Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.02.2008

  • THR Marea Neagra vrea sa contracteze un credit de 6,3 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EFO

    ___
    Turism, Hoteluri, Restaurante (THR) Marea Neagra intentioneaza sa contracteze un credit de 6,3 milioane de euro pentru finantarea unor investitii si a activitatilor curente, propunerea urmand sa fie discutata de actionari la adunarea generala din 11 martie. O parte din fonduri, in valoare de 3,5 milioane de euro, vor fi utilizate pentru investitii, iar 1,5 milioane de euro vor fi alocati pentru activitatile curente al firmei, potrivit unui anuntat al THR Marea Neagra remis Bursei de Valori Bucuresti. Creditul va fi garantat prin ipotecarea unor active din patrimoniul societatii. Compania a anuntat anul trecut ca urmeaza sa aloce 6,7 milioane euro in 2008 pentru modernizarea hotelului Narcis din Saturn, care va fi ulterior reclasificat la patru stele. THR Marea Neagra a fost infiintata in urma fuziunii prin absorbtie dintre Eforie SA si alte patru firme de pe litoral - Venus, Saturn, Miorita Estival 2002 si Carmen Silva - actionarul majoritar fiind SIF Transilvania, cu 87% din capitalul social. Compania a raportat in primele noua luni ale anului trecut venituri totale de 70 milioane lei (21 mil.euro), in crestere cu 75,6%, in timp ce profitul s-a plasat la 22,1 milioane lei, de trei ori mai mare decat in perioada similara din 2006, sustinut si de vanzarea unor active.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 februarie 2008

    mai mult

  • Biofarm se imprumuta cu 20 mil. euro pentru achizitii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Biofarm Bucuresti intentioneaza sa contracteze credite de pana la 20 mil. euro in 2008 si sa participe la consortii in vederea achizitionarii unor companii sau a pachetului majoritar de participare la capitalul acestora, in tara sau in strainatate. In 2006, Biofarm Bucuresti, in calitate de lider al unui consortiu format din SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Tudor Dumitru, a depus o oferta neangajanta la AVAS pentru participarea la privatizarea companiei Antibiotice Iasi. La inceputul lunii decembrie 2007, Biofarm si-a majorat capitalul social cu 39,07 mil. lei pana la 97,75 mil. de lei, cu 4,05 mil. lei sub valoarea programata initial.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 februarie 2008

    mai mult

  • Actiunile Erste vin la Bursa pe 14 februarie

    Wall-Street.ro   EBS

    ___
    Banca austriaca Erste Bank, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, se va lista pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 14 februarie, iar circa 5% din actiunile bancii vor fi inregistrate la Depozitarul Central, a declarat astazi Arjen Janmaat, senior manager strategie de grup.

    Data listarii, confirmata si de directorul general adjunct al BVB, Petra Alexandru, este in conformitate cu asteptarile pietei si cu declaratii anterioare ale oficialilor Erste, care mentionau ca listarea se va produce, cel mai probabil, la mijlocul lunii februarie.

    Consiliul Bursei de Valori Bucuresti hotarase, in cursul zilei de ieri, admiterea la tranzactionare a actiunilor bancii austriece Erste, si anuntase ca data listarii va fi stabilita de comun acord cu banca.

    'Prin listarea Erste Bank, vrem sa atragem un plus de investitori de pe piata locala, care vor avea posibilitatea sa cumpere actiunile listate in Praga sau Viena', a spus Janmaat, citat de NewsIn.

    De altfel, listarea Erste la Bucuresti va da posibilitatea actualilor actionari romani ai Erste Bank, care detin circa 1% (peste 3 milioane actiuni) din capitalul bancii austriece, sa-si poata tranzactiona titlurile la Bucuresti, a explicat oficialul bancii. De asemenea, listarea Erste la Bucuresti inseamna si respectarea unei promisiuni facute angajatilor BCR, care reprezinta cvasitotalitatea actionariatului roman al Erste.

    'Inainte de listarea Erste la Praga, multi investitori cehi nu ar fi cumparat actiunile Erste', a explicat Janmaat, care si-a aratat, astfel, optimismul ca titlurile Erste vor atrage interesul investitorilor romani.

    Directorul executiv al BCR, Manfred Wimmer, sustine ca listarea Erste va oferi investitorilor de pe piata romaneasca posibilitatea de a-si diversifica portofoliul cu titluri ale unei companii straine si, de asemenea, va da posibilitatea actionarilor romani ai Erste, care sunt salariati ai BCR, sa-si tranzactioneze la Bucuresti titlurile detinute.

    'Piata romaneasca de capital are, inca, o adancime redusa, iar actiunile Erste vor da posibilitatea investitorilor sa faca plasamente in actiuni care vor avea o lichiditate mare, deoarece sunt putine astfel de titluri pe bursa din Bucuresti', mentionase Wimmer, considerat 'strategul' grupului Erste.

    In prezent, 80% din actiunile Erste sunt inregistrate la depozitarul central din Austria (OEKB), in timp ce 20% inregistrate la Praga (UNIVYC). Legatura dintre Depozitarul Central din Romania si OEKB va fi intermediata de Citibank Londra, a spus Petra Alexandru.

    Astfel, un investitor roman care vrea sa cumpere actiuni Erste va introduce ordinul la un intermediar din Romania, urmand sa fie cumparate de pe celelalte doua piete si decontate prin intermediul Citibank, a adaugat Petra Alexandru.

    Formalitatile si aprobarile pentru listarea Erste la Bucuresti sunt aproape incheiate. In prezent, listarea este in curs de aprobare la arbitrul pietei de capital (CNVM), care a dat deja o aprobare formala, dar se asteapta decizia, a explicat directorul general adjunct al BVB.

    Listarea actiunilor Erste la Bucuresti a fost mult mai usoara decat la Praga, in 2002, deoarece Romania este membra a Uniunii Europene, in timp ce Republica Ceha era in afara blocului economic europena in urma cu sase ani.

    Market-maker-ul pentru actiunuile Erste ar putea fi BCR, singurul intermediar care si-a depus candidatura pentru a fi market-maker.

    Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), se va lista la Bursa de Valori Bucuresti - a treia piata de tranzactionare dupa Viena si Praga - prin modalitatea passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

    Listarea prin 'passporting' implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de 'passporting' a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.

    Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Erste are un capital social de 632,58 milioane euro.

    Sursa: Wall-Street, 1 februarie 2008'

    mai mult

  • CNVM a aprobat derivatele pe actiuni la Bursa de Valori

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, joi, tranzactiobarea derivatelor pe actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    Pretul final de decontare a acestor instrumente financiare derivate se va calcula pe baza pretului mediu ponderat cu volumul tranzactiilor incheiate pe piata reglementata la vedere in ultima zi de tranzactionare (ziua scadentei).

    Pretul zilnic de decontare a contractelor futures avand ca suport actiuni va fi determinat pe baza pretului de licitatie al contractului futures stabilit in baza algoritmului de fixing, in cadrul etapei de inchidere din ziua curenta.

    Sursa: Daily Business, 1 februarie 2008

    mai mult

  • Bursa, lovita de ratingul dat de Fitch

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... a venit stirea agentiei Fitch, care a modificat perspectiva ratingului Romaniei, ceea ce a accentuat scaderile pietei', a declarat Alin Brendea, analist la Prime Transaction, potrivit NewsIn. 

    mai mult

31.01.2008

  • SIF Moldova incearca modificarea statutului si majorarea capitalului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF2

    ___
    Conducerea SIF Moldova intentioneaza sa convoace Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in prima jumatate a lunii februarie, printre punctele de pe ordinea de zi numarandu-se modificarea actului constitutiv in sensul reducerii cvorumului necesar luarii de decizii in adunarile viitoare si majorarea capitalului companiei, care ar putea fi atat cu gratuite, cat si cu cash.

    'Noi am luat act de decizia CNVM privind votul prin corespondenta, mai cu seama cel electronic si vom propune convocarea unei AGEA in prima decada a lunii februarie', spune Costel Ceocea, vicepresedintele SIF Moldova.

    Potrivit lui, SIF Moldova a pregatit terenul acestui demers inca de anul trecut, cand a inceput sa testeze sistemul de vot electronic.

    'Noi am inceput inca de anul trecut sa testam sistemul de vot electronic si credem ca suntem pregatiti, atat din punct de vedere tehnic cat si logistic, unei asemenea initiative. Credem ca introducerea acestei alternative de vot si suplimentata cu o preocupare din partea noastra va crea conditiile ca actionarii nostri sa-si manifeste optiunea de vot', spune Ceocea.

    El a precizat ca din discutiile avute cu actionarii mai importanti, acestia s-au declarat interesati sa comunice electronic.

    Sistemul de vot electronic ar da posibilitatea actionarilor SIF, in special celor straini, care detin un procent important din capitalul SIF Moldova si care sunt dispersati in teritoriu, sa voteze accesand pagina de internet a societatii de investitii financiare.

    Vicepresedintele SIF Moldova estimeaza ca investitorii straini detin intre 30% si 40% din capitalul societatii.

    SIF Transilvania este prima dintre cele cinci SIF-uri care a reusit anul trecut sa stranga cvorumul necesar luarii de decizii in AGEA, cu actionari ce detineau 35,46% din totalul drepturilor de vot, in conditiile in care, in urma modificari legii societatilor comerciale, pentru desfasurarea unei Adunari Generale este necesar un cvorum de 25% la prima convocare si 20% la a doua convocare, daca statul nu dispune altfel. Celelalte SIF-uri trebuie sa stranga un minim de 50% din drepturile de vot la a doua convocare, pentru ca acest lucru este precizat expres in statut.

    Actionarii SIF Transilvania au decis anul trecut dublarea capitalului societatii prin incorporarea profitului realizat in anii anteriori, masura care a fost mai apoi contestata de firma Cocor si Daniel Stoica, unul dintre actionarii Cocor, titlurile emise prin aceasta operatiune fiind suspendate si pana in prezent.

    In ceea ce priveste strategia de investitii a SIF Moldova, conducerea societatii de servicii financiare spune ca evolutia pietelor din ultima perioada i-au facut sa-si reanalizeze optiunile.

    In prezent acestia analizeaza companii de pe pietele din regiune, precum Cehia, Polonia si chiar Ungaria, in special din domeniul farmaceutic, industrie metalurgica si industrie grea pentru identificarea de oportunitati in aceste domenii.

    'Suntem foarte atenti la ce se intampla pe pietele externe si credem ca piata noastra ofera inca oportunitati. Avem in vedere si consolidarea unor plasamente pentru investitii pe termen mai lung. Insa pentru acest lucru avem nevoie de bani. Poate adunarile viitoare sa ne asigure lichiditati suplimentare pentru o prezenta mai activa pe piata', spune Costel Ceocea.

    El a mai precizat ca printre optiunile avute in vedere de societatea de investitii sunt si formarea unor parteneriate pentru investitii in companii din domeniul turismului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2008'

    mai mult

  • Rafo Onesti va rafina pana in 2010 titei de la Petrochemical Trading

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Rafo Onesti (RAF) a incheiat la sfarsitul anului trecut un contract pentru procesarea de titei cu firma Petrochemical Trading, controlata de Petrochemical Holding, unul din actionarii rafinariei, valabil pana in 2010. Contractul vizeaza procesarea de catre Rafo a titeiului livrat de Petrochemical Trading, urmand ca produsele rafinate sa fie puse la dispozitia Petrochemical, se arata intr-un comunicat al companiei din Onesti, transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti. Taxa de procesare a fost stabilita la 54 de dolari pentru o tona metrica de titei livrat catre Rafo. Totodata, acordul semnat la 21 decembrie 2007 poate fi prelungit cu doi ani prin acordul scris al celor doua firme. La 15 ianuarie Rafo a oprit, pentru trei saptamani, o parte din instalatii pentru verificarea unor echipamente si elemente de siguranta si modernizarea unor utilaje, astfel incat rafinaria sa poata prelucra materii prime cu o calitate mai ridicata.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2008

    mai mult

  • Bursa de Valori a aprobat listarea Erste

    Wall-Street.ro   EBS

    ___
    Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis, intr-o sedinta de miercuri, admiterea la tranzactionare a actiunilor bancii austriece Erste, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, la o data ce va fi stabilita de comun acord cu banca, a anuntat Bursa.

    Hotararea, luata in baza avizului consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare, da unda verde primei listari a unei companii straine pe piata romaneasca de capital, care se va realiza la mijlocul lunii februarie, potrivit estimarilor pietei.

    De altfel, titlurile Erste vor fi primele listate la Categoria Internationala Actiuni a Sectorului Titluri de Capital, potrivit anuntului BVB.

    'BVB va stabili, dupa consultarea cu emitentul, data inceperii tranzactionarii care va fi comunicata public', se mentioneazain comunicatul care a anuntat deciziile Consiliului.

    Erste Bank, actionarul amjoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), se va lista la Bursa de Valori Bucuresti, a treia piata de tranzactionare dupa Viena si Praga, prin modalitatea passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

    Listarea prin 'passporting' implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de 'passporting' a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.

    Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Erste are un capital social de 632,58 milioane euro.

    Erste mai este insa listata pe doua burse - din Viena si din Praga.

    Miercuri, actiunile Erste au inchis sedinta la Bursa din Viena la pretul de 36,90 euro/actiune, in crestere cu 0,33% fata de marti seara, ceea ce confera bancii o valoare de piata de peste 11,6 miliarde euro.

    Sursa: Wall-Street, 31 ianuarie 2008'

    mai mult

  • Titlurile Dafora Medias vor fi listate la BVB

    DailyBusiness.ro   DAFR

    ___
    Titlurile Dafora Medias, una dintre cele mai lichide societati de pe piata Rasdaq, vor fi listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, a decis, miercuri seara, Consiliul BVB.

    Titlurile Dafora se tranzactioneaza in prezent pe piata Rasdaq, sub simbolul DAFR, avand cea de-a patra capitalizare din piata, de peste 160 mil.euro. Dafora Medias a inchis ultima sedinta bursiera la pretul de 35,4 bani, in crestere cu 1,7%. Compania este specializata in in foraj petrolier si constructii.

    Dafora Medias are un capital social de 97,3 milioane lei, divizat in 973,5 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalul actionar al societatii este Gheorghe Caburean, care detine 48,17% din titlurile companiei. Dafora Group Medias detine 7,46% iar Julius Baer Investment Management LLC detine in calitate de mandatar 10,67% din actiuni.

    Compania a realizat, in primele noua luni, un profit de 7,75 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada din 2006. Dafora a realizat o cifra de afaceri de 178,5 milioane lei, in crestere cu 187% fata de perioada similara din anul anterior.

    In luna august a anului trecut, Dafora a esuat in incercarea de a prelua integral constructorul de magistrale de titei si gaze Condmag Brasov, la care detine 43,65% din titluri, la finele unei oferte publice in care a avansat pretul de 102,2 milioane de lei.

    Sursa: Daily Business, 31 ianuarie 2008

    mai mult

  • Castiguri BRD de 263 mil. euro in 2007

    Business Standard   BRD

    ___
    BRD SocGen, a doua banca locala dupa active, a raportat un profit net de 263 mil. euro in 2007, mai mare cu circa 40% fata de anul anterior, potrivit unor estimari din piata. Cresterea se datoreaza in principal avansului creditelor de consum, al imprumuturilor destinate IMM, dar si avansului pe segmentul finantarilor imobiliare. Pierderile de 5 mld. euro, raportate la activele de 240 mld. euro ale SocGen, nu vor influenta strategia pe 2008 a bancii in Romania. “BRD nu este afectata in niciun fel de aceasta situatie, care nu pune in cauza nici rentabilitatea sa, nici continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata romaneasca”, a declarat pentru Business Standard Patrick Gelin, PDG-ul BRD.

    Ieri, actionarii Societe Generale l-au confirmat in functia de PDG pe Daniel Bouton, punand capat speculatiilor legate de eventuala sa demisie.

    Oficialii BRD mai spun ca banca are cea mai ridicata viteza de crestere a profitului din grup, chiar si eliminand pierderile de cinci miliarde euro, anuntate oficial de Societe Generale. Daca, pana acum, profitul BRD in totalul profitului grupului era de circa 5%, dupa cele mai recente evolutii, ponderea profitului net a crescut considerabil.

    Potrivit declaratiilor PDG-ului SocGen, Daniel Bouton, grupul estimeaza un rezultat net pentru 2007 cuprins intre 600 si 800 milioane de euro si este in curs de lansare a unei majorari de capital de 5,5 miliarde euro, care este deja garantata printr-o sindicalizare bancara. De altfel, in urma cu doua zile, Bouton a stat cateva ore de vorba cu angajatii pe chatul intern al grupului, se mai arata in comunicatul BRD. “Soliditatea financiara a grupului Societe Generale nu este in niciun caz afectata, fiind vorba despre o pierdere de cinci miliarde, raportata la active de 240 miliarde. De asemenea, indicatorii vor ramane la nivelurile prevazute de standardele internationale. Calitatea performantelor sale ii va permite sa acopere fara dificultati efectele negative ale acestui eveniment”, au mai spus oficiali ai bancii. BRD Societe Generale, la care SocGen este actionar majoritar, nu este afectata de evolutiile din Franta, datorita contabilitatii separate si activitatilor independente de banca-mama, a dat asigurari presedintele BRD, Patrick Gelin.

    Bancile din Romania au realizat, anul trecut, un profit net cumulat de 2,74 miliarde lei, in crestere cu 24,5%, fata de rezultatul obtinut in 2006, potrivit datelor raportate de institutiile de credit la banca centrala. Calculate la cursul mediu publicat de banca centrala pentru anul trecut, profiturile bancilor au totalizat 822 milioane de euro, in crestere cu 27% fata de castigurile din 2006, exprimate in euro. Peste 50% din profitul net realizat de sistemul bancar revin BRD-Groupe Societe Generale si Bancii Comerciale Romane. Primele trei mari banci, BCR, BRD si Raiffeisen, au pierdut, cumulat, cinci puncte procentuale din cota de piata detinuta impreuna, in functie de active, de la 50,31% in 2006 la 45,48%, in conditiile unei cresteri cu 45% a activelor totale din sistem, la 250,7 miliarde lei (75,121 miliarde euro). Actionarii BRD sunt Societe Generale (58,32 %), SIF Oltenia (5,34 %), SIF Muntenia (5,27 %), SIF Moldova (5,04 %) si alti actionari (26,04 %).

    ‘Evolutiile din Franta nu afecteaza BRD Patrick Gelin presedinte BRD

    Sursa: Business Standard, 31 ianuarie 2008

    mai mult

Pagina

inchide