei ani pentru modernizarea retelei de telefonie fixa.

    Solutia in problema Cosmorom va fi luata la vara

    Principala problema a conducerii RomTelecom o reprezinta gasirea unei solutii pentru operatorul de telefonie mobila Cosmorom pina la jumatatea anului. „Imi dau seama la modul dureros, ca este o poveste care nu se mai sfirs ste si realizez ca la fiecare 4-6 luni promiteam ca voi da raspuns la problema Cosmorom in urmatoarele 4-6 luni”, ne-a declarat directorul general James Hubley. Domnia sa considera ca fiecare luna care trece inseamna pentru Romtelecom un impact financiar puternic: „Dorinta mea personala este o solutie care sa imi ofere un partener viabil al telefoniei fara fir. Este adevarat ca atunci cind vorbim cu investitorii straini, acestia asteapta solutii pentru Cosmorom. Solutia care se va gasi va imbunatati considerabil atractivitatea Romtelecom fata de investitorii straini”. James Hubley spune ca, de Ia inceputul anului, RomTelecom a simtit impactul leului puternic, subliniind ca pierderile inregistrate sint destul de mari.

    Sursa: Bursa, 25 februarie 2005.

    mai mult

  • 1392 de firme au conturile blocate de AVAS

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a poprit conturile a 1392 de debitori catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru a recupera creantele. Este cea mai spectaculoasa operatiune facuta de o institutie a statului pentru recuperarea datoriilor la buget. Anul trecut, AVAB a mai blocat conturile la 793 de firme debitoare cu datorii totale 110 milioane de dolari. Potrivit AVAS, valoarea datoriilor ce vor fi recuperate acum se ridica la 4.640 de miliarde de lei, respectiv peste 136 milioane de dolari, pe baza raportului leu/USD de la data preluarii. AVAS nu a comunicat datoria restanta pe care fiecare firma o are catre bugetul sanatatii, ci doar o sitatie globala pe judete. Surse din cadrul AVAS sustin ca multe firme au datorii de pina intr-un miliard de lei, potrivit situatiei intocmite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la data de 30 iunie 2003. Datoria medie a firmelor poprite - printre care figureaza cluburi de fotbal, societati de presa sau mari companii de stat- este de aproape 100.000 de dolari. Reprezentantii AVAS sutin ca este posibil ca o parte din aceste companii sa fi achitat intre timp datoriile restante, precizind ca Autoritatea a luat decizia pe baza datelor furnizate de catre ANAF. Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a preluat anul trecut de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate creante in valoare de peste 28.000 de miliarde de lei, anuntind ca peste 135.000 de firme vor fi executate silit. O parte din firme aveau insa incheiate la preluare conventii de esalonare a datoriilor cu CNAS.

    Sursa: Bursa, 25 februarie 2005.

    mai mult

24.02.2005

  • Statul cauta broker pentru Transelectrica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Actiunile Transelectrica ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti la sfarsitul trimestrului al doilea, societatea de intermediere urmand sa fie selectata peste cateva zile, a declarat ieri Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. 'Procesul de listare a 5% din actiunile Transelectrica este in stadiul cel mai avansat. Exista o serie de alte sase societati care se afla in diverse stadii ale pregatirii pentru cotarea la BVB', a spus Neacsu. Astfel, doua firme din subordinea Ministerului Transporturilor, respectiv Administratia Porturilor Maritime Constanta si Aeroportul Henri Coanda, vor fi listate la bursa, aprobarile Adunarilor Generale ale Actionarilor fiind deja obtinute. 'Pentru aeroportul Henri Coanda a fost desemnata si firma de avocatura pentru operatiunea de due-dilligence', a spus Neacsu, fara sa precizeze numele companiei. In schimb, procesul de listare este inca intr-un stadiu incipient la societatile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, respectiv Transgaz, Romgaz, si doua filiale ale Electrica. Secretarul de stat a mentionat ca, in prima parte a lunii martie, va fi aprobata legislatia primara privind piata titlurilor ipotecare, iar pana la sfarsitul lunii septembrie vor fi aprobate si regulamentele privind tranzactionarea acestora la bursa. 'Ministerul Finantelor a elaborat un pachet de cinci legi, dintre care doua vizeaza amendarea unor acte normative mai vechi, care privesc dezvoltarea pietei de capital', a mai spus Neacsu. El a mai aratat ca primele tranzactii cu titluri de stat la BVB vor avea loc incepand cu trimestrul doi al acestui an. In acelasi timp, Ministerul Finantelor va urmari si lansarea de titluri de stat cu maturitate de 7 si 10 ani, care sa fie vandute atat pe piata bancara, cat si pe piata de capital.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 februarie 2005.
    '

    mai mult

  • Obligatiunile ipotecare si titlurile de stat vor fi listate la bursa in 2005

    Prime Transaction   

    ___
    Guvernul isi va asuma raspunderea, in luna martie, pentru un program de dezvoltare a pietei de capital, care va include si listarea la bursa, in acest an, a obligatiunilor ipotecare si a titlurilor de stat, a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului, Varujan Vosganian.

    El a apreciat ca listarea titlurilor ipotecare va determina cresterea ofertei pe piata imobiliara, iar unul dintre efecte ar putea fi scaderea preturilor. 'Romania are nevoie de un milion de locuinte noi, iar in prezent se construiesc anual citeva zeci de mii, deci oferta este extrem de limitata. Acest lucru determina o presiune asupra preturilor practicate de cei care vind locuinte', a explicat Vosganian.

    Potrivit acestuia, piata creditului ipotecar ar putea ajunge, astfel, la cinci miliarde de euro anual, ceea ce va sprijini pregatirea procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si va reduce deficitul locativ. 'Ipotecile reprezinta o piata importanta in tarile europene, iar in Statele Unite acest segment echivaleaza cu circa o treime din PIB.

    De aceea, legislatia care reglementeaza aceste masuri trebuie sa fie adoptata foarte repede pentru ca Romania sa intre in UE cu o piata a ipotecii consolidata, a spus senatorul PNL.

    In ceea ce priveste cotarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor Publice la Bursa de Valori Bucuresti, Vosganian a afirmat ca operatiunea a fost avizata atit de MFP cit si de Banca Nationala a Romaniei si va avea loc tot in acest an.

    'Exista premisele pentru ca acest lucru sa se intimple, mai ales ca Ministerul Finantelor a emis deja titluri pe cinci ani. Pentru ca un titlu de stat sa fie tranzactionat la Bursa, trebuie sa aiba o perioada de maturitate mai lunga, iar cinci ani este perfect', a apreciat Vosganian.

    In prezent, titlurile de stat sint vindute catre o serie de banci autorizate, care participa la licitatiile organizate de Banca Nationala a Romaniei.

    Sursa: Rompres, 24 februarie 2005.'

    mai mult

  • Strainii au investit pe piata de capital 85 milioane de euro

    Curentul   

    ___
    Strainii au investit in luna ianuarie pe piata de capital romaneasca 3.279 miliarde de lei, echivalentul a 85 milioane de euro, si au scos de pe piata 2.439 miliarde de lei, adica 63 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Astfel, investitiile straine au reprezentat aproximativ 35% din tranzactiile de cumparare de actiuni din luna trecuta. Numarul investitorilor nerezidenti persoane fizice a fost de 90, iar persoane juridice - 34, in timp ce au iesit din piata sapte investitori straini persoane fizice. Statistica CNVM arata ca in luna ianuarie 2005 fluxurile straine de bani au fost negative, iesirile de capital de la nerezidenti depasind cu 216 miliarde de lei intrarile. Printre investitorii straini care au scos sume mari de bani din piata se numara Marea Britanie, volumul cumpararilor fiind de 59,7 miliarde de lei, iar cel al vanzarilor de 295,3 miliarde de lei, Germania, cu o investitie de 5,6 miliarde de lei, insa s-au retras 8,5 miliarde de lei, si Cipru, cu un volum al cumpararilor de 184 miliarde de lei si al vanzarilor, de 1.064 miliarde de lei. In sectorul farmaceutic, de exemplu, investitiile straine au fost de 85,8 miliarde de lei, in timp ce volumul vanzarilor a fost de 212,4 miliarde de lei. Si in sectorul petrolier, mai exact in fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului, s-au cumparat actiuni in valoare de 520 miliarde lei, dar s-au vandut titluri de 589 miliarde de lei.

    Sursa: Curentul, 24 februarie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide