Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.10.2003

  • Rafinaria Petromidia vrea doua majorari de capital

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Actionarii Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia ) vor discuta la sfarsitul acestei luni numirea unor evaluatori pentru realizarea a doua operatiuni de majorare a capitalului social.

    Pe de o parte, Petromidia urmeaza sa preia de la trei companii ale grupului Rompetrol participatiile detinute la Rom Oil SA, o companie de depozitare si distributie a produselor petroliere. Petromidia urmeaza sa preia actiunile detinute la aceasta de Rompetrol SA, Rompetrol Downstream si Rompetrol Well Services.

    Rom Oil reprezinta de fapt divizia de vanzari en-gros a grupului Rompetrol. Societatea detine depozite le Zarnesti, Vatra Dornei, Arad si Simleul Silvaniei si intentioneaza sa se extinda in Ungaria si Bulgaria. In prezent principalele participatii ale Petromidia sunt 70% din actiunile Rompetrol Logistics si intreg capitalul Rompetrol Petrochemicals, divizia petrochimica a rafinariei.

    Majorarea va trebui insotita, conform prevederilor legale, si de emiterea de noi actiuni pentru minoritari, dar interesul acestora pentru majorare va fi probabil redus, actiunile urmand sa fie oferite la un pret mai mare decat cel de la Bursa.

    Cea de-a doua majorare de capital pe care Petromidia vrea sa o realizeze vizeaza reevaluarea activelor si inregistrarea diferentelor pozitive in capitalul social, desi o lege intrata in vigoare in primavara acestui an prevede ca astfel de diferente trebuie inregistrate in conturile de rezerve. Legea a intrat in vigoare cu o zi inainte de aprobarea majorarii de zece ori a capitalului social al Oltchim, majorare care nu a mai putut avea loc. Ultima reevaluare a activelor la Petromidia a fost aprobata in luna mai a anului trecut. Diferentele de reevaluare au insumat atunci aproape 10.700 miliarde de lei, si au fost incluse in capitalul social.

    Anuntul privind majorarile de capital nu a avut un impact deosebit asupra pretului de piata al actiunilor Petromidia. Cotatia medie a actiunilor a urcat cu 2%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 225 milioane de lei. Valoarea de piata a companiei este de aproape 100 milioane de dolari.

    Pierderile Rompetrol Rafinare Petromidia au scazut in primul semestru de la 1.823,5 miliarde lei la 329,8 miliarde lei (circa 9 milioane euro), in timp ce cifra de afaceri a avansat cu peste 22%, pana la 16.107,1 miliarde lei (440 milioane euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 octombrie 2003.

    mai mult

  • Rusanu cere raport despre RAFO

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei de politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, va cere Autoritatii pentru Privatizare sa prezinte un raport privind modul in care proprietarii RAFO - Imperial Oil si Canyon Servicos Lda au respectat angajamentele asumate la cumpararea rafinariei. Deputatul Rusanu ne-a spus ieri ca va solicita un raport si pe considerente legislative: “Privatizarea rafinariei a fost aprobata printr-o ordonanta de urgenta. Orice schimbare la nivelul actionariatului sau al clauzelor contractuale se face cu modificarea actului normativ in cauza. Noi nu stim sa se fi facut o astfel de modificare”. Presedintele Comisiei economice ne-a marturisit ca habar nu are ce s-a mai intimplat la Rafo dupa privatizarea parafata acum doi ani deoarece “APAPS este foarte putin cooperanta”. Conform contractului initial, cumparatorul avea obligatia sa investeasca, pina in 2007, 73 de milioane dolari in rafinarie si alte 14 milioane dolari pentru protejarea mediului inconjurator si sa asigure functionarea rafinariei la minimum 85a din capacitate, adica sa prelucreze 2,4 milioane tone titei pe an. La aceasta ora, exista o tacere suspecta in privinta modului in care au fost respectate obligatiile. Aceasta desi este evident ca, la doi ani de la “privatizarea de succes”, rafinaria din Onesti are mari probleme. De aproape trei luni, Rafo sta, iar Fiscul a anuntat ca a pus sechestru pe 260 de hectare de teren apartinind societatii. Imperial Oil, una dintre firmele care au detinut pachetul majoritar de actiuni pina saptamina trecuta, controlata de omul de afaceri Corneliu Iacobov, are probleme si la cealalta rafinarie din proprietate, Darmanesti, intrata in lichidare luna trecuta. Autoritatea pentru Privatizare raspunde cu mare intirziere sau invoca acte normative pentru a justifica secretomania privind identitatea noului actionar. APAPS Bacau a fost desfiintata in iunie 2003, pe motiv ca a terminat privatizarile din zona, in timp ce Directia de Finante Publice Bacau s-a eschivat, ieri, o zi intreaga sa ofere vreo explicatie.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 17 octombrie 2003.

    mai mult

16.10.2003

  • Inflatia pe 2003 ar putea sari de 14%

    Ziua   

    ___
    Obiectivul propus privind atingerea unei rate a inflatiei de 14%, la sfarsitul acestui an, va fi atins chiar daca ar putea exista o depasire marginala a acestui indicator, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El a precizat ca BNR nu are in vedere o noua majorare a dobanzii de interventie decat in cazul in care inflatia pe lunile octombrie si noiembrie depaseste valorile programate. In ceea ce priveste varful de inflatie atins in luna septembrie a acestui an, guvernatorul BNR a afirmat ca doreste ca ajustarile preturilor administrate sa fie anuntate din timp, astfel incat sa poata fi pregatite masurile de politica monetara. Rata inflatiei a urcat in luna septembrie la cel mai ridicat nivel din acest an, cresterea cu 2,1% a preturilor de consum al populatiei fiind cu aproape doua puncte procentuale peste raportarile aferente lunii august.

    Mugur Isarescu a apreciat, de asemenea, ca Romania are sanse sa atinga tinta de inflatie stabilita pentru 2004, de 9%, iar banca centrala va avea un rol extrem de important in acest sens. El a mentionat ca, pentru atingerea acestui obiectiv, nu trebuie scapate de sub control cheltuielile bugetare si salariale si trebuie continuate eforturile de restructurare a companiilor cu pierderi. 'Inflatia nu inseamna altceva decat eficienta scazuta si faptul ca undeva in economie se pierd bani', a afirmat Isarescu. Potrivit sefului bancii centrale, pentru trecerea la tintirea inflatiei este nevoie de intelegere la nivelul intregii societati, avand in vedere ca lupta impotriva inflatiei nu poate fi realizata cu jumatati de masura. 'Este o batalie importanta pe care trebuie sa o duca intreaga societate', a aratat Isarescu.

    Sursa: Ziua, 16 octombrie 2003.'

    mai mult

  • Afacerile lui Dinu Patriciu, din subsol in aer

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Compania Rompetrol, cel mai important operator petrolier privat din Romania, a mai identificat o nisa de piata, zborurile business, si a si ocupat-o. Ca atare, in cadrul grupului a fost infiintata a noua divizie, cea de transport aerian, inclusa in Rompetrol Logistics, care va opera sub brandul EuroJet; noua divizie a primit din partea producatorului de aparate de zbor BAE Systems Regional Aircraft primul avion, un aparat Jetstream 32 (MSN 835).

    Oficialii Rompetrol spun ca noua entitate va genera pentru Rompetrol Logistics venituri de 60.000 - 80.000 de dolari pe luna. Noua companie aeriana, care va obtine in cateva zile toate aprobarile necesare din partea autoritatilor aeronautice, nu va efectua curse regulate si se va baza exclusiv pe transportul charter VIP. In acest scop avionul a fost reconfigurat dintr-un aparat de zbor cu 19 locuri intr-unul de 12 locuri, astfel incat sa ofere confortul necesar. In cazul in care reactia pietei va fi una favorabila, compania va mai cumpara un nou aparat de zbor, anul viitor.

    Pentru companie, aparatul de zbor va insemna o reducere a costurilor de transport cu circa 30%. Achizitionat in urma cu circa o luna de zile, avionul a efectuat deja curse spre Viena, Geneva, Chisinau, Sofia, Belgrad si Istanbul. Rompetrol a intrat pe un segment de piata pe care a functionat in Romania, pana de curand, numai compania Grivco.

    BAE Systems desfasoara activitati pe cinci continente, are clienti in 130 de tari si inregistreaza anual vanzari de aproximativ 12 miliarde de lire sterline.

    Rompetrol a inregistrat in primele 6 luni ale anului 2003 o cifra de afaceri de 560 milioane dolari si un profit operational de 21,7 milioane dolari. Rompetrol Logistics opereaza prin patru sucursale situate din sudul si sud-estul Romaniei. Compania este rezultatul combinatiei dintre baza de active a companiilor grupului cu activitati de transport si logistica. Rompetrol Logistics furnizeaza si servicii de reparatii si mentenanta pentru orice tip de vehicule si echipamente de sonda si este implicat in comertul cu amanuntul de GPL.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 octombrie 2003.

    mai mult

  • Titlurile de stat cu scadenta la sase luni au devenit atractive pentru banci

    Adevarul   

    ___
    Dobanda de 17,6% oferita de Ministerul Finantelor Publice la titlurile de stat cu scadenta la sase luni a determinat bancile comerciale sa subscrie, la licitatia de marti, peste 1.700 de miliarde lei, cu 1.300 de miliarde lei mai mult fata de valoarea emisiunii. Finantele au oferit un nivel mediu al dobanzii de 17,46%, cu aproape doua puncte procentuale peste randamentul obtinut la ultima licitatie. Saptamana trecuta, MFP a platit la titlurile cu scadenta la un an o dobanda cu 1,68 puncte procentuale peste cea acceptata in luna septembrie. Decizia Finantelor de a majora randamentele platite la titlurile de stat survine masurii adoptate de BNR la inceputul acestei luni, care a crescut dobanda de interventie de la 19,25% la 20,25%.

    Sursa: Adevarul, 16 octombrie 2003.

    mai mult

15.10.2003

  • Rolast va trece pe profit anul acesta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    'Producatorul de componente din cauciuc sintetic Rolast Pitesti estimeaza, pentru acest an, un profit brut de circa 1,3 milioane euro, dupa ce in ultimii doi compania a raportat pierderi', a declarat Alexandru Bobeica, directorul comercial al societatii.

    Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, compania a incheiat ultimii doi ani cu pierderi cumulate de 46 miliarde lei.

    'Investitiile realizate de companie in ultimii ani au permis cresterea exporturilor si cifrei de afaceri si, astfel, estimam ca vom incheia cu profit. In acest an, livrarile externe vor reprezenta 50% din volumul incasarilor, fata de 35% cu un an in urma. In primele noua luni, valoarea exporturilor a fost de circa 89 milioane euro, cu 1,5 milioane euro mai mult fata de perioada similara a anului 2002', a adaugat Bobeica.

    Pentru acest an, Rolast a alocat 1,3 milioane de dolari pentru cresterea capacitatii productiei si modernizarea echipamentelor si utilajelor existente. Rolast furnizeaza componente pentru dotarea automobilelor Dacia-Renault, Citroen si Daewoo, portofoliul clientilor fiind extins, saptamana trecuta, cu producatorul rus al autovehiculelor Lada. Referitor la acest contract, Bobeica a evitat sa dea detalii privind valoarea si perioada de desfasurare a acestuia.

    Reprezentantul companiei a precizat insa ca Rolast se afla printre primii patru furnizori de componente auto agreati de Dacia-Renault pentru noul model Dacia, Solenta X90.

    In ceea ce priveste planurile companiei pe termen scurt, reprezentantul companiei a adaugat ca sporirea livrarilor catre export va reprezenta principalul obiectiv al conducerii Rolast.

    Compania detine in prezent o cota de piata interna de 70%, producand peste 6000 de repere tehnice din cauciuc, printre care se numara benzi de transport, placi tehnice, curele si furtunuri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 octombrie 2003.
    '

    mai mult

  • APAPS se afla in negocieri pentru privatizarea a 11 societati din PSAL

    Romania libera   SIDG

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) se afla la ora actuala in negocieri pentru privatizarea a 11 societati din portofoliu incluse in programele PSAL I si II cu Banca Mondiala sau in programul de vanzare prin forte proprii.

    Pentru AGROMEC Aiud, societate inclusa in programul de privatizare prin forte proprii, APAPS asteapta oferte de cumparare pentru pachetul majoritar de 56,62232% din capitalul social, data-limita de depunere fiind 13 octombrie 2003. Pentru SIDERURGICA Hunedoara si PETROTUB Roman, incluse in programul PSAL I pentru privatizare la pachet, comisiile de privatizare se afla in negocieri cu unicul ofertant, LNM Holdings NV, care urmeaza sa prezinte planul de investitii si clauzele sociale ce vor fi incluse in contractele de privatizare.

    Alte doua societati, incluse in programul PSAL II, se afla in faza de analiza a documentelor de precalificare sau de calificare depuse de ofertanti, respectiv URB Rulmenti Suceava, unde unicul ofertant este BAD Rulmenti Brasov, si HART Miercurea Ciuc, pentru care APAPS a primit oferte din partea companiilor DES ALPES IMPORT EXPORT Bucuresti, ROTER Italia si a doua persoane fizice din Odorheiul Secuiesc, Bela Karoly si Ferenczy Karoly.

    Pentru alte sase societati din PSAL I si II, APAPS deruleaza negocieri cu investitorii acceptati, respectiv: la Celhart Donaris Braila - cu un consortiu format din ECOPACK Ghimbav si ECOPAPER Zarnesti; la COMEFIN Costesti - cu firma Subansamble Auto Pitesti, impreuna cu Industrie Comert 2000 Bucuresti; la UMUC Bucuresti - cu grupul format din firmele DUAL, DUAL MAN si DUAL TELECOM; la Energoutilaj Bucuresti - cu Electroaparataj Bucuresti; la BICAPA Tarnaveni - cu o persoana fizica romana, Iosif Ioan; la TURNU din Turnu Magurele - cu doi ofertanti, Universal Holding AD Belgrad si, respectiv, grupul format din Agrofertil, Agropolychim & EP Commerce Bulgaria.

    Sursa: Romania Libera, 15 octombrie 2003.

    mai mult

  • Presedintele Iliescu spune ca, in privatizarea Petrom, pretul nu este esential

    Adevarul   SNP

    ___
    'Importanta nu este atat suma obtinuta din privatizarea Petrom, cat perspectivele oferite de aceasta. Important este ca Petrom sa devina eficienta, iar privatizarea sa fie un factor stimulator pentru activitatea interna si externa a companiei', a afirmat ieri presedintele Ion Iliescu. in opinia sa, privatizarea celei mai mari companii petroliere din Romania trebuie sa fie 'un vehicul', care sa mentina locul si importanta acesteia in regiune. intrebat ce rol va juca statul roman dupa vanzarea pachetului de 33 la suta din Petrom catre un investitor strain (sau grup de investitori), seful statului a afirmat ca 'statul va ramane un partener pentru o perioada indelungata', dand de inteles ca, implicit, va avea un cuvant greu de spus in privinta restructurarii companiei. In cursa pentru privatizarea Petrom au ramas 11 din cele 15 companii care au depus scrisori de intentie, negocierile pentru vanzarea unui pachet de 33 la suta din actiuni fiind in curs de derulare.

    Sursa: Adevarul, 15 octombrie 2003.'

    mai mult

14.10.2003

  • Calificativul de economie de piata functionala pentru Romania, o mare incertitudine

    Romania libera   

    ___
    Romania ar putea sa nu primeasca din partea Comisiei Europene calificativul de economie de piata functionala cu ocazia publicarii in luna noiembrie a raportului anual de tara, o decizie in acest sens urmand a fi amanata pana la summit-ul comunitar din luna decembrie sau chiar mai tarziu. Previziunea apartine unuia din cele mai importante centre de analiza din lume, care este parte a grupului britanic 'The Economist' si a fost publicata intr-o eva-luare politica si economica pe luna octombrie pentru Romania. Documentul semnaleaza cresterea ingrijorarii electoratului in legatura cu standardul de viata, perspectivele economice si coruptia. In analiza din capitolul eco-nomic, ultima inaintea publicarii raportului de tara al Comisiei Europene pentru Romania se arata ca ultimele evolutii in domeniul privatizarii, vanzarea a 25 la suta din activele celei mai importante banci de stat BCR, depunerea ofertelor pentru compania petroliera PETROM si vanzarea altor companii aflate pe lista de priva-tizare fac tot mai posibila incheierea acordului stand-by cu FMI, pentru prima data in istoria postdecembrista a tarii. Economist Intelligence Unit asteapta ca Banca Nationala sa mentina o politica prudenta si o rata mare a dobanzilor. Dezinflatia va continua si ea, chiar daca intr-un ritm mai scazut, iar deprecierea leului nu se va opri in perioada prognozata 2004-2005. Neacordarea califica-tului de economie de piata functionala Romaniei ar putea conduce la amanarea intrarii efective in Uniune, prognozata pentru 2007, sustin autorii raportului mentionat. In opinia acestora, finalizarea negocierilor de aderare la UE pana in 2004 este o perspectiva ambitioasa. Previziunea lor se bazeaza pe numarul de capitole de negociere inchise pana in luna iunie, 19 din totalul de 30, precum si faptul ca Romania dovedeste o capacitate administrativa scazuta si ca are dificultati in implementarea acquis-ului comunitar. La toate acestea se mai adauga si problemele pe care le au cei din Uniune cu absorbtia celor 10 tari ce vor adera anul viitor.

    Sursa: Romania Libera, 14 octombrie 2003.'

    mai mult

  • Pretul laptelui ar putea sa creasca

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Din 2007 exista riscul ca in magazine sa gasim doar produse lactate importate din Uniunea Europeana, si asta pentru ca industria interna a laptelui este in momentul de fata la pamant. In negocierile pentru integrarea in Uniunea Europeana s-a stabilit pentru 2007 o cota de 7,5 milioane de hectolitri de lapte prelucrat prin procesare. Desi mai sunt trei ani pana la aderare, procesatorii romani abia ajung la 1,2 milioane de hectolitri. Este greu de crezut ca intr-un timp atat de scurt se vor schimba lucrurile mai ales ca in tara noastra exista foarte putine ferme specializate pentru producerea laptelui. Doar 15% din materia prima provine de la fermieri, in conditiile in care in alte tari europene procentul este de 85-90%. In cazul in care nu se va ajunge la cota stabilita vom consuma doar ce ne da Uniunea Europeana.

    Mari probleme exista si in privinta calitatii laptelui. In conditiile in care nu exista ferme specializate, o mare parte din procesatorii de lapte achizitioneaza materie prima de calitate inferioara. Sunt agenti economici care accepta lapte falsificat cu apa. Multi producatori de lapte livreaza materia prima catre procesatorii care accepta asa ceva, fapt ce determina si concurenta neloiala. Costurile de productie ale procesatorilor care prelucreaza lapte indoit cu apa sunt mult mai reduse. Mai grav este ca acesti falsificatori beneficiaza de sume importante de la bugetul statului prin subventia de 1.700 de lei/litru.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 14 octombrie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide