Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.11.2007

  • Petrom devine lider pe piata distributiei de GPL

    HotNews.ro   SNP

    ___
    Consiliul Concurentei a aprobat preluarea de catre Petrom a participatiilor majoritare detinute de Shell la firmele Shell Gas Romania si Transgas Services. Astfel, Petrom ajunge sa detina circa 35 la suta din piata locala de distributie a propanului, devenind astfel cel mai mare operator de pe piata locala de GPL.

    In acest moment, Petrom poate sa preia oficial, de la compania olandeza Shell Gas Holdings BV , circa 55,63% din actiunile Shell Gas Romania si a 60% din titlurile Transgas Services.

    Valoarea tranzactiei nu a fost mentionata, dar surse de piata, citate anterior de presa economica mentioneaza suma de circa 51 milioane de euro.

    Totodata, Petrom va prelua de la Shell Gas Romania doua capacitati de inmagazinare, 17 depozite la nivel regional, 5.600 de puncte de vanzare de GPL si peste un milion de clienti casnici.

    Contractul de vanzare dintre Petrom si Shell a fost semnat la 1 iunie si s-a bazat pe dreptul de preemtiune acordat Petrom, dupa ce compania olandeza a decis in martie sa vinda afacerile cu gaz petrolier lichefiat din Romania, Bulgaria, Cehia, Elvetia, Germania si Spania.

    Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250.000 de tone.

    Sursa: Hotnews, 20 noiembrie 2007

    mai mult

  • Oltchim scoate la vanzare active de peste 10 milioane euro

    DailyBusiness.ro   OLT

    ___
    Conducerea Oltchim a aprobat, in sedinta de vineri, vanzarea unor active in valoare de peste 37 milioane lei (10,7 milioane euro), reprezentate de fabrica de conserve Raureni si complexul agricol Babeni, a anuntat luni compania.

    'Vanzarea activului Fabrica de Conserve Conservil - Raureni se va face prin licitatie publica de tip competitiv. Pretul minim de vanzare, ca pret de pornire al licitatiei competitive, este de 16,4 milioane lei (4,7 milioane euro), la care se adauga TVA', au precizat reprezentantii Oltchim.

    Tot prin licitatie vor fi vandute in bloc activele Fabricia de Nutreturi Combinate FNC - Babeni, Complexul de Pasari Avicola - Babeni si Complexul de Porci Suinprod - Babeni. Pretul minim de vanzare, ca pret de pornire al licitatiei competitive, al acestora este de 20,5 milioane lei (6 milioane euro), la care se adauga TVA.

    De asemenea, in sedinta de vineri, compania si-a rectificat bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2007. Astfel, pierderile Oltchim vor fi de 25 milioane lei (7,2 milioane euro), cu 35% mai mici decat cele estimate initial, in valoare de 35 milioane lei (10 milioane euro).

    Sursa: Daily Business, 20 noiembrie 2007
    '

    mai mult

  • Banca Transilvania vrea sa ajunga la o retea de 500 de unitati in 2008

    Business Standard   TLV

    ___
    Conducerea Bancii Transilvania va propune actionarilor, in martie 2008, aprobarea extinderii retelei bancii pana la 500 de unitati pana la sfarsitul anului, de la 430 de unitati in prezent, au declarat, luni, directorul general al bancii, Robert C. Rekkers.

    'Vrem sa continuam cu abordarea inovativa, lansarea de noi produse si concentrarea pe segmentul IMM, dar si pe segmentul medicilor, care are legatura cu mediul de afaceri. Anul viitor, tintim un randament mai mare si cresterea cotei de piata, prin active mai mari din IMM', a precizat Rekkers.

    In acest context, Banca Transilvania vrea sa acorde in urmatorii trei ani credite de un miliard euro diviziei pentru medici, a mentionat el.

    In prezent, in structura portofoliului de credite al bancii, populatia are o pondere e 40%, iar companiile - in care intra si cabinetele medicale - 60%. B anca are o cota de piata de 7% in ceea ce priveste creditele imobiliare si ipotecare pentru populatie.

    Sursa: Business Standard, 20 noiembrie 2007
    '

    mai mult

  • Comisia Europeana: Preluarea Rompetrol de catre KMG nu afecteaza competitia

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   PTR  RRC

    ___
    Comisia Europeana a aratat ca tranzactia Rompetrol-KazMunaiGas (KMG) nu va afecta competitia in spatiul economic european, iar activitatile celor doua companii sunt complementare pe piata din UE, se arata intr-un comunicat al Comisiei. Comisia Europeana (CE) a anuntat ieri ca a avizat favorabil preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre KazMunaiGas. Investigatia Comisiei Europene a concluzionat ca aceasta tranzactie nu va afecta competitia in spatiul economic european, se arata in comunicatul forului european.

    KMG desfasoara activitati de producere a titeiului si a gazelor naturale in Kazahstan, Rusia si Azerbaidjan, detine o rafinarie in Kazahstan si vinde produse petroliere in Kazahstan, Rusia si China. Compania nu desfasoara activitati de vanzare a produselor petroliere rafinate in UE, mai arata reprezentantii CE. De asemenea, KMG desfasoara activitati de transport al titeiului si gazelor prin conducte si pe cale maritima.

    De cealalta parte, Rompetrol este activa pe piata de rafinare si pe cea de vanzare a produselor petroliere rafinate in Europa de Sud-Est, in Franta si in Spania.

    Activitatile celor doua parti in Europa sunt complementare, mai arata reprezentantii Comisiei Europene. 'KMG nu vinde titei sau produse petroliere in UE, iar Rompetrol vinde produse rafinate, dar nu produce titei sau gaze naturale', se mai arata in comunicatul Comisiei.

    Investigatia declansata de CE arata ca aceasta tranzactie nu va ridica probleme legate de competitie, intrucat cota de piata a KMG pe segmentul de upstream este redusa. De asemenea, pe piata de downstream, Rompetrol detine cote reduse, cu exceptia Romaniei, pentru vanzarile non-retail de motorina si GPL. Pe aceasta piata, Rompetrol are competitori puternici, cum ar fi Petrom, LukOil si Rafo, arata Comisia Europeana.

    KazMunaiGas a anuntat, in luna august a acestui an, ca a incheiat un acord de preluare a pachetului majoritar din Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piata a The Rompetrol Group NV a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

    Sursa: Bursa, 20 noiembrie 2007
    '

    mai mult

19.11.2007

  • Horatiu Cercel, Concefa Sibiu: Fuziunea companiilor din constructii ne va duce businessul la 100 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    'Strategia noastra de dezvoltare pe termen scurt consta intr-o accelerare a proiectelor rezidentiale, pentru care am achizitionat deja terenurile, respectiv circa 40 de hectare, in principal in Sibiu si Brasov. Proiectele cuprind constructia a 4-5.000 de unitati locative, al caror pret mediu de vanzare il estimez la 75-80.000 de euro', a declarat Horatiu Cercel, directorul general al Concefa Sibiu, intr-un interviu acordat ZF.

    Concefa detine un teren de circa 24 de hectare la periferia orasului Sibiu si alte 3,5 hectare in apropiere de Brasov.

    Potrivit lui Cercel, investitia se va intinde pe o perioada de 6-8 ani, iar proiectele se afla in stadiul de obtinere a autorizatiilor de constructie si de realizare a proiectelor de urbanism zonal.

    'Demararea proiectelor rezidentiale se va face de indata ce vom obtine autorizatiile de constructie, adica undeva in a doua jumatate a anului viitor. In Brasov suntem restrictionati de spatiu, asa incat ne vom limita strict la constructia de locuinte. In Sibiu putem sa ne desfasuram, astfel ca proiectul rezidential din zona va beneficia de toate utilitatile si serviciile de infrastructura', spune Horatiu Cercel.

    El a mai precizat ca pentru finantarea acestor proiecte va uza de toate sursele de care poate dispune, respectiv credite bancare, bani atrasi prin majorari de capital si aporturile aduse in timpul executiei de la clienti.

    Omul de afaceri spune ca romanii plecati la munca in strainatate, care s-au intors recent in tara, au achizitionat jumatate din cele peste 300 de apartamente construite de Concefa in acest an, iar acest segment ar putea constitui o piata si in viitor.

    Horatiu Cercel intrevede o posibila fuziune a firmelor de constructii pe care le controleaza sau la care este actionar principal, respectiv Concefa Sibiu (COFI), SCCF Timisoara (CFES), SCCF Constanta (CFER) si Tunele Brasov.

    'Impreuna aceste firme au o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro si ne pregatim sa atingem cel putin 100 de milioane de euro in 2009. Prognoza este una modesta daca ne gandim ca tot sectorul de constructii a inregistrat o crestere de 40% in prima parte a anului', spune Cercel.

    Horatiu Cercel a achizitionat recent un pachet de 70% din Tunele Brasov, firma specializata in constructia de tuneluri, care controleaza la randu-i firma de constructii SCCF Constanta. De asemenea, Cercel si-a majorat anul acesta participatia in cadrul SCCF Timisoara, ajungand sa controleze impreuna cu firme din grup circa 27% din companie. Concefa Si-biu detine circa 16% din actiunile SCCF Timisoara, iar omul de afaceri are o participatie de circa 11,5% din capital.

    Concefa Sibiu va contracta un credit de 10 mil. euro pentru finantarea achizitiei activelor unei societati pe care firma de constructii intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar.

    Firma de constructii vrea sa atraga de pe Bursa alte 4,2 mil. euro (14,3 mil. lei), in vederea finantarii proiectelor pe care le are in desfasurare.

    Dupa primele noua luni, Concefa a raportat un profit net de circa 1 mil. euro (3,4 mil. lei), de peste cinci ori mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei au avansat in primele trei trimestre cu 75%, pana la 14,3 mil. euro (47,3 mil. lei).

    'Rezultatele sunt mai mici decat ma asteptam, pentru ca am fost obligati sa scoatem din bilant constructiile de apartamente vandute, dar care vor fi facturate incepand cu anul viitor in valoare de 8-9 mil. euro. Pentru finele acestui an estimez o cifra de afaceri de 22-23 mil. euro si un profit brut de circa 8-9% din valoarea afacerilor', spune Horatiu Cercel.

    Grupul de firme din Sibiu controlat de omul de afaceri a castigat anul acesta licitatii pentru lucrari de cai ferate in valoare de aproape 30 mil. euro (100 mil. lei), care vor fi finantate in proportie de 75% de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

    Unul din proiectele importante pe care firma de constructii din Sibiu le are in desfasurare este constructia unui centru de afaceri compus din doua turnuri gemene pentru firma Paltinis Leasing, parte a grupului Atlassib, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea. Valoarea proiectului a fost estimata la 18 mil. euro si va fi finalizat in prima parte a anului viitor.

    Compania a semnat recent un contract in valoare de 8,8 mil. euro (30 mil. lei) pentru constructia a doua cladiri in cadrul proiectului denumit Silver Mountain.

    Acesta prevede dezvoltarea unui sat montan de lux pe un teren situat in apropierea partiilor de schi din Poiana Brasov. INR Management, firma care dezvolta acest proiect, a estimat investitiile in satul montan la 400 mil. euro. Strategia pe termen mediu si lung a grupului Concefa o reprezinta proiectele de infrastructura de anvergura care se anunta pentru urmatorii ani.

    Achizitiile realizate in ultima perioada de omul de afaceri sibian vin sa completeze experienta grupului Concefa in proiecte de infrastructura, dar au ca scop si extinderea in zona geografica a operatiunilor.

    Concefa Sibiu este controlata de Horatiu Cercel, cu 65,6% din actiuni, Raicu Mihaela avand o participatie de 7,22%, iar Asociatia Concefa Sibiu un pachet de 6,38% din actiuni. Fondul de investitii american Julius Baer a achizitionat recent 1,4% din companie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 noiembrie 2007'

    mai mult

  • SIF-urile au castigat 135 mil. euro in primele zece luni ale anului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci SIF-uri au raportat dupa primele zece luni profituri nete cumulate de 135 mil. euro, cu 40% mai mari fata de castigurile cumulate de la sfarsitul anului trecut. Activele nete ale SIF-urilor au crescut de la inceputul anului cu 58%, atingand un nivel de 3,66 mld. euro la finele lui octombrie. SIF Banat-Crisana (SIF1) a obtinut in octombrie un profit net de 28,3 mil. lei (8,44 mil. euro), urcandu-si astfel profitul pe primele zece luni ale anului la 107,2 mil. lei (32,4 mil. euro). Castigul semnificativ de luna trecuta a provenit din vanzarea catre Banca Transilvania a participatiei de 10% detinuta la societatea de asigurari BT Asigurari, pentru 5,65 mil. euro, precum si din vanzarea unor pachete de actiuni la companii mai mici. SIF Banat-Crisana a inregistrat si cea mai mare crestere de activ in octombrie, 5,4%, activul net al societatii ajungand la 2,15 mld. lei (753 mil. euro). Prima la profit dupa zece luni este SIF Transilvania (SIF3), cu un castig net de 107,78 mil. lei (32,66 mil. euro). SIF Transilvania a castigat 2,29 mil. lei (680.000 de euro) in octombrie, depasind astfel SIF Oltenia (SIF5), care inregistra dupa zece luni un profit net de 107,7 mil. lei (32,63 mil. euro). SIF Muntenia (SIF4) a raportat in perioada ianuarie-octombrie un profit net de 64,5 mil. lei (19,55 mil. euro), iar SIF Moldova (SIF2) ramane ultima, cu un castig de 58 mil. lei (17,6 mil. euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 noiembrie 2007

    mai mult

  • Dafora nu fuzioneaza cu Forserv ca sa se transfere pe BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   DAFR

    ___
    Actionarii Dafora Medias (DAFR) au respins, miercuri, propunerea de fuziune cu firma Forserv, din aceeasi localitate, deoarece operatiunea ar fi putut ingreuna transferul companiei de foraj In domeniul petrolului si gazelor naturale de pe piata RASDAQ la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). 'La baza deciziei de respingere a propunerii de fuziune sta faptul ca procesul de listare a Dafora pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti ar fi putut fi Ingreunat de procedura de fuziune care necesita formalitati de lunga durata', au declarat reprezentantii companiei. Dafora a transmis BVB, la jumatatea lunii octombrie, dosarul de transfer al actiunilor de pe piata RASDAQ, compania de foraj petrolier si constructii estimand ca listarea la BVB va avea loc spre sfarsitul anului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Braiconf si-a diminuat pierderile cu 30%

    Wall-Street.ro   BRCR

    ___
    Producatorul de lenjerie de corp Braiconf Braila (BRCR) a afisat in primele noua luni din 2007 pierderi de 519.400 lei (154.700 euro), in scadere cu 30,6% fata de aceeasi perioada din 2006, pe fondul cresterii cu 36% a veniturilor din vanzarea marfurilor

    In intervalul ianuarie-septembrie al acestui an, afacerile societatii s-au cifrat la 33,6 milioane lei (10,01 milioane euro), in stagnare fata de intervalul echivalent al anului trecut. In primele noua luni ale anului trecut, Braiconf Braila a avut pierderi de 750.000 lei.

    In primele trei trimestre din 2007, societatea a obtinut din vanzarea marfurilor venituri de 5,34 milioane lei (1,6 milioane euro), in crestere cu 36% fata de perioada similara din 2006, cand acestea au fost de 3,92 milioane lei.

    Braiconf Braila are un capital social de 4,48 milioane lei (1,28 milioane euro), divizat in 44,8 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul principal al companiei este Romanian Reconstruction Capital, care detine 7,64% din actiuni.

    Valoarea de piata a societatii este de 26,7 milioane lei (7,68 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,60 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare de joi. Titlurile Braiconf Braila se tranzactioneaza la prima categorie a pietei Rasdaq, sub simbolul BRCR.

    Sursa: Wall-Street, 19 noiembrie 2007

    mai mult

  • Explozii la Oltchim, paguba la Asirom

    Business Standard   OLT

    ___
    Exploziile din vara acestui an care au afectat combinatul chimic Oltchim au avut efecte si asupra rezultatului financiar al companiei de asigurari Asirom, care a incheiat primele trei trimestre pe o pierdere de 1,57 milioane de euro.

    Potrivit directorului general al asiguratorului, Boris Schneider, cele doua daune majore platite combinatului, care au insumat opt milioane de euro, “au afectat temporar rezultatele asiguratorului”. Schneider considera insa ca Asirom va incheia acest an pe profit.

    Compania Asirom, al treilea jucator din industria de asigurari, a afisat in primele noua luni din 2007 o pierdere de 1,57 milioane de euro, din cauza daunelor platite pentru doua accidente produse la Oltchim, a declarat directorul general al companiei, Boris Schneider, citat de NewsIn.

    “Rezultatul este afectat temporar, in acest moment, de faptul ca au fost avizate la Asirom doua daune majore ale asiguratului nostru Oltchim, care insumeaza peste opt milioane de euro”, a spus Schneider. Acesta a adaugat ca aceste daune nu vor afecta foarte mult rezultatul financiar al companiei la finalul anului, deoarece o mare parte din suma urmeaza a fi suportata de reasiguratorii Asirom. Boris Schneider a precizat, de altfel, ca Asirom va afisa profit la sfarsitul acestui an, insa nu a mentionat nivelul acestuia.

    “Faptul ca industria asigurarilor este capabila sa suporte daune de amploare trebuie sa intareasca convingerea romanilor ca asigurarea este cea mai buna solutie de protectie financiara in fata unor riscuri inerente a se produce”, a mai spus directorul general al Asirom.

    Veniturile totale ale companiei au crescut, in aceeasi perioada, cu 4,47%, pana la 150,2 milioane de euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand acestea au fost de 136,8 milioane de euro. Cheltuielile totale au avansat cu 5,79%, pana la 151,8 milioane de euro, fata de acelasi interval al anului trecut, cand Asirom a avut cheltuieli totale de 136,5 milioane de euro, potrivit raportului publicat pe Rasdaq, piata pe care compania este listata sub simbolul ASRA.

    Asirom a raportat daune la asigurari generale de aproape 65 milioane de euro, in scadere cu 3,7% fata de nivelul de 64 milioane de euro, afisat la sfarsitul primelor trei trimestre din 2006. Veniturile totale din prime brute subscrise pe cele doua categorii de asigurari - viata si generale - au insumat 142,8 milioane de euro, in urcare cu 0,33% fata de acelasi interval din 2006, din care segmentul asigurarilor generale a generat incasari de 122,9 milioane de euro, mai mari cu 0,24%. Primele brute din asigurarile de viata au avansat cu 3,96%, pana la 19,7 milioane de euro.

    Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati - Asirom si Astra. Vienna Insurance Group AG (VIG) a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, ca detine pachetul majoritar de actiuni al companiei Asigurarea Romaneasca Asirom.

    Fostul actionar majoritar - Interagro - vanduse, intr-o prima etapa, 30,52% din Asirom catre compania austriaca Vienna Insurance Group pentru 47 milioane de euro, tranzactie derulata la sfarsitul lunii iulie. VIG a cumparat, in data de 11 noiembrie, restul participatiei Interagro, adica un pachet de 20,2% din Asirom, pentru care a platit 29,17 milioane de euro. Astfel, grupul austriac detine, in prezent, pachetul majoritar, de peste 50%. VIG mai controleaza in mod direct in Romania companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras.

    Sursa: Business Standard, 19 noiembrie 2007

    mai mult

  • Prodlacta - profit de 600.000 de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   PRAE

    ___
    Compania brasoveana Prodlacta SA si-a dublat profitul in primele noua luni ale acestui an, pana la 640.000 de lei, in timp ce afacerile companiei au crescut cu doar 12%, pana la 37,9 milioane de lei.

    La finalul primului semestru, profitul era de doar 200.000 de lei la o cifra de afaceri de 24,74 milioane de lei. Anul trecut, societatea brasoveana a inregistrat un profit de 300.000 de lei la o cifra de afaceri de 45,6 milioane de lei.

    Compania brasoveana Prodlacta SA are un capital social de 14,45 milioane de lei. Actionarul principal este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 48,8%, in timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 4,32% din actiunile companiei. In urma cu doi ani, compania brasoveana a fost 'curtata' de producatorul israelian de lactate Tnuva, care a oferit 4 milioane de euro pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al societatii. Actionarii au considerat oferta prea mica.

    Sursa: Bursa, 19 noiembrie 2007
    '

    mai mult

Pagina

inchide