Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.08.2007

  • Salariatii Petrom asteapta 8% pana la Craciun

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Actul normativ prin care AVAS ar putea vinde 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei va fi promovat pana la finele acestui an, a spus ieri Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.

    Actul se afla in dezbatere publica si va fi trimis guvernului cat de curand, pentru ca salariatii companiei petroliere sa devina actionari pana la sfarsitul lui 2007.

    „Pretul la care angajatii Petrom vor putea cumpara actiuni va fi acelasi cu pretul cu care OMV a cumparat actiunile Petrom in 2004”, a spus Botez, adica echivalentul a 5 eurocenti/actiune. Totalul celor 8a din actiuni ar costa 235 milioane euro, iar valoarea de piata a pachetului este de 765 milioane euro, potrivit cotatiei bursiere.

    Este foarte posibil ca propunerea Ministerului Economiei - de a da dreptul doar salariatiilor Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV (adica din decembrie 2004) sa cumpere actiuni - sa il nemultumeasca pe seful sindicatelor din Petrom, Liviu Luca. Potrivit acestuia, varianta cea mai buna de impartire a celor 8% era transferul actiunilor catre angajatii Petrom din momentul infiintarii companiei (1997) pana in prezent.

    Liviu Luca a fost acuzat ca vrea sa puna mana pe actiunile salariatilor, iar decizia AVAS il va impiedica sa faca acest lucru deoarece actiunile vor fi acordate direct salariatilor, si nu prin sindicat. Acelasi lucru se va in-tampla si cu actiunile catre salariati (10%) din Distrigaz si filialele Electrica.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 8 august 2007.

    mai mult

  • Rafinaria Arpechim nu se mai inchide

    Cotidianul   SNP

    ___
    Petrom a investit 1,5 milioane de euro pentru a aduce rafinaria in legalitate. Procesul cu garda de Mediu inceteaza.

    Rafinaria Arpechim Pitesti, detinuta de Petrom, va putea continua sa functioneze dupa ce si-a indeplinit conditiile de mediu pentru care si-a suspendat activitatea in urma cu doua luni, anunta MEDIAFAX. In acelasi timp, judecarea pe fond a suspendarii procesului de productie nu va mai avea loc.

    Combinatul a fost inspectat de o comisie formata din reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, ai Agentiei Regionale de Protectia Mediului Pitesti si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges. Comisia a verificat daca au fost respectate masurile de protectia mediului pentru care s-a decis, in 28 mai, suspendarea activitatii, constatind ca acestea au fost indeplinite. Potrivit lui Marius Stancu, directorul ARPM Pitesti, rafinaria trebuie sa respecte in continuare masurile de ecologizare prevazute in planul de conformare al autorizatiei de mediu, pentru a se evita probleme de genul celei din mai si in viitor. Pentru a indeplini conditiile cerute de Garda de Mediu, Petrom a investit 1,5 milioane de euro, a aratat, prin intermediul unui comunicat, Dan Pazara, directorul de comunicare al grupului. Acesta a precizat ca nu au existat sistari ale livrarilor de produse pe perioada suspendarii rafinariei. „Pe parcursul perioadei in care a fost suspendata Autorizatia de Mediu a Arpechim nu au existat intreruperi in livrarea produselor catre piata, iar in prezent rafinaria functioneaza la parametrii normali“, a spus oficialul Petrom. Arpechim este una dintre cele doua rafinarii detinuta de Petrom. Arpechim are si facilitati petrochimice pe care OMV, patronul Petrom, cauta sa le vinda.

    Sursa: Cotidianul, 8 august 2007.

    mai mult

  • Productivitatea, mai mica decat salariile

    Adevarul   

    ___
    Luna iunie a acestui an a consemnat scaderi la majoritatea indicatorilor de conjunctura din economie. Datele publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca totalul productiei industriale a fost, in iunie, comparativ cu mai, cu 2,7% mai mic. Astfel, scaderea a fost cauzata de diminuarea productiei in industria prelucratoare cu 3,6%, in timp ce in industria extractiva si in energie electrica si termica, gaze si apa s-au inregistrat cresteri cu 2,3%, respectiv 3,8%.

    In industria prelucratoare s-au inregistrat scaderi in majoritatea ramurilor, cele mai mari fiind la: edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor (-19,4%), mobilier (-17,6%), constructii metalice (-13,7%), prelucrarea lemnului (-13,2%), substante si produse chimice (-12,9%), metalurgie (-11,0%), echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (-10,8%).

    Totusi, privit la nivelul ultimelor 12 luni, productia industriala a inregistrat un avans de 4,6%. Mai mult, in primul semestru din 2007, productia s-a majorat cu 6,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In plus, productivitatea muncii a inregistrat, in primele sase luni, un avans de 10,8%.

    Efectivul salariatilor a fost, in luna iunie, de circa 4,74 milioane de persoane, adica cu 2,8% mai mare decat numarul inregistrat in urma cu un an. Totodata, numarul somerilor din economie a scazut cu 23,9%, ajungand la 354.700 persoane. Tot in aceeasi perioada, salariul mediu net a urca cu 22,5%, pana la 1.023 lei/persoana.

    Lucrarile de constructii au crescut cu peste 30%

    Lucrarile de constructii in luna iunie 2007 au inregistrat o crestere fata de luna iunie 2006 cu 28,7%. Iar in perioada 1.01-30.06.2007, valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat cu 31,4%, fata de perioada corespunzatoare din anul 2006, un ritm de productie superior mediei generale inregistrandu-se, dupa tipul de constructii, la cladirile nerezidentiale (135,4%) si la cele rezidentiale (133,4%).

    Cifra de afaceri obtinuta in luna iunie 2007 de intreprinderile cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, al autovehiculelor si motocicletelor, precum si de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule s-a majorat, in iunie 2007, cu 14,7% fata de iunie 2006. Totodata, volumul cifrei de afaceri din aceasta activitate a crescut cu 43,2% in ianuarie - iunie 2007 fata de aceeasi perioada din anul 2006, in principal, datorita comertului cu carburanti.

    Sursa: Adevarul, 8 august 2007.

    mai mult

07.08.2007

  • Fondul olandez MEI a ajuns la plasamente de 100 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI  PRSN

    ___
    Randamente peste indicii bursieri si investitii de circa 100 mil. euro, cu aceste cifre se poate lauda MEI-RBF, unul dintre fondurile straine intrate pe piata de capital romaneasca in urma cu un an. Fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI-RBF), administrat de MEI-Fondsenbeheer, o subsidiara a Middle Europe Investments, a atins la finele lunii iulie investitii de 100 mil. euro pe piata de capital din Romania, potrivit raportului lunar al fondului. Investitiile in Romania reprezinta circa 73% din activele totale ale fondului, care se ridica la 135 mil. euro.

    Valoarea investitiilor fondului pe piata romaneasca a crescut de patru ori in ultimul an, datorita plasamentelor noi efectuate, dar si cresterii pietei in aceasta perioada. Fondul a pornit cu o investitie initiala de 22,5 mil. euro pe piata locala dupa ce a strans aproape 30 mil. euro prin listarea din martie 2006 pe bursa Euronext din Amsterdam.

    In 2007 activul investit in Romania a crescut de trei ori, iar managerii de la MEI-RBF raman optimisti cu privire la potentialul pietei de capital autohtone.

    'Credem ca piata din Romania este inca interesanta, dar are nevoie de noi listari pentru a face fata cresterii cererii de actiuni', a spus pentru ZF Peter Mars, unul dintre managerii MEI-RBF.

    El a mai adaugat ca fondul asteapta cu interes listarile promise de Guvernul Romaniei, in special cele de la Transgaz si Romgaz. De altfel, cea mai mare expunere a fondului este pe companiile din domeniul petrolier si energetic, care au o pondere de peste 16% din active.

    'Pe termen lung, piata romaneasca de capital are un potential important, dar asta nu inseamna ca intr-o luna, spre exemplu, nu putem sa fim cu 20% mai jos', mai spune Mars.

    Fondul are un randament de peste 55% in primele sapte luni ale acestui an, iar fata de momentul de lansare profitabilitatea se apropie de 100%, peste performanta indicilor principali ai celor doua piete, BET si SOFIX, in aceeasi perioada de timp.

    Recenta corectie a pietelor la nivel mondial a coborat usor valoarea intrinseca a actiunilor MEI-RBF, dar acestea nu au fost afectate atat de puternic precum alte fonduri de investitii, sustin managerii sai. Mars mai spune ca piata la noile preturi este din nou atractiva pentru investitori.

    Piata RASDAQ ocupa un loc important in strategia de investitii a MEI-RBF, avand in vedere ca primele doua detineri ca valoare din portfoliul fondului sunt companii listate pe acest segment de piata.

    In iunie, RBF a intrat in actionariatul companiei Prospectiuni Bucuresti (PRSN) prin achizitia unui pachet de peste 5%, de la actionarul majoritar Tender SA. Pachetul detinut la Prospectiuni, care acum valoreaza 11,4 mil. euro, este cea mai mare detinere din portofoliul sau. In topul detinerilor MEI-RBF urmeaza compania din domeniul constructiei de magistrale destinate transportului de petrol si gaze Condmag Brasov (COMI), recent transferata la categoria a II-a a BVB. Aici RBF detinea la sfarsitul lunii iulie actiuni in valoare de 6,5 mil. euro, insa a vandut in august un pachet de actiuni.

    'Companiile de pe segmentul RASDAQ sunt interesante, dar duc lipsa de lichiditate. Acesta este cel mai mare risc. O solutie ar fi din nou ofertele publice initiale, iar asta e treaba guvernului, intrucat multe dintre companii sunt inca detinute de stat', spune Peter Winkelman, managing partner al Middle Europe Investments.

    Olandezii de la RBF au urmarit emitentii RASADAQ cu o valoare a tranzactiilor mai ridicata decat media, pe langa Prospectiuni si Condmag, avand in portofoliu si actiuni in valoare de 3,6 mil. euro ale producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU).

    De altfel, noua din cele zece cele mai importante expuneri ale MEI-RBF sunt pe companii romanesti. Din Bulgaria numai producatorul de vopsele Orgachim, detinut de compania romaneasca Policolor, intra in acest top.

    Societatile de investitii financiare (SIF) ocupa un loc important in portofoliul fondului, unde au o pondere de 9,7%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 august 2007.'

    mai mult

  • BRD bate BCR la profit, dar nu si la credite

    Wall-Street.ro   BRD

    ___
    Profitul obtinut de BRD l-a intrecut pe cel al BCR, in conditiile in care profitul net, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, inregistrat de BCR in primul semestru a crescut la 403 milioane lei, iar BRD a afisat un profit net de 417 milioane de lei.

    In primul semestru din 2006, BRD-SocGen obtinuse un profit net de 315,2 milioane lei. 'Performantele financiare ale BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale in cursul primului semestru al anului se situeaza in parametrii prevazuti. Ele sunt rezultatul cresterii productiei de credite, in special pe piata persoanelor fizice', au spus reprezentantii bancii.

    La 30 iunie 2007, valoarea creditelor acordate de banca se ridica la 20,8 miliarde lei (6,63 miliarde euro), in crestere cu 51% fata de finalul primului semestru al anului trecut. Creditele pentru populatie, care reprezinta peste 46% din totalul imprumuturilor acordate de banca, au crescut cu 48% in intervalul iunie 2006 - iunie 2007, in timp ce creditele acordate companiilor au avansat cu 54%.

    'Rezultatele financiare excelente obtinute la sfarsitul primului semestru sunt consecinta conjugarii mai multor decizii strategice castigatoare extinderea retelei de unitati, lansarea unor produse cu impact pe piata si un control riguros al cheltuielilor generale se numara printre acestea', a declarat presedintele - director general al BRD - SocGen, Patrick Gelin.

    In cazul BCR, semestrul I 2007 a marcat o excelenta crestere a activitatii generale de creditare. Volumul agregat al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizionare) a crescut cu 14,8%, de la 24,5 miliarde lei (7,2 miliarde euro) la 31 decembrie 2006 la 28,2 miliarde lei (9 miliarde euro).

    Depozitele atrase de la clienti de catre BRD erau la finalul lunii iunie de 21,3 miliarde lei (6,79 miliarde euro), in crestere cu 32 % fata de 30 iunie 2006.

    Pentru BCR, depozitele de la clienti au crescut cu 2,6%, la 25,1 miliarde lei (8 miliarde euro) de la 24,4 miliarde lei la 31 decembrie 2006. Depozitele Retail au continuat sa creasca (cu 11,4% la 13,4 miliarde lei). Depozitele Corporate au inregistrat o scadere usoara, cu 6,5% la 11,7 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

    Rezultatul brut din exploatare - fara impactul costului net al riscului - a fost de 592 milioane lei in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 59% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 'Costul riscului a atins un minim istoric la sfarsitul perioadei, datorita recuperarii unor creante', se spune in comunicatul bancii.

    Pentru BRD, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) a ajuns la sfarsitul primului semestru din 2007 la un nivelul de 38,1%, considerat 'excelent' de oficialii bancii, iar coeficientul de exploatare, care reprezinta raportul dintre cheltuielile generale ale bancii si venitul net bancar, a ajuns la 45,2%.

    In cazul celei mai mari banci de pe piata locala, rentabilitatea capitalului propriu a crescut la 21,2% de la 18,8%. Datorita cresterii venitului operational, raportul cost/venituri s-a imbunatatit la 54% de la 55,7%.

    BRD - Groupe Societe Generale numara peste 2 200 000 clienti la sfarsitul lunii iunie 2007, numarul de carduri emise depasea doua milioane, iar reteaua bancii numara 1.100 bancomate si peste 10.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS). Banca are cea de-a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti, de aproximativ 19,16 miliarde lei (6 miliarde euro) aferenta cotatiei de inchidere de luni, de 27,40 lei/actiune.

    Sursa: Wall-Street.ro, 7 august 2007.'

    mai mult

  • Usa din spate a Bursei de Valori

    Curierul National   

    ___
    In general, atentia publicului si a investitorilor este concentrata asupra noilor societati care decid sa intre in ringul bursier. Exista, insa, si reversul medaliei: iesirea de pe piata. Care uneori poate fi una 'fericita', cum este cazul ofertelor de preluare, cand majoritarul este multumit ca preia controlul total, iar micii actionari primesc contravaloarea titlurilor pe care le detin. In cele mai multe cazuri, insa, parasirea Bursei are cauze extrem de nefavorabile investitorilor. Este vorba de falimente, de lichidari, de neindeplinirea conditiilor bursiere (ceea ce inseamna ca societatea nu merge bine) sau, pur si simplu, de neplata taxelor bursiere.

    Cele mai frecvente cauze sunt neindeplinirea conditiilor ce vizeaza capitalurile proprii si cele de profit, ne-a explicat Stere Farmache, directorul general al BVB. 'Cazuri mai rare sunt delistarile ca urmare a inchiderii cu succes a unei oferte publice de preluare dupa care actionarul majoritar detine peste 95% din capitalul social', ne-a declarat Anca Dumitru, de la Asociatia Brokerilor.

    Dintre cele mai importante companii delistate de la Bursa de Valori Bucuresti, Silcotub S.A. a fost singura a carei retragere a survenit in urma unei oferte publice de preluare. Otelinox a fost retrasa la sfarsitul anului trecut ca urmare a deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Companiile Rafinaria Astra Romana, Ploiesti Carbid Fox, Tarnaveni au intrat in faliment sau au inregistrat deprecieri ale indicilor de lichiditate, ducand implicit la delistare, reiese din datele transmise de BVB.

    Actionarii unei companii delistate sunt expusi la riscuri

    In cazul unei delistari, actionarii minoritari mai au doua posibilitati sa isi valorifice actiunile: fie isi vand detinerile in cadrul ofertei de preluare, fie, ulterior, solicita actionarului majoritar, prin proceduri legale, rascumpararea actiunilor la un pret echitabil.

    Situatia este mai complicata daca actiunile unei companii nu sunt disponibile pentru tranzactionare (exemplul titlurilor SIF Transilvania, care sunt blocate pana la solutionarea procesului Cocor - SIF3). In aceste situatii, 'actionarii, din pacate, nu prea au alternative, putand doar spera ca aceste elemente care blocheaza actiunile sa fie solutionate cat mai rapid. Din acest motiv cred ca, pentru a evita astfel de blocaje, ar fi oportuna crearea unui cadru legal mai precis', ne-a declarat Mihai Chisu.

    O companie poate fi relistata la Bursa doar daca sunt din nou indeplinite conditiile legale si dupa ce Comisia de Admitere la cota BVB va stabili in ce masura cauzele delistarii nu vor afecta capacitatea companiei de a se mentine in viitor pe piata de capital. 'Un emitent care, de exemplu, a fost delistat pentru neplata sistematica a taxelor de mentinere la cota, este improbabil ca va fi readmis ulterior', ne-a mai explicat Farmache.

    Pe piata Rasdaq, sunt destule firme care au randamente mici sau negative. 'Aceste companii se tranzactioneaza pentru ca AGA lor nu a hotarat altfel si astfel se asigura posibilitatea instrainarii actiunilor. Cand Adunarea Actionarilor hotaraste iesirea de pe piata reglementata pe care a tranzactionat firma si dupa ce actionarul majoritar a facut oferta de preluare in vederea inchiderii, firma se poate inchide', ne-a explicat Petru Prunea, presedintele CA SSIF Broker.

    Presedintele BVB ne-a declarat ca Bursa va solicita CNVM extinderea pietei cu o noua categorie 'Rasdaq-Star' pentru companiile de pe piata Rasdaq, eligibile pentru a fi tranzactionate pe Piata Reglementata, carora le va oferi, promotional, posibilitatea de a se cota, suspendand pentru acestea tarifele de promovare si mentinere pe Piata Reglementata.

    Celelalte companii de pe Rasdaq, dar si cele 'tranzactionate, dar necotate' vor fi trecute pe un sistem alternativ de tranzactionare la ale carui principii inca se lucreaza. Cu ocazia acestor proiecte, BVB va analiza toti emitentii si va evalua interesul pietei pentru actiunile acestora, dar si interesul lor pentru piata.

    Sursa: Curierul National, 7 august 2007.
    '

    mai mult

06.08.2007

  • Americanii au cazut din nou vineri, se asteapta urmarile la Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Dow Jones Industrial Average, principalul indice de pe Wall Street, a pierdut vineri 2,09%, dupa cateva sedinte de revenire timida. Pietele europene au prefatat caderea din Statele Unite, FTSE-ul londonez, spre exemplu, inchizand pe rosu cu o pierdere de 1,2%.

    Piata americana se teme de o reducere a profitabilitatii bancilor din cauza pierderilor din ipoteci si de o incetinire a ritmului preluarilor pe segmentul bancar.

    Piata romaneasca este de asteptat sa reactioneze si ea asa cum a facut-o in ultimele doua saptamani la scaderile de pe pietele internationale. Vineri indicii de la Bucuresti au inchis neconvingator, BET urcand cu 0,78% in timp ce BET-FI a pierdut 1,17%.

    'Avand in vedere inchiderile pe principalii indici americani din sedinta de vineri, este posibil ca si la noi sa mai asistam la scaderi mai ales daca si celelalte piete europene vor reactiona in mod negativ', spune Andreea Ciobanu, head of research la Intercapital Invest.

    Valoarea tranzactiilor isi continua declinul, vineri pe Bursa incheindu-se tranzactii in valoare totala de 12,68 mil. euro (40,15 mil. lei). Impreuna cu segmentul RASDAQ piata actiunilor nu a depasit vineri 16 milioane de euro.

    'In ultima perioada am avut o corelare din ce in ce mai evidenta intre evolutia indicilor pietelor mari externe si a celor ai pietei autohtone, cel putin psihologic. Volatilitatea de pe pietele externe a dus si la un sentiment de indecizie pe piata locala, acest lucru putand fi observat si in nivelul valoric al tranzactiilor, aflat in usoara scadere', spune Andreea Ciobanu.

    Astazi vor fi publicate rezultatele financiare ale BRD, cea mai mare banca listata pe Bursa, iar noutatile pe segmentul bancar vor continua cu rezultatele Bancii Transilvania la sfarsitul saptamanii. Compa Sibiu si Condmag sunt alti doi emitenti asteptati cu mult interes sa publice datele la sase luni.

    'Totusi, avand in vedere ca suntem in perioada de publicare a rezultatelor financiare pe primul semestru, inregistrarea unor rezultate pozitive ar trebui sa aduca aprecieri pe anumiti emitenti, acest lucru fiind demonstrat prin evolutia la Bursa a celor ce si-au publicat deja rezultatele', spune Ciobanu.

    Producatorul de tevi T.M.K Artrom Slatina a incheiat saptamana trecuta cu un avans de 25% dupa ce a publicat rezultate in urcare puternica dupa primul semestru.

    Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut vineri cu 0,79%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in ultima sedinta la un nivel de 791.000 de euro (2,51 mil. lei), reprezentand al cincilea rulaj din piata. Recursul depus de SIF Transilvania la sentinta Tribunalului Brasov din 27 iunie, prin care s-a suspendat executarea majorarii de capital al societatii, la cererea companiei Cocor, la care SIF Oltenia este actionar semnificativ, a fost amanat cu o luna, pana pe data de 4 septembrie. Procesul a avut ca termen data de 2 august, insa instanta a decis amanarea solutionarii recursului, pentru lipsa de procedura cu intimata-reclamanta si intimata-intervenienta.

    Actiunile Condmag Brasov (COMI) au pierdut in sedinta de vineri 2,56%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 514.000 de euro (1,63 milioane de lei), printre primele zece din piata. Fondul de investitii olandez MEI - Roemenie En Bulgarije Fonds (MEI-RBF) a vandut vineri 83.800 de actiuni ale companiei Condmag Brasov. Tranzactiile s-au realizat la un pret mediu de 2,35 lei/actiune, valoarea vanzarii ridicandu-se la circa 62.000 de euro (197.000 de lei). Fondul a mai vandut la inceputul saptamanii trecute 1,5 milioane de actiuni, echivalentul a 0,86% din companie, la un pret mediu de 2,06 lei/actiune. Profitul realizat a fost de peste 600.000 de euro in decursul unui an de zile.

    Actiunile Artrom Slatina (ART) au sarit vineri cu 7,19%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 50.000 de euro (159.000 de lei). Producatorul de tevi a contractat un credit in valoare de 16,5 milioane de euro, de la compania elvetiana TMK Global, din grupul rus TMK, pentru finantarea necesitatilor de capital circulant. Contractul de credit revolving a fost semnat la 25 iulie, iar data de rambursare este 20 decembrie 2007. Dobanda va fi calculata in functie de ratele fiecarei transe a imprumutului, iar creditul s-a acordat fara ca firma din Slatina sa constituie garantii. Ultima tranzactie cu titlurile Artrom Slatina s-a perfectat vineri la un pret de 76 lei/actiune.

    Titlurile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) s-au apreciat vineri cu 2,97%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de lactate s-a ridicat in ultima sedinta la un nivel de 320.000 de euro (1,02 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe RASDAQ. Fondul de investitii Reconstruction Capital 2 Limited (RC 2) a vandut vineri 160.000 de actiuni Albalact. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa 140.000 de euro (444.000 de lei), realizandu-se pe fondul unui pret de 2,7724 lei/actiune. Fondul cipriot a mai vandut la sfarsitul lunii trecute 155.000 de actiuni ale companiei, la un pret de 2,82 lei/actiune, incasand 140.000 de euro (437.000 de lei) in urma tranzactiei.

    Actiunile Bucuresti Turism (BUTU) au pierdut vineri 13,90%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 21.000 de euro (66.000 de lei). Valoarea companiei Bucuresti Turism, care controleaza hotelul Bucuresti din capitala si complexul Centre Ville ApartHotel, a crescut de 3,6 ori in ultima luna pe bursa RASDAQ, ajungand la 142 milioane de euro. Hotelul Bucuresti, cu 435 de camere, va fi inaugurat in aceasta toamna sub marca Radisson SAS. Actiunile companiei hoteliere au crescut de la inceputul lunii iulie si pana in prezent de peste trei ori, de la un pret de 50 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiunile Bucuresti Turism s-a perfectat vineri la un pret de 166 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 august 2007.'

    mai mult

  • Amonil Slobozia si-a redus pierderile cu 24,2%

    Curierul National   AMO

    ___
    Producatorul de uree Amonil SA Slobozia a afisat o pierdere de 2,25 milioane lei in trimestrul al doilea al anului, cu 24,2% mai mica decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care trei instalatii au fost oprite, informeaza un raport publicat de Bursa de Valori Bucuresti. Cifra de afaceri a companiei in trimestrul al doilea din 2007 a fost de 4,21 milioane lei. In primul semestru, cifra de afaceri a fost de 8,57 milioane lei. In primele sase luni ale anului, Amonil a raportat o pierdere de 7,14 milioane lei, cu 87.8% mai mare dec?t pierderile de 3,8 milioane lei raportate in primele sase luni ale anului anterior.

    Sursa: Curierul National, 6 august 2007.

    mai mult

  • Ford pune Guvernul sa faca curat la Craiova

    Cotidianul   

    ___
    Finalizarea privatizarii Automobile Craiova, proprietarul producatorului de autoturisme Daewoo Automobile Romania (DWAR), va necesita o lege speciala din partea Guvernului, intrucit cerintele Ford nu se incadreaza in legislatia actuala. „Am primit mandat de la Guvern sa negociez in cadrul unei legi speciale pentru privatizarea Automobile Craiova. Pretentiile Ford, pe care nu le pot face publice inca, nu se regasesc in cadrul legislativ pentru privatizare. Ford vrea sa preia o societate curata“, a declarat presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, reprezentantii Ford vor sa fie clarificate toate problemele legate de societatea Automobile Craiova. Aici sint incluse datoriile pe care societatea le are catre statul roman si cele privind raspunderea pentru masinile produse de fostul proprietar Daewoo si aflate inca in circulatie. Datoriile DWAR catre statul roman se cifreaza la aproximativ 800 de milioane de euro. Compania opereaza ca producator si distribuitor de autoturisme si subansambluri pentru autoturisme sub licenta GM Daewoo Auto Technologies.

    Ford nu a cerut facilitati fiscale sau ajutoare de stat, a precizat Vladescu, care insa nu a exclus acordarea lor. „Daca vom acorda ajutoare de stat, acestea se vor incadra cu siguranta in schemele de ajutor agreate de Uniunea Europeana“, a sustinut Vladescu. Secretarul de stat din Ministerul Finantelor a mai spus ca spera ca legea sa fie aprobata de Parlament in septembrie, pentru ca „cei de la Ford nu sint dispusi sa astepte pina in 2008“.

    Pretul de cumparare al Automobile Craiova nu a fost negociat nici pina in prezent cu reprezentantii companiei americane. Potrivit estimarilor, statul roman ar putea incasa 500 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 72,4%. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamina trecuta, ca oferta tehnica depusa de Ford pentru Automobile Craiova este extrem de consistenta si raspunde cerintelor Guvernului, iar pretul oferit pentru cumpararea companiei nu reprezinta o prioritate, ci efortul investitional.

    Ford Motor Company este singurul ofertant pentru preluarea Automobile Craiova, dupa ce General Motors si JSC Russian Machines, firma controlata de magnatul rus Oleg Deripaska, s-au retras din procesul de privatizare. In cazul in care va deveni proprietar, Ford a anuntat ca va investi in Romania un miliard de euro pina in 2012. Printre angajamentele Ford se numara producerea la Craiova a unui autoturism nou. Potrivit analistilor din piata auto, cel mai probabil, noile generatii de Ford Fiesta si Ka ar putea fi produse la Craiova. Compania americana intentioneaza sa mareasca numarul angajatilor de la 3.900, citi sint in prezent, pina la 7.000-9.000. Presedintele Ford Europe, John Fleming, a declarat ca 90% din masinile si 75% dintre motoarele produse in Romania vor fi exportate.

    Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994 ca societate mixta creata de Automobile Craiova si de grupul sud-coreean Daewoo. Grupul Daewoo a intrat in 1999 in faliment, fiind cumparat partial de General Motors, care insa a refuzat sa preia si fabrica din Romania. Automobile Craiova a rascumparat pachetul de actiuni de 51% detinut de compania coreeana Daewoo Motor, in august 2006, pentru 60 de milioane de dolari.

    Statul roman controleaza, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, 72,4% din Automobile Craiova, SIF Oltenia detine 22%, iar actionarii minoritari, restul de 5,6%.

    Sursa: Cotidianul, 6 august 2007.

    mai mult

03.08.2007

  • Fiecare unitate nou deschisa a BRD i-a adus 1.400 de clienti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    La jumatatea acestui an BRD si-a consolidat pozitia de lider in sistemul bancar privat in functie de dimensiunile retelei, operand 704 unitati, potrivit datelor publicate de Societe Generale, principalul sau actionar, la Paris.

    BRD-SocGen si-a dublat practic reteaua comparativ cu sfarsitul anului 2005. Numai in intervalul iunie 2006-iunie 2007 numarul de unitati a crescut cu aproape 60%. In acest timp, portofoliul de clienti a urcat cu 21%, pana la 2,1 milioane de clienti persoane fizice. In primul semestru al lui 2007 portofoliul de clienti de retail a crescut cu 100.000 de persoane. Comparativ cu sfarsitul lui 2005, numarul clientilor individuali a urcat cu 31%, de la 1,6 milioane de persoane.

    BRD-SocGen isi va publica rezultatele financiare la inceputul saptamanii viitoare. Practic, in ultimele 12 luni, fiecare unitate nou deschisa a adus pentru BRD circa 1.400 de clienti. Per total, fiecare unitate a bancii deserveste in medie aproape 3.000 de clienti.

    Potrivit datelor publicate de Societe Generale, BRD a reusit sa-si majoreze cota pe piata creditelor pentru clienti individuali la 21,3%. Pe piata finantarilor pentru companii, BRD a ajuns la o cota de 17,6%.

    BCR, cea mai mare banca din sistem dupa active, se claseaza pe locul doi in functie de dimensiunile retelei teritoriale intre bancile private, dupa BRD. Banca opera la jumatatea anului 506 unitati. BCR are circa 3,5 milioane de clienti individuali, deci 6.900 de clienti pe unitate.

    Cea mai mare retea din sistemul bancar este detinuta in continuare de CEC, care opereaza circa 1.400 de unitati.

    UniCredit Tiriac isi specializeaza reteaua

    UniCredit Tiriac, a patra banca din sistem dupa activele detinute, incepe de luna aceasta un proiect de reorganizare a retelei, in cadrul caruia unitatile vor fi specializate, pentru servirea clientilor individuali, respectiv a companiilor. Potrivit reprezentantilor bancii, operatiunile curente vor putea fi derulate in toate unitatile, insa pentru consultanta sau contractarea de produse, clientii vor fi directionati catre unitatile dedicate. Pana la sfarsitul anului, banca va crea 20 de centre dedicate clientilor companii, dintre care sase vor fi concentrate in Bucuresti. Deja cinci astfel de centre sunt disponibile in Bucuresti si inca 13 sucursale specializate pentru clientii companii in orasele importante.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 august 2007

    mai mult

Pagina

inchide