Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.08.2007

  • 86 milioane de euro, pentru dezvoltarea retelelor de curent si gaze naturale

    Adevarul   

    ___
    Operatorii din domeniul energetic vor putea accesa, in perioada 2007-2013, fonduri de 86 milioane de euro de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat, pentru finantarea proiectelor de modernizare si extindere a retelelor de transport si distributie a gazelor, petrolului si energiei electrice.

    Beneficiarii acestor fonduri vor fi Transgaz, Conpet, Transelectrica si cele opt companii de distributie a electricitatii, filiale si foste filiale ale Electrica.

    Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 89%, va proveni de la UE, iar 11% de la bugetul de stat. Valoarea estimata a cofinantarii din bugetul public pentru fiecare proiect nu va depasi insa nivelul de 10 milioane de euro, a declarat, ieri, in cadrul unui seminar, Adrian Marin, consilier la Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul MEF.

    Printre criteriile de acordare a finantarii se afla gradul de uzura a retelelor, precum si gradul de reducere a pierderilor tehnologice rezultat din implementarea proiectului.

    Intarzieri birocratice in accesarea fondurilor

    „Proiectele vor fi prioritizate pe baza vechimii retelelor si a nivelului pierderilor', a spus Marin. Acesta a adaugat ca, pentru 2007, fondurile pe acest segment se ridica la doua milioane de euro, sume suficiente doar pentru finantarea unor studii de prefezabilitate si fezabilitate. Pe de alta parte, Anda Barbulescu, inginer in cadrul serviciului de Dezvoltare al Electrica, s-a declarat nemultumita de faptul ca nici la aceasta ora nu a fost elaborat Ghidul Solicitantului pentru cei care vor sa acceseze aceste fonduri structurale.

    „Ghidul Solicitantului este sublim, dar lipseste cu desavarsire. Or, acesta ne arata ce trebuie sa contina un proiect. Ghidul trebuia sa fie gata la ora aceasta, iar pana se elaboreaza, pana depui proiectul, pana se face selectie, trece anul', a spus Anda Barbulescu. In plus, aceasta a afirmat ca exista si anumite contradictii in ceea ce priveste cerintele impuse de Uniunea Europeana.

    „Ni se cere ca proiectul sa fie rentabil din punct de vedere financiar si social, ceea ce e o contradictie perfecta, pentru ca un proiect social nu este deloc rentabil. Parerea mea personala, de cetatean al acestei tari, e ca aceasta este inca o capcana frumos colorata pe care ne-o intinde UE', a conchis Barbulescu.

    Sursa: Adevarul, 21 august 2007.'

    mai mult

20.08.2007

  • Cuprom ar putea sa se listeze din toamna

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Cuprom Romania, unul dintre principalii jucatori regionali din industria cuprului, intentioneaza sa se listeze pe o piata de capital prin oferta publica, care ar putea avea loc cel mai devreme in perioada octombrie-noiembrie a acestui an.

    'S-au facut anumiti pasi in vederea listarii, in sensul ca am contactat deja banci de investitii care sa intermedieze procesul, dar o decizie finala inca nu a fost luata, aceasta depinzand si de contextul pietelor', spune Horia Simu, directorul general al companiei.

    El nu a dorit la aceasta data sa ofere mai multe detalii, precum piata pe care ar urma sa fie cotate actiunile.

    Compania analizeaza in acest moment posibilitatea finantarii prin intermediul bursei, dupa ce recent nu a reusit sa finalizeze una dintre cele mai mari tranzactii ale anului din cauza ca nu a obtinut la timp finantarea pentru aceasta.

    Cuprom a incheiat, la inceputul lunii martie, un contract cu autoritatile sarbe pentru preluarea complexului RTB Bor cu activitati de extractie si prelucrare a minereului de cupru, pentru care castigase initial licitatia. Compania a oferit 400 mil. dolari in cadrul licitatiei pentru privatizarea RTB Bor si urma sa se imprumute cu circa 600 mil. dolari printr-un credit sindicalizat intermediat de bancile de investitii Merril Lynch si Deutsche Bank.

    Acordul a fost ulterior anulat de agentia de privatizare din Serbia, intrucat firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului de achizitie, dupa ce a cerut o amanare, pe fondul neintelegerilor cu sindicatele.

    Reprezentantii Cuprom sustin de altfel ca unul dintre principalele obiective ale companiei pentru perioada urmatoare este dezvoltarea pe piata externa.

    'Cuprom este o companie matura, care si-a terminat in mare parte programele investitionale si se gandeste la noi piete. Potentialul de crestere este enorm, datorat in principal relocarii in Romania a celor mai multi dintre clientii nostri traditionali, producatori de cabluri si motoare', a spus Simu.

    Producatorul roman de cupru, care conduce un consortiu la care s-au mai alaturat firmele Energo Mineral si Ipronef, a incheiat, recent, doua contracte de asociere cu statul roman pentru exploatarile miniere de la Moldova Noua si Abrud. Intrarea in vigoare a contractelor depinde de avizul Consiliului Concurentei, care nu a finalizat analiza.

    Cele trei firme romanesti s-au angajat sa investeasca peste 240 mil. euro in urmatorii cinci ani la cele doua exploatari miniere detinute de stat.

    'La Abrud Rosia Poieni am angajat deja mare parte din cei 400 de oameni disponibilizati si speram sa repornim activitatea luni (20 august- n. red.)', a precizat Horia Simu.

    Afacerile Cuprom au urcat in primele sase luni ale acestui an cu 74%, pana la 406 mil. lei (121,85 mil. euro). Compania a raportat in aceeasi perioada un profit inainte de scaderea costurilor cu dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) de 21 mil. lei (6,3 mil. euro), cu 40% mai mare decat cel din prima jumatate a anului trecut.

    In 2006, afacerile Cuprom au ajuns la 210 mil. dolari (circa 158 mil. euro), in crestere cu aproape 80% fata de anul precedent. In acelasi timp, compania a obtinut un profit net de 15 mil. dolari (12,5 mil. euro), fata de un castig de 1,4 mil. lei (0,4 mil. euro) in 2005.

    Cuprom este controlata de Horia Simu si Horia Pitulea prin intermediul a sase fonduri inregistrate in Cipru, printre actionari mai numarandu-se si Ionut Costea, presedinte la Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

    Horia Simu si Horia Pitulea, doi fosti vicepresedinti la Citibank Romania, mai detin pe bursa prin intermediul societatii Nordexo Manufacturing, pe care o controleaza integral, producatorul de ape minerale Lipomin Lipova (LIPO) si producatorul de cabluri si sarma Cord Buzau (CORZ).

    Actiunile celor doua societati sunt tranzactionate la categoria XMBS a pietei RASDAQ, Lipomin Lipova avand o capitalizare de 2,6 mil. euro, iar Cord Buzau fiind evaluata pe bursa la 2,2 mil. euro.

    Gheorghe Popescu a cesionat recent intreg pachetul pe care-l detinea la Cord Buzau, respectiv 81,43% din actiunile companiei, catre societatea Nordexo Manufacturing.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 august 2007.'

    mai mult

  • Profitul Impact pe IAS, sub cel preliminat

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Profitul brut dupa consolidare realizat in primele sase luni de firma Impact Developer & Contractor, calculat dupa standardele internationale (IAS), a fost de 4,1 milioane de euro, rezultat mai mic decat cel calculat conform standardelor romanesti (RAS), de 4,3 milioane de euro.

    Compania anuntase anterior ca datele preliminare aratau un rezultat consolidat pe standarde internationale cu 11% mai mare decat valoarea calculata potrivit standardelor romanesti, de 4,3 milioane de euro.

    Profitul brut individual inainte de consolidare s-a ridicat in primele sase luni la 4,21 milioane de euro, iar profitul din operatiuni (EBIT) a depasit 5 milioane de euro, potrivit standardelor IAS, a anuntat, vineri, compania.

    Impact a raportat in primul semestru venituri totale de 81,69 milioane de lei (24,6 milioane de euro), cu 26,02% peste nivelul raportat in aceeasi perioada din 2006, si un profit net cu 3,3% mai redus, de 10,8 milioane de lei.

    Cheltuielile totale ale Impact au crescut fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 32,8%, la 67,9 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a scazut, in intervalul ianuarie-iunie, de peste 2,5 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 32,11 milioane de lei.

    Compania a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca si-ar putea majora capitalul social cu 23,5 milioane de lei, la 123,5 milioane de lei, urmand sa atraga fonduri de 246,75 milioane de lei (79 mil. euro) de la actionari prin vanzarea de actiuni la un pret de emisiune de zece ori peste valoarea nominala.

    Pentru 2007, firma mizeaza pe o crestere de peste doua ori a veniturilor totale, la peste 290 de milioane de lei, iar profitul operational este prognozat la 27,5 milioane de lei.

    Actiunile Impact au fost printre cele mai afectate de corectia generala de pe Bursa, acestea pierzand si vineri 1,5% si inchizand sedinta la un pret de 0,965 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 august 2007.

    mai mult

  • Petrom pierde din cauza Transgaz si Romgaz

    Evenimentul Zilei   SNP  TGN

    ___
    Productia de gaze a companiei a fost mai mica din cauza presiunii ridicate din sistemul de transport. Mai mult, gazele nu au putut fi nici stocate.

    Scaderea productiei de gaze anuntata de compania Petrom pentru prima jumatate a anului are drept responsabili principali companiile de stat Transgaz si Romgaz, potrivit afirmatiilor directorului executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. In timp ce Transgaz nu poate asigura transportul cantitatilor de gaze pe care Petrom le-ar putea extrage, Romgaz nu acopera necesarul de stocare al acestora.

    Productia sufera

    „Scaderea productiei totale este de aproximativ 5%, dar productia de gaze este cea care a influentat aceasta cifra”, ne-a declarat Mariana Gheorghe. Directorul Petrom a spus ca productia de gaze naturale a Petrom a scazut cu 100 milioane metri cubi din cauza presiunii ridicate din sistemul de transport.

    „Da, Transgaz este vinovata pentru aceasta situatie din pricina restrictiei la injectarea de cantitati mai mari pe retea. In acelasi timp cantitatile pe care am fi putut sa le stocam au fost cu aproximativ 150 milioane metri cubi mai mici decat ne asteptam”, ne-a spus Mariana Gheorghe.

    Planuri in pericol

    In conditiile in care Transgaz nu va face investitii pentru marirea capacitatii de transport, planurile Petrom de a extrage gaze din noua punga descoperita la Adjud se pot narui. „Speram ca sonda Torcesti (n.r. - cea de la Adjud) sa produca 900 de barili echivalent petrol pe zi si 130.000 de metri cubi gaze naturale, ceea ce inseamna ca va fi o presiune si mai mare asupra sistemului national de transport”, spune Mariana Gheorghe.

    „In aceasta perioada, piata de gaze a scazut, dar noi continuam dialogul cu Transgaz si Romgaz pentru a ne alinia programele de investitii”, spune directorul executiv al Petrom. Ea crede ca „aceasta gatuire a sistemului de transport este cauzata, pe de-o parte, de investitiile pe care Transgaz ar fi trebuit sa le faca si nu le-a facut si, pe de alta parte, de cantitatile de gaze venite din import in volum mult mai mare, pentru a asigura necesarul pe perioada de iarna”.

    Transgaz raspunde cu cifre

    Reprezentantii Transgaz au negat, indirect, afirmatiile Petrom potrivit carora sistemul national de transport nu face fata solicitarilor producatorilor de gaze naturale. Transgaz ne-a declarat ca reteaua nationala transporta pentru Petrom 60 de milioane de metri cubi de gaze pe luna (720 de milioane de metri cubi pe an), ca gazele din import transportate au fost de aproximativ 3 miliarde de metri cubi in primele sase luni (ceea ce reprezinta 38a din transportul total), dar ca sistemul national poate transporta 30 de miliarde de metri cubi anual.

    Transgaz a recunoscut ca Petrom a solicitat marirea capacitatii de transport si spune ca societatea a primit un raspuns „pozitiv”. Investitiile Transgaz in 2006 au fost de 170,5 milioane lei, iar pana in iulie 2007 de 73,4 milioane lei. In prima jumatate a anului, Transgaz a construit 120 de kilometri de conducte de transport, iar pana la finele anului se vor mai construi 92 de kilometri, insumand investitii de 115,1 milioane lei, potrivit datelor furnizate de companie.

    EXTINDERE
    Petrolul de peste granita

    Pe plan international, exploatarea si productia companiei Petrom sunt pe val. In Kazahstan, productia de titei si gaze este cu 10% mai mare fata de prima jumatate a anului 2006, iar in Rusia, la sfarsitul trimestrului doi al acestui an erau inregistrate deja trei instalatii active de foraj in zona Saratov. In Kazahstan, productia de titei a atins 802.000 barili echivalent petrol, iar pentru zacamintele kazace din Turkmenoi, Aktas si Tasbulat, Petrom va folosi seismica 3D pentru realizarea de noi modele geologice.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 20 august 2007.

    mai mult

  • Bursa ar putea reveni pe verde in urma deciziei Fed

    Business Standard   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea reveni pe verde ca si pietele de capital europene si americane care au crescut in ultima zi a saptamanii trecute, sub influenta deciziei Federal Reserve (Fed) de a reduce dobanda de finantare a bancilor, potrivit brokerilor.

    Sistemul de banci centrale americane Fed a redus, la finalul saptamanii trecute, dobanda cu care acorda imprumuturi bancilor cu 0,5 puncte procentuale, la 5,75%, in incercarea de a calma criza de pe pietele globale.

    “Decizia Fed va avea o influenta pozitiva asupra pietei bucurestene. Revenirea bursei ar putea avea loc chiar de luni”, a declarat pentru Business Standard directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj, Adrian Caramiha.

    Decizia Fed a aparut destul de tarziu pentru a se resimti si pe Bursa de la Bucuresti. Toti indicii BVB au inregistrat pierderi, la finalul sedintei de tranzactionare de vineri, fiind la a saptea sedinta consecutiva in care se depreciaza. Indicele BET, care arata evolutia celor mai importante zece titluri listate, s-a depreciat in sapte sedinte cu 9,33%, pana la 9.330,24 puncte. Indicele general BET-C a scazut cu 9,03%, pana la 6.453,44 puncte. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a depreciat cu 13,49%, pana la 74.803,71 puncte. La Sibiu, piata a reactionat imediat la aflarea stirii, cotatiile incepand sa creasca. “Evolutia pietei futures anticipeaza cresteri inca din debutul sedintei de luni, dupa modelul pietelor externe, la aflarea respectivei vesti”, se arata in raportul saptamanal al KTD Invest. Vestea de pe piata americana va avea ca efect macar un debut de saptamana in crestere la nivelul intregii piete bursiere interne, desi, daca analizam evolutiile din ultimele sedinte, am putea miza teoretic pe o continuare a scaderii, potrivit KTD Invest.

    Investitorii si traderii internationali, citati de Reuters, considera ca reducerea dobanzii aplicate imprumuturilor acordate bancilor reprezinta ultima etapa inainte de reducerea dobanzii de referinta, in prezent de 5,25%.

    Decizia oficialilor americani s-a resimtit imediat pe bursele americane si europene, care anterior au inregistrat scaderi semnificative. In Europa, indicele FTSE 100, al celor mai importante actiuni listate la bursa londoneza, a urcat cu 3,5%, indicele german DAX30 a crescut cu 1,49%, iar indicele bursei din Paris, CAC 40, cu 1,86%.

    Indicele paneuropean FTSE Eurotop 300 a avansat cu 2,44%. Actiunile listate la bursele americane au incheiat tranzactiile de vineri in crestere. Indicele Dow Jones 30 a crescut cu 1,82%, la 13.079,08 puncte, Standard & Poor’s 500 cu 2,46%, la 1.445,94 puncte, iar Nasdaq 100 a urcat cu 2,31%, la 1.888,78 puncte.

    Sursa: Business Standard, 20 august 2007.

    mai mult

17.08.2007

  • Broker Cluj se bucura de scaderile din piata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Broker Cluj, singura societate de servicii de investitii financiare listata pe Bursa de Valori Bucuresti, nu este afectata serios de corectia din piata, spun reprezentantii sai. Ei sunt de parere ca din contra, un pret cat mai mic reprezinta o oportunitate de a cumpara actiuni cat mai ieftin.

    Cei de la Broker mai sustin ca si-au marcat profitul in ultimele luni de crestere si ca o corectie este binevenita pentru piata. In plus, ei asteapta o revenire a Bursei pentru a reinvesti 'zecile de milioane de lei' pe care acum le pastreaza sub forma de bani lichizi.

    'Suntem o societate care si-a marcat din timp profitul, dovada si rezultatele raportate pe primele sapte luni.

    Acum, cu cat ecranul este mai rosu cu atat este mai bine. Avem disponibile zeci de milioane de lei, pregatite sa reintre in piata atunci cand trendul ascendent va reveni', spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.

    Intermediarul avea la sfarsitul lunii iulie in casa si la diferite banci disponibilitati in valoare de 60,6 mil. lei (18,9 mil. euro), cel mai mare nivel inregistrat de acest indicator in 2007. Expunerea pe actiuni ramanea insa si ea aproape de maximul anului, valoarea portofoliului de titluri cotate situandu-se la circa 71,1 mil. lei (22,2 mil. euro).

    Broker Cluj a raportat pe primele sapte luni un profit brut de 9,5 mil. euro (31,38 mil. lei), peste cel pe care societatea si-l propusese ca tinta pe intreg anul. In bugetul de venituri si cheltuieli intocmit la inceputul anului profitul brut pe intreg 2007 era de 30,8 mil. lei, iar acum reprezentantii companiei sustin ca acesta va depasi 40 mil. lei (12,5 mil. euro).

    'Este cu atat mai meritoriu pentru noi ca am realizat profitul pe intreg anul in doar sapte luni cu cat in prognoza lui tinusem seama de faptul ca vom fuziona cu inca trei societati de brokeraj. Estimez ca vom depasi un rezultat brut de 40 de milioane de lei pana la sfarsitul anului', mai spune Prunea.

    El admite insa faptul ca rezultatul pe luna august este asteptat sa fie cu mult sub cele inregistrate anterior, datorita corectiilor din piata. Castiguri vin in aceasta perioada din partea pietei futures, acolo unde intermediarul a luat pozitii de vanzare, dar si din comisioane, cuantumul acestora situandu-se la circa 2,4 mil. lei pe luna, spune el.

    Daca la inceputul anului intermediarul isi propunea sa fuzioneze cu alte trei case de brokeraj: HTI Valori Mobiliare, Transilvania Capital si Investco, in cele din urma s-a concretizat numai ultima dintre ele. Noua entitate are un capital social de 58,2 mil. lei (18,4 mil. euro).

    Compania are in plan si alte majorari de capital, pe de-o parte prin capitalizarea profitului din anii trecuti si din rezerve, iar pe de alta parte prin aport in numerar din partea investitorilor. In urma incorporarii profitului, fiecare actionar va primi 43 de actiuni gratuite la 100 detinute. In plus, pentru fiecare 5 actiuni Broker, va avea dreptul sa subscrie una la un pret de 0,75 lei/actiune. In acesta este inclus si prima de emisiune de 0,25 lei/actiune.

    Conducerea Broker Cluj estimeaza o revenire a pietei in urmatoarea perioada si o detasare a pietei romanesti de ceea ce se intampla pe cea americana.

    'Piata europeana si, implicit, cea romaneasca se vor decorela de evolutia din Statele Unite in urmatoarea perioada. Cred asta in conditiile in care in cele doua economii fenomenele nu sunt comune. De aceea ma astept la o revenire la noi, cel mai tarziu in luna octombrie', mai spune Prunea.

    Broker a adus anul acesta pe Bursa, de pe segmentul RASDAQ, compania cu afaceri in domeniul constructiei de magistrale pentru gaze si petrol Condmag Brasov. Intermediarul se afla in plin proces de transfer al companiei de servicii la sonda Dafora Medias. Ambele companii sunt controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean.

    Actiunile Broker Cluj au cazut ieri cu 4,6%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 3,95 lei/actiune. Conditiile au fost insa speciale, in piata domnind o stare de panica insuflata de pietele externe. Compania valoreaza la acest nivel pe Bursa peste 140 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 august 2007.'

    mai mult

  • Ford intarzie privatizarea Automobile Craiova

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Guvernul nu a primit nici ieri oferta imbunatatita din partea Ford, iar oficialii AVAS nu mai cred ca privatizarea va fi parafata inainte de 30 septembrie.

    Chiar daca termenul initial anuntat de premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru incheierea negocierilor era 1 septembrie, pretentiile americanilor de la Ford, singurii ofertanti pentru fabrica Daewoo de la Craiova, au amanat deja etapele privatizarii.

    In criza de timp, reprezentantii guvernului sustin ca sunt nevoiti sa modifice legislatia actuala astfel incat americanii sa fie scutiti de achitarea datoriilor acumulate de Daewoo Craiova, estimate la 800 de milioane de dolari. Cu toate promisiunile comisiei de privatizare, Ford nu a venit insa cu o oferta imbunatatita nici ieri, cu o zi dupa termenul anuntat initial pentru deschiderea ofertelor.

    In plus, oficialii Ford au tinut sa precizeze ca refuza sa asigure in urmatorii zece ani piesele pentru sutele de mii de masini Cielo, Matiz, Tico sau Nubira iesite de pe poarta fabricii din Craiova, cu toate ca legislatia actuala prevede acest lucru. Daca privatizarea va fi realizata, Ford s-a angajat sa investeasca la Craiova 675 milioane de euro si sa produca anual 300.000 de masini.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 17 august 2007.

    mai mult

  • Petrom isi concesioneaza toate benzinariile

    Cotidianul   SNP

    ___
    Petrom vrea sa-si concesioneze, pina la sfirsitul anului, toate statiile de vinzare a carburantilor din Romania in scopul eficientizarii costurilor si imbunatatirii imaginii companiei, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al societatii. Potrivit acesteia, rezultatele celor 398 de benzinarii care functioneaza deja in regim Full Agency (management acordat unei firme sau persoane fizice) sint incurajatoare si sustin obiectivul companiei de a le concesiona pe toate cele ramase. Astfel, vinzarile de produse petroliere si de produse de magazin in aceste statii sint mai mari cu 10%, respectiv 25% decit in cele administrate de Petrom. „Totodata, rezultatele sondajelor de opinie si reactia clientilor arata ca benzinaria Petrom in regim de franciza beneficiaza de o calitate superioara a serviciilor“, precizeaza Dan Pazara, director de comunicare al grupului.

    Conceptul Full-Agency a fost introdus de Petrom in urma cu doi ani. Printre cerintele Petrom de la administratorii unei statii Petrom se numara studii minime liceale, experienta in retail si un spirit intreprinzator. Un criteriu important este bonitatea celui interesat, acesta trebuind sa faca dovada detinerii unor resurse financiare intre 15.000 si 30.000 de euro. Angajatii Petrom care doresc sa devina administratori de benzinarie trebuie sa detina numai jumatate din aceasta suma. Clauzele contractului cu administratorul benzinariei sint confindentiale si difera in functie de mai multi factori, precum vadul comercial ori regiunea geografica.

    Petrom detine un numar total de 463 de statii in Romania, dintre care 398 sint in sistem Full-Agency. Inca 32 de statii sint in prezent in constructie.

    Vinzarile prin statii au crescut cu 21% in primul semestru al anului pina la nivelul de 686 de milioane de litri, pe fondul cererii ridicate de pe piata de retail, a anuntat Mariana Gheorghe o data cu prezentarea rezultatelor financiare semestriale ale companiei. O imbunatatire semnificativa s-a inregistrat si la media de vinzari semestriale pe statie, care a ajuns la 1,44 milioane de litri, mai mult cu aproape 40% fata de perioada similara a lui 2006, nivel care, anualizat, corespundea de-abia anului 2010. „Aceasta valoare apartine unor vinzari anuale pe statie de 2,9 milioane de litri. Astfel, daca se mentine acelasi ritm de crestere a vinzarilor, obiectivul strategic stabilit pentru 2010 poate fi atins in avans.“

    Petrom a inregistrat, per ansamblu, un prim semestru mai slab decit anul trecut din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al profitului net, care s-au diminuat cu 14%, respectiv 38%. Profitul primului semestru a scazut pina la 887 de milioane de lei, pe fondul aprecierii leului, cresterii cotatiei internationale a titeiului si productiei mai scazute. Gheorghe spune ca rezultatele sint in concordanta cu previziunile de la inceputul anului si se datoreaza „aprecierii puternice a leului fata de dolarul american si, intr-o oarecare masura, preturilor mai mici la titei“. Compania a anuntat investitii totale mai mari cu 74% fata de primul semestru din 2006 orientate cu precadere catre explorare si productie. Potrivit lui Gheorghe, productia de titei si de gaze a Petrom a scazut cu aproape 5%, dar la titei aceasta este in curs de stabilizare dupa declinul de circa 14% din 2006. In ceea ce priveste „cantitatile livrate, acestea depind, in continuare, de presiunea din sistemul de transport al gazelor“, a afirmat oficialul Petrom. Chiar in aceste conditii, volumul vinzarilor a fost mai mare cu 12% fata de primele sase luni ale lui 2006.

    A inceput licitatia pentru termocentrala

    Petrom a anuntat ca, pe baza studiului de prefezabilitate, a inceput selectia firmelor care vor construi centrala de 860 MW pe gaz de la Brazi, in care vor investi 500 de milioane de euro. „Conditiile de selectie sint foarte stricte pentru ca este vorba de o suma mare. Constructia va incepe in 2008 si speram ca pina in 2010-2011 sa putem sa livram deja energie in sistem“, a precizat Mariana Gheorghe, director general executiv al companiei.

    Sursa: Cotidianul, 17 august 2007.

    mai mult

16.08.2007

  • Goana dupa petrol a crescut profitul la Prospectiuni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PRSN

    ___
    Pretul in crestere la petrol si interesul companiilor din domeniu pentru descoperirea de noi zacaminte au facut ca Prospectiuni Bucuresti, singura companie din Romania care ofera servicii de prospectiuni seismice, sa raporteze pe primele sase luni o crestere cu 80% (in euro) a profitului pana la 7 mil. euro (23,3 mil. lei), in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

    In ciuda rezultatelor raportate, cotatia actiunilor Prospectiuni a scazut cu aproape 2%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 61,1 lei/actiune. La acest nivel, compania valoreaza pe Bursa peste 410 milioane de euro.

    'Piata este in continua crestere, pretul titeiului a urcat, iar fara prospectiuni extragerea acestuia din zacaminte nu este posibila', a spus pentru ZF Traian Gubandru, general manager la Prospectiuni Bucuresti.

    Afacerile companiei au stat pe loc, insa la nivelul activitatii de prospectiuni seismice - principalul obiect de activitate al companiei - acestea au avansat cu 32% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 26,5 mil. euro (87,5 mil. lei). De altfel, prospectiunile seismice aduc 95% din cifra de afaceri a Prospectiuni. Gubandru a spus ca societatea prefera sa se concentreze asupra activitatii de prospectiuni.

    Cei mai mari clienti ai Prospectiuni provin de pe piata interna, iar expunerea pe OMV-Petrom si pe Romgaz se apropie de 100% in primele sase luni ale anului. Reprezentantii companiei spun ca au planuri de dezvoltare si pe alte piete.

    'Intentionam sa ne extindem si pe pietele extrene. Vrem sa trimitem una sau doua echipe de specialisti in afara. Printre pietele vizate se afla Siria, Egipt si Iran', a mai spus Gubandru.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 august 2007.'

    mai mult

  • Profitul Petrom a cazut cu 38%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie romaneasta a anuntat o scadere de 38% a profitului net pe primul semestru al anului, reprezentantii companiei acuzand conditiile dificile de pe piata.

    Petrom a inregistrat in primele sase luni un profit net de 887 milioane de lei (circa 280 m ilioane de euro), in timp ce vanzarile toatale s-au situat la 5,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), in scadere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    'Rezultatele inregistrate in primele 6 luni ale anului sunt in concordanta cu previziunile noastre. Aprecierea puternica a leului fata de dolarul american, si intr-o oarecare masura preturile mai mici la titei au influentat negativ cifra de afaceri si profitul,' a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 august 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide