Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

07.02.2008

  • Fitch nu crede in pactul celor trei

    Curierul National   

    ___
    Agentia, sceptica, nu crede ca angajamentele vor fi respectate

    Colquhoun: Deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB

    Moody's: Deprecierea dolarului ne poate scadea rating-ul

    Fitch nu crede ca pactul premierului, guvernatorului BNR si ministrului Finantelor va putea fi respectat. Desi cei trei au promis ferm marti ca vor lupta impotriva derapajelor, agentia de rating ramane 'sceptica'.

    Inca de la inceputul anului, Comisia Europeana si Banca Mondiala tot atrag atentia Romaniei asupra riscului ratarii tintei inflatiei si in 2008, pentru al doilea an consecutiv, si asupra cresterii alarmante a deficitului de cont curent, mult peste limita recomandata, toate acestea pe fondul manifestarii unei puternice instabilitati a leului. Ambele organisme au sfatuit Romania sa controleze mai eficient cheltuielile publice si sa incurajeze investitiile straine printr-un mix de politici fiscale, bugetare si monetare.

    Aceeasi pozitie au adoptat-o si companiile de masurare a ratingului de tara, Coface si Fitch, care au anuntat scaderea perspectivei pozitiei ocupate de tara noastra in prezent.

    Premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-au intalnit in urma cu doua zile pentru a discuta pe tema coordonarii politicilor fiscal-bugetare ale Executivului cu cele ale bancii centrale in scopul atingerii tintei inflatiei pentru 2008. In urma intalnirii, seful Executivului, Calin Popescu-Tariceanu, a promis ca anul acesta nu vor fi acordate pomeni electorale, iar avansul salariilor nu il va depasi pe cel al productivitatii muncii. Vosganian a subliniat necesitatea prudentei in efectuarea cheltuielilor bugetare, iar guvernatorul BNR si-a reafirmat pozitia agresiva prin adoptarea tuturor masurilor necesare inregistrarii unei traiectorii dezinflationiste pe termen mediu.

    'Ar trebui sa asteptam sa vedem cum evolueaza'

    Agentia de evaluare a riscului de tara Fitch Ratings a revizuit saptamana trecuta perspectiva calificativului Romaniei, de la 'stabil' la 'negativ', manifestand in continuare scepticism in ceea ce priveste angajamentul Guvernului de a mentine un control ferm asupra cheltuielilor publice si majorarilor salariale. 'Ar trebui sa asteptam sa vedem cum evolueaza. Guvernul poate da un semnal privind o politica salariala mai ferma, prin reducerea obiectivelor privind salariile din sectorul public. Totusi, eu raman sceptic ca guvernul va respecta aceste angajamente', a declarat Andre Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.

    In ceea ce priveste intalnirea celor trei de marti, directorul Fitch Ratings a afirmat: 'Daca guvernul si banca nationala cad de acord asupra unei politici prin care sa imparta eforturile necesare temperarii economiei romanesti, supraincalzita, atunci acest lucru va fi foarte util'.

    Totusi, el a mentionat ca este pesimist in legatura cu posibilitatea guvernului de a controla majorarile salariale, din cauza dependentei de opozitia din Parlament.

    De asemenea, Colquhoun estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2008, peste previziunile guvernului, care a stabilit o limita de 2,7% din PIB pentru acest an.

    Moody's avertizeaza: Deprecierea dolarului poate scadea ratingul Romaniei

    Moody's a anuntat marti ca o continuare a deprecierii monedei americane poate determina scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est, precum Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si ar putea determina o coborare a ratingurilor.

    Romania a fost tara cea mai afectata din regiune de tulburarile financiare propagate tocmai din Statele Unite de anul trecut. Leul romanesc a fost supus inca de anul trecut unor puternice presiuni. Reactia guvernului la riscul supraincalzirii economiei a fost in tot acest timp complet inadecvata, atat veniturile, cat si politica fiscala continuand sa fie expansioniste, ceea ce ar putea mari presiunile inflationiste.

    Avantajul investitiilor atrase pana in prezent si al celor preconizate a strecurat un risc in plus, acela de adancire a dependentei tarii de capitalul strain. Deprecierea leului si ratele dobanzilor in crestere vor afecta bugetele companiilor si persoanelor fizice, o parte dintre datoriile lor fiind denominate in valute.

    Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiara Moody's considera ca o continuare a deprecierii monedei americane ar putea avea mai mult efecte negative decat pozitive asupra ratingului pentru credite al guvernului.

    Mai mult, orice suport pe care slabirea dolarului il ofera ratingului de credit al unei tari depinde in totalitate de ritmul deprecierii monedei americane.

    In ultimii sase ani, dolarul s-a depreciat cu 22%, potrivit statisticilor Federal Reserve, pe fondul presiunilor exercitate de deficitul adanc de cont curent din Statele Unite, diversificarea rezervelor bancilor centrale din strainatate, in alte monede si cresterea economica mondiala solida, care a determinat investitorii sa caute castig in afara granitelor americane.

    Unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei sunt temerile legate de marimea deficitului de cont curent, care ar putea determina o incetinire semnificativa a avansului economiei. Estimarile Fitch privind deficitul de cont curent din Romania din 2007 sunt de 14%.

    Sursa: Curierul National, 7 februarie 2008'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea, listat la Bursa pana in decembrie

    Adevarul   

    ___
    Administratorul va fi selectat in a doua jumatate a lui 2008 de catre o comisie formata prin decizie a premierului.

    Conditiile de lansare si derulare a ofertei publice pentru listarea la Bursa a Fondului vor fi stabilite, prin hotarare de guvern, in lunile mai-iunie, dupa care va fi selectat administratorul. Potrivit autoritatilor, 37 de societati s-au aratat interesate pana acum sa administreze Fondul.

    Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa la sfarsitul anului, iar administratorul va fi selectat cel mai tarziu in luna octombrie, existand 37 de societati interesate, a declarat, ieri, Emanoil Negut, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului. 'Daca lucrurile merg bine, previzionam listarea Fondului la sfarsitul anului 2008', a spus acesta. Potrivit calendarului prezentat ieri, administratorul de Fond va fi selectat in luna iulie 2008 de catre o comisie formata prin decizie a premierului.

    Din cauza perioadei de concedii din vara, selectarea administratorului ar putea fi insa concretizata, potrivit lui Negut, cel mai tarziu in octombrie. Contractul de consultanta pentru selectia administratorului de Fond va fi derulat in intervalul aprilie-mai, iar hotararea de guvern privind selectia administratorului, cu aprobarea caietului de sarcini, are ca termen-limita de initiere, avizare si publicare luna august 2008.

    Cota Finantelor, stabilita in martie

    Inainte de aceste proceduri, guvernul va stabili, pana la sfarsitul lunii martie, cota oferita de Ministerul Economiei si Finantelor in oferta publica de vanzare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea.

    Pana la sfarsitul lunii iulie vor fi selectati atat intermediarul pentru listare, cat si banca depozitara/custodele. Vor fi emise, totodata, reglementarile specifice ale Comisiei Nationale de Valori Mobiliare si va fi pregatita documentatia de inregistrare la CNVM si la Bursa. Proiectul privind listarea Fondului este in intarziere fata de calendarul anuntat initial. Acesta prevedea ca tranzactionarea pe piata de capital trebuia sa fie initiata inca din 2007.

    Despagubiri in doua transe

    Persoanele ale caror imobile au fost nationalizate si sunt indreptatite sa obtina despagubiri banesti in numerar, in limita sumei de 500.000 de lei, vor primi banii in doua transe. Daca despagubirea cuvenita depaseste acest cuantum, persoanele in cauza vor primi actiuni la Fondul Proprietatea.

    Pentru acordarea despagubirilor banesti, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor va emite decizia reprezentand titlul de despagubire pana la concurenta sumei reprezentand cuantumul despagubirilor, potrivit normelor metodologice de aplicare a legislatiei in vigoare, aprobate ieri de guvern, prin hotarare. In cazul titlurilor de despagubire care au fost emise pana la intrarea in vigoare a hotararii, un duplicat al acestora va fi transmis, pe baza de tabel, catre Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar.

    Sursa: Adevarul, 7 februarie 2008'

    mai mult

06.02.2008

  • Cadbury delisteaza Kandia-Excelent

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Grupul britanic Cadbury Schweppes, care detine prin intermediul fondului Vantas International 95,73% din capitalul Kandia-Excelent (EXC), va cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) delistarea producatorului de ciocolata de pe Bursa.

    'Actionarul majoritar a solicitat delistarea companiei prin preluarea integrala a actiunilor Kandia-Excelent, si astfel nu va mai participa la tranzactionarea pe Bursa. Anuntul oficial urmeaza sa fie facut public in curand', a declarat Sorin Alexandrescu, presedintele Kandia-Excelent.

    Actiunile Kandia-Excelent au fost suspendate, marti, la ora 13:00 de la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) transmisa Bursei. Actiunile emitentului vor fi retrase de pe piata de la tranzactionare incepand cu data avizarii de catre CNVM a anuntului de retragere.

    Legea prevede ca delistarea unei companii sa se poata face doar in urma unei oferte obligatorii de preluare. Aceasta s-a desfasurat deja, iar Vantas International si-a marit participatia de la 93,32% la peste 95,73%. Potrivit legii, in urma acestei oferte, actionarul majoritar are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris sa-i vanda respectivele actiuni, la un pret echitabil, daca detine mai mult de 95% din actiuni, cum este cazul Kandia, sau a achizitionat actiuni reprezentand mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei.

    La inceputul lunii iunie a anului trecut, grupul Cadbury Schweppes a cumparat 93,2% din titlurile Kandia Excelent de la actionarii majoritari ai firmei, Axis Investments si Meinl Bank, pentru aproape 100 mil. euro. Ulterior, actionarul majoritar a derulat o oferta publica obligatorie de preluare a 6,68% din capital, prin care a cumparat in luna noiembrie a anului trecut 2,4% din actiunile producatorului de ciocolata cu 2,4 mil. euro, ajungand sa controleze 95,73% din actiuni.

    Ultima cotatie de marti a actiunilor Kandia-Excelent a fost de 2,5 lei pe unitate, in coborare cu 3,47% fata de nivelul de luni, capitalizarea companiei fiind de 83 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 06 februarie 2008'

    mai mult

  • Majorare de capital la Avicola Brasov

    Wall-Street.ro   

    ___
    Actionarii Avicola Brasov (AVLE) au reaprobat majorarea capitalului social cu 18,3 milioane lei (5,04 milioane euro), prin aport in numerar, la 23,44 milioane lei (6,46 milioane euro), dupa ce majorarea aprobata anterior a fost anulata in urma unui litigiu.

    Actionarii au votat pentru majorarea capitalului social in aceleasi conditii si cu aceesi suma aprobata anterior. Astfel, pentru majorare vor fi emise 7,32 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei, pretul de subscriere fiind egal cu valoarea nominala. Actionarii companiei, inregistrati la data 25 februarie, pot subscrie 3,56 actiuni noi la una detinuta anterior. Perioada de subscriere este de 33 de zile dupa publicarea anuntului in Monitorul Oficial.

    Actionarii care au subscris anterior, in cadrul majorarii care a fost anulate, pot opta pentru returnarea sumelor de bani, sau pentru alocarea partiala sau totala a acestora in cadrul noii majorari.

    Avicola Brasov provine din divizarea companie Avicola de Stat Brasov, celelalte societati rezultate fiind Avicola Codlea si Avicola Bucuresti. Avicola Brasov are un capital social de 5,14 milioane lei, divizat in 2,056 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Pachetul majoritar de actiuni este controlat de Asociatia salariatilor companiei, care detin 55,17% din capitalul social, potrivit datelor afisate de pagina de internet a Bursei. Transavia are o participatie de 13,67%.

    Avicola Brasov a incheiat primele noua luni din 2007 cu o pierdere de 17,75 milioane lei (5,29 milioane euro), de 3,36 ori mai mare decat in perioada similara a lui 2006, cand pierderile companiei au fost de 12,46 milioane lei. Compania a realizat in primele noua luni din 2007 o cifra de afaceri de 36,42 milioane lei (10,85 milioane euro), in crestere cu 51,44% fata de intervalul echivalent al anului trecut, cand afacerile s-au cifrat la 24 milioane lei.

    Valoarea de piata a societatii este de 20,55 milioane lei (5,67 milioane euro), aferenta cotatiei de 10 lei, stabilita marti. Titlurile Avicola Brasov se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, la sectiunea XMBS, sub simbolul AVLE.

    Sursa: Wall-Street, 6 ianuarie 2008

    mai mult

  • CE Craiova, bani de mediu din bursa

    Business Standard   

    ___
    Complexul Energetic (CE) Craiova a amanat, pentru data de 19 februarie, o licitatie pentru modernizari privind protectia mediului la sucursala Isalnita, programata initial pentru 29 ianuarie, deoarece compania doreste sa finanteze proiectul cu fonduri obtinute prin listarea la bursa, conform Mediafax.

    Finantarea proiectului va fi asigurata, intr-o prima faza, prin intermediul unui credit bancar. Proiectul anuntat implica retehnologizarea depozitelor de zgura si cenusa din cadrul sucursalei electrocentralei Isalnita. “Contractul va fi finantat prin listarea CE Craiova la bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Ion Dinulescu, directorul general al producatorului de energie detinut de stat, citat de Mediafax.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a aprobat, luni, listarea la bursa a complexurilor energetice din Oltenia (Craiova, Turceni si Rovinari). CE Craiova este cel mai avansat in ceea ce priveste stadiul pregatirilor pentru intrarea pe piata de capital. Complexul Energetic Craiova a produs anul trecut 4,72 TWh, nivel similar cu cel inregistrat la finele anului 2006. Cei trei producatori de electricitate din Oltenia asigura circa o treime din consumul anual de energie la nivel national, estimat la 62 TWh.

    Sursa: Business Standard, 6 ianuarie 2008

    mai mult

  • IAR Ghimbav va fi scoasa la privatizare pana la finele lunii

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   IARV

    ___
    Expertii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului se afla in aceste zile la compania IAR Ghimbav pentru a evalua societatea brasoveana. 'Am inteles de la cei de la Autoritate ca ar vrea sa lanseze din nou societatea la privatizare pana la sfarsitul acestei luni', spune Neculai Banea, managerul producatorului brasovean de elicoptere si avioane utilitare.

    Banea a negat zvonurile potrivit carora AVAS ar fi interesata sa vanda compania din Ghimbav pentru doar 11 milioane de euro. 'Nimeni nu poate sti care este pretul pentru ca abia acum se face evaluarea in vederea relansarii privatizarii', a explicat sursa citata.

    Banea a mai precizat ca grupul Eurocopter este interesat in continuare de preluarea producatorului brasovean de elicoptere. 'S-au mai primit telefoane la societate ca sa se intrebe cand va fi gata caietul de sarcini', a mai spus Banea.

    Societatea are in prezent 900 de angajati si are comenzi asigurate pana la sfarsitul lui 2008.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a mai incercat sa privatizeze compania brasoveana si anul trecut, anuntul de privatizare fiind publicat in presa nationala si internationala, pe data de 14 decembrie 2006. Dupa expirarea termenului legal valabil pentru depunerea ofertelor au mai existat inca sase prelungiri a cate 30 de zile, ultima expirand pe 21 octombrie. Amanarile au fost necesare pentru continuarea negocierilor cu franco-germanii de la Eurocopter SAS, singura companie care se aratase interesata de preluarea firmei brasovene.

    AVAS detine 64,89% din actiunile uzinei, care produce elicoptere si avioane si realizeaza lucrari de mentenanta, reparatii si modernizari de aeronave. Societatea IAR Ghimbav, infiintata in 1925, a produs in ultimii 40 de ani peste 370 de elicoptere Puma si Alouette, peste 800 de planoare si 140 de avioane.

    IAR Ghimbav a raportat dupa primele sase luni ale anului trecut o cifra de afaceri neta de 49,66 milioane lei, de peste doua ori mai redusa fata de nivelul de 102,03 milioane lei consemnat in primul semestru al lui 2006. Veniturile rezultate din activitatea principala au totalizat 49,18 milioane lei, fata de 99,5 milioane lei in perioada similara a anului anterior. Si profitul companiei a scazut in prima parte a anului trecut, de la 12,77 la 8,08 milioane de lei.

    Sursa: Bursa, 6 ianuarie 2008'

    mai mult

  • Bursa se învârtește pe teren minat

    Curierul National   

    ___
    '.... Ne aflăm în continuare într-o stare emoțională de incertitudine și nesiguranță. Ar fi ideal ca Bursa să înceapă să se consolideze' - Paul Brendea, Prime Transaction.

    mai mult

  • BET-ul a pierdut ieri peste 3%

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... intervenit vanzatorii straini, care a incheiat tranzactii nu foarte importante, dar suficiente pentru a provoca scaderile pietei', a declarat, potrivit NewsIn, Gabriel Necula, analist Prime Transaction.

    mai mult

  • Sentimentul negativ persistă

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    'Sentimentul negativ persistă', este de părere Paul Brendea, de la SSIF 'Prime Transaction'

    mai mult

  • Transgaz, performanțe sub așteptările brokerilor

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Paul Brendea, de la SSIF 'Prime Transaction', consideră că, dată fiind evoluția pieței, investitorii se așteptau la rezultate mai bune...

    mai mult

Pagina

inchide