Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.01.2004

  • Ardaf, Astra si Asirom vor furniza asigurari medicale in 2004

    Mediafax   

    ___
    Societatea Ardaf Cluj-Napoca a fost acreditata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa incheie, in anul 2004, toate formele de asigurari de raspundere civila profesionala cu furnizorii de servicii medicale, alaturi de Astra si Asirom.

    Potrivit unui comunicat al Ardaf, societatea va incheia asigurari de raspundere civila profesionala pentru medici, cadre medicale, farmacisti, furnizori de servicii de ingrijire la domiciliu, precum si pentru unitatile sanitare si de servicii medicale de urgenta si transport sanitar.

    De asemenea, compania va incheia polite de asigurare de raspundere civila pentru furnizorii de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice, precum si celor de servicii de recuperare pentru practica medicala.

    In urma licitatiei organizate de CNAS, societatile acreditate sa funizeze servicii de asigurare de raspundere civila profesionala furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice (malpraxis) sunt Ardaf, Astra si Asirom.

    Companiile mentionate vor incheia asigurari de raspundere civila profesionala pentru toate categoriile de furnizori de servicii medicale si farmaceutice ce urmeaza a intra in relatii contractuale in anul 2004 cu Casele de Asigurari de Sanatate aflate in subordinea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

    In 2003, societatile de asigurare acreditate de CNAS pentru acest tip de asigurari au fost Asirom, Ardaf, Astra si Allianz-Tiriac.

    Sursa: Mediafax, preluat de pe www.revistapresei.ro

    mai mult

  • BRD va acorda credite pentru cumpararea de locuinte construite de ANL

    Adevarul   BRD

    ___
    BRD-Groupe Societe Generale si Agentia Nationala a Locuintelor (ANL) au semnat, ieri, o conventie care vizeaza finantarea constructiei de locuinte pe amplasamente ANL, prin acordarea de credite ipotecare persoanelor fizice, informeaza un comunicat al bancii. Conventia va viza, intr-o prima faza, finantarea construirii de locuinte in cartierul Henri Coanda din Bucuresti, urmand ca, in functie de proiectele propuse de ANL si agreate de BRD, sa fie incheiate conventii pentru fiecare proiect, respectiv amplasament in parte, in Bucuresti sau in tara.

    Pentru clientii selectati de ANL, banca va efectua analiza de solvabilitate in conditiile normelor sale specifice. BRD va oferi credite ipotecare in euro, dobanda fiind calculata in functie de EURIBOR (rata medie a dobanzilor interbancare pe piata europeana) la trei luni, la care se adauga o marja fixa pe toata durata acordarii imprumutului de sase puncte procentuale. Finantarea va acoperi 70% din pretul ferm comunicat de ANL si va fi rambursabila in maximum 15 ani, cu o perioada de gratie de cel mult 12 luni. Capacitatea de plata a solicitantilor se determina pe baza analizei bugetului de venituri si cheltuieli al familiei, care poate cuprinde venituri obtinute din salarii, dividende, chirii sau desfasurarea unor activitati independente.

    Sursa: Adevarul, 15 ianuarie 2004.

    mai mult

14.01.2004

  • Rompetrol - cel mai mare contribuabil privat la buget

    Gardianul   RRC

    ___
    Contributia Grupului Rompetrol la bugetul de stat a fost in 2003 de 13.783 miliarde lei, reprezentand 4,2% din veniturile realizate la buget (324.000 miliarde de lei), respectiv 2,4% din veniturile bugetului consolidat. Totodata, platile efectuate de grup, a caror valoare depaseste 400 milioane de dolari, reprezinta 0,8% din Produsul Intern Brut. Cifra de afaceri estimata pentru anul trecut este de 1,2 miliarde USD. Raportata la PIB - 2,5% - aceasta atesta, pe langa nivelul ridicat al contributiei economice, si un volum semnificativ al activitatilor desfasurate, reflectate preponderent in plan social. Principala companie a grupului, Rompetrol Rafinare, a platit in 2003 catre bugetul de stat 362 milioane USD. Rompetrol Rafinare nu mai inregistreaza la ora actuala nici o datorie catre stat. Potrivit datelor furnizate de grup, productivitatea Rompetrol, in 2003, a fost de 220.000 dolari/an de angajat, fata de Petrom, care a avut o productivitate de 33.000 dolari/an de angajat. Totodata, cifra de afaceri a Rompetrol reprezinta 60% din cifra de afaceri a Petrom. Aceasta in timp ce Rompetrol are 5.600 de angajati, iar Petrom, 60.000.

    Sursa: Gardianul, 14 ianuarie 2004.

    mai mult

  • APAPS a recuperat 325 miliarde lei

    Azi   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a recuperat, de la inceputul anului 2001, peste 325 miliarde lei de la societati aflate in reorganizare judiciara sau faliment. In prezent, institutia monitorizeaza 880 societati aflate sub incidenta Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, completata si modificata in 2002 printr-o ordonanta de urgenta. Activele firmelor aflate in lichidare reintra in circuitul economic. „Aceasta reprezinta, in fapt, aparitia unor noi agenti economici platitori de taxe si impozite catre bugetul de stat, care desfasoara activitati rentabile, genereaza profit si creeaza noi locuri de munca', a declarat vicepresedintele APAPS Claudiu Seucan.

    Sursa: Azi, 14 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Firmele britanice - interesate sa-si extinda afacerile in Romania

    Adevarul   

    ___
    'Am remarcat un interes mult mai mare din partea firmelor britanice pentru Romania', a declarat, ieri, Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Un exemplu al acestui interes este, in opinia oficialului englez, firma Labelon, care si-a deschis ieri, oficial, sediul din Romania, in prezenta ambasadorului britanic. Obiectul principal de activitate al firmei este producerea si comercializarea de etichete si accesorii pentru industria textila. Investitia este in valoare de 400.000 de lire sterline, cea mai mare parte a productiei (80%) fiind destinata firmelor din Occident, segmentul de piata vizat incluzand clienti precum H&M, Arcadia Group, Next, Adams, Mark & Spencer. 'Aceasta investitie este inca un semn de incredere al investitorilor englezi pentru Romania. Sectorul confectiilor este un sector extrem de important al relatiilor romano-britanice, acestea reprezentand, in 2003, 60 la suta din totalul relatiilor comerciale dintre cele doua tari', a mai spus Quinton Quayle. El a apreciat, de asemenea, ca relatiile bilaterale dintre Romania si Marea Britanie se pot dezvolta eficient in multe sectoare. In ce priveste relatiile comerciale, ambasadorul Quayle a spus ca, in acest an, vor vizita tara noastra 16 misiuni comerciale, pentru a prospecta si a identifica posibile oportunitati de afaceri. Firmele britanice sunt interesate mai ales de domeniul bancar si cel al confectiilor. 'Marea Britanie este al 5-lea investitor strain din Romania, dar exista un potential foarte bun pentru largirea activitatii investitionale', este de parere Quayle. Pana in acest moment, firmele engleze au investit in Romania peste 700 de milioane de dolari.

    Sursa: Adevarul, 14 ianuarie 2004.'

    mai mult

13.01.2004

  • Raiffeisen Bank: avem nevoie de surse alternative de finantare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Raiffeisen Bank Romania va iesi in al doilea trimestru al acestui an pe piata romanesca de capital printr-o emisiune de obligatiuni denominate in lei, in valoare de mai multe zeci de milioane de dolari. Banca poarta in prezent discutii cu potentialii investitori, mai ales cei straini, pentru a stabili daca dobanda oferita va fi fixa sau flotanta, a declarat pentru Ziarul Financiar James Stewart, vicepresedinte al bancii.

    Obligatiunile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti iar banii obtinuti vor fi destinati echilibrarii balantei surse de finantare - credite a Raiffeisen. Maturitatea emisiunii va fi de doi sau trei ani iar valoarea precisa nu a fost stabilita. 'La fel ca majoritatea bancilor din sistem, am inceput sa dam credite (ipotecare sau de alta natura) pe termene din ce in ce mai lungi, in timp de depozitele - care ar trebui sa fie principala sursa de finantare sunt tot pe termen scurt. Avem nevoie astfel de surse alternative de finantare, precum majorari de capital sau emisiuni de obligatiuni cu maturitate de mai multi ani', a precizat Stewart.

    Raiffeisen este a doua mare banca din Romania, alaturi de Banca Romana pentru Dezvoltare, care anunta ca va apela anul acesta la obligatiuni in lei pentru a-si finanta creditarea. De asemenea, Banca Comerciala Romana va iesi pe piata externa cu obligatiuni in valoare de 200 de milioane de euro. 'Ne-am propus anul acesta o crestere cu 60% a activelor pana la 1,6 miliarde euro. Trebuie sa ne si asiguram insa ca vom avea sursele de finantare pentru a sustine aceasta crestere', spune Stewart.

    Raiffeisen Bank Romania este in prezent in curs de majorare a capitalului social cu 45 de milioane de euro, pana la circa 220 de milioane de euro, prin aportul actionarului majoritar, grupul austriac Raiffeisen, care detine peste 90% din actiuni. Cum si BRD a anuntat ca valoarea emisiunii de obligatiuni s-ar putea ridica la mai multe zeci de milioane de dolari, pe piata romaneasca de capital va exista o cerere de bani aproape fara precedent. Mai ales ca si alte banci ar putea urma exemplul Raiffeisen si BRD.

    Vor putea absorbi investitorii institutionali romani, precum societatile de asigurari, societatile de investitii financiare (SIF) sau fondurile mutuale o astfel de cerere?

    'Investitorii romani vor avea un rol important insa vom miza in special pe investitorii institutionali straini. Spre deosebire de acum trei sau patru ani, activele denominate in lei au devenit atractive pentru investitorii straini iar noi intentionam sa profitam de aceasta situatie', afirma Stewart.

    Vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania considera ca investitorii de pe piata romaneasca vor putea sustine integral astfel de emisiuni de obligatiuni odata cu reforma sistemului de pensii, care va permite infiintarea fondurilor de pensii. Reforma este estimata sa inceapa in urmatorii doi ani. 'Administrarea de fonduri de pensii este o directie de dezvoltare pe care o avem si noi in vedere. Suntem la nivelul studiilor de fezabilitate dar cred ca acestea vor demonstra ca merita sa ne implicam si in acest domeniu. Apoi va urma alta decizie, daca sa infiintam o societate de administrare sau sa cumparam una', a spus vicepresedintele Raiffeisen.

    Alaturi de administrarea de fonduri de pensii, grupul austriac intentioneaza sa continue dezvoltarea activitatii de leasing si a celei de brokeraj. Raiffeisen Capital & Investment este una din primele societati de brokeraj de la Bursa de Valori Bucuresti.

    Raiffeisen Bank a rezultat prin fuziunea dintre Banca Agricola - Raiffeisen si Raiffeisenbank (Romania), incheiata la sfarsitul lunii iunie 2002. Grupul austriac RZB, care detine 99,2% din actiunile Raiffeisen Bank, a deschis in 1994 o reprezentanta in Romania, iar in august 2001 a preluat de la statul roman pachetul majoritar de actiuni la Banca Agricola. Anul trecut a fost primul pe care banca l-a incheiat pe profit dupa privatizare. 'Am incheiat 2003 cu active de 1 miliard de euro, in crestere cu 70% fata de anul anterior', a declarat James Stewart.

    Sursa: Ziarul financiar, 13 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Emisiunea de obligatiuni BCR Leasing va fi lansata in februarie

    Curierul National   

    ___
    Obligatiunile BCR Leasing in suma de 75 miliarde lei vor fi puse in vanzare, cel mai probabil, in luna februarie, dupa ce intermediarul operatiunii - BCR Securities va finaliza prospectul de emisiune, a declarat, ieri, Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

    'Pana la lansare va mai trece o perioada, pentru ca trebuie obtinute si aprobarile de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Vanzarea va incepe, cel mai probabil, in februarie', a adaugat Cojocaru.

    BCR Leasing a elaborat, in luna noiembrie a anului trecut, un prospect preliminar privind evaluarea intentiei de investitie si a organizat intalniri cu o serie de investitori.

    Conform documentului, BCR Leasing va emite un numar de 75.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de un milion de lei. Maturitatea obligatiunilor este preconizata la trei ani, iar dobanda va fi platita semestrial.

    Suma obtinuta va reprezenta numai doi la suta din valoarea contractelor estimate pentru anul trecut. Conditiile oferite de societatea de leasing privesc o rata fixa a dobanzii anuale de sase la suta - in cazul unei emisiuni garantate de societatea de asigurare BCR Asigurari - sau de 6,5 la suta, daca investitorii accepta un risc mai ridicat. Compania a fost infiintata la inceputul anului 2001 si a avut un capital de pornire de 5,5 miliarde lei, majorat ulterior pana la 100 de miliarde lei.

    Principalul actionar este BCR, care detine 79,1 la suta din capitalul social, urmata de Financiara SA cu 10 la suta, BCR Securities, Omniasig si Asiban, fiecare cu o participatie de 0,275 la suta si persoane fizice - salariati ai grupului BCR - cu 10,043 la suta.

    Sursa: Curierul national, 13 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • BERD si-a pus un reprezentant in CA al SNP Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are, de la inceputul anului, un reprezentant in Consiliul de Administratie (CA) al SNP Petrom, dupa ce a acordat companiei, in 2002, impreuna cu alte sase banci co-finantatoare, un credit de 150 milioane dolari pentru pregatirea procesului de privatizare si pentru modernizarea rafinariilor companiei.

    „Reprezentantul BERD, Van Den Broek Dick, are o activitate foarte bogata in cadrul unor companii mari la nivel mondial – printre care Shell-Olanda, Conocco Philips-Marea Britanie si LukOil-Rusia –, la care a activat ca angajat, colaborator, consultant si specialist, inclusiv in consiliile de administratie ale unora dintre acestea', a declarat, ieri, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.

    „Decizia a fost adoptata in baza unui contract incheiat intre Ministerul Economiei si Comertului si BERD, in care este prevazut ca BERD sa aiba un reprezentant in CA al Petrom. BERD a inaintat mai multe propuneri, iar o comisie de specialisti a derulat, in ultimele sapte luni, selectia unui reprezentant', a spus Constantinescu.

    BERD este integratorul proiectului si a alocat SNP Petrom, in cadrul imprumutului, 100 de milioane de dolari.

    Potrivit strategiei BERD pentru Rom?nia, adoptata la finele anului 2003, institutia s-ar putea implica, alaturi de investitorii strategici, in procesele de privatizare ale sectorului energetic din Rom?nia.

    In decembrie 2003, actionarii Petrom au mai aprobat numirea lui Petru Georgel Stratulat in CA al companiei, sotia acestuia, Iuliana Stratulat si Pascu Mihai Coloja fiind eliberati din functia de administratori ai Petrom.

    Sursa: Adevarul, 13 ianuarie 2004.'

    mai mult

12.01.2004

  • Pachete de actiuni la 11 societati, privatizate pe piata de capital

    Romania libera   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) va vinde pe piata de capital pachete semnificative sau minoritare de actiuni pe care le mai detine la 11 societati prin intermediul Directiei Tranzactii Speciale. In lista se regaseste si societatea MOLDINVENT Iasi, specializata in cercetare-dezvoltare de stiinte fizice si naturale, la care APAPS ofera la vanzare intreg capitalul social. Pentru celelalte zece societati, APAPS ofera numai pachete minoritare de actiuni, respectiv: TIAB SA Bucuresti, specializata in constructii - 0,0518%, Energoconstructia Bucuresti, tot din constructii - 8,20978%, CARPIN Roman, care fabrica produse pe baza de carne (inclusiv carne de pasare) - 5,8344%, Marmura Somcuta Mare, care are ca obiect de activitate taierea, fasonarea si finisarea pietrei - 3,95%, METEX Targoviste, specializata in comert - 1,075%, AGROMEC Iernut, care are ca obiect de activitate prestari de servicii in agricultura - 39,999%, IFCOR Sfantu Gheorghe, care realizeaza constructii hidrotehnice - 5,395%, CONTAS Bucuresti, specializata in inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, comert cu ridicata al materialului lemnos si de constructii - 13,885, AGROMEC Calugareni, ce realizeaza activitati de servicii anexe agriculturii si gradinarit peisagistic - 40,001% si Hercules Alba Iulia, specializata in lucrari de constructii civile industriale si agricole - 44,4107%.

    Sursa: Romania libera, 12 ianuarie 2004.

    mai mult

  • LNM Holdings a achitat avansul de 2,1 milioane de dolari pentru Petrotub Roman

    Curierul National   

    ___
    Compania LNM Holdings NV, inregistrata in Antilele Olandeze, membra a grupului LNM, a achitat avansul de 2,1 milioane dolari prevazut in contractul de privatizare a Petrotub Roman, semnat la sfarsitul lunii octombrie 2003, informeaza un comunicat al Autoritatii pentru Privatizare.

    Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 83 milioane dolari, reprezentand pretul pachetului de 69,76% din actiunile societatii, investitiile tehnologice si de mediu, la care se adauga datorii comerciale asumate de cumparator, in suma de 40 milioane dolari.

    Transferul dreptului de proprietate asupra Petrotub a fost perfectat la data de 19 decembrie. Petrotub Roman a fost scoasa la privatizare in pachet cu Siderurgica Hunedoara, preluata tot de LNM.

    La sfarsitul lunii august 2003, Petrotub inregistra pierderi totale de circa 270 de miliarde de lei (aproximativ 8 milioane dolari) si datorii de circa 3.000 de miliarde de lei (84 milioane dolari).

    Grupul metalurgic LNM, unul dintre cele mai importante la nivel mondial, mai detine in Romania combinatul Ispat Sidex Galati si societatea Tepro Iasi.

    Si Electroaparataj Bucuresti a achitat integral pretul pachetului de actiuni de la Energoutilaj Bucuresti, respectiv 20 de miliarde de lei (aproximativ 500.000 de euro), precizeaza APAPS intr-un comunicat. O data cu achitarea acestei sume s-a realizat si transferul dreptului de proprietate.

    Contractul de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni de 71,72% detinut de stat la Energoutilaj a fost semnat la data de 24 decembrie 2003, valoarea tranzactiei fiind de circa 2,82 milioane euro, reprezentand pretul pachetului de actiuni, investitiile tehnologice si de mediu, precum si capitalul de lucru.

    Societatea Energoutilaj inregistra, la finele lunii septembrie, datorii totale de circa 63 miliarde lei (1,62 milioane euro).

    Sursa: Curierul national, 12 ianuarie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide