Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.08.2007

  • Patriciu merge pe plus cu Petromidia

    Wall-Street.ro   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare a trecut pe profit in primele sase luni din acest an, cu un castig net de 15,46 milioane lei (4,64 milioane euro), dupa pierderile de 34,86 milioane de lei din perioada similara a anului trecut, iar afacerile companiei au scazut cu 8,12%, la 2,29 miliarde lei (688 milioane euro), potrivit rezultatelor calculate conform standardelor romanesti de contabilitate.

    Veniturile companiei au scazut, in perioada ianuarie-iunie, cu 8,2%, la 2,57 miliarde de lei (772 milioane de euro), iar cheltuielile s-au redus cu aproximativ 10%, la 2,55 miliarde de lei (766 milioane de euro).

    'Marjele bune de rafinare si cantitatile record de materie prima procesata au stat la baza obtinerii unor rezultate bune la jumatatea acestui an', a declarat vicepresedintele pentru rafinare si petrochimie al grupului Rompetrol, Cosmin Cocean.

    La nivel de grup, Rompetrol a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 21 milioane dolari, cu 35% mai mare decat cel din perioada similara din 2006, pe fondul cresterii afacerilor cu 3%, pana la 2,79 miliarde dolari, fata de acelasi interval de raportare.

    In primul semestru din 2006, grupul Rompetrol a afisat un profit net de 16 milioane dolari si o cifra de afaceri de 2,71 miliarde dolari. Toate raportarile sunt facute prin aplicarea standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

    In prima jumatate din 2007, profitul operational (EBITDA) al companiei The Rompetrol Group (TRG) a avansat cu 85%, pana la 115 milioane dolari, comparativ cu intervalul echivalent din 2006, cand acesta a fost de 63 milioane dolari, si cu 25% fata de estimarile grupului petrolier pentru aceasta perioada din 2007.

    Profitul operational al TRG din al doilea trimestru din acest an a crescut cu 35%, ajungand la 74 milioane dolari, comparativ cu 55 milioane dolari din acelasi interval din 2006. Cifra de afaceri din trimestrul al doilea, la nivel de grup, a atins 1,55 miliarde dolari, in crestere cu 12%, fata de 1,38 miliarde dolari din perioada aprilie-iunie 2006.

    'Grupul Rompetrol isi mentine strategia de a se situa intre primele companii de profil din Europa in 2010 si estimeaza ca va atinge peste trei ani o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de dolari. Rezultatele financiare obtinute in prezent ne fac sa credem ca acest lucru este tot mai aproape de realizare. Previziunile noastre se bazeaza pe cresterea organica si pe performantele realizate de cele 40 de entitati ale companiei, dar si pe managementul performant al Grupului Rompetrol', a declarat Adrian Petrus, vicepresedinte responsabil cu planificarea operationala si strategica a Grupului Rompetrol.

    Grupul Rompetrol N.V. (TRG) este una dintre primele 25 de companii multinationale petroliere din Uniunea Europeana, dupa venituri. TRG are sediul in Olanda si majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. TRG reprezinta o punte de legatura intre resursele de titei din Est si pietele de desfacere din Vest, asigurand un flux constant de materie prima si raspunzand nevoii consumatorilor de produse la standarde europene.

    Principalele activitati ale Grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera. Grupul are peste 8.000 de angajati in 13 tari si estimeaza o cifra de afaceri de 7,5 miliarde USD in 2007. TRG urmareste sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere independente din Europa si sa contribuie la securitatea energetica a Europei prin obtinerea unei pozitii puternice in bazinul Marii Negre si al Marii Mediterane.

    Sursa: Wall-Street.ro, 03 august 2007'

    mai mult

  • Caramizile BCA au crescut afacerile Macon Deva in S1

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Macon Deva si-a majorat in primul semestru al anului cifra de afaceri cu 33% si profitul cu 35%, in principal pe seama cresterii cererii de caramizi BCA.

    Dupa primele sase luni ale anului, compania a raportat venituri de 18 milioane de euro, fata de 13,2 milioane de euro, venituri raportate in primul semestru al anului 2006.

    'Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la BCA si la elementele prefabricate din beton', a declarat Marius Marin, manager general Macon.

    In primul trimestru al acestui an, Macon inregistrase o crestere cu 40% a cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent, ajungand la 7,12 milioane de euro, in ultimele trei luni ale semestrului, inregistrand o scadere a ritmului de crestere. Pana la sfarsitul anului compania estimeaza o crestere cu 25% a cifrei de afaceri pana la 38 milioane de euro si o crestere a cotei de piata cu un procent pe piata de BCA. Marin a punctat ca Macon se incadreaza acum in estimarile initiale.

    Caramizile din BCA au cea mai mare pondere in vanzarile totale ale Macon Deva cu o proportie de 46% din total. Prefabricatele din beton sunt al doilea produs ca pondere in vanzari, cu un procent de 30%, vata minerala si alte materiale de constructii completand portofoliul companiei. Pe BCA compania detine o cota de 14%, pe o piata estimata la 150 milioane de euro, principalii concurenti ai Macon fiind Elpreco, Celco, Prefab., Prefabricate Vest si Simcor. Bugetul de investitii al companiei pentru acest an este de cinci milioane de euro.

    Macon Deva este detinuta de Polish Enterprise Fund, fond de investitii polonez administrat de Enterprise Investors. Acestia au achizitionat un pachet de peste 99% din actiunile companiei in urma unei tranzactii de 35 milioane de euro in luna septembrie a anului trecut.

    Sursa: Business Standard, 03 august 2007
    '

    mai mult

02.08.2007

  • Imotrust, proiecte imobiliare de 70 mil. euro prin Bermo Group

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARCV

    ___
    Compania Bermo Group, controlata in proportie de 58,27% de Imotrust Arad (ARCV), are in derulare proiecte in valoare de peste 70 mil. euro si vizeaza o importanta achizitie in orasul Brasov. Potrivit managerului general al companiei, Valentin Morar, debutul proiectelor imobiliare la Brasov este primul pas in ceea ce priveste planurile de dezvoltare ale companiei, care presupun extinderea la nivel national.

    'Investitia din Brasov, pe o suprafata a terenului de 10.000 mp, va ajunge in final la cifra de aproximativ 9,5 mil. euro. In prezent, se elaboreaza planurile tehnice, planuri care prevad construirea unor cladiri de apartamente 'premium', cu o suprafata construita de 19.000-20.000 mp. Am achizitionat terenul in cursul lunii iulie, alegand sa ne extindem in Brasov deoarece, potrivit studiilor proprii, orasul are un potential de dezvoltare ridicat, iar cererea de locuinte este in crestere', a declarat pentru ZF Valentin Morar, manager general al Bermo Group. Finantarea proiectului va fi asigurata in proportie de 15 la suta din surse proprii si 85 la suta din credite bancare.

    'Totalul investitiilor va depasi 70 mil. euro in urmatorii doi ani. Miza este consolidarea pozitiei de lider al dezvoltatorilor imobiliari din Arad si extinderea catre alte zone de oportunitate la nivel national', a mai precizat Morar.

    Pe piata locala, conducerea companiei a demarat un nou proiect, Bermo Ambient, valoarea investitiei ridicandu-se la 2,5 mil. euro. Proiectul prevede construirea a doua blocuri, care vor totaliza 48 de apartamente cu o suprafata construita de 4.480 mp. 'Bermo Ambient este, fara indoiala, cel mai dinamic proiect al nostru. Terenul a fost achizitionat in urma cu numai doua luni de zile, am inceput deja lucrarile de constructie si ne ambitionam sa finalizam acest proiect pana in luna decembrie a acestui an', ne-a declarat Morar.

    Bermo Group s-a remarcat in ultimul an pe piata imobiliara aradeana ca fiind dezvoltatorul unor proiecte inovatoare printre care Bermo Plaza, un ansamblu de birouri si apartamente de lux ridicate pe un teren de 4.553 mp, teren situat la kilometrul zero al orasului. Pentru Bermo Plaza exista deja o lista de asteptate a clientilor interesati in a contracta birouri si apartamente, chiar Penthouse, chiar daca acesta se afla in faza de proiect.

    De asemenea, Bermo Residence, o investitie de 4,7 mil. euro pentru o suprafata desfasurata de 11.000 mp, vizeaza construirea a 66 de apartamente de lux, in doua blocuri a caror constructie a demarat in luna mai 2007 si se va finaliza in iulie 2008.

    Totodata, Bermo Group deruleaza proiectul Bermo Orizont, un condominiu de 55 de apartamente, dintre care 5 Penthouse, o investitie de 2,3 mil. euro cu termen de finalizare iulie 2008.

    Bermo Group este o societate comerciala pe actiuni, cu capital integral privat, care activeaza in domeniul imobiliar din anul 2004. Actionarii principali ai Bermo Group SA sunt Imotrust SA, care detine 58,25%, si omul de afaceri Valentin Morar, cu 41,74%.

    Pe langa proiectele derulate prin intermediul Bermo Group, Imotrust isi propune sa dezvolte un cartier rezidential 'Padurea Verde' in valoare de 25 mil. euro, aflat in localitatea Vladimirescu, la o distanta de 4 km de Arad. Pe o suprafata de 420.000 mp , urmeaza sa se construiasca 534 de case si 32 de spatii comerciale, spatii verzi si parcuri. Finalizarea lucrarilor este prevazuta pentru anul 2010.

    Actiunile Imotrust Arad, listate pe piata RASDAQ, au crescut de la inceputul acestui an de 10 ori. In sedinta de ieri ultima tranzactie cu titlurile Imotrust Arad s-a perfectat la un pret de 3,58 lei/titlu,valoare la care capitalizarea bursiera a companiei ajunge la 105 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 02 august 2007'

    mai mult

  • PPF Investments ofera minoritarilor Ardaf un pret de 0,13 lei/actiune

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Firma Sabile Limited, controlata de fondul ceh de investitii PPF Investments, a lansat o oferta publica de preluare obligatorie pentru un pachet de 29,19% din actiunile companiei de asigurari ARDAF Cluj (ARDF).

    Valoarea ofertei se ridica la circa 19,6 milioane de euro, pretul oferit fiind de 0,13 lei/actiune, sub preturile la care actiunile se tranzactioneaza pe piata RASDAQ. Ieri, actiunile Ardaf au pierdut 6,4%, ultima tranzactie derulandu-se la un pret de 0,16 lei/actiune.

    Oferta se va desfasura in perioada 6-24 august si va fi intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

    Sabile Limited era obligata de legislatia pietei de capital sa deruleze o oferta publica pentru restul actiunilor pe care nu le detine la Ardaf, dupa ce depasise pragul de 33% in cadrul societatii, sau sa-si reduca participatia sub acest nivel. Sabile Ltd. a ajuns sa controleze 70,81% din Ardaf, dupa o serie de achizitii in prima parte a anului, cea mai importanta fiind preluarea unui pachet de 56% de la omul de afaceri Ovidiu Tender.

    Pretul oferit in cadrul ofertei publice este egal cu cel platit pe actiunile cumparate de la Tender. Conform reglementarilor pe piata de capital, pretul oferit trebuia sa fie cel putin egal cu cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat in perioada de 12 luni anterioara ofertei, acesta fiind de 0,13 lei pe actiune.

    Cel mai important actionar minoritar al Ardaf este Raiffeisen Zentralbank, cu 7,67% din actiuni.

    Ardaf a subscris pe primul trimestru al anului prime brute de 47,9 milioane de lei (14,2 milioane de euro), in scadere cu 39% fata de perioada similara a lui 2006 si a inregistrat o pierdere de 28,8 milioane de lei (8,5 milioane de euro).

    Ardaf si-a exprimat intentia de a intra pe piata pensiilor private incepand cu luna septembrie, conducerea societatii spunand ca este mai interesata de administrarea pensiilor obligatorii (pilonul II), decat a celor facultative (pilonul III).

    Sursa: Ziarul Financiar, 02 august 2007

    mai mult

  • Doi mari producatori europeni de medicamente vor investi 150 mil euro in Romania

    Wall-Street.ro   

    ___
    Doi din cei mai mari producatori europeni de medicamente vor investi 150 milioane euro in Romania, investitiile straine in tara noastra urmand sa ajunga la aproape cinci miliarde de euro in 2007, a declarat directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Sorin Vasilescu.

    'In perioada urmatoare si-au anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca doi mari producatori de medicamente europeni, care vor investi 100 si respectiv 50 milioane de euro. Sunt doi din primii zece producatori de medicamente din lume, insa nu le putem dezvalui numele pana in momentul in care nu vom semna contractul', a precizat, citat de NewsIn, directorul ARIS.

    O alta investitie importanta este cea a unui producator chinez de componente pentru fabrica Nokia de la Cluj, care intentioneaza sa vina in Romania cu un capital de 75 milioane euro. De asemenea, Vasilescu a mai spus ca un mare producator de fermoare chinez prospecteaza piata romaneasca pentru a-si muta fabrica din Turcia.

    Romania va atrage anul acesta un volum de investitii straine directe de aproximativ sapte miliarde de euro, iar tendinta este de crestere, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, secretarul general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Florin Vasilache.

    In opinia lui, majoritatea investitiilor straine va proveni din proiecte Greenfield, avand in vedere faptul ca marile privatizari au fost incheiate. 'Am incredere ca avantajele competitive ale tarii noastre vor avea un cuvant greu de spus in alegerea celor ce doresc afaceri profitabile. Pana acum, Romania a dovedit ca poate reprezenta un partener credibil, capabil sa creeze cadrul si premisele necesare relizarii unor povesti de succes', a declarat Vasilache.

    Investitiile straine s-au ridicat in primele patru luni ale anului la 2,2 miliarde de euro, iar in urmatoarea perioada acestea vor continua sa creasca, insa nu vor depasi valorile de anul trecut, a spus Vasilescu. 'Chiar daca la 1 ianuarie am intrat in Uniunea Europeana, investitiile straine continua sa se pastreze in limitele obisnuite. Aproximam ca pana la finalul anului, acestea vor fi la acelasi nivel cu 2006, de circa 6-7 miliarde de euro, fara a include privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR)', a spus Vasilescu.

    Conform ARIS, cele mai atractive domenii pentru investitorii straini sunt industria constructoare de masini si componente auto, electronice si electrocasnice, datorita fortei de munca calificate. Faptul ca Romania are suprafete agricole intinse, cultivate cu plante tehnice investitorii atrage investitorii straini in sectorul bio-diesel. De asemenea, industria materialelor de constructii a atras investitorii avand in vedere boomul pietei imobiliare din Romania, a completat reprezentantul ARIS. Investitorii europeni si asiatici sunt atrasi de industriile IT&C, imobiliara si farmaceutica.

    Conducerea ARIS este de parere ca instabilitatea politica din Romania nu a afectat investitiile straine. 'Pana in prezent nu am primit semnale negative din partea investitorilor straini, ca urmare a situatiei politice din tara noastra. Business-ul este business, si avantajele competitive ale Romaniei sunt cele care influenteaza in mod direct alegerea ofertei tarii noastre de catre investitori', a spus Vasilache.

    Sursa: Wall-Street.ro, 2 iulie 2007'

    mai mult

  • Petrom in top zece companii petroliere din Europa

    Business Standard   SNP

    ___
    Petrom, aflata in portofoliul grupului austriac OMV, este singura companie romaneasca de profil intrata in topul primelor zece companii europene de profil, din perspectiva capitalizarilor bursiere. Conform raportului lunar publicat ieri de Erste Bank, Petrom este pe locul zece in clasamentul companiilor de pe piata de energie din spatiul economic european(SEE).

    Valoarea companiei Petrom la bursa ajunsese, in iulie, la 10,149 mld. euro, de 18 ori mai mica decat capitalizarea liderului european Royal Dutch Shell Group, a carui capitalizare se ridica la 182,76 miliarde euro. A doua companie energetica din SEE este British Petroleum, cu 162,617 miliarde euro, urmata de Total SA, cu 135 miliarde euro.

    Actionarul majoritar al Petrom, grupul austriac OMV, se afla pe locul opt in clasamentul afisat de Erste, cu o capitalizare bursiera de 13,955 miliarde euro. Compania ungara MOL, unul dintre principalii competitori ai OMV pe piata din centrul si estul Europei, valora luna trecuta pe bursa 11,225 miliarde euro, potrivit raportului Erste.

    Actiunile Petrom au crescut in euro cu 9%, luna trecuta. Din punctul de vedere al aprecierii valorii titlurilor a fost declarata liderul sectorului de petrol si gaze. A doua clasata a fost societatea turca Tupras, ale carei actiuni s-au apreciat, in euro, cu 8,1%. Luna trecuta, titlurile OMV au pierdut 3%, iar cele ale companiei ungare MOL s-au depreciat cu 6%. Compania austriaca a cumparat luna trecuta 8,6% din capitalul MOL, ceea ce a generat discutii privind o posibila fuziune a celor doua. 'Desi OMV nu a dat semne la suprafata, putem presupune ca lucreaza la o solutie pentru prezenta situatie', se arata in raportul Erste.

    Erste estimeaza ca, in 2008, veniturile companiei Petrom vor creste cu 3%, pana la 3,57 miliarde euro. Anul acesta este previzionata o scadere a cifrei de afaceri cu 15%, pana la 3,4 miliarde euro, dupa ce anul trecut compania a vandut de 3,7 miliarde euro. Marja profitului net va fi anul acesta de 19,1%, in crestere cu doua puncte procentuale fata de anul trecut. Acest indicator va creste in 2008 la 21,5%.

    Dintre companiile petroliere din Romania, doar Petrom si Rompetrol sunt listate, ambele la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Petrom a fost preluat in anul 2004 de grupul austriac OMV, care a ajuns sa detina 51% din pachetul de actiuni al companiei, in schimbul a 1,5 miliarde euro.

    Petrom este liderul pietei interne de distributie carburanti, fiind urmata de Rompetrol. Capitalizarea bursiera a Rompetrol este de circa 670,42 milioane euro, actiunile tranzactionandu-se la Bucuresti sub valoarea nominala, pe fondul scandalului legat de Dosarul Rompetrol, in care cel mai important acuzat de mai multe infractiuni economice este chiar presedintele grupului, Dinu Patriciu.

    Celelalte companii petroliere prezente pe piata interna sunt MOL (Ungaria), Lukoil (Rusia), OMV (Austria) si Agip (Italia), insa niciuna dintre ele nu este listata in Romania. Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 649 milioane euro (2,285 miliarde lei), cu 61% peste nivelul raportat in 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.

    Compania estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 500 milioane de euro(1,693 miliarde lei), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 3,16 miliarde euro(10,65 miliarde lei), redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului. Pe 16 august, Petrom va prezenta rezultatele financiare pentru primul semestru din acest an.

    Sursa: Business Standard, 02 august 2007
    '

    mai mult

01.08.2007

  • Erste la Bursa pana la sfarsitul anului

    Ziua   EBS

    ___
    Grupul austriac Erste, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la sfarsitul anului, a declarat, ieri, la Viena, presedintele grupului si actionarul majoritar al BCR, Andreas Treichl, transmite Mediafax.

    'BVB este interesata sa ne aiba in portofoliu. Vom ajunge la o intelegere si Erste va fi listata pana la finele acestui an', a afirmat Treichl. El a mai sus ca pana la listarea grupului austriac pe piata romaneasca de capital, Bursa de la Bucuresti trebuie sa realizeze 'unele modificari in regulamentele de functionare'. BCR a obtinut, in primele sase luni ale acestui an, un nivel record al profitului net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare, de 139,5 milioane euro, in urcare cu 21,4% fata de intervalul corespunzator al anului trecut. Veniturile operationale au crescut mai rapid decat cheltuielile, favorizate de dezvoltarea activitatii de creditare, potrivit bancii. Valoarea totala a activelor a crescut cu 5,8%, fata de finele anului 2006, la 16,027 miliarde de euro. Erste Bank a raportat un profit net dupa plata intereselor minoritare de 263,9 milioane euro in trimestrul al doilea, mai mare cu 25% fata de perioada similara din 2006, la limita inferioara a estimarilor analistilor, in urma costurilor de integrare a BCR.


    Sursa: Ziua, 01 august 2007
    '

    mai mult

  • Treichl: Profitul BCR va urca cu 40% anul acesta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a confirmat obiectivul privind cresterea profitului net al BCR cu 40% anul acesta, incluzand costurile cu restructuarea si transformarea bancii. Aceasta ar insemna ca Erste asteapta un profit de circa 215 mil. euro, aferent participatiei sale.

    In prima jumatate a anului, restructurarea a costat 11,4 mil. euro. Treichl spune ca se asteapta ca tranzitia la BCR sa decurga lin in continuare, desi circa 2.700 de angajati din back-office ar trebui sa se orienteze spre pozitii din front office, in contact direct cu clientii, in contextul centralizarii masive a operatiunilor de suport. El spune ca nu vrea ca BCR sa ajunga in situatia de a face intai disponibilizari pentru ca apoi sa angajeze oameni pentrui a-si sustine dezvoltarea, asa incat negociaza cu sindicatele solutii de relocare a personalului.

    In acelasi timp, Treichl a refuzat sa confirme ca profitul net al BCR pe primul semestru calculat conform standardelor romanesti de contablitate ar fi consemnat o scadere fata de semestrul I 2006. 'Noi mergem pe IFRS. Rezultatele dupa standardele romanesti nu sunt relevante pentru noi, iar cifrele care au aparut luni, nedifuzate de noi, nu sunt corecte. Contabilitatea romaneasca se uita la provizioane in mod diferit', a comentat Treichl.

    Listarea Erste Bank la Bucuresti ar putea fi amanata pentru 2008, in functie de rezultatul negocierilor dintre banca austriaca si Bursa de Valori Bucuresti.

    'Toata operatiunea este in negocieri cu BVB. Exista un numar de conditii care trebuie indeplinite, avand in vedere ca suntem o banca listata international. Pe moment nu pot spune cand va avea loc listarea, insa stim ca BVB este interesata sa aduca Erste pe piata de la Bucuresti si sper ca vom ajunge la o intelegere si atunci vom reusi sa facem listarea pana la sfarsitul anului, asa cum aveam in obiectiv'.

    El spune ca daca listarea va fi amanata pentru 2008, aceasta nu va influenta obligatia asumata de Erste in privinta listarii BCR la bursa pana in octombrie 2009.

    Treichl a reiterat interesul ca Erste sa-si majoreze participatia la BCR, insa aceasta in functie de disponibilitatea SIF-urilor de a renunta la o parte din participatii. 'Daca SIF-urile sunt interesate sa-si diminueze participatiile, noi suntem interesati sa cumparam'.

    Cat priveste numirea unui succesor al lui Dan Bunea in functia de vicepresedinte executiv, Treichl a declarat pentru ZF ca inca nu a fost luata o decizie. 'Deocamdata am hotarat ca responsabilitatile sale sa fie impartite intre Nicolae Danila, Oana Petrescu si Helmuth Hitringer'.

    Treichl afirma ca pe piata romaneasca nu mai poate avea in vedere decat eventuale noi achizitii de mici dimensiuni, avand in vedere ca Erste deja detine pozitii importante pe mai multe segmente de piata si ar ajunge sa incalce reglementarile privind concurenta. In acelasi timp, austriecii nu se grabesc sa vanda vreuna din subsidiarele grupului BCR.

    'Pastram BCR Chisinau si o vom extinde, la fel si Banca Anglo Romana', a declarat Treichl. In ceea ce priveste o eventuala vanzare a BCR Asigurari - compania de asigurari non viata a grupului, Treichl spune ca va vorbi despre aceasta in momentul in care va exista o decizie. In primavara, seful Erste declara ca este interesat preponderent de extinderea activitatii de asigurari de viata.

    In a doua jumatate a anului va fi lansata o noua subsidiara, BCR Banca pentru locuinte. 'Vom investi in acest proiect circa 30 de milioane de euro'. El se asteapta ca noua institutie sa ajunga sa obtina profit in aproximativ doi ani de la inceperea operatiunilor, insa aceasta si in functie de evolutia cadrului de reglementare. 'Acest tip de institutie depinde in mare masura de modul in care statul sprijina creditul ipotecar si constructia de locuinte. In Cehia, guvernul a hotarat sa se implice, iar piata constructiei de locuinte merge foarte bine, in timp ce in Ungaria afacerea este ca si moarta din cauza neimplicarii statului. Ramane de vazut ce se va intampla in Romania', a spus Treichl.


    Sursa: Ziarul Financiar, 01 august 2007'

    mai mult

  • Artrom Slatina a inregistrat un profit de 13 mil. euro in primul semestru, in urcare cu 140%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ART

    ___
    TMK-Artrom Slatina(Art), membru al grupului rus TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial, a obtinut in primul semestru un profit net de 43 mil. lei (13 mil .euro), in crestere cu 139% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor transmise Bursei de Valori Bucuresti.

    Profitul din exploatare al companiei a atins 20,8 mil. lei (6,3 mil. euro), iar profitul din activitatea financiara s-a ridicat la 22,2 mil. lei (6,7 mil. euro). Profitul din activitatea financiara se datoreaza veniturilor din diferentele de curs valutare inregistrate la obligatii, ca urmare a scaderii raportului leu/eur si leu/usd, potrivit raportului semestrial al companiei.

    Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere cu 79,5% fata de parioada similara a anului 2006. Artrom a obtinut o cifra de afaceri de de 273,9 mil. lei (83 mil. euro), fata de 155,4 mil. lei (43,9 mil. euro) in primele sase luni ale lui 2006.

    Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifra de afaceri obtinuta din activitatea de baza a companiei, respectiv vanzarea tevilor de otel, a crescut de la 138,5 mil. lei (39,1 mil . euro) la 254,9 mil. lei (77,2 mil. euro).

    Imbunatatirea cifrei de afaceri din activitatea de baza s-a datorat atat cresterii volumului de vanzari de la 44 mii tone la 80 mii tone, cat cresterii preturilor de vanzare la export cu 20,3% si a preturilor pe piata interna cu 22,5%, se arata in raport.

    Pe de alta parte, veniturile din activitatea de baza comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut au fost afectate de tendinta accentuata de scadere a cursului valutar leu/ eur, fapt care a determinat scaderea veniturilor din export in conditiile in care societatea vinde majoritar in euro, iar exportul reprezinta aproximativ 80% din totalul vanzarilor.

    Cresterea productiei a fost posibila datorita investitiilor de 41,9 mil. dolari (31 mil. euro), facute de companie intr-o noua linie de laminare tevi. Prin finalizarea lucrarilor acestei noi linii de productie, cea mai moderna si mai economica din noua generatie de laminoare economice, in luna februarie a acestui an, capacitatea de productie a TMK-Artrom a crescut la 200 mii tone /an.

    In primele sase luni, conducerea Artrom a aprobat plati pentru investitii in valoare de 32,5 mil lei (9,8 mil euro). Aceste investitii s-au facut din imprumuturi contractate de la TMK Global in valoare de 41 mil. dolari si 8,5 mil. euro si credite luate de la Banca Comerciala Romana in valoare totala de 57,5 mil. euro.

    Compania are in prezent mai multe contracte semnate pentru furnizarea de tevi, cu Sinara Handel si cu TMK Global in valoare totala de peste 108 mil. euro.

    Actionarul majoritar al Artrom Slatina este Sinara Handel, cu 80,56% din actiuni, urmata de SIF Oltenia cu 12,19% din titluri.

    Actiunile producatorului de tevi erau cotate pe Bursa la un pret de 59 lei/titlu. La aceasta valoare, capitalizarea companiei ajunge la valoarea de 233 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 01 august 2007

    mai mult

  • Profitul Comelf a sarit cu 66% in S1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMF

    ___
    Producatorul de echipamente pentru protectia mediului Comelf Bistrita (CMF) a raportat pe primele sase luni ale acestui an afaceri de 16,12 mil. euro (53,2 mil. lei), in crestere cu 21,9% (in euro) fata de cele 13,22 mil. euro (46,8 mil. lei) inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

    Profitul realizat in primul semestru a avut o dinamica mult mai accentuata, acesta urcand cu 66,6% fata de rezultatul din prima jumatate a anului trecut, pana la 0,75 mil. euro (2,5 mil. lei).

    Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei.

    Reprezentantii Comelf declarau in urma cu cateva luni ca societatea are productia contractata pentru intregul an, iar sectorul in care activeaza este unul dintre cele mai dinamice la acest moment. De altfel, peste 90% din productia Comelf este destinata pietelor vest-europene.

    Comelf si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu 10% fata de anul trecut, de 32,7 mil. euro (110 mil. lei) si un profit brut mai mare cu 52%, pana la 1,8 milioane de euro (6,2 mil. lei). Pentru acest an, Comelf are prevazute investitii de circa un milion de euro.

    Comelf este detinuta de grupul Uzinsider, care are o participatie de 76,6% din actiuni, restul de titluri aflandu-se in posesia unui actionariat fragmentat.

    Ieri actiunile Comelf au inchis la acelasi pret din sedinta anterioara, de 7 lei/actiune. De la inceputul anului titlurile producatorului de echipamente pentru protectia mediului au adus investitorilor un randament de 280%. De altfel, numai in primele doua saptamani ale lunii iunie actiunile Comelf au sarit cu 87%. Tinand cont de ultimul pret din piata, capitalizarea bursiera a companiei depaseste 52 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 01 august 2007

    mai mult

Pagina

inchide