Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.09.2007

  • Primele tranzactii short la BVB, pe actiunile Erste

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Depozitarul Central a aprobat un program prin care investitorii care cumpara actiuni de la emitenti straini nu vor mai fi obligati sa detina actiunile in cont pentru a le vinde, oferind astfel posibilitatea realizarii tranzactiilor short (vanzari 'scurte' sau in lipsa), care nu sunt posibile in acest moment la Bursa.

    Programul ar putea fi implementat odata cu listarea la BVB a actiunilor Erste Bank, acestea urmand sa fie primele titluri pe care se vor putea realiza vanzari in lipsa, potrivit reprezentantilor Depozitarului Central.

    In plus, Consiliul de Administratie al institutiei a decis interconectarea cu depozitarul international Clearstream si custodele global City Bank. Cleastream este parte a grupului bursei germane, in timp ce City Bank isi are sediul central in Londra. Toate aceste masuri sunt luate in contextul in care listarea Erste pe Bursa de la Bucuresti a fost anuntata de presedintele grupului austriac in cel mult opt-noua luni.

    'Vom introduce un program pilot prin care se va elimina prevalidarea inaintea unui ordin de vanzare. Astfel, investitorul nu va mai fi obligat sa detina actiunile in cont pentru a le vinde', a spus pentru ZF Adriana Tanasoiu, presedintele Consiliului de Administratie al Depozitarului Central.

    Masura are in vedere in primul rand crearea posibilitatii realizarii de arbitraje pe emitentii cotati pe mai multe piete de capital. Spre exemplu, un investitor care va cumpara 100 de actiuni Erste pe piata de la Bucuresti va putea sa le vanda instantaneu pe piata de la Viena, daca diferenta de cotatie ii este una favorabila. In plus, in cazul unei nevoi de lichiditate, el va putea sa vanda actiunile pe piata de la Viena in aceeasi zi, chiar daca la Bucuresti piata s-a inchis.

    Prin prevalidare, masura care se aplica tranzactiilor actuale de la Bursa, acest lucru ar fi fost imposibil. Prevalidarea implica verificarea existentei actiunilor in contul investitorului, iar cum transferul actiunilor de la Bucuresti la Viena dureaza o perioada ce poate ajunge la cateva zile, tranzactia nu ar mai putea fi realizata instantaneu.

    Noul sistem va reprezenta o importanta oportunitate pentru cei interesati de arbitraje, iar brokerii spun ca ordinele ar putea fi introduse automat si instantaneu prin intermediul unui calculator in cazul in care pe cele doua piete ar aparea diferente favorabile de pret. Depozitarul Central pregateste si introducerea unui sistem de imprumut al actiunilor intre investitori, iar in conditiile in care unul dintre jucatori ar vinde actiuni pe care nu le detine, la scadenta, acesta sa aiba posibilitatea sa le imprumute de la alt actionar si astfel sa figureze cu ele in cont. Acest sistem va functiona drept ca un short selling, vanzare fara a avea actiunile in cont. In plus, va actiona si ca un mijloc de protectie al investitorilor.

    'Cel mai probabil pe Bursa se va crea o categorie speciala pentru tranzactionarea investitorilor straini, cei care vor face cross-listing. Se va elabora si un sistem de protectie pentru ca vanzarea actiunilor fara a le avea in cont este destul de riscanta', spune Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB.


    Sursa: Ziarul Financiar, 06 septembrie 2007'

    mai mult

  • Bancile romanesti - vicecampioane regionale, dupa ritmul de crestere

    Business Standard   BCC  BRD  TLV

    ___
    Sectorul bancar romanesc a inregistrat al doilea ritm de crestere din Europa Centrala si de Est (dupa Serbia), activele bancare crescand cu 47%, mult peste cresterea medie (28%) din regiune, se arata intr-un raport al Raiffeisen Research, parte a grupului austriac Raiffeisen.

    “Dupa recordul din 2005, cand s-a inregistrat o crestere cu 31% a activelor bancare din regiune, aceasta este a doua mare crestere anuala pentru intreaga zona a Europei Centrale si de Est. In acest moment, nu avem semnale privind o incetinire semnificativa a cresterii pe termen lung”, a declarat Walter Demel, analist al Raiffeisen Zentralbank ?sterreich si unul dintre autorii studiului.

    Principalele piete de crestere din 2006 au fost Comunitatea Statelor Independente si Europa de Sud-Est, insa ritmuri inalte de crestere au fost consemnate si in Ucraina si Rusia, fiecare inregistrand un avans de 42%. Potrivit raportului Raiffeisen, Slovacia a afisat cea mai redusa crestere, de 10%. Analistii austrieci mai estimeaza dublarea pietei serviciilor financiare pana in 2011 si un ritm regional mediu anual de crestere de 17%, pana in 2016.

    “Cel mai important motor al cresterii sectoarelor bancare il reprezinta segmentul de retail, care continua sa aiba o dezvoltare accentuata, pe fondul evolutiei demografice si a asteptarilor salariale. Pe masura ce veniturile populatiei din tarile analizate vor continua sa avanseze, cererea pentru produse bancare va avea o evolutie similara, atat pe partea de creditare, cat si pe cea de economisire”, se arata in raport. Romania a ocupat, in 2006, una dintre cele mai inalte pozitii in topul cresterii imprumuturilor de retail, dupa Ucraina. “Vedem ca cea mai importanta cerere este pentru finantare ipotecara, autoturisme si bunuri de folosinta indelungata”, a mai declarat Demel.

    Sursa: BusinessStandard, 06 septembrie 2007

    mai mult

  • Noii actionari de la Ceramica Iasi au inlocuit conducerea societatii

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Adunarea Generala a Actionarilor de la SC 'Ceramica' SA Iasi a decis inlocuirea vechii conduceri a societatii, constatand incetarea mandatului membrilor Consiliului de Administratie ca urmare a scrisorii acestora de renuntare, inregistrata la societate in data de 1 august si comunicata la Bursa de Valori Bucuresti la 22 august. Prin scrisoarea respectiva, administratorii Aurel Tarciniu, Amedio Bialus si Ilie Bejinariu si-au anuntat decizia de a renunta la contractele de administrare, dar au revenit asupra acesteia cinci zile mai tarziu, solicitand sa nu se ia act de renuntare. Se pare ca aceste miscari nu au fost pe placul noului actionar majoritar, care, in cadrul AGA, a tinut cont doar de scrisoarea trimisa BVB la 22 august si a ales un nou Consiliu de Administratie. Acesta va fi condus de catre Bruno Narcis Negoita, urmand sa fie ajutat de catre Emanuela Popa-Radu, Sebastian Tcaciuc, Iulian Mangalagiu si Willi Gunter Eberz. Administratorii nu vor fi remunerati, iar limita aprobata pentru remuneratiile directorilor si remuneratiile suplimentare acordate de CA administratorilor insarcinati cu functii specifice este de maxim 3% din veniturile totale anuale ale societatii.

    Noul actionar majoritar al SC 'Ceramica' SA Iasi este compania olandeza EuroBrick International BV. Aceasta este noua denumire a societatii UGIROFIN BV, cea care a preluat controlul la 'Ceramica' Iasi in cursul lunii iunie, cand, pe piata POFBS a sectiunii RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti, s-au consemnat doua tranzactii cu actiuni Ceramica Iasi (CERE), ca urmare a unei oferte secundare de vanzare, lansata de 244 actionari persoane fizice ai 'Ceramica' SA. Tranzactiile au totalizat 10.752.804 titluri, ceea ce reprezenta 65,8644% din capitalul social al fabricii iesene. Ulterior acestei achizitii, capitalul social al 'Ceramica' Iasi a fost redus prin anularea a 4.245 actiuni subscrise si neplatite, ceea ce a condus la reducerea numarului de actiuni emise. UGIROFIN si-a pastrat numarul de actiuni detinute, insa procentul sau in capitalul social al 'Ceramica' a crescut la 65,88153%. UGIROFIN BV (actualmente EuroBrick International BV) este o societate de tip holding, infiintata la 1 februarie 2007, in Amsterdam, a carei activitate consta in efectuarea de investitii de capital in societati ce opereaza in diferite domenii de activitate si in gestionarea acestor investitii. Compania este detinuta si controlata indirect de mai multe fonduri de investitii americane, membre ale Grupului Advent International. Aceste fonduri controleaza UGIROFIN prin intermediul unui alt vehicul din Grup, Cooperatief EuroBrick Holding UA.

    La scurt timp dupa preluarea controlului la 'Ceramica', actionarul majoritar a lansat o oferta publica de preluare obligatorie a actiunilor societatii, dar aceasta a esuat. Ulterior, a fost convocata pentru data de 1 octombrie o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor, pentru a decide majorarea capitalului social cu suma de 48.964.272 lei, prin emisiunea suplimentara a 97.928.544 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,5 lei si valoare de emisie de 0,5 lei, prin aport de numerar de catre actionari. In acest moment, 'Ceramica' are un capital social de 8.160.712 lei, subscris si varsat integral, divizat in 16.321.424 actiuni nominative dematerializate fiecare in valoare nominala de 0,5 lei. Pe langa Eurobrick International, care detine controlul asupra 10.752.804 actiuni, titlurile emise de 'Ceramica' Iasi mai sunt detinute de o serie de persoane juridice (3.273.224 actiuni - 20,054%) si persoane fizice (2.295.396 actiuni - 14,063%).

    SC 'Ceramica' SA Iasi are ca obiect principal de activitate fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii, din argila arsa. La finalul primului semestru al acestui an, societatea a obtinut un profit net de 6.435.297 lei, valoare aproximativ dubla comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. O majorare considerabila s-a consemnat si in ceea ce priveste cifra de afaceri, aceasta fiind cu 5.730.529 lei superioara celei de la finalul lunii iunie a anului trecut, ajungand la valoarea de 21.773.025 lei. Planurile pentru anul in curs prevad realizarea unui profit de circa 10 milioane de lei, la o valoare a cifrei de afaceri de 45 de milioane de lei.


    Sursa: Bursa, 06 septembrie 2007'

    mai mult

05.09.2007

  • Policolor si-a bugetat afaceri de 56 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Policolor Bucuresti estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 56 de milioane de euro, in crestere cu 35% fata de anul trecut, datorita investitiilor ridicate pentru reabilitarile termice si a investitiilor derulate pentru majorarea capacitatilor de productie.

    'Anul acesta estimam o majorare de 35% a cifrei de afaceri, datorita investitiilor in noile capacitati de productie de materiale de constructii pe care le avem atat in Romania, cat si in Bulgaria, precum si a cererii ridicate de lacuri si vopsele de pe piata romaneasca', a declarat pentru ZF Ivan Sokolov, directorul general al Policolor.

    Compania a inceput anul acesta productia de polistiren expandat in Romania si a deschis o unitate de productie de adezivi si chituri in Bulgaria, in urma unei investitii totale de 2,5 milioane de euro. Sokolov estimeaza ca piata constructiilor va continua sa creasca in urmatorii zece ani, datorita necesarului de reabilitari interne si externe a cladirilor vechi, precum si a investitiilor in proiecte rezidentiale.

    'Estimam ca pana la sfarsitul anului viitor ponderea materialelor de constructii sa ajunga la circa 25% din cifra de afaceri, avand in vedere evolutia pietei in prezent. Insa nu putem face previziuni pe termen lung datorita dezvoltarii haotice a pietei constructiilor', explica Sokolov. Policolor a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 79,6 milioane de lei (24 de milioane de euro), in avans cu 30% fata de anul trecut, iar profitul net s-a majorat cu 24%, la 1,7 mil. euro.

    Policolor a relocat o parte din capacitatile de productie din Bucuresti la fabrica Orgachim pe care o detine in Bulgaria, urmand ca in Romania sa ramana doar produsele premium si cele pentru industria auto, unde compania este lider de piata.

    'Probabil ca vom restrange activitatea de productie din Bucuresti pe o arie mai restransa, pentru ca in prezent este extinsa pe o suprafata destul de mare, insa nu s-a luat nicio decizie deocamdata privind vanzarea unei suprafete de teren', explica Sokolov.

    In cadrul capacitatii de productie din Bulgaria au fost relocati de asemenea si o parte din muncitori. 'In ultimii doi ani ne-am majorat capacitatile de productie de circa patru ori. Daca la sfarsitul anilor '90 Policolor si Orgachim aveau circa 2.200 de angajati, in urma restructurarilor au ramas doar 1.000 in total. Insa, ulterior, am ajuns iarasi la peste 2.000 de angajati dupa ce am investit in majorarea unitatilor de productie', afirma Sokolov.

    Piata de lacuri si vopsele a ajuns anul trecut la vanzari de circa 170-180 de milioane de euro. Principalii competitori ai Policolor sunt K?ber, D?fa Romania, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, si Fabryo Corporation, afacere infiintata de Daniel Guzu, in care fondul de investitii Oresa Ventures detine 49% din actiuni.

    Compania este controlata de catre trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni: Romanian Investment Fund Cyprus, care detine un pachet de 39,4%, Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), cu o participatie de 32,9%, si Romanian Reconstruction Cyprus, cu 10,6% din actiuni.

    Actiunile Policolor sunt listate la Bursa, unde au facut ieri obiectul unor tranzactii in valoare de 6,4 mil. lei (aproape 2 mil. euro), prin care s-a transferat circa 2% din capitalul social al companiei. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 4,1 lei, cu 2,4% mai mic fata de sedinta precedenta. La aceasta valoare capitalizarea bursiera a companiei este de circa 90 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 05 septembrie 2007'

    mai mult

  • Instanta se pronunta astazi in procesul SIF Transilvania-Cocor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    Curtea de Apel Brasov se va pronunta astazi in cazul recursului inaintat de SIF Transilvania, in procesul intentat de Cocor Bucuresti privind majorarea de capital realizata de societatea de investitii financiare. Initial, pronuntarea urma sa se faca ieri, insa aceasta a fost amanata cu o zi de instanta de judecata. Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 1,2% si au inchis ziua la pretul de 2,48 lei/actiune. La acest nivel, valoarea de piata a societatii de investitii este de 828 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 05 septembrie 2007

    mai mult

  • Crestere sub asteptari a PIB

    Romania libera   

    ___
    Produsul Intern Brut a urcat in primul semestru al acestui an cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara din 2006, valoarea PIB, in preturi curente, fiind de 155,244 miliarde de lei, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), fara insa sa prezinte informatii detaliate pe componentele PIB.

    Avansul economic din al doilea trimestru, comparativ cu intervalul corespunzator din 2006, a fost de 5,6%, valoarea PIB fiind de 86,746 miliarde de lei, iar in primul trimestru cresterea economica a fost de 6%, cu o valoare a PIB de 68,498 miliarde de lei.

    Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%, cu o valoare a PIB de 390,3 miliarde de lei.

    Cresterea sub asteptari a Produsului Intern Brut (PIB) in al doilea trimestru al anului 2007, de 5,6 la suta, este pusa de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, pe seama secetei si a majorarilor diferentiate pe industrii. 'Constructiile, spre exemplu, au inregistrat o crestere deosebita. In paralel insa, din cauza secetei, a putut fi asigurata putina marfa, iar industria de profil a fost astfel nevoita sa scada productia', a mentionat secretarul general al AOAR.

    In ceea ce priveste tinta de crestere cu 6,6 la suta a PIB pentru 2007 prognozata de autoritati, reprezentantul AOAR a precizat ca 'se poate estima o majorare in jur de sase la suta pentru anul in curs. Cresterea poate fi mai mica decat cea estimata, din cauza conditiilor particulare din agricultura si a incertitudinilor cu privire la necesitatea importului de grau, precum si din cauza secetei. De asemenea, daca PIB va inregistra o crestere de peste sase la suta pentru 2007, acest lucru se va datora majorarii pretului petrolului, care va duce, automat, la cresterea tuturor preturilor. In acest caz, cresterea PIB va fi generata de cresterea preturilor, si nu de majorarea productiei'. Pe de alta parte, cresterea economica de 5,6 la suta din al doilea trimestru este sub nivelul asteptarilor analistilor, care prognozau o majorare medie de 6,4 la suta. Potrivit analistilor economici chestionati de Bloomberg, cresterea economica a Romaniei s-a accelerat, in trimestrul doi, ca urmare a cresterii productiei sectorului de constructii, a colectarii taxelor si impozitelor si a imbunatatirii cheltuielilor ca urmare a cresterii salariilor.

    La inceputul lunii iulie, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declara ca seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor. 'Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%', a spus acesta.

    Sursa: Romania Libera, 05 septembrie 2007'

    mai mult

  • Napochim Cluj isi accentueaza pierderile in primul semestru din 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   NACH

    ___
    Fabricantul de mase plastice Napochim Cluj (NACH) a afisat in primul semestru pierderi de 467.000 lei, de 20 de ori mai mari dec?t in acelasi interval al anului trecut, din cauza cresterii costurilor de productie, potrivit raportului trans¬mis ieri pietei Rasdaq.

    Cresterea pierderilor companiei a fost cauzata de scumpirea materiilor prime, majorarea pretului la utilitati, sporirea cheltuielilor cu personalul, a costurilor de amortizare si de scaderea v?nzarilor fata de perioada similara din 2006.

    In primele sase luni din 2007, afacerile Napochim s-au cifrat la 6,49 milioane lei (2,07 milioane euro), in scadere cu 5,34% fata de intervalul echivalent al anului anterior, c?nd cifra de afaceri a fost de 6,86 milioane lei.

    In primul semestru al aces¬tui an, Napochim Cluj a inves¬tit suma de 234.000 lei pentru achizitionarea de noi utilaje. Investitiile din prima jumatate a acestui an au fost de aproape patru ori mai mari dec?t cele realizate in acelasi interval al anului trecut, de 62.000 lei.

    Napochim Cluj are ca domeniu de activitate fabricarea produselor din material plas¬tic. Compania are un capital social de 6,35 milioane lei, divizat in 63,5 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care controleaza 51,11% din capital. SSIF Broker Cluj detine 10,12% din totalul actiunilor.

    Sursa: Bursa, 05 septembrie 2007

    mai mult

04.09.2007

  • In trei luni Ford incepe productia la Craiova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Constructorul auto american Ford, care se afla in ultima etapa a negocierilor cu statul roman pentru privatizarea Automobile Craiova, ar putea incepe productia in cadrul uzinei in termen de 12-15 saptamani de la finalizarea acordului de vanzare pentru adaptarea uzinei pentru productia automobilelor marca Ford, potrivit declaratiilor lui John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe, citat de publicatia britanica Sunday Times.

    Fleming nu a mentionat ce automobile va asambla Ford la Craiova, insa, potrivit Sunday Times, noul Fiesta - modelul de segment mic al constructorului - este cel mai probabil candidat.

    In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din aceasta luna Ford va prezenta conceptul Verve (foto), care anunta viitoarea generatie a lui Fiesta. Aceasta va prelua o parte din platforma tehnica a noii Mazda2, ce va fi lansata pe piata locala in octombrie.

    Negocierile dintre stat si Ford pentru privatizarea Automobile Craiova au fost finalizate ieri, dupa clarificarea ultimelor doua aspecte ale contractului, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern.

    Fleming a declarat saptamana trecuta ca procedura de due diligence a fost finalizata si partile au convenit asupra pretului pentru incheierea tranzactiei, astfel ca mai trebuie discutate numai cateva aspecte ale contractului.

    Potrivit unor surse oficiale, AVAS negociaza cu Ford o formula juridica legata de terenurile uzinei, a caror valoare ar trebui sa majoreze pretul pentru actiunile companiei, aceasta fiind singura problema ramasa de rezolvat inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare.

    Cele doua parti au depasit problema datoriilor Automobile Craiova, cu introducerea unei clauze prin care investitorul american este asigurat ca nu se va confrunta, dupa preluarea uzinei, cu solicitari din partea creditorilor pentru vechile restante, si incearca sa clarifice situatia activelor imobiliare ale companiei.

    Centrul de productie de la Craiova reprezinta o atractie pentru Ford, intrucat grupul american poate construi aici motoare auto si sisteme de transmisie, precum si automobile, iar forta de munca este bine pregatita.

    Valoarea ofertei Ford nu a fost dezvaluita inca, dar producatorul american se angajeaza la investitii directe de 675 de milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si la cresterea numarului de angajati de la 3.900 la 7.000 si, posibil, la 9.000 de persoane.

    Unitatea de la Craiova ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre de productie Ford in Uniunea Europeana, potrivit Sunday Times.

    Sursa: Ziarul Financiar, 04 septembrie 2007

    mai mult

  • Profit de peste 4 mil. de euro la Stirom Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   STIB

    ___
    Compania Stirom Bucuresti (STIB), care actioneaza in industria sticlei, a obtinut un profit brut de 4,1 mil. euro (13,7 mil. lei) in primele 6 luni ale acestui an, fata de 333.000 de euro (1.2 mil. lei) cat a obtinut in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a firmei pentru aceasta perioada a anului a fost de 22,1 mil. euro (73 mil. lei), apreciindu-se cu 15% (in euro) fata de perioada similara a anului trecut. Actionarul majoritar al societatii este grupul grec Mediterranean Glas Limited care detine 53,94% din titluri, restul actiunilor fiind detinute de minoritari. Actiunile Stirom au urcat in sedinta de ieri cu 5,26%, iar ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 14 lei. La acest nivel, capitalizatea companiei este de 29,4 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 04 septembrie 2007

    mai mult

  • Noua fata a BCR sub umbrela ERSTE

    Business Standard   EBS

    ___
    Liderul pietei bancare si-a prezentat ieri noul logo, BCRS, care demonstreaza apartenenta bancii romanesti la grupul financiar austriac Erste si mentinerea brandului cu notorietate in Romania. Costurile rebrandingului se cifreaza la cateva zeci de milioane de euro, insa previziunile privind profitul in 2007 sunt optimiste, in conditiile majorarii cu peste 40% comparativ cu rezultatul net inregistrat in 2006. Majoritatea companiilor care au patruns pe piata din Romania prin achizitii au preferat mentinerea numelui cu sonoritate al companiei romanesti, punandu-si amprenta doar printr-un simbol care sa demonstreze apartenenta la grup.

    Notorietatea brandului BCR pe piata romaneasca a impus doar adaugarea simbolului rosu S la logo-ul bancii, acesta fiind traditional bancilor de economii si subsidiarelor Erste Bank. Operatiunea de schimbare a siglelor BCR, prin adoptarea elementelor de identitate vizuala a grupului-mama, se va extinde pana in martie 2008. Costurile asociate procesului de rebrandare a liderului de sistem se cifreaza la cateva zeci de milioane de euro.

    “Actiunea de branduire a numelui va fi finalizata in sase luni, in prezent doar 15 unitati au noua identitate. Costurile de rebranding se cifreaza la cateva milioane de euro, din care doar schimbarea siglei presupune un efort financiar de trei milioane de euro”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

    Pentru acest an sau cel mai tarziu in primul trimestru din 2008, Erste Bank ia in calcul listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). “Erste Bank ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in urmatoarele opt-noua luni. Speram sa listam Erste Bank la Bucuresti in acest an, insa este o procedura complicata”, a declarat ieri, la Bucuresti, Andreas Treichl, presedintele bancii austriece. Previziunile actionarului majoritar al BCR iau in calcul, pentru acest an, majorarea profitului cu minimum 40% comparativ cu rezultatul net inregistrat anul trecut.

    “Vom atinge tinta propusa pentru acest an. Estimez o crestere a profitului cu aproximativ 40% fata de nivelul inregistrat in 2006, fara a lua in calcul cheltuielile de restructurare”, a mentionat Treichl. Cheltuielile de restructurare sunt aproximate la 40 milioane de euro.

    Oficialul Erste mizeaza pe potentialul de dezvoltare a mediului bancar romanesc, in ciuda concurentei impuse de nume sonore din Europa. Pentru 2007, cota de piata a bancii in functie de active este estimata la minimum 26% din sistemul bancar romanesc. BCR va derula in acest an un program complex de integrare in grupul financiar Erste si de dezvoltare, care se va finaliza, in etape, pana la mijlocul anului 2008 si va contine un portofoliu de 40 de proiecte.

    Un prim reper al programului IDP va fi cresterea retelei de unitati pana la 700 de unitati pana in anul 2009, de la 520 in prezent. Institutia de credit tinteste depasirea pragului de patru milioane de clienti pe segmentul de retail, fata de 3,3 milioane in prezent. BCR are si 400.000 de clienti corporate.

    Printre noile produse si servicii care vor fi disponibile clientilor se numara centrele imobiliare retail, un nou portal web, pachete asociate contului curent si un nou Centru de Contact BCR. Centrele imobiliare retail vizeaza finantarea investitiilor imobiliare ale persoanelor fizice, primul centru fiind operational de luni, in Bucuresti. BCR, al carui pachet de 69,11% este detinut de Erste Bank, este cea mai importanta institutie bancara din Romania, care gestioneaza active de peste 16 miliarde euro. Erste Bank are 16 milioane de clienti in Europa Centrala si de Est si gestiona, la jumatatea acestui an, active de 198 miliarde euro si inregistra un profit net de 66 milioane de euro.

    Sursa: BusinessStandard, 04 septembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide