Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.11.2007

  • BERD a urcat calificativele Romaniei pentru sistemul bancar si piata de capital

    BankNews.ro   

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a urcat calificativele acordate Romaniei pentru sistemul bancar si liberalizarea evolutiei ratelor dobanzilor de la '3' la '3+' si pentru piata de capital si institutiile financiare nonbancare de la '2+' la'3-', arata un raport al BERD.

    Progresul in sectorul bancar este motivat de 'expansiunea rapida a creditelor catre sectorul privat si de imbunatatirea sistemului de reglementare', in timp ce urcarea calificativului pentru piata de capital si segmentul financiar nonbancar a fost determinata de 'dezvoltarea bursei de valori si de avansul segmentului obligatiunilor', arata raportul pe 2007 privind tarile in tranzitie realizat de BERD.

    'In Romania, dezvoltarea sectorului financiar a fost, in mare parte, un raspuns bazat pe piata la reformele anterioare si la privatizari. In acelasi timp, pietele pentru actiuni si obligatiuni s-au dezvoltat rapid, au fost autorizate fonduri de pensii care si-au inceput activitatea, iar pietele de asigurari si de leasing au continuat sa se extinda', mai precizeaza specialistii BERD.

    Potrivit raportului institutiei, reformele si privatizarile din domeniul bancar au condus, in Romania, la o accentuare a competitiei, care a alimentat creditele catre sectorul privat, inclusiv pe segmentul ipotecar si imobiliar.

    Sursa: Bank News, 9 noiembrie 2007'

    mai mult

08.11.2007

  • Profit de 1,36 mil. euro la Artego in trimestrul al treilea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARTE

    ___
    Producatorul de articole din cauciuc Artego Targu-Jiu (ARTE) a obtinut in primele noua luni din acest an un profit de 3,2 mil. euro (10,5 mil. lei), de peste 2,6 ori mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in aceeasi perioada cu 26%, ajungand la 46,8 mil. euro (154,4 mil. lei). Cresterea profitului a avut la baza activitatea de exploatare, pe partea financiara Artego mentinandu-se pe pierdere, cu 0,62 mil. euro (2 mil. lei). In trimestrul al treilea, compania a obtinut un profit de 1,36 mil. euro (4,4 mil. lei), cu 64% mai ridicat decat cel din perioada iulie-septembrie a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 9%, pana la 15,8 mil. euro (51,2 mil. lei). Titlurile Artego Targu-Jiu au fost cotate ieri la inchidere la pretul de 12,1 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei se ridica la 36 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 noiembrie 2007

    mai mult

  • Profitul Prospectiuni Bucuresti a crescut la 9 luni cu 37%, la 13 mil. euro

    DailyBusiness.ro   PRSN

    ___
    Compania Prospectiuni Bucuresti a anuntat, pentru primele noua din 2007, un profit net de 44,7 milioane lei (13,33 milioane euro), in crestere cu 36,9% fata de aceeasi perioada din 2006.

    Compania este specializata in geologie, prospectiuni pentru hidrocarburi prin foraje, lucrari seismice, executand lucrari in special pentru Petrom Bucuresti si Romgaz Medias.

    Societatea a realizat, in intervalul ianuarie-septembrie 2007, afaceri de 149,88 milioane lei (44,6 milioane euro), in scadere cu 4,5% fata de intervalul echivalent din 2006.

    Prospectiuni Bucuresti are un capital social de 53,93 milioane lei (15,8 milioane euro), divizat in 21,57 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea omului de afaceri Ovidiu Tender, Tender SA, care controleaza 71,66% din actiuni, in vreme ce SIF Muntenia detine 11,86%, iar MEI Roemenie & Bulgarije Fonds are 5,01%.

    Titlurile Prospectiuni Bucuresti se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul PRSN. Actiunile au incheiat sedinta din 7 noiembrie la cotatia de 38,50 lei, ceea ce da o capitalizare de 830,56 milioane lei (244,5 milioane euro).

    Sursa: Daily Business, 8 noiembrie 2007

    mai mult

  • Ford ar putea abandona fabrica de la Craiova

    Cotidianul   

    ___
    Firma americana ar putea deveni proprietar la Craiova abia dupa ianuarie 2008 sau s-ar putea retrage de tot daca investigatia Comisiei Europene nu e finalizata mai devreme de trei luni.

    Dupa ce s-au asigurat ca vor semna un contract „beton“ de privatizare cu statul roman, avocatii Ford au acum de lucru cu cei de la Departamentul de Concurenta al Comisiei Europene. Expertii de la Bruxelles au initiat o investigatie, pe baza informatiilor din presa, prin care verifica daca anularea datoriilor si impunerea unor conditii la privatizarea Automobile Craiova reprezinta ajutoare de stat. „CE a deschis o investigatie formala pe 10 octombrie asupra unor posibile ajutoare de stat acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova si al vinzarii acesteia catre Ford Motor Company in septembrie 2007. Aceasta investigatie nu va periclita insa rezultatul privatizarii“, a declarat pentru Cotidianul Audrey Lemonnier, ofiter de presa din cadrul Departamentului de Concurenta al CE. Anterior, comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, a sustinut ca, in cazul acestei privatizari, are ingrijorari privind „incalcarea acordarii de ajutoare de stat in conformitate cu legislatia europeana“.

    Reprezentantii Ford au spus ca vor colabora cu CE pentru finalizarea cit mai rapida a acestei anchete. Cu toate acestea, cea mai mare problema pentru Ford nu e subiectul investigatiei, ci durata acesteia. In acest moment, divizia europeana a celui de-al doilea mare producator american de masini produce autovehicule la capacitate maxima in Europa. Tocmai de aceea, preluarea Automobile Craiova ar fi fost o gura de aer care ar fi ajutat Ford sa-si majoreze productia in Europa si implicit vinzarile.

    Presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ca Ford va trebui sa ia in calcul alte unitati pentru productia de autoturisme in cazul in care Comisia Europeana nu va da nici un raspuns pina la inceputul anului 2008. „Din discutiile pe care le stiu din bordul de conducere al Ford, pentru ei era foarte importanta data la care trebuia sa dea primul produs pe piata, in acord cu acel contract de privatizare“, a spus Atanasiu, citat de MEDIAFAX. Oficialul de la AVAS apreciaza ca Ford va lua in considerare si alte optiuni daca raspunsul CE intirzie. „Daca cei de la Ford nu vor avea un raspuns in timp rezonabil, vor trebui sa ia in calcul si alte unitati pentru producerea acelui produs. Rezonabil pentru ei inseamna inceputul anului 2008“, a precizat Atanasiu. Mai multi oficiali romani au declarat ca, in lipsa unui raspuns intr-un termen scurt, Ford ar putea renunta la investitia din Romania.

    Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare, explica cum s-a ajuns in aceasta situatie. „Orice contract de privatizare intra in vigoare dupa notificarea autoritatii de concurenta a CE si aprobarea notificarii. Inainte ca noi (n.red.-Comisia de privatizare, alcatuita din membri AVAS si ai altor ministere) sa apucam sa trimitem notificarea, CE a deschis o investigatie. Acum raspundem la investigatia deschisa si nu mai redactam notificarea respectiva. Aceasta investigatie poate dura de la trei pina la 18 luni“, a declarat Vladescu pentru Cotidianul. „Ford lucreaza impreuna cu noi ca raspunsul sa fie dat in maximum trei luni pentru a nu da peste cap calendarul productiei stabilite in contractul de privatizare. Planul nostru este ca Ford sa inceapa in primavara activitatea la Craiova“, a adaugat Vladescu. Presedintele Comisiei de privatizare a refuzat insa sa spuna ce se va intimpla cu planurile Ford daca cei de la CE vor incheia ancheta mai tirziu de ianuarie 2008. Potrivit contractului de privatizare semnat intre Ford si AVAS, finalizarea tranzactiei este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008, data de la care Ford ar trebui sa devina proprietar de drept la Craiova.

    Autoritatile romane au explicat, in scrisoarea de raspuns la investigatia Comisiei Europene, ca privatizarea Automobile Craiova a fost transparenta si a respectat regulile competitiei. „La investigatia inceputa de Comisia Europeana trebuia sa dam un raspuns pina pe 12 noiembrie, iar scrisoarea a fost trimisa ieri. Pina la sfirsitul saptaminii voi pleca la Bruxelles pentru a discuta la nivel tehnic toate aspectele tranzactiei“, a afirmat Vladescu. Seful Comisiei de privatizare a spus ca in documentul de raspuns adresat CE se precizeaza pozitia Romaniei privind suspiciunile de ajutor de stat si este explicat impactul benefic al tranzactiei atit pentru regiune, cit si pe ansamblul economiei. Potrivit regulilor europene, in cazul unor investigatii, CE este obligata sa dea un raspuns in cel mult 18 luni.

    *
    Privatizare speciala

    Vinzarea Automobile Craiova a avut loc in contextul in care Parlamentul a aprobat o lege speciala de privatizare pentru a indeplini conditiile impuse de Ford. Americanii au impus o serie de conditii statului roman pentru preluarea Automobile Craiova, compania care detine producatorul local Daewoo Automobile Romania, printre care s-au numarat clarificarea datoriilor companiei, situatia juridica a terenurilor si obligativitatea privind furnizarea de piese de schimb. Partea romana a cerut Ford sa ajunga, dupa patru ani de la preluarea companiei, la o productie de minimum 300.000 de masini pe an si sa pastreze forta de munca actuala. Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat, in limba engleza, pe 12 septembrie la Salonul International de Automobile de la Frankfurt (Germania), iar cel in limba romana a fost parafat doua zile mai tirziu, la Craiova. Ford a preluat actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova - reprezentind 72,4% din capital - pentru 57 de milioane de euro. Producatorul american s-a angajat sa efectueze investitii directe de 675 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii si a sustinut ca totalul cheltuielilor in Romania va ajunge la un miliard de euro. In plus, numarul de angajati va ajunge la 7.000 sau chiar la 9.000, fata de 3.900 de persoane cit lucreaza in prezent la uzina de la Craiova.

    Sursa: Cotidianul, 8 noiembrie 2007

    mai mult

  • Privatizarea IAR Ghimbav va fi reluata la anul

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   IARV

    ___
    Compania IAR Ghimbav va fi scoasa din nou la privatizare de-abia in primul trimestru al anului viitor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului urmand sa emita un nou anunt de vanzare a societatii brasovene. Conducerea AVAS a luat aceasta decizie dupa ce negocierile cu Eurocopter Franta, singura companie interesata de IAR Ghimbav dupa precedentul anunt de vanzare, au esuat in luna octombrie dupa mai multe prelungiri ale termenului de privatizare. Vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko, a anuntat ca spera ca pana la mijlocul anului viitor sa se si realizeze vanzarea singurului producator de elicoptere si avioane usoare din Romania.

    Presedintele Sindicatului Liber ICA Ghimbav, Suba Arpad, sustine ca se astepta ca noul anunt de privatizare sa fie emis abia anul viitor, deoarece 'cei de la AVAS si-au creat un regulament atat de greoi, incat mai devreme de doua luni de la sistarea negocierilor nu se putea relua privatizarea'. Sindicalistii de la Ghimbav sustin ca 'noi nici nu mai stim ce sa credem in ceea ce priveste viitorul nostru cumparator, mai ales ca statul roman organizea-za licitatii internationale pentru reparatia de tehnica militara, in timp ce niciun stat din lume nu mai face asa ceva, pentru ca toti doresc sa isi protejeze industria militara'.

    Institutia a anuntat pe 21 octombrie ca Eurocopter SAS Franta nu a depus pana la termenul limita permis de legis-latie oferta finala imbunatatita si irevocabila pentru preluarea IAR Ghimbav, in acest fel procesul de privatizare a firmei care construieste si repara aeronave urmand sa fie reluat.

    In urma anuntului de vanzare, publicat pe 14 decembrie 2006 in presa nationala si internationala, Eurocopter a depus singura oferta de privatizare.

    IAR Ghimbav are comenzi pana in luna septembrie a anului viitor. AVAS detine un pachet de 64,89% din actiunile firmei.

    Sursa: Bursa, 8 noiembrie 2007'

    mai mult

06.11.2007

  • Trefo Galati: profit la noua luni de peste 22 de ori mai mare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Trefo Galati (TREF) a inregistrat dupa primele noua luni ale anului afaceri nete in in crestere cu 19,3% fata de perioada similara a anului trecut, de la 16,3 mil. euro (54,45 mil. lei) la 19,45 mil. euro (circa 65 mil. lei). Profitul fabricantului de suruburi, buloane, lanturi si arcuri a sarit de peste 22 de ori in primele noua luni din 2007 fata de aceeasi perioada din 2006, de la 121.000 de euro anul trecut la 2,74 mil. euro (9,15 mil. lei) in 2007. Trefo a vandut in luna iulie firmei TO.DO European din Bucuresti o serie de terenuri cu suprafata totala de circa 150.000 de metri patrati, impreuna cu constructiile aferente, valoarea tranzactiei fiind de 7,2 mil. euro. Activele vandute includ sase loturi de teren din orasul Galati, cu suprafete cuprinse intre 648 de metri patrati si 87.600 de metri patrati. Dupa vanzare, Trefo a incheiat cu TO. DO European un contract de inchiriere a trei dintre imobilele vandute, pe perioade cuprinse intre 30 de luni si cinci ani, valoarea totala a chiriei fiind stabilita la aproximativ 1,2 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 noiembrie 2007

    mai mult

  • Contor Group Arad isi va lista la bursa pana la 20 la suta din actiuni

    Wall-Street.ro   

    ___
    Conducerea unicului producator de contoare de apa din Romania, Contor Group Arad, a anuntat, luni, ca aceasta compania urmeaza sa listeze la Bursa un pachet de pana la 20 la suta din actiuni, prin intermediul unei oferte publice initiale care va avea loc in luna decembrie.

    Potrivit celor afirmate de Teodor Caracioni, presedintele Contor Group Arad, compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, conducerea societatii estimand o dublare a capacitatii de productie si a cifrei de afaceri pana in 2010. „Este o perioada de acumulari in care compania a lansat in productie cateva sute de mii de contoare care vor fi livrate la inceputul lui 2008 spre Germania, Franta si fostele state ale Uniunii Sovietice“, a declarat Caracioni, potrivit NewsIn.

    Proiectele de investitii ale companiei din Arad se ridica la peste 5 milioane euro, in ultimii trei ani, din care aproximativ 2 milioane euro in cercetare-dezvoltare produse si piete noi. Contor Group a inceput in 2007 extinderea portofoliului de desfacere spre Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa.

    „Circa 3 milioane euro reprezinta investitii in mecanizari-automatizari destinate maririi capacitatilor de productie, la un nivel tehnologic comparabil celor mai bune practici din industria de automobile. Aceste investitii ne permit sa ne consolidam portofoliul de clienti si sa ne intarim pozitia castigata alaturi de cei 5 - 6 competitori majori, activi pe piata europeana a aparatelor de masurare, a mai spus presedintele companiei aradene. Teodor Caracioni a mai afirmat ca printre cele mai recente reusite ale echipei comerciale sunt castigarea a doua licitatii internationale, totalizand un numar de peste 20.000 contoare. „In plus, exista premisele unor livrari importante in tarile fostului bloc sovietic“, a spus presedintele Contor Group Arad.

    Actionarii companiei au hotarat in luna august majorarea capitalului social cu aproximativ 10.000.000 lei din fonduri proprii. La data de 5 octombrie 2007, Middle Europe Investments (MEI) din Olanda a subscris pentru 6,25 la suta din actiunile Contor Group si a majorat capitalul social sub forma unui plasament privat.

    Contor Group a fost infiintat la inceputul anilor ’90. Unul dintre momentele importante pentru companie a fost deschiderea la Arad, in anul 2000 a unui centru de productie, cercetare si logistica pentru contoare de apa dupa o investitie de peste 10 milioane euro, pe o suprafata totala de 25.500 metri patrati.

    Sursa: Wall-Street, 6 noiembrie 2007

    mai mult

  • Modernizarea Avicola Brasov costa 10,5 milioane euro

    Interesul Public   

    ___
    Compania Transavia, producator de carne de pasare, va investi pana la sfarsitul anului 2008 peste 10, 5 milioane de euro pentru modernizarea Avicola Brasov, dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al acestei societati. „Vom investi in utilaje pentru retehnologizare, iar in aceasta toamna prioritara este partea de ambalare a produselor“, a declarat directorul general Transavia, Ioan Popa. Potrivit acestuia, productia de carne la Avicola Brasov nu depaseste 10.000 de tone anual, insa se urmareste dublarea capacitatii de productie, pana la sfarsitul anului 2008. In prezent, productia de carne la Avicola Brasov nu depaseste 10.000 de tone anual, insa odata cu implementarea standardelor tehnologice, la sfarsitul lui 2008, productia de carne in viu se va dubla, ajungandu-se la o cota de piata de 20% pentru Transavia.

    Sursa: Interesul Public, 6 noiembrie 2007

    mai mult

  • Unirea Shopping Center vizeaza majorarea capitalului cu 50%, la 7,84 mil. lei

    DailyBusiness.ro   SCDM

    ___
    Unirea Shopping Center Bucuresti isi va majora capitalul social cu 2,63 milioane lei (786.000 euro), pana la 7,84 milioane lei (2,34 milioane euro), a anuntat luni compania.

    Decizia urmeaza sa fie luata in cadrul sedintei AGA din 5 decembrie.

    Majorarea de capital va fi realizata prin aport in natura si in numerar. Compania ar urma sa emita 1,05 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei, si un pret de subscriere de 121,43 lei, din care 118,93 lei reprezinta prima de emisiune. Pretul de subscriere va fi cu 38% mai mic decat ultima cotatie din piata Rasdaq, de 196 lei.

    Actionarul majoritar Nova Trade ar urma sa preia 775.450 actiuni, in valoare totala de 1,93 milioane lei, in contul realizarii obligatiilor de preluare a pachetului majoritar de actiuni Unirea Shopping Center, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Aportul in natura adus de Nova Trade consta intr-o parcare multietajata, intinsa pe o suprafata totala de 40.846 metri patrati.

    Restul de 279.778 actiuni, in valoare totala de 699.400 lei (209.000 euro), vor fi oferite spre subscriere celorlalti actionari. Actiunile vor fi emise la o valoare nominala de 2,50 lei, si un pret de subscriere de 121,43 lei.

    In sedinta din 5 decembrie, actionarii vor mai discuta aprobarea datei de 18 decembrie ca data de inregistrare si deschiderea unui punct de lucru pentru Mall Unirea Brasov.

    Compania Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, detine in prezent 65,4% din actiuni, in vreme ce Unirea Shopping Center detine 10,95% din propriile actiuni, iar SIF 4 Muntenia are o participatie de 9,06%. Compania are un capital social de 5,20 milioane lei, divizat in 2,08 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei.

    Titlurile societatii se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul SCDM. Valoarea de piata a companiei este de 408,3 milioane lei (122,03 milioane euro), conform ultimei cotatii de 196 lei, inregistrata in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri.

    Profit de 1,28 mil.euro in primul semestru

    Compania ce detine cel mai mare centru comercial din centrul capitalei a realizat, in primul semestru, o cifra de afaceri de 34,02 milioane lei (10,86 milioane euro), cu 14,5% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

    Profitul companiei, in acest interval, a fost de 4,03 milioane lei (1,28 milioane euro), in crestere cu 21,8% fata de perioada similara din 2006.

    Sursa: Daily Business, 6 noiembrie 2007

    mai mult

  • Electromagnetica si-a marit profitul cu 70% in primele noua luni, la 9,2 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ELMA

    ___
    Electromagnetica Bucuresti (ELMA) a afisat in primele noua luni din 2007 un profit net de 9,24 milioane lei (2,75 milioane euro), in crestere cu 69,8% fata de aceeasi perioada din 2006, pe fondul cresterii cu 28,4% a cifrei de afaceri, a informat ieri compania.

    In perioada ianuarie-septembrie a acestui an, afacerile societatii s-au cifrat la 18,37 milioa-ne lei (5,47 milioane euro), in crestere cu 28,4% fata de intervalul echivalent din 2006, c?nd acestea au fost de 14,3 milioane lei. Compania a afisat in primele trei trimestre ale anului trecut un profit net de 5,44 milioane lei.

    Electromagnetica Bucuresti are un capital social de 33,8 milioane lei (10,1 milioane euro), divizat in 146,96 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,23 lei. Actionarii principali ai companiei sunt Asociatia salariatilor cu 49,13% si SIF Oltenia cu 10,11% din totalul actiunilor.

    Sursa: Bursa, 6 noiembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide