Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.11.2007

  • Piata asigurarilor ar putea creste cu 275% in 10 ani, la 7,5 mld. euro

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Volumul primelor brute subscrise pe piata asigurarilor din Romania ar putea atinge, in zece ani, suma de 7,5 miliarde euro, in crestere cu 275% fata de nivelul pietei estimat pentru 2007, de 2 miliarde euro.

    Ponderea asigurarilor de viata ar putea ajunge de la 18,5% din totalul pietei, in 2007, la 45%, in 2017, a spus Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), citata de NewsIn.

    'Ne vom apropia astfel de media din Uniunea Europeana, unde asigurarile de viata reprezinta, ca volum, mai mult de jumatate din asigurarile incheiate', a explicat Toncescu.

    CSA estimeaza, pentru sfarsitul acestui an, un total al primelor brute subscrise pe piata din Romania de peste 2 miliarde euro, dintre care 1,63 miliarde euro reprezinta volumul primelor brute subscrise din asigurari generale, a precizat Toncescu.

    Seful CSA a estimat cota de piata a primelor cinci companii de asigurari din Romania, dupa preluarea Asirom de catre austriecii Vienna Insurance Group, la aproximativ 70%. In urma achizitiei Asirom, asiguratorul austriac va controla peste 30% din piata asigurarilor din Romania, a mai explicat Toncescu.

    In prezent, primele companii de asigurari din Romania, dupa volumul primelor brute subscrise, sunt Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom, a adaugat Toncescu.

    Sursa: Daily Business, 26 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Petrom suplimenteaza investitiile cu 34 mil. euro

    Business Standard   SNP

    ___
    Cea mai mare companie din Romania, Petrom, intentioneaza sa-si majoreze bugetul de investitii pentru acest an cu 114 milioane de lei (34,5 mili. euro, calculate la un curs mediu pe primele noua luni de 3,29 lei pentru un euro).

    Petrom vrea sa majoreze cu 44% nivelul investitiilor pe segmentul de explorare si productie de la 1,681 miliarde lei (509,46 mil. euro) la 2,421 miliarde lei (733,74 mil. euro). Oficialii companiei petroliere nu au putut fi contactati pentru a explica aceste masuri.

    In acelasi timp, investitiile programate in Combinatul Doljchim ar urma sa scada de la 25 milioane de lei (aproape sapte mil. euro) la 20 milioane de lei (circa 5,5 mil. euro).

    In divizia de gaze, reducerea va fi drastica, fondurile alocate urmand sa coboare de la 151 milioane de lei (42 mil. euro) la 18 milioane de lei (cinci mil. euro).

    Pe segmentul de rafinare si marketing, investitiile se vor reduce de la 1,517 miliarde lei (422 mil. euro) la 1,068 miliarde lei (297 mil. euro), in timp ce, la nivel corporativ, fondurile alocate ar urma sa scada de la 377 milioane de lei (104 mil. euro) la 338 milioane de lei (94 mil. euro). Practic, investitiile in cadrul Petrom SA vor creste de la 3,751 mld. lei (1,136 mld. euro) la 3,865 mld. lei (1,171 mld. euro). Toate aceste propuneri vor fi analizate in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Petrom, programata pentru 27 noiembrie.

    Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,548 mld. lei (460 mil. euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si cu dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.

    In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, la 8,672 mld. lei (2,4 mld. euro), in principal din cauza preturilor mici si cantitatilor mai reduse vandute din activitatea de rafinare, in urma reviziei de la rafinaria Arpechim.

    Petrom este liderul pietei locale de distributie carburanti, fiind urmat de Rompetrol, recent preluat de compania de stat de petrol si de gaze din Kazahstan - KazMunaiGaz, LuKoil, MOL si Agip. Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%.

    OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde euro, realizata sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.

    Statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, detine un pachet de 20,63% din actiunile companiei, fiind urmat de Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - 2,02% si actionarii de la bursa, care impart aproximativ 6% din titluri.

    Sursa: Business Standard, 26 noiembrie 2007

    mai mult

  • BCR prelungeste oferta de cumparare a actiunilor detinute de actionarii minoritari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Banca Comerciala Romana (BCR) prelungeste pana pe 7 decembrie oferta pentru cumpararea tuturor actiunilor detinute de actionarii minoritari in trei dintre subsidiarele sale, oferta lansata recent.

    Cele trei subsidiare vizate sunt SAI BCR Asset Management SA, BCR Asigurari de Viata SA si BCR Leasing IFN SA.

    Perioada stabilita initial pentru oferta de cumparare a BCR se incheia la 23 noiembrie 2007, aceasta fiind ultima zi cand BCR putea primi in mod valabil Scrisorile de Acceptare a Vanzarii transmise de actionari.

    Banca a luat decizia de prelungire a perioadei de valabilitate a ofertei cu doua saptamani, intrucat in ultimele zile numarul Scrisorilor de Acceptare a Vanzarii primite a crescut in mod semnificativ. 'BCR doreste sa acorde tuturor actionarilor minoritari sansa de a-si vinde actiunile in fiecare din aceste subsidiare', se arata in comunicatul BCR.

    Toate celelalte termene pentru finalizarea centralizarii si verificarea rezultatelor, plata Impozitului si a Pretului Net, se vor prelungi in mod corespunzator.

    Sursa: Bursa, 26 noiembrie 2007
    '

    mai mult

23.11.2007

  • Noile centre de achizitie duc Vrancart la 24 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   VNC

    ___
    Producatorul de carton ondulat si hartie Vrancart Adjud a investit anul acesta peste 8 milioane de euro in cinci centre de colectare a materiei prime si in achizitionarea de echipamente de productie pentru eficientizarea activitatii.

    'Efectul acestor investitii a fost mentinerea unor costuri de achizitie mai reduse si o mai buna colectare a principalei materii prime, maculatura', a declarat Cristina Ene, seful departamentului de marketing al companiei.

    Vrancart a deschis anul acesta centre integrate de colectare materie prima si vanzarea produselor finite in Medias, Botosani, Bacau, Constanta si Arad. Cele cinci centre se alatura astfel unei retele de 3 unitati situate in Iasi, Bucuresti si Focsani.

    Vrancart estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de aproximativ 24 de milioane de euro (82,4 milioane lei), in crestere cu 27% fata de rezultatul de anul trecut.

    'Cresterea se explica prin realizarea unui volum mai mare al productiei fizice decat cel de anul trecut la acele sortimente de produs cu care Vrancart este prezent pe piata romaneasca', a mai spus Cristina Ene.

    Majorarea vanzarilor s-a datorat atat cresterii comenzilor clientilor deja existenti, cat si atragerii de noi clienti din toate industriile, potrivit reprezentantilor companiei.

    Productia de carton ondulat a companiei Vrancart a crescut anul acesta cu 9%, la 42 de milioane de metri patrati, de la cei 38,67 milioane metri patrati realizati anul trecut. De asemenea, productia de hartii igienico-sanitare a inregistrat o crestere de 11%, ajungandu-se la peste 18.000 de tone anul acesta, si o crestere de 44% la productia de hartii pentru carton ondulat, adica peste 30.000 de tone pentru anul in curs.

    'Consumul de anul acesta de carton ondulat va fi in crestere cu peste 5%, raportat la anul trecut cand s-au consumat 177.400 de tone', a mai precizat ea.

    Ene a mentionat ca un impact major asupra cresterii afacerilor companiei l-au avut si investitiile in echipamente.

    'Modernizarea masinii de carton ondulat si achizitionarea unei statii moderne de compresare pentru furnizarea aerului tehnologic necesara in procesul de productie a dus la cresterea vitezei medii de functionare, respectiv la cresterea productiviatii cu un procent de 12%', a spus ea.

    Potentialul de crestere al pietei in anul 2008 va fi de 7-10% fata de acest an. Daca in Uniunea Europeana consumul de ambalaje din carton ondulat pe cap de locuitor este de 35 kg, in Romania se inregistreaza un consum de 7 kg, potrivit datelor Vrancart. 'O data cu alinierea economiei noastre la cea europeana, este de asteptat ca si consumul pe cap de locuitor al ambalajelor din carton ondulat sa creasca', a precizat Cristina Ene.

    Compania Vrancart este in prezent unul dintre cei mai importanti reciclatori de deseuri pe baza de fibre celulozice, asigurand colectarea lor, prelucrarea acestora in produse precum hartie pentru carton ondulat, carton ondulat si hartie igienico-sanitara.

    'Dezvoltam astfel o retea operativa de colectare si transport a deseurilor prin extinderea continua a retelei de centre proprii de achizitie de maculatura, dezvoltarea si diversificarea tehnologiei de fabricatie', a mentionat directorul departamentului de marketing al Vrancart.

    Pachetul majoritar de actiuni al companiei Vrancart, respectiv 75% din actiuni, este detinut de SIF Banat-Crisana, conform informatiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Compania a inregistrat in primele noua luni de activitate anul acesta o cifra de afaceri de 18,5 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada de anul trecut, conform BVB.

    Competitorii Vrancart pe aceasta piata sunt Romcarton, Rondoncarton, Dunapak si Ecopack.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Romcarbon are liber de la actionari pentru a promova la BVB

    Wall-Street.ro   ROCE

    ___
    Actionarii producatorului de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau (ROCE) au aprobat propunerea conducerii, de transfer al actiunilor companiei de pe piata Rasdaq la una din categoriile Bursei de Valori Bucuresti (BVB)

    Romcarbon Buzau a inregistrat in primele noua luni din 2007 afaceri de 68 milioane lei (20,2 milioane euro), duble fata de aceeasi perioada din 2006. Profitul companiei din primele trei trimestre ale anului curent a fost de 3,1 milioane lei, in scadere cu 18% comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

    Romcarbon Buzau are un capital social de18,65 milioane lei (5,5 milioane euro), impartit in 186,45 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului, Living Plastic Industry SA controleaza 32,56%, Unitai International Corporation detine 20,63%, Eastern Eagle Ltd Fund are o participatie de 18,21% iar clientii nerezidenti Citibank detin cumulat 10,36%.

    Valoarea de piata a companiei este de 257,3 milioane lei (71,59 milioane euro), aferenta cotatiei de 1,38 lei pe titlu, din data de 19 noiembrie. Titlurile Romcarbon Buzau se tranzactioneaza la categoria a doua a pietei Rasdaq, sub simbolul ROCE.

    Sursa: Wall-Street, 23 noiembrie 2007

    mai mult

  • Casa de Bucovina, a doua oferta publica pe bursa anul acesta

    DailyBusiness.ro   BCM

    ___
    Oferta publica initiala (IPO) lansata de Casa de Bucovina Club de Munte in vederea admiterii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se va derula in perioada 04 decembrie 2007-7 ianuarie 2008, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri prospectul ofertei.

    In cadrul acestei operatiuni, sunt oferite spre vanzare un numar de 45,5 milioane de actiuni, la pretul de vanzare de 0,2 lei/actiune.

    Presedintele BVB, Septimiu Stoica, declara pentru DailyBusiness la finele lunii octombrie ca se pregatesc listarile a doua companii private autohtone, aflate in administrarea a doua societati de investitii financiare. Astfel, SIF Muntenia(SIF 4) va lista din portofoliul sau la bursa compania Casa de Bucovina, prin lansarea unei oferte publice initiale. Tot prin aceeasi procedura, SIF Transilvania (SIF 3), principalul actionar al hotelului Aro, va lista aceasta companie la Bursa.

    Oferta publica initiala (IPO) lansata de Casa Bucovina, al carei actionar majoritar este SIF Muntenia (SIF 4), va fi a doua oferta din acest an, dupa cea a Transgaz.

    Sursa: Daily Business, 23 noiembrie 2007

    mai mult

  • Depozitarul aproba listarea bancii austriece

    Business Standard   EBS

    ___
    Administratorii Depozitarului Central au aprobat reglementarile codului societatii necesare listarii Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat, astazi, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu. “Consiliul de Administratie a aprobat, la inceputul lunii noiembrie, noile reglementari ale Depozitarului Central. Acestea urmeaza sa fie aprobate de BNR si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM)”, a spus Tanasoiu. Completarile aduse codului societatii trebuie aprobate si de Banca Nationala a Romaniei (BNR), si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), a mai spus Tanasoiu.

    Sursa: Business Standard, 23 noiembrie 2007

    mai mult

  • Kazahii vor sa cumpere ce mai este de vanzare prin Romania

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ATB

    ___
    Antibiotice Iasi - atractie pentru ex-sovietici

    Kazahstanul importa anual medicamente de 700 de milioane de dolari si este foarte interesat de industria farmaceutica din Romania, indeosebi de viitoarea privatizare a producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, sustine Kanat Ozumbayev, presedintele Fondului Samruk, detinator a 50% din economia statului ex-sovietic.

    'Productia interna de medicamente a Kazahstanului este insuficienta, si insumeaza doar 70 de milioane de dolari. Anual platim 700 de milioane de dolari pe medicamente ceea ce inseamna foarte mult si suntem interesati de intensificarea relatiilor bilaterale intre statele noastre si in acest domeniu. Am dori o fabrica de medicamente romaneasca in tara noastra', a explicat Galym Obrazkov, ministrul Industriei si Comertului din Kazahstan, cu prilejul Forumului de Afaceri Romania-Kazahstan.

    Astazi vin 'petrodolarii' pentru 75% din actiunile Rompetrol

    KazMunaiGaz (KMG) va efectua, vineri, plata pentru achizitionarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol, estimat la 2,7 miliarde de dolari, sustine Uzakbai Karabalin, presedintele KMG, prezent la dezbatere. In plus, compania ex-sovietica nu exclude posibilitatea sa achizitioneze si restul de 25% din actiunile Rompetrol.

    'Detinem o experienta in domeniul petrolului similara cu cea a voastra. Avem dreptul sa cumparam si restul de 25% din actiuni, dar momentan nu suntem interesati de aceasta achizitie. Mai intai dorim sa vedem care este evolutia companiei, careia ii vom da posibilitatea sa se dezvolte', a explicat Uzakbai Karabalin, precizand: 'KMG va mentine planul strategic de dezvoltare a Rompetrol'.

    De asemenea, presedintele KMG a precizat ca nu intentioneaza sa restructureze, la nivelul personalului, compania Rompetrol.

    'Vom mentine tot staff-ul care si-a dovedit competenta, iar la Rompetrol vor veni foarte putini kazahi', a conchis Karabalin.

    Ministrul kazah: Asteptam din Romania o lista cu societatile pregatite de privatizare

    Schimburile comerciale bilaterale dintre Romania si Kazahstan au scazut cu 12%, fata de primele zece luni ale anului 2006, si se cifreaza in prezent la 545 de milioane de dolari, sustine Almas Kudaybergen, vicepresedintele Comitetului pentru Investitii din cadrul Ministerului Industriei si Comertului din Kazahstan.

    'Exportul kazah in Romania a fost de 490 de milioane de dolari, in timp ce, din pacate, exporturile tarii voastre sunt infime. Romania a exportat bunuri in valoare de doar 55 de milioane de dolari', a explicat Almas Kudaybergen.

    Precizam ca, exporturile romanesti se bazeaza indeosebi pe mobilier, utilaj petrolifer, metalurgic, precum si pe autoturisme.

    Totodata, Galym Obrazkov, ministrul Industriei si Comertului din Kazahstan, a subliniat ca, in Kazahstan, firmele straine, implicit firmele romanesti (n.r momentan 15 intreprinderi) beneficiaza de acelasi tratament cu firmele kazahe, in urma unor modificari legislative de ultim moment. Acestea isi desfasoara activitatea in domeniul energetic, agricol si in cel al petrolului si gazelor. 'Asteptam din partea Romaniei o lista cu societatile care vor fi privatizate. Noi suntem interesati de Romania', a explicat ministrul ex-sovietic, precizand ca, la randul sau, statul kazah resimte un deficit acut de materiale de constructii.

    'Kazahstanul sufera un boom in constructii si importa materie prima de 2,8 miliarde de dolari. Anual avem nevoie de 4 milioane de tone de ciment, iar deficitul din prezent s-ar putea dubla pe viitor. Platim momentan 320 de dolari pe tona, ceea ce, iarasi este foarte mult', a explicat Obrazkov.

    Potrivit delegatiei kazahe, ex-sovieticii mai sunt interesati de dezvoltarea portului Constanta, precum si de industria cuprului din tara noastra.

    Partea romana, reprezentata de Dragos Seuleanu, presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie din Romania (CCIR), le-a sugerat investitorilor kazahi sa se orienteze indeosebi spre parteneriate cu firme romanesti, deoarece 'tot ce era bun a fost dat'.

    Relatiile comerciale romano-kazahe, consolidate printr-un acord

    Tot ieri, in cadrul Forumului de Afaceri Romania-Kazahstan a fost semnat Acordul de colaborare intre CCIR si Camera Economica Nationala Atameken, dar si Memorandumul de constituire a Consiliului Bilateral de Afeceri Romania-Kazahstan intre cele doua institutii.

    'Important este ca aceste acorduri sa nu ramana doar niste contracte si sa se si concretizeze. Le propunem omologilor kazahi sa adere la Euro Chambre, pentru dezvoltarea relatiilor cu UE, deoarece piata kazaha a devenit o piata pentru Europa', a mai spus Dragos Seuleanu.

    Sursa: Bursa, 23 noiembrie 2007'

    mai mult

22.11.2007

  • Concurenta analizeaza preluarea Pharmafarm de catre Armedica Trading

    Wall-Street.ro   

    ___
    Consiliul Concurentei analizeaza preluarea SC Pharmafarm SA de catre Armedica Trading SRL, pentru a stabili daca s-a realizat o concentrare economica pe piata distributiei de medicamente.

    Consiliul Concurentei va evalua in termen de 30 de zile daca tranzactia dintre cele doua companii din domeniul farmaceutic genereaza efecte anticoncurentiale pentru mediul de afaceri, prin crearea unei concentrari economice.

    Pharmafarm si Armedica Trading pot sa prezinte Consiliului, in aceasta perioada, eventualele observatii sau puncte de vedere in legatura cu modul in care aceasta operatiune le afecteaza propria activitate, se mai precizeaza in comunicat.

    Armedica Trading este o societate membra a Grupul farmaceutic Richter Gedeon. Acesta activeaza pe piata fabricarii si comercializarii de medicamente de uz uman, fiind prezenta, de asemenea, si pe pietele distributiei cu ridicata si cu amanuntul de produse farmaceutice.

    Pharmafarm SA este o societate activa atat in domeniul distributiei cu ridicata al produselor farmaceutice, cat si la nivelul distributiei cu amanuntul, indirect, prin societatea controlata Pharma Net SRL.

    Sursa: Wall-Street, 22 noiembrie 2007

    mai mult

  • Producatorii de ingrasaminte au fost perdantii sectorului chimic

    Business Standard   AMO

    ___
    Cele doua companii producatoare de ingrasaminte tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Azomures si Amonil, au fost singurele perdante dintre reprezentantele la BVB din industria chimica, inregistrand pierderi de peste cinci milioane de euro in primele noua luni ale anului.

    Azomures Tg. Mures si Amonil Slobozia au continuat seria contraperformantelor financiare, inregistrand pierderi de 7,5, respectiv 9,5 milioane de lei (2,23, respectiv 2,85 milioane de euro) pe primele noua luni ale anului. Segmentul ingrasamintelor a dus pe rosu echipa companiilor din industria chimica tranzactionate la Bursa, ale caror pierderi au fost de 3,25 milioane de lei (aproape un milion de euro), in ciuda profiturilor producatorilor de vopsele Sinteza Oradea si Policolor Bucuresti si celui al producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti. Profiturile acestora din urma au scazut fata de primele trei trimestre ale anului trecut.

    Principala cauza invocata pentru continuarea seriei pierderilor producatorilor de ingrasaminte este scumpirea gazelor naturale. Acest factor a condus chiar la oprirea activitatii Amonil Slobozia, potrivit oficialilor companiei. Pierderile companiei au crescut cu 11%, pana la 9,58 milioane de lei, respectiv cu 15% in euro. Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot, respectiv uree, azotat de amoniu si ingrasaminte lichide, cea mai mare parte a productiei fiind exportata. Firma Zalois Ltd., inregistrata in Belize, a preluat in luna iulie 25% din capitalul combinatului chimic. Liderii Azomures au fost unii dintre cei mai ferventi critici ai politicii de crestere a preturilor la gazele naturale. Masurile interne au condus, totusi, la reducerea de doua ori a pierderilor din exploatare in primele noua luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,4 milioane de euro.

    Sursa: Business Standard, 22 noiembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide