Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.11.2007

  • Laminorul Braila incheie trimestrul al treilea cu pierderi de 3,8 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LMRU

    ___
    Compania Laminorul Braila (LMRU) a afisat ieri pierderi de 3,8 milioane lei pe trimestrul al treilea al acestui an, de circa patru ori mai mari fata de intervalul echivalent din 2006, iar afacerile au scazut de trei ori, la 4,28 milioane lei (1,28 milioane euro).

    In intervalul iulie-septembrie al anului trecut, Laminorul a avut pierderi de 984.800 lei si o cifra de afaceri de 13,24 milioane lei.

    Trimestrul al treilea din 2007 este al doilea consecutiv cand societatea inregistreaza pierderi, dupa ce in perioada aprilie-iunie 2007 a afisat o pierdere de 2,2 milioane lei, taind din profitul de 9,14 milioane lei realizat in primul trimestru. Astfel, dupa primele noua luni ale anului curent, Laminorul a coborat la un profit de 3,10 milioane lei (920.700 euro).

    Profitul din primele noua luni ale acestuia este sustinut de vanzarile de active din primul trimestru si consemneaza o revenire fata de primele trei trimestre din 2006, cand compania a inregistrat o pierdere de 5,95 milioane lei.

    Afacerile companiei din perioada ianuarie-septembrie 2007 s-au cifrat la 26,8 milioane lei (8 milioane euro), in crestere cu 41,07% fata de intervalul echivalent din 2006, cand acestea au fost de 19,04 milioane lei.

    Laminorul Braila are un capital social de 41 milioane lei (11,43 milioane euro), divizat in 19,71 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,08 lei. Actionarul majoritar al companiei este Donau Commodities SRL, care detine 77,62% din actiuni. Printre actionarii societatii mai figureaza Tubman International Ltd cu 11,57% si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu 0,76%.

    Sursa: Bursa, 28 noiembrie 2007

    mai mult

27.11.2007

  • Zarea estimeaza o crestere cu 30% a cifrei de afaceri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Zarea Bucuresti estimeaza pentru acest an o crestere cu 30% a cifrei de afaceri, la circa 63 de milioane de lei (18 milioane de euro), dupa ce anul trecut producatorul de bauturi alcoolice a raportat un nivel de 48,2 milioane de lei. 'Preconizam o crestere de 30% a cifrei de afaceri pentru anul 2007 datorata, in principal, succesului pe care l-a avut relansarea brandy-ului Milcov si a spumantului nostru. Pentru 2008 inca nu am definitivat o proiectie, sezonul vanzarilor de spumante fiind abia la inceput', a declarat ieri directorul de marketing al companiei, Miruna Patrascu. Zarea a investit patru milioane de euro in promovarea marcii de brandy si sapte milioane de euro pentru spumant.

    Totodata, compania a continuat investitiile in segmentul de productie, prin modernizarea si marirea capacitatii de imbuteliere. Anul trecut, producatorul a inregistrat un profit de 9,7 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro) si o cifra de afaceri de 48,2 milioane de lei, potrivit datelor transmise Ministerului Economiei si Finantelor. 'In ceea ce priveste profitul, in 2007 o sa inregistram ceva mai putin, din cauza investitiilor pe care le-am derulat in strategiile de marketing. E un proces specific perioadelor cand o companie lanseaza produse noi, face rebranding sau urmareste constructia unor marci', a adaugat Patrascu. Zarea a castigat saptamana trecuta un proces intentat societatii Vincon Vrancea, pentru utilizarea marcii de vin ars Milcov, sustinand ca dreptul de proprietate industriala asupra marcii ii revine. Producatorul din Bucuresti a cerut despagubiri de trei milioane de euro. 'Aceasta suma ar putea sa creasca sau sa scada in functie de expertiza unei firme autorizate, care va fi imputernicita ca atare de instanta', a precizat Patrascu. Actionarii principali ai Zarea sunt compania poloneza Ambra, cu 44,64% si firma Karom Trading Romania, cu 30,02%, ambele fiind controlate de producatorul german de spumante Schloss Wachenheim, care detine mai multe fabrici in Germania, Polonia, Cehia si Romania. Totodata, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului detine la Zarea un pachet de 4,31% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Compania Dafora, sanctionata de Consiliul Concurentei

    Interesul Public   DAFR

    ___
    Consiliul Concurentei a sanctionat compania Dafora SA, cu o amenda in valoare de 151.557 lei, pentru ca nu a notificat concetrarea economica realizata prin dobandirea controlului asupra compania Condmag SA. Dafora a realizat, in data de 9 mai 2007, operatiunea de concentrare economica, insa partile nu au inaintat in termen de 30 zile autoritatii de concurenta notificarea operatiunii. „Sanctiunea aplicata in acest caz are un caracter procedural, omisiunea unei notificari nefiind o practica anticoncurentiala“, se mentioneaza in comunicatul Concurentei.

    Conform prevederilor Legii concurentei din 1996, republicata, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei operatiunile de concentrare economica mai mari decat pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica este mai mare decat echivalentul in lei a 10 milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a 4 milioane euro. In situatia in care pragurile atinse de o operatiune de concentrare economica ii dau acesteia o dimensiune comunitara, aceasta trebuie notificata Comisiei Europene.

    Sursa: Interesul Public, 27 noiembrie 2007

    mai mult

  • Al-Arrab a realizat o infuzie de capital de 35 mil. euro la Electroputere

    DailyBusiness.ro   EPT

    ___
    Al-Arrab Contracting Company Limited a realizat o infuzie de capital de lucru in valoare de 35 mil. euro, din totalul de 37 mil. euro la care s-a angajat in procesul de privatizare a companiei Electroputere Craiova, a anuntat luni Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    'Pentru realizarea infuziei de capital de lucru de 37 milioane de euro, investitorul are un termen de sase luni de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, adica din 13 noiembrie 2007', au mentionat reprezentantii AVAS.

    Infuzia de capital are drept scop rezolvarea crizei de lichiditati cu care se confrunta societatea craioveana in acest moment.

    AVAS a vandut un pachet de 78 milioane actiuni, reprezentand 62,8% din capitalul Electroputere pentru 120 milioane euro catre Al-Arrab Contracting Company Ltd. Restul actiunilor pana la 100% din capitalul social au fost trecute in proprietate privata, la inceputul anilor '90, prin Programul de privatizare in masa (PPM).

    Investitorul, Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita si-a asumat si un program investitional de circa 23 milioane de euro, dintre care 3 milioane de euro investitii de mediu si 20 milioane de euro investitii pentru dezvoltare si retehnologizare.

    Sursa: Daily Business, 27 noiembrie 2007
    '

    mai mult

  • Imotrust: Pierdere pe exploatare, profit din plasamentele financiare

    Business Standard   ARCV

    ___
    Dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de circa 15,6 milioane de lei (4,7 milioane de euro), de 3,6 ori mai mare fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Profitul s-a datorat exclusiv plasamentelor financiare ale companiei, din activitatea de baza, de exploatare, Imotrust inregistrand o pierdere de 1,8 milioane de lei (0,56 milioane de euro), fata de un profit de 0,65 milioane de lei in primele trei trimestre din 2006. Pe de alta parte, compania a avut, din activitatea financiara, un profit de 20,96 milioane de lei (6,4 milioane de euro), de 4,7 ori mai mare decat in aceeasi perioada de anul trecut.

    Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 56,4%, de la 1,54 milioane de lei la 2,41 milioane de lei (0,7 mil. euro), in timp ce veniturile dezvoltatorului imobiliar au ajuns la 55,6 milioane de lei (16,6 milioane de euro), de trei ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut, conform raportului situatiilor financiare transmis pietei Rasdaq. Totodata, cheltuielile s-au majorat, in primele noua luni, de peste trei ori, la 36,48 milioane de lei (circa zece milioane de euro).

    In sedinta bursiera de ieri, actiunile Imotrust Arad au pierdut 2%, capitalizarea companiei ajungand la 44 milioane de euro. Actionarii companiei au aprobat, la inceputul lunii noiembrie, transferarea actiunilor de pe piata Rasdaq la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti si dublarea capitalului social, de la 10,68 milioane de lei (circa trei milioane de euro) la 21,36 milioane de lei (5,9 milioane de euro), prin aport in numerar.

    Printre actionarii Imotrust Arad se numara si Morgan Stanley & CO International Limited, parte a bancii americane de investitii Morgan Stanley, care controleaza, din luna mai, circa 5% din titlurile companiei. La inceputul lunii octombrie, fondurile MEI Roemenie En Bulgarije Funds NV, impreuna cu Middle Europe Opportunity Fund II NV, au achizitionat 5% din actiunile companiei din Arad. Imotrust a fost infiintata anul trecut, prin fuziunea a sase societati comerciale membre ale grupului Codlea, din Arad, si activeaza pe piata imobiliara de constructii civile si industriale. De la inceputul anului, actiunile dezvoltatorului imobiliar inregistreaza o crestere de 322,86%, dupa ce, in ultima luna, compania s-a depreciat cu 59%.

    Sursa: Business Standard, 27 noiembrie 2007

    mai mult

  • Bere Azuga a trecut pe profit in primele noua luni, in urma cresterii afacerilor cu 46,5%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Compania Bere Azuga (BEGY) a afisat in primele noua luni din 2007 un profit net de 875.300 lei (260.800 lei), dupa ce, in aceeasi perioada a anului trecut, a inregistrat pierderi, pe fondul cresterii cu 46,5% a afacerilor, potrivit raportului transmis ieri pietei Rasdaq.

    In perioada ianuarie-septembrie din 2007, afacerile companiei s-au cifrat la 23,3 milioane lei (6,95 milioane euro), in crestere cu 46,5% fata de intervalul echivalent din 2006, cand acestea au fost de 15,9 milioane lei. In primele trei trimestre ale anului trecut, Bere Azuga a avut pierderi de 34.000 lei.

    Actionarul majoritar al Bere Azuga este Valeriu Morariu, care controleaza 50% din capital, in timp ce Rombas Trans International SRL detine 20,09% din actiuni. Compania are un capital social de 5,88 milioane lei (1,63 milioane euro), divizat in 2,35 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei.

    Conducerea producatorului de bere a propus actionarilor majorarea capitalului social cu 7,64 milioane lei (2,12 milioane euro), prin aport in numerar, pana la 13,5 milioane lei (3,75 milioane euro), si contractarea unui credit de 3,25 milioane euro. Acestia urmeaza sa analizeze propunerea conducerii in sedinta din 17 decembrie.

    Sursa: Bursa, 27 noiembrie 2007

    mai mult

26.11.2007

  • Oil Terminal: Profitul pe tot anul, ca la noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Conducerea operatorului portuar Oil Terminal spune ca profitul pe 2007 nu va diferi semnificativ fata de castigul obtinut obtinut pe primele noua luni.

    Operatorul portuar Oil Terminal (OIL) a realizat in perioada iulie-septembrie un profit net de 1,87 mil. euro (6,6 mil. lei), fata de un castig de 134.000 de euro in perioada similara din 2006, nivelul profitului fiind determinat in principal de nerealizarea unor cheltuieli cu reparatiile bugetate la inceputul anului.

    'Cheltuielile cu reparatiile s-au redus la circa 43%, insa acestea se vor efectua pana la finalul anului. Cred ca profitul pe anul in curs nu se va abate semnificativ de cel realizat dupa primele noua luni', spune Mihai Lupu, directorul general al companiei.

    Oil Terminal a inregistrat in trimestrul al treilea afaceri in crestere cu 19%, la 10,1 mil. euro (32,7 mil. lei), dupa ce in prima jumatate a anului cifra de afaceri a companiei se diminuase cu 8%.

    Oil Terminal a fost afectata in primele sase luni de inactivitatea rafinariei Rafo, unul din clientii importanti ai operatorului portuar. Intrarea Rafo in functiune incepand cu trimestrul al treilea a redus decalajul afacerilor Oil Terminal, nivelul acestora dupa primele noua luni fiind similar cu cel din perioada similara a anului trecut, de 26,5 mil. euro (87,5 mil. lei). Rafo a contribuit in luna septembrie cu 12% la veniturile totale ale companiei si cu 8% anul trecut. Veniturile realizate in primele trei trimestre s-au situat cu circa 10% peste cele bugetate.

    Conducea companiei spune insa ca acestea vor fi afectate in ultima parte a anului, ca urmare a intrarii rafinariei Petrobrazi in revizie incepand cu luna august.

    'Intrarea Rafo in functiune ne acopera intru catva lipsa de activitate a rafinariei Petrobrazi, insa efectele intrarii acesteia in revizie prognozez ca vor fi resimtite in luna decembrie cand se va realiza facturarea', spune Lupu. El a mai precizat ca majorarea tarifelor Oil Terminal vor influenta in mod pozitiv veniturile companiei, dar acestea nu se vor vedea si la nivelul profitului, in conditiile in care cresterea tarifara s-a realizat cu precadere pentru acoperirea platii redeventelor catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care s-au dublat.

    La jumatatea lunii noiembrie, ANRM a majorat cu 11% tarifele pentru descarcarea si incarcarea produselor petroliere prin terminalul de la Constanta.

    Dupa primele noua luni, compania a raportat un profit net de 2,2 mil. euro (7,3 mil. lei), in crestere de 11 ori, in euro, comparativ cu cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut si de peste patru ori mai ridicat fata de castigul bugetat pentru tot anul curent.

    Compania este in proces de reevaluare a activelor, dupa ce a fost nominalizata alaturi de Conpet Ploiesti sa reprezinte statul roman in dezvoltarea oleoductului paneuropean Constanta - Trieste (PEOP).

    Compania detine terenuri importante langa Constanta, insa, potrivit conducerii societatii, acestea nu vor fi incluse in reevaluare. 'Nu poti sa faci o evaluare de piata a terenurilor. Nu permite legea', a conchis Mihai Lupu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Piata asigurarilor ar putea creste cu 275% in 10 ani, la 7,5 mld. euro

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Volumul primelor brute subscrise pe piata asigurarilor din Romania ar putea atinge, in zece ani, suma de 7,5 miliarde euro, in crestere cu 275% fata de nivelul pietei estimat pentru 2007, de 2 miliarde euro.

    Ponderea asigurarilor de viata ar putea ajunge de la 18,5% din totalul pietei, in 2007, la 45%, in 2017, a spus Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), citata de NewsIn.

    'Ne vom apropia astfel de media din Uniunea Europeana, unde asigurarile de viata reprezinta, ca volum, mai mult de jumatate din asigurarile incheiate', a explicat Toncescu.

    CSA estimeaza, pentru sfarsitul acestui an, un total al primelor brute subscrise pe piata din Romania de peste 2 miliarde euro, dintre care 1,63 miliarde euro reprezinta volumul primelor brute subscrise din asigurari generale, a precizat Toncescu.

    Seful CSA a estimat cota de piata a primelor cinci companii de asigurari din Romania, dupa preluarea Asirom de catre austriecii Vienna Insurance Group, la aproximativ 70%. In urma achizitiei Asirom, asiguratorul austriac va controla peste 30% din piata asigurarilor din Romania, a mai explicat Toncescu.

    In prezent, primele companii de asigurari din Romania, dupa volumul primelor brute subscrise, sunt Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom, a adaugat Toncescu.

    Sursa: Daily Business, 26 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Petrom suplimenteaza investitiile cu 34 mil. euro

    Business Standard   SNP

    ___
    Cea mai mare companie din Romania, Petrom, intentioneaza sa-si majoreze bugetul de investitii pentru acest an cu 114 milioane de lei (34,5 mili. euro, calculate la un curs mediu pe primele noua luni de 3,29 lei pentru un euro).

    Petrom vrea sa majoreze cu 44% nivelul investitiilor pe segmentul de explorare si productie de la 1,681 miliarde lei (509,46 mil. euro) la 2,421 miliarde lei (733,74 mil. euro). Oficialii companiei petroliere nu au putut fi contactati pentru a explica aceste masuri.

    In acelasi timp, investitiile programate in Combinatul Doljchim ar urma sa scada de la 25 milioane de lei (aproape sapte mil. euro) la 20 milioane de lei (circa 5,5 mil. euro).

    In divizia de gaze, reducerea va fi drastica, fondurile alocate urmand sa coboare de la 151 milioane de lei (42 mil. euro) la 18 milioane de lei (cinci mil. euro).

    Pe segmentul de rafinare si marketing, investitiile se vor reduce de la 1,517 miliarde lei (422 mil. euro) la 1,068 miliarde lei (297 mil. euro), in timp ce, la nivel corporativ, fondurile alocate ar urma sa scada de la 377 milioane de lei (104 mil. euro) la 338 milioane de lei (94 mil. euro). Practic, investitiile in cadrul Petrom SA vor creste de la 3,751 mld. lei (1,136 mld. euro) la 3,865 mld. lei (1,171 mld. euro). Toate aceste propuneri vor fi analizate in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Petrom, programata pentru 27 noiembrie.

    Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,548 mld. lei (460 mil. euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si cu dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.

    In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, la 8,672 mld. lei (2,4 mld. euro), in principal din cauza preturilor mici si cantitatilor mai reduse vandute din activitatea de rafinare, in urma reviziei de la rafinaria Arpechim.

    Petrom este liderul pietei locale de distributie carburanti, fiind urmat de Rompetrol, recent preluat de compania de stat de petrol si de gaze din Kazahstan - KazMunaiGaz, LuKoil, MOL si Agip. Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%.

    OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde euro, realizata sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.

    Statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, detine un pachet de 20,63% din actiunile companiei, fiind urmat de Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - 2,02% si actionarii de la bursa, care impart aproximativ 6% din titluri.

    Sursa: Business Standard, 26 noiembrie 2007

    mai mult

  • BCR prelungeste oferta de cumparare a actiunilor detinute de actionarii minoritari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Banca Comerciala Romana (BCR) prelungeste pana pe 7 decembrie oferta pentru cumpararea tuturor actiunilor detinute de actionarii minoritari in trei dintre subsidiarele sale, oferta lansata recent.

    Cele trei subsidiare vizate sunt SAI BCR Asset Management SA, BCR Asigurari de Viata SA si BCR Leasing IFN SA.

    Perioada stabilita initial pentru oferta de cumparare a BCR se incheia la 23 noiembrie 2007, aceasta fiind ultima zi cand BCR putea primi in mod valabil Scrisorile de Acceptare a Vanzarii transmise de actionari.

    Banca a luat decizia de prelungire a perioadei de valabilitate a ofertei cu doua saptamani, intrucat in ultimele zile numarul Scrisorilor de Acceptare a Vanzarii primite a crescut in mod semnificativ. 'BCR doreste sa acorde tuturor actionarilor minoritari sansa de a-si vinde actiunile in fiecare din aceste subsidiare', se arata in comunicatul BCR.

    Toate celelalte termene pentru finalizarea centralizarii si verificarea rezultatelor, plata Impozitului si a Pretului Net, se vor prelungi in mod corespunzator.

    Sursa: Bursa, 26 noiembrie 2007
    '

    mai mult

Pagina

inchide