Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.10.2005

  • Riscul unui nou uragan creste pretul petrolului

    Averea   

    ___
    Climatul de pe piata internationala a petrolului parea ca se calmase cand o noua furtuna tropicala, denumita Wilma, ce se formeaza in regiunea Caraibelor, este pe cale sa loveasca din nou rafinariile din Golful Mexic. Anuntul unui nou posibil uragan a impulsionat majorarea pretului titeiului si a slabit dolarul.

    Cotatia petrolului este din nou in crestere intrucat o noua furtuna, denumita Wilma, ce isi are centrul de formare in zona Caraibelor, ameninta sa loveasca platformele petroliere din Golful Mexic pentru a treia oara in acest an, potrivit cotidianului â??Washington Post'.

    Titeiul crescuse luni cu aproape un dolar si jumatate fata de ziua precedenta, fiind cotat la ora 15:00, ora Romaniei, la 64,01 dolari pe baril. Petrolul a inregistrat ieri cel mai mare avans din ultimele zile la bursa newyorkeza, pe baza temerilor ca aceasta furtuna ar putea avea efecte similare cu cele ale celor doua uragane care au maturat Statele Unite in lunile trecute.

    Ingrijorarile privind scaderea volumului de comenzi au fost astfel eclipsate de aceasta noua furtuna tropicala, localizata la aproximativ 250 de kilometri sud de Grand Cayman. Centrul National pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a precizat ca Wilma ar putea sa-si amplifice intensitatea in cursul zilei si sa se mute catre sud-estul Golfului Mexic pana la sfarsitul acestei saptamani.

    Prognozele afirma ca furtuna tropicala Wilma va ajunge langa peninsula Yucatan joi, iar vineri va atinge Golful Mexic. Dar, in acelasi timp, Centrul a sugerat ca nivelul curentilor va fi slab inca o zi sau doua si ca este posibil ca Wilma sa-si schimbe cursul, aceasta neavand o miscare regulata.

    â??Piata este nervoasa din cauza noii furtuni, in timp ce rezervele sunt limitate, iar facilitatile petroliere nu sunt pe deplin recuperate (de pe urma ultimelor uragane)', a afirmat Naohiro Niimura, membru in conducerea Mizuho Corporate Bank din Tokio.

    Aproape 70% din productia americana de petrol este inchisa de pe urma uraganelor Katrina si Rita si circa 10% din capacitatea totala de rafinare a Statelor Unite, sau 1,63 milioane de barili pe zi (bpd), este, de asemenea, nefunctionala.

    Aceasta ar fi furtuna cu numarul 21 din acest an, fiind astfel spulberat recordul numarului de uragane, record ce dateaza inca din anul 1933. Iar sezonul uraganelor in bazinul Atlanticului nu s-a terminat, avand inca la dispozitie o luna si jumatate. â??In prezent, aceasta furtuna tine piata pe muchie de cutit', a precizat Kevin Norrish, analist la Barclays Capital.

    Norrish a afirmat ca preturile produselor rafinate, ca benzina, vor fi afectate daca furtuna va lovi.

    Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza ca volumul cererii mondiale din acest an se va plasa in jurul valorii de 1,2 milioane barili de petrol pe zi, in scadere fata de previziunile anterioare care indicau o urcare a cererii cu 1,5 milioane de barili pe zi, transmite Reuters.

    â??Exista suficiente dovezi care demonstreaza ca ritmul de crestere a cererii mondiale se va reduce in urmatoarele luni, iar consumul ar putea sa inregistreze aceeasi tendinta inspre sfarsitul anului', se arata in raportul lunar al OPEC.

    Acest raport are in vedere cererea pe termen lung, omitand sa specifice modul in care va decurge balanta cerere-oferta in cazul in care furtuna Wilma va afecta unitatile petroliere din Golful Mexic.

    Tensiunile din Iran, al patrulea producator de petrol din lume, au contribuit, de asemenea, la mentinerea preturilor la aceste valori inalte, dupa exploziile din orasul petrolier Ahvaz, Iran, transmite agentia de presa Bloomberg. Cinci oameni au murit, iar peste 80 au fost raniti in aceste incidente.

    Autoritatile iraniene considera ca responsabilitatea pentru aceste acte apartine fortelor britanice. Britanicii, care au peste 8.000 de soldati de-a lungul granitei cu Irak-ul, au negat orice legatura cu atentatele.

    Sursa: Averea, 18 octombrie 2005.'

    mai mult

17.10.2005

  • Chimopar vrea sa angajeze specialisti in management

    Curierul National   

    ___
    Proprietarul Chimopar Bucuresti intentioneaza sa incheie un contract de management cu o societate specializata, in vederea cresterii competitivitatii si a eficientei activitatii companiei, se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Propunerea figureaza pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, programata pentru data de 1 noiembrie.

    Fabricantul de produse chimice a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 400 de miliarde de lei vechi si un profit de 6,7 miliarde de lei vechi, insa la 31 decembrie 2003 avea pierderi de 9,3 miliarde de lei vechi. Chimopar are un capital social de 16 milioane lei noi, actionarul majoritar fiind Jafco Holding Romania. Societatea este listata la categoria a II-a a BVB.

    Actiunile emise de societatea Chimopar (CPR) au inregistrat in ultima sedinta de tranzactionare pe piata Regular a Bursei de Valori Bucuresti o scadere de pret de 14,98 la suta fata de sedinta precedenta. Ultimul pret de cotare al actiunilor CPR a fost de 1,7600 lei noi (RON). In sedinta de vineri, a fost operata o singura tranzactie cu 500 de actiuni in valoare totala de 880.000 lei noi.

    Actiunile CPR au inregistrat aceeasi evolutie negativa si pe piata ODD, aici pretul de cotatie depreciindu-se cu 10,63 procente fata de ziua precedenta, ajungand la 1,8500 lei noi.

    Sursa: Curierul national, 17 octombrie 2005.

    mai mult

  • Comisia de privatizare primeste ofertele angajante pentru BCR

    Curentul   EBS

    ___
    Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va primi azi ofertele angajante pentru preluarea institutiei de credit, pe lista investitorilor interesati figurand noua banci: Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas.

    Pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice.

    Comisia va selecta doi investitori pentru negocierile finale, care vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat cele prezentate in prima etapa. Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni.

    Potrivit unor rapoarte realizate de bancile Keefe, Bruyette and Woods (KBW) si Goldman Sachs, intregul pachet de actiuni al celei mai mari banci din Romania este evaluat la 5,5 miliarde de euro, respectiv la o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 milioane de dolari.

    Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

    Sursa: Curentul, 17 octombrie 2005.

    mai mult

  • Bursa asteapta in 2007 Fondul Proprietatea

    Cotidianul   

    ___
    Fondul Proprietatea nu va intra in ringul bursier in luna februarie 2006, asa ca fostii proprietari mai au de asteptat pina sa-si vada banii in buzunar.

    „Fondul Proprietatea nu intra la Bursa de Valori Bucuresti prin efectul legii. El trebuie sa indeplineasca niste cerinte. Cred ca, in 2-3 luni dupa ce acest fond a devenit operabil, el ar putea intra in ringul bursier', sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.

    Cu alte cuvinte, sansele ca actiunile de la Fondul Proprietatea sa poata fi tranzactionate in ringul bursier din luna februarie 2006 sint inexistente.

    Citi oameni ar putea primi despagubiri

    La nivelul intregii tari erau depuse 210.000 de cereri de retrocedare. O data cu noile modificari legislative, prin care se retrocedeaza si sediile partidelor politice, ambasadelor, scolilor, spitalelor si ale altor institutii publice, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor anunta ca se asteapta la inca 100.000-120.000 de notificari.

    Noile reglementari prelungesc cu sase luni termenul pina la care pot fi depuse cererile la Comisia speciala de retrocedare, data limita fiind 25 ianuarie 2006. In lipsa cadrului legal pentru a-si vinde actiunile la acest fond, cei care detin acte din care rezulta ca au de primit bani de la statul roman le vind pe piata neagra.

    Pretul obtinut este in medie de 40% din banii pe care teoretic proprietarii ar putea sa-i primeasca daca actiunile Proprietatea s-ar tranzactiona la Bursa.

    Etape necesare pentru ca fondul sa fie functional

    Teoretic pina la finele anului, proprietarii deposedati abuziv ar trebui sa aiba actiuni, pe hirtie, la Fondul Proprietatea si ar trebui sa stie si valoarea acestora. Pentru ca Fondul Proprietatea sa devina functional, este necesar ca Ministerul Finantelor Publice sa elaboreze normele de aplicare a Legii 247/2005 si sa numeasca un consultant international.

    Acesta trebuie sa organizeze doua licitatii pentru desemnarea unui manager strain. Un alt factor important este trecerea actiunilor de la 54 de companii aflate in patrimoniul AVAS in cel al Fondului Proprietatea. Giliola Ciorteanu, presedinte interimar al AVAS, ne-a declarat ca, pina in acest moment, nici o actiune de la AVAS nu a trecut in Fondul Proprietatea.

    „Exista, teoretic, un termen de sase luni pentru ca actiunile prevazute de lege sa treaca de la AVAS la Fondul Proprietatea. Asa ca timpul nu a fost depasit', spune Ciorteanu.

    Sursa: Cotidianul, 15 octombrie 2005.'

    mai mult

14.10.2005

  • Fondul Proprietatea se imbogateste cu obligatiunile emise de Petromidia

    Cotidianul   RRC

    ___
    Ministerul Finantelor anunta in exclusivitate pentru „Cotidianul' ca doreste completarea activelor incluse in Fondul Proprietatea cu obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare si detinute de statul roman, in valoare de 570 de milioane de euro.

    „Un motiv pentru care Ministerul Finantelor Publice doreste sa listeze obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA este faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 9 din Titlul VII al Legii nr.

    247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, doreste completarea activelor incluse in anexa care face parte integranta din legea mentionata, cu obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA si detinute de statul roman, in conformitate cu OUG nr. 118/2003, in valoare de aproximativ 570.302.441 euro', se arata intr-un comunicat remis ziarului „Cotidianul' de catre biroul de presa al Ministerului Finantelor Publice.

    Bani pentru despagubiri

    Comunicatul inseamna ca obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare Constanta vor fi incluse in lista cu activele care vor constitui Fondul Proprietatea si din care vor fi despagubiti (cu actiuni la acest fond) fostii proprietari ai fabricilor nationalizate din 1948.

    Tot in acest fond mai intra datoriile statului roman in tari precum Irak, Coreea de Sud, Angola, dar si pachete mici de actiuni (pina in 10%) la unele societati rentabile, cum ar fi CEC, BCR, Transgaz, Romgaz, Transelectica etc. Momentul la care Fondul Proprietatea intra pe Bursa este 1 ianuarie 2006. Asta in situatia cea mai fericita.

    Listarea obligatiunilor, tot la mina lui Patriciu

    Chiar daca trec de la Ministerul Finantelor Publice la Fondul Proprietatea, listarea obligatiunilor Rompetrol Rafinare Constanta se afla la mina omului de afaceri Dinu Patriciu.

    Potrivit comunicatului MFP, „momentul listarii obligatiunilor pe piata bursiera este greu de estimat, tinind cont de faptul ca trebuie parcurse anumite etape, specifice legislatiei pietei de capital: elaborarea prospectului de emisiune de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, depunerea si aprobarea acestuia de catre CNVM, publicarea prospectului de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta dupa aprobarea acestuia de catre CNVM, inregistrarea obligatiunilor la CNVM si admiterea acestora la tranzactionare la BVB'.

    Valoarea unei obligatiuni RRC este de 25 de euro

    Obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA sint denominate in euro, au o valoare a obligatiunii destul de mica, 25 de euro, iar rata dobinzii aferente acestora este Euribor+1,5% (peste rata dobinzii care ar putea fi obtinuta printr-un plasament bancar).

    Scadenta lor este in anul 2010, iar lichiditatea acestor obligatiuni este mare pentru piata romaneasca de capital, avind in vedere suma emisiunii.

    In situatia in care ele nu vor fi rascumparate la termen de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, obligatiunile Rompetrol Rafinare Constanta se transforma in actiuni Rompetrol Rafinare Constanta.

    Obligatiunile provin din datoria istorica a rafinariei, pe care Rompetrol nu a platit-o, iar statul a fost de acord sa o converteasca.

    Sursa: Cotidianul, 14 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Rusia majoreaza pretul petrolului

    Averea   

    ___
    Vladimir Putin a semnat ieri proiectul de lege prin care petrolul rus va avea un pret de 27 de dolari pe baril. Analistii se asteptau la o majorare mai consistenta, in jur de 35-40 de dolari pe baril. Rusia speculeaza astfel climatul petrolier international, care se confrunta cu o cerere stringenta de petrol.

    Presedintele rus a semnat un proiect de lege care prevede majorarea pretului de referinta pentru petrolul brut din Urali, a anuntat biroul de presa de la Kremlin, citat de RIA Novosti. Proiectul de lege, adoptat pe 22 septembrie de Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, stabileste noul pret al petrolului brut la 27 de dolari pe baril.

    In martie 2005, Rusia intentiona sa mareasca cotatiile petrolului Urals pana la aproximativ 34 de dolari pe baril. Cotatiile Urals reprezinta pretul petrolului extras din Urali. Petrolul rus este de o calitate inferioara fata de cel american sau arab, avand un pret mai mic.

    Aceasta masura va permite guvernului de la Moscova sa creasca volumul de cheltuieli si sa implementeze strategii bugetare mai flexibile si mai dinamice pe termen mediu, dar, in acelasi timp, sa si mentina stabilitatea macroeconomica. Rusia speculeaza climatul petrolier international, dominat de cresterea cotatiei la titei, prin majorarea pretului si a productiei.

    Saptamana trecuta, Rusia a anuntat un nou record post-sovietic, prin marirea productiei petroliere cu 40.000 de barili pe zi (bpz) in luna septembrie, ajungand la un total de 9,53 milioane bpz. Volumul de productie a crescut cu 0,4% in septembrie fata de luna august, luna in care se inregistrase un alt record post-sovietic.

    O alta masura pe care administratia de la Kremlin intentioneaza sa o introduca consta in reducerea taxelor, pentru a se stimula astfel explorarea si dezvoltarea unor noi campuri petrolifere. In ceea ce priveste cantitatile trimise la export in luna septembrie, acestea au ramas la 4,49 milioane bpz, neschimbate de luna trecuta, dar se asteapta ca exporturile de titei rus sa creasca.

    Rusia asigua 30% din necesarul de petrol al Uniunii Europene si jumatate din necesarul de gaze naturale. Se asteapta ca in urmatorii 15-20 de ani, cererea de gaze naturale si de petrol a UE sa creasca cu aproximativ 50%. fapt care permite Rusiei sa majoreze linistita pretul petrolului, fiind constienta ca prin acest gest nu isi va indeparta clientii.

    Rusia este cel de-al doilea stat exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita.

    Cresterea pretului petrolului si a gazelor naturale pe piata mondiala a afectat cel mai mult importurile Statelor Unite.

    Acestea au consemnat o majorare record a tarifelor, majorare care a atins in luna septembrie cel mai mare nivel din 1990. Preturile produselor importate s-au marit cu 2,3%, fata de luna august, dupa ce in august ele crescusera cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, a afirmat Departamentul Muncii din SUA, citat de Bloomberg.

    Sursa: Averea, 14 octombrie 2005.

    mai mult

  • Inflatia anului 2005, mai mare decat tinta revizuita

    Adevarul   

    ___
    Inflatia anului 2005 va depasi tinta revizuita a autoritatilor, de 7,5%, ajungand la 8%, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Fata de sfarsitul anului trecut, rata inflatiei va scadea cu 1,3 procente. In privinta inflatiei prognozate pentru anul 2006, obiectivul autoritatilor este de a o reduce pana la nivelul de 5,5%.

    De altfel, proiectul de buget pe anul 2006, adoptat luni de catre Executiv, a luat in calcul o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 5,5%.

    Sursa: Adevarul, 14 octombrie 2005.

    mai mult

13.10.2005

  • Slovenii si-au marcat din profit la SIF Banat-Crisana

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    Investitorii sloveni care ajunsesera la o detinere de circa 15% din SIF Banat-Crisana si-au marcat o parte din profitul pe care l-au inregistrat din cresterea actiunilor SIF pe Bursa. Slovenii au vandut in ultimele saptamani pe piata pachete reprezentand aproximativ 5% din actiunile SIF Banat-Crisana, sustin surse din piata de capital. De la inceputul anului actiunile SIF Banat-Crisana au crescut cu peste 100%.

    Investitorii sloveni, reprezentati in principal de societati cu raspundere limitata si care au cumparat pachetele de actiuni in aprilie si mai anul acesta, au mai ramas cu o detinere de aproximativ 10% din actiunile societatii si nu au mai plasat de cateva zile ordine de vanzare pe Bursa, semn ca doresc sa pastreze in continuare detinerea de 10%. Grupul de investitori sloveni, care detineau fiecare cate 0,1% din actiunile SIF, le preluase de la un grup de investitori cehi, care le acumulase prin achizitii de pe piata pe parcursul mai multor luni.

    Conform informatiilor vehiculate pe piata, in spatele cehilor se afla omul de afaceri american Howard Golden. Acestia au cumparat tot aproximativ 15% si din SIF Transilvania. Pe piata au circulat informatii conform carora in spatele slovenilor s-ar afla tot omul de afaceri american. Cehii au ramas deocamdata in actionariat la SIF Transilvania, detinerile concentandu-se in mainile a mai putini investitori care detin acum pachete de pana la 1%. Spre deosebire de SIF Banat-Crisana, cehii au reusit sa isi numeasca membri in conducerea SIF Transilvania. Decizia slovenilor de a vinde o parte din actiuni ar putea fi generata atat de cresterea importanta a actiunilor SIF pe Bursa din acest an, dar si de esecul cehilor de a isi impune punctul de vedere in privinta modului de administrare a afacerilor societatii.

    In alegerile pentru Consiliul de Administratie de la finalul anului trecut nici unul dintre candidatii propusi de grupul de investitori cehi nu a reusit sa ajunga in consiliul de administratie. Ridicarea prin ordonanta a guvernului a pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1% a produs o crestere accelerata a actiunilor pe Bursa, in principal din cauza intrarii fondurilor straine de investitii. SIF Banat-Crisana administreaza active evaluate la 250 milioane de euro, principele active ale societatii fiind pachetul de 6% detinut la BCR si cel de aproape 5% la BRD. Capitalizarea bursiera a societatii depaseste 250 milioane de euro la ultimul pret de ieri de 1,66 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 octombrie 2005.

    mai mult

  • OMV refuza sa spuna care a fost valoarea carburantilor detinuti de Petrom la momentul privatizarii

    Curentul   SNP

    ___
    La mijlocul lunii septembrie, reactionand la faptul ca pretul combustibililor produsi din resurse autohtone o ia razna, presedintele Traian Basescu declara ca va analiza contractul de privatizare a SNP Petrom si va cere desecretizarea acestuia. Ulterior, speriati de declaratiile presedintelui, oficialii OMV au decis sa scada pretul combustibililor la un nivel care sa reflecte costurile reale de productie si extractie ale SNP Petrom. Reactia OMV l-a mai imbunat pe presedinte, acesta nemaipomenind absolut nimic despre desecretizarea intelegerii comerciale dintre statul roman si OMV. Cand toata lumea credea ca Basescu a dat-o cotita, acesta a revenit in forta, marti seara, atacand politica comerciala aplicata de OMV in Romania. Conform sefului statului, in ciuda rezervelor mari de titei de care dispune Romania si a costurilor scazute de extractie si prelucrare ale acestuia, OMV 'batjocoreste' romanii aliniind preturile carburantilor la cele de pe pietele internationale. Vizibil 'iritati' de noua interventie a presedintelui, oficialii OMV au reactionat in incercarea de a-si spala imaginea, organizand, ieri dupa-amiaza, o conferinta de presa pe tema dezvoltarii Petrom in urmatorii 10 ani, subiect diferit de ceea ce-i doare pe romani, si anume pretul carburantilor.

    Petrom, pilonul principal al profitului OMV

    Ferindu-se sa comenteze afirmatiile lui Basescu, care a sustinut ca o tara cu propriile resurse de petrol 'nu-si batjocoreste cetatenii', presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a spus doar ca Petrom 'incearca cu adevarat' sa contribuie la competitivitatea Romaniei in raport UE si ca, din acest punct de vedere, preturile la carburantii vanduti pe piata interna sunt sub media europeana. Refuzand sa spuna ce propuneri a facut OMV in vederea mentinerii la un nivel suportabil al pretului carburantilor la intrevederea de la inceputul lunii octombrie dintre presedintele Basescu si oficialii companiilor petroliere de la noi, Ruttenstorfer s-a limitat sa plaseze problema companiei in raport cu competitivitatea Romaniei pe plan extern, el declarand doar ca 'intelege' ingrijorarea presedintiei referitoare la acest subiect. Insistand pe dezvoltarea Petrom pana in 2010, Ruttenstorfer a sustinut ca, in urmatorii cinci ani, compania va investi trei miliarde de euro pentru a-si stabiliza productia de titei si a creste gradul de utilizare a rafinariilor. Astfel, pentru explorare si productie, Petrom - catalogata drept unul dintre 'pilonii' grupului OMV - va aloca anual 300 mil. euro in vederea stabilizarii productiei la un nivel de 210.000 barili/zi echivalent petrol si a modernizarii operatiunilor care sa asigure un control al costurilor. In ceea ce priveste procesarea, Ruttenstorfer a sustinut ca Petrom va gestiona cele doua rafinarii pe care le are in portofoliu ca pe una singura, astfel incat rata de utilizare a acestora sa creasca de la 75% la 95%. In paralel, Petrom va continua investitiile si in sectorul de distributie, unde isi va extinde reteaua cu 250 de benzinarii noi, urmarind sa detina o pozitie competitiva pe unele piete externe (Turcia, Bulgaria, Serbia). Considerand ca liberalizarea pietei gazelor naturale e o oportunitate benefica si facand referire la faptul ca Petrom dispune de facilitati proprii de stocare, Ruttenstorfer a anuntat ca divizia de gaze naturale va creste ca importanta in portofoliul companiei, el anticipand ca, pana in 2010, volumul vanzarilor va atinge peste 7 mld. m.c. Beneficiind de avantajele detinute de Petrom, Ruttenstorfer a subliniat ca OMV intentioneaza sa fie pana in 2010 in fruntea 'esalonului al doilea' al companiilor integrate. Surprinzator, desi a insistat pe reducerea costurilor Petrom, Ruttenstorfer a evitat totusi sa raspunda la cateva intrebari 'incomode' privind acest subiect.

    Intrebari la care OMV nu raspunde

    1. La ce suma s-au ridicat cantitatile de combustibili aflate in depozitele si statiile Petrom la momentul semnarii de catre OMV a contractului de privatizare?

    2. Care este suma pe care Petrom o aloca anual pentru derularea contractului cu Petromservice SA si cat reprezinta aceasta suma in totalul cheltuielilor Petrom?

    3. De ce OMV refuza sa deruleze contractele comerciale incheiate de Petrom cu diverse companii, contracte ce deriva din aplicarea strategiei nationale privind dezvoltarea productiei interne de uleiuri de motor si industriale?

    4. Care este rationamentul pentru care anumite depozite de carburanti, rentabile, aflate in portofoliul Petrom sunt dezafectate si vandute la fier vechi?

    5. Cum explica OMV pozitia de monopol de care se bucura Petromservice SA in relatia cu Petrom?

    6. De ce angajatilor Petrom care nu fac parte din sindicatele aflate sub obladuirea lui Liviu Luca nu le sunt respectate drepturile stipulate in contractul colectiv de munca?

    7. Intentioneaza OMV sa achizitioneze de la Petromservice active pe care aceasta companie le-a 'dobandit' ca urmare a externalizarii Petroserv?

    8. Cati angajati ai Petrom vor fi disponibilizati din Petrom pana in 2010 ca urmare a implementarii programului vizand reducerea costurilor companiei?

    Sursa: Curentul, 13 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Cum va ajunge BCR la Bursa?

    Capital   

    ___
    Ultimele stiri sunt ca va fi cel mai tarziu in trei ani dupa momentul privatizarii. Termenul pare a fi mult prea lung, chiar daca, teoretic, evenimentul se poate petrece oricand, in interiorul acestui termen.

    Ingrijorator este faptul ca Guvernul si, implicit, comisia de privatizare, nu par a fi interesati de scurtarea acestui termen si de stabilirea unor modalitati clare de listare sau, macar, de pachetul care va fi oferit in cazul unei oferte publice de vanzare. Spre deosebire, in cazul CEC, strategia de privatizare prevede ca statul va vinde un pachet de pana la 10% printr-o oferta publica.

    Exista ideea, falsa, ca de dezvoltarea pietei de capital ar beneficia doar cei care sunt activi pe aceasta piata. Cei care cred acest lucru isi inchipuie ca toti cei care au banii investiti in actiuni listate sunt automat castigatori. Adevarul este ca multi din cei care-si risca banii mai si pierd.

    Daca exista un castigator cert din dezvoltarea pietei de capital, atunci aceea este economia romaneasca.

    In SUA, firmele se finanteaza in proportie de 70% de pe piata de capital. La noi, acest procentaj este insignifiant. Rezultatul: multe afaceri nu se pot dezvolta rapid din cauza ca nu au acces la finantare. Dar pentru ca piata de capital sa creasca, trebuie sa existe emitenti de talia BCR. Toata lumea e de acord ca Romania are nevoie de investitii straine.

    Bursa este locul cu portile cele mai larg deschise pentru investitorii straini. Aici nu au de negociat cu primari corupti sau cu directori incompetenti. Macar din acest motiv, cauza listarii BCR ar trebui imbratisata de catre Guvern.

    Fara a mai pune la socoteala si faptul ca vanzarea unui pachet mic, de 4-5 procente, la sase luni sau un an dupa privatizare, s-ar face la preturi mai bune decat vanzarea pachetului majoritar. Cel putin asa ne-a aratat evolutia pretului la Petrom sau BRD. Ca nu a fost folosita aceasta facilitate e o alta discutie.

    Pe de alta parte, sefii SIF-urilor ar putea avea un cuvant determinant in grabirea listarii. Ei sunt acum beneficiarii unei clauze conform careia orice decizie majora se ia cu 75%. Evident, nici un investitor strategic nu va accepta aceasta situatie. Pentru renuntarea la aceasta clauza, conducerile SIF ar putea impune listarea in sase luni, pana la un an.

    Vizionari cum ii stim si priceputi in afaceri, sefii SIF-urilor nu par ca doresc grabirea listarii, desi e evident ca acest lucru ar fi in avantajul lor. In tarile din jurul nostru, guvernele au inteles beneficiile listarii unor astfel de companii, iar Polonia chiar si-a privatizat cea mai mare banca exclusiv prin piata de capital, fara investitor majoritar. Succesul a fost enorm.

    In acest moment, este un mare interes pentru piata bancara din Romania. BCR este printre ultimele banci de aceasta marime din regiune care va fi privatizata. si BCR, si CEC ar putea constitui mari succese in ce priveste privatizarea.

    Daca aceste succese, previzibile, nu vor fi folosite si pentru a face din Bursa de la Bucuresti una dintre cele mai importante din estul Europei, succesul nu va putea fi considerat deplin.

    Sursa: Capital, 13 octombrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide