Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.03.2004

  • FMI revine in aprilie

    Jurnalul National   

    ___
    Acordul cu Fondul Monetar International va fi incheiat cel mai devreme in luna aprilie. Desi scrisoarea de intentie va fi definitivata pana la sfarsitul acestei saptamani, documentul ar putea fi modificat in luna aprilie, data la care o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti. Mihai Tanasescu, ministru de Finante, a explicat ca board-ul institutiei financiare va discuta la 22 martie evaluarea ?ex-post? a relatiilor cu Romania, dupa care o noua misiune va veni in aprilie pentru a conveni cu autoritatile romane termenii noului acord.

    Sursa: Jurnalul National, 2 martie 2004.

    mai mult

  • SNP Petrom a vandut la licitatie 60.000 tone de motorina

    Azi   SNP

    ___
    SNP Petrom a vandut, printr-o licitatie derulata la Bursa Romana de Marfuri (BRM), o cantitate de 60.000 de tone de motorina pentru 15,8 milioane dolari, cumparatorul fiind compania Kronos, inregistrata in Elvetia. Kronos a fost singurul participant la licitatia desfasurata in cursul saptamanii precedente. Petrom a oferit doua loturi de motorina tip EN 590 a cate 30.000 de tone fiecare. Primul lot va fi livrat cumparatorului in perioada 10 –15 martie, iar cel de-al doilea intre 25 si 30 martie. Plata motorinei comercializate se realizeaza la cotatia mediteraneana din ziua livrarii.

    Sursa: Azi, 2 martie 2004.

    mai mult

  • Majoritatea firmelor - reticente in a folosi amortizarea accelerata

    Adevarul   

    ___
    Foarte multe firme spun ca, prin utilizarea amortizarii accelerate, cheltuiala deductibila in primul an de punere in functiune a investitiei provoaca pierderi contabile si ca acest lucru da prost pentru echipa manageriala la banca sau in fata actionarilor, a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, incercand sa gaseasca o explicatie pentru reticenta majoritatii companiilor de a apela la facilitatea amortizarii accelerate, inclusa in Codul Fiscal, solicitand reintroducerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Intr-un seminar organizat la Sinaia de Imprimeria Nationala, Manolescu a precizat ca amortizarea accelerata este mai avantajoasa, insa multe dintre companii nu au inteles beneficiile oferite de aceasta varianta. 'Este una dintre cele mai importante facilitati din regiune. Nici una dintre tarile candidate nu acorda o astfel de inlesnire', a subliniat Manolescu. Ea crede ca amortizarea accelerata nu este inca o metoda agreata deoarece agentii economici nu sunt suficient de informati asupra faptului ca, de la 1 ianuarie 2004, tratamentul contabil al amortizarilor a fost separat de regimul fiscal al acestora.

    'S-au introdus registre fiscale distincte pentru cei care utilizeaza amortizarea accelerata si care sunt destinate numai declaratiilor fiscale. Celelalte registre sunt folosite la declaratiile financiare, cum ar fi bilantul sau contul de profit si pierdere', a mai precizat Maria Manolescu. Practic, in contabilitate va aparea o cheltuiala mai mica si un profit contabil, iar, pana la 31 decembrie, agentul economic isi va reflecta cheltuielile cu amortizarea accelerata, separat, in declaratia fiscala. Mai precis, potrivit Codului fiscal, indiferent de metoda de amortizare aleasa, in contabilitate vor fi inregistrate cheltuielile cu amortizarea liniara, astfel ca firmele vor avea profit contabil. Amortizarea accelerata permite unei firme care investeste pentru cumpararea unui utilaj sa deduca, in prima luna de la punerea in functiune a acestuia, jumatate din valoarea de achizitie, indiferent daca obtine sau nu profit. Reprezentantul Finantelor considera ca scutirea pe profitul reinvestit ar fi discriminatorie, intrucat poate fi aplicata numai de catre firmele care inregistreaza profit. 'Mergem pe ideea ca, in primii 5 ani de activitate, majoritatea societatilor merg in pierdere ca urmare a investitiilor pe care le fac', a explicat Manolescu.

    Amortizarea accelerata este o varianta mai buna atat din punct de vedere al administrarii, dar si al efectelor. 'De exemplu, o companie care a achizitionat un utilaj de un miliard de lei (de ex. in luna martie si cu 5 ani durata de viata) va avea 375 milioane lei cheltuieli deductibilie numai pana la sfarsitul anului, in timp ce, in aceleasi conditii, si numai in cazul in care are profit, deducerea acordata pana la sfarsitul lunii decembrie va fi de doar 150,3 miliarde lei in cazul scutirii pe impozitul reinvestit', a aratat Maria Manolescu. Desi unele sondaje empirice arata ca, in prezent, mai putin de 10% dintre firme folosesc amortizarea accelerata, pana la sfarsitul anului majoritatea vor folosi aceasta metoda, a adaugat secretarul de stat din Finante. Ea a replicat celor care cer insistent reintroducerea scutirii pe profitul reinvestit ca aceasta facilitate este limitativa, iar actuala facilitate nu trebuie schimbata timp de 2-3 ani pana nu se pot evalua toate efectele.

    Sursa: Adevarul, 2 martie 2004.'

    mai mult

01.03.2004

  • Braiconf a cusut mai mult decat inflatia

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRCR

    ___
    Producatorul roman de confectii Braiconf Braila a incheiat anul trecut cu o crestere de 31% a cifrei de afaceri in termeni nominali si un profit net cu 23% mai mare, fata de o rata a inflatiei de 14,1%. Vanzarile companiei pe anul trecut a companiei au insumat 480 miliarde de lei (12,8 mililoane de euro), iar profitul s-a ridicat la 65,5 miliarde de lei (1,7 milioane de euro), conform datelor financiare preliminate.

    Reprezentantii companiei spun ca ascensiunea vanzarilor, care va continua cel mai probabil si in acest an, s-a produs in ciuda faprului ca piata internationala a confectiilor este in recesiune. Criza industriei confectiilor continua pe pietele internationale. Nu numai in Romania veniturile familiilor au crescut mai incet decat cheltuielile cu utilitatile. In plus, au aparut cheltuieli noi cum ar fi cele cu computerele sau telefonia mobila, ca si cresterea apetitului pentru calatorii. Toate acestea au dus la scaderea cererii pentru confectii, a explicat pentru Ziarul Financiar Anica Nisioi, directorul general al Braiconf.

    Printre clientii producatorului brailean de camasi se regasesc nume importante in domeniul confectiilor din Europa, precum Kenzo, Givenchy, Rocha, Scerer, Versace Sport, Marella, Sisley, Cerutti, Gianfranco Ferre, Valentino, Benetton sau Stefanel. Compania a pierdut anul trecut colaborarea cu FILA Sport Spa, dupa schimbarea structurii actionariatului acesteia. FILA este principalul furnizor de articole sportive pentru scuderia Ferrari care concureaza in Formula 1. Vrem sa continuam cresterea si speram sa avem anul acesta vanzari cu cel putin 20% mai mari fata de cele de anul trecut, a declarat Nisioi.

    Cea mai mare parte a productiei Braiconf este reprezentata de camasi, 70% din cifra de afaceri, restul fiind confectii pentru femeni. Doar 10% din procutia companiei este vanduta pe piata interna. In ceea ce priveste exportul importanta lohn-ului la Braiconf este in scadere, tendinta pe care analistii o asteapta in urmatorii ani in intreaga industrie textila. Practic nu mai lucram in lohn, ci avem contracte in care pe langa manopera mai asiguram si alte servicii, cum ar fi documentatia tehnica sau ambalajele, spune Nisioi.

    Cei mai importanti actionari ai Braiconf Braila sunt salariatii, a caror asociatie detine 40% din actiuni. Mai multe fonduri straine de investitii, atrase de politica companiei de a distribui dividende an de an, detin in total 27% din actiuni. Anul trecut compania a distribuit un dividend net pentru persoane fizice de 2.470 lei/actiune.

    Braiconf a fost infiintata in 1950 ca societate de stat. Compania a fost privatizata in anul 1996, cand 40% din actiuni au fost transferate Asociatiei Salariatilor, iar restul de 60% au fost distribuite in cadrul programului de privatizare in masa.

    Actiunile Braiconf sunt tranzactionate la categoria I a Bursei Erlectronice RASDAQ, unde pretul aproape s-a triplat in ulrimele 12 luni, unul din motive fiind fondurile de investitii care au achizitionat pachete de pe piata. O actiune a companiei s-a tranzactionat vineri la 42.500 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii este de 10 milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul financiar, 1 martie 2004.

    mai mult

  • APAPS fuzioneaza cu AVAB

    Cotidianul   

    ___
    Reorganizarea Executivului va presupune si unificarea Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), a declarat la finele saptamanii trecute premierul Adrian Nastase. „Probabil, ca vom lua decizia de a uni APAPS cu AVAB, astfel incat problemele legate de privatizare sa se desfasoare exclusiv sub aspectul dimensiunii juridice, a aplicarii legii si a urmaririi procesului postprivatizare“, a declarat Nastase. De asemenea, seful Executivului nu a exclus posibilitatea ca societatile care nu au fost inca privatizate sa treaca in administratia Ministerului Economiei si Comertului. Unul dintre motivele principale pentru care Executivul a luat in calcul unficarea APAPS cu AVAB se refera la faptul ca in momentul de fata, existenta Autoritatii pentru Privatizare nu mai este justificata. Aceasta intrucat APAPS a privatizat aproximativ 95-97% din portofoliu. „Au ramas anumite chestiuni reziduale si, practic, APAPS nu mai are ratiunea de a exista“, a mai spus Nastase. De asemenea, prin unificare se urmareste o intensificare a controlului postprivatizare. „Au fost destul de multe semne de intrebare si in legatura cu unele dintre privatizari, este foarte important sa clarificam lucrurile. Vom face aceasta unire cu AVAB si in acest mod sunt convins ca lucrurile vor intra sub un control si mai strict“, a mai precizat Nastase.

    Analistii economici considera ca se puteau gasi si alte solutii pentru monitorizarea societatilor dupa privatizare ca de exemplu crearea unei agentii care sa aiba exclusiv acest rol.„Teoretic era necesar sa se infiinteze o agentie postprivatizare. Ramane insa de vazut ce ar putea face noua institutie care comaseaza APAPS si AVAB. Nu ar fi insa in regula daca aceasta masura nu presupune si o reducere a angajatilor din APAPS“, ne-a declarat Ionut Popescu, analist economic. Totodata Popescu nu exclude posibilitatea ca anuntul premierului sa fie o incercare de convingere a opiniei publice ca privatizarea este la final. „Recentul anunt poate fi un semnal ca privatizarea este pe sfarsite. Ceea ce este cel mai greu de privatizat incepe de fapt de acum incolo“, a mai spus Ionut Popescu. De asemenea, analistii sunt de parere ca prin unificarea celor doua autoritati se va crea o institutie mamut care cu greu va putea duce la indeplinire toate masurile propuse. „Se creeaza o institutie mare de tip FPS cu foarte multe lucruri de facut si in felul acesta rezultatele se diminueaza. Nu cred ca este cea mai fericita idee. Am dubii ca instutia astfel creata va putea realiza tot ce si-a propus“, ne-a declarat Constantin Rudnitchi.

    Impotriva acestei initiative s-a manifestat si primarul Traian Basescu care sustine ca unificarea APAPS cu AVAB ar fi una dintre cele mai mari erori care va duce la scaderea credibilitatii Romaniei in relatiile cu Banca Mondiala“.

    Sursa: Cotidianul, 1 martie 2004.

    mai mult

  • OMV, gata sa renunte la actiunile Rompetrol

    Cotidianul   SNP

    ___
    Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului Director al Grupului international OMV, a declarat, ieri, ca grupul pe care il reprezinta si-a fixat 20% ca tinta a cotei de piata, fara sa ia in considerare si eventuala cumparare a Petrom.

    In alta ordine de idei, Ruttenstorfer a tinut sa raspunda la atentionarea recent primita din partea lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, asupra situatiei de monopol in care s-ar afla OMV dupa preluarea SNP Petrom.

    Astfel, Ruttenstorfer a lasat sa se inteleaga ca, in conditiile in care OMV ar cumpara Petrom si ar depasi, in acest fel, o cota de piata de peste 50%, intrand sub incidenta Legii antimonopol, grupul ar putea renunta la cele 25,1 procente din actiunile Rompetrol pe care le detine in prezent. Cu aceeasi ocazie, el a mai spus: 'Suntem interesati de competitie. Guvernul de la Bucuresti doreste competitie, iar noi, la randul nostru, vrem acest lucru. Vom gasi noi o solutie in cazul in care vom ajunge la acel punct'.

    Pe de alta parte, Ruttenstorfer a tinut sa sublinieze ca, in cazul in care OMV va achizitiona Petrom, o preocupare va fi mentinerea structurii de companie integrata a societatii romanesti si dupa privatizare. El a precizat ca OMV pledeaza pentru mentinerea sub aceeasi umbrela a tuturor activitatilor grupului, respectiv productie, distributie, explorare-exploatare, dar ca asta 'nu inseamna ca OMV nu va putea vinde anumite parti din companie'.

    Despre schimbarile pe care eventuala preluare a celei mai mari companii din Romania le-ar aduce, Wolfgang Ruttenstorfer spune doar: 'Suntem interesati de Petrom, suntem siguri ca am fi un partener foarte puternic si foarte sigur pentru Petrom, dar nu pot spune cat de departe mergem si care sunt intentiile noastre legate de viitorul societatii de petrol din Romania'.

    De asemenea, directorul OMV a declarat ca grupul pe care il reprezinta nu are, in prezent, nici un fel de negocieri cu Lukoil pentru formarea unui consortiu. Pana la inceputul lunii aprilie, cele sapte companii ramase in cursa vor trebui sa anunte eventualele asocieri in consortii.

    Sursa: Cotidianul, 1 martie 2004.'

    mai mult

27.02.2004

  • Trei sferturi din managerii romani au probleme cu administrarea personalului

    Romania libera   

    ___
    In urma unui studiu realizat la sfarsitul anului 2003 de Smartree Romania asupra statutului actual al managementului resurselor umane, s-a constatat ca aproximativ trei sferturi din managerii companiilor din Romania se confrunta cu mari probleme de administrare a personalului. Acestea sunt legate de birocratie, consumul de timp cu statul la cozi si formalitatile excesive pentru obtinerea unui certificat de bonitate. Studiul atrage atentia asupra statutului mai putin consolidat al practicii de resurse umane din cadrul companiilor romanesti, relevand faptul ca in 78% din firme deciziile referitoare la activitatile de management al resurselor umane sunt luate de directorul general. Doar un sfert din firme au un buget special prevazut pentru acest gen de management, cu precadere firme mari - 40% din firmele cu peste 250 de angajati fata de 23% din companiile cu mai putini angajati. Rezultatele raportului de cercetare mai dezvaluie o serie de aspecte legate de administrarea salarizarii.

    In acest context, aproximativ 90% din firmele din Romania folosesc angajati din cadrul companiei pentru efectuarea operatiilor legate de salarizare. De asemenea, 86% din totalul campaniilor romanesti utilizeaza computerul pentru realizarea calculului salarial. Dintre acestea, aproximativ 75% au cumparat un soft specializat pentru aceste operatiuni, iar 18% folosesc aplicatii create de specialisti din cadrul firmei proprii. S-a constatat, totodata, ca trainingul in domeniul resurselor umane constituie o preocupare pentru 31% din directorii generali si 49% din managerii de resurse umane, interesul pentru acest domeniu fiind exprimat in mai mare masura in cazul firmelor de dimensiuni mari. Temele considerate atractive sunt cele de rezolvare a conflictelor si gestionarea situatiilor de criza (34%), motivarea angajatilor (28%) si comunicarea interpersonala (25%).

    In ceea ce priveste cunoasterea si perceptia serviciilor de outsourcing in zona resurselor umane, 68% din managerii firmelor private sunt familiarizati cu conceptul de externalizare, notorietatea acestuia crescand o data cu dimensiunile companiei.

    De altfel, managerii tind sa asocieze serviciile oferite de firmele de profil cu economia de timp, eficienta in relatia cu autoritatile, profesionalism, dar si cu costuri sporite de derulare a operatiunilor specifice. Studiul arata ca in acest moment externalizarea serviciilor de management al resurselor umane se afla intr-o faza de debut, dar exista o crestere a interesului managerilor romani fata de outsourcing.

    Rezultatele cercetarii, realizata in 145 de companii, sunt reprezentative la nivel national pentru universul companiilor cu capital majoritar privat, cu mai mult de 10 angajati, situate in mediul urban, in orase cu peste 90.000 locuitori.

    Sursa: Romania libera, 27 februarie 2004.

    mai mult

  • Privatizarea BCR - pe punctul de a fi blocata de o instanta americana

    Adevarul   EBS

    ___
    Privatizarea Bancii Comerciale Romane ar putea fi blocata in conditiile in care Tribunalul Districtual al USA va decide ca aceasta trebuie sa plateasca cateva milioane de dolari in contul Guvernului Romaniei si al Societatii de Asigurare Astra S.A. Presedintele BCR, Nicolae Danila, s-a adresat ieri primului-ministru Adrian Nastase in rezolvarea acestei probleme. 'La data de 12.12.2003, BCR S.A. a primit de la reprezentanta sa din New York citatie emisa de Tribunalul Districtual al USA, Southern District of New York, prin care BCR, in calitate de succesor al Bancii Romane de Comert Exterior- BANCOREX (ca 'alter ego' al Guvernului Romaniei), a fost chemata in judecata in cauza dintre Compania de Asigurare National General Star-USA, in calitate de reclamant, impotriva Administratiei Asigurarilor de Stat Carom S.A., Asigurarea Romaneasca S.A., ASTRA S.A. si Guvernul Romaniei, in calitate de parati.

    Hotararea pronuntata impotriva S.C. ASTRA S.A. si a Guvernului Romaniei obliga paratii la plata sumei de 3.530.408,09 dolari, dar aceasta suma poate fi mai mare cu valoarea pretentiilor de daune suplimentare, avand in vedere timpul scurs de la data pronuntarii (2002) si pana in prezent', se arata in scrisoarea adresata sefului Executivului. Conducerea Bancii Comerciale sustine ca citarea acesteia a fost motivata pe un precedent creat in Statele Unite in urma cu 16 ani, prin care un creditor american a obtinut o hotarare judecatoreasca impotriva statului roman, insa hotararea a fost pusa in executare impotriva fostei Banci Romane de Comert Exterior, pentru ca aceasta era considerata 'alter ego' al statului roman. Instanta americana a decis atunci ca fondurile acestei banci pot fi subiect al unei popriri, astfel incat hotararea judecatoreasca obtinuta impotriva Guvernului Romaniei sa fie pusa in executare.

    'Facem mentiunea ca, in urma audierilor care au avut loc, avocatul reclamantei a incercat sa induca instantei, inclusiv prin prezentarea unor articole din presa romaneasca, ideea ca in Romania nu exista separarea puterilor in stat, intrucat Justitia romana nu este independenta', mai sustine presedintele BCR. Acesta spune ca se doreste identificarea, localizarea si stabilirea valorii activelor BCR si punerea in executare a hotararii judecatoresti obtinute in 1999 de companii de asigurare americane 'prin blocarea activelor bancii noastre in calitate de succesor in drepturi si obligatii a fostei BANCOREX'. Nicolae Danila sustine ca, pe langa faptul ca banca pe care o conduce nu are nici o legatura cu litigiul in cauza, acest conflict poate avea efecte negative in procesul de privatizare a BCR, 'in care IFC - corporatie americana si BERD urmeaza sa achizitioneze un procent substantial din actiunile bancii'.

    'Avand in vedere ca din informatiile de ultima ora primite atat de la Casa de avocati angajata de BCR, cat si de la reprezentantul BCR la New York, exista riscul ca instanta americana sa pronunte o solutie nefavorabila BCR, va rugam, domnule prim-ministru, in regim de maxima urgenta, sa dispuneti examinarea litigiului prezentat impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, astfel incat, pana la data de 04.03.2004 (data la care s-a stabilit termen pentru ca instanta americana sa se pronunte), autoritatile romane competente sa prezinte instantei si, dupa caz, autoritatilor SUA, informatiile si argumentele corespunzatoare pentru amanarea pronuntarii solutiei si, ulterior, pentru scoaterea din cauza a BCR', este solicitarea pe care presedintele BCR a adresat-o sefului Guvernului. In realitate, litigiul pentru care BCR s-ar putea trezi cu bunurile scoase la vanzare are legatura cu compania de asigurari americana General Star National Insurance Company, care a solicitat companiilor de asigurare romanesti mentionate cele peste 3,5 milioane de dolari in contul unor contracte de reasigurare a pierderilor, cheltuielilor, dobanzilor, dar si cheltuielilor de judecata.

    Sursa: Adevarul, 27 februarie 2004.'

    mai mult

  • Economia Romaniei a crescut in 2003 cu 4,9%

    Adevarul   

    ___
    PIB-ul realizat - 50,3 miliarde de euro

    Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, anul trecut, cu 4,9% in termeni reali, pana la 1.890.000 miliarde lei, avans determinat in principal de majorarea valorii adaugate din industrie, constructii si servicii, potrivit datelor provizorii prezentate de Institutul National de Statistica (INS).

    Utilizand cursul mediu de schimb de 37.555 lei pentru un euro raportat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2003, reiese ca PIB denominat in euro a fost de circa 50,3 miliarde de euro. Potrivit INS, valoarea adaugata bruta a crescut cu 4,6% in industrie, 7% in constructii si 5,2% in sectorul serviciilor.

    Aceste trei domenii de activitate au contribuit cu 78,8% la formarea PIB. Cresterea economica a mai fost favorizata de majorarea consumului final cu 6,9% si a formarii brute de capital fix (investitii) cu 9,2%. In acelasi timp, activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura a inregistrat un ritm de crestere de doar 3%.

    Exporturile au insumat 685.000 de miliarde de lei, reprezentand un avans de 11,1% fata de anul 2002, iar importurile au crescut cu 16,3%, pana la 834.000 de miliarde de lei. La jumatatea anului trecut, Guvernul a revizuit in sens negativ obiectivul de crestere economica, de la 5,2% la 4,8%, ca urmare a reducerii productiei agricole.

    Tinta de crestere economica din acest an este de 5,5% din PIB. Anul 2004 ar putea fi al cincilea de crestere economica pentru Romania, dupa 1,6% in 2000, 5,3% in 2001 si 4,9% in 2002.

    Sursa: Adevarul, 27 februarie 2004.

    mai mult

26.02.2004

  • Honeywell vrea sa-si extinda afacerile in Romania

    Romania libera   TBM

    ___
    Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului s-au intalnit cu presedintele concernului Honeywell, Dave Cote, cu scopul identificarii de noi oportunitati de cooperare, precum si pentru realizarea de investitii avantajoase in Romania. Presedintele Honeywell a fost informat asupra capacitatilor de productie disponibile oferite de sectoare importante ale economiei, in special de domeniul apararii, productiei aeronautice si engineering-ului. Concernul Honeywell a fost incurajat sa stimuleze promovarea de noi proiecte de productie in Romania, care sa presupuna angajarea de forta de munca calificata, precum si colaborarea cu centrele universitare din tara. Dave Cote a aratat ca proiectul inceput cu Turbomecanica Bucuresti privind productia de echipamente specifice, ce asigura angajarea unei forte de munca de peste 440 de persoane, are rezultate bune.

    Sursa: Romania libera, 26 februarie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide