Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.08.2007

  • Distributia actiunilor Transelectrica pentru fostii proprietari se impotmoleste in dosare

    Gardianul   TEL

    ___
    Peste 150 de fosti proprietari de imobile nationalizate care au acceptat sa fie despagubiti prin actiuni Transelectrica nu reusesc sa intre in posesia titlurilor din cauza dosarelor incomplete. „Lipseste titlul de proprietate in original pentru bunul pe care l-au detinut. Or, fara acest act, ei nu pot sa primeasca despagubirea in actiuni“, ne-au declarat reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). In perioada urmatoare, fostii proprietari vor fi notificati din nou pentru a aduce titlurile originale, au explicat sursele citate. Pana acum, 306 persoane au intrat in posesia titlurilor, ceea ce inseamna peste 1,7 milioane actiuni in valoare de aproape 55 milioane de lei (echivalentul a 17 milioane de euro). Din datele comunicate de MEF reiese ca alte 53 de dosare, cuprinz?nd peste 130.000 de actiuni ?n valoare de peste 4 milioane de lei (1,2 milioane de euro), sunt pregatite pentru negociere. Initial, 700 de persoane au solicitat despagubirea prin actiuni la transportatorul national de energie. Dintre acestea, 86 au renuntat la actiunile Transelectrica in favoarea altor formule.

    Sursa: Gardianul, 16 august 2007.

    mai mult

  • Wood mentine recomandarea buy pentru Transelectrica

    Curierul National   TEL

    ___
    Banca de investitii Wood & Company se asteapta ca Transelectrica sa obtina un c?stig extraordinar, de 100 milioane lei, prin v?nzarea unei subsidiare in al patrulea trimestru al anului 2007, desi rezultatul Transelectrica este in mod clar negativ, a spus ieri analistul Tibor Bokor, citat de NewsIn.

    Bokor mai arata ca titlurile Transelectrica se tranzactioneaza la un pret cu 30% sub media omologilor europeni, iar usoara depreciere a actiunilor pe Bursa din Bucuresti poate fi analizata ca o buna ocazie de achizitie de actiuni.

    Potrivit reprezentantilor bancii, 2007 este ultimul an in care Transelectrica va fi supusa unor reglementari, aceasta perioada aduc?nd cu sine o serie de cheltuieli extraordinare. De asemenea, Wood isi mentine recomandarea de cumparare atribuita titlurilor Transelectrica si estimarea ca pretul unei actiuni ar putea urca in viitor, cu 44%, in ciuda unor rezultate financiare pentru trimestrul doi sub asteptarile pietei.

    Directorul Directiei Strategie, Cooperare Internationala si Piata de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca transportatorul de electricitate intentioneaza sa privatizeze trei dintre filialele sale, respectiv Icemenerg, Formenerg si Icemenerg Service. 'Dintre cele trei, cea mai vizibila in bugetul consolidat al companiei este Icemenerg, in timp ce Formenerg are cifra de afaceri si profit mic, iar Icemenerg Service are datorii din 2003', a precizat Purdila.

    Sursa: Curierul National, 16 august 2007.'

    mai mult

15.08.2007

  • Castig mai mic cu 16% pentru Impact in trimestrul al doilea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Impact Developer & Contractor (IMP) a inregistrat in trimestrul doi (T2) un profit net de 8,6 mil. lei (2,5 mil. euro), peste buget, si cu 16,5% mai mic comparativ cu perioada similara din 2006. Rezultatele nu au influentat evolutia actiunilor Impact pe Bursa, acestea stagnand ieri la 1,06 lei/actiune pe un volum de tranzactionare redus.

    Conducerea Impact a precizat faptul ca profitul in scadere este urmare a schimbarii modului de raportare anul acesta la standarde romanesti (RAS).

    Astfel, conform datelor preliminare pe standarde internationale (IAS), profitul Impact din primele sase luni de 10,8 mil. lei (3,4 mil. euro) se situeaza cu circa 11% peste cel din aceeasi perioada a lui 2006.

    Cifra de afaceri s-a redus in trimestrul al doilea de patru ori, la 14,7 mil. lei (4,37 mil. euro), ca urmare a inregistrarii in perioada similara din 2006 a vanzarii imobilului Construdava.

    Veniturile totale ale firmei au urcat la jumatatea anului cu 34%, la 81,6 mil. lei (24,6 mil. euro).

    In primul semestru, dezvoltatorul a incheiat contracte de vanzare pentru 162 de apartamente, care au totalizat 20,4 mil. euro. Valoarea lucrarilor in curs de executie, care este cuprinsa numai in standardele internationale, depaseste cu 70% pe cea aferenta primelor sase luni din 2006, spun reprezentantii companiei.

    Impact se afla intr-o faza inaintata in prima etapa a proiectului Greenfield, ce cuprinde cinci ansamble. In faza a doua, care cuprinde 200.000 de metri patrati construiti desfasurat, compania are oferte pentru parteneriate de la diverse institutii de profil.

    Alt proiect important este Dealul Lomb, dezvoltat in parteneriat cu municipalitatea Cluj-Napoca, care este in faza de realizare a studiilor si gasirea de parteneri financiari. Impact vrea sa atraga 79 mil. euro prin majorarea de capital ce se va desfasura in perioada urmatoare, ce are ca destinatie cele doua mari proiecte si achizitia de terenuri de mari suprafete, pentru dezvoltarea de proiecte viitoare in orase 'de rang doi', care si-ar putea atinge potentialul si raspunde la astfel de oferte pentru locuinte in circa 3-5 ani.

    Luni au inceput sa fie tranzactionate pe Bursa drepturile de preferinta care ofera dreptul de participare la majorarea de capital a Impact. Dupa primele doua zile au fost transferate pe piata drepturi care dau dreptul achizitiei a 0,38 mil. de actiuni Impact in cadrul majorarii, la pretul de 1,05 lei/actiune, pentru care investitorii au platit aditional un pret infim, de 25,5 lei vechi, aferent drepturilor cumparate. In piata, actiunile Impact s-au tranzactionat ultima data la pretul de 1,06 lei/actiune.

    'In principiu nu sunt interesat sa vand drepturile de preferinta, pentru ca momentul este unul neprielnic, avand in vedere ca piata trece printr-un moment nefavorabil, insa depinde si de oferte', spune Ioan Popp.

    Un investitor interesat ar putea achizitiona pana la 12% din companie daca principalii actionari ai Impact, Ioan Popp si Carmen Sandulescu, si-ar vinde drepturile de preferinta aferente majorarii de capital.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 august 2007.'

    mai mult

  • Petrolul si gazele aduc profituri mari chiar si celor mici

    Cotidianul   

    ___
    Companiile care furnizeaza echipamente si servicii pentru industria petroliera si cea a gazului sint pe val. Rezultatele la sase luni arata cresteri la unison ale profitului in procente spectaculoase, desi ca valoare acestea ramin la niveluri mici. Campioana absoluta este societatea Atlas Gip din Ploiesti, prestator de servicii de foraj si extractie pentru industria petroliera, care a inregistrat un profit net de 5,53 milioane de lei, de peste 300 de ori mai mare fata de nivelul anului trecut cind realizase 16.000 de lei. La fel, Armax Gaz Medias, producator de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului, si-a majorat rezultatul brut de aproape 10 ori fata de anul trecut. Condmag Brasov, specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, titei, apa, a realizat un profit net de 1,91 milioane de lei, de sase ori mai mare fata de anul trecut in conditiile stagnarii cifrei de afaceri.

    Prospectiuni SA Bucuresti, cea mai importanta societate de explorare din Romania, si-a majorat profitul net cu 71% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

    Si managementul Dafora Medias, companie specializata in lucrari de foraj si constructii, anunta in urma cu trei luni ca asteapta un profit mai mare cu 40% in 2007 dupa ce la inceputul acestui an preconizau pierderi. Dafora a obtinut un profit peste asteptari, de 4,2 milioane de lei, in crestere cu 73%.

    Presedintele Patronatului Roman al Gazelor si totodata managerul Armax Gaz, Mircea Vescan, ne-a spus ca nu trebuie sa mire pe nimeni rezultatele acestor companii, deoarece trebuie privita situatia actuala a sectorului energetic.

    „Investitiile in domeniul energetic au batut pasul pe loc timp de 17 ani. A trebuit sa ne integram in UE pentru ca sa se bage bani in acest sector-cheie al economiei si sa incepem sa mai luam lucrari. Principalii clienti ai nostri sint companiile petroliere si de gaze, dar si statul a inceput sa mai investeasca“, a afirmat Vescan. Potrivit acestuia, afacerile companiilor producatoare si prestatoare de echipamente si servicii vor continua sa creasca „in ritm sustinut“ timp de 10-15 ani, intrucit industria de profil este inca departe de potential lucrind la doar 30-40% din capacitate.

    In acest moment, principala piata este cea interna, dar oportunitatile sint mai mari in afara tarii, in special in tarile foste CAER, foste sovietice si in Orientul Mijlociu. Managerul Armax considera ca societatile romanesti beneficiaza de o sansa imensa de a prinde contracte grase in zona dupa anuntatele oleoducte si gazoducte care vor traversa regiunea sud-estica a Europei. Motivul invocat de Vescan: „Avem multa experienta in domeniul gazelor si sintem foarte competitivi ca pret“. O noua posibilitate de a cistiga se va deschide o data cu privatizarea complexurilor energetice, deoarece noii proprietari vor trebui sa faca lucrari foarte mari. De altfel, managerul Armax Gaz afirma ca se va duce cu firma sa „oriunde se fac privatizari“. Momentan, principalii clienti pentru industria de profil sint societatile Distrigaz, Romgaz si Petrom.

    Sursa: Cotidianul, 15 august 2007.

    mai mult

  • Strainii au vandut actiuni Romcarbon de aproape 4 mil. euro

    Business Standard   ROCE

    ___
    Conjunctura incerta de pe marile piete externe goneste investitorii straini de portofoliu din actionariatul unor companii ca Romcarbon Buzau, ale caror lichiditate si volatilitate nu le sunt pe plac, chiar daca societatile respective au bune perspective.

    Peste 3,5% din actiunile inregistrate ale producatorului de produse din mase plastice, filtre auto si carbon activ Romcarbon Buzau s-au vandut ieri pentru 0,7 milioane de euro, prin doua tranzactii speciale pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Tranzactiile au ridicat la aproape patru milioane de euro valoarea vanzarilor din ultimele doua saptamani, din care peste 2,5 milioane de euro este valoarea celor trei vanzari substantiale din ultima saptamana ale Eastern Eagle Fund LTD, unul dintre actionarii semnificativi ai companiei.

    “In conditiile defavorabile ale marilor piete externe, investitorii straini prefera sa-si reduca, cel putin, participatiile la companiile care au o lichiditate mai redusa si ale caror actiuni nu le pot vinde rapid in conditii cat de cat avantajoase, in cazul in care situatia pietelor se inrautateste”, explica Bogdan Barbieru, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Vanguard Securities.

    Tranzactiile s-au produs dupa incheierea cu succes a majorarii de peste 3,6 ori a capitalului social, pana la 18,7 milioane de lei (5,8 milioane de euro).

    Actionarii au contribuit cu un aport de numerar de peste 4,2 milioane de euro, ceea ce demonstreaza interesul pentru companie, inclusiv al fondului de investitii amintit, care detine 23,55% din totalul actiunilor, ca si al clientilor Citibank Romania SA, in numele carora aceasta detine 10,42% din capitalul Romcarbon. Capitalizarea bursiera a companiei s-a redus de peste 18 ori, pana la 81 milioane de euro (socotind si noile actiuni). Compania a inregistrat in primul trimestru un profit de 1,8 milioane de lei (0,5 milioane de euro), in crestere cu peste 80% fata de perioada similara a anului trecut. Firmele taiwaneze Living Plastic si Unitai International Corporation controleaza peste 55% din actiunile firmei buzoiene.

    Produsele din polietilena au reprezentat 33% din cifra de afaceri de anul trecut, iar filtrele auto - 17%, firma detinand o cota de 30% din piata locala a acestui produs.

    Sursa: Business Standard, 15 august 2007.

    mai mult

14.08.2007

  • Profitul Compa a urcat cu 50% in trimestrul al doilea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMP

    ___
    Producatorul de piese auto Compa Sibiu a obtinut in trimestrul al doilea din acest an un profit net de 3,2 milioane de lei (0,96 mil. euro), cu 50% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara a anului trecut.

    Ritmul de crestere al profitului s-a diminuat in trimestrul al doilea, pe fondul aprecierii puternice a leului fata de euro, care a afectat productia livrata in moneda externa, incasarile in valuta ale companiei avand o pondere de 85% in total, potrivit raportului emis de companie. Compa s-a orientat cu precadere spre piata externa in aceasta perioada, cota la export fiind de 75% in primele sase luni.

    Afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu 39%, la 76,5 milioane de lei (22,7 milioane de euro), in conditiile in care societatea a obtinut contracte mai mari cu partenerii traditionali din afara.

    Printre cei mai importanti parterneri externi se numara companiile Honewell, Bosch, Koyo, Daikin, care au ajutat la cresterea activitatii de export cu 56,7% si cu 10,6% peste bugetul aprobat, potrivit aceluiasi raport.

    Producatorul de piese auto a investit in primele sase luni circa 19,4 milioane de lei (5,8 milioane de euro), sub cat isi propusese la inceputul anului, respectiv 23,9 milioane de lei (7,2 milioane de euro), din cauza decalarii unor achizitii de utilaje.

    Dupa prima jumatatea a anului, Compa a raportat un profit net de 7,28 mil. lei (2,2 mil. euro), de peste doua ori mai ridicat comparativ cu primele sase luni ale anului precedent, de 3,4 milioane de lei (1 mil. euro), cu mult peste cresterea prognozata la inceputul anului, de 3% pentru acest an.

    Activitatea de exploatare este cea care a sustinut profitul mai mare, castigul rezultat din aceasta activitate aproape dublandu-se, la 11,3 milioane de lei (3,4 mil. euro). Compania s-a mentinut pe pierdere pe partea financiara, cu 2,6 milioane de lei (0,8 mil. euro).

    Compa a realizat in prima jumatate a anului afaceri de 153,4 milioane de lei (46,3 mil. euro), cu 38% peste nivelul realizat in aceeasi perioada din 2006.

    Producatorul de piese auto si-a majorat in ultimele luni participatiile in societati la care era actionar, care au determinat o crestere a imobilizarilor financiare cu circa 6 milioane de lei (1,8 mil. euro).

    Achizitia de actiuni in aceste companii s-a realizat prin anularea creantelor, respectiv cu circa 3 mil. lei la societatea Compa IT si cu 1,48 milioane de lei la Trans Car, ambele din Sibiu. Compa a mai preluat titluri ale Enercompa Sibiu in valoare de 1,5 mil. lei, ajungand sa detina 99% din actiunile acesteia.

    La data de 30 iunie, datoriile totale ale companiei se ridicau la 151,8 milioane de lei, in crestere cu circa 39%, pe fondul necesarului mai mare de resurse determinate de cresterea productiei intr-un ritm similar.

    Actiunile Compa Sibiu au pierdut ieri 0,6% si au inchis sedinta la un pret de 1,68 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de circa 114 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 august 2007.

    mai mult

  • Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 20% intr-o saptamana

    Wall-Street.ro   

    ___
    Valoarea activelor nete a celor cinci fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a urcat cu 20,3%in intervalul 27 iulie - 3 august pana la 356.691 lei (112.600 euro), potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va publica saptamanal, incepand de astazi, situatia centralizata a activelor fondurilor de pensii facultative.

    Conform arbitrului pensiilor private, la data raportarii, activau cinci fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata).

    Numarul total de participanti atras de cele cinci fonduri de pensii facultative este de 4.239, distribuiti astfel: AZT Moderato - 2.850 de participanti si cu o valoare a activului net de 212.574 lei, BCR Prudent - 169 de participanti, cu un activ net de 7.634 lei, ING Clasic - 823 de participanti, cu un activ net de 89.279 lei, Pensia Mea - 390 de participanti, cu un activ de 46.778 lei si AZT Vivace - cu un activ net de 427 lei si doar 7 participanti.

    Cea mai mare crestere a activului net fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de AZT Vivace cu 124,99%, in timp ce valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 55,73%, iar valoarea activelor ING Clasic a crescut cu 30,88%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 11,41% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au urcat cu 5,16%.

    Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul nu primise inca avizul comisiei pentru materialele publicitare.

    CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatile OTP Garancia Asigurari si SAI Raiffeisen Asset Management.

    Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52,5 ani. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

    Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. in acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.

    Sursa: Wall-Street.ro

    mai mult

  • Nou indicator pentru riscul aferent fondurilor de investitii

    Adevarul   

    ___
    Pierderile maxime ale plasamentelor in unitati de fond pot fi calculate cu o probabilitate de 95%

    Industria fondurilor de investitii face un pas important in cresterea transparentei. Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a lansat, ieri, un indicator – valoare la risc - care permite investitorilor sa-si aleaga fondul de investitii in functie de gradul de risc pe care sunt pregatiti sa si-l asume.

    Decizia unei investitii ar trebui sa tina seama de trei criterii de baza: randament, risc asumat si lichiditatea activului respectiv. Noul indicator valoare la risc (VaR) indica pierderea maxima pe care valoarea unitatii de fond o poate inregistra intr-un interval de timp si cu o anumita probabilitate (95%), in conditii normale de piata. Indicatorul este calculat numai pentru fondurile diversificate si de actiuni, celelalte doua categorii avand asociat un grad redus de risc.

    Mihail Ion, vicepre¬sedintele UNOPC, explica faptul ca noul indicator este calculat dupa modelul utilizat la nivel international. Totusi, diferenta in cazul tarii noastre consta in orizontul de timp analizat. 'De dorit ar fi sa avem date pentru ultimii trei ani. Dar am inceput cu un istoric de cel putin 12 luni, urmand ca in timp analiza sa fie extinsa', adauga Mihail Ion.

    Concret, un investitor care plaseaza 100 de lei intr-un fond ce are un indicator VaR de 10%, pe perioada unui an, isi asuma o pierdere de cel mult 10 lei. Probabilitatea ca pierderea sa nu depaseasca 10% este de 95%. In restul cazurilor de 5%, in care sunt incluse, de exemplu, perioadele de criza, pierderea poate depasi nivelul indicatorului VaR.

    Investitorii vor tine cont tot de randament

    Reprezentantii industriei fondurilor de investitii considera ca impactul noului indicator va fi vizibil pe termen lung. Radu Hanga, directorul BT Asset Management, considera ca, pe termen scurt, investitorii vor continua sa ia in calcul tot indicatorii de profitabilitate.

    Totusi, Hanga adauga ca 'este nevoie de o privire de ansamblu asupra randamentelor, dar si a riscurilor asumate'. Pana in momentul de fata, cea mai vizibila informatie pentru investitorii de pe piata autohtona era randamentul adus de variatia unitatilor de fond.

    Vicepresedintele UNOPC explica faptul ca impartirea fondurilor de investitii in patru categorii – monetare, obligatiuni, diversificate si actiuni – nu este suficienta pentru a intelege riscul pe care si-l asuma un investitor. Spre exemplu, in cazul fondurilor diversificate, ponderea activelor plasate in actiuni poate varia intre 20% si 66%, adauga Mihail Ion. Adica, riscul asumat in cazul ponderii minime este semnificativ mai mic decat in cazul maxim. Noul indicator ofera posibilitatea ca fiecare investitor sa clasifice singur fondurile dupa categoria de risc.

    Eugen Voicu, prese¬dintele Certinvest, preci¬zeaza faptul ca indicele va fi inclus in rapoartele saptamanale si va face obiectul unor analize, scopul fiind educarea investitorilor si cresterea transparentei industriei. La randul sau, Walter Blaj, directorul executiv al SAI Globinvest, sustine ca prezentarea gradului de risc nu va 'speria' investitorii in unitati de fond. Asta pentru ca investitorii sunt familiarizati cu posibile riscuri, desi pana in acest moment, nu au fost cuantificate intr-un singur indice.

    La jumatatea anului, activele totale ale industriei erau de 781 milioane de lei (aproape 250 milioane de euro). Numarul investitorilor era, la aceeasi data, de 79.448 persoane, cei mai multi orientandu-se catre fondurile diversificate.

    Sursa: Adevarul, 14 august 2007.'

    mai mult

13.08.2007

  • Rompetrol Well Services - cea mai profitabila companie din imperiul lui Patriciu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PTR

    ___
    Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat in primul semestru un profit net de 8,96 mil. lei (2,71 mil. euro), de 2,3 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 50%, la aproape 40 mil. lei (12,1 mil. euro).

    Compania a inregistrat astfel in primul semestru o rata a profitului net raportat la cifra de afaceri de peste 22%.

    In comparatie, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania principala a grupului Rompetrol, care opereaza rafinaria Petromidia, a obtinut la sase luni un profit net de 15,46 mil. lei (4,68 mil. euro) la o cifra de afaceri de 2,3 mld. lei (696 mil. euro), avand o rata a profitului de doar 0,7%.

    Realizarile Rompetrol Well Services au fost influentate pozitiv de cresterea investitiilor in domeniul extractiei de petrol si gaze, ca urmare a cresterii preturilor pe piata internationala, potrivit raportului semestrial al companiei.

    Grupul Rompetrol si-a redus participatia in cadrul Rompetrol Well Services la 51%, dupa ce a vandut aproape 20% din companie pe piata de capital. Principalul actionar minoritar intrat in companie in acest an este fondul olandez MEI - Roemenie en Bulgarije Fonds, cu o participatie de 6%.

    Actiunile Rompetrol Well Services au oferit de la inceputul anului un randament de 170%, luand in calcul si majorarea de capital cu actiuni gratuite realizata de companie. Capitalizarea companiei este in prezent de 68 mil. euro, la un pret de 1,56 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 august 2007.

    mai mult

  • Cum a fost lovita Romania de criza pietelor externe

    Wall-Street.ro   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a fost imuna saptamana trecuta la influentele turbulentelor din pietele financiare internationale, cu titlurile financiare in coborare, dar rezultatele bune afisate de bancile listate au imprimat o tendinta de crestere a lichiditatii si a cotatiilor, spun brokerii.

    Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 6 -10 august a urcat cu 5% fata de saptamana anterioara, pana la 275,8 milioane lei (86,83 milioane euro), iar investitorii au preferat actiunile bancare.

    Mai mult, turbulentele din marile piete financiare ar putea amplifica deprecierea leului, din cauza retragerilor investitorilor straini din piata, dar banca centrala a Romaniei nu va avea motive de inteventie in piata, au declarat analistii.

    Aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent mare sporesc riscurile pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare si de capital externe, care genereaza retrageri ale investitorilor din tarile emergente, au mai spus analistii.

    'Riscurile sunt destul de mari pentru ca evolutia leului este legata de miscarea pietelor internationale si a burselor, iar in prezent avem un context regional nefavorabil, in care investitorii se retrag de pe pietele emergente', a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

    O lectura a cursului oficial al leului, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute,arata ca moneda nationala s-a depreciat usor, cu 0,59% de la 3,1702lei/euro pana la 3,1890 lei/euro. Cotatiile de inchidere ale tranzactiilor pietei valutare a bancilor arata insa miscari cu o amplitudine mai mare, descrise de o depreciere cu 1%, dupa ce vineri leul a inchis la un nivel de peste 3,20 lei/euro si ajunsese, in timpul schimburilor, la 3,21 lei/euro.

    Riscul Romaniei este mai mare pentru ca leul este supra-apreciat, iar deficitul comercial este ridicat, ceea ce creeaza posibilitatea sa ca leul se deprecieze puternic, a mentionat Dumitru.

    'Nu stiu daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are ce face in aceasta situatie si nu cred ca este cazul sa intervina deocamdata, mai ales ca acest nivel de 3,20 lei/euro nu reflecta o depreciere foarte mare a monedei nationale, daca ne uitam ca de la inceputul anului pana in prezent leul continua sa se mentina la un nivel destul de apreciat fata de euro', a mai spus Dumitru.

    Economistul sef al bancii ABN Amro Romania, Radu Craciun, considera de asemenea ca banca centrala nu are motive sa intervina pe piata. 'Banca Nationala a Romaniei nu are de ce sa intervina pe piata, la noi rata dobanzii de politica monetara este destul de scazuta iar bid-ul este jos, in jur de 6%. Leul s-a depreciat pana la 3,20 lei/euro, dar acest lucru se poate intampla, nu e alarmant', a declarat Craciun, citat de NewsIn.

    Referitor la tensiunea de pe pietele financiare globale, Craciun a explicat ca 'bancile centrale, atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Federal Reserve (sistemul de banci centrale americane, n.r.) par sa monitorizeze indeaproape pietele, semn ca nervozitatea nu va fi, totusi, de durata'.

    Dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, a explicat ca pe piata romaneasca cumpara valuta atat strainii, cat si clientii locali. 'A cumparat cam toata lumea, si nerezidenti, dar si rezidenti', a spus Birle.

    'Evolutiile de pe piata valutara romaneasca sunt corelate si cu iesirile de pe burse si din zona Europei de Est, unde miscari similare au avut si forintul si zlotul. Este o miscare de corectie a leului, care probabil va continua si in zilele urmatoare', a declarat Birle.

    Leul a avut o tendinta clara de apreciere fata de euro in primele sase luni ale acestui an, in conditiile in care BNR a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie, care arata o apreciere a monedei nationale cu peste 24 de bani (7,29%) fata de cea europeana de la 1 ianuarie, cand euro era cotat la 3,3560 lei. Raportat la cotatia maxima atinsa de leu in acest an, cursul afisat vineri de BNR, de 3,1890 lei/euro, reflecta o depreciere a leului cu aproape 8 bani (2,5%), insa leul ramane apreciat cu circa 5% (aproape 17 bani) fata de euro raportat la cotatia de la inceputul anului.

    Pietele financiare internationale au fost miscate puternic, joi, cand BNP Paribas a anuntat ca fondurile sale de investitii, care aveau participatii pe piata americana ipotecara, si-au suspendat platile.

    Cererea mare de lichiditate din zona euro a determinat, tot joi, Banca Centrala Europeana (BCE) sa injecteze 94,8 miliarde euro (130 miliarde dolari) la o dobanda anuala de 4%. Dupa deschiderea pietei americane, a intervenit intr-un mod similar si Federal Reserves (banca centrala americana) care a incercat sa acopere cererea foarte ridicata de lichiditate cu 24 miliarde dolari.

    BCE a repetat, vineri, operatiunea de acoperire a cererii de lichiditate, cand a injectat 61,1 miliarde euro (83,7 miliarde dolari) in piata, pentru ca prima initiativa s-a dovedit a fi insuficienta pentru calmarea investitorilor.

    Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut usor ca urmare a scaderii usoare a lichiditatii bancilor, dupa ce, vineri, au iesit din piata 1,25 miliarde lei atrase joi de BNR in certificate de depozit la trei luni si 100 milioane lei atrase miercuri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in titluri de stat cu discont pe sase luni.

    Sursa: Wall-Street.ro'

    mai mult

Pagina

inchide