Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.12.2007

  • SIF Transilvania a castigat inca o lupta cu Cocor Bucuresti

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF3

    ___
    Curtea de Apel Brasov a respins, in aceasta saptamana, apelul formulat de societatea Cocor SA Bucuresti impotriva unei sentinte din luna iulie a Tribunalului Brasov prin care instanta a considerat neavenita solicitarea firmei bucurestene de anulare a majorarii capitalului social al Societatii de Investitii Financiare Transilvania.

    Societatea din Bucuresti, specializata in inchirierea de spatii comerciale, a cerut in luna mai a acestui an Tribunalului Brasov sa anuleze o hotarare a actionarilor SIF Transilvania de a majora capitalul social pana la 109,2 milioane de lei.

    Initial, Tribunalul Brasov admisese cererea Cocor SA Bucuresti, suspendand executarea deciziei de majorare a capitalului.

    Capitalul SIF Transilvania a fost dublat, totusi, la 109,2 milioane de lei, insa actiunile emise pentru majorare sunt blocate la tranzactionare pana la finalizarea litigiului dintre Cocor si societate.

    In luna aprilie, actionarii SIF Transilvania au renuntat la dividendul brut de 0,0630 lei pe titlu, in favoarea primirii unei actiuni gratuite, in cadrul majorarii capitalului cu 54,6 milioane lei. Astfel, capitalul social a atins un nivel dublu, de 109,21 milioane lei. In cadrul operatiunii de majorare a capitalului social al SIF Transilvania au fost emise 546 milioane actiuni noi, in favoarea actionarilor inscrisi in registru la data de 18 mai.

    Sursa: Bursa, 13 decembrie 2007

    mai mult

12.12.2007

  • SIF Transilvania aduce Comcm la Bursa printr-un IPO de 10 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMCM  SIF3

    ___
    SIF Transilvania a demarat procedurile pentru listarea firmei de constructii Comcm (CMCM) la Bursa de Valori Bucuresti, operatiunea urmand sa se realizeze printr-o oferta publica (IPO) prin care vrea sa atraga 10 mil. euro, estimata a fi finalizata in partea a doua a anului viitor.

    Banii urmeaza sa fie folositi pentru dezvoltarea unui proiect rezidential pe terenul de peste 20 de hectare pe care Comcm il detine in Constanta.

    'In circa 3-5 ani de zile activitatea Comcm va trebui sa fie relocata pentru ca zona se dezvolta puternic, iar pretul terenurilor a urcat deja destul de mult. In loc vrem sa construim un proiect de locuinte. Am demarat deja procedurile pentru constructia a trei blocuri, avem un plan de urbanism pentru proiect si suntem in stadiul obtinerii certificatului de urbanism', spune Floriean Firu, director general adjunct al SIF Transilvania si presedintele societatilor Comcm si Scut din Constanta.

    Banii stransi din oferta publica ar urma sa fie folositi pentru dezvoltarea cartierului de locuinte, conducerea societatii precizand ca dispune de toata logistica necesara pentru dezvoltarea, constructia si vanzarea proiectului.

    Comcm a achizitionat la inceputul anului pachetul majoritar la firma de constructii Scut Constanta (SCUT), de la SIF Transilvania. Reprezentantii SIF spun ca intentioneaza ca dupa incheierea ofertei de listare a Comcm sa realizeze o evaluare a activelor Comcm si Scut in vederea unei fuziuni intre aceste societati.

    'Veriga lipsa o reprezenta transportul de materiale de constructii, care va fi asigurat de Scut Constanta, ce va deveni parte integrata a Comcm', a precizat Firu. In prezent, SIF Transilvania vrea sa stranga prin majorarile de capital de la Comcm si Scut, ambele listate pe piata RASDAQ, circa 9,1 mil. euro (32,1 mil. lei), o parte din aceste sume urmand sa fie utilizate pentru dotarea cu utilaje si investitii de mediu finantate in proportie de 60% cu fonduri structurale. Condurerea SIF Transilvania a estimat investitiile totale cu fonduri structurale la 6-7 mil. euro.

    'La Comcm am depus deja documentatia necesara pentru atragerea de fonduri strucurale, iar la Scut aceasta urmeaza sa fie depusa in circa doua saptamani', spune Floriean Firu.

    Conducerea Comcm va propune actionarilor in adunarea generala de la jumatatea lunii viitoare majorarea capitalului societatii cu circa 9,3 mil. euro (32,9 mil. lei) prin incorporarea profitului din anii anteriori, in suma de 3,4 mil. euro (aproape 12 mil. lei), si noi aporturi din partea actionarilor, in valoare de circa 6 mil. euro (20,9 mil. lei).

    Circa 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei) va reprezenta aportul Comcm la majorarea de capital a Scut, iar alte 2 mil. de euro (7 mil. de lei) vor fi folosite pentru acoperirea unei parti din creditele contractate in vederea achizitiei pachetului majoritar la Scut. Restul sumelor urmeaza sa fie folosite pentru cofinantarea din fonduri structurale a propriilor investitii.

    Comcm a inregistrat in primele noua luni un profit net de 1,8 mil. euro (6 mil. lei), cu 70% mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unui avans al afacerilor cu 30%, la 9,9 mil. euro (32,8 mil. lei).

    SIF Transilvania detine un pachet de circa 56% din actiunile Comcm, firma de constructii detinand la randu-i un pachet de circa 63,5% din titlurile Scut Constanta.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 decembrie 2007'

    mai mult

  • Vulcan Bucuresti si-ar putea majora capitalul cu 18%

    Wall-Street.ro   VULC

    ___
    Actionarii producatorului de utilaj energetic si petrolier Vulcan Bucuresti (VULC) au aprobat majorarea capitalului social cu 11,01 milioane lei (3,13 milioane euro), prin aport in numerar, pana la 72,15 milioane lei (20,52 milioane euro), a informat marti compania.

    Pentru majorarea de capital vor fi emise 4,4 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarii inscrisi pana la data de 28 decembrie vor putea subscrie 18% actiuni noi la un pret egal cu valoarea nominala.

    Vulcan Bucuresti are in prezent un capital social de 61,14 milioane lei (17,38 milioane euro), divizat in 24,45 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea Grup Energetic Tender, care detine 75,88% din actiuni.

    Pe primele noua luni din 2007, afacerile Vulcan au urcat la 32,59 milioane lei (9,71 milioane euro), aproape cat cele incheiate pe intreg anul 2006, de 33,85 milioane lei.

    In perioada ianuarie-septembrie 2007, Vulcan a inregistrat o pierdere de 7,69 milioane lei (2,29 milioane euro), iar pana la sfarsitul anului aceasta s-ar putea diminua, deoarece compania estimeaza ca va obtine profit in ultimul trimestru.

    In primele trei trimestre ale anului curent, veniturile din exploatare s-au situat la 41,6 milioane lei, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 49,1 milioane lei. Pierderea operationala (EBITDA) din primele noua luni este de 5,79 milioane lei.

    Valoarea de piata a companiei este de 119,84 milioane lei (34,08 milioane euro), conform ultimei cotatii de 4,90 lei, inregistrata in cadrul sedintei de tranzactionare din 7 decembrie. Titlurile Vulcan Bucuresti se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul VULC.

    Sursa: Wall-Street, 12 decembrie 2007

    mai mult

  • Biofarm, Antibiotice, Oltchim si Condmag intra in calculul unui indice bursier regional

    DailyBusiness.ro   ATB  BIO  COMI  OLT

    ___
    Companiile Antibiotice, Biofarm, Condmag si Oltchim fac parte din componenta noului indice regional CECE MID, lansat marti de Bursa din Viena, si care cuprinde alte 26 de companii cu capitalizare mare listate la bursele din Europa Centrala si de Est, a anuntat Wiener Boerse.

    Alte companii care intra in componenta acestui indice sunt Millennium Bank, companie listata la Bursa din Varsovia, AAA Auto Group, listata la Bursa din Praga si Intereuropa, companie de transport industrial din Slovenia.

    Companiile cuprinse in indicele nou lansat ar trebui sa faca parte din indicele CECE Extended, dar nu sunt incluse din cauza gradului de capitalizare si a volumului de tranzactionari reduse, a mentionat bursa vieneza. Titlurile din CECE MID vor putea sa fie incluse in structura Indicelui CECE Extended cand vor indeplini criteriile privind capitalizarea si volumul de tranzactionari.

    In prezent, CECE MID cuprinde titluri cotate la bursele din Bucuresti, Praga, Varsovia, Budapesta, Belgrad, Sofia, Ljubljana si Zagreb, cu un numar maxim de sase membri din fiecare tara, cu scopul de a mentine structura indicelui cat mai diversificata. Ponderea totala a unei piete in structura indicelui este limitata la maxim 40%, iar ponderea totala a unui membru individual la 10%.

    CECE MID este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free float-ului. Indicele este calculat si afisat in timp real in euro si dolari si poate fi folosit ca activ suport pentru produse structurate, cat si pentru produse derivate standard precum contractele la termen - futures si options.

    O analiza a parametrilor de calcul are loc trimestrial, iar compozitia indicelui este revizuita si ajustata, daca este cazul, o data la sase luni.

    Wiener Boerse calculeaza si disemineaza in prezent 30 de indici, incluzand CECE MID, din care 22 monitorizeaza evolutiile nationale, regionale si sectoriale din tarile Europei Centrale, de Est si Sud-Est.

    Bursa din Viena are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor.

    Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index).

    In martie 2006, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a semnat cu

    Wiener Boerse, institutie fondata in 1771, avea la 31 octombrie 2007 o capitalizare a pietei de 170,3 miliarde euro, in crestere cu 16,5% fata de finalul anului 2006, iar volumul lunar de tranzactionare a ajuns in octombrie la 14,8 miliarde euro, de la 10,5 miliarde euro in ultima luna a anului trecut.

    Sursa: Daily Business, 12 decembrie 2007

    mai mult

  • Transgaz Medias va realiza investitii de peste un miliard de lei pana in 2011

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TGN

    ___
    Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare - interconectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu cel european

    Mai multe companii producatoare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est vor sa creeze un distribuitor regional cu capital mixt, potrivit unui anunt facut zilele trecute de grupul petrolier ungar MOL Nyrt. In acesta s-a mai precizat ca negocierile - la care vor participa reprezentantii unor firme de transport gaz din Romania, Serbia, Bosnia, Croatia si Slovenia - vor demara la inceputul anului viitor. Referitor la aceasta propunere, directorul general al Transgaz SA Medias, Ioan Rusu, a declarat ca propunerea MOL este o idee buna, insa ea se va putea concretiza doar dupa ce va fi finalizat proiectul conductei de interconectare Arad - Szeged. 'Ideea colaborarii exista si este necesara, insa trebuie sa vedem care va fi modul in care se va concretiza - printr-o simpla asociere sau formarea unei companii mixte. Este pentru prima data cand a fost emisa ipoteza infiintarii unei astfel de companii in regiune si asteptam sa fim convocati la discutii pe aceasta tema', a adaugat Ioan Rusu, aratand ca nu a fost avansat inca niciun termen pentru o astfel de intalnire.

    Potrivit Mol, daca reteaua de 27.000 de kilometri de conducte devine realitate, noua companie ar putea obtine suficient capital pentru a face legatura intre conductele izolate, ceea ce ar permite furnizarea de gaze naturale in orice punct al sistemului si ar asigura securitatea aprovizionarii. Discutiile privind constructia conductei de gaze naturale de catre compania ce va fi infiintata vor fi deschise tuturor tarilor din regiune.

    Noul joint-venture ar urma sa detina a treia retea de transport a gazelor naturale din Europa si va crea valoare adaugata pentru actionari. In plus, noua companie va avea un acces mai bun pe pietele internationale de capital pentru finantarea unor importante proiecte internationale, cum este proiectul Nabucco.

    Societatea Transgaz SA Medias participa si la realizarea proiectului Nabucco, initiat cu scopul de a conecta pietele europene la rezervele de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu.

    Fondurile atrase prin oferta publica vor fi utilizate la finantarea programului de investitii pentru anul 2008, in valoare totala de 366,8 milioane lei

    Programul de investitii in perioada 2004-2006 a fost corelat cu strategia Transgaz, care este parte integranta a programului de dezvoltare energetica a Romaniei pe termen mediu, ne-a declarat Ioan Rusu, directorul general al companiei Transgaz SA Medias. Investitiile realizate, in valoare de 746,6 milioane de lei, au acoperit executia a 768 km de conducte noi in cadrul programului de modernizare - dezvoltare investitii, precum si devierea si inlocuirea a 45,2 km de conducte existente. Alte operatiuni de reabilitare au constat in modernizarea a patru noduri tehnologice (Sarmasel, Urziceni, Coroi, Sendreni), modernizarea statiei de masurare gaze Isaccea II tranzit Turcia, executia a 34 de racorduri de inalta presiune, modernizarea si punerea in functiune de statii de reglare masurare necesare alimentarii cu gaze a unor localitati.

    Din totalul de 11.529 km de conducte construite in perioada 1927-2005, circa 68,5% au durata normala de functionare depasita. Din aceasta cauza, Transgaz a elaborat propria strategie de investitii in baza unui program de diagnosticare a starii tehnice a conductelor. Din anul 1995 si pana la mijlocul acestui an, au fost diagnosticati 2.882 km de conducte, dintre care 721 km in 2006 si 511 km in primul semestru din acest an.

    Programul de modernizare - dezvoltare investitii pentru perioada 2007-2011 vizeaza efectuarea unor lucrari in valoare totala de 860,5 milioane de lei si a noi lucrari de mentenanta cifrate la 650,9 milioane lei. Conform bugetului de venituri si cheltuieli, in acest an Transgaz si-a planificat realizarea unor investitii totale in valoare de 188,6 milioane de lei pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului national de transport gaze (SNT), precum si lucrari de reabilitare si crestere a sigurantei in exploatare a conductelor, in valoare totala de 83,2 milioane de lei.

    Transgaz SA Medias mai are in vedere, potrivit directorului sau general, o alta structurare si delimitare a sistemului de conducte magistrale, in functie de regimurile tehnologice de functionare, in principal pe trepte de presiune de lucru. Ca urmare, SNT ar urma sa dobandeasca o noua configuratie, formata din trei retele - nationala, regionala si zonala. Ioan Rusu a precizat: 'Intre investitiile pe termen mediu prevazute pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului de transport se afla si realizarea de conducte pentru completarea sistemului <0>, cu impact favorabil asupra optimizarii regimurilor tehnologice si a fluxurilor de gaze naturale transportate'.

    Prioritate - interconectarea cu Ungaria, Ucraina si Bulgaria

    Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare a companiei Transgaz consta in diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale din import, prin accesul la sursele din vestul Europei si prin interconectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu cel european. Domnul Ioan Rusu, directorul general al companiei, ne-a declarat: 'In acest sens, proiectele noastre de investitii includ realizarea de conducte necesare interconectarii cu sistemele de transport din tarile vecine, care vor avea si rolul de a asigura optimizarea regimurilor tehnologice si a fluxurilor de gaze. Printre acestea se numara continuarea lucrarilor pentru finalizarea conductei Szeged (Ungaria) - Arad (Romania), in vederea racordarii la sistemul din Ungaria, cu acces indirect la sistemul vest - european. Totodata avem in vedere realizarea interconectarii pe directia Cernauti (Ucraina) - Siret (Romania), pentru imbunatatirea alimentarii cu gaze naturale a zonei de Nord-Est a tarii si realizarea, in continuare, de noi conectari cu sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale. La acestea se va adauga interconectarea cu sistemul din Bulgaria, pe directia Ruse-Giurgiu, precum si dezvoltarea unui nou punct de import in zona localitatii Negru Voda, pentru alimentarea cu gaze naturale a sudului Dobrogei'.

    In prezent se afla in curs de finalizare studiul tehnico-economic pentru implementarea sistemul informatic SCADA, aferent sistemului national de transport gaze naturale, prin care vor fi furnizate specificatiile tehnice necesare si va fi elaborat dosarul pentru licitatie, dupa prezentarea analizei bancabile de fezabilitate (ce va avea loc in aceasta luna). Transgaz Medias si-a propus sa implementeze sistemul SCADA pana la sfarsitul anului 2009, in paralel corelandu-si programele de modernizare si asigurare a mentenantei, cu cerintele acestui proiect. Directorul general Ioan Rusu a tinut sa sublinieze faptul ca Transgaz are obligatia, in conformitate cu Legea Gazelor, de a realiza, intretine si dezvolta un sistem informatic de monitorizare, comanda si achizitie date, care sa permita monitorizarea si conducerea operativa a SNT.

    Admiterea la cota BVB - obiectiv important pentru managementul Transgaz SA

    Ioan Rusu a declarat pentru ziarul Bursa ca, pe langa obiectivul diminuarii participatiei statului prin intermediul pietei de capital, admiterea actiunilor societatii la cota BVB reprezinta un obiectiv important pentru managementul Transgaz SA. El considera ca admiterea la tranzactionare pe bursa, precum si imbunatatirea politicilor de gestiune a riscurilor financiare vor conduce la cresterea ratingului international, cu efect asupra reducerii costurilor de finantare pentru dezvoltarea ulterioara a companiei. In prezent ratingul acordat de Standard & Poor’s pentru imprumuturile corporative pe termen lung este BB+ cu perspective pozitive.

    Transgaz SA Medias a incheiat saptamana trecuta cea mai mare oferta publica initiala de pe piata de primara de capital romaneasca, in valoare de 65 milioane euro, pentru care s-a inregistrat o suprasubscriere totala in valoare de peste 1,9 miliarde euro. Ioan Rusu a mai precizat ca aceasta oferta primara initiala este inclusa in strategia guvernamentala de dezvoltare a unei piete puternice de capital in Romania.

    Directorul general al Transgaz a mai adaugat: 'Fondurile atrase prin oferta vor fi utilizate, alaturi de sursele proprii, la finantarea programului de investitii pentru anul 2008, in valoare totala de 366,8 milioane lei. Conform acestuia lucrarile privind dezvoltarea sistemului national de transport (SNT) gaze se ridica la 192,7 milioane lei, iar cele pentru modernizarea instalatiilor si echipamentelor aferente totalizeaza 99,2 milioane lei, din care pentru tranzitul de gaze 2,8 milioane lei. In ceea ce priveste cheltuielile necesare reabilitarii si cresterii sigurantei in exploatare a SNT, valoarea programului este de 142,7 milioane lei'.

    Sursa: Bursa, 12 decembrie 2007'

    mai mult

11.12.2007

  • BRD - din nou, cea mai buna banca din Romania in clasamentul revistei The Banker

    Smart Financial   BRD

    ___
    BRD-Groupe Societe Generale a primit, pentru al doilea an consecutiv, din partea revistei The Banker, titlul de Cea mai buna banca din Romania in anul 2007.

    Premiul venit din partea revistei britanice este cel de-al treilea obtinut de BRD in acest an de la o publicatie internationala, dupa castigarea titlului 'Banca anului 2007 in Romania' si din partea revistelor 'Euromoney' si 'Global Finance'.

    'Cu o expansiune fara precedent, atat in termeni de agentii bancare, cat si in ceea ce priveste resursele umane, BRD-Groupe Societe Generale a avut un an 2006 cu totul extraordinar, in care a reusit sa creasca la toate capitolele, in conditiile in care a reusit sa mentina o rata inalta a profitabilitatii, cu un ROE de 35%', se arata in comunicatul The Banker.

    'BRD-Groupe Societe Generale traverseaza de cativa ani o perioada fasta, lucru subliniat si de primirea acestui premiu foarte important. 2007 a fost un an deosebit, in care BRD a continuat proiectele sale de succes: dezvoltarea retelei si intarirea pozitiei pe pietele de retail si corporate banking', a declarat Patrick Gelin, Presedintele-Director General al BRD-Groupe Societe Generale.

    La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an, BRD-Groupe Societe Generale a realizat un profit net de 682 milioane RON (207 milioane EUR), in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului 2006, in timp ce rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost, la sfarsitul trimestrului III, de 40,2%, fata de 34,9% la 30 septembrie 2006.

    The Banker este o publicatie financiara axata pe domeniul bancar si pe cel al pietelor financiare. Premiile The Banker recompenseaza institutiile financiare cele mai performante si cele mai bune banci din peste 100 de tari.

    BRD - Groupe Societe Generale are active ce depasesc 10 miliarde EUR. Banca are peste 2,3 milioane clienti si opereaza o retea de peste 700 de unitati. BRD are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB (aproximativ 5,5 miliarde EUR).

    Sursa: SMART financial, 11 decembrie 2007
    '

    mai mult

  • Morgan Stanley si-a majorat participatia la Romcab

    Interesul Public   MCAB

    ___
    Banca de investitii Morgan Stanley & Co.International si-a majorat participatia la Romcab Targu Mures, dupa ce a cumparat ieri, pe piata negocierilor extrabursiere a Rasdaq, 12,87% din actiunile producatorului de cablaje electrice, de la furnizorul de piese si accesorii auto Sadalbari din acelasi oras, pentru 7,2 milioane de lei (putin peste 2 milioane euro). In urma transferului, participatia Morgan Stanley & Co.International la Romcab a crescut de la 10% la 22,87%. Cele 720.835 de actiuni au fost transferate la un pret de 10 lei pe unitate, cu 21,25% sub cotatia medie a sedintei anterioare. Romcab a incheiat primele noua luni cu un profit de 1,54 milioane lei, de cinci ori mai mare decat cel de 297.000 de lei din aceeasi perioada din 2006. In acelasi timp, veniturile au crescut cu 24%, de la 34,51 milioane de lei la 42,75 milioane lei (12,95 milioane euro), iar cheltuileile au avansat cu 19%, de la 34,15 milioane de lei la 40,73 milioane lei (12,3 milioane de euro). Cifra de afaceri a Romcab a crescut cu 4,1%, de la 35,6 milioane de lei la 37,09 milioane de lei (11,2 milioane euro). Conform celor mai recente raportari, firma are un capital de 14 milioane lei, impartit in 5,6 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei pe unitate.

    Sursa: Interesul Public, 11 decembrie 2007

    mai mult

  • Transgaz - cea mai mare suma subscrisa pana acum in Romania, intr-o oferta publica primara de actiuni

    HotNews.ro   TGN

    ___
    Investitorii au plasat 6,306 miliarde lei (1,796 miliarde euro) in cadrul ofertei publice primare de vanzare de actiuni (IPO) Transgaz Medias, jumatate din lichiditatea Bursei de la inceputul acestui an, depasind de 27,91 de ori valoarea ofertei, potrivit datelor furnizate luni de Raiffeisen C&I, informeaza NewsIn.

    Investitorii institutionali au plasat in cadrul ofertei Transgaz 5,278 miliarde lei (1,503 miliarde euro), subscriind de 38,93 mai mult (27,5 milioane actiuni Transgaz). De asemenea, investitorii mici au plasat 1,028 miliarde lei (292,8 milioane euro), in urma unei subscrieri de 11,38 ori mai mare (5,358 milioane actiuni).

    Pe cele doua transe, investitorii au plasat 6,311 miliarde lei, ceea ce reprezinta aproape 50% din valoarea tranzactionata la BVB in acest an, de 12,976 miliarde lei, demonstrand astfel potentialul de imprumut pe piata romaneasca de capital, potrivit analistilor. Fata de valoarea totala a ofertei, de 225,96 milioane lei (64,34 milioane euro), investitorii au plasat de circa 28 ori mai mult.

    Cumulat, pe ambele transe s-au realizat peste 12.000 de subscrieri, din care 11.598 pe transa mica si 470 pe transa mare, potrivit comunicatului Raiffeisen Capital & Investments (RCI). Subscrierea medie pe transa investitorilor mici a fost de 88.664 lei (aproximativ 26.260 euro). Potrivit comunicatului RCI, opt investitori mari au subscris intreaga transa destinata acestora, printre ei numarandu-se si SIF Oltenia.

    Sursa: HotNews, 11 decembrie 2007

    mai mult

  • Compania Turism Felix a depus dosarul pentru promovarea la BVB

    DailyBusiness.ro   TUFE

    ___
    Compania hoteliera Turism Felix a depus la Bursa de Valori Bucuresti dosarul pentru promovarea la prima categorie a BVB. Actiunile societatii sunt tranzactionate la cotegoria a II, din 21 martie 2007.

    Documentatia contine decizia CA Turism Felix, declaratia societatii de servicii de investitii financiare de reprezentare a societatii emitente, structura sintetica a actionariatului societatii, indicatorii de lichiditate a actiunilor sale pe piata de capital si planul de afaceri pentru urmatorii 2 ani.

    O decizie privind promovarea la categoria I a BVB va fi luata de Comitetul Bursei de Valori pe baza analizei si avizului Comisiei de admitere la tranzactionare a operatorului de piata.

    Pentru a promova la BVB, compania trebuie sa aiba un actionariat format din cel putin 2.000 de persoane, un nivel al capitalurilor proprii de peste 8 milioane de euro, atingerea unei cote corespunzatoare de lichiditate si un plan de afaceri pentru urmatorii doi ani.

    Compania bihoreana si-a bugetat, pentru intervalul 2007-2009, investitii totale de peste 100 milioane de lei. Turism Felix estimeaza, pentru acest interval, o crestere a veniturilor de 5-10% pe an.

    Compania are un capital de 49,6 milioane lei, divizat in 496,15 milioane actiuni. Actionarul majoritar al Turism Felix este SIF Transilvania (SIF3), care controleaza 62,94%, in vreme ce SIF Oltenia (SIF5) detine 16,26%, iar Rieni Drinks SA are o participatie de 8,10%.

    Pe ansamblul primelor noua luni din acest an, Turism Felix a realizat un profit net de 7,93 milioane lei (2,36 milioane euro), in crestere cu 15,3% fata de aceeasi perioada din 2006. Afacerile companiei au crescut cu 15,9% in primele noua luni din 2007, la 34,86 milioane lei (10,39 milioane euro), comparativ cu intervalul echivalent al anului trecut, cand cifra de afaceri a fost de 30,07 milioane lei.

    Sursa: Daily Business, 11 decembrie 2007

    mai mult

  • Petrom: toate benzinariile la dealeri

    Business Standard   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala, a anuntat ieri trecerea tuturor benzinariilor pe care le opereaza la sistemul de administrare prin dealeri.

    Conform companiei, cele circa 500 de benzinarii sunt operate de 300 de dealeri, ceea ce inseamna ca sunt dealeri care opereaza chiar si doua-trei benzinarii. “Sunt convins ca acest sistem de administrare a contribuit considerabil la cresterea vanzarilor medii pe statie, ceea ce ne va permite sa atingem in avans vanzari anuale de 2,9 mil. litri/statie”, a declarat Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de marketing, citat de un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, numai in primele noua luni ale acestui an, vanzarile de carburanti de la nivelul intregii retele au crescut cu 23% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Potrivit oficialilor Petrom, printre dealeri se numara si fosti angajati ai companiei. Procesul de transfer a fost initiat in 2005. Conform Petrom, selectarea dealerilor s-a facut prin intermediul unei companii independente de recrutare, Bernard Brunhes. Capitalizarea bursiera a Petrom este de 8,6 mld. euro.

    Sursa: Business Standard, 11 decembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide