Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.11.2007

  • Profitul Atlas Gip a urcat de 2,4 ori in primele noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), firma de servicii pentru foraj si extractie in industria petroliera, a consemnat in primele noua luni venituri in crestere cu 41%, la 76,85 mil. lei (23 mil. euro), in timp ce profitul a urcat la 9,88 mil. lei, de 2,4 ori mai mare decat in perioada similara din 2006. Totodata, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 75,3 mil. lei (22,8 mil. euro), in crestere cu 46%. In primele sase luni, veniturile Atlas Gip au fost de 51,47 mil. lei (15,45 mil. euro), mai mari cu 49,8%, iar profitul a crescut de la 16.000 de lei la 5,53 mil. lei (1,66 mil. euro). Compania este controlata, potrivit celor mai recente raportari, de Tender SA, care detine 69,9% din titluri. Totodata, SIF Muntenia are 14,49% din capitalul social, iar alti actionari detin 15,55%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 noiembrie 2007

    mai mult

  • Afacerile Prebet au scazut cu 30%

    Interesul Public   PREB

    ___
    Fabricantul de elemente din beton pentru constructii Prebet Aiud (PREB) a raportat, pentru primele noua luni ale acestui an, o cifra de afaceri de 14,3 milioane lei, in scadere cu 30,2% fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, profitul raportat de companie a scazut in perioada analizata cu 32,5%, de la 2,88 milioane lei in 2006 la 1,94 milioane lei in acest an. Prebet Aiud are un capital social de 2,94 milioane lei, divizat in 16,34 milioane actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 0,18 lei/titlu. Compania este controlata in proportie de 50,44% de catre Asociatia salariatilor, iar conform ultimei cotatii (5,20 lei/actiune, inregistrata in sedinta de tranzactionare a BVB din 2 noiembrie), valoarea sa de piata este de aproximativ 84,96 milioane lei (25,4 milioane euro).

    Sursa: Interesul Public, 5 noiembrie 2007

    mai mult

  • Avioane Craiova anunta pierderi de 3,85 milioane lei, la noua luni

    DailyBusiness.ro   AVIO

    ___
    Compania Avioane Craiova a inregistrat pierderi financiare de 3,85 milioane lei (1,16 mil.euro) in primele noua luni ale acestui an, pe fondul majorarii cheltuielilor de exploatare, a anuntat vineri compania.

    Constructorul de aeronave a inregistrat o cifra de afaceri de 15,8 milioane lei (4,7 milioane euro), in intervalul ianuarie-septembrie 2007, in crestere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand cifra de afaceri a fost de 16,45 milioane lei.

    Cheltuielile companiei au crescut in aceasta perioada cu 33%, la 21,5 milioane lei (6,48 mil.euro), din cauza majorarii costurilor legate de personal si prestatile externe. Astfel, Avioane Craiova a ajuns pe pierdere, calculata la 3,85 mil.lei. In perioada similara de anul trecut, compania obtinuse un profit net de 1,16 milioane lei (350.000 euro).

    Compania are un capital social de 2,28 milioane lei (682.400 euro), divizat in 913.600 actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 80,94% din totalul actiunilor.

    Titlurile Avioane Craiova se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul AVIO. Compania are o valoare de piata de 15,07 milioane lei (4,5 milioane euro), conform ultimei cotatii de 16,50 lei, inregistrata in cadrul sedintei de tranzactionare din 2 noiembrie.

    Sursa: Daily Business, 5 noiembrie 2007

    mai mult

  • Aro Palace, pe Bursa anul viitor

    Business Standard   

    ___
    Compania Aro Palace, care detine cinci hoteluri si patru restaurante in Brasov, va fi listata la Bursa de Valori in prima jumatate a anului viitor, actiune in urma careia incearca sa obtina 12 milioane de euro, suma destinata modernizarii activelor companiei. Aro Palace controleaza hotelul cu acelasi nume din Brasov, hotelurile Capitol, Coroana, Postavaru si Aro Sport, toate din Brasov. Pentru acest an, Aro Palace mizeaza pe o cifra de afaceri de peste 30 milioane de lei (noua mil. euro) si pe un profit net care va depasi doua milioane de lei (600.000 euro).

    Sursa: Business Standard, 5 noiembrie 2007

    mai mult

  • Artrom Slatina acceseaza un credit de 30 milioane dolari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ART

    ___
    Producatorul de tevi fara sudura TMK Artrom SA Slatina acceseaza un credit in valoare de 30 milioane dolari de la OAO TMK, din Federatia Rusa, potrivit datelor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Creditul va fi acordat in mai multe transe, cu o dobanda lunara de 8,5 la suta anual, in vederea finantarii nevoilor de capital circulant al societatii.

    TMK Artrom exporta peste 90 la suta din productie in zona Caspica si in zona Uniunii Europene.

    Grupul rus TMK, al doilea producator de teava pe plan mondial, detine in Romania si Combinatul Siderurgic de la Resita.

    Conducerea companiei vizeaza pentru acest an realizarea unor venituri totale de 185 milioane de euro si o productie de 200.000 tone de tevi.

    Uzina din Slatina a inregistrat un profit net de 18,35 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 95 milioane de euro, la 31 decembrie 2006.

    Anul trecut, cifra de afaceri a fost realizata in proportie de 89 la suta din vanzarea productiei de baza (tevi mecanice), diferenta fiind rezultatul comercializarii de produse si materiale siderurgice, atat prin export cat si prin import - mai ales din Rusia.

    Producatorul de tevi din Slatina a fost preluat de grupul rus TMK in anul 2001, iar la acea vreme uzina producea 26.000 tone/an, raportat la un potential de 60.000 tone/an. Prin investitii in valoare totala de 53,2 milioane de dolari se va ajunge la o capacitate de productie de 200.000 tone/an. Pentru perioada 2007-2011 au fost planificate inves¬titii in valoare de 51,8 milioane de dolari destinate atingerii unei capacitati de 375.000 tone/an pentru doua laminoare.

    TMK este cotata la Categoria a II-a BVB, iar pe data de 2 noiembrie actiunile au fost tranzactionate la preturi intre 64 lei si 66,20 lei.

    Sursa: Bursa, 5 noiembrie 2007

    mai mult

02.11.2007

  • Drepturile de alocare, avizate inainte de oferta Transgaz

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TGN

    ___
    Oferta publica initiala in vederea listarii Transgaz Medias ar putea fi prima operatiune de acest fel in cadrul careia investitorii vor primi, pe langa actiuni, si drepturi de alocare cu ajutorul carora sa-si marcheze eventualul castig obtinut din oferta inainte de inceperea tranzactionarii actiunilor pe Bursa.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat miercuri tranzactionarea drepturilor de alocare, valori mobiliare negociabile emise pe termen scurt, in baza carora detinatorul poate tranzactiona actiunile pe care le va obtine in urma participarii la o majorare de capital.

    Noile instrumente vor scuti investitorii care subscriu in ofertele publice initiale de o asteptare care poate dura si cateva luni intre inchiderea ofertei si prima zi de tranzactionare a actiunilor pe Bursa, fiind un inlocuitor pentru actiunile propriu-zise.

    Prospectul de oferta publica initiala trebuie sa cuprinda referire si la drepturile de alocare, in cazul in care o companie vrea sa distribuie astfel de instrumente. Prospectul pentru oferta Transgaz a fost transmis CNVM inainte de aparitia avizului Comisiei.

    Drepturile de alocare se vor tranzactiona la categoria de drepturi a Bursei de Valori, tranzactionarea lor incepand imediat ce compania emitenta va depune cererea de listare.

    'Oferta Transgaz ar putea fi prima in cadrul careia vor fi utilizate drepturile de alocare. Acestea vor incepe sa fie tranzactionate imediat ce compania va depune cererea de listare, dupa incheierea ofertei publice', a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

    Drepturile de alocare sunt emise atasat actiunilor si revin, ulterior inchiderii perioadei de derulare a ofertei publice initiale primare de vanzare, persoanelor care au subscris si platit integral actiuni in cadrul perioadei de exercitare a dreptului de preferinta, precum si in cadrul ofertei publice de vanzare. Numarul drepturilor de alocare este egal cu numarul de actiuni nou emise, subscrise si platite integral in perioada de exercitare a dreptului de preferinta si in cadrul ofertei publice de vazare. Raportul de alocare va fi de o actiune la un drept de alocare.

    'Deocamdata avizul CNVM privind drepturile de alocare vizeaza doar ofertele publice initiale, dar in continuare vor fi dezvoltate proceduri specifice si pentru majorarile de capital', sustine Farmache.

    Profitul Transgaz stagneaza inainte de listare

    Compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz Medias a inregistrat in primele noua luni un profit net de 171 mil. lei (52 mil. euro), cu 0,6% mai mic decat in perioada similara a lui 2006. Veniturile companiei au crescut cu 8%, la 717 mil. lei (217 mil. euro). Veniturile obtinute din activitatea de transport a gazelor au urcat, in perioada ianuarie-septembrie, cu 11,6%, la 471 mil. lei (143 mil. euro), iar activitatea de tranzit international a gazelor a generat venituri de 143 mil. lei (43 mil. euro), in scadere cu 11,8%. Compania va derula in luna noiembrie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa a 5% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Boromir ar putea trece pe BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SPCU

    ___
    Actionarii firmei de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau vor discuta, la 8 decembrie, propunerea de transfer al titlurilor de pe bursa Rasdaq la categoria I sau a II-a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Anuntul firmei a fost transmis joi bursei RASDAQ. Firma face parte din grupul Boromir, cu activitati in sectorul de morarit si panificatie, care mai include companii precum Boromir Ind (Ramnicu Valcea si Deva), Moara Cibin, Extrasib Sibiu, Comcereal Sibiu, Amylon Sibiu sau Panmed Medias. Boromir Prod Buzau a fuzionat la inceputul lunii mai cu alte doua societati din grup, respectiv Boromir Pan Hunedoara si Eurostar Invest Buzau. Firma a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 22,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2007

    mai mult

  • Pierderile Rompetrol Rafinare s-au dublat dupa 9 luni, la 12 mil. $

    DailyBusiness.ro   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare Constanta a afisat in primele noua luni ale anului o pierdere de 12 milioane dolari (8,9 milioane euro), de aproape doua ori mai mare fata de rezultatul negativ inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de 5,9 milioane dolari (4,7 milioane euro).

    Rezultatele, calculate dupa standardele internationale de contabilitate, includ si datele raportate de subsidiarele Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics.

    Totusi, in aceeasi perioada, Rompetrol Rafinare a consemnat o majorare cu aproximativ 20% a cifrei de afaceri, la 2,31 miliarde de dolari (1,72 miliarde de euro), a anuntat joi compania.

    De asemenea, profitul operational consolidat (EBITDA) obtinut de Rompetrol Rafinare in primele noua luni a fost de circa 126 milioane de dolari (94 milioane de euro), in crestere cu 33% fata de rezultatul din perioada similara din 2006.

    In al treilea trimestru din 2007, Rompetrol Rafinare a consemnat o pierdere de 25,2 milioane dolari (18 milioane euro), in principal din cauza diferentelor de curs valutar, au explicat oficialii Rompetrol. In al treilea trimestru al anului trecut, compania a inregistrat un profit de 536.000 de dolari.

    Conform unor estimari anterioare, Rompetrol Rafinare Constanta viza pentru acest an un profit net de 6,57 milioane dolari si o cifra de afaceri de 1,98 miliarde dolari, sub nivelul anului trecut, cand afacerile companiei s-au cifrat la 2,20 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

    Grupul Rompetrol NV (TRG) a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie o cifra de afaceri de 4,7 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro), in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2006, cand aceasta s-a situat la 4,28 miliarde de dolari. In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) al grupului s-a ridicat la 162 milioane de dolari (120 milioane de euro), cu 30% mai mult decat in acelasi interval din 2006 (125 milioane de dolari), si cu 41% mai mare fata de valoarea consemnata in prima jumatate a anului (115 milioane de dolari).

    Pe o piata in scadere si foarte volatila, puternic influentata de evolutia record a barilului de titei dar si de deprecierea cursului valutar dolar/euro, grupul Rompetrol isi continua strategia de dezvoltare deja stabilita, aceea de a crea o companie extinsa in Marea Neagra, Balcani si Bazinul Marii Mediterane. Indicatorii financiari inregistrati de grup in primele noua luni ale anului au fost sustinuti atat de extinderea retelei de distributie a carburantilor Rompetrol in tara si peste hotare, cat si de procesarea unei cantitati record de materie prima la Rompetrol Rafinare', a declarat Adrian Petrus, directorul financiar al grupului Rompetrol.

    Rezultatele prezentate sunt preliminare, neauditate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS).

    Sursa: Daily Business, 2 noiembrie 2007'

    mai mult

  • Dafora Medias va imprumuta 6 milioane euro pentru investitii

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   DAFR

    ___
    Actionarii companiei de foraj petrolier si cons-tructii Dafora Medias (DAFR) au aprobat contractarea unor credite de investitii pe termen lung, in valoare totala de 6 milioane euro, pentru asigurarea capitalului de lucru si efectuarea unor investitii, a informat ieri societatea.

    Din suma de bani contractata, 3 milioane euro vor fi folositi pentru asigurarea capitalului de lucru. Un milion de euro va fi intrebuintat pentru emiterea unor scrisori de garantie, iar celelalte 2 milioane de euro vor fi utilizate pentru cumpararea unor echipamente si imobile. Creditele vor fi contractate de la Piraeus Bank Romania.

    In primele sase luni ale acestui an, compania a afisat un profit net de 4,19 milioane lei (1,24 milioa-ne euro), in crestere cu 73,5% fata de 2,4 milioane lei, cat a obtinut in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut in primul semestru al anului 2007 cu 60,47%, pana la 103,62 milioane lei (30,87 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand Dafora a afisat afaceri de 64,57 milioane lei.

    Compania are un capital social de 97,35 milioane lei (29,36 milioane euro), divizat in 973,57 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarii principali al societatii sunt Gheorghe Calburean, cu 48,17%, Julius Baer International Management LLC (in calitate de mandatar), cu 10,67%, si Dafora Group SA, cu 7,46% din totalul actiunilor.

    Sursa: Bursa, 2 noiembrie 2007

    mai mult

01.11.2007

  • Afacerile producatorului de carne de pui Avicola Buzau s-au majorat cu 18%, la 21,5 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de preparate din carne de pui Avicola Buzau, controlat de grupul de firme cu activitati in industria alimentara Aaylex Trading, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 21,5 mil. euro, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand obtinea 18 mil. euro.

    'Cresterea inregistrata este fireasca, avand in vedere ca venim dupa un an dificil, in care cele doua valuri de gripa aviara ne-au afectat serios activitatea, in primul rand prin scaderea drastica a pretului mediu de vanzare. Am reusit totusi sa ne reluam activitatea la cote normale in prima parte a acestui an', a declarat Carmen Damu, director general al Avicola Buzau.

    Astfel, in ceea ce priveste productia de carne de pasare, compania a realizat in primele noua luni ale acestui an o crestere de 15% fata de 2006, datorata eficientizarii productiei.

    Producatorii de preparate din carne se confrunta insa in prezent cu dublarea preturilor la materiile prime furajere, dupa ce productia de grau, porumb si floarea-soarelui a scazut anul acesta cu 40%, pana la 70%, pe fondul secetei din aceasta vara.

    'Recolta insuficienta si slaba din punct de vedere calitativ de soia si de floarea-soarelui a afectat serios pretul sroturilor si uleiurilor de soia si floarea-soarelui, de asemenea componente de baza in furajul pasarilor', a afirmat directorul general al Avicola Buzau.

    In acest moment, recolta interna de cereale nu mai poate asigura consumul local, motiv pentru care au inceput deja sa apara importurile de porumb, la preturi chiar si duble comparativ cu anul trecut. Pretul unei tone de porumb a ajuns in octombrie la 260 de euro, in crestere cu 88% fata de aprilie, cand costa doar 138 de euro. Acelasi fenomen a fost experimentat si la grau, al carui pret s-a majorat cu 52% in septembrie fata de luna aprilie, pana la 255 de euro pe tona, sau la sroturile de soia, al caror pret a urcat luna aceasta pana la 400 de dolari (circa 270 de euro), in crestere cu 50% fata de 300 de dolari tona (circa 200 de euro), cat costa in aprilie.

    'Avand in vedere ca furajul reprezinta in noile conditii de pret ale materiilor prime aproximativ 75% din costurile de productie ale unui kilogram de carne, majorarea pretului furajului determina o necesitate a cresterii pretului la kilogramul de carne cu aproximativ 30%', a spus directorul general al Avicola Buzau.

    Damu a adaugat insa ca la finele primelor zece luni ale anului, pretul carnii de pasare la poarta abatorului nu inregistrase cresteri comparativ cu luna ianuarie a acestui an, unele produse inregistrand chiar scaderi.

    'Exista paradoxal o tendinta de scadere a pretului mediu de vanzare a carnii de pasare in conditiile majorarii consistente a costurilor de productie, iar aceasta tendinta este generata cel mai probabil de un excedent de productie datorat depopularii masive practicate in aceasta perioada de micii fermieri, care nu reusesc sa-si mai sustina activitatea de productie in noile conditii de pret al furajelor', a spus directorul general al Avicola Buzau.

    Astfel, in prezent pretul unui pui griller este de 6,41 lei pe kilogram, in timp ce la inceputul anului costa 6,47 lei pe kilogram. In acelasi timp insa, pretul unui kilogram de piept dezosat a crescut cu 2 lei, de la 11 lei in prima luna a anului, potrivit datelor furnizate de catre Avicola Buzau. 'Avand in vedere modul curios in care se misca in acest moment piata carnii de pasare, speram sa incheiem pe profit anul 2007, cel putin la nivelul anului precedent', a mai spus Damu.

    Avicola Buzau a inregistrat anul trecut un profit de 900.000 de lei (225.000 de euro), de aproximativ opt ori mai mic decat in 2005, cand producatorul obtinea un profit net de 7,9 mil. lei. Si cifra de afaceri obtinuta la sfarsitul anului trecut, de 80,2 mil. lei (22,7 mil. euro), a avut o scadere de 15% comparativ cu rezultatele obtinute in urma cu doi ani, cand producatorul realiza afaceri de 92,5 mil. lei (25,5 mil. euro).

    Grupul de firme Aaylex este format din companiile Aaylex Trading (partea centrala a grupului, care actioneaza in toate domeniile in care actioneaza si toate celelalte firme), Aaylex Distribution (distributia pentru toate firmele Aaylex din industria alimentara), Avicola Buzau (cresterea pasarilor), Lipia (cu activitate in piata preparatelor din panificatie) si Simex (companie cu activitati in domeniul imobiliar). Potrivit informatiilor oferite de companie, grupul Aaylex a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 214 mil. lei (60,7 mil. euro), in crestere cu 12% fata de anul precedent.

    Aaylex, companie din al carei actionariat fac parte Bogdan Stanca, Viorel Gavril Fetinca si Bogdan Gruia, detine 66,06% din actiunile producatorului de carne de pui Avicola Buzau.

    Principalii competitori ai companiei Aaylex pe piata interna a carnii de pui sunt Agricola International Bacau, Agrisol International, Avicola Calarasi si Transavia Alba Iulia.

    Avicola Buzau in cifre:

    18 milioane de euro - cifra de afaceri raportata in primele noua luni ale anului trecut

    21,5 milioane de euro - cifra de afaceri realizata la sfarsitul primelor trei trimestre

    22,7 milioane de euro - cifra de afaceri obtinuta anul trecut

    60,6% - este procentul detinut de Aaylex Trading la Avicola Buzau

    10.000 tone de carne abatorizata - este capacitatea actuala de productie a fabricii

    30.000 tone de carne abatorizata - este capacitatea de productie pe care compania vrea sa o atinga in 2009

    225.000 de euro - valoarea profitului realizat in 2006.

    Sursa: Ziarul Financiar, 01 noiembrie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide