Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.02.2008

  • Ceramica Iasi si-a majorat capitalul de sapte ori

    Wall-Street.ro   

    ___
    Producatorul de caramizi si tigle Ceramica Iasi (CERE) si-a majorat capitalul social cu 48,9 milioane lei (13,5 milioane euro), pana la 57,12 milioane lei (15,8 milioane euro), dupa ce actionarii au subscris toate actiunile emise, potrivit comunicatului transmis luni pietei Rasdaq.

    Pentru majorarea de capital, Ceramica Iasi a emis 97,928 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. In prima etapa a majorarii, actionarii au subscris 94,65% din actiuni, iar in a doua etapa a majorarii acestia au subscris in totalitate cele 5,22 milioane actiuni ramase.

    In urma majorari, Ceramica Iasi a acumulat un capital social de 57,12 milioane lei, divizat in aproape 114,25 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul majoritar al Ceramica este compania Ugirofin din Olanda, care inaintea majorarii capitalului social, detinea 65,88% din pachetul total de actiuni.

    Ceramica Iasi a afisat, in primele trei trimestre ale anului trecut, un profit net de circa 11 milioane lei (3,27 milioane euro), de doua ori mai mare fata de profitul obtinut in intervalul echivalent din 2006, cand acesta a fost de 5,44 milioane lei. Afacerile companiei s-au cifrat la 36,2 milioane lei (10 milioane euro), in primele noua luni din 2007, in crestere cu 20,4% fata de perioada similara din 2006, cand cifra de afaceri afisata de Ceramica Iasi a fost de 30 milioane lei.

    Compania are o capitalizare de circa 365,6 milioane lei (101,28 milioane euro), aferenta cotatiei de 3,20 lei, inregistrata in sedinta din 04 februarie. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.

    Sursa: Wall-Street, 5 februarie 2008

    mai mult

  • SIF Transilvania a incasat 1,9 mil. euro pe obligatiunile de la Organe de Asamblare

    DailyBusiness.ro   SIF3

    ___
    Compania Organe de Asamblare Brasov si-a rascumparat vineri propriile obligatiuni detinute de actionarul majoritar, SIF Transilvania, pentru suma de 7,24 mil. lei (1,9 mil. euro), a anuntat luni conducerea societatii de investitii financiare.

    SIF Transilvania (SIF 3) a subscris, la finele lunii octombrie, 2,81 milioane de obligatiuni emise de Organe de Asamblare, pentru 7,04 milioane lei, diferenta de circa 195.000 lei reprezentand dobanda aferenta perioadei 23 octombrie 2007-31 ianurie 2008, potrivit reprezentantilor societatii de investitii financiare.

    Compania din Brasov a lansat, la 16 octombrie, o emisiune de obligatiuni cu scadenta la trei ani de 7,5 milioane de lei (3 milioane de titluri la valoarea unitara de 2,5 lei).

    Fondurile obtinute prin imprumutul obligatar de societate, detinuta in proportie de 94% de SIF Transilvania, au fost utilizate pentru activitatea de productie si pentru unele investitii.

    Sursa: Daily Business, 5 februarie 2008

    mai mult

  • Bursa lanseaza in martie futures pe actiuni

    Prime Transaction   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti va lansa, la sfarsitul lunii februarie sau cel tarziu in luna martie, contractele futures pe actiuni.

    Primele contracte de acest fel care se vor tranzactiona la bursa au ca suport activ actiunile Bancii Transilvania, cele cinci societati de investitii financiare, Transelectrica si cele ale Petrom, conform reprezentantilor bursei.

    Totodata, Bursa de Valori Bucuresti va lansa contractele futures pe raportul leu/euro si leu/dolar.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat, la finele saptamanii trecute, contractele futures pe actiuni la BVB.

    Pretul final de decontare a acestor instrumente financiare derivate se va calcula pe baza pretului mediu ponderat cu volumul tranzactiilor incheiate pe piata reglementata la vedere in ultima zi de tranzactionare, conform CNVM.

    Tot saptamana trecuta, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat specificatiile contractului futures avand ca activ suport actiunile emise de compania nationala de transport al gazelor naturale Transgaz Medias.

    “Principala preocupare a bursei este listarea Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa aceasta listare, BVB se va ocupa in special de tranzactiile futures. Estimam ca acestea vor putea fi tranzactionate la BVB la finele lunii februarie sau la inceputul lunii martie”, au decarat surse din cadrul BVB.

    Lichiditatea pietei contractelor la termen (futures) de la Bursa de Valori Bucuresti va creste odata cu introducerea institutiei formatorului de piata (market maker).

    “Vrem sa avem market maker pentru contractele futures si vrem sa oferim si facilitati celor care tranzactioneaza futures”, au mai explicat reprezentantii BVB. Absenta formatorilor de piata si costul tranzactiilor sunt principalele motive prin care brokerii de la Bucuresti explica lichiditatea extrem de scazuta a pietei futures de la BVB.

    La BVB se tranzactioneaza, in prezent, contracte futures avand ca activ suport indicii bursieri BET, care urmaresc evolutia actiunilor lichide, si BET-FI, care inglobeaza evolutia SIF-urilor.

    In prezent, tranzactiile futures avand ca suport actiunile companiilor listate la BVB se tranzactioneaza doar la bursa instrumentelor derivate de la Sibiu (BMFMS). In ultima saptamana, investitorii de la Sibiu au plasat 91,8 milioane de euro in aproape 103.000 contracte, cele mai cautate fiind derivativele pe actiuni SIF2 Moldova si SIF5 Oltenia.

    Sursa: Standard Business, 5 februarie 2008

    mai mult

  • Teraplast Bistrita vine la Bursa cu 25% din actiuni

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TRP

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei de investitie in actiuni emise de SC Teraplast SA Bistrita, in sedinta din 31 ianuarie.

    Teraplast Bistrita vrea sa listeze pe Bursa un numar de actiuni reprezentand 25% din capitalul social al societatii. Titlurile Teraplast au o valoarea nominala de 0,1 lei. Intermediarul ofertei publice initiale ce se va derula pe Bursa de Valori Bucuresti este Raiffeisen Capital&Investment

    In perioada urmatoare, intermediarul va elabora prospectul de oferta care va fi trimis spre aprobare CNVM. Oferta propriu-zisa va fi lansata abia dupa aprobarea prospectului de catre Comisie iar cel mai probabil aceasta se va derula in luna martie.

    Teraplast Bistrita este unul dintre principalii producatori de pe piata produselor din PVC din Romania

    Sursa: Bursa, 5 februarie 2008

    mai mult

  • Indicele compozit al bursei a pierdut 2,5% in sedinta de marti

    Prime Transaction   

    ___
    Se pare ca au intervenit vanzatorii straini, care a incheiat tranzactii nu foarte importante, dar suficiente pentru a provoca scaderile pietei', a declarat Gabriel Necula, analist Prime Transaction.

    mai mult

04.02.2008

  • Privatizarea Oltchim, programata pentru finele anului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Combinatul Oltchim va fi scos la privatizare in acest an, la un pret care va fi influentat de eventuala preluare a principalului furnizor de materii prime, Petrochemical Arges, detinut de Petrom, operatiune improbabila in prezent din cauza pierderilor inregistrate de compania din Ramnicu Valcea. 'Privatizarea Oltchim este programata pe la sfarsitul anului', a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu. Pretul va fi mai mare daca Oltchim va reusi sa preia principalii furnizori de materii prime, companiile Petrochemical Arges si Salrom. 'Una este valoarea Oltchim cu conditionalitati privind asigurarea materiilor prime si alta este cu acestea asigurate', a spus Atanasiu. Oltchim a depus anul trecut o oferta pentru cumpararea Petrochemical Arges, care inglobeaza activitatile de petrochimie ale rafinariei Arpechim, unul dintre cei mai importanti furnizori de materie prima pentru combinatul chimic. Achizitia este incerta insa din cauza pierderilor de 78,5 milioane de lei (23,5 milioane de euro) inregistrate anul trecut de combinatul din Ramnicu Valcea. 'Nu stim daca Oltchim va reusi sau nu sa ia Petrochemical Arges. Preluarea Petrochemical Arges era o idee generoasa, dar putin probabil de pus in practica. I-am spus lui Roibu (Costantin Roibu, directorul general al combinatului chimic - n.r.) ca o conditie obligatorie este sa fie pe profit. Exercitiul pe 2007 se pare ca se va incheia pe minus. In aceste conditii, nu va putea sau este putin probabil ca va putea participa direct la achizitionarea acelei parti din Arpechim care ii asigura materia prima', a afirmat Atanasiu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 februarie 2008'

    mai mult

  • Perspectiva negativa de rating pentru patru banci romanesti

    Wall-Street.ro   BRD

    ___
    Fitch a coborat de la 'stabile' la 'negative' perspectivele ratingurilor pentru credite pe termen lung ale BCR, BRD, Bancpost si UniCredit Tiriac, ca urmare a a revizuirii in scadere a perspectivei ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si valuta, potrivit Fitch.

    Agentia de evaluare finaciara Fitch Ratings a micsorat, pe 31 ianuarie, perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si in valuta, ca urmare a adancirii masive a deficitului de cont curent, unul dintre cele mai mari din lume.

    Fitch a confirmat, totodata, ratingurile 'A-' pentru creditele pe termen lung ale Bancii Comerciale Romane (BCR), BRD Groupe Societe Generale, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank.

    Ratingurile 'A-' ale celor patru banci romanesti sunt sustinute de suportul institutional oferit de bancile-mama - Erste Bank pentru BCR, Societe Generale pentru BRD, EFG Eurobank pentru Bancpost si Unicredit pentru UniCredit Tiriac Bank - si de plafonul de tara 'A-' al Romaniei.

    Sursa: Wall-Street, 4 februarie 2008

    mai mult

  • Complexurile energetice si filialele Electrica intra la tranzactionare

    Interesul Public   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a aprobat listarea la Bursa, cu pachete minoritare de actiuni, a complexurilor energetice din Oltenia si a filialelor de distributie si furnizare a energiei detinute de Electrica. 'Am avizat listarea la bursa a complexurilor energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) si a filialelor neprivatizate ale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud )'. 'Speram ca dupa ce le listam, vanzarea acestora sa o facem la bursa, pentru ca dupa experienta altor state, vanzarea pe bursa are cele mai bune rezultate', a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu. Cu toate acestea, operatiunea va avea loc doar dupa infiintarea companiei energetice integrate, care va fi controlata de stat. Atanasiu a adaugat ca a solicitat managementului celor trei producatori de electricitate din Oltenia sa inceapa operatiunile pentru intrarea pe piata de capital, estimata la cateva luni. Complexul energetic aflat in cel mai avansat stadiu al pregatirilor este cel din Craiova. Cei trei producatori de energie din Oltenia asigura aproape o treime din consumul anual de electricitate la nivel national. Compania, cea mai mica dintre cele trei din Oltenia, va utiliza fondurile obtinute prin vanzarea actiunilor pe piata de capital pentru investitii de mediu si tehnologice, precum si pentru majorarea capacitatii de productie a energiei. 'Listam la bursa probabil un pachet de 20-25-30% din actiuni, iar dupa aceea vrem sa scoatem la vanzare pachetul majoritar, care devine mult mai atractiv', a afirmat Atanasiu, referindu-se la Complexul Craiova. Autoritatea intentioneaza sa majoreze capitalul social al companiei prin aport in natura, reprezentat de mina Rosioara, aflata acum in administrarea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), unul dintre principalii producatori de carbune pentru termocentrale. Mina Rosioara livreaza intreaga productie catre Complexul Energetic Craiova, care isi asigura din minele proprii doar 10% din carbunele necesar producerii de energie. 'Incercam sa facem o majorare de capital prin aport in natura prin aducerea minei Rosioara de la SNLO, pentru a permite complexului din Craiova sa controleze mai bine costurile. Inca nu stim daca este posibil, dar discutiile continua cu specialistii. Daca vom aduce mina la Complexul Craiova, listarea acestuia va intarzia putin, pentru a se realiza capitalizare prin aportul in natura. Daca nu este posibil, nu o facem', a spus Atanasiu. Acesta a afirmat ca SNLO, prin programul de restructurare, are in vedere pastrarea minei Rosioara, care este rentabila, si inchiderea altor unitati neviabile. Totodata, AVAS intentioneaza sa listeze la Bursa complexurile Turceni si Rovinari si filialele Electrica, dar o decizie finala va fi luata dupa ce Guvernul va aproba componenta companiei energetice integrate de stat, probabil in cel mult doua luni. 'Dupa ce va fi aprobata de Guvern infiintarea companiei de stat, vom putea spune ce se va intampla cu ele. Sub nicio forma aceste firme nu vor intra in compania de stat decat ca persoane juridice, asa cum sunt ele astazi', a precizat Atanasiu. Presedintele AVAS a confirmat ca Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, nu va face parte din compania integrata de stat. Precizam ca AVAS este actionarul majoritar atat al complexurilor, cat si al filialelor Electrica.

    Sursa: Interesul Public, 4 februarie 2008'

    mai mult

  • WSE: Lansam piata de la Sibiu in primele sase luni

    Business Standard   

    ___
    Bursa de Valori din Varsovia, una dintre cele mai mari burse din Europa Centrala si de Est, care a achizitionat anul trecut un pachet de actiuni la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, intentioneaza sa lanseze piata de actiuni de la Sibiu, in prima jumatate a anului.

    Preluarea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu face parte din strategia bursei poloneze de a deveni centru financiar regional in Europa Centrala si de Est.

    “Colaboram in permanenta cu partenerii nostri de la Sibiu. Am alocat timp si resurse importante acestui proiect, iar targetul nostru este sa lansam piata de actiuni in prima jumatate a acestui an sau cel mai tarziu pana la finalul anului 2008”, a declarat Ludwik Sobolewski, presedinte si CEO al WSE, in cadrul Central and Eastern European Market Forum de la Varsovia.

    Acesta nu a precizat si cate listari estimeaza pentru bursa din Sibiu. Cu toate acestea, presedintele SIBEX, Teodor Ancuta, a declarat la finalul anului trecut ca mizeaza pe o lichiditate zilnica de 10-15 mil. euro pe piata spot.

    Sobolewski a mentionat ca, dupa lansarea pietei de actiuni de la Sibiu, pe aceasta platforma vor avea acces atat brokerii din Romania, cat si casele de brokeraj din Polonia. “Vom crea o noua piata, iar intentia noastra este ca brokerii care vor avea acces la aceasta piata sa fie si din Romania, si din Polonia”, a spus Sobolewski.

    Bursa din Sibiu a devenit, la inceputul lunii ianuarie, membru al Association of Futures Markets (AFM), o organizatie internationala care cuprinde in special burse de pe pietele futures emergente din Europa, Asia, America de Sud si Africa. “Romania este una dintre tarile in care am intampinat probleme, pentru ca exista o legislatie mai restrictiva, dar am intampinat o foarte mare determinare din partea reprezentantilor bursei din Sibiu in a colabora cat mai strans. In plus, pentu cine vrea sa lanseze o piata de actiuni in Romania, munca este foarte grea, pentru ca deja exista o bursa, iar concurenta dintre cele doua va fi foarte dura”, crede Sobolewski.

    Bursa de Valori din Varsovia are deja o participatie de 1,8% la SIBEX si vrea sa devina principalul operator bursier din Europa Centrala si de Est.

    “Cred ca Romania are un potential foarte mare, iar competitia dintre bursa sibiana si Bursa de Valori Bucuresti nu poate fi decat un element pozitiv”, a mai spus presedintele bursei din Varsovia.

    WSE a suspendat de curand negocierile de preluare a unui pachet de actiuni de la bursa din Cehia, insa este in continuare interesata de achizitii precum bursele din Slovenia si Moldova.

    De asemenea, Sobolewski a declarat ca bursa din Varsovia ar fi interesata de preluarea unei participatii la platforma bursiera ucraineana PFTS, pentru a-si putea atinge tinta de a deveni un centru financiar al Europei Centrale.

    “Suntem foarte interesati sa cooperam si cu piata ucraineana, vrem sa fim prezenti in Ucraina”, a reiterat seful bursei poloneze. Acesta a adaugat ca PFTS nu este inca o companie, ci mai degraba un parteneriat, unde este imposibil ca Bursa de Valori din Varsovia sa cumpere o detinere, deoarece PFTS ar trebui sa isi schimbe structura.

    Bursa din Varsovia este pe punctul de a se privatiza, dupa ce noul guvern de centru-dreapta si-a propus o privatizare partiala in acest an, prin vanzarea unui pachet de circa 30% catre investitori institutionali si 10-20% printr-o oferta publica primara (IPO).

    Capitalizarea bursei poloneze a ajuns la circa 270 de miliarde euro. Pe piata principala a WSE sunt listate 327 de companii, conform datelor Bursei de Valori din Varsovia.

    Sursa: Business Standard, 4 februarie 2008

    mai mult

  • Ultima saptamana la bursa: Apatie cauzata de situatia externa incerta

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... sa apara stiri pozitive atat din partea marilor companii, cat si din sectorul macroeconomic', a afirmat Alin Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

Pagina

inchide