Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.07.2007

  • Socar si Oil Terminal s-ar putea asocia pentru un depozit de titei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Compania Oil Terminal Constanta si compania petroliera de stat azera Socar, recent intrata pe piata locala de profil prin deschiderea unui birou la Bucuresti, ar putea construi impreuna cel putin un depozit de titei la Constanta cu o capacitate de 100.000 de metri cubi, porivit sefului de programe de dezvoltare al Oil Terminal, Mircea Taiss, citat de Mediafax. Investitia se ridica la aproximativ 20 mil. euro. Compania petroliera de stat Socar din Azerbaidjan cauta tinte de achizitii pe piata romaneasca si este interesata de companiile producatoare de utilaje petroliere, desi nu si-a stabilit inca o strategie pentru Romania, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele firmei, Rovnag Abdullayev. Desi reprezentantii companiei azere nu au precizat clar intentiile, ei au sugerat ca sunt interesati de achizitii si parteneriate cu firme romanesti. In afara de Oil Terminal, Socar s-a intalnit si cu reprezentanti ai Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 iulie 2007

    mai mult

  • Albalact doreste majorarea capitalului cu 15,14 mil. euro

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Actionarii producatorului de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia (ALBZ) vor decide in august strategia de dezvoltare a companiei pana in 2009 si majorarea capitalului cu 15,14 mil. euro, pana la 21,3 mil. euro, prin aport in numerar si incorporare de rezerve, conform unui raport emis vineri pietei Rasdaq.

    Actionariatul ar putea decide majorarea de capital social cu 47,47 milioane (15,14 milioane euro) lei, de la 19,43 milioane lei (6 milioane euro) pana la 66,9 milioane lei (21,3 milioane euro).

    Pentru majorare vor fi emise 474,69 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei, pretul de subscriere fiind egal cu valoarea nominala. Aportul in numerar al actionarilor este prevazut la 38,87 milioane lei (12,3 milioane euro), iar valoarea rezervelor incorporate va fi de 8,6 milioane lei.

    Astfel, actionarii ar putea subscrie doua actiuni nou emise pentru una detinuta si vor beneficia de o actiune, cu titlu gratuit, pentru 2,26 actiuni detinute anterior.

    Actionarii vor mai discuta strategia de dezvoltare a societatii pentru perioada 2007-2009. Astfel, se va dezbate programul de investitii in logistica si achizitie a unui imobil in judetul Ilfov, programul investitional de dezvoltare a capacitatii Fermei de vaci de la Vaidei, cu accesare de fonduri europene nerambursabile.

    Tot in cadrul strategiei de dezvoltare, actionarii vor mai discuta investitiile pe perioada 2007-2009 pentru productia de branzeturi in fabrica din Alba Iulia (fabrica veche) si construirea unei noi fabrici de branzeturi cu accesare de fonduri europene nerambursabile si achizitionarea unui teren corespunzator.

    Actionarii sunt convocati pe data de 22 august pentru a dezbate propunerile conducerii.

    Anul acesta Albalact si-a dublat capitalul social, de la 9,44 milioane lei pana la 19,43 milioane lei, majorarea fiind operata la sfarsitul lunii iunie.

    Compania Albalact Alba Iulia a afisat un profit net in primul trimestru de 5,019 milioane lei (1,49 milioane euro), de 4,14 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, cand acesta a fost de 1,21 milioane lei, pe fondul cresterii afacerilor.

    In primul trimestru compania a afisat o cifra de afaceri de 38,39 milioane lei (11,4 milioane euro), de peste doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, cand afacerile s-au situat la 18,69 milioane lei.

    Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 70%, de la 16.826.930 euro in 2005, la 29.088.177 euro in 2006. De asemenea, profitul realizat de companie s-a majorat cu 64 %, de la 850.000 euro in 2005, la peste 1,3 milioane de euro in 2006.

    Compania specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor are un capital social de 9,44 milioane lei, divizat in 94,39 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului din 27 iunie, Ciurtin Petru detine 36,21%, Ciurtin Petru Raul controleaza 16,03%, RC 2 Limited din Cipru detine 13,37%, iar Julius Baer International Equity Fund are o participatie de 5,72%.

    Titlurile Albalact Alba Iulia se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ALBZ. Compania are o capitalizare de 491 milioane lei (156,83 milioane euro), conform cotatiei de 2,53 lei, din sedinta de vineri.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 16 iulie 2007

    mai mult

  • Atanasiu: Oferta Ford e mai generoasa decat caietul de sarcini

    Curierul National   

    ___
    Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca Ford Europa a facut o oferta tehnica mai 'generoasa' pentru societatea Automobile Craiova decat criteriile impuse in caietul de sarcini de catre statul roman.

    'Aceasta ne duce la premisele nu numai ale unei privatizari de succes, ci si ale unei constructii industriale de mare anvergura in Craiova si crearea celui de-al doilea mare producator de autoturisme din Romania. Nu pot sa va spun foarte multe date pentru ca cei de la Ford ne-au cerut confidentialitate pana luni', a mai spus Teodor Atanasiu. Presedintele Ford Europa, John Fleming, va prezenta astazi Comisiei de privatizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului oferta tehnica imbunatatita pentru preluarea uzinei Automobile Craiova. Afirmatia apartine unor oficiali ai AVAS, potrivit carora angajamentele firmei Ford pentru fabrica de la Craiova dupa 2011 vor fi cresterea productiei pana la 300.000 de autovehicule/an, 300.000 de motoare de autovehicule concept nou/an si investitii directe de 675 mil. euro.

    Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a precizat, citat de Mediafax, ca toate aceste proiecte ale Ford vor determina 'cheltuieli directe in Romania de peste 1 mld. euro'. 'Compania Ford este de acord sa ajunga la un grad de integrare de 60% si la fabrica de la Craiova se va dubla numarul angajatilor, pana la 7.000-9.000', a declarat Voicu.

    Oferta depusa de Ford Motor Company, singurul ofertant pentru Automobile Craiova, a fost deschisa vinerea trecuta. Aceasta continea scrisoarea de garantie depusa de ABM Amro, procura, situatia financiara, documente care atesta identitatea firmei, declaratie conform careia societatea nu se afla in situatie de faliment, dovada de achizitie a dosarului de prezentare, acordul de confidentialitate, declaratie privind legitimitatea fondurilor, declaratia de compatibilitate si altele.

    'Oferta financiara va fi deschisa doar dupa ce grupul american va prezenta oferta imbunatatita atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar', mentiona Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare. AVAS a anuntat luni ca a solicitat companiei americane sa completeze documentele de precalificare, deschiderea negocierilor si a ofertei tehnice, programata initial pentru aceeasi zi, fiind amanata.

    Automobile Craiova controleaza 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de uzina.

    Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania sud-coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari.


    Sursa: Curierul National, 16 iulie 2007'

    mai mult

13.07.2007

  • Teraplast din Cluj se listeaza la BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Producatorul de componente de constructii Teraplast din Cluj, cu afaceri anuale de 60 de milioane de euro, intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti.

    Consiliul de Administratie al Teraplast a convocat pentru azi Adunarea Generala a Actionarilor, singurul punct pe ordinea de zi fiind listarea companiei la Bursa Bucuresti (BVB).

    'Credem ca in acest moment suntem o companie solida, iar listarea la Bursa va genera atragerea unor investitori importanti pentru Teraplast. In plus, odata cu listarea vor creste vizibilitatea si transparenta companiei, iar firma va avea la dispozitie resurse suplimentare de finantare', a declarat pentru ZF Transilvania Emanoil Viciu, director general si presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast.

    Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 60 de milioane de euro, 66% din aceasta suma fiind realizata de compania Teraplast. In aceeasi perioada, compania a realizat un profit de 5,7 mil. euro. Conducerea Teraplast estimeaza pentru acest an o crestere de 60% a cifrei de afaceri, ca ur-mare a evolutiei pietei constructiilor.

    Compania Teraplast este o firma cu capital integral privat, actionarii fiind SIF Banat-Crisana cu 13%, Gemens Plast, membra a grupului belgian Aliaxis, cu 9%, 78% fiind detinut de persoane fizice, printre care omul de afaceri Dorel Goia, care a fost unul dintre fondatorii bancii Transilvania. Grupul detine capacitati de productie pe o suprafata de 14 hectare , iar numarul de angajati este de 650 de persoane.

    Dupa obtinerea avizului AGA, Consiliul de Administratie al Teraplast va incepe negocierile cu o societate de intermediere care sa intocmeasca documentatia necesara listarii la bursa. 'Deocamdata nu putem oferi o valoare de tranzactionare pentru actiunile companiei, urmand sa stabilim o valoare reala impreuna cu o companie de audit specializata in acest gen de operatiuni', a mai spus Emanoil Viciu.

    Potrivit conducerii Teraplast, listarea la BVB va costa aproximativ 400.000 de euro si, conform cadrului legal, compania este obligata sa listeze cel putin 25% din totalul actiunilor. Reprezentantii Teraplast estimeaza o evolutie pozitiva a actiunilor Teraplast, in conditiile in care listarea companiei Alumil, unul dintre colaboratorii Teraplast, a fost un succes pe Bursa, aducand in prima zi de tranzactionare cresteri de 90% pentru investitori.

    Grupul Teraplast este unul dintre principalii producatori de pe piata produselor din PVC si include pe langa compania cu acelasi nume, companiile Plastsistem si Politub, in cadrul carora compania Teraplast detine participatii de 70%, respectiv 50% din actiuni. Compania Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 8,3 milioane de euro. Politub a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10,3 milioane de euro, iar compania produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa, 50% din capitalul companiei fiind detinut de Socomo Socotub.

    Teraplast Bistrita si-a bugetat pentru acest an un program de investitii de 11 milioane euro, iar conducerea companiei estimeaza ca pana in 2009 valoarea investitiilor va ajunge la 28 de milioane de euro. Compania a finalizat anul trecut o investitie de aproximativ 4 milioane de euro intr-o fabrica de ferestre PVC, in Brasov. Noua fabrica are o suprafata de 3.000 de metri patrati si o capacitate de productie de 300 de repere pe zi, iar potrivit conducerii productia realizata aici este destinata in principal clientilor din zona de centru-sud.

    Strategia companiei prevede relocarea integrala a productiei din orasul Bistrita intr-o alta locatie din acelasi oras. Reprezentantii companiei nu pot oferi deocamdata o valoare a acestei relocari, dar estimeaza ca activitatea nu va fi costisitoare, in conditiile in care compania Plastsistem produce materia prima din care vor fi realizate viitoarele fabrici.

    Teraplast se numara printre cei mai importanti producatori de profile, tevi si granule din PVC, principalii competitori fiind grupul german Rehau, Gealan, Valrom sau Palplast Sibiu (care face parte din grupul petrolier privat Rompetrol). Vanzarile companiei bistritene tintesc in special piata materialelor de constructii si cea a finisajelor interioare si sunt realizate prin sapte depozite proprii din Bistrita, Bucuresti, Brasov, Galati, Constanta, Oradea si Iasi, precum si prin intermediul unor parteneri locali.

    Pe piata externa, Teraplast vinde aproximativ 7% din volumul total al cifrei de afaceri, principalii parteneri la export fiind in Ungaria, Italia, Franta, Slovenia, Serbia si Republica Moldova.

    Teraplast a fost infiintata in 1990 la Bistrita, dupa divizarea Intreprinderii de Materiele de Constructii. In 1992, societatea devine mixta, romano-maghiara, sub numele de Teraplast GP S.A. Trei ani mai tarziu, firma este privatizata, iar in 1998, impreuna cu Plastsistem SA si Politub, au fost puse bazele Grupului Teraplast.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 iulie 2007'

    mai mult

  • Leipnik Lundenburger Invest a preluat 60% din Loulis

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Firma austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI) a preluat joi un pachet majoritar de 60% din capitalul producatorului de panificatie Loulis, pentru 106,37 milioane lei (33,9 milioane euro), printr-o tranzactie speciala, spun surse din piata pentru NewsIn.

    Loulis International Foods Enterprises Ltd si firma austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI) au incheiat in luna mai un parteneriat strategic intre holdinguri.

    Leipnik Lundenburger Invest activeaza in sectorul de bunuri de larg consum in pietele din Austria si Europa Centrala si de Est.

    Un pachet de de aproximativ 60% din capitalul producatorului de panificatie Loulis (MPN) a fost vandut pe piata tranzactiilor speciale, in prima parte a sedintei bursiere de joi, pentru 106,37 milioane lei (33,9 milioane euro), potrivit raportului casei de brokeraj Prime Transaction.

    Tranzactia a fost incheiata la pretul de 0,434 lei pe actiune, cu 10,88% sub pretul cu care au inchis sedinta anterioara de 0,4870 lei oferind companiei o valoare de piata de 177,28 milioane lei (56 milioane euro). Casa de brokeraj prin intermediul careia s-a desfasurat tranzactia nu a dorit sa faca public numele cumparatorilor.

    Pe piata principala a Bursei, la ora 12,45, actiunile Loulis (MPN), se tranzactionau la pretul de 0,54 lei pe actiune, in scadere cu 10,88% fata de cotatia din sedinta de miercuri.

    Loulis a afisat un profit net in primul trimestru de 3,089 milioane lei (peste 930.00 euro), in scadere cu 22,7% fata de perioada similara a anului trecut, iar afacerile au crescut cu 48%, la peste 50,18 milioane lei (16 milioane euro). Compania a incheiat primul trimestru din 2006 cu o cifra de afaceri de 33,69 milioane lei (10 milioane euro) si o un profit net de 4,05 milioane lei (1,29 milioane euro).

    Compania Loulis SA Ilfov estimeaza un profit net de 11,14 milioane lei (3,33 milioane euro) in anul 2007, de peste 4 ori mai mare decat rezultatul afisat pentru anul trecut.

    Actionarii companiei au aprobat estimarea unor venituri totale de 226,78 milioane lei pentru anul in curs, cu 17% mai mari decat suma obtinuta in 2006, de 177,08 milioane lei.

    Capitalul social al companiei este de 41 milioane lei (12 milioane euro), iar actionarul majoritar este Loulis international Foods Enterprises Ltd, care controleaza un pachet de 86,09% din capitalul social, in timp ce Katselis Sons SA detine 10,15% din pachetul total de actiuni. Actiunile Loulis au incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri la 0,487 lei, ceea ce conduce la o capitalizare de 198,93 milioane lei (63,55 milioane euro).

    In prezent, Loulis Romania detine, conform estimarilor companiei, o cota de piata de peste 50% in Bucuresti si 15% la nivel national pentru aceasta categorie de produse.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 13 iulie 2007

    mai mult

  • Dinel Staicu supraliciteaza actiunile detinute la Automobile Craiova SA

    Curierul National   

    ___
    Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, cere pe cota de 22%, detinuta de societate la Automobile Craiova, peste 60 de milioane de euro. Dinel zice ca asteapta intai sa vada oferta financiara a FORD, la care va plusa cu 20%. La ora actuala, actiunile detinute de SIF Oltenia valoreaza pe piata 54 de milioane de euro.

    Dinel Staicu cere in numele SIF Oltenia peste 60 de milioane de euro pentru vanzarea pachetului de 22% detinut de societate la Automobile Craiova SA (ACSA*). Cel putin, asa rezulta din calculele facute dupa cele discutate ieri cu boss-ul de la SIF. Contactat in legatura cu afacerea 'Daewoo', Dinel Staicu a declarat: 'La pretul la care sunt cotate actiunile acum pe piata, noua, ca societate, nu ne convine. Practic, ACSA nu prea este lichida, pentru ca pe piata se tranzactioneaza acum doar circa 2% din actiuni. Deocamdata, inainte de a face vreo oferta, asteptam sa vedem ce oferta va face FORD pentru pachetul majoritar de 72,4% din actiuni'.

    Valoare de piata: 54 de milioane de euro

    Trebuie spus ca SIF Oltenia detine la ACSA, singurul actionar cu drept de vot (49%) la Daewoo Automobile Romania SA, 4,179 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,1 lei. Ieri, pe piata, ultimul pret oferit pentru o actiune ACSA la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 38,8 lei. La acest pret, cota SIF Oltenia inseamna, la valoarea de piata, circa 54 de milioane de euro. Dinel Staicu ne-a mai spus ca va cere, in numele societatii pe care o conduce, cu cel putin 20% mai mult decat ofera americanii pe actiuni. Aceasta deoarece SIF Oltenia nu are de semnat cu statul clauze sociale. Trebuie spus ca, initial, Dinel Staicu propusese Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa negocieze cu FORD si pentru pachetul detinut de SIF Oltenia, insa intentia nu s-a concretizat. 'Hotarasem sa mergem impreuna cu AVAS la vanzarea actiunilor, insa ei s-au intors. Impedimentul vanzarii de actiuni vine si din alta zona. AVAS are prevederi legale sa negocieze cu un singur investitor. Noi trebuie sa ne vindem actiunile prin bursa', a mai afirmat Staicu.

    Efecte nedorite in piata

    Intarzierea deschiderii ofertei financiare a FORD are efecte directe pe piata de capital. La pretul de 38,8 lei, ultima oferta de ieri pe bursa, titlurile ACSA se apreciasera cu 1,57% fata de ziua precedenta. Brokerii spun insa ca in ultimele zile cotatia actiunilor a scazut foarte mult. 'FORD va achizitiona pachetul majoritar de actiuni, dar este singurul ofertant.

    In ultimele zile, actiunile ACSA au scazut de la 55 la 38,8 lei. Majoritatea investitorilor asteapta sa vada ce oferta va face FORD, iar in acest timp actiunile au scazut. Actionarii se tem ca FORD va face o oferta financiara ieftina', a precizat Leonard Sonei, responsabil al agentiei Intercapital Invest Craiova. Din momentul preluarii pachetului majoritar de 72,4% din actiuni, FORD poate decide delistarea companiei de la BVB.

    In acest fel, micii actionari s-ar vedea pusi in situatia sa nu-si mai poata vinde actiunile decat actionarului majoritar, la preturile hotarate de acesta.

    Ramane de vazut care va fi oferta americanilor. Daca SIF Oltenia va cere cu 20% mai mult fata de pretul actual, de pe piata (care este considerat mic de Dinel Staicu), ar putea castiga 64,8 milioane de euro. AVAS trebuia sa deschida oferta financiara a celor de la FORD luni, insa compania mai are de adus acte suplimentare la dosar.

    Sursa: Curierul National, 13 iulie 2007

    * NOTA Prime Transaction: Automobile Craiova SA are simbolul AUCS, nu ACSA.'

    mai mult

12.07.2007

  • Boromir: Vanzarile vor creste cu 10% pe an in urmatorii cinci ani

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SPCU

    ___
    Compania Boromir Prod Buzau estimeaza o crestere anuala de 10% a vanzarilor de produse de panificatie, in urmatorii cinci ani, un ritm similar fiind asteptat si pe segmentul fainurilor industriale, care vor avea un salt de 60% in acest an, ca urmare a deschiderii unei noi unitati de productie. Boromir Prod din Buzau, parte din grupul cu activitati in domeniul moraritului si panificatiei Boromir, cu sediul central in Ramnicu Valcea, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 79 mil. lei (22,4 mil. euro), in crestere cu 16% fata de anul precedent, iar profitul net a scazut de aproape opt ori, la 550.000 de lei. Firma estimeaza ca atat vanzarile de fainuri, cat si cele de produse de panificatie vor inregistra cresteri in 2007 si in anii urmatori. 'Produsele de panificatie au inregistrat o scadere, pe fondul majorarii usoare a preturilor (de la 16.164 de lei vechi pe kilogram la 16.694 lei/kg) si ca urmare a unui varf de vanzare inregistrat de concurenta. Cresterea estimativa este de 10% pe an, in urmatorii cinci ani', se arata intr-un raport al firmei, transmis ieri bursei Rasdaq. Fainurile industriale vor avea un ritm de crestere de 10% pe an, exceptand anul 2007, pentru care se estimeaza o crestere de 60%, ca urmare a pornirii unitatii de la Slobozia, se spune in raport. Fabrica din Slobozia a fost achizitionata de Boromir anul trecut, pentru 1,2 mil. euro, si a fost modernizata, productia fiind inceputa la sfarsitul lui 2006.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 iulie 2007'

    mai mult

  • Automatica va cumpara un imobil de maxim 4 mil. euro pentru relocare

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Producatorul de echipamente de masura si reglaj Automatica Bucuresti (AUTT), listat pe Rasdaq, va cumpara un imobil in valoare de maxim 4 milioane euro intr-o zona cu destinatie industriala, au declarat reprezentantii companiei.

    In cadrul adunarii generale a actionarilor, s-a ales consiliul de administratie al firmei, care va fi alcatuit din Loizos Karageorges, Livia Mohirta, Ion Homos, Mihai Nenciulescu si Karagiorgis Alexandros, relateaza NewsIn.

    Automatica SA Bucuresti a obtinut in 2006 un profit net preliminar de 58 milioane lei (17 milioane euro), de aproape 55 de ori mai mare decat cel din 2005, cand profitul a fost de 1,06 milioane lei.

    Actionarul majoritar al Automatica este compania Euroform Milenium SRL, cu o participatie de 78,04%, in vreme ce asociatia salariatilor (PAS) Automatica, detine 7,95% din capitalul social.

    Titlurile societatii sunt listate la categoria a doua a pietei Rasdaq, sub simbolul AUTT.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 12 iulie 2007

    mai mult

  • Actiunile gratuite SIF3 vin saptamina viitoare la BVB

    Cotidianul   SIF3

    ___

    Conducerea SIF Transilvania spera ca perioada 11-13 iulie actionarii sa intre in posesia actiunilor gratuite.

    Odiseea actiunilor gratuite de la SIF Transilvania se apropie de final. Conducerea SIF3 spera ca, la mijlocul saptaminii viitoare, actionarii sa intre in posesia actiunilor gratuite dobindite ca urmare a majorarii de capital. “Personal, cred ca la mijlocul saptaminii viitoare actionarii SIF Transilvania vor intra in posesia actiunilor gratuite. Si tot atunci le vor putea vinde pe bursa”, ne anunta Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

    Fiecare actionar SIF3 va primi o actiune gratuita la una detinuta. La aceasta majorare de capital intra si cuponarii care au subscris cuponul Vacaroiu la aceasta societate si nu l-au vindut pina pe 16 mai 2007 (data de inregistrare luata in calcul de AGA SIF3 pentru primirea actiunilor gratuite). Practic, SIF Transilvania isi majoreaza capitalul social cu 54.607.166,60 lei, de la 54.607.166,60 lei pina la 109.214.333,20 lei, prin emiterea unui numar de 546.071.666 de actiuni noi cu valoare nominala de 0,10 lei, prin utilizarea rezervelor constituite din profitul anului 2006 si din anii precedenti, altele decit rezervele legale.

    Majorarea de capital de la SIF Transilvania a tinut prima pagina a ziarelor datorita faptului ca firma Cocor (unul dintre investitori) a contestat-o in instanta. Conducerea SIF3 i-a acuzat pe cei de la Cocor de manipulare a pietei de capital, deoarece Cocor a vindut actiunile SIF3 la preturi maximale inainte de data de inregistrare, iar pe urma a inceput sa le rascumpere la preturi mici.

    Ca planuri de viitor, Mihai Fercala anunta ca se va continua politica de listare pe bursa a unor companii din portofoliul SIF. “Anul acesta avem in vedere cotarea la bursa a companiei de turism Aro Palace, dar si a firmei Transilvania Leasing”, ne-a declarat in finalul discutiei Mihai Fercala.

    SIF Transilvania a inregistrat cea mai buna crestere a activului net la patru luni. La finele lunii aprilie, SIF3 avea un activ net de peste doua miliarde de lei, in crestere cu 5,82% fata de sfirsitul lunii martie. Pentru celelalte societati de investitii, cresterile au fost de doua-trei procente. Dupa primele trei luni ale acestui an, SIF Transilvania a raportat un profit net de 33,38 milioane de lei.


    Sursa: Cotidianul, 12 iulie 2007

    mai mult

11.07.2007

  • Merrill Lynch: BCR devine motorul Erste

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    BCR s-ar putea sa creasca peste asteptari, constituind principalul argument pentru recomandarea de cumparare a actiunilor Erste Bank, conform unui raport recent al bancii de investitii americane Merrill Lynch.

    Erste este astfel inclusa pe lista de recomandari de investitii pe termen lung elaborata de analistii Merrill Lynch, cu o tinta de pret de 66,5 euro pentru sfarsitul acestui an. Pretul unei actiuni Erste a crescut cu 0,25% in cursul zilei de ieri pe Bursa de la Viena, ajungand la 59,03 euro.

    De la inceputul anului, titlurile bancii austriece au inregistrat fluctuatii puternice, intre un minim de 56,16 si un maxim de 61,50 euro pe actiune.

    Banca austriaca urmeaza sa se listeze in toamna si la Bucuresti, dupa Viena si Praga, operatiunea fiind pregatita de BCR Securities si de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

    Alti analisti apreciaza insa ca BCR va incepe sa resimta mai mult costurile de restructurare legate de integrarea in grupul Erste si mai ales pe cel al ingustarii substantiale a marjelor de dobanda sub presiunea jucatorilor flamanzi dupa cota de piata.

    De altfel, chiar austriecii au admis ca nu se asteptau la o scadere atat de rapida a marjelor. 'Exista o anumita ingrijorare la nivelul managementului legata de dimensiunea reala a efortului de restructurare si de efectul scaderii marjelor', afirma surse bancare.

    Pe primul trimestru al acestui an, BCR a obtinut un profit net de 62 mil. euro, in crestere cu 9,6% fata de suma corespunzatoare trimestrului I 2006, dupa deducerea unor costuri cu restructurarea de 13 mil. euro. Veniturile nete din dobanzi au crescut cu numai 6,7% fata de aceeasi perioada din 2006, reflectand ingustarea marjelor.

    Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste, a anuntat totusi ca asteapta anul acesta de la BCR o crestere a profitului net cu 40% fata de 2006. Peste 10.000 de salariati ai BCR cumuleaza in prezent ceva mai mult de o treime din pachetul de circa 3% din actiunile Erste aflate in proprietatea angajatilor grupului.

    Recent, angajatii BCR au subscris circa 30% din titlurile vandute de Erste Bank salariatilor din grup in cadrul programului de fidelizare derulat in acest an. Practic, salariatii BCR au subscris circa 220.000 de titluri, din totalul de 665.000 de actiuni cumparate de toti angajatii grupului austriac, respectiv circa 0,07% din titlurile Erste Bank.


    Sursa: Ziarul Financiar, 11 iulie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide