Editoriale

Informatii piata

  • Sentimentul de piata sau ce lipseste bursei romanesti

    Alin Brendea / 11.02.2011 14:57:53

    Dupa primele 6 saptamani din anul curent bursa romaneasca a urcat cu peste 7% (calcul efectuat prin intermediul BET-XT). Este mult sau putin? Avem un raspuns relativ. Este mult daca am compara cu dobanzile bonificate la depozite, a caror dobanda anuala este asemanatoare cresterii bursei realizata in mai putin de o luna si jumatate. Este putin daca ne raportam la sperantele multor investitori legate de listarea Fondului Proprietatea in contextul unui an 2010 dezamagitor care a produs o lunga perioada de stagnare a bursei romanesti si a determinat un ecart major fata de evolutiile pietelor internationale.

  • Mult zgomot pentru putin petrol

    Adrian Prisnel / 04.02.2011 15:30:57

    Incepute destul de timid, cu proteste razlete in Tunisia, Algeria si Liban, miscarile de protest din tarile orientului mijlociu par sa se fi transfromat, odata cu precipitarea evenimentelor din Egipt, intr-un 1989 arab. Sutele de mii de oameni adunate in Piata Tahrir par sa fi ridicat aceste proteste la nivel de revolutie. Pentru pietele de capital, cand auzi “probleme in Orientul Mijlociu” te gandesti automat la petrol . In ultimele 3 zile din Ianuarie pretul petrolului a reactionat violent, apreciindu-se de la 85,2 USD/baril la 92 USD/baril (8%), fapt ce a avut efecte (ceva mai reduse) si asupra cotatiilor indicilor, Dow Jones suferind o corectie de aproape 2% in acea perioada.

  • Fondul Proprietatea: cuponiada despagubitilor

    Simion Tihon / 28.01.2011 15:00:23

    Mult astepta listare s-a produs. Dupa o lunga perioada in care probabil multi si-au pierdut increderea ca isi vor putea valorifica actiunile primite ca despagubire din partea statului roman pe o piata reglementata, speranta normalitatii a devenit realitate. Ziua de 25 ianuarie 2011, zi ce va ramane probabil in “guiness book-ul” Bursei de la Bucuresti, a reusit oare sa aduca satisfactie tuturor celor implicati?

  • Cum sa afli incotro se indreapta economiile mondiale si sa profiti de acest lucru? (a doua parte)

    Andrei Petrescu / 20.01.2011 15:36:28

    In prima parte a acestui editorial, disponibila aici, am trecut in revista trei indicatori (cererile de somaj, increderea consumatorilor si ZEW). In aceasta a doua parte voi argumenta utilitatea ratei somajului extins din SUA, a sondajului Ifo din Germania si a productiei industriale din China in formarea unei perspective care poate anticipa evolutia economica globala si evolutia pretului activelor.

  • Motive de optimism pentru anul 2011

    Adrian Prisnel / 14.01.2011 11:48:45

    Cresterile inregistrate in aceste prime doua saptamani ale anului 2011 arata un nivel neobisnuit de ridicat al optimismului investitorilor. Explicatiile acestui optimism sunt multe, pornind de la continuarea pachetelor de stimulare a economiei, pana la rezultatele financiare ale companiilor care indica in continuare o subevaluare a pietelor.

Pagina

inchide