Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.11.2007

  • Titluri de stat la Bursa, de Sarbatori

    Business Standard   

    ___
    Mult asteptata listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucu- resti (BVB) ar putea avea loc in urmatoarele cateva saptamani, in conditiile in care banca centrala, BVB si Ministerul Economiei si Finantelor mai au de rezolvat doar cateva probleme de ordin tehnic, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

    “Termenul pana la listarea titlurilor de stat la Bursa este scurt, nu mai este de ordinul lunilor, iar noi consideram ca actiunea este una binevenita, deoarece exista cerere, exista o nevoie de instrumente financiare diverse”, a declarat Florin Georgescu, citat de NewsIn. Recent, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au decis ca in 2007 nu se vor percepe tarife de procesare si admitere la tranzactionare pentru drepturi si titluri de stat. Piata de capital autohtona a ramas mult in urma pietelor regionale. La Bursa din Varsovia s-au tranzactionat obligatiuni in valoare de 801 milioane de euro (2,9 miliarde zloti), in primele zece luni ale anului, adica 0,7% din totalul tranzactiilor. La Bursa din Budapesta s-au tranzactionat, luna trecuta, obligatiuni in valoare de 39 milioane de euro, suma din care rulajul cu titluri de stat a reprezentat 21%, iar cel cu obligatiuni ipotecare a reprezentat 62%.

    Sursa: Business Standard, 22 noiembrie 2007

    mai mult

  • BERD vrea sa finanteze constructia gazoductului Nabucco

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TGN

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vrea sa finanteze constructia gazoductului Nabucco, a declarat ieri, in cadrul unui seminar organizat de Forum Invest, Serban Ghinescu, directorul adjunct al biroului bancii din tara noastra. BERD este interesata de un proiect de aceasta amploare (n.r. estimat la peste patru miliarde de euro), dar, in prezent, nu exista date despre marimea finantarii pe care banca este dispusa sa o acorde. 'Oricum, politica interna a BERD nu permite finantarea a mai mult de 35% dintr-un proiect de acest tip', a precizat domnia sa.

    Nabucco va transporta gaze naturale din Turcia catre Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Lucrarile de constructie sunt prevazute sa inceapa in 2009, cu termen de finalizare in 2012. Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV Austria, MOL Ungaria, Botas Turcia, Bulgargaz Bulgaria si Transgaz Romania, la care s-ar putea adauga unul sau doi parteneri.

    BERD este interesata si de viitoarea companie energetica nationala, a carei modalitate de constituire este esteptata sa fie anuntata in curand de catre Guvern. Abia apoi se va lua decizia daca banca doreste sa participe in acest proiect.

    Romania este a doua piata de investitii a BERD dupa Rusia. Serban Ghinescu a declarat ca, in ultimii 14 ani, BERD a angajat credite de 3,6 miliarde euro in tara noastra, ceea ce reprezinta o zecime din totalul angajamentelor bancii. Din aceasta suma, circa 350 milioane euro reprezinta imprumuturile pentru sectorul nostru energetic.

    Sursa: Bursa, 22 noiembrie 2007'

    mai mult

21.11.2007

  • Rompetrol Bucuresti a trecut pe profit la noua luni

    Wall-Street.ro   

    ___
    Compania Rompetrol Bucuresti (VEGA) - Rafinaria Vega - a afisat un profit net de 1,92 milioane lei (572.100 euro) pe primele noua luni din 2007, fata de pierderile de 4,54 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii cu 30,7% a afacerilor.

    In primele trei trimestre ale acestui an, afacerile Rompetrol s-au cifrat la 373,25 milioane lei (111,22 milioane euro), in crestere cu 30,7% fata de intervalul echivalent din 2006, cand cifra de afaceri a fost de 285,43 milioane lei.

    Cea mai importanta crestere a vanzarilor a fost inregistrata de benzina naphta, care au avansat de peste patru ori, ca urmare a cresterii cu 537% a livrarilor la export, de la 11.025 tone in primele noua lunmi din 2006 pana la 70.278 tone in acelasi interval al anului curent.

    De asemenea, cantitatea de bitum vanduta a crescut cu 89%, prin punerea in functiune in trimestrul al treilea din 2007 a instalatiei de prelucrare Eurobitum, se mentioneaza in raportul companiei.

    Rompetrol Bucuresti are un capital social de 174,5 milioane lei (50 milioane euro), divizat in 1,74 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al societatii este The Rompetrol Group NV, cu o detinere de 82,36% din capital.

    Valoarea de piata a companiei este de 305,44 milioane lei (87,4 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,175 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare din 20 noiembrie. Titlurile Rompetrol se tranzactioneaza la prima categorie a pietei Rasdaq, sub simbolul VEGA.

    Sursa: Wall-Street, 21 noiembrie 2007

    mai mult

  • Brailact vrea la BVB

    Interesul Public   BRCR

    ___
    Producatorul de lactate si branzeturi Brailact Bucuresti (BRLT), care detine marca Brenac, propune actionarilor promovarea companiei la categoria a II-a Bursei de Valori Bucuresti si contractarea unui credit de 1,5 milioane euro (5,2 milioane lei).

    In sedinta din 15 ianuarie 2008, actionarii vor dezbate contractarea imprumutului, pentru achitarea unui credit mai vechi si asigurarea necesarului de capital de lucru. Compania are un capital social de 10 milioane lei (2,86 milioane euro), divizat in 100 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarii principali ai societatii sunt Theodors Malideros, cu 48,67%, si Antonios Tirpintiris, cu 48,67% din totalul actiunilor. Valoarea de piata a companiei este de 79,8 milioane lei (22,8 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,80 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare din 20 noiembrie. Titlurile Brailact se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul BRLT.

    Sursa: Interesul Public, 21 noiembrie 2007

    mai mult

  • Profitul Albalact s-a dublat in primele noua luni

    HotNews.ro   

    ___
    Compania Albalact Alba Iulia a inregistrat, in primele noua luni ale anului, un profit net de 5,68 milioane de lei, in crestere cu 106,14% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al producatorului de lactate. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a fost de 111,75 milioane de lei, cu 64,33% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

    Recent, actionarii Albalact au subscris un numar de 372,35 milioane actiuni nominative cu valoare nominala de 0,10 lei pe actiune. Astfel, dupa alocarea si a actiunilor gratuite, noul capital social al societatii va fi majorat la 65,27 milioane lei lei.

    “Rezultatele la noua luni sunt foarte bune, in conditiile in care fabrica veche cu care am functionat pana acum ne-a limitat putin capacitatea de productie. Acum am deschis noua fabrica de la Oiejdea, care are o capacitate dubla de productie.

    Din decembrie, toata productia de lactate proaspete va fi relocata in noua fabrica, astfel ca in ultima parte a acestui an si, mai ales, anul viitor vom vedea imediat rezultatele acestor investitii si schimbari importante”, a declarat Raul Ciurtin, presedintele Albalact.

    Acesta a mai spus ca Albalact a demarat un proiect pentru constructia unui centru logistic langa Bucuresti, destinat exclusiv distribuirii produselor companiei in Bucuresti si in zona de sud-est a tarii, ce va necesita o investitie de trei milioane de euro.

    De asemnea, au fost demarate proiecte pentru marirea capacitatii fermei din Vaidei, Hunedoara, si pentru construirea unei noi ferme in apropiere, investitii cifrate la aproximativ sapte milioane de euro. Aceste investitii vor permite ca in anul 2009 Albalact sa produca in propriile ferme 50 000 - 60 000 litri de lapte pe zi.

    In acest an, Albalact a finalizat constructia noii fabrica din Oiejdea, judetul Alba, care a necesitat o investitie de peste zece milioane de euro si care are o capacitate de procesare de 200.000 de litri pe zi.

    Compania Albalact - Alba Iulia este unul dintre primii cinci producatori de lapte si produse lactate din Romania. Infiintata in anul 1971, compania a fost privatizata in 1999, iar in prezent este listata pe piata Rasdaq.

    Sursa: Hotnews, 21 noiembrie 2007

    mai mult

  • Privatizarea Antibiotice incepe la sfarsitul lunii ianuarie 2008

    DailyBusiness.ro   ATB

    ___
    Procesul de privatizare a societatii Antibiotice Iasi va incepe la sfarsitul luni ianuarie 2008. Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a declarat marti ca Antibiotice va fi vanduta prin licitatie cu strigare.

    Statul detine, prin AVAS, pachetul majoritar de 53% din capitalul social al producatorului de produse farmaceutice.

    Guvernul a elaborat luni o hotarare prin care a stabilit accelerarea procesului de privatizare al companiei. Noua strategie de privatizare urmareste reducerea riscurilor acordarii unui potential ajutor de stat, a precizat executivul.

    Antibiotice are un capital social de 45,49 milioane lei (13,60 milioane euro), divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice, iar printre actionarii minoritari se numara SIF Oltenia (10,09%) si Citibank Romania (5,05%).

    Titlurile Antibiotice sunt tranzactionate la prima categorie a BVB, sub simbolul ATB.

    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a inregistrat, in trimestrul 3 din 2007, o cifra de faceri de 48,53 milioane lei (14,97 mil. euro), in crestere cu 10,34% fata de aceeasi perioada anului trecut, insa profitul net a scazut cu 22,36%, pana la 2,53 milioane lei (780.864 euro).

    Compania prevede in 2007 venituri totale de 242 milioane lei (73,11 mil. euro) si cheltuieli totale de 205,5 milioane lei (62,08 mil. euro).

    Sursa: Daily Business, 21 noiembrie 2007

    mai mult

  • Inceputul anului viitor va aduce primele licitatii pentru proiectul Nabucco

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TGN

    ___
    Licitarea capacitatii de transport in cadrul proiectului gazoductului Nabucco ar putea incepe in primul trimestru al anului viitor, a declarat ieri intr-o conferinta de presa directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Transgaz are o participatie de circa 20% din proiect, fiind una din cele cinci companii implicate, alaturi de OMV, MOL, Botas si Bulgargaz.

    Investitia depinde de rezultatele licitatiei mentionate si de gasirea unui al saselea partener. Derularea procesului presupune, mai intai, finalizarea atragerii celui de-al saselea investitor, iar apoi licitarea capacitatii de transport. Din partea Bulgariei si Turciei se mai asteapta un raspuns in ceea ce priveste investitorul, a precizat Ioan Rusu. 'Daca exista multi doritori la licitatia pentru alocarea de capacitati, inseamna ca proiectul este fezabil', a adaugat domnia sa.

    Coordonatorul desemnat de Comisia Europeana pentru proiectul Nabucco, Jozias Johannes van Aartsen, va trebui sa prezinte, pana la finele anului, un raport cu privire la stadiul proiectului. Lucrarile de constructie pentru gazoduct sunt programate sa inceapa in 2009, iar conducta ar putea intra in exploatare in 2012.

    Nabucco va lega Europa de Vest de zona Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egipt, via Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

    Sursa: Bursa, 21 noiembrie 2007'

    mai mult

20.11.2007

  • Drepturile de alocare ale Tranzgaz ar putea fi tranzactionate pe Bursa din 19 decembrie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TGN

    ___
    Tranzactionarea drepturilor de alocare aferente ofertei publice initiale de listare a Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti este preconizata sa inceapa pe data de 19 decembrie, potrivit unui raport Raiffeisen, societatea de brokeraj care conduce consortiul de firme care vor intermedia oferta.

    Data de 19 decembrie ar putea fi insa ultima sedinta de tranzactionare de la Bursa din acest an, reprezentantii Bursei neluand inca o decizie in acest sens.

    Transgaz este prima companie de la Bursa ale carei actiuni vor face obiectul unei operatiuni de tranzactionare a drepturilor a dreturilor de alocare.

    Acest instrument ofera posibilitatea actionarilor de a-si vinde actiunile primite in cadrul unei majorari de capital, inainte ca acestea sa fie disponibile la tranzactionare.

    In aceste conditii, cei care subscriu in cadrul ofertei Transgaz si-ar putea valorifica actiunile pe Bursa cu cateva luni mai devreme.

    Transgaz scoate la vanzare 1,177 mil. actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social, la pretul de 191,92 lei. Oferta se va derula intre 26 noiembrie si 7 decembrie.

    Valoarea ofertei se ridica la aproape 65 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 noiembrie 2007

    mai mult

  • Transilvania Constructii Cluj vrea pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COTR

    ___
    Conducerea societatii Transilvania Constructii Cluj (COTR) a convocat adunare generala la jumatatea lunii viitoare in vederea translatarii titlurilor companiei de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii Transilvania Constructii vor mai discuta la aceeasi data majorarea planului de investitii si atragerea de finantari de pe Bursa prin intermediul unei operatiuni de majorare a capitalului social. Compania este controlata de Mircea Timofte si Gabriela Timofte, care detin fiecare cate un pachet de circa 30,5% din actiuni. Un alt actionar important este SIF Banat-Crisana, cu un pachet de 18,4% din titluri, AVAS avand o participatie de 4,4% din companie. La ultimul pret de ieri, de 500 lei/actiune, capitalizarea companiei ajunge la 73,1 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 noiembrie 2007

    mai mult

  • Antibiotice Iasi va fi vanduta prin licitatie cu strigare

    Wall-Street.ro   ATB

    ___
    Guvernul a decis, luni, ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Antibiotice SA Iasi sa se desfasoare prin metoda licitatiei cu strigare

    Guvernul sustine ca prin hotararea de guvern adoptata luni urmareste accelerarea procesului de privatizare al companiei Antibiotice SA Iasi si evitarea elementelor susceptibile din procesul de trecere in proprietate privata.

    In 2002, pachetul de actiuni Antibiotice SA Iasi a fost transferat catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (AVAS), iar aceasta urmeaza sa declanseze procesul de vanzare a acestor actiuni conform unei noi strategii, care urmareste reducerea riscurilor acordarii unui potential ajutor de stat pentru compania in cauza.

    Antibiotice are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice, iar printre actionarii minoritari se numara SIF Oltenia (10,09%) si Citibank Romania (5,05%).

    Sursa: Wall-Street, 20 noiembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide