Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

23.07.2007

  • Vosganian spera sa stranga 60 mil. euro din listarea Transgaz

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TGN

    ___
    Oferta publica initiala prin care statul intentioneaza sa vanda 10% din actiunile companiei de transport al gazelor naturale Transgaz Medias ar putea incepe in luna noiembrie, iar listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti va avea loc la inceputul anului viitor, potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

    'In dezbaterile pentru strategia energetica am sustinut mereu reintroducerea ideii de listare la Bursa. Consider ca, in luna noiembrie, se poate incepe programul de subscriere, iar la inceputul anului 2008 Transgaz ar putea fi prezenta pe piata de capital din Romania. Semnalele sunt foarte bune, ar putea fi cazul chiar de o suprasubscriere. Listarea ar putea aduce companiei 50-60 mil. euro', a afirmat Vosganian, la o intalnire cu reprezentantii Transgaz si Romgaz, la Medias.

    Transgaz, companie detinuta de stat, va lista pe piata de capital un pachet de 10% din actiuni printr-o oferta publica initiala, iar intermedierea operatiunii va fi realizata de consultantul Raiffeisen Capital&Investment.

    Totodata, Transgaz va aloca in acest an suma de 188 mil. lei (62 mil. euro) pentru modernizarea si extinderea conductelor de inalta presiune. Proiectele noi asumate in programul de investitii vizeaza conductele Biharia-Alesti, Crevedia-Podisor, Negru Voda-Techirghiol pana la Agigea, program care va asigura aprovizionarea cu gaz metan a litoralului Marii Negre, Nadlac- Arad, Giurgiu-Ruse (Bulgaria), Jibou-Cluj si localitatea Urziceni.

    'Proiectul Ploiesti Azuga este finalizat si sunt in curs de finalizare proiectele Filiasi - Turnu Severin si localitatea Giurgiu. Pentru viitor sunt planificate investitii pentru rutele Gheorgheni-Toplita, Gura Humorului-Campulung Moldovenesc-Vatra Dornei', a adaugat ministrul. El a mai precizat ca la Romgaz Medias vor fi investite alte 660 mil. lei (200 mil. euro).

    Ministerul Economiei si Finantelor a deblocat procesul de conectare a localitatilor la sistemul national de gaze, iar saptamana viitoare va semna primele 30 de proiecte pentru alimentarea cu gaze a mai multor localitati.

    Despagubiri de 1 mil. euro

    Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a inmanat, sambata, 32 de certificate de actionari la Transelectrica, cu titlul de despagubiri pentru persoanele carora le-au fost confiscate diverse bunuri in timpul regimului comunist si nu le-au fost retrocedate. Valoarea totala de piata a certificatelor inmanate sambata este de peste 3 mil. lei (aproape 1 mil. euro). In total, un numar de 570 de fosti proprietari au ales sa primeasca, ca despagubiri, actiuni de la Transelectrica. Vosganian a mai anuntat ca in primul semestru al anului 2008 vor primi actiuni persoanele care au optat pentru actiuni la Transgaz.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 iulie 2007'

    mai mult

  • Aker investeste 13,2 mil. euro la santierul naval Braila

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Consiliul de Administratie al companiei cu afaceri in domeniul constructiei si reparatiei de nave fluviale si maritime Aker Braila, parte a grupului norvegian Aker, a propus Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor majorarea capitalului social cu 14,3 milioane de euro (45 mil. lei), de la 15,9 milioane de euro (49,7 milioane de lei).

    Majorarea presupune aport in numerar din partea actionarilor, compania urmand sa emita 18 milioane de titluri noi cu o valoare de 2,5 lei/actiune, iar fondurile sa fie folosite pentru finantarea activitatii curente.

    Adunarea se va intruni la sfarsitul lunii viitoare, iar data de inregistrare pentru investitorii care vor sa participe la majorarea de capital este propusa pentru inceputul lunii septembrie.

    Pana la inchiderea editiei conducerea companiei nu a putut fi contactata pentru detalii.

    Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor se mai afla modificarea si completarea statutului societatii.

    Aker Braila este detinuta in proportie de 83,68% de compania Scandinor, in timp ce SIF Moldova participa la capital cu 11,49% din valoarea acestuia. Printre actionarii cu detineri de peste 0,1% se afla fondul de investitii Julius Baer International Equity Fund, dar si societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.

    Conform ultimelor detineri, grupul norvegian ar trebui sa vina cu 13,2 milioane de euro (41,42 mil. lei), in timp ce aportul SIF Moldova s-ar ridica la 1,8 milioane de euro (5,68 mil. lei), daca vor sa isi pastreze cota in cadrul actionariatului.

    Santierul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 37,1 mil. euro (130,9 mil. lei), in scadere cu 29,3% (in lei) fata de 2005, si a reusit sa isi reduca pierderile de circa trei ori, limitandu-le la 2,15 mil. euro (7,6 mil. lei).

    Investitiile Aker Braila in retehnologizarea capacitatilor si imbunatatirea conditiilor de munca s-au ridicat anul trecut la 8,5 milioane de euro .

    In ultima sedinta de tranzactionare actiunile Aker Braila au urcat cu 7,41% pe fondul unei lichiditati extrem de reduse. Tinand cont de ultimul nivel din piata, valoarea pe Bursa a companiei din Braila depaseste 36 de milioane de euro.

    Aker Yards mai controleaza in Romania santierul naval Aker Tulcea, care a avut anul trecut afaceri de 84 mil. euro.


    Sursa: Ziarul Financiar, 23 iulie 2007

    mai mult

  • Fondul Proprietatea isi creste valoarea cu 6 mil. euro

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Un pachet de 4% din Conpet Ploiesti (COTE) in valoare de circa 19 milioane lei (6 milioane euro) a fost transferat catre Fondul Proprietatea, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit comunicatului transmis vineri pietei Rasdaq.

    Fondul Proprietatea si-a majorat cu 4%, pana la 20%, detinerea in cadrul Conpet. Prin acest transfer, Fondul Proprietatea si-a marit averea cu 18,87 milioane lei (6 milioane euro), valoarea data de piata intregului pachet detinut la Conpet fiind de 94,63 milioane lei (30,23 milioane euro).

    Capitalizarea Conpet este de 471,84 milioane lei (150,75 milioane euro), conform cotatiei de 54,50 lei, stabilita in sedinta de vineri.

    Depozitarul Central a operat miercuri, 18 iulie, transferul a 346.301 actiuni Conpet (reprezentand 3,999% din capitalul social), detinute de AVAS, in contul Fondul Proprietatea. Transferul a fost efectuat in conformitate cu ordonanta de urgenta a guvernului (OUG), numarul 81, din data de 28 iunie 2006, pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.

    In urma transferului, AVAS detine 5.083.372 actiuni Conpet, reprezentand 58,72% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea detine 1.736.420 actiuni, reprezentand 20,06% din capitalul social. In actionariatul Conpet, SIF Muntenia are o participatie de 8,92%.

    Conpet este specializata in aprovizionarea cu titei si derivate ale acestuia (gazolina, etan lichid si condensat) a rafinariilor din tara, precum si tranzitarea de titei pe Dunare pentru parteneri externi. Capitalul social al companiei este de 28,57 milioane lei (9,11 milioane euro), divizat in aproape 8,66 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 3,30 lei.

    Conpet a obtinut in 2006 un profit net de 28,85 milioane lei (8,54 milioane euro), in crestere cu 87% fata de anul anterior, cand rezultatul net a fost de 15,43 milioane lei (4,38 milioane euro).

    Afacerile companiei s-au mentinut anul trecut la nivelul anului 2005, scazand cu doar 1%, de la 269,55 milioane lei pana la 266,73 milioane lei (circa 79 milioane euro). Din profitul net din 2006, compania a hotarat distribuirea unui dividend brut de 1,56 lei pe titlu, valoarea totala a dividendelor fiind de 13,48 milioane lei (4,3 milioane euro) si reprezinta 46,7% din profitul net din 2006.

    Sursa: DailyBusiness, 23 iulie 2007

    mai mult

  • Ioan Niculae vinde Asirom catre Vienna Insurance

    Business Standard   

    ___
    Vienna Insurance Group (VIG), companie ce detine, consolidat, cea mai mare cota pe piata locala de asigurari -17,73% - va prelua pachetul majoritar al firmei autohtone de profil Asirom, in acest moment controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, au declarat pentru Business Standard surse apropiate afacerii.

    Acestea au precizat ca informatia va fi facuta publica maine, de catre companiile implicate, astazi urmand sa aiba loc prima transa de plati. Valoarea de piata a Asirom este de 169 mil. euro. Tranzactia, care se va desfasura in mai multe transe, este plasata de surse din piata in jurul valorii de 80 mil. euro.

    Preluarea Asirom va aduce VIG o cota de piata de inca 10,58%. Ioan Niculae este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata terenurilor agricole din Romania, exploatand peste 25.000 de hectare, conform ultimelor informatii disponibile. Acesta detine, potrivit RASDAQ, unde este listata Asirom (sub simbol, ASRA), un pachet de 50% din companie prin intermediul InterAgro si 8% prin intermediul firmei Astra Ploiesti. Omul de afaceri a negat informatiile cu privire la o posibila preluare.

    VIG controleaza in mod direct, in Romania, companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras. Omniasig Asigurari de Viata este controlata, printr-un pachet de 50%, de Omniasig, iar Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%.

    Asirom trece in portofoliul Vienna Insurance Group

    Omniasig, care se afla pe locul doi in piata locala de asigurari generale, reprezinta principala companie a grupului in Romania. VIG detine, in prezent, 35 de marci diferite in 17 tari, iar pe piata romaneasca a intrat in 2001, cand a preluat controlul Unita.

    QVT Fund, actionar majoritar in cadrul Asirom, a vandut, la mijlocul lunii trecute, aproape 13% din capitalul companiei de asigurari Asirom, pentru peste 21 milioane de euro si a iesit din actionariatul companiei.

    Societatea de asigurari Asirom a obtinut in 2006 un profit brut de 14 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), dupa ce afisase pierderi in anul anterior, pe seama cresterii veniturilor cu aproape 8%. In anul 2005, Asirom a inregistrat pierderi de 36 milioane de lei (zece milioane de euro). Compania de asigurari a obtinut in 2006 venituri totale de 638 milioane de lei (181 milioane de euro), in crestere cu 7,8% fata de 2005, iar estimarile pentru 2007 implica o crestere a veniturilor cu 15-20%.

    In 2006, subsidiarele VIG din Romania au inregistrat un profit brut de 2,8 milioane de euro, de cinci ori mai mare decat cel raportat in 2005, si venituri de 236,89 mil. euro. Cele patru companii au subscris, in primul trimestru, 106,2 milioane de euro, nivel in crestere cu peste 75% fata de perioada similara a anului trecut.

    Companiile romanesti detinute de VIG si-au dublat profitul brut, de la 0,7 milioane de euro, la finele lunii martie 2006, la 1,3 milioane de euro in primul trimestru al anului curent, a anuntat ieri grupul. Potrivit cifrelor date publicitatii, cele patru companii romanesti au generat un volum de prime subscrise din asigurari generale de 102,5 milioane de euro, cu 78% mai mult fata de finele lunii martie 2006.

    Primele subscrise aferente contractelor de asigurari de viata au totalizat 3,7 milioane de euro, fata de trei milioane de euro cu un an in urma.

    Primele brute subscrise la nivelul intregului grup VIG au totalizat, in primul trimestru din acest an, peste doua miliarde de euro, in crestere cu 15,2% fata de perioada similara din 2006, iar profitul inainte de taxe s-a majorat cu 38%, pana la 101 milioane de euro.

    Evolutie

    Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati - Asirom si Astra. Asirom a trecut pe profit in 2006, dupa ce in 2005 compania inregistra pierderi de zece milioane de euro. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie 2006, procedura de redresare financiara la Asirom, din cauza faptului ca societatea nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. CSA a decis, pe 22 noiembrie 2006, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom.

    Ioan Niculae

    Actionarul majoritar al grupului de firme InterAgro (asigurari, agricultura, industria chimica, pana la sport si agrement).

    Omul de afaceri are o avere estimata la 700 milioane de dolari conform Top 300 Capital

    Controleaza Asirom prin InterAgro (50%) si prin Rafinaria Astra Ploiesti (8%), potrivit ultimelor raportari la Bursa. Dintre celelalte companii controlate de Niculae, se mai tranzactioneaza la Bursa doar actiunile Rafinariei Astra Ploiesti. Din portofoliul omului de afaceri fac parte si Azochim Savinesti, care a fost delistata acum cinci ani, si Sofert Bacau, care a fost suspendata de la tranzactionarea de acum doi ani.

    Sursa: Business Standard, 23 iulie 2007

    mai mult

20.07.2007

  • Valoarea la zi a portofoliilor SIF este cu 27% mai mare decat cea raportata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Valoarea la zi a portofoliilor de actiuni listate detinute de SIF-uri este in medie cu 27% peste cea inregistrata in portofoliile SIF-urilor de la finele lunii iunie.

    Reglementarile CNVM prevad ca SIF-urile sa inregistreze valoarea pachetelor de actiuni in companiile listate la o valoare medie de tranzactionare din ultimele trei luni.

    Astfel, in conditiile in care companiile de pe Bursa au crescut puternic in ultima luna, valoarea la zi a detinerilor SIF este semnificativ mai mare fata de cea calculata pe baza pretului mediu din ultimele trei luni. De asemenea, valoarea raportata in activul net nu cuprinde actiunile primite de SIF-uri in urma majorarilor de capital, care nu au fost inca inregistrate.

    De la inceputul acestei luni, SIF-urile au castigat in medie 5,1% pe Bursa.

    Cele mai mari cresteri de activ le-au consemnat SIF Transilvania, cu 35%, si SIF Muntenia, cu un avans de aproape 29%.

    Cresterea mai pronuntata a activelor SIF Transilvania s-a facut in principal pe seama avansului titlurilor detinute la companiile hoteliere. Transferul pe Bursa a actiunilor Turism Felix a adus aprecieri importante acestor titluri, care au castigat 27% numai in ultimele doua saptamani.

    O contributie importanta la activele SIF Transilvania au avut-o si actiunile THR Marea Neagra si THR Prahova, care au inregistrat de asemenea una dintre cele mai bune performante in acest an, titlurile celor doua companii hoteliere aducand in 2007 randamente de trei cifre societatii de investitii financiare.

    Activele SIF Muntenia au cunoscut de asemenea una dintre cele mai mari cresteri in ultima perioada, in special ca urmare a cresterilor inregistrate de actiunile companiilor care au in patrimoniu active, terenuri si cladiri, valoroase in Bucuresti sau in zone centrale ale diferitelor orase.

    Printre acestea se numara Bucur Bucuresti, care detine importante spatii comerciale, Romaero Bucuresti si Metav, cu suprafete importante de teren in zona Baneasa a Capitalei, sau Timpuri Noi, cu un teren situat in apropierea Pietei Unirii.

    Actiunile acestor companii s-au apreciat de cateva ori de la inceputul anului, randamentele aduse de acestea in ultima luna pastrandu-se in continuare ridicate.

    SIF Muntenia mai detine participatii valoroase pe bursa si in domeniul de servicii pe piata de petrol si gaze naturale. Una dintre ele este compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti, ale carei actiuni au urcat in acest an de peste sapte ori, pe seama rezultatelor bune raportate in ultima perioada si valoarea mare de actiuni oferite cu titlu gratuit actionarilor.

    Un avans important al activelor a inregistrat si SIF Banat-Crisana, valoarea activelor la zi detinute pe bursa fiind cu 26% peste cea din portofoliul acesteia de la finele lunii iunie.

    Averea SIF Banat-Crisana pe bursa sta in actiunile pe care aceasta le detine la cele doua mari banci, BRD si Banca Transilvania.

    Actiunile acesteia din urma s-au apreciat puternic in ultima perioada, pe fondul speculatiilor cu privire la preluarea acesteia, Banca Transilvania fiind una dintre cele mai importante banci din sistem cu capital autohton.

    Societatea de investitii financiare detine participatii valoroase la producatorul de hartie igienica Vrancart Adjud si este prezenta in sectorul farmaceutic, prin Biofarm Bucuresti, titlurile celor doua companii urcand puternic in ultimele luni.

    Portofoliul SIF Banat-Crisana pe bursa valoreaza 520 mil. euro, fiind cel mai restrans din punct de vedere valoric printre SIF-uri.

    O alta societate de investitii financiare care a beneficiat de avansul titlurilor Bancii Transilvania este SIF Moldova, care detine circa 4,1% din capitalul social al bancii.

    Dupa domeniul bancar, portofoliul SIF Moldova este prezent mai in toate domeniile de activitate, fiind una dintre cele mai active la cumparare pe bursa in ultima perioada. Printre cele mai valoroase participatii ale acesteia se numara actiunile la producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau, care au urcat pe Bursa de peste patru ori in acest an.

    Portofoliul actualizat al SIF Oltenia valoreaza cu circa 20% mai mult decat cel inregistrat la finele lunii iunie.

    SIF Oltenia detine in schimb cel mai valoros portofoliu de actiuni listate pe bursa, care se ridica la 780 mil. euro.

    Diferente notabile in evaluarea participatiilor SIF Oltenia sunt in cazul producatorului de autoturisme Automobile Craiova, ale carei actiuni s-au apreciat puternic pe fondul procesului de privatizare prin care trece compania si producatorul de tevi Artrom Slatina, care inregistreaza cresteri constante in ultima perioada.

    SIF Oltenia mai detine participatii importante in sectorul farmaceutic, prin Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti, si domeniul petrolier, cu un pachet de 0,9% din Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 iulie 2007

    mai mult

  • Germanii de la RWE ar putea intra in proiectul Nabucco

    HotNews.ro   TGN

    ___
    Companiile implicate in constructia gazoductului Nabucco au inceput negocierile cu grupul energetic german RWE, care doreste sa participe la realizarea proiectului, au declarat surse bulgare pentru cotidianul Dnevnik.

    Cele cinci companii implicate in proiect sunt Bulgargaz (Bulgaria), OMV(Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia) si Transgaz (Romania).

    Consortiul format din cele cinci firme mentionate au cautat un al saselea partener care sa intre in proiect, compania aleasa fiind RWE Germania.

    Reprezentantii Bulgargaz au confirmat startul negocierilor cu RWE, care ar urma sa participe la proiect cu o cota egala celorlate companii.

    Prima optiune a fost insa Gaz de France, care nu a fost sustinuta de partea turca, respectiv compania Botas.

    Conducta in lungime de 3300 de kilometri lungime va costa 4.5 miliarde de euro si urmeaza sa transporte gaze naturale din zona Caspica si Iran pana in Austria.

    Prima parte a proiectului in lungime de 2000 de kilometri din Ankara-Turcia pana in Baumgarten-Austria va transporta aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze anual, incepand din 2012.

    Uniunea Europeana considera proiectul Nabucco ca fiind esential pentru asigurarea independetei energetice, fiind totodata si o alternativa la importurile din Rusia.

    Sursa: HotNews.ro, 20 iulie 2007

    mai mult

  • Intarirea leului si problemele tehnice, printre cauzele scaderii performantei Petrom in T2

    DailyBusiness.ro   SNP

    ___
    Intarirea leului romanesc si problemele tehnice au fost cateva din cauzele scaderii productivitatii si performantei Petrom in cel de-al doilea trimestru al anului 2007, se arata in raportul financiar preliminar publicat joi de catre OMV Group.

    Astfel, raportul arata ca aprecierea sustinuta a monedei romanesti fata de moneda europeana si deprecierea dolarului american in fata euro va avea 'un impact nefavorabil' asupra afacerilor OMV.

    OMV Group estimeaza o scadere in productia de petrol nerafinat (Brent) si gaz in Romania pe fondul presiunii crescute din reteaua de distributie, care a dus la scaderea volumelor livrate, si din cauza unor pierderi inregistrate din motive tehnice.

    Grupul petrolier estimeaza productia de petrol si gaze din al doilea trimestru al anului la aproximativ 322.000 boe/d (barili de titei echivalent pe zi), din care contributia grupului Petrom este estimata la 196.000 barili/zi, in scadere fata de 202.000 barili/zi produsi in aceeasi perioada a anului 2006.

    Tendinta de declin din Romania va fi compensata de cresterea volumelor de productie din Noua Zeelanda si de viitoarele extractii din regiunea Yemen, se mai arata in raportul preliminar al OMV.

    Raportul arata ca diferentele dintre pretul petrolului nerafinat si pretul petrolului Brent sunt preconizate a fi mai mari decat in primul trimestru al anului 2007.

    Pretul mediu reglementat la productia de gaze in Romania in al doilea trimestru a fost de 187,07 dolari per mia de metri cubi, comparativ cu pretul de 154,05 dolari per mia de metri cubi inregistrat in primul trimestru al anului, iar grupul petrolier preconizeaza o crestere a cheltuielilor de extractie in al doilea trimestru fata de trimestrul anterior.

    Vanzarile totale de combustibil rafinat sunt estimate la aproximativ 5,13 milioane de tone in al doilea trimestru. Indicatorul marginal de rafinare al OMV a crescut 'substantial' in al doilea trimestru al anului, se mai arata in raportul OMV.

    Cresterea pretului la petrol a condus la cresterea pozitiva a nivelului de stoc, dar a avut un efect advers asupra costului de operare inregistrat in special la Petrom.

    Grupul OMV ia in calcul o scadere in productia de rafinare pe fondul procesului dintre Arpechim si Agentia Regionala de Protectie a Mediului, si a unor incidente tehnice in alte doua rafinarii detinute de grup. Raportul OMV mai arata ca scaderea 'extrema' a cererii de petrol necesar incalzirii in Europa Centrala a adus scaderi semnificative in cifra de vanzari, acestia fiind factorii care au dus la cresterea stocurilor si la limitarea flexibilitatii productiei.

    Cresterea cererii in serviciile de transport a continuat si in al doilea trimestru al anului, iar Petrom a reusit sa isi creasca volumele de gaz vandut comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, in pofida scaderii sezonale asteptate, se mai arata in raportul preliminar al OMV.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 20 iulie 2007'

    mai mult

  • Credit de doua mil. euro la Loulis Romania

    Business Standard   

    ___
    Producatorul din industria de morarit si panificatie Loulis Romania a incheiat un contract pentru obtinerea unui credit de doua milioane de euro, fara dobanzi si garantii/penalitati, de la fostul actionar majoritar, Loulis International Foods Entreprisies.Suma va fi folosita pentru asigurarea capitalului de lucru necesar derularii activitatii curente, si va fi restituita pana la data de 31 decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al companiei. Loulis International Foods a fost actionarul majoritar al firmei din Romania pana la 12 iulie, cand a vandut 60% din actiunile detinute holdingului austriac Leipnik Lundenburger Invest (LLI), valoarea transferului, perfectat pe piata bursiera, fiind de 106,36 milioane de lei (34,08 milioane de euro). Compania elena detinea inaintea tranzactiei 86,09% din capitalul Loulis Romania, astfel ca participatia sa a scazut la 25,9%. Loulis este unul dintre principalii producatori din industria de morarit si panificatie.

    Sursa: Business Standard, 20 iulie 2007

    mai mult

19.07.2007

  • Catalin Chelu a luat o treime din Altur Slatina

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALT

    ___
    Mai multe firme controlate de omul de afaceri Catalin Chelu din Galati au preluat ieri de la SIF Oltenia pachete de actiuni reprezentand peste 30% din capitalul turnatoriei de aluminiu Altur Slatina, afirma experti din piata. Actiunile valoreaza peste 7 milioane de euro.

    Pachetele de actiuni cumparate de omul de afaceri erau vanate si de grupul german Honsel care produce, ca si Altur, piese auto din aluminiu. Germanii negociau de mai multe luni cu SIF Oltenia preluarea Altur.

    Catalin Chelu este unul dintre cei mai mari actionari ai SIF Oltenia, el controland, conform raportarilor de la Bursa, circa 1% din capitalul social. Doi dintre cei sapte membri ai Consiliului de Administratie al SIF reprezinta insa interesele omului de afaceri, conform informatiilor din piata.

    SIF Oltenia a vandut ieri pe piata 55% din Altur reducandu-si participatia la circa 25%. Alaturi de Catalin Chelu, printre cumparatori s-au mai aflat si mai multe fonduri de investitii, au spus sursele citate.

    Vanzarile SIF Oltenia au atras speculatorii, astfel ca valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Altur a reprezentat 65% din capitalul companiei. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 11,6 milioane de euro, iar cotatia a urcat la inchidere cu aproape 15%, maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Actiunile au incheiat ziua la 0.2410 lei/actiune, insa cea mai mare tranzactie, cu 26% din Altur, s-a realizat la minimul zilei, de 0,2 lei/actiune.

    Catalin Chelu din Galati este unul dintre cei mai mari investitori persoane fizice de pe piata de capital. El controleaza pachete importate din actiunile societatilor de investitii financiare, printre care si SIF Oltenia detinand pachete de actiuni la alte societati, in special din domeniul industrial si cel al spatiilor comerciale. Catalin Chelu mai controleaza si CCC Blue Telecom, al treilea operator de televiziune prin cablu de pe piata locala dupa UPC si RCS&RDS

    Omul de afaceri nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta tranzactiile cu actiuni Altur.

    Catalin Chelu si SIF Oltenia mai sunt actionari si in alte companii listate pe piata de capital. Una dintre acestea este producatorul de aparatura electrotehnica Celule Electrice Bailesti (CLEL), in care atat omul de afaceri cat si SIF Oltenia si-au diminuat participatiile in ultimele luni vanzand actiuni pe piata RASDAQ. O companie unde Catalin Chelu si SIF Oltenia sunt co-actionari este Mecanica Rotes din Targoviste (METY). Atat omul de afaceri cat si SIF Oltenia si-au redus de la inceputul anului participatiile de la 23% la 19%.

    Reprezentantii SIF Oltenia au spus ca au vandut 'in piata' pachetele de actiuni si au motivat decizia prin nevoia de lichiditati pentru investitii a Altur. De altfel, compania deruleaza in prezent o majorare de capital cu aport in numerar in valoare de 9 milioane de euro.

    'Altur are nevoie de lichiditate, pentru capital de lucru si investitii productive si de mediu. Am considerat ca este nevoie ca in structura actionariatului sa apara alte persoane, in special juridice, fonduri de investitii, care sa asigure o strategie de dezvoltare si eficienta. In ultimii doi ani s-a inregistrat o pierdere de valoare patrimoniala la Altur. Nu am avut suficiente disponibilitati pentru a asigura un management corespunzator, de aprovizionare si de piata', a spus Turor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia.

    Altur produce in special piese pentru industria auto si a fost curtata in ultimele luni de mai multi inverstitori financiari si strategici, desi compania nu a inregistrat rate de crestere importante in ultimii ani.

    Unul dintre avantajele Altur este apropierea geografica de uzina de automobile de la Craiova, a carei vanzare este negociata in prezent de statul roman cu grupul american Ford. Americanii au anuntat ca daca vor prelua uzina vor ajunge la o productie de 300.000 de automobile pe an, iar cheltuielile im Romania ar urma sa atinga un miliard de euro anual.

    Unul dintre investitorii straini interesati de Altur este grupul german Honsel, care produce de asemenea piese din aluminiu pentru industria auto. Honsel este controlata de fondul american de investitii Ripplewood Holdings.

    SIF Oltenia a aprobat de altfel, in calitatea de actionar majoritar inceperea discutiior pentru un joint-venture cu compania germana. Contactati de ZF, reprezentantii Honsel nu au raspuns pana la inchiderea editiei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2007'

    mai mult

  • Ford va produce la Craiova un nou model de autoturism

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Concernul Ford va produce la Craiova un nou model de autoturism, fabricat exclusiv in Romania. Productia de automobile va merge in proportie de 90% la export, a declarat, marti, John Fleming, presedinte si director general al Ford Europa, intr-un interviu acordat TVR.

    Noul model Ford, ce va fi construit la uzina de automobile de la Craiova, se afla in prezent in curs de proiectare in Germania si Marea Britanie, a declarat marti John Fleming.

    'Este in curs de proiectare acum in Germania si in Marea Britanie, unde ne proiectam toate masinile, dar cu siguranta va fi produs aici si vom profita de cunostintele disponibile la Craiova pentru a realiza acest lucru', a spus presedintele Ford Europa.

    John Fleming a declarat ca Ford va produce anual la Craiova 300.000 de autovehicule si tot atatea motoare. 90% din productie va merge la export, a mai spus oficialul Ford. Investitiile grupului american in Romania vor creste treptat, astfel incat in 2012 vor atinge 1 miliard de euro pe an.

    'Dintre cele 300.000 de automobile, 90% vor fi exportate, ceea ce e benefic pentru economie', a declarat Fleming. 'Vom mai produce 300.000 de motoare, cu tehnologie noua, in Craiova, din care 70% vor fi exportate', a adaugat presedintele Ford Europa.

    Ford este singurul ofertant pentru preluarea Automobile Craiova. AVAS incearca sa vanda 72,4% din actiunile firmei. Presedintele Ford Europa s-a aflat ieri la Bucuresti, unde a prezentat autoritatilor romane oferta tehnica a companiei.

    Ford s-a angajat sa faca investitii directe de 675 milioane euro la Craiova pentru retehnologizarea si modernizarea uzinei. Compania americana spune ca va transforma uzina intr-una din cele mai importante unitati de productie Ford din Europa.

    Sursa: DailyBusiness, 19 iulie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide