Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.03.2010

  • Popp incearca sa refinanteze sau sa reesaloneze credite de circa 34 mil. euro la Impact Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Consiliul de Administratie al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), condus de Dan Ioan Popp, cere imputernicire de la actionari pentru a refinanta sau a reesalona creditele societatii, conform situatiilor financiare de la 31.03.2010. Compania avea la finele anului trecut datorii la banci in valoare de 140 mil. lei (34 mil. euro), jumatate dintre acestea trebuind platite intr-o perioada de pana la un an. Printre cele mai mari credite ale Impact este unul de la Piraeus Bank, in valoare de 12 mil. euro, care trebuie rambursat la finele anului. Cum afacerile Impact au scazut de trei ori anul trecut, ca urmare a prabusirii pietei imobiliare, lichiditatile companiei s-au subtiat considerabil. La finele lui 2009, compania mai avea in conturi 14,4 mil. lei (3,5 mil. euro), fata de 67,4 mil. lei la finele lui 2008. Conducerea Impact mai cere mandatul actionarilor pentru contractarea de credite noi in limita a 5 milioane de euro, dar si pentru derularea unor majorari de capital in urmatorul an de pana la 200 mil. lei. Compania este evaluata pe Bursa la 43 de milioane de euro, dupa ce actiunile au crescut de sase ori in ultimul an.

    mai mult

  • Oltchim are nevoie de 15 mil. euro sa reporneasca Arpechim

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care a preluat recent sectia de petrochimie a rafinariei Arpechim cu 12,9 mil. euro, estimeaza un nivel al investitiilor de 15 mil. euro in vederea efectuarii de reparatii pentru repornirea instalatiilor aferente uzinei din Pitesti. Totodata, investitiile pentru modernizarea si majorarea capacitatii de productie a unitatii din Arpechim pana la un nivel de 300.000 de tone de etilena si 150.000 de tone de propilena ar costa combinatul din Ramnicu Valcea circa 154 mil. euro, iar investitiile ar dura trei ani de zile. Sursele de finantare sunt reprezentate de credite bancare si credite furnizor, potrivit materialelor disponibile pe site-ul societatii. Oltchim intentioneaza sa vanda 25% din actiunile Mentchim la un pret minim de 375.000 de lei, insa nemtii de la PCC, principalul actionar minoritar, se opun acestei decizii.

    mai mult

  • Transgaz propune ca jumatate din profit sa mearga la actionari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Conducerea companiei nationale de transport a gazelor naturale, Transgaz (TGN), propune actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 153,2 milioane lei, reprezentand aproximativ jumatate din castigul net, si acordarea a 7,7 milioane lei salariatilor pentru participarea la profit.

    Valoarea dividendului brut propus, de 13,02 lei/titlu, este cu 24,3% pes-te valoarea distribuita anul trecut, respectiv cate 10,47 lei/actiune, anunta Mediafax.

    Plata dividendelor ar urma sa inceapa cu data de 15 iulie.

    Propunerile vor fi discutate de actionari in AGA programata la 27 aprilie.

    Profitul net al Transgaz a crescut anul trecut cu 25%, la 298,6 milioane lei, comparativ cu valoarea din exercitiul financiar anterior, de 239 milioane lei.

    Din profitul de anul trecut, suma de 145,3 milioane lei ar urma sa fie repartizata pentru constituirea surselor proprii de finantare ale companiei.

    Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, de 11,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei. Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,5% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are 14,9% din titluri. Diferenta de 11,4% din actiuni este listata la bursa, fiind in portofoliile mai multor actionari

    mai mult

  • Gheorghe Calburean a prins un contract de 6,8 mil. euro de la Transgaz pentru Condmag Brasov

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Condmag Brasov (COMI), companie care are ca obiect de activitate constructia de conducte magistrale, controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean (foto) din Medias, a castigat un contract pentru reparatia unei conducte de gaze apartinand Transgaz Medias (TGN), in valoare de 23,5 mil. lei (fara TVA) sau 28 mil. lei (6,8 mil. euro, cu tot cu TVA). Contractul reprezinta peste 10% din cifra de afaceri a companiei pe 2009, de 53,5 mil. euro. Proiectul are o durata de executie de opt luni. Calburean, care controleaza 45% din Condmag prin intermediul firmei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), a mai castigat doua contracte in valoare cumulata de 20 mil. euro pentru reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare si constructia unei statii de epurare in municipiul Medias. Anul trecut, Dafora a incheiat cu Romgaz un contract pentru lucrari de foraj de peste 17 mil. euro.

    mai mult

19.03.2010

  • Compania Farmaceutica va primi statutul de societate de interes strategic national

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Guvernul va infiinta, prin hotarare, Compania Farmaceutica Romana, in care producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) va reprezenta nucleul central, si va acorda noii structuri statutul de societate de interes strategic national, cu toate facilitatile aferente, a declarat, joi, premierul Boc.



    'Guvernul are in analiza un plan care sa vizeze infiintarea unei companii farmaceutice nationale, in care nucleul central si greu sa fie Antibiotice. Prima data ar urma sa se infiinteze aceasta companie printr-o hotarare de guvern, prin comasarea in principal a Unifarm si Oficiului Central de Stocare pentru Situatii Speciale, urmand ca, dupa aceea, actiunile Ministerului Sanatatii sa fie preluate, astfel incat Antibiotice sa devina structura de forta a acestei companii nationale', a spus Boc, citat de Mediafax.

    mai mult

  • Fostul sef al Albalact a inceput sa vanda din actiuni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Traian Simion, fostul director general al producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), a inceput sa vanda pe Bursa pachete de actiuni, dupa ce saptamana trecuta a fost inlocuit din functie de presedintele companiei, Raul Ciurtin. In urma cu doua saptamani, el a cumparat de la Ciurtin un pachet de 10,85 milioane de actiuni ALBZ, reprezentand circa 1,6% din capitalul companiei, pentru 3,96 mil. lei (965.000 de euro). Demisia lui Simion, la scurt timp dupa realizarea tranzactiei, a ridicat semne de intrebare in piata, mai ales ca nimic nu anunta o astfel de schimbare la varful companiei. El a anuntat ca se retrage pentru a urma alte proiecte profesionale dupa cinci ani in care a facut parte din echipa de management a producatorului marcilor de lactate Zuzu si Fulga, din care doi ani ca director general. Simion a vandut in sedintele de marti si miercuri 198.000 de actiuni Albalact, la un pret cu circa 5,6% mai mare decat cel de achizitie, de 0,365 lei/actiune, marcand astfel un profit de aproape 4.100 de lei (1.000 de euro). Actiunile Albalact se tranzactionau ieri la pretul de 0,38 lei, in scadere cu 1,3% fata de sedinta precedenta. Compania este evaluata la 60 mil. euro.

    mai mult

  • Biofarm investeste 7,9 mil. euro intr-o hala de productie si depozitare a medicamentelor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) cere acordul actionarilor pentru o investitie de 7,9 mil. euro intr-o hala de productie si depozitare a medicamentelor. Propunerea este pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor convocata pentru data de 22 aprilie, cand se vor mai discuta situatiile financiare pe 2009 si bugetul pentru acest an. Conducerea Biofarm propune actionarilor ca profitul net de circa 18 mil. lei realizat anul trecut sa fie repartizat pentru acoperirea pierderilor contabile din 2008. Actiunile Biofarm au castigat ieri 0,9%, inchizand la pretul de 0,235 lei. Capitalizarea companiei este de 63 mil. euro.

    mai mult

  • SIF Moldova majoreaza castigul alocat actionarilor

    income   

    ___


    Conducerea Societatii de Investitii Financiare Moldova (SIF2) propune actionarilor ca o cota de 30,74% din profitul realizat in anul 2009 sa fie distribuit sub forma de dividende. Aceasta cota este in crestere fata de anul anterior, cand SIF Moldova a alocat 24,79% din profit pentru dividende.



    Astfel, valoarea pe care o vor primi actionarii se ridica la 31,14 milioane de lei. Valoarea bruta a dividendului propus de conducerea SIF Moldova este de 0,06 lei pe actiune, cu 33% mai mare decat cea din anul anterior. Societatea de investitii financiare a acordat pentru exercitiul financiar precedent un dividend de 0,045 lei/actiune. SIF Moldova a incheiat anul 2009 cu un profit net de 101,33 milioane de lei, se arata intr-un raport al societatii transmis ieri Bursei de Valori Bucuresti.



    Diferenta, de 70,18 milioane de lei, ar urma sa fie repartizata de societate catre alte rezerve. Profitul net realizat in 2009 de SIF este cu 7,8% mai mare fata de castigul din 2008, de 93,93 milioane de lei. Propunerea administratorilor SIF Moldova va fi discutata in AGA convocata la 29 aprilie, iar in cadrul aceleiasi sedinte actionarii vor aproba si programul de activitate si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2010. SIF Oltenia ar putea acorda cel mai mare dividend dintre cele cinci societati de investitii financiare in acest an, de 0,08 lei pe actiune, dupa ce a incheiat anul 2009 cu cel mai ridicat profit dintre SIF-uri, de 187,3 milioane de lei.



    Cel mai redus dividend propus de conducerile societatilor de investitii financiare este in cazul SIF Transilvania (SIF3), de 0,03 lei/actiune. Consiliile de administratie ale SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au anuntat recent ca propun dividende de 0,04 lei/actiune si, respectiv, 0,05 lei/titlu. Activul net al SIF Moldova a urcat anul trecut cu 23%, de la valoarea de 957,9 milioane de lei din 2008 la 1,177 miliarde de lei. Actiunile SIF Moldova au castigat 2,03% in sedinta bursiera de miercuri, la 1,51 lei pe unitate, cotatie la care societatea are o capitalizare de 783,82 milioane de lei.

    mai mult

18.03.2010

  • Trei SIF-uri au vandut actiuni BRD de 3,13 mil. euro. Ce au cumparat in loc?

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au vandut de la inceputul anului pachete de actiuni BRD insumand 0,12% din capitalul social al bancii (857.000 de actiuni), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 3 mil. euro. Cele trei SIF-uri detin impreuna circa 14% din actiunile BRD.

    Vanzarile SIF-urilor vin in contextul in care acestea incearca sa-si contureze noi strategii pe termen mediu prin care sa-si reduca dependenta fata de cele doua banci mari din portofoliu BCR si BRD.

    SIF-urile sunt aproape de o intelegere cu austriecii de la Erste prin care sa renunte la dividendele din profitul anului trecut pentru o majorare de capital.

    De cealalta parte, BRD a raportat pe 2009 un profit in scadere cu 40% fata de 2008 si ar putea distribui dividende semnificativ mai mici decat anul trecut.

    Pe de alta parte, vanzarile de actiuni la BRD pot fi parte a strategiei SIF-urilor de a marca profituri, dupa ce actiunile bancii s-au triplat in ultimul an, si de a-si consolida lichiditatile. Cele mai mari vanzari le-a realizat SIF1, care a plasat in piata 315.000 de actiuni, in valoare de 4,7 mil. lei (1,15 mil. euro), din care 60.000 de actiuni au fost vandute in sedinta de marti, conform raportarilor de pe Bursa. SIF1 a mai vandut de la inceputul anului pachete de actiuni la Condmag, Teraplast, Prodplast si Electromagnetica, in valoare de peste 2,3 mil. lei, raportand la finele lunii februarie un profit net de 5,36 mil. lei, cel mai mare dintre cele cinci SIF-uri. SIF1 nu a realizat insa achizitii semnificative in aceasta perioada.

    SIF Moldova (SIF2) este in prezent cel mai activ SIF-uri pe Bursa, avand un portofoliu extins care cuprinde participatii mici in diferite companii listate, achizitionate in ultimii ani. Pe langa vanzarile pe BRD, de circa 3,7 mil. lei, SIF2 si-a marcat profitul pe Erste, Condmag, Dafora si Alumil, prin tranzactii de circa 2,5 mil. lei. SIF2 a fost activa insa si pe partea de cumparare, majorandu-si participatiile la 17 companii.

    Cele mai mari achizitii au fost pe Transgaz (aproape 1 mil. lei), Casa de Bucovina (600.000 de lei) si Armax-Gaz (510.000 de lei). SIF2 a raportat un profit de 3,7 mil. lei pe primele doua luni ale anului.

    Al treilea SIF care a vandut in ultima perioada actiuni BRD este SIF Oltenia (SIF5), care, spre deosebire de SIF Moldova, s-a remarcat prin tranzactii mari. SIF5 a incasat circa 4,2 mil. lei pe BRD si 7,3 mil. lei din exitul de la Rompetrol Rafinare. Cu acesti bani, SIF5 a cumparat pachete de actiuni la Transgaz (2,2 mil. lei) si Transelectrica (peste 1 mil. lei), precum si un pachet de 3,3% din Electromagnetica (5,28 mil. lei). SIF Oltenia a raportat pierderi de 180.000 de lei pe primele doua luni.

    Celelalte doua SIF-uri au fost mai putin active in ultima perioada pe Bursa, SIF Muntenia vanzand pe Bursa din Viena actiunile pe care le detinea la Erste Bank, pentru 1,85 mil. euro.

    mai mult

  • CNVM: Calificarea certificatelor CO2 ca valori mobiliare elimina intermediarii neautorizati

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Dupa ce KDF Energy, un trader de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a contestat in instanta avizul prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a calificat certificatele CO2 drept valori mobiliare, arbitrul pietei de capital a explicat, ieri, ca actul are ca beneficiu eliminarea intermediarilor nereglementati din lantul tranzactiilor.

    'Prin calificarea certificatelor ca valori mobiliare se elimina din lantul tranzactiilorw intermediarii neautorizati si nesupravegheati de nicio autoritate competenta si se asigura un mediu competitiv tranzactiilor transfrontaliere cu astfel de certificate', se arata in comunicatul CNVM.

    Potrivit reprezentantilor Comisiei, operatorii romani de instalatii aflati sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pot efectua tranzactii cu aceste instrumente in nume si pe cont propriu, fara utilizarea intermediarilor specifici pietei de capital, in conditiile in care contrapartile sunt operatori romani sau straini. Orice tranzactionare ulterioara a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre alte persoane decat operatorii de instalatii intra sub incidenta Legii nr.297/2004. Astfel, investitorii pot tranzactiona aceste certificate prin intermediul unei piete reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzactionare din Romania, cu utilizarea intermediarilor specifici pietei de capital, se mai arata in comunicat.

    'Avizul CNVM nu exclude posibilitatea ca operatorii de instalatii sa achizitioneze in vederea exercitarii propriilor activitati profesionale sau sa instraineze, in cazul detinerii unei cantitati suplimentare, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera care le-au fost alocate prin Planul national de alocare si pe piete din afara Romaniei, fara obligatia de a utiliza intermediarii prevazuti in Legea nr.297/2004 privind piata de capital', se mai arata in comunicat.

    mai mult

Pagina

inchide