Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.03.2004

  • APAPS sustine ca s-a inteles cu BERD si IFC pentru 25% din BCR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Dupa o perioada de tacere, Autoritatea pentru Privatizare a anuntat miercuri incheierea negocierilor cu BERD si IFC privind finalizarea tranzactiei legate de vanzarea a 25% plus doua actiuni din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR).

    Ultimele doua acte semnate au fost Acordul Actionarilor si Contractul Optiunii de Vanzare, in baza caruia BERD si IFC isi vor putea vinde pachetul inapoi pentru reconstituirea pachetului majoritar in momentul gasirii unui investitor strategic, ori in situatia in care ar hotari din anumite motive sa-si retraga participatia la BCR.

    'Prin semnarea acestora, toate inscrisurile aflate sub jurisdictia APAPS au fost finalizate', afima reprezentantii institutiei.

    Adriana Tran, purtator de cuvant al APAPS, spune ca nu are informatii privind situatia numirii reprezentantilor BERD si IFC in Consiliul de Administratie, desi subiectul a fost discutat la ultimele negocieri.

    Cert este ca BERD si IFC nu vor plati contravaloarea actiunilor BCR inainte de a-si numi oamenii si a putea controla astfel procesul de restructurare a bancii.

    Unul dintre motivele de disputa care au prelungit discutiile il constituie ocuparea pozitiei de director executiv al bancii, functie pe care BERD si IFC insista sa o controleze.

    Actualul presedintele al CA al BCR Nicolae Danila detine si atributiile corepunzatoare directorului executiv.

    APAPS sustine ca in perioada 'imediat urmatoare' va fi definitivata si inaintata catre Guvern propunerea legislativa necesara realizarii transferului dreptului de proprietate pentru BCR. 'Este vorba despre o informare privind termenii finali ai tranzactiei, un fel de proces verbal', spune Tran.

    Negocierile dintre partea romana si cele doua institutii internationale sunt considerate astfel incheiate.

    APAPS spune insa ca mai raman de finalizat 'unele elemente de natura tehnica'.

    Desi negocierea detaliilor tranzactiei cu BERD si IFC se impotmolise in ultimele saptamani, APAPS se apucase intre timp sa discute vanzarea unui al doilea pachet de pana 8% catre Asociatia Salariatilor BCR.

    Intarzierea finalizarii discutiilor cu cele doua institutii financiare a insemnat implicit amanarea platii celor 222 milioane de dolari reprezentand contravaloarea negociata a 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR.

    Din Asociatia salariatilor bancii fac parte membri ai consiliului de administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca la BCR.

    Salariatii nu pot cumpara actiuni BCR la un pret mai mic de 10.000 lei, reprezentand valoarea nominala a unei actiuni. Cel mai probabil, tranzactia se va face la valoarea nominala. De partea cealalta, BERD si IFC trebuie sa plateasca un pret de 10 dolari (33.000 lei) pentru o actiune.

    Contractul - cadru privind prima etapa de privatizare a BCR a fost semnat la Bucuresti pe 4 noiembrie 2003, iar de atunci continua discutiile pentru stabilirea detaliilor implicarii BERD si IFC in restructurarea celei mai mari banci romanesti.

    Noreen Doyle, prim-vicepresedintele BERD, anunta inca din noiembrie 2003 perspectiva numirii unui reprezentant in Consiliul de Administratie al BCR, acesta urmand a fi 'un bancher strain cu mare experienta internationala'. Pana in prezent numirea nu a avut loc.

    Banca a obtinut, anul trecut, un profit net estimat de peste 160 de milioane de dolari, apropiat de nivelul raportat pentru 2002, cand rezultatul net s-a ridicat la 164 de milioane de dolari.

    Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.

    Statul a ramas cu o participatie de 44,8% din BCR, majoritatea fiind detinuta de BERD, IFC si cele cinci SIF. Participatia urmeaza sa scada cu inca pana la opt puncte procentuale prin vanzarea unui pachet de actiuni salariatilor si pensionarilor BCR, prin negociere directa.

    Sursa: Ziarul financiar, 5 martie 2004.'

    mai mult

  • Cea mai mare emisiune de obligatiuni corporatiste

    Cronica Romana   

    ___
    BCR Leasing lanseaza in perioada 8 martie - 26 martie 2004, cea mai mare emisiune de obligatiuni corporatiste realizata pana acum in Romania. Valoarea emisiunii de obligatiuni este de 75 miliarde de lei iar scadenta va fi de trei ani. Pretul de vanzare al unei obligatiuni este de 1 milion de lei, BCR Leasing emitand 75.000 de obligatiuni nominative. Rata dobanzii este fixa, de 6% pe an in euro, platibila semestrial in lei si va fi indexata la cursul ROL/EUR.

    Emisiunea de obligatiuni este intermediata de BCR Securities si garantata de BCR Asigurari, iar grupul de distributie va fi Banca Comerciala Romana.

    Ulterior finalizarii acestei emisiuni de obligatiuni, BCR Leasing va face demersurile pentru tranzactionarea acestora la Bursa de Valori Bucuresti. Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru marirea si diversificarea surselor de finantare. Obligatiunile BCR Leasing pot fi achizitionate de la cele 40 de Sucursale judetene ale BCR.

    Sursa: Cronica romana, 5 martie 2004.

    mai mult

  • Petrom, Rompetrol si Electromontaj - pe lista firmelor care ar putea participa la reconstructia Irakului

    Adevarul   RRC  SNP

    ___
    Firmele romanesti care ar putea participa la reconstructia Irakului in calitate de subcontractori sunt, potrivit primului-ministru Adrian Nastase, SNP Petrom, Rompetrol, Petrom Service, Electromontaj Bucuresti, Contransimex, ARCOM si ARCIT. Lista a fost prezentata ieri de seful Guvernului, care a facut si o selectie a domeniilor de care companiile din Romania s-ar putea arata interesate in Irak: 'Ne propunem sa participam atat la licitatiile pentru subcontracte, dar si in cadrul proiectelor coordonate de Banca Mondiala si Natiunile Unite. Domeniile in care companiile romanesti intentioneaza sa se implice sunt: infrastructura, constructiile civile, extractia si exploatarea petrolului si sectorul energetic'. Prezent la seminarul 'Reconstructia Irakului - oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti', adjunctul secretarului pentru Comert al Statelor Unite ale Americii, William Lash, a precizat ca firmele romanesti au un rol foarte important in reconstructia Irakului. 'Mesajul presedintelui Bush este acela ca firmele romanesti trebuie sa participe la reconstructia unui Irak liber. Presedintele Lincoln ne-a dat un sfat: 'Sa fim intotdeauna alaturi de cei care au o statura morala buna'', le-a transmis Lash guvernantilor. In ceea ce priveste reconstructia Irakului, in prezent, se deruleaza cea de-a doua etapa de desemnare a prim-contractantilor. 'Primul contractor va fi cunoscut la sfarsitul lunii. Companiile Bechtel, Washington Group sau Parsons, desi au fost prim-contractori intr-o prima faza de reconstructie a Irakului, pot capata aceasta calitate si in a doua runda, cand vor fi derulate proiecte in valoare de 18 miliarde de dolari, dintre care 5 miliarde de dolari in domeniul constructiilor. Prim-contractorii vor selecta firmele cu care vor dori sa lucreze ca in orice proces de achizitie, in functie de o serie de factori precum pret, experienta, capacitate si chiar familiaritate cu tara respectiva. Scopul nostru este ca unele dintre proiectele de reconstructie sa inceapa in aprilie. Bineinteles ca majoritatea fondurilor vor merge catre subcontractori. Un exemplu in acest sens este Tehnoforest Export, care a primit deja un contract in Irak, pentru a dota o scoala', a mai adaugat William Lash. In sedinta de Guvern de ieri a fost pusa in discutie infiintarea unei comisii speciale care sa urmareasca permanent evolutia licitatiilor si participarea firmelor romanesti la aceste contracte. O comisie similara exista si in SUA, aceasta fiind condusa chiar de William Lash. Tot ieri, a avut loc o intalnire intre mai multe firme interesate sa participe la reconstructia Irakului si companiile americane Bechtel, Washington Group si Parsons. Printre cei prezenti s-au aflat si reprezentantii unor firme precum Elvila, Tender, Roman Brasov, Electroputere Craiova.

    Sursa: Adevarul, 5 martie 2004.'

    mai mult

04.03.2004

  • Autoritatile americane, sesizate in privinta situatiei de la Nitramonia Fagaras

    Curierul National   

    ___
    Presedintele companiei americane care a cumparat combinatul Nitramonia in 2003 a anuntat ca a sesizat Departamentul de Justitie al SUA si Departamentul Economic al Ambasadei americane la Bucuresti ca asupra sa si a societatii se fac presiuni pentru lichidarea platformei industriale.

    Anuntul a fost facut, marti dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, de catre Valerian Simirica, presedintele companiei S&T Equipment and Machinery LTD. care a cumparat combinatul Nitramonia in noiembrie 2003.

    Directorul executiv, Mihai Barbuliceanu, directorul general, Francis Toba si fostul administrator al combinatului, Mihai Tanjala, au declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca in urma cu patru luni au sesizat Parchetul National Anticoruptie in legatura cu “jaful” de la Nitramonia, “unde tone de echipamente de inox sunt furate si vandute la fier vechi”. Potrivit acestora, sesizarea catre PNA se referea si la faptul ca zeci de firme capusa ar fi prejudiciat fabrica cu circa 10 milioane de dolari.

    Conducerea combinatului s-a plans ca PNA nu a dat nici un raspuns la cele sesizate.

    “Departamentele americane si Ambasada SUA nu vor inchide ochii. Institutiile internationale sesizate vor cere guvernului si autoritatilor romane, prin structurile Uniunii Europene, un raport legat de actiunea PNA. Sunt cetatean american, plecat in 1985 in SUA din Brasov, am cladit acolo afaceri performante, iar dupa 19 ani ma intorc sa fac un lucru bun aici, incercand sa salvez Nitramonia si forta de munca din Fagaras.

    Dar constat cu amaraciune ca ma lovesc de un carusel de interese in spatele caruia se afla oameni din tot spectrul politic. Gruparile politice sa nu creada ca renunt la banii mei, adica la cele doua milioane de dolari pe care i-am investit”, a declarat Valerian Simirica.

    Noul patron s-a plans ca, in cinci zile, 12 institutii de control au venit sa verifice activitatea curenta a combinatului, “fara sa constate jaful petrecut acolo pana in 2003 si sa identifice vinovatii”.

    El a apreciat ca lichidarea combinatului ar insemna o catastrofa ecologica, pentru ca “Nitramonia sta pe o cantitate uriasa denitroglicerina”. “Este nevoie de o denocivizare a intregii suprafete, care presupune investitii uriase, pe care nu cred ca statul le va face. Eu nu doresc inchiderea combinatului pentru ca ar fi si o bomba sociala pentru Fagaras”, a mai spus Simirica.

    Sursa: Curierul national, 4 martie 2004.

    mai mult

  • Actiunile Petrom vandute catre salariati nu vor fi mai scumpe

    Azi   SNP

    ___
    Salariatii SNP Petrom vor avea posibilitatea sa cumpere cel mult 8% din actiunile companiei, la acelasi pret cu care vor fi vandute catre un investitor strategic, potrivit anuntului de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Cota procentuala care va fi achizitionata de salariati si momentele la care va avea loc preluarea actiunilor vor fi stabilite prin hotarare de Guvern. Actionarii vor discuta, in 22 martie, modificarea actului constitutiv al societatii. Angajatii companiei detin in prezent intre 0,5% si 1% din actiuni, pragul de 8% fiind stabilit prin Ordonanta 55/2003. Titlurile companiei erau cotate, ieri, la inchiderea sedintei Bursei de Valori, la 1.670 lei. Finalizarea privatizarii Petrom, stabilita initial pentru finele anului trecut, a fost prelungita pana la 31 martie 2004, termen ce ar putea fi depasit, pentru rezolvarea unor probleme legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor societatii. Potrivit strategiei de privatizare, aprobata de Executiv la sfarsitul lunii iulie 2003, transferul proprietatii va fi realizat prin vanzarea directa a 33-34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia lui urmand sa urce, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital.

    Sursa: Azi, 4 martie 2004.

    mai mult

  • Sindicalistii au cerut reprezentantilor FMI sa renunte la restrictiile salariale si la privatizarea BCR si PETROM

    Adevarul   

    ___
    Pentru prima oara in Romania, ieri, delegatia FMI s-a intalnit cu reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national. Intalnirea a fost urmare a promisiunii facute de premier liderilor CNSLR Fratia la Consiliul Extraordinar de acum trei saptamani. La acel consiliu, liderii CNSLR Fratia au conditionat semnarea unui nou pact de stabilitate sociala de satisfacerea unor revendicari ce anulau intelegerile dintre Guvernul Romaniei si FMI. Pactul s-a semnat fara satisfacerea acestor revendicari, dar, in compensare, premierul a promis sindicalistilor ca le va facilita accesul la negocierile cu FMI, pentru a vedea cu ochii lor cum se poarta discutiile. Ieri, in cadrul intalnirii, liderii CNSLR Fratia au explicat oficialilor FMI ca este incorect ca Uniunea Europeana sa critice Romania pentru ca nu a facut suficienta reforma in administratia publica, nu are un corp al functionarilor publici si nu a alocat suficiente resurse Sanatatii, Invatamantului etc. atata vreme cat FMI forteaza ca salariile in sectoarele publice si de stat sa nu poata creste in termeni reali. Liderii CNSLR Fratia considera ca nu poate fi realizata o reforma reala cu niste functionari care primesc intre 50 si 70 de dolari pe luna. In acest moment, oamenii nu stiu cum sa fuga din sectorul public, iar in 2012, data la care se va deschide piata muncii Uniunii Europene catre Romania, datorita masurilor impuse de FMI romanii vor migra masiv. De asemenea, liderii CNSLR Fratia au solicitat delegatiei FMI ca in viitorul acord cu Guvernul roman sa fie eliminate referirile la privatizarea BCR, PETROM, a unitatilor din industria gazului si electricitate. Aceste privatizari, in opinia lor, ar trebui sa fie stopate pana cand vor exista o piata si un moment mai favorabile.

    Sursa: Adevarul, 4 martie 2004.

    mai mult

03.03.2004

  • Diagnostic: 75% din costumul de medicamente, din import

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    De o parte, privatizare intarziata, restructurari greoaie, frane din parte autoritatilor, obligatii substantiale de investitii si produse ieftine. De celalta, marketing agresiv, produse scumpe, lobby sustinut si sustinere financiara din partea corporatiilor. Rezultatul: in 2003, ponderea importurilor de medicamente in totalul valoric al pietei de profil a mai spart o bariera psihologica si a depasit pragul de 75%.

    Ponderea aproape covarsitoare este efectul unei cresteri sustinute, de circa cinci ori in ultimii sapte ani, a importurilor, in conditiile in care valoarea vanzarilor din productia autohtona este aproape aceiasi in 2003 fata de 1997.

    Practic, in ultimii sapte ani, cresterea pietei romanesti a medicamentelor, de la 263 milioane dolari in 1996 la circa 710 milioane dolari in 2003, a avut loc exclusiv in contul importurilor.

    In 2003, importurile de medicamente sunt estimate la 536 milioane dolari, comparativ cu 114,47 milioane dolari in 1996. Valoarea vanzarilor din productia autohtona a stagnat in toata aceasta perioada in jurul nivelului de 170 milioane dolari.

    Romania a ajuns sa aibe un deficit anual de peste 500 milioane dolari numai la medicamente, in conditiile in care exporturile pe acest segment au fost, conform Institutului National de Statistica, de doar 16 milioane de dolari.

    Deficitul comercial total al Romaniei a fost de circa 5,5 miliarde dolari in 2003, medicamentele detinand astfel o pondere de aproape 10%.

    'Este cu adevarat grav iar principalele cauze sunt doua. In primul rand, peste 80% din piata (medicamentele cu prescriptie) este mediata de corpul medical, care promoveaza, din diferite motive, mai ales produsele straine. In al doilea rand, cei care administreaza banii sistemului sunt prea largi la punga: aproape toate noutatile internationale in domeniu se regasesc pe lista de medicamente compensate, situatie care nu exista nici in unele tari vestice', afirma Petre Panculescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR).

    Dezechilibrul din ce in ce mai mare dintre importuri si productia autohtona a fost in ultimii ani principalul subiect de disputa pe piata medicamentelor din Romania. De o parte, producatori romani importanti (Sicomed Bucuresti, Terapia Cluj, Antibiotice Iasi) au afirmat in dese randuri ca sunt dezavantajati de sistemul de control al preturilor, care permite medicamentelor straine sa intre in Romania la preturi mai mari chiar decat in vest. De cealalta parte, reprezentantele producatorilor straini s-au aparat spunand ca nu fac decat sa acopere arii terapeutice pe care nu exista medicamente romanesti de calitate.

    'Este clar ca se importa din ce in ce mai mult produse cu un pret mediu in crestere, importul dominanad din punct de vedere valoric piata din Romania. Intr-o piata in care pretul ar trebui sa-si spuna cuvantul, este surprinzator faptul ca unul dintre avantajele majore al importatorilor este pretul mare la medicamente, ceea ce inseamna de cele mai multe ori si margini de profit mari. Aceste margini merg de cele mai multe ori in promovare, de unde rezulta o competitie foarte grea pentru noi', spune Mirel Nicola, director de vanzari si marketing al Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente.

    De cealata parte, Roberto Musneci, seful operatiunilor GlaxoSmithKline (GSK) in Romania, spune ca fenomenul cresterii ponderii importurilor este unul normal.

    'In afara de cateva tari in lume, cum ar fi Japonia, produsele industriei locale reprezinta rareori mai mult de 20% din piata. Este prin urmare normal ca si in Romania situatia sa fie asemanatoare. Noi sustinem insa ideea ca mai multe medicamente originale importante sa fie produse in Romania, si acest lucru este in linie cu strategia GSK', afirma Musneci.

    Cauzele dezechilibrului din piata tin si de deficientele structurale ale industriei romanesti de sanatate. Producatorii romanesti de top (Sicomed Bucuresti, Terapia Cluj) au fost privatizati tarziu, catre sfarsitul anilor '90, si nici macar pana acum integral (Antibiotice este inca la stat).

    In concluzie, companiile internationale precum Pfizer (liderul mondial), GlaxoSmithKline (al doilea producator mondial), Novartis, Merck, Aventis sau Hoffman la Roche au avut suficient timp la dispozitie pentru a intra puternic pe piata.

    Producatorii romani nu au reusit decat in ultimii doi - trei ani sa isi eficientizeze activitatile si sa puna la punct strategii mai agresive de vanzari.

    Sursa: Ziarul financiar, 3 martie 2004.'

    mai mult

  • Roman SA isi disponibilizeaza toti angajatii

    Cronica Romana   

    ___
    Toti cei 3.300 de angajati ramasi in societatile de pe platforma industriala Roman SA dupa ultimul val de disponibilizari vor parasi uzina pana la sfarsitul lunii martie, o parte dintre acestia urmand sa fie reangajati in societatile din parcul industrial. In prezent, cate 300 de muncitori intra zilnic in posesia preavizelor prin care sunt anuntati ca trebuie sa paraseasca uzina.

    “Transferul de proprietate a fost definitivat, iar in prezent totul este al societatii de administrare a parcului industrial, Asociatia Pro Roman. S-a considerat ca de la 1 martie nu se mai pot asigura toate salariile pentru oamenii care au ramas dupa 31 ianuarie. Din cate stim noi, in jur de 1.300-1.700 de angajati isi vor gasi de lucru in parcul industrial“, a declarat Gheorghe Marmalichi, viceliderul Uniunii Sindicatelor Libere si Independente de pe platforma Roman.

    Sursa: Cronica romana, 3 martie 2004.

    mai mult

  • Preluarea Petrom de catre MOL, inacceptabila din punct de vedere politic

    Adevarul   SNP

    ___
    Preluarea SNP Petrom de catre MOL 'este de neacceptat din punct de vedere politic', date fiind tensiunile istorice dintre Ungaria si Romania, comenteaza Financial Times intr-un articol care analizeaza perspectivele grupului ungar. MOL a prezentat oferte pentru preluarea SNP Petrom si a companiei cehe Unipetrol, ambele urmand sa fie privatizate in acest an. Insa achizitia producatorului din Romania este pusa sub semnul intrebarii, iar Unipetrol este o companie de dimensiuni reduse, noteaza publicatia britanica. Compania ungara incearca sa profite de avantajele obtinute dupa un deceniu de modernizare si investitii, care au inclus preluarea unor concurenti mai mici din Slovacia si Croatia. Totodata, MOL ar putea obtine lichiditati importante, intrucat a anuntat, recent, ca intentioneaza sa vanda o parte din operatiunile sale din industria gazelor naturale. Analistul Craig Kenedy, de la subsidiara Morgan Stanley din Londra, a aratat ca MOL trebuie sa dovedeasca investitorilor ca va folosi fluxurile financiare disponibile pentru a incheia afaceri profitabile. O serie de analisti considera ca MOL poate obtine rezultate solide, in cursul acestui an, avand posibilitatea sa devina principalul pion de pe piata de petrol si gaze naturale din Europa Centrala si de Est.

    Sursa: Adevarul, 3 martie 2004.'

    mai mult

02.03.2004

  • Rompetrol mai investeste 100 de milioane dolari la Navodari

    Ziarul de Iasi   RRC

    ___
    Grupul Rompetrol va investi, in acest an, aproape 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea activitatilor de rafinare si petrochimie de pe platforma Midia Navodari, se arata intr-un comunicat al grupului. Investitiile vizeaza cresterea capacitatii de rafinare de la 3,5 la 4 milioane tone si scaderea costurilor de productie de la 22 la 18 dolari/tona. Un alt obiectiv este ameliorarea calitatii produselor, conform cerintelor europene.

    Complexul Petromidia, parte a companiei Rompetrol Rafinare, va construi in largul Portului Midia un terminal plutitor. Acest proiect va reduce costurile de transport al titeiului si produselor finite cu mai mult de o treime, valoarea lui fiind estimata la circa 32 de milioane de dolari.

    Conform datelor preliminare pe 2003, Rompetrol Rafinare a inregistrat o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari si un profit operational de 10 milioane de dolari. Pentru anul in curs se estimeaza ca cifra de afaceri va depasi 1,4 miliarde de dolari, iar profitul operational va fi in jurul a 80 milioane dolari.

    Sursa: Ziarul de Iasi, 2 martie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide