Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.10.2007

  • Profitul Mittal Steel a scazut de trei ori

    Evenimentul Zilei   

    ___
    REZULTAT. Producatorul de tevi Mittal Steel Roman a raportat in primele noua luni un nivel al profitului de aproape trei ori mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, pana la 13,5 milioane lei (4,1 milioane euro).

    In intervalul ianuarie-septembrie 2007, compania a consemnat venituri totale de 694,6 milioane lei, in scadere cu 6%, iar cheltuielile au coborat cu circa 3%, la 674,1 milioane de lei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 30 octombrie 2007

    mai mult

  • Transilvania Constructii Cluj si-a marit de sapte ori profitul in primele noua luni

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   COTR

    ___
    Transilvania Constructii Cluj (COTR) a obtinut in primele noua luni din 2007 un profit net de 9,57 milioane lei (2,85 milioane euro), de sapte ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2006, pe fondul dublarii cifrei de afaceri, a informat luni compania.

    Afacerile societatii s-au cifrat in primele noua luni ale acestui an la 51,7 milioane lei (15,4 milioane euro), de 2,2 ori mai mari decat intervalul echivalent al anului trecut, cand cifra de afaceri afisata a fost de 23,6 milioane lei. In perioada ianuarie-septembrie 2006, Transilvania Constructii Cluj a afisat 1,35 milioane lei.

    Compania are un capital social de 16,79 milioane lei (5,02 milioane euro), divizat in 508.800 actiuni, cu o valoare nominala de 33 lei. Transilvania Constructii Cluj are ca domeniu de activitate constructiile de cladiri si lucrarile de geniu civil. Actionarii principali ai societatii sunt Mircea Timofte cu 30,55%, Gabriela Timofte cu 30,50%, SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 18,42% din totalul actiunilor. AVAS detine 4,42% din capital.

    Sursa: Bursa, 30 octombrie 2007

    mai mult

29.10.2007

  • Adeplast se pregateste de listare pe una din bursele romanesti

    Wall-Street.ro   

    ___
    Incepand cu data de 26 octombrie compania oradeana Multistar Prod SRL, lider pe piata materialelor de constructie, s-a transformat in Adeplast S.A., in urma deciziei asociatului sau unic, Marcel Barbut.

    Capitalul social al companiei a fost majorat cu 3,2 milioane lei, ajungand astfel la 3,3 milioane lei (circa un milion de euro), el fiind detinut aproape in intregime de Barbut, cu exceptia unei actiuni, adica 0,00003%.

    „Am hotarat transformarea in S.A. pentru a putea realiza o oferta publica initiala (IPO) pe una din bursele romanesti, a afirmat Barbut. Am ales deja compania de consultanta financiara pentru definitivarea prospectului de emisiune, ea urmand sa fie anuntata inaintea listarii la bursa. In ceea ce priveste dorinta atragerii unui fond de investitii important, care ar fi trebuit sa asigure infuzia de capital care sa permita finantarea programelor investitionale pentru acest an si cel viitor, am decis sa renunt la acest proiect datorita conditiilor solicitate”.

    Cifra de afaceri a Adeplast S.A. din primele trei trimestre ale acestui an a fost de 24,993 milioane euro, profitul net ridicandu-se la 3,6 milioane euro. Oferta companiei cuprinde mortare, adezivi pentru placi ceramice, gleturi, sape, chituri de rostuit, pardoseli industriale, mortare mecanizate, mortarele si sapele fiind oferite si in sistem siloz mobil.

    „Presedintele consiliului de administratie si director executiv al Adeplast S.A. este germanul Rudolf Sutter, care a fost director de fabrica, timp de 15 ani, la compania multinationala de productie a mortarelor uscate Hasit Germania, a declarat dl. Barbut. In urmatoarele saptamani echipa va fi completata si de un director financiar cu experienta”.

    Compania isi propune pentru perioada urmatoare investitii de aproximativ 20 milioane de euro, care se vor concretiza in finalizarea investitiei de la fabrica din Oradea, marirea parcului auto, construirea unei fabrici de vopsele si tencuieli decorative la Oradea precum si a unei alteia la Ploiesti, care va deveni operationala cel mai tarziu pana la data 31 mai 2008, ea urmand sa fie total automatizata cu o productie de 180 tone pe ora de adezivi si mortare uscate.

    „Pentru a putea finaliza programul investitional, am achitat din fonduri proprii toate avansurile catre furnizori de utilaje, circa 4 milioane euro, restul sumei urmand a fi asigurat din credite bancare, a precizat Barbut. In urmatoarele trei saptamani vom depune cererea de finantare catre primele cinci banci romanesti. Fondurile pe care le vom obtine in urma listarii la bursa, vor fi folosite atat pentru constructia unei a treia fabrici cat si pentru achitarea creditului obtinut”.

    La sfarsitul lunii aprilie Marcel Barbut a devenit asociat unic al Multistar Prod, moment in care domnia-sa declara ca „mediul concurential solicita raspunsuri concrete la solicitarile pietei, motiv pentru concentrarea capitalului companiei, ceea ce va permite, in primul rand, luarea deciziilor strategice in mod rapid”.

    Conform prognozelor, segmentul mortarelor uscate va inregistra in urmatorii 4 ani o crestere de peste 70%. In acest moment, consumul din Romania de mortare pentru tencuieli este de aproximativ 13 kg/locuitor/an.

    Principalii concurenti ai Adeplast S.A., care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 91,1 milioane lei, sunt Henkel Bautechnik si Baumit. Studii efectuate de societati specializate indica faptul ca pe piata mortarelor din Romania sunt active circa 60 de companii.

    Sursa: Wall-Street, 29 octombrie 2007

    mai mult

  • Profitul Turbomecanica a crescut cu 22%

    Interesul Public   TBM

    ___
    Compania Turbomecanica Bucuresti (TBM) a afisat in al treilea trimestru al acestui an un profit net de 6,68 milioane lei, in crestere cu 21,75% fata de perioada similara a anului trecut, iar cifra de afaceri s-a mentinut la 25,1 milioane lei. Pentru primele noua luni din acest an, compania a obtinut un profit net de 11,25 milioane lei, in crestere cu 6,47% fata de acelasi interval din 2006 (10,57 milioane lei). Afacerile companiei din perioada ianuarie-septembrie 2007 au scazut cu 4,39%, la 66,68 milioane lei, fata de intervalul echivalent al anului trecut, cand cifra de afaceri a fost de 69,74 milioane lei. Pana la sfarsitul anului curent, Turbomecanica a estimat un profit net de 16,72 milioane lei, in crestere cu 1,2% fata de rezultatul anului trecut.

    Sursa: Interesul Public, 29 octombrie 2007

    mai mult

  • Romcarbon si-a dublat afacerile

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ROCE

    ___
    Producatorul de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau (ROCE) a inregistrat in primele noua luni din 2007 afaceri de 68 milioane lei (20,2 milioane euro), duble fata de aceeasi perioada din 2006, si un profit in scadere cu 18%, a informat vineri compania.

    Romcarbon a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 3,1 milioane lei (923.700 euro), in scadere cu 18,4% fata de intervalul echivalent din 2006, c?nd profitul afisat a fost de 4 milioane lei.

    Romcarbon Buzau are un capital social de 18,65 milioane lei, impartit in 186,45 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului, Living Plastic Industry SA controleaza 34,49%, Unitai International Corporation detine 20,63%, Eastern Eagle Ltd Fund are o participatie de 18,21% iar clientii nerezidenti Citibank detin 10,36%.

    Sursa: Bursa, 29 octombrie 2007

    mai mult

  • Electrica vrea sa se listeze la Bursa

    Adevarul   

    ___
    Reprezentantii companiei analizeaza si posibilitatea vanzarii pe piata de capital a unor pachete minoritare la fostele fililale sau la cele pe care inca le detine.

    Dupa succesul obtinut cu listarea Transelectrica si perspectivele optimiste in ceea ce priveste Transgaz, o noua companie din domeniul energetic ar putea fi lansata pe Bursa. Electrica, societate detinuta de stat, ar putea intra pe piata de capital in urmatorii trei-cinci ani.

    Electrica ar putea vinde la Bursa participatiile minoritare pe care le detine la filialele sale privatizate si sa se listeze intr-un interval de trei-cinci ani, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Corneliu Stan, la seminar pe teme de energie.

    Societatea de stat a privatizat, pana acum, cinci dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a electricitatii. Printre pachetele minoritare pe care le mai detine Electrica la fostele sale filiale se numara 19% la CEZ Distributie, respectiv la CEZ Vanzare. Aceste doua companii au rezultat in urma separarii impuse de Uniunea Europeana a activitatilor de distributie si furnizare a energiei.

    Totodata, Electrica este actionar cu 25% din capitalul Enel Banat Distributie, Enel Dobrogea Distributie si cu 37% la Enel Energie.

    La E.ON Moldova Furnizare si la E.ON Moldova Distributie, compania mai detine cate 27% din capital. La ultima filiala privatizata, Electrica Muntenia Sud, procentul care va ramane la stat, odata cu finalizarea vanzarii (cel mai tarziu termen fiind primul trimestru al anului viitor), va fi de 20%.

    Bani din pachete minoritare pentru investitii

    Electrica are si proiecte de producere a energiei, atat investitii greenfield, cat si achizitii de centrale in tara sau in strainatate. 'Pe Bursa, am putea scoate pachete minoritare sau o parte din ele pentru a face rost de fonduri pentru investitii', mai spune Stan.

    Pe de alta parte, o alternativa ar fi vanzarea pe Bursa a unor pachete minoritare ale celor trei filiale neprivatizate pe Bursa. Ultimele trei companii de distributie de electricitate neprivatizate sunt Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord. 'Varianta agreata de noi este sa consolidam compania si apoi sa o listam', subliniaza directorul Electrica.

    Potrivit acestuia, societatea este interesata sa detina, in cel mult trei ani, capacitati de productie. 'Strategia noastra este sa dezvoltam compania, dupa care va fi privatizata prin bursa sau o alta metoda', a adaugat Stan. Proiectele Electrica includ detinerea a 50 MW de energie eoliana, intr-un interval de doi ani, 30 MW de energie hidro produsa in microhidrocentrale si 5 MW pe biomasa.

    Totodata, compania este interesata si de unele centrale ale Termoelectrica. 'Facem un studiu si pentru producerea de energie fotovoltaica', conchide Stan.

    Pe de alta parte, strategia guvernului vizeaza posibilitatea de a pastra cele trei filiale Electrica ramase in portofoliul statului, pentru a le integra alaturi de principalii producatori de energie in cadrul unei noi companii. Aceasta ar urma sa fie listata la un an de la infiintare.

    Sursa: Adevarul, 29 octombrie 2007'

    mai mult

26.10.2007

  • Salariatii Avicola Brasov detin 79% din companie dupa majorare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de carne de pasare Avicola Brasov si-a majorat capitalul cu 11,23 mil. lei, de la 5,13 mil. lei, prin aport in numerar din partea actionarilor, prin subscrierea a 4,49 mil. actiuni emise la sfarsitul lunii august. Actionarii au aprobat majorarea capitalului la data de 23 octombrie, se arata intr-un comunicat remis joi pietei RASDAQ. Pentru majorarea capitalului au fost emise 7,31 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei, din care in termenul de exercitare a dreptului de preferinta actionarii au subscris 4,49 mil. titluri. Dupa incheierea majorarii, controlul societatii apartine asociatiei salariatilor Avipas, cu o participatie de 78,96% din capital, iar producatorul de carne de pasare Transavia detine doar 4,29% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 octombrie 2007

    mai mult

  • Romania sprijina construirea gazoductului Nabucco

    Romania libera   TGN

    ___
    Presedintele Traian Basescu a exprimat, in cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu Jozias van Aartsen, coordonatorul din partea Comisiei Europene pentru realizarea gazoductului 'Nabucco', intreaga disponibilitate a autoritatilor romane de a sprijini eforturile oficialului european pentru transpunerea in practica acestui obiectiv, relateaza Rompres.

    ''Convorbirile au urmarit stabilirea cadrului de cooperare dintre autoritatile romane si coordonatorul european, in vederea asigurarii implementarii proiectului Nabucco. Totodata, presedintele Basescu a subliniat importanta majora pe care Romania o acorda acestui proiect de diversificare a cailor de alimentare a spatiului Uniunii Europene cu gaze naturale'', se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

    In cadrul discutiilor, au fost abordate, de asemenea, alte teme de interes, cooperarea cu statele furnizoare de gaze naturale din Asia Centrala, regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu, precum si alte proiecte de transport al gazelor naturale care sa faca legatura dintre regiunea Marii Negre si spatiul UE.

    Proiectul Nabucco este sprijinit de Comisia Europeana, care a desemnat, recent, un coordonator special, al carui rol va fi de a analiza conditiile ce trebuie indeplinite de catre Uniunea Europeana pentru a accelera procesul de constructie.

    In proiectul Nabucco, in acest moment, sunt implicate companiile OMV Austria, MOL Ungaria, BOTAS Turcia, Bulgargaz Bulgaria si Transgaz Romania. Cele cinci tari implicate in constructia Nabucco au discutii cu alte companii, care vor sa se alature proiectului.

    Scopul acestui proiect este conectarea si valorificarea rezervelor de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.

    Cele cinci companii au semnat in data de 11 octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind infiintarea unui 'Consortiu' in vederea efectuarii unui 'Studiu de Fezabilitate' privind crearea unei rute complet noua de transport a gazelor naturale din zonele de productie mai sus mentionate, prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci tari si care sa aiba ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria, nod important in care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei. De asemenea se va lua in calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona (Siria, Irak, Egipt ).

    Importanta acestui proiect a fost recunoscuta si de catre organismele comunitare prin includerea acestuia, de catre Comisia Europeana, in programul TEN (Trans European Networks) pe lista de proiecte prioritare. Aceasta includere presupune si finantarea de catre Comisia Europeana a 50 la suta din valoarea de realizare a studiului, restul de fonduri necesare fiind asigurat din fondurile proprii ale celor cinci companii.

    Investitia totala in acest proiect este estimata la 4,4 miliarde euro, iar conducta va avea o lungime de 3.400 km si o capacitate de transport de 25-31 miliarde metri cubi pe an.

    Sursa: Romania Libera, 26 octombrie 2007

    mai mult

  • Romania mai atractiva pentru investitori

    Business Standard   

    ___
    Romania ocupa pozitia 50, in urcare cu doua locuri, comparativ cu anul trecut, intr-un clasament de 82 de state realizat in functie de atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2008-2012, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).

    La nivel international, mediul de afaceri se va mentine favorabil pana in 2012, in pofida unor obstacole, precum intensificarea protectionismului, riscurile sistemului de securitate si dezechilibrele macroeconomice.

    Cu toate ca expertii EIU remarca o motivatie scazuta a tarilor de a implementa reforme odata cu dobandirea calitatii de membru al comunitatii europene, Romania a obtinut un punctaj superior de 6,47 puncte, comparativ cu 5,83 puncte anul trecut.

    In acest timp, Danemarca, ocupanta primei pozitii in clasament, a fost cotata cu 8,78 puncte, fata de 8,74 puncte anul trecut, pe o scara de la 1 la 10. Dupa Danemarca, urmatoarele pozitii in top sunt ocupate de Finlanda, Singapore si Canada.

    Dintre tarile din regiune, Ungaria se pozitioneaza pe locul 36, in stationare, Bulgaria pe locul 46, in urcare cu o pozitie, si Ucraina pe locul 70, in urcare cu cinci pozitii. Calitatea mediul de afaceri global va creste, in pofida perspectivelor mai putin favorabile pentru SUA, care a coborat in clasamentul EIU, avand in vedere acumularea de riscuri financiare si macroeconomice, raspandirea protectionismului, riscurile de securitate si relatiile internationale tensionate.

    Trendul international de liberalizare si de reglementare va fi sustinut, in continuare, de factori importanti, precum presiunile concurentiale sporite asupra companiilor multinationale si competitia intre diferite tari pentru investitii straine.

    Avansul Produsului Intern Brut mediu la nivel international in perioada 2008-2012 va incetini, comparativ cu ritmurile record inregistrate in ultimul timp.

    Sursa: Business Standard, 26 octombrie 2007

    mai mult

  • Scadere de -94,71% a profitului Electrocontact la noua luni

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ECT

    ___
    Producatorul de echipamente electrice, Electrocontact Botosani a obtinut un profit net de 32.840 lei, dupa primele noua luni ale anului, cu -94,71% sub cel din perioada similara din 2006. Afacerile firmei s-au cifrat la 10,59 milioane lei, fiind mai mici cu -11,16% decat la 30 septembrie 2006.

    Din activitatea de exploatare, compania a incasat in primele noua luni ale anului 11,31 milioane lei, mai putin cu -11,72% decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile de exploatare s-au cifrat la 11,25 milioane lei in perioada analizata, in scadere cu -6,73% fata de anul trecut.

    La 30 septembrie, activele imobilizate ale companiei au insumat 10.346.491 lei, mai putin cu -4,61% fata de inceputul anului. Stocurile au crescut cu 0,90% fata de 1 ianuarie, ajungand la 3,86 milioane lei, in timp ce creantele au inregistrat o apreciere de 1,83%, pana la 3,42 milioane lei.

    Pentru anul 2007 Electrocontact prevede o crestere a profitului brut de 2,14 ori, pana la 1,98 milioane lei. Compania a estimat o crestere a veniturilor cu 26,3% pana la 22,28 milioane lei, fata de 17,63 milioane in 2006. Cheltuielile companiei au fost estimate la 20,3 milioane lei in acest an.

    Actiunile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, din decembrie 1998, sub simbolul ECT. Compania are un capital social de 14,5 milioane lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei. Principalul actionar al companiei este Gabriel Chiriac, care controleaza 72,35% din capitalul social. Clientii nerezidenti ai Citibank detin 6,12% din capital.

    Sursa: Bursa, 26 octombrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide